View Full Version : rozbiór airboxa
Czy się toto w ogóle rozbiera? Czy trzeba roznitować bo nie ma innego sposobu? Piszę, bo brudny jakiś w środku, a od spodu trochę zaolejony, wiem, że pewnie normalne, ale jakby się dało to może bym lekko podczyścił.
Gumy kroćcowe na pewno da się wyjąć i wymienić jak trzeba. A puchę Airboxą to się raczej nie rozbiera - wypłukaj ciepłą wodą, potem jakąś naftą a zakończ ściereczką. Ciężko tam wsadzić łapę, wiem ale tyle o ile to da się wyczyścić.
banditos
17.02.2010, 21:48
Czy nafta nie wpływa niekorzystnie na tworzywo, z którego wykonany jest airbox?
Skoro opary benzyny i olej z odmy nie wpływają to jak nafta ma wpływać?
wasilczuk
17.02.2010, 23:09
jak są przedmuchy i kopci puszkę to mycie jest tylko kosmetyką. poprawi ci humor na kilka dni. nie ma to wpływu na działanie silnika. zawory ssące do wymiany kolego.
Podejrzewam, że kolega ma zabrudzenia od tego co się przedostało przez filtr :). Inną sprawą jest rzeczywiście przeglądnięcie szczególnie dokładnie gum w okolicach obejm i wejścia do puszki i wymiana.
Nie mam zamiaru nic w silniku grzebać, panowie..spokojnie:D. Airbox jest brudny od góry właśnie od pyłu, który prawdopodobnie przedostał się przez filtr, lub dlatego, że nie był długo czyszczony. Natomiast od dołu jest lekko zaolejony - pewnie olej z odmy. Spoko, sprzęt ma 17 lat, jak nikt tego nie czyścił to nic dziwnego..
Dzięki za (p)odpowiedzi.
Tak tylko mi się chce rzec, że to już kolejny mój sprzęt z tzw. zagranicy, gdzie tak super o nie dbają (słyszy się, że podobno), a pewne rzeczy wyglądają, jakby miały tyle lat co moto (np. 17-to letni filtr paliwa)..taka dygresja..proszę, nie rozwijajmy tematu:D
Witam.
Kiepskie uszczelnienie gum z airboxem oraz olej na krućcach odmy skłoniły mnie do patroszenia... tak to jest zbudowane...
75368
Po wyjęciu tego
75377
z tego
75369
podnośi się punkt czerpania wody do airboxa na wysokość ponad termostat :D
75371
75370
75374
Zanim woda pójdzie do gaźników musi osiągnąć głębokość ok 6-7cm w airboksie, tyle te gumy wystają wewnątrz
75375
75376
To jest podklejone gąbką od wewnątrz
75377
75378
75379
Pozostaje poskładać :at:
Łokciu, w jaki sposób połączyłeś te nierozbieralne elementy, które mimo wszystko rozebrałeś? Mam na myśli kanały poboru powietrza, które fabrycznie są przytopione - Ty jak widzę po zdjęciach obrobiłeś je żeby rozebrać.
szynszyll
02.04.2025, 19:22
przy uszczelnianiu polecam markowy klej do szyb samochodowych - sprawdza sie duzo lepiej niz wszelkiego rodzaju silikony. solidnie odtłuścić najpierw. ja uzywam tego.
Potwierdzam lub klej montażowy wurtha którym uszczelniłem dekiel sprzęgła nie demontując dekla [ odtłuściłem tylko miejsce gdzie cieknie] jak i skleiłem podeszwę do buta :)
przy uszczelnianiu polecam markowy klej do szyb samochodowych - sprawdza sie duzo lepiej niz wszelkiego rodzaju silikony. solidnie odtłuścić najpierw. ja uzywam tego.
Dobry do wielu klejeń, a czy spotkał się ktoś z małymi tubkami?
dawid8210
03.04.2025, 07:23
Dobry do wielu klejeń, a czy spotkał się ktoś z małymi tubkami?
Są małe, tylko producent inny:
TEROSON MS 9220 BK 80ML
Skleilem nim lusterko do szyby. Trzyma betonowo. Będzie to mój ulubiony klej obok siki 221 :)
K+D od wurth'a tez trzyma betonowo
Ja akurat do uszczelnienia gumowych króćców z airboxem użyłem silikonu około 2 lata temu i dzisiaj wygląda to całkiem dobrze. Test dymny też nie wykazał akurat tam nieszczelności.
Czy ten Wurth jest demontowalny w razie czego np. tak jak silikon (podda się przy użyciu siły)?
K+D wurtha trzyma lepiej niz klej do szyb,wiec chyba nie.
Mam aluminiowa listwe do kedry daszka w t4 tym przyklejona,klej do szyb u innych trzymal niespecjalnie,ci co dali k+d wurtha rwali podobno listwe razem z dachem
szynszyll
03.04.2025, 17:27
zwykly klej do szyb zerwiesz + zetniesz. po prostu nie odspaja tak jak silikon
TEROSON MS 9220 BK 80ML
Skleilem nim lusterko do szyby. Trzyma betonowo. Będzie to mój ulubiony klej obok siki 221 :)
Dzięki , czasem potrzeba trochę a nie kupować dużą tubę co zaschnie.
Za poleceniem kumpla skutecznie stosowalem BOLL do szyb.
Działa wyśmienicie.
Edit: ten szajs obrabiamy w rękawiczkach jednorazowych. Jest trudno usuwalny z rąk.
szynszyll
04.04.2025, 03:30
airbox z XT600Z polepiony klejem do szyb - kto zakładał ten wie jaka to przyjemnosc :D
Nooo można było ładniej wygładzić , było by jak z fabryki ;)
TEROSON MS 9220 BK 80ML
Jaki ma okres przydatności bo mi przyszedł ale wg daty tylko wrzesień 2025 ?
Szkoda że te 80ml kosztuje drożej niż tubka 310ml kleju do szyb.
Kupiłem na wyjazd [w razie W] bo kiedyś po glebie z takim klejem naprawę bym uskutecznił i wrócił na chatę na kołach. Duża tuba gabaryt to raz , a drugie pistolet potrzebny gdzie to za broń może zostać ujęte i w dyby trafic można :D
Sprzedający odpisał, że takie dostaje i nie ma wpływu z jaką datą ważności przyjdzie klej więc zostaje z nadzieją że zadziała.
A mnie ten klej do szyb próbowałem to 690 i jakoś nie trzymał się plastiku.
A byłem u gości którzy kleją szyby u nas do aut, uprzedzam oczyszczone/odtłuszczone
KTM z Huską dali taka instrukcję - klej Loctite z tym że chyba pomylili numer tego kleju
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.