View Full Version : Sveti Nikola (Czarnogóra) - był już ktoś?
baransky
28.06.2010, 11:09
Cześć,
Czy był już ktoś z Was może na tej wyspie koło Budvy (Sveti Nikola)?
Mam wielką ochotę się na nią dostać i z tego, co wiem nie jest jeszcze prywatna. :Thumbs_Up:
Jest na nią jakiś prom, albo inny środek transportu?
Jest ok 1km od brzegu, więc na przeprawę na materacu chyba trochę za daleko... :D
Z góry dzięki!
Słyszałem od miejscowych ze sprzedana i że będzie tam exclusywny hotel.
Hehe byliśmy w te wakacje, no zamknięta jest, ale co z tego :P?
Wystarczy opłynąć i wbić się przez mur, uważaj tylko wcześniej na ostre skałki ;>>
Polak potrafi ;PP
A i jak by się zorganizowało ze sprzętem to można tam się kimnąć na lewo ;>
A to nie Sveti Stefan przypadkiem? :dizzy:
Ee tak, Sveti Stefan, coś mi nie pasowało też ;P
Nie kuźwa, Sveti Stevan i Sveti Nikola to dwa różne miejsca. Sveti Nikola to mała wysepka leżąca z kilometer od Budvy, zdaje się że cumuje do niej większość statków wycieczkowych pływających po wybrzeżu (Bar - Budva i podobne destynacje), płacisz pan 18 euro i po godzinie bujania jesteś pan na miejscu. Sveti Stevan to miasteczko oddalone dwie dychy od Budvy, składa się zarówno z części na brzegu jak i małej wysepki połączonej z lądem takim a la cypelkiem. Ta druga część przechodzi od kilku lat remont i faktycznie jest zamknięta, natomiast do samej miejscowości można dojechać samochodem/ motórem/skuterem, zostawić furę i wybrać się na kamienistą plażę z naprawdę czystą wodą.
http://farm5.static.flickr.com/4081/4744641732_98a6342ea9_b.jpg
Mixol wchodzi na snięty stefan :)
A to już wiem w takim razie.
Będzie jakimiś łódeczkami można się dostać z plaży w Budvie tudzież okolicy.
Pytaj na miejscu.
Noo właśnie tak, no i na zamkniętego stefana wbija się tak jak mówiłem ;>
baransky
29.06.2010, 16:59
Chodziło mi o Śniętego Nikolę, nie Stefana! Stefan faktycznie sprzedany (i - racja - jest tam hotel, ale myślę, że dzięki metodzie Olka nie będzie i z tym problemu) :D
Żeby nie było niejasności - chodzi mi o wyspę ze zdjęcia poniżej,
AFAIK to Sveti Nikola i - fakt - sprzedany był jakiś czas jego kawałek, ale gość nie był w stanie się spłacić.
http://www.budva.svebor.com/montenegro_beach/st_nikola/nikolas_sveti_2.jpg
No proszę wyspy na handel , a ktoś wie jakie kwoty wchodzą w grę?
A co chcesz zrobić zrzutkę forumową na zakup jakiejś wysepki na Bałkanach?:Thumbs_Up: Czy tez może sam przymierzasz się do lokaty zaskórniaków w nieruchomości w tamtych rejonach? :D
Mixol wchodzi na snięty stefan :)
Do tego slajdem z wbitą trójką i tzw "plecaczkiem" na grzbiecie.
Pomysł z forumową ściepą na kawałek gleby na Bałkanach jest OK. Powiem tylko że za cenę afryki z końca produkcji można sobie fundnąć luksusową willę jakieś sześć dych od BGD, ale za to z garażem i kawałkiem pola na harce. Wprawdzie to nie słoneczne Montenegro ale zawsze coś.
Gdybyście szukali kierownika ośrodka/ Kulturalno oświatowego/ Gospodarza domu to ja chętnie nim zostanę :)
Ma swój wielki urok.. ale po co jak się jeździ ciągle :P
baransky
29.06.2010, 23:52
W 2007 roku 37 km2 kosztowało 28 milionów euro. Źródło (http://www.montenegro-investment-news.com/index.php?option=com_content&view=article&id=281:part-of-the-sveti-nikola-island-for-sale-after-owner-fails-to-return-bank-loans&catid=44:investment-in-montenegro&Itemid=38)
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.