View Full Version : ¦niedziejace gniazdko w motocyklu
Witam was!
Przed wyjazdem do Rumuni zamontowa³em sobie gniazdko elektryczne w monocyklu. Jest zamykane z góry szczeln± klapka ale niedawno zauwa¿y³em, ¿e ¶rodek robi siê zielonkawy. Czy mogê co¶ na to poradziæ czy to nieodwracalny proces? wnêtrze gniazdka jest + z³ote , masa srebrna.
pozdrawiam
Mi te¿ po wyje¼dzie do Rumunii za¶niedzia³o gniazdko ;).
Mam najtañsze z najtañszych, za¶niedzia³o rok temu, do dzi¶ nie czyszczê i dzia³a. Proces mo¿emy przyj±æ za nieodwracalny, ale na szczê¶cie nie rzutuje jako¶ na dzia³anie.
Mo¿e zrób zdjêcie?
a zrobiê
ja kupi³em w larsonie za 67z³ :(
mo¿e Rumunia ma na to wp³yw :P
Niechybnie ;).
Kiedy¶ mi nawet przesta³o ono ³adowaæ ale okaza³o siê, ¿e poluzowa³ siê bezpiecznik. ¯yje do dzi¶, za to od wibracji pêkaj± luty w ³adowarkach. Ale ³adowarki te¿ tanie mia³em. Nastêpne zalejê sobie jakim¶ lakierem do paznokci czy czym¶.
Nastêpne zalejê sobie jakim¶ lakierem do paznokci czy czym¶.
Czy mi siê wydaje czy lakier do paznokci jest izolatorem i nie przewodzi pr±du ??;)
Pozdro
Pisz±c dok³adniej - zalejê wnêtrzno¶ci ³adowarki, czyli p³ytkê i przylutowane do niej¿e gufienka :). Jako¶ tak zawsze od wibracji ³ama³y mi siê cienkie druciki cewki...
I tu fakt, i¿ lakier jest izolatorem, jest akurat bardzo mnie na rêkê.
¦niedzenie powoduje woda i zapocz±tkowany wraz z pr±dem proces elektrolizy. Znam przypadek kiedy tyle tego syfu w ¶rodku naros³o, ze roz³adowywa³o akumulator.
Rada na to jest bardzo prosta, skuteczna i sprawdzona. Trzeba wywierciæ w najni¿szym miejscu gniazdka otworek, którym woda bêdzie wylatywa³a, bo chcesz czy nie chcesz zawsze co¶ tam wleci.
Otwór o ¶rednicy gdzie¶ 2mm za³atwi sprawê.
Zamontowaæ gniazdko pod siedzeniem, spokój i nic nie ¶niedzieje. A GPS po³±czyæ bezpo¶rednio.
Po co CI to gniazdko? do czego?
gps , telefon
a teraz to po nic ale niech se bêdzie przyda siê kiedy¶
gps , telefon
a teraz to po nic ale niech se bêdzie przyda siê kiedy¶
Gps ³±czysz wtyczkê bezpo¶rednio, telefon elegancko ³aduje siê pod kanap±, jak chcesz wiêcej rzeczy równocze¶nie, rozga³ê¼nik pod³±czasz pod siedzeniem wrzucasz do kufra i hulaj dusza...
Gps ³±czysz wtyczkê bezpo¶rednio, telefon elegancko ³aduje siê pod kanap±, jak chcesz wiêcej rzeczy równocze¶nie, rozga³ê¼nik pod³±czasz pod siedzeniem wrzucasz do kufra i hulaj dusza...
kurcze jako¶ mnie to nie przekonuje, ale przez zimê co¶ umy¶lê i postanowiê,
a na razie chcia³em za³atwiæ to gniazdko, czy s± jakie¶ specyfiki które powoduj± nie narastanie tego zielonego cholerstwa,
pozdr
Tylko tak:
1.kanapê ciezko siê sciaga (zwlaszcza jak jest do niej przytroczony worek i np kufer centralny doczepiony.
2. £adowanie akumulatorków ( to pasuje mieæ pod rêk± lub w tankbaku)
3. Miejsce pod kanap± - na ogó³ mam to wypchane po sufit list± im. podoska
4. kompresor do kó³ - na zapalniczkê (ale to ju¿ ma siê kanapê sci±gniêt± raczej)
5.Mialem kiedy¶ gniazdo pod kanap± i nigdy go nie u¿y³em - uznalem wiêæ, ¿e jest zbêdne i ju¿ nie mam.
Tylko tak:
1.kanapê ciezko siê sciaga (zwlaszcza jak jest do niej przytroczony worek i np kufer centralny doczepiony...
Szczególnie w wersji RD04 i starszych.
Pewnie to wszystko zale¿y od upodobania, ja po 2 gnie¼dzie na kierownicy, które pad³o od warunków atmosferycznych, u¿ywaj±c je tylko i wy³±cznie do GPS stwierdzi³em, ¿e wolê go nie miêæ. Mi tam siê dobrze ¶ci±ga siedzenie :) jedynie co czasami jest wkurzaj±ce jak siê ma kufry albo baga¿ to fakt...
Zeby bylo ciekawiej moje gniazdo tez jest trochê zasniedziale (mosiê¿ne jest) i pod koniec wyjazdu nie kontaktowalo z gpsem - okazalo siê ze problem byl we wtyczce - wystarczy³o odkrêciæ koñcówkê i rozciagn±æ sprê¿ynkê bardziej, przetrzeæ styki do bezpiecznika i problem znikn±³.
kontaktuje bo miale¶ ju¿ wtyczkê zdiagnozowana:)
GPS faktycznie lepiej mieæ podpiêtego na sta³e. Inaczej i tak gniazdo jest wci±¿ zajête.
Zalet± gniazdka pod kanap±, jest w³a¶nie mo¿liwo¶æ pod³±czenia telefonu i zostawienia na noc a my mo¿emy taplaæ siê w hotelowym basenie ;)
Z zewnêtrznym gniazdem jest taki problem, ¿e niema gdzie trzymaæ telefonu czy akumulatorków w czasie ³adowania. Nie, nie, tankbagom i szybom (przynajmniej wysokim) mówiê NIE! No i w deszczu te¿ ró¿nie mo¿e byæ, gniazdo jest szczelne tylko gdy jest nie u¿ywane akurat. I to tez nie zawsze.
Najlepszym rozwi±zaniem jest posiadanie gniazda w schowku miêdzy zbiornikami paliwa :)
Patiomkin
09.09.2010, 11:16
Sprawê prawdopodobnie za³atwi cieniutka warstwa wazeliny technicznej (nie nabijaæ siê z wazeliny:oldman: ¶winiaki :D chodzi o techniczn±!)
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.