View Full Version : Uszczelki - cylindry, g³owice.
Zet Johny
03.01.2010, 11:38
Mam pytanko czy gdy dajemy nowe uszczelki pod cylindrami i g³owicami rzeczywi¶cie nie smarujemy ¿adnymi specyfikami do uszczelnieñ? Dosta³em tak± informacjê i chcê siê upewniæ.
Co kto lubi, jesli masz idealne równe powierzchnie , bez ¿adnych w¿erów to nowa uszczelka powinna sobie poradziæ.
Je¶li masz w±tpliwo¶ci co do jej g³adko¶ci i równoleg³o¶ci to posmaruj np silikonem cienk± warstwê.Wyrówna on nierówno¶ci i uszczelni.
Osobi¶cie stosujê warstewkê silikonu po to a¿eby drugi raz nie rozbieraæ gdyby sie jednak okaza³o ¿e gdzie¶ puszcza.
Ja nie smarowa³em. Jedynie splanowa³em g³owicê i cylinder ¿eby uszczelka pod g³owicê mia³a idealne warunki :).
A sylikon to ewentualnie, ale na pewno nie pod g³owicê. Dzieju my¶la³ chyba o uszczelce pod cylindry.
silikon pod g³owice?nigdy!splanowaæ g³owice i skrêciæ kluczem dynamometrycznym
Zet Johny
04.01.2010, 19:53
G³owice posz³y do Pana "planatora".
Silikonu to niecierpiê u¿ywaæ przy silnikach. Jak muszê to dajê takie specjalne szczeliwo, wurth to robi ale nie tylko.
....specjalne szczeliwo, wurth to robi ale nie tylko.
To co¶ innego ni¿ "silkon wurtha"? Jaka¶ fota? Nazwa ;)
SzymonBBI
04.01.2010, 20:43
Tylko to polecam Gregu:
http://moto.allegro.pl/item844627146_elring_masa_uszczelniajaca_dirko_sil ikon_50_180.html
A sylikon to ewentualnie, ale na pewno nie pod g³owicê. Dzieju my¶la³ chyba o uszczelce pod cylindry.
Oczywi¶cie ¿e nie pod g³owicê
Polecam to samo co SzymonBBI (http://africatwin.com.pl/member.php?u=50). Dirko poleci³ mi mechanik, który robi moto od dobrych kilkunastu lat.:oldman: Po posmarowaniu tym nawet nie cza uszczelki dawaæ..;)
Mam pytanie czy w AT uszczelki pod cylindry i g³owice s± kierunkowe?
nie znalaz³em ¿adnego znaku, napisu itp.
Jednak widaæ ¿e uszczelki nie s± idealnie g³adkie, maja wyt³oczenia w jedn± stronê.
Mogê siê myliæ, bo dawno to cholerstwo skrêca³em, ale chyba dojdziesz po uk³adzie ko³ków ustalaj±cych.
Musze siê zastanowiæ i sprawdziæ, moze faktycznie nie da siê ich ¼le zamontowaæ. Przekonany by³em ¿e mo¿na uszczelke zamontowaæ na jednym garnku jedn± stron± a po odwróceniu bêdzie pasowaæ na drugi garnek. Musze sprawdziæ bo mo¿e o oczywiste sprawy pytam .:o
Tylko sprawdzajcie czy s± wszystkie otwory na kana³y. Kiciemu siê zdarzy³o, ¿e jeden kana³ olejowy by³ nie dro¿ny w uszczelce i siê g³owica przytar³a. :Sarcastic:
Mam nadzieje ze w oryginalnych hondowskich to nie jest mozliwe, ale sprawdzê.
Spokojnie, ja u¿ywa³em uszczelek Athena i robi± wzorowo po dzi¶ dzieñ.
Uszczelek tych nie da siê ¿le za³o¿yæ. Parê dni temu skrêca³em trampa i maj± dodatkowy otwór na szpilkê, która jest tylko z jednej strony cylindra. Z reszt± widaæ tez po kana³ach wodnych i olejowych. Athena:Thumbs_Up:
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.