View Full Version : Odswiezenie kufrów aluminiowych
banditos
08.02.2011, 22:03
Pytanie kieruje do producentow wszelakich aluminiakòw, jak i osob ktore maja jakies doswiadczenie w tym temacie.
Otoz posiadam sfatygowane kufry aluminiowe.
Podrapane, pogniecone wygladaja juz niezbyt okazale.
W jaki sposob mozna je odswiezyc?
wasilczuk
08.02.2011, 22:26
jak to powiedział jeden z podlaskich farmerów: "prawdziwego wojownika poznasz po jego bliznach".
moim zdaniem syzyfowa praca. polerowanie jest ok ale trzeba już później robić to często. polecam naklejki. pełno ich na allegro ;)
A jakie firmy to kufry i jak bardzo pogniecione?
Ja kiedyś próbowałem odświeżać Bonjurowe kufry. Coś ta polerowałem, szlifowałem ale tylko mega kupa wyszła.
Dopiero jak oddałem w ręce fachowca to było lepiej:D
banditos
09.02.2011, 10:52
No wlasnie, tylko ze ja lubie sam poskubac.
Na pewno trza bedzie je wypolerowac, pytanie czym najlepiej i jak zabezpieczyc je na przyszlosc. Maluje sie je bezbarwnym czy jak?
mozna tez wyszkielkowac / wypiaskowac
albo przykleić dużą naklejkę :D
everybike
09.02.2011, 12:27
a jeśli chodzi o naprawę kufrów po glebie.... ścianki , którymi są zamontowane do stelaży mam popękane.... od upadku na bok . Dokładnie w miejscu montażu zaczepów są pęknięcia 5-10cm . Spokojnie wróciłem z tym z wyprawy i jeszcze na dwie kilkudniowe po kraju się wybrałem , także trzymają się jakoś .
Lepiej same pęknięcia pospawać czy np. łatę alu na całą taką sciankę wspawać?
Kufry to Hepco&Becker
ps. a co do wyglądu ... po odklejeniu naklejek ( poprzedni właściciel mnóstwo ich ponaklejał ) jest inny kolor niż powierzchni wystawionej na słońce etc. Tylko polerka to załatwi czy jest jakiś 'cudowny' specyfik?
jak to powiedział jeden z podlaskich farmerów: "prawdziwego wojownika poznasz po jego bliznach".
moim zdaniem syzyfowa praca. polerowanie jest ok ale trzeba już później robić to często. polecam naklejki. pełno ich na allegro ;)
:)
Radziłbym po dwa szlify na każdą stronę:D
Kilka lat temu jadąc na Krym spotkałem Niemca z najładniejszymi kuframi (moim zdaniem oczywiście). Miały przebieg powyżej 200kkm i nie były nigdy myte, tylko tyle co pod nowe naklejki.
A jak ktoś chce się lansować błyskając dziewczynom po oczkach poledowanym alu:D to warto użyć pasty i polerki do alu,odtłóścić a póżniej całość okleić przezroczystą folią samoprzylepną, najlepiej kupioną u tych co na ploterach tną reklamy (zazwyczaj mają folie dobrej jakości).
Żeby nie było bombelków pod folią należy ją przyklejać pod wodą-to nie żart. Przyklejamy w pełnym zanużeniu, wyciągamy i wyciskamy resztę wodu z pod folii pocierając szmatą nie ma mowy o odklejeniu i nie ma bombelków.
TYLKO PO CO ????
wasilczuk
09.02.2011, 18:42
broń cię panie nie piaskować bo będzie się silnie brudzić i utleniać- powierzchnia będzie mocno zniszczona ostrymi ziarenkami piasku. szkiełkowanie tak ale to dość droga zabawa. po tym trzeba albo malować albo tak jak pisze simi.
Kup nowe to będą wyglądać jak nowe :)
innowacyjne odświeżenie kufrów aluminiowych :grass: :
banditos
26.02.2011, 22:33
Mozna pomalowac bezbarwnym czy czyms innym zabezpiecza sie je po wypolerowaniu?
wasilczuk
27.02.2011, 01:53
lakier bezbarwny na aluminium to tak jak lakier bezbarwny na męskie paznokcie
p.s. przepraszam panów malujących paznokcie
Henryk-Knox
27.02.2011, 15:06
ewentualnie pomalowac technologia proszkową , jasny kolor zeby latem nie pełnił roli piekarnika .
Polecam malowanie proszkowe jest naprawde trwałe.:)
Wojtek_K
17.03.2011, 11:16
maluję proszkowo z fakturą /efekt pokrycia skórą lub gumą/
maluję proszkowo z fakturą /efekt pokrycia skórą lub gumą/
Też oliwka ??
Wojtek_K
17.03.2011, 13:31
:-) czarny
Ja pindole skąd wytrzasnąłeś ten zielony kolor kufrów dobrze że moja żona sie w Leidis nie zalogowała bo ten kufer w panterke musiałbym od Ciebie odkupić, Gratuluje pomysłu , możesz śmiało startować na zlotach Afryki w konkursie na najpięknieszą Afre
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.