Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Bezpieczeństwo we Włoszech (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=48508)

Babel 09.07.2026 14:19

Mam wszystko ( nazwy masz w poście) - daj na priv maila to Ci wyśle
Cześć pokrywa się z TET z tym że jest ważne aby sprawdzać bo:
-określone trasy są dostępne w określone dni dla motocykli chyba nawet większość ( ja poplanowałem to dlatego na konkretne dni)
-zakres dat otwarcia
-czasami są płatne i wpuszczają np Alta via del Sale tylko 140 motocykli na dzień (choc nie wiem czy to nie ściema)
-Strada dei Cannoni wprowadzili opłaty od 01.07.2026 a i jakoś od 2026 mocno ograniczyli szlak - zakazali wjazdu w to co miałem zaplanowane ( odkryłem to dzień przed wyjazdem na ten szlak na szczęście bo mandaty są srogie )

Także to co mam było legalne podczas mojego pobytu ale warto sobie chocby "EJAJEM" sprawdzić czy coś nie pozmieniali
Cytat:

Napisał consigliero (Post 911953)
Niezbyt dobrze wspominam wjazd od strony Susy w kierunku przełęczy, ten asfalt w lesie dość wąski i odcinki proste bardzo krótkie a zakręt to agrafka i pamiętam że sporo ich było. Jadąc z żoną nie było to zbyt fajne

My solo wiec łatwiej i na mniejszych motocyklach a jechaliśmy ją kilka razy bo to dojazd z Susy do kilku szlaków - wspominam bardzo miło choć na jednej z agrafek młody Włoch sciał zakręt swym Punto i było blisko :D a i na szuterku na zakręcie poniosła mnie fantazja bo chciałem się popisać przed kolegami ;) co skutkowało utratą lusterka i najbardziej uciepriała moja duma :D
Ps uwaga to wg mnie najłatwiejszy kawałek z tych co wymieniłem

rrolek 09.07.2026 17:12

Co tam jęczeć. Zawsze coś może być nie tak czy nawet be, ale parafrazując poetę: od gór lepsze są tylko góry w których jeszcze nie byłem.

Adagiio 09.07.2026 18:26

Zrobiłeś to co najbardziej widokowe jeśli chodzi o Piemonte. Eko terroryzm już się do tego dobiera, kwestia nie odległej przyszłości i zamkną w ciul wszystko, jak w Dolomitach. Rezydenci naciskają regionalne władze aby zabronić jeździć po najbardziej zakorkowanych przełęczach.

Babel 10.07.2026 07:37

Cytat:

Napisał Adagiio (Post 911958)
Piemonte. Eko terroryzm już się do tego dobiera, kwestia nie odległej przyszłości i zamkną w ciul wszystko, jak w Dolomitach. Rezydenci naciskają regionalne władze aby zabronić jeździć po najbardziej zakorkowanych przełęczach.

Niestety już to sie dzieje - bo inny plan mieliśmy na Strada dei Cannoni, dłuższy track ale połapałem się dzień przed że zabronili od 2026 go jechać i został tylko mniejszy kawałek.
Póki co gęba mi się cieszy jak nie wiem co, bo spełniłem jedno ze swoich marzeń :)

Adagiio 10.07.2026 13:05

Jeżdżę od 20 lat w Alpy czy Dolomiti kilka razy w roku moto/rowerem i za każdym razem mówię to ostatni raz. A ciągle wracam, podobnie jak w BN gdzie znam prawie każdą ścieżkę i nadal jazda tam sprawia mi frajdę.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:20.