PDA

View Full Version : Przekaźnik rozrusznika

Bartas
10.07.2011, 13:40
Szukałem, ale nie znalazłem. Jakie są objawy padnięcia przekaźnika rozrusznika? Moja koza miała wymieniany, ale wolałbym znać objawy choroby w trasie. No i gdy już pech nastanie i to padnie- podejrzewam, że motocykla z rozrusznika palić się nie da... a na pych awaryjnie zapali? Na prądzie się absolutnie nie znam... ale czujnik stopki naprawiłem przez ucięcie kabli i metodą prób i błędów- połaczenie tych, co były w środku :haha2:Wolałbym wiedzieć takie rzeczy zanim ruszę gdzieś poza PL, coby w zadupiu się nie stresować :bow:

kamilltee
10.07.2011, 15:29
Bartas, wstydu nie masz? podejrzewasz, że w AT pada regulator ? :):):)
(żarcik)
Mierzyłeś już ładowanie w tym Motongu? Sprawdzałeś kostki ?

Jak padnie regulator to masz zanik ładowania - najpierw przygasają światła przednie, później nie kręci rozrusznik. Na pycha można zapalić każdą wielocylindrową machine - z singielkiem jest dużo gorzej.

Załóż sobie miernik ładowania - najtańszy, jako wielokolorowa dioda na allegro kosztuje 10 zł. Podłączysz go bez problemu do akumulatora.

Bartas
10.07.2011, 17:28
Mam miernik ładowania i wszystko jest, pytam o przekaźnik sam.

yuchyo
18.03.2012, 06:53
Jak padnie przekaźnik to można wówczas zewrzeć (izolowanym śrubokrętem lub izolowanymi kombinerkami) dwa styki przekaźnika (to te z tyłu, przykręcone śrubami imbusowymi). Omijasz wtedy przekaźnik i rozrusznik kręci.

wielka prosba Panowie,
padł mi prąd - przy kręceniu rozrusznikiem - i gmerałem w przekaźniku.
Piszecie, że powinien kręcić cały czas stykając dwie imbusowe śruby - tak tez zrobiłem - ani drgnął..:vis:

bezpieczniki sprawdzone. Prad w aku jest - styki czyszczone.:mur:
co dziwne - przy macaniu przekaźnika, czasem pojawia się prądu tyle, ze zaswieci mi deska, woltomierz sie załączy - ale gdy próbuje wcisnąć choćby kierunek, światła, czy zakrecić rozrusznikiem, przekaźnik robi cyk - i wszystko siada:mad:

5 godzin pod sklepem na zadupiu gmerałem - i busa musiałem wołać:(

macie jakiegoś pomysła?

Lepi
18.03.2012, 07:32
Podłącz woltomierz bezpośrednio do aku i zrób pomiar przy próbie rozruchu i osobno przy włączonych światłach.

yuchyo
18.03.2012, 07:54
generalnie przekręcam kluczyk i nic sie nie dzieje - tak że nawet świateł nie włączę - ale zrobie pomiar jak mówisz.
co dziwne robiłem pomiar minus akumulatora i kilku wtyczek w przekaźniku i co dziwne, na wyłączonej stacyjce prąd rzedu 14 A, po przekręceniu kluczyka prąd zanika

Kazmir
18.03.2012, 10:09
Po tego ażeby uruchamiać rozrusznik tym czerwonym guziczkiem :)
Zlikwidować można też silnik i się nogami odpychać ...
;):haha2::haha2::haha2:

yuchyo
18.03.2012, 13:51
Podłącz woltomierz bezpośrednio do aku i zrób pomiar przy próbie rozruchu i osobno przy włączonych światłach.

no tak sie Lepi nie da - bo gdy tylko stacyjke włączę to napięcie spada do 0,4 - 0,2

CZARNA DUPA jak to mówia - gdyby sam przekaźnik pierdyknął - to nie byłoby rozruchu, ale decha, swiatła, trabka powinny działac - a tu nic nie jarzy

40 km wczesniej wymianiony był regler na ten od tajemniczego człowieka z wrocławia alias rzeszów:) - ale ładowanie w normie, wszystko cacy

Dubel
18.03.2012, 15:02
Załóż nowy przekaznik i wszystko wróci do normy
Pozdro

Lepi
18.03.2012, 16:00
Jeśli napięcie spada tak drastycznie na aku po włączeniu świateł to znaczy tylko jedno: akumulator do wyrzucenia. Nie szukaj nic więcej bo szkoda czasu.

next22
18.03.2012, 16:06
Piszecie, że powinien kręcić cały czas stykając dwie imbusowe śruby - tak tez zrobiłem - ani drgnął..:vis:

bezpieczniki sprawdzone. Prad w aku jest - styki czyszczone.:mur:
co dziwne - przy macaniu przekaźnika, czasem pojawia się prądu tyle, ze zaswieci mi deska, woltomierz sie załączy - ale gdy próbuje wcisnąć choćby kierunek, światła, czy zakrecić rozrusznikiem, przekaźnik robi cyk

A może się jakiś kabel poluzował ,czyszczone ale nie dokręcone ?
Skoro po zwarciu pinów rozrusznika(śruby ) nie kręci
Albo aku jest szmelc

yuchyo
18.03.2012, 17:12
napięcie nie spada na aku tylko na przekaźniku.
minus na aku, plus na przekaźniku.

no dubel, jutro wezme przekaźnik na próbę, choć niektórzy twierdzą, że gdyby przekaźnik był do du..y to światełka na desce, migacze i inne pierdy by działały:)

Babel
18.03.2012, 18:42
Jakby kto potrzebował mam taki przekaźnik od rd03 - sprzedam po taniości

yuchyo
18.03.2012, 19:30
a podpasi do rd07a?
takowy by musiał być:
http://www.select-shop.pl/przekaznik-rozrusznika-honda-1059-p-5273.html

Dubel
18.03.2012, 21:46
no dubel, jutro wezme przekaźnik na próbę, choć niektórzy twierdzą, że gdyby przekaźnik był do du..y to światełka na desce, migacze i inne pierdy by działały:)
Nie koniecznie;)
Pozdro

next22
18.03.2012, 21:54
choć niektórzy twierdzą, że gdyby przekaźnik był do du..y to światełka na desce, migacze i inne pierdy by działały:)
Ale może w AT też tak jest że jak załącza rozrusznik to rozłącza światła i inne obwody podpięte pod obwód przekaznika CO?
I dlatego afri ma cztery piny zamiast dwu na styczniku :)
Nie słuchaj co gadają inni np. xtz tego nie ma

Babel
18.03.2012, 22:02
a podpasi do rd07a?
takowy by musiał być:
http://www.select-shop.pl/przekaznik-rozrusznika-honda-1059-p-5273.html
Wyglada inaczej - jak chcesz cykne fotke jutro

yuchyo
19.03.2012, 07:28
@Babel - no nie wiem - jak inaczej wygląda - a koszt to osiem dych - to niewiemniewiem - musiałby wypowiedzieć się ktoś mądrzejszy ode mnie..

yuchyo
19.03.2012, 12:43
w hądzie ów przekaźnik krzyknęli mi 430 zeta:)

rambo
19.03.2012, 13:28
Mam taki, używamy w bdb stanie.
Made in Honda a nie JMT

walek
19.03.2012, 15:02
Babel wezmę go od Ciebie jak pelnosprawny..po taniosci oczywiscie kolego :)

Bartas
20.03.2012, 10:09
Powtórka z rozrywki. Posprawdzałem przewody idące do przekaźnika, wsio ok, a on sobie raz działał, raz nie. Manetki podłączone do ako grzeją, więc to nie to. Wynalazłem w garażu przekaźnik, ale nieco inny, tj ma 5 końcówek. Rysunek jest taki:

https://lh4.googleusercontent.com/-HdAm6RExP-0/T2hJGWAqRdI/AAAAAAAAKGk/uISZod1S0Ds/s640/IMG_1825.JPG

Ponawiam pyt- jak to ustrojstwo teraz podłączyć? To z lewej- wywnioskowałem, że chyba bezpiecznik :D

Alpak
20.03.2012, 12:23
Bartas:
Jeśli chcesz go uzyc jako przekaznik rozrusznika to odrazu mowie ze sie nie da :)

Pozdro.

Bartas
20.03.2012, 12:48
Nie, miałem tam podpięte grzane manetki. Już podłączyłem, tylko coś mam i tak potyrane w instalacji. Jutro się za to zabiorę od rana.