View Full Version : czy srube mocujaca jarzmo przedniego zacisku trzeba wymieniac na nowa??
czolem!
mam taka ksiazke:
12367
dzis zauwazylem w niej cos dziwnego. wyglada, jakby Pan Honda kazal nam wymieniac sruby mocujace jarzmo przedniego zacisku na nowe za kazdym razem, gdy je odkrecamy. oto rysunki:
12368
12369
a oto tabelki:
12370
12371
wlasnie odkrecilem zacisk z lagi. mam jechac na malownicza??
ktos wie co to za skrot ALOC?
pytalem googla, czytalem zagraniczne fora. duzo przypuszczen, malo pewnych informacji.
Póki nie znajdziesz pewnych informacji nie przesadzaj z tą wymianą. Pewnie ci chłopaki coś wynajdą. W katach tych śrub się nie wymienia. Należy je za to obowiązkowo smarować loctite'em. I tak bym zrobił na Twoim miejscu. Wiesz jakim momentem dokręcane są te śruby? Ich wymiana byłaby konieczna tylko, gdyby to był bardzo duży moment dokręcania.
A może w czasach konstrukcji nie było jeszcze takiego specyfiku jak loctite? :p Są bowiem śruby fabrycznie pokrywane środkiem zapobiegającym odkręcanie. I to by tłumaczyło potrzebą wymiany.
Na nową się wymienia jak się nie ma wspomnianego Loctite'a. W samochodach też tak jest. Nowe śruby (oprócz tego, że są ze świeżego materiału o odpowiednich, obliczonych właściwościach - wytrzymałość na rozciąganie na przykład) maja fabryczny klej do gwintów.
Takie mam na ten temat zdanie poparte moim doświadczeniem.
sruba jest fabrycznie pokryta klejem - zgadza sie.
wiadomo, ze kazdy zrobi jak uwaza. wiele rzeczy sie powinno, a sie nie robi.
najbardziej interere mnie co znaczy skrot ALOC.
moze jakis fachura [wieczny, o Tobie mowie] moglby zajrzec do uczonych ksiag?
mysle, ze to moze nam wiele powiedziec. te same teorie o srubach obliczonych na pojedyncze dokrecenie znalazlem u googla.
chcialbym jednak fachowej, honda-ordzinal odpowiedzi.
ksiazka jest dosc gruba, xerowalem ja juz dla kilku osob, ale jakos nie moge sie zebrac w sobie, zeby spedzic tyle czasu przed skanerem..
moze jakby cos wypil przy okazji..
ALOC means "locking compound already applied". When you buy the bolts, they already have locktite on them.
Oraz drugie Apply Locktite Or Crash.
ALOC means "locking compound already applied".
zrodlo prosze.
jakos do tego bardziej pasuje mi skrot LCAA..
Żadne tam źródło. zwykłe pogaduchy
http://www.vfrdiscussion.com/forum/index.php/topic/59059-aloc-bolts/
Żadne tam źródło. zwykłe pogaduchy/ (http://www.vfrdiscussion.com/forum/index.php/topic/59059-aloc-bolts/)
mhm, to juz widzialem.
jednakowoz chcialbym fachowej, honda-ordzinal odpowiedzi.
Jestem tego samego zdania co Wieczny, nowa śruba może mieć warstwę hamulca/kleju.
Pewnie Honda się zabezpiecza pisząc że konieczna jest wymiana śrub przy roszczeniach odszkodowań - "wykręciło się a śruby pan wymienił ? no to na drzewo!"
Pisanie, że w śrubie przy dokręceniu odpowiednim, tzn właściwym momentem powstają "przesunięcia kryształów w mikrostrukturze" to czysta herezja. WYbaczcie, nie chce nikogo urazić, ale moje 5 lat studiów na wydziale inżynierii materiałowej nie pozwala mi tego przemilczeć.
Pytanie mam do "znawców" , to jak taka śruba ma pracować, skoro samo dokręcenie (naprężenie wstępne) niszczy jej strukturę?
Żeby uciąć dyskusję, proponuję zakupić jedną śrubkę w hondzie i zobaczyć, czy ma gwint potraktowany jakimś lepidłem..
Jestem tego samego zdania co Wieczny, nowa śruba może mieć warstwę hamulca/kleju.
Pewnie Honda się zabezpiecza pisząc że konieczna jest wymiana śrub przy roszczeniach odszkodowań - "wykręciło się a śruby pan wymienił ? no to na drzewo!"
Dokładnie o to chodzi!
Przecież wystarczy rozsunąć klocki i koło samo wychodzi bez zdejmowania zacisków..... w obie strony.
Jak wspomniano śruba jest stalowa a korpus zacisku ze stopu , dlatego nie widzę żadnego powodu do jej wymiany wcześniej niż po...... dożywociu.
Dla zapobiegliwych i posiadających obawy przed rozkręceniem można polecić klej do gwintów i to wszystko co bym zrobił choć sam nie stosuję wspomnianych klejów i jeszcze nic mi się nie odkręciło.
Kiedyś o tym już trochę było......ale nie zaszkodzi:
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=1559
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.