View Full Version : Mapy Polski do Igo
Z tego co się orientuje w IGO występują mapy Polski 3 producentów: TeleAtlas, Emapa, Navteq.
Czy mógłby ktoś mający z nimi styczność powiedzieć,
która z nich jest optymalna na użytek samochodowo/motocyklowy?
Zwłaszcza interesują mnie boczne dróżki.
Dzięki:)
A to się nawet dobrze składa :) Dzięki za informację.
Na boczne drogi to Emapa
Ja akurat używam na Polskę Teleatlasa i sobie chwalę. W Nawteqowych mapach też nie jest źle. Ale zdarzyło mi się raz że chciał mnie prowadzić drogą, która jeszcze jest robiona. Szkoda że w Kłodzku się nie zgadaliśmy. Miałem przy sobie iGO Primo 1.2, mapy całej Europy w tym 2 wersje Polski, Navteqa i Teleatlasa.
Ja akurat używam na Polskę Teleatlasa i sobie chwalę. W Nawteqowych mapach też nie jest źle. Ale zdarzyło mi się raz że chciał mnie prowadzić drogą, która jeszcze jest robiona.
:haha2: Bo updaty są konikiem Country Managera na Polskę.
Z drogami "under construction" jest tak, że aby u finalnego klienta w nawigacji została "uruchomiona" w terminie zgodnym z rzeczywistym, musi być dodana w mapie bazowej jakieś pół roku wcześniej, zatem jeśli w robotach drogowych zdarzy się obsuwa, wówczas może dojść do takich sytuacji, że prowadzi po niedokończonych drogach.
Pozdrawiam
Ja też wole teleatlasa ale do auta. Na siutry czo to polskie czy ukrainskie lepsza zawsza była Emapa.
Ja też wole teleatlasa ale do auta. Na siutry czo to polskie czy ukrainskie lepsza zawsza była Emapa.
Mnie do Kłodzka przeczołgał po asafaltach 3 kategorii i lekkim offie Teleatlas także. Fakt że nie mam żadnego porównania z mapami do iGO od Emapy. Ale prowadził bez pudła. Natomiast mam porównanie z najnowszymi mapami Automapy (trasy terenowe w Polsce). I ta jest niesamowita. Chyba lepsza od iGO. Nawet w przysłowiowej czarnej dupie znajdzie ścieżkę. Dodatkowo jest specjalna wersja szukania trasy terenowej i to także sprawdza się jako nawigator terenowy nawet do ciężkiego off'u.
Wrzuć jakieś foto tej czarnej dupy z Automapy, porównamy jpg z konkurencją (Igo Garmin) bedziem mądrzejsi
Wrzuć jakieś foto tej czarnej dupy z Automapy, porównamy jpg z konkurencją (Igo Garmin) bedziem mądrzejsi
Mogę to zrobić. Jednak nie teraz, a dopiero jak odbiorę swoją Afri od Szparaga. A porównać moge jedynie iGO i AM. Garmina nigdy nie miałem i nie mam z tym sprzętem i softem żadnego doświadczenia.
SPoko spoko, wrzuć foty, se porównamy co i jak się prezentuje w krzokach :Thumbs_Up:
Sam jestem ciekawe, bo każda firma ma swoje dobre strony
Henryk-Knox
22.04.2011, 09:12
ciekawe wyzwanie
Dziś miałem okazję przetestować Emapę (IGO Primo) na trasię Gdańsk-Brzozów (720km)
Samochód, bocznymi asfaltami:
W małych miasteczkach z uporem maniaka kierowała mnie przez zakazy.
Raz widziała drogę między blokami po chodniku.
Za Tarnobrzegiem wymyśliła, żeby przejechać po jeziorze.
Reasumując - mapa dla rozglądających się, nie tylko słuchających tępo miłej Pani z głośniczka ;)
Mapa widzi za to dużo bocznych gruntowych i leśnych dróg.
W poprzednim GPS'ie miałem Teleatlasa i nigdy mnie nie skierował pod prąd czy w rzekę.
To tyle jeśli chodzi o asfalty :)
W końcu mam Afri i dzisiaj poszwędałem się po lasach. Porównywałem iGo Primo 1.2 z najnowszymi mapami Navteqa Q1 2011 oraz AM 6.8.1 (dostawca map chyba ten sam). Wszystkie "grubsze" szutrowe drogi leśne widzi i Igo i AM. Te zarośnięte i mało uczęszczane czasami są ale w większości przypadków nie są umieszczone na mapach. Następnym razem wezme z sobą jeszcze mapy Teleatlasa i porównam to z mapami NQ. Fotki porobione. Wrzucę niebawem.
Henryk-Knox
30.06.2011, 10:54
ja jezdziłem po lasach koło białowieży rejon topiło, korzystając z mapy igo pokazywała takie drogi lesne że trza mieć maczetę żeby przejechać
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.