View Full Version : Błotnik do amora USD, zbiorówka
Siema,
wiem, że sporo osób skrobie z zawiasami w afri, więc może byli by chętni na błotnik na wzór KTMa do amora UpSideDown?
19561
Pojedyńczy błotnik kosztuje 200zeta+wysyłka. Jeżeli weźmiemy 3 szt. to wysyłka for free i błotniki po 170zeta. Tak więc szukam przynajmniej dwóch chętnych na zakup takowego wyrobu. Jakby było więcej chętnych to pewnie jeszcze coś z ceny urwiemy. Oryginalny błotnik od LC8 kosztuje ponad 800zeta, zamienników niet, a używek jak na lekarstwo :(
Błotniki robiłby http://www.plastbike.pl/joomla/1/ (Plastbike). Mam od roku od nich przerobioną czachę i nie narzekam, trzyma się dobrze. :Thumbs_Up: Wyroby są trochę surowe i trzeba poświęcić chwilę, żeby je obrobić (wykonać otwory montażowe, przeszlifować, trysnąć np. szpachlą natryskową, doszlifować, pomalować), ale wydaję mi się, że są mocne i sporo zniosą. A do tego cena rekompensuję niedogodności. Wykonują z maty i żywicy, więc naprawa we własnym zakresie jest łatwa. Posiadają akurat kopyto do takiego błotnika. Mam dostać fotki gotowego błotnika, bo właśnie robili dla kogoś takowy. Jak przyślą to wkleję w temat. ;) Wykonanie pewnie ok. tygodnia.
Pewnie można by go trochę przerobić u nich. Ja bym np. chciał, żeby był trochę wyżej nad kołem, coby się za łatwo nie zaklejał błotem.
To co, ktoś by reflektował? :)
Musiałbym to zobaczyć. Narazie mam faze po dospawać błotnik zwykły, taki od AT czy TA do swoich osłon na lagi.
Dostałem zdjęcia błotnika (akurat przy wykonywaniu formy).
19574
19575
Dopytuję się jeszcze możliwość małych zmian i z czego dokładniej jest zrobiony.
Rambo, w sumie można, ale nie chcę niszczyć oryginału i nie mam jeszcze osłon na lagi, więc bardziej mi się opłaca kupić takiego. ;)
A tak wyglada oryginalka:
http://pics.ricardostatic.ch/2_632327200_450/motorradzubehoer/1-stk-kotfluegel-ktm-adventure-990.jpg
http://auto.ricardo.ch/kaufen/fahrzeugzubehoer/motorradzubehoer/ktm/1-stk-kotfluegel-ktm-adventure-990/v/an632327200/
Samul, fajny, ale kosztuje swoje. :Sarcastic:
Tak wygląda oryginał LC8 na Afryce, ale niestety kopyta do niego nie namierzyłem.
https://lh3.googleusercontent.com/_ACsbeuZRlIg/TXTuAXzFNHI/AAAAAAAAAXs/DCYdykDNHLg/s720/PICT8143.JPG
Wydaję mi się, że te co wkleiłem wcześniej też dadzą radę. Odpisali mi z Plastbiku, że można go trochę podwyższyć, mocowania dolne pewnie można ugadać z nimi, albo dopasować. ;)
motormaniak
28.03.2011, 13:47
No właśnie. Zawieszenie a KTM-a , DRZ-ta, YZ-ty ma tylko mocowanie z przodu lagi na 2 śrubki na goleń. To za mało żeby utrzymać błotnik. Najmniejszy krzak lub troszkę błota i wyrwie ten błotnik od plastbajka z mocowania. Oryginał z LC8 ma jeszcze mocowanie z tyłu do zacisku i wydaje mi sie ono konieczne - przynajmniej z jednej strony. Na taki błotnik w stylu oryginału LC8 był bym chętny..
Maniak, zobacz, że wszystkie dakarówki mają mniej więcej takie błotniki jak w pierwszym poście i jakoś za często ich nie gubią.
Widać na fotce, że błotnik obejmuje prawie 3/4 obwodu lagi. W KTMie jest mocowanie na każdej ladze na 3 śruby:
http://btosport.webd.pl/allegro/plastrony/lagipomaranczowe.jpg
Tak się zastanawiam ile to by było roboty zrobić takie dodatkowe wsparcie do mocowania zacisku? Np. z płaskownika alu, wygiętego nad błotnikiem, przymocowanego do błotnika i mocowania przy ladze. Można by sobie wtedy indywidualnie dopasować.
Jakbyśmy we trzech z Wawy wzięli to można by może odebrać na bajzlu i jeszcze coś z ceny urwać. ;)
motormaniak
28.03.2011, 14:35
Wstępnie jestem zainteresowany. Czyli lista wygląda tak:
1 majki
2maniak
3patiomkin
Zaczekaj z zamówieniem - jeszcze ze dwaj chętni będą tylko ich zmobinguje
No i jeszcze może Rambąk się namyśli, to napewno zerwiemy z ceny jeszcze. :D Jak się określimy ilu to będę cisnął Plastbika o większą zniżkę. ;)
Yo,
Ja narazie skłaniam się ku dospawaniu to moich fabrycznych osłon z DRZ plastikowego błotnika ala AT czy TA.
Byłem dziś w serwisie KTMa u Czachora i macałem taki błotnik jak w pierwszym poście. Wygląda dobrze. ;) Oryginalnie są robione z włókna węglowego i są b. sztywne i wytrzymałe (podobno w dakarówkach się jeszcze nie zniszczyły, ew. gdzieś pękły czy się lekko wyszczerbiły, ale zawsze w jednym kawałku). Ale cena podobna zrzuca z krzesła. :dizzy:
Macałem też błotniki w LC8 950 i 990. 950 ma bardziej elastyczny błotnik, można nim kręcić i jest luźniej zamocowany. Natomiast 990 ma dużo sztywniejszy i solidniej zamocowany (dodatkowa śruba z boku lagi).
Istnieje szansa, że mieli by taki błotnik od dakarówki na zbyciu, ale niestety/stety pojechali teraz z dobytkiem na rajd do Dubaju i wróca za 2tyg. :Sarcastic:
z niecierpliwoscia czekam na dalszy rozwoj wydarzen :)
MTBiker, ale byłbyś zainteresowany takowym wyrobem z Plastbike czy dakarówką od Czachora? :D
W zasadzie mi się nie pali, więc możemy jeszcze chwilę poczekać. Jak macie jakieś pytania to dawajcie w temacie a ja się postaram wywiedzieć. Sam jestem ciekaw tego błotnika. :drif:
motormaniak
29.03.2011, 10:11
Mi się również nie pali. Monitoruj temat błotnika. chce ten lepszy.
Ale którym lepszym?? Od dakarówki? Z tego co mi mówili to może się znajdzie jeden trochę sfatygowany do opchnięcia, ale nawet nie wiadomo ile to będą cenić. Nowe podobno kosztują majątek...wiecie carbon i Factory KTM...no i rajdowa historia...:dizzy:
Z tego co widzę to Plastbike ma kopyto z dokładnie takiego, KTMowego błotnika. Pozostaje pytanie o wytrzymałość i sztywność ich wyrobu. Ale jak to mata i żywica to powinno być mocne, czacha jest twarda. ;)
Jesli plastbike jest kopia dakarowego i pasowalby do marzocchi shiver 45 na21" kolo to bylbym chetny.
Chwilowo mam wysoki blotnik ale niski mniej zaslanialby chlodnice.
https://lh5.googleusercontent.com/_a66FHSPMWYQ/TXE8J64ARSI/AAAAAAAAG7E/d0D1e-_eO-o/s640/20110304-DSC_0034.jpg
Ad rem KTMowski czy dakarowy z grochowskiej sa raczej poza budzetem.
Co do punktow dodatkowego wsparcia jak nie ma zacisku po obu stronach to Rally-Raid robi przejsciowki do przymocowania blotnika z 990 do 690 Enduro - do obejrzenia u nich na stronie. Ale wydaje mi sie ze ten dakarowy podobnie jak oslony powinien na 3 srubach sie utrzymac.
Mówisz o tym: http://www.rally-raidproducts.co.uk/store/KTM-690-Enduro-R-SMC/rally-fairing-kit/ktm-690-exc-low-fender-brackets? Konstrukcja niezbyt skomplikowana. ;) Ale u mnie będą dwa zaciski więc nie mam tego problemu. :D
Co do pasowania do Shivera to nie wiem jak u Ciebie wyglądają mocowania. Z tego co narazie przyuważyłem to ten KTMowy jest zrobiony tak, żeby dół obejmuje ok. 3/5 lagi. Coś na kształt:
19606
A otworki sobie samemu można wykonać wedle potrzeby. U mnie też trzeba będzie otwory dopasować, bo będzie lekka zmota i fabryczne dziury nie podejdą. ;)
Zaznaczam dalej, że to nie będzie typowy plug&play, tylko pewnie trzeba będzie chwilę poświęcić dopasowaniu. Jak nas będzie 6 to postaram się ugrać 150zeta z przesyłką za free do Wawy. :Thumbs_Up:
Chcecie ew. jakieś zmiany wprowadzać w projekcie (podwyższony nad kołem, przedłużony do tyłu, itp), czy bierzemy taki jak ori?
Wersja z wierceniem samemu otworow jest git - a po dorabianiu calego mocowania projektorow i mordy z moceniem samodzielnym sie oswoilem :haha2:
motormaniak
29.03.2011, 14:03
Jak będzie bez otworów to sie dopasuje do każdego. Proponuje jeszcze 2 dni dla ewentualnych chętnych i mysle że niebawem mozna finalizowac sprawę z plastbajkiem.
zaktualizowana lista:
1 majki
2maniak
3patiomkin
4 kędzior
Możemy do piątku poczekać i zamawiać. No chyba, że się coś nowego urodzi. :)
zaktualizowana lista:
1 majki
2maniak
3patiomkin
4 kędzior
5 mtbiker
6. Ramboszczak też, Ramboszczak też. Chce mieć btotnik pod uesde :D (czarny)
1 majki
2 maniak
3 patiomkin
4 kędzior
5 mtbiker
6 Ramboszczak
No i gitarrrra :Thumbs_Up: :)
A czarny to będzie jak go sobie pomażesz na czarno. Ich wytwory są białe. ;) Poza tym Ty masz biały, więc po co Ci czarne? :D
Rambo, tak mi przyszło teraz do głowy, że jeżeli faktycznie masz szersze półki niż enduro to może być ciężko wpasować ten błotnik. Postaram się wywiedzieć jaką szer wew i zew ma ten błotnik, żeby można było się upewnić. Reszty też to dotyczy (zawiasy od SM miewają szersze półki).
motormaniak
30.03.2011, 10:12
Mój zawias od husqvarny 45mm z 1994 roku ma szerokość półek o 2 mm mniejsza niż KTM EXC/ LC4 48mm, tak więc nie robi różnicy
Tak, ale np. KTMy w późniejszych SM miały półki szersze chyba 2cm, żeby się mieścił zacisk 4tłoczkowy. U Rambiona wydawało mi się, że ma szersze półki, ale to się pomierzy. ;)
Naskrobałem mejla do Plastbika z pytaniami. Zobaczymy co odpiszą.
Plastbike mi odpisał:
"Witam
Zwymiaruje dzisiaj ten błotnik podeśle jutro wymiary.
W naszych plastikach nie wiercimy otworów - są tylko zaznaczone miejsca w których były oryginalne otwory.
Wagę mogę sprawdzić ale dopiero jak zorbię gotwą sztukę - w poniedziałek.
Błotnik jest z laminatu - możemy dodatkowo błotnik wzmacniać włóknami węglowymi np. w miejscach mocowań itp.
Na wykonanie 6 szt błotników potrzebujemy ok. 7 dni roboczych.
Przy zamówieniu 5-6szt cena wyjdzie ok 160zł /szt "
Dopytuję jeszcze o to wzmocnienie karbonem (koszt i rozmiar wzmocnienia).
Po łykendzie można by temat zakończyć? Wszyscy się narazie potwierdzają czy ktoś wypada (Maniak coś pisałeś o sprzedaży zabawek?)?
motormaniak
31.03.2011, 15:37
maniak nigdy nie wymięka ,choć by po motocyklach miał pozostać tylko błotnik..
No to co dupa, do mnie nie bedzie pasował..? :(
Przed chwilą dostałem odpowiedź w sprawie błotników. Popatrzcie na mocowania, pomierzcie rozstaw lag u siebie (Rambo ;) ) i potwierdźcie czy bierzecie. Ta linia przerywana to miejsce wycięcia na oryginalne mocowanie, ale podobno klienci tego nie chcą, więc nie wycinają. Trza by już finalizować, bo i tak będą to robić pewnie do połowy kwietnia.
Wg mnie wygląda nieźle, ale trzeba go będzie trochę ogarnąć. Oby tylko był prosty.:rolleyes:
Jeszcze czekam na odpowiedź co do karbonu dla wzmocnienia.
motormaniak
05.04.2011, 08:59
Będzie git. Poganiaj
Trza by już finalizować, bo i tak będą to robić pewnie do połowy kwietnia.
Jeszcze czekam na odpowiedź co do karbonu dla wzmocnienia.
karbon dla wygladu, kevlar dla wzmocnienia? karbon nie jest za kruchy?
(nie znam sie nie orientuje sie zarobiony jestem)
pomierze w czwartek i dam znaka co i jak :)
Oryginalne błotniki są z włókna węglowego i są bardzo wytrzymałe. Mowa była o karbonie, nie kewlarze. Jutro będę zamawiał błotniki, bo czas nagli trochę. Dowiem się co ze wzmocnieniem i klepnę pewnie 6szt.
Oryginalne błotniki są z włókna węglowego i są bardzo wytrzymałe. Mowa była o karbonie, nie kewlarze. Jutro będę zamawiał błotniki, bo czas nagli trochę. Dowiem się co ze wzmocnieniem i klepnę pewnie 6szt.
Majki masz moze jakies zdjecie z wysokoscia, albo wymiar ile jest od dolnej krawedzi mocowania do powierzchni blotnika
Pomierzyłem i będzie mi pasował 1 szt proszę .
Dziś zamówiłem 6szt. Mają w cenie wzmocnić je włóknem węglowym przy mocowaniach i wewnątrz błotnika, tam gdzie kamienie z koła walą (mają "odpady" po produkcji owiewek). Błotnik waży ok. 770gr, więc jest nieźle. Mają mi dosłać dokładnie zwymiarowany błotnik (na rys tech), żeby im podać ew wymiary do przeróbki (Rambąk).
Mają być w Wawie w przyszły piątek. :drif: Cena będzie raczej bez zmian, ale jeszcze się dokładniej dopytam.
Dziś zamówiłem 6szt.
Mają być w Wawie w przyszły piątek. :drif: Cena będzie raczej bez zmian, ale jeszcze się dokładniej dopytam.
No to pozostaje cierpliwie czekac :drif::drif:
Majki masz moze jakies zdjecie z wysokoscia, albo wymiar ile jest od dolnej krawedzi mocowania do powierzchni blotnika
Amor jest pod kółko enduro 21". Raczej odległość od ośki do czubka opony jest taka sama w każdym amorze USD. Kopyto jest z błotnika dakarówki. ;) Raczej chodzi o szerokość błotnika.
Da się coś zrobić by było to na czwartek..? please !!
Rambączku, to nie zależy ode mnie. :Sarcastic: Mogę od nich przedzwonić i się zapytać, ale już prosiłem, żeby było przed przyszłym łykendem. A do tego Twój akurat będzie przerabiany, co pewnie wydłuży trochę czas...zobaczymy.
Da się coś zrobić by było to na czwartek..? please !!
Całuj po rączkach! :D Pierwsza partia (ze 3szt, w tym Twój przerobiony) ma być gotowa ok. poniedziałku/wtorku i wyślą tak, żeby w środę/czwartek były u nas. Reszta pójdzie drugą paczką pod koniec przyszłego tyg. Zaraz też mam dostać rysunek tech, bo właśnie go robią. ;)
Będzie 160zeta/szt. :)
Masz u mnie buziaka w rowek :drif::drif::drif:
:convulsion: Ty zboku, to może Mrówsona oddeleguję po odbiór nagrody. :hehehe:
Dobra, Mambą się wysłuże :p
Wilk syty i owca cała :haha2:
Wykonalem pomiary - czy daloby rade zamowic tak jak i Rambo szersza wersje +2cm ?
A od czego masz amor? Endurowate powinny mieć ten sam rozstaw. Dopiero SM przy 4tłoczkowym zacisku miewają szerzej. Pewnie się da. Jak będzie rysunek błotnika to dokładnie pomierzycie i podacie co, ile i w którą stronę. Ale ja nie biorę odpowiedzialności za to. ;)
A od czego masz amor? Endurowate powinny mieć ten sam rozstaw. Dopiero SM przy 4tłoczkowym zacisku miewają szerzej. Pewnie się da. Jak będzie rysunek błotnika to dokładnie pomierzycie i podacie co, ile i w którą stronę. Ale ja nie biorę odpowiedzialności za to. ;)
Amortyzator to Marzocchi Shiver 45 mm - tyle ze jakos tak szeroko mi to wszystko wychodzi jak mierze ;)
Najchetniej bym przylozyl na zywo jak 1 partia przyjdzie ale tak to pewnie tylko w Erze :)
Teoretycznie by się dało pewnie. Nie wiem jeszcze kto odbierze paczkę, ale będzie albo u mnie albo u Rambąka pewnie. Generalnie Wawa. Musiałbyś się wtedy gdzieś pofatygować. Jakby pierwsza partia była w środę, to druga by pewnie szła w czwartek lub piątek, więc byłby czas na jakieś szybkie djecezje. ;)
Kurde cały ryj, kask i zegary mam dziś w błocie. Niech one się już zrobią !! :Thumbs_Up:
No to miarki w łapy i mierzyć te zmoty:
20002
20003
Poprzednio lagi miały 25cm wew, więc te 2 cm się nagięły. Istotne jest też górna szerokość.
Jesli mozna to wstrzymalbym sie z decyzja do czasu przymiarki twojego i tego poszerzonego Rambo.... Jak przyjda to chetnie w ramach Wawy podjade gdzie trzeba przymierzyc :)
MTBiker, spoko. Ale możesz już teraz pomierzyć teoretycznie czy ma szansę wejść, bo różnice powinny być wyraźne. Jak będę rozmawiał na początku tygodnia z Plastbikiem to wspomnę, że jeden też może będzie przerabiany i po przymiarce od razu im damy znać. ;)
motormaniak
09.04.2011, 11:36
Oglądałem ten błotnik na bazjlu. Po małych poprawkach lakierniczych może być..
miałem kiedyś zamiennik z podobnego materiału, jest tak twardy, że pęka przy dokręcaniu śrub na lagach. Czy to też takie "kajakowe"ustrojstwo?
Dzięki Majki za pomiary, ja podtrzymyje moją wersje +2cm
http://img641.imageshack.us/img641/7690/blktmwymiaryrambo.jpg
http://img687.imageshack.us/img687/7377/blktmwymiaryrambo2.jpg
Rambo, puściłem Twe fotki do Plastbika. ;)
Maniak, dobre wieści niesiesz. :D
Przyjęli do wiadomości, mają na te wymiary go zrobić. ;)
Wstępnie też napisałem, że może jeszcze jeden będzie do przeróbki (MTBiker).
Dzięki Majki !! błotnik założony !! :D:D:D
Dziś Rambąk odebrał pierwsze błotniki. Wyglądają dobrze, są sztywne i twarde, ale z odrobiną elastyczności. Dobrze wzmocnione na dole lag i wewnątrz błotnika nad kołem. Jest trochę rzeźby przy montażu, ale się da (nawet u Rambo jakoś zmotaliśmy na szybko).
Jedna sztuka czeka na Mińskiej na właściciela. Jutro będę pewnie tam urzędował od 12 do oporu.
Dzięki Majki !! błotnik założony !!
Niezamaco. :) Nie hałasuje za bardzo? ;)
A jednak paczka doszla. Rambo sie pewnie ucieszyl ze na wypad bedzie mial jednak blotnik :)
Nic - znajde po weekendzie chwile to moze jeszcze u Huberta cos do przymiarki bedzie lezec ...
zapodajcie jakieś foty
Nie mam jeszcze zdjęć, bo błotnik w fazie dopasowywania. Jak dobrze pójdzie to może jutro zobaczysz na żywo. :D
A jednak paczka doszla. Rambo sie pewnie ucieszyl ze na wypad bedzie mial jednak blotnik
Nic - znajde po weekendzie chwile to moze jeszcze u Huberta cos do przymiarki bedzie lezec ...
Doszła wczoraj na wieczór, jakieś komplikacje były. Jeden błotnik dalej leży, bo reszta chętnych się ewakuowała z Wawy na łykend. Jak coś to jutro gdzieś do 14 będę siedział na Mińskiej.
Poza tym po łykendzie może już będzie druga paczka, więc musiałbyś się ogarnąć szybciej jak chcesz jakieś przeróbki. ;)
Bez przymiarki bedzie ciezko cokolwiek stwierdzic - wychodzi ze nawet poszerzona wersja Rambo moze byc za waska w wymiarze zewnetrznym.
Najwczesniej moge podjechac do Huberta w poniedzialek kolo 18:00 ale musialbym wiedziec ze mam po co tam jechac .... majki podeslij na pw jakis numer telefonu.
Dziś zostałem brutalnie zmuszony do szybszego montażu błotnika (przewód ham się zaczepił o TeKaCa w wyniku zgromadzenia niekorzystnych warunków :mur: ). Nawet się dało bez dużej rzeźby. Musiałem tylko podszlifować mocowania na jednej ladze (były płaskie i trzeba je było "zokrąglić") i podciąć lekko w dwóch miejscach. Udało się dopasować 5 dostępnych śrub. Nie wiem jak się będzie trzymać, bo narazie nie skręcałem go na sztywno, ale powinno dać radę. Mój przed malowaniem waży 710g. ;)
To czarne to włókno węglowe
20146
20143
20144
Jest lekko przekoszony, ale to się daje ustawić na śrubach, trzeba się przyłożyć do wiercenia dziur, bo min ruch i widać to na błotniku. Dziury najlepiej wiercić po kolei i przymierzać na bieżąco
20145
MTBiker, jeden leży i pewnie w pon będzie tam dalej. Ja pewnie będę dalej skrobał przy motorze :Sarcastic:, więc możemy się tam łapać. Ale to jest normalna wersja. Tel idzie privem
Miałem informować o defraudacji środków (dot. Patiomkina, Maniaka, Kędziora). :D
Druga paczka ma wyjść jutro z Plastbike'a. Tak więc proponowałbym ew przymiarki wcześniej, żeby można im jeszcze dać znać. Po robocie coś nie chętnie odbierają telefon. MTBiker, może byś podjechał wcześniej na Mińską (powiem Hubiemu co i jak) albo łap Ramboszczaka? Nie chcę wstrzymywać zamówienia dla reszty chętnych.
Zapytałem też z ciekawości ile by kosztował taki błotnik z wł. węglowego. Otóż liczą wtedy ok. 2 razy więcej niż z laminatu poliestrowo - szklanego. Nie tak źle chyba. ;)
No dobra, dziś przerabiają błotnik dla MTBikera i jutro wysyłają drugą paczkę. Na święta powinny być. ;)
Drodzy, wytęsknieni parafianie. :D Dziś ma zostać nadana paczka z błotnikami. Pocztexem, więc powinna jutro dotrzeć. Trochę się przedłużyło przerabianie błotnika dla MTBikera. Jak ktoś chce to jutro wieczorem powinny być na Gocławku, albo w sobotę mogę je podrzucić gdzieś do miasta. ;)
A poniżej mój, dla zrobienia smaka :D
20279
20280
20281
20282
Zbliżamy się do końca.:)
Ładnie wygląd tylko te kable...
Wygląda jakbys miał ABS + CBS + ASR + ....
Wstaw twardy przewód do góry, zmień licznik na elektroniczny i wywal druga tarczę ;)
Nie chcę Acewella, założeniem było zostawić afrykańskie koło i przyległości. Układ jest podobny jak w LC8. Na jednej tarczy to by nie hamowało. :p
Z kablami jeszcze zrobię lekki porządek i będą przymocowane do błotnika. :)
No to finisz. Ostatnia partia błotników odebrana. Teraz tylko porozdawać, pomontować i dziiiida. :D
I tak je Wam powciąga pod osłonę ;)
Chyba by osłona miała ciężko z tymi błotnikami :D
Ne da rady. Te są krótsze niż oryginały, więc raczej nie zaczepią.
A tak wogóle, czyżbym wyczuwał zazdrość? :D
A tak wogóle, czyżbym wyczuwał zazdrość? :D
Raczej troskę;)
motormaniak
23.04.2011, 17:49
W trójce i czwórce rama jest porządna i sie nie wykrzywia od byle pierdolnięcia.
Coby uciąć docinki:
20351
Rama może być mocno krzywa, a osłona i tak nie ma szans. :D
motormaniak
27.04.2011, 13:27
Odebrałem błotnik. Jast Fajny. Wiem ile kosztuje ogarnięcie zamówienia zbiorowego i czuwanie nad tym. Ja ostatnio nie mam czasu sie po ..... podrapać. Tym bardziej chciał bym podziękować Koledze Majkiemu za ogarnięcie tematu i doprowadzenie z powodzeniem sprawy do końca.
Dzięki !
nIEZAMACO. :)
Oby dobrze służyły i wytrzymały Dzidę. :D
Majki raz jeszcze dzieki - dzis zalozylem blotniczek - z nieoceniona pomoca mojego ojca
Jakbym mial zamawiac raz jeszcze to moglby byc jeszcze z 1-2 cm wyzszy ... zobaczymy jak przetrwa pierwsze proby bojowe - ale to dopiero za 2 tyg.
Na razie przed wyprawowo rozkladam i skladam moje moto
https://lh5.googleusercontent.com/_a66FHSPMWYQ/TcatR_OrcmI/AAAAAAAAINc/_Fqxzo9L_FQ/s640/20110508-DSC_0025.jpg
Spoko. :)
Ja swój przetestowałem w łykend na Podlaskim. Jak go umyję to ocenię straty, ale chyba nic nie odpadło. :D Jest mocny i nie udało mi się go zapchać błotem. ;)
Przetestowany:
https://lh6.googleusercontent.com/_a66FHSPMWYQ/TdlywrL2m8I/AAAAAAAAIZA/mwZvLk7RA00/s800/GOPR0187.JPG
https://lh3.googleusercontent.com/_a66FHSPMWYQ/Tdlyuw9OPlI/AAAAAAAAIY8/ysG8xDCDONY/s800/GOPR0189.JPG
Moglby byc jednak troche wyzszy - przednia czesc jest sztywna i nieruchoma, natomiast tylna na nierownosciach ulega odksztalceniom - rusza sie ponad 1cm w gore i w dol. Czy u was tez tyl jest tak elastyczny ?? czy to skutek uboczny poszerzenia? czy jakis jednostkowy przypadek ?
Troche sie przytarla juz o opone - ale jeszcze jest w 1 kawalku :).
U mnie lata znowu przód tył. W goleniu w miejscu gdzie są uszczelniacze mam 62mm i to się u mnie poprostu w błotniku nie mieści
U mnie lata znowu przód tył. W goleniu w miejscu gdzie są uszczelniacze mam 62mm i to się u mnie poprostu w błotniku nie mieści
Przod tyl stoi jak zamurowany. Zeby mi sie golenie miescily musialem od srodka troche frezem zebrac nadlewy topcotu czy zywicy - dol sie lekko poddal i troche na mocowaniu lag go rozciagnalem.
Tyle ze jest po pierwsze troche za nisko jak na moj gust, po drugie w zwiazku z tym ze tylnia czesc rusza sie na wertepach gora dol to przyciera sie o opone...
No nie jest to błotnik ani od czelendza ani od drz SM :D
MTBiker, sprawdź najpierw czy nie będzie walił o półki lub ramę jak go podniesiesz. U mnie przy dobiciu jest lekka kolizja z półką, dlatego też lagi muszą być na równo w półkach. Za to o koło nie ociera.
Jakby co to pewnie dało by się go wysłać do Plastbiku na przeróbkę/doróbkę lub we własnym zakresie podziałać z żywicą i matą. ;)
motormaniak
01.06.2011, 11:57
W związku ze zmianą koncepcji przebudowy afryki mój błotnik mam do odsprzedania. Nie był jeszcze mocowany, nie ma powierconych otworów. Cena okazyjna - jak w zamówieniu zbiorowym (teraz na aledrogo sa rozprowadzane po 250 zł)
no i ja stałem się teraz właścicielem tego błotniczka - dzięki motormaniak
zrobiłem symulację tego jak powinno to wyglądać i podoba mi się :-)
https://lh6.googleusercontent.com/-MBKscTLqmcs/TfOzYVKd75I/AAAAAAAASIY/VXyZHpHA5Ow/s800/IMG_7352_symulacja.jpg
jednak napotykam na kilka poważnych problemów przy montażu i nie bardzo mogę sobie z nimi poradzić
dodatkowo błotnik jest nieco za niski i wykonany z włókien przeróżnych między innymi karbon co sprawia że jest bardzo sztywny i boję się że połamię go po pierwszej wizycie w błocie :-) - zobaczymy :-)
może poradzicie jak to przykręcić
tak to sobie wyobrażam
https://lh5.googleusercontent.com/-Cim66r9w0f8/TfOzZxNGfuI/AAAAAAAASIg/XaXUkDrkO6c/s800/IMG_7352-2.jpg
jednak muszę nałożyć to na miejsce gdzie mam możliwość przykręcenia go i wtedy muszę mocno rozchylić dolne końcówki
lewa strona
https://lh5.googleusercontent.com/-itDnPJhJIUo/TfOzUK0lWEI/AAAAAAAASIE/KRY7wDfy9q4/s800/IMG_7402.jpg https://lh3.googleusercontent.com/-L4VsUSsjCiQ/TfOzWBfLmxI/AAAAAAAASIM/PiqMWMomOCY/s800/IMG_7399.jpg https://lh5.googleusercontent.com/-I4JUH9dF6fY/TfOzXDhB_lI/AAAAAAAASIQ/w6_J_IjUZ6E/s800/IMG_7397.jpg
prawa strona
https://lh4.googleusercontent.com/-VYDRXjl04cI/TfOzNtCWJ_I/AAAAAAAASHs/4yrzni9THw4/s800/IMG_7409.jpg https://lh5.googleusercontent.com/-FxfEz3Wh1Cs/TfOzQGQtl4I/AAAAAAAASH0/rjnSGYevE1w/s800/IMG_7407.jpg https://lh6.googleusercontent.com/-adKHQPyVWGk/TfOzOolMaCI/AAAAAAAASHw/5vaWoK2vflE/s800/IMG_7408.jpg
https://lh5.googleusercontent.com/-3py27QjJD1Y/TfOzTqbLrwI/AAAAAAAASIA/dD2nDdkrnrw/s800/IMG_7403.jpg
przez to że końcówka jest sztywna i okrągła nie wiem jak to przykręcić nie uszkadzając błotnika - cóż muszę coś wykombinować
może macie jakiś pomysł doświadczenia ?? majki - nie mam pojęcia jak Ty to zrobiłeś w taki elegancki sposób
nie rozumiem dlaczego kombinujesz. sprzedaj kolegom i kup oryg. uzywke.
a ten blotnik to taki sredni sobie.
Tarna, jak to zrobiłeś że masz prostą felgę w swoim Kacie :D ;)
Mój zawias showa wyglą podobnie do twojego ale nie udało i się tego tak spasować ładnie, nie wspominając o robocie Majkiego :drif:
a ten blotnik to taki sredni sobie.
ooo... to dużo powiedziane. I krzywy jak skurwisyn. Za te 2-wie stówki to myślałem że coś lepszego będzie (niestety spóźniłem się na zbiorówkę). Z otworami też od razu nie trafiłem. U mnie - otwory na śruby jakoś bardziej spasowane były... Skręciłem na sztywno - z dalsza jakoś wygląda ;)
zbyszek_africa
11.06.2011, 22:40
Tarna, jak to zrobiłeś że masz prostą felgę w swoim Kacie :D ;)
Mój zawias showa wyglą podobnie do twojego ale nie udało i się tego tak spasować ładnie, nie wspominając o robocie Majkiego :drif:
Proste felgi są we wszystkich katach:D
Moją nie dawno prostowałem:Sarcastic:
Twój showa niech się schowa pod zawaias kata Rambuś:D
pozdr
udało mi się ostatnio poprostować felgę i jednocześnie ją wycentrować :D
będę musiał w przyszłości zainwestować w mocniejszą przednią i nieco węższą tylną :-):D
na razie chcę doprowadzić moje modyfikacje do końca i jeździć jeździć jeździć
myślę że może jakieś podkładki by pomogły w przypadku mocowania tego błotnika - bo ni jak nie mogę przykręcić okrągłej końcówki do płaskiej powierzchni nie niszcząc tego błotnika ??
tak wygląda oryginalne mocowanie błotnika
https://lh4.googleusercontent.com/-foqstnGMWog/TfOzJQNXdiI/AAAAAAAASHc/vg0GI_5zHJI/s800/IMG_7412.jpg
Błotnik ma u mnie już ponad 3,7tkm i narazie się trzyma kupy w jednym kawałku. Już kilka razy dobiłem zawias(za miękkie sprężyny) i przywaliłem błotnikiem o coś przy moto i dalej siedzi na miejscu. Po Podlaskim (a było błotniście i mokro) nie zauważyłem żadnych uszkodzeń. Co do wysokości to jak będzie wyższy to może kolidować np. z półkami.:oldman:
Co do montażu, to miałem podobny problem co Tarna, bo jeden dół lagi mam od LC8 i też nie za bardzo mi chciało podchodzić mocowanie. U mnie poszedłem po barbarzyńcy i oszlifowałem mocowania na ladze na lekko zaokrąglone (gwint w otworach mocujących jest do samej lagi). Przykręciłem śrubkami z gumowymi podkładkami, więc nie jest na sztywno mocowane. Ale to było przy mojej rzeźbie, przy oryginalnym zawiasie bym tak raczej nie robił. Ponieważ to jest laminat to bym pokombinował z przeróbką dołu na płaskie mocowanie. ;)
21548
oscarFire
30.03.2013, 12:56
Panowie odkopałem trochę wątek.
Czy komuś czasem nie zalega taki błotniczek w garażu?
Zmotałem Bigosa z zawiasem WP43 i przydałby się taki niski błotnik.
Pozdrówka i Wesołych Świąt.
:at:
Mam i chyba nie użyje go, bo mam inny zawias
Zrobie foty bo trochę go nadpsułem i nie wiem czy bedzie Ci pasował i odpowiadał
oscarFire
30.03.2013, 13:05
to pobaw się fotopstrykiem i będę czekał na dokładniejsze info :)
Jakby jeszcze komuś zalegał, to ja też jestem chętny na taki błotnik. Mam fabryczny, ale przytarty przez oponę i w kiepskim stanie.
oscarFire
05.04.2013, 16:35
Ramboooo, żyjeszz ???
Co z tym błotnikiem?
W niedzielę będę na motobajzlu we Wawie to może doszłoby do jakiejś transakcji :P
Nie zalega komuś w garażu taki plastbike'owy błotnik albo oryginalny katełemowsky? Chętnie odkupię a jak będzie trzeba to nawet przyjmę w prezencie :D
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.