View Full Version : Luz na tylnym kole
Ostatnio zauważyłem,że mam drobny luz na tylnym kole. Moto na centralnej podstawce, dwie łapy na oponie o ok 1mm wyczuwalnego luzu. Zostawić czy grzebać ? Jak grzebać to proszę o jakieś sugestie. Dzięki
Ostatnio zauważyłem,że mam drobny luz na tylnym kole. Moto na centralnej podstawce, dwie łapy na oponie o ok 1mm wyczuwalnego luzu. Zostawić czy grzebać ? Jak grzebać to proszę o jakieś sugestie. Dzięki
Grzebać i wymienić łożyska koszt 15 zł.
I przyjrzeć się czy simmeringi trzymają.
A to nie te igielkowe lozyska przy dzwigienkach na wahaczu, lub wahacz? To bedzie drozej...
A to nie te igielkowe lozyska przy dzwigienkach na wahaczu, lub wahacz? To bedzie drozej...
no to zależy gdzie sie kupuje bo w hondzie to kosztują majątek w zwykłym sklepie z łożyskami ceny są dużo przystępniejsze za te same łożyska ;)
motormaniak
15.05.2008, 22:41
Chinol, masz u siebie w sklepie z łożyskami łożyska igielkowe z bieżnią zewnętrzną na 24,5 i śrenicą wewnętrzną pod wałek 17,5 mm? Bo takie właśnie idą do naszej afryki a ich koszt w sklepie z lożyskami japońskimi to ponad 100 zł za sztuke a do zawieszenia tylnego idzie ich 6 sztuk................ A współpracują one z 3 tulejkami po około 40 zł za sztuke (cena z Hondy PL).
Chinol, masz u siebie w sklepie z łożyskami łożyska igielkowe z bieżnią zewnętrzną na 24,5 i śrenicą wewnętrzną pod wałek 17,5 mm? Bo takie właśnie idą do naszej afryki a ich koszt w sklepie z lożyskami japońskimi to ponad 100 zł za sztuke a do zawieszenia tylnego idzie ich 6 sztuk................ A współpracują one z 3 tulejkami po około 40 zł za sztuke (cena z Hondy PL).
daj symbole
motormaniak
16.05.2008, 12:48
17.5X24.5X22 (http://zsf-moto.com/product_info.php?cPath=2706820_2706865&products_id=16597100&osCsid=0b66c47b5fccb986e2bee47556a1e40f) Symboli nie ma bo nie są to łożyska katalogowe znormalizowane. Dlatego prawdopodobnie nie kupisz ich w sklepie z łożyskami...... :(
Ja tam jednak obstawiam, że to tylko łożyska w kole i to te dwa które zawsze siadają.... do tego sprawdź simeringi i myślę, że będzie gitara.
motormaniak
16.05.2008, 15:52
Ja oczywiście też tak obstawiam. Luz na dzwigienkach objawia sie luzem kola góra- dół - kolo pracuje wraz z wachaczem. Luz na łożyskach koła obserwujemy względem wachacza - Parę groszy i będzie ok.
Jak juz bedziesz miec wszystko na wierzchu, to wymien sobie od razu lozysko pod zebatka
Istotnie łożyska igiełkowe są nietypowych rozmiarów i raczej tylko na zamówienie.
Da się kupić taniej za ok 40zł szt., kłopot jest jeszcze z symeringami do tych igiełek, to chyba tylko w Hondzie ( może gdzieś są , ja nie znalazłem w normalnych sklepach).
sambor1965
09.06.2008, 00:48
Hello Dzieju,
Gdzie sie da kupic owe tansze igielkowe lozyska? Bo cos postanowilem nie czekac, a mechanik juz 2 lata temu powiedzial ze by sie je przydalo wymienic. Od tego czasu troche poczochralem babcie po gorkach z obciazeniem.
tomasz_1006
11.06.2008, 22:29
Witam
Czy ktos ma numery lozysk i simeringow do tylnego kola?jak tak to prosze o jakies info nie mieszkam w kraju i moze dobiore cos w normalnym sklepie.
Mile widziany tez kontakt do jakiegos sklepu gdzie mozliwe sa wysylki (no chyba ze ktos moze pomoc mi w tym prywatnie)
W razie potrzeby podaje e-mail tomasz_1006@wp.pl
Witam
Czy ktos ma numery lozysk i simeringow do tylnego kola?jak tak to prosze o jakies info nie mieszkam w kraju i moze dobiore cos w normalnym sklepie.
Mile widziany tez kontakt do jakiegos sklepu gdzie mozliwe sa wysylki (no chyba ze ktos moze pomoc mi w tym prywatnie)
W razie potrzeby podaje e-mail tomasz_1006@wp.pl
http://faq.africatwin.com.pl/Dane-eksploatacyjne
no właśnie. mi padło łożysko pod zębatką, pozostałe dwa nie mają luzu ale pewnie je zmienię. tak ciekawości babskiej zapytam, które z łożysk w tylnim kole pada najszybciej? wiem, że marcinowi walnęło od strony tarczy. u mnie po 30000 km dostało luzu pod zębatką???
motormaniak
12.06.2008, 13:02
łożysko pod zębatką jest najbardziej obciążone- i to obciążenie wzrasta wraz ze zużyciem gum na wybieraku. Tu potrzeba b. dobrego łożyska- inne mogą być gorsze.
co masz na myśli dobre? rozumię, że nie chińskie. ja zanabyłem jakieś za 15 zeta. ponoć niezłe. w razie czego wożę zapas. moje łożysko całkiem się nie rozpadło ale czuć było, że ma luzy. a co do gum to chyba są nie do zdobycia.
motormaniak
12.06.2008, 15:06
Do zdobycia w Hondzie na Malowniczej za 200 zł - ponoć w 3 dni. Oczywiście wtedy jak sie rozlecą- tego sie nie kupuje na zapas............. Dobre znaczy nie chińskie - polskie może być..
ja kupiłem na wymianę różnej produkcji, pod zębatkę japońskie a pozostałe polskie i jakieś portugalskie ale ponoć markowe??? są malutkie i jeżdżą pod siedzeniem. może jesienią zmienie albo w trasie poratuję kogoś :)
daniel_87
15.06.2008, 23:27
klanol zapodaj rozmiary tych łożysk jak mozesz.
ok znalalzem jak by co to podam dla inncyh gapowiczów
Oznaczenie na łożysku 6203 1 sztuka - łożysko koła-prawa strona
Wymiary 20 x 47 x 14
Oznaczenie na łożysku 6303 1 sztuka - łożysko koła-lewa strona
Wymiary 20 x 47 x 14
Oznaczenie na łożysku 6204 1 sztuka - łożysko pod zębatką
Wymiary 17 x 40 x 12
SIMMERINGI
28x42,2x7 wcisniety pod zebatke
25x40x8lub7? w kole od strony tarczy
65x2 oring uszczelniajacy zebatka-kolo
pytanie kontrolne mam....czy wymiary łożysk podane wyżej są takie same w RD04?
Nr są ok, ale wymiary trochę pomieszane:
6203 17x40x12
6303 17x47x14
6204 20x47x14
Generalnie po nr łożysk je zakupisz, podwójnie uszczelnione i tyle. ;) Z tego co wiem to w kołach było to samo. :Thumbs_Up:
Dzięki, łożyska zakupione. Made in Poland.
Też mam teraz FŁT. ;) Zobaczymy ile pożyją, bo poprzednie japońskie Nachi z tyłu wytrzymały 16tkm (pordzewiały wewnątrz i miały luzy). :Sarcastic:
łożysko pod zębatką jest najbardziej obciążone- i to obciążenie wzrasta wraz ze zużyciem gum na wybieraku. Tu potrzeba b. dobrego łożyska- inne mogą być gorsze.
A czy próbowałeś jakoś skasować nadmierny luz na zabieraku? Jakieś wlepki gumy np?
Nie wiem czy gra warta świeczki. Wydaje mi się że powinno być ciaśniej niż jest u mnie.
A czy próbowałeś jakoś skasować nadmierny luz na zabieraku? Jakieś wlepki gumy np?
Nie wiem czy gra warta świeczki. Wydaje mi się że powinno być ciaśniej niż jest u mnie.
ale generalnie zabierak to koszt około 150 PLN ( chyba że kupicie u kogoś z rabatem :) )
a łożyska sa tańsze :) nawet jesli je wymienisz dwa razy do roku ... ( mnie tak wychodzi - ale nie przez zabierak tylko przez wodowanie :)
Mnie nawet nie chodzi o łożyska, ale wydaje mi się że część z zębatką przez nadmierny luz się tłucze po dziurach.
Ostatnio w ogóle mi się tłucze tył. Nie mogę namierzyć co dokładnie.
Troche zacisk, trochę chyba ta zębatka....
Zwłaszcza krótkie oderwania koła jak np przy przejezdzie przez korzenie itd.
Możliwe że trzpień od tylnego zacisku Ci się wyrobił. U mnie jest taka sytuacja. Co jakiś czas wpycham tam w prowadnice trochę smaru miedziowego i na jakiś czas jest spokój. Jak coś to gumy zabieraka są u mnie w ofercie ale myśle że to nie o nie chodzi
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.