View Full Version : WiR na TET - Bałkany 2026 by Śluza
WiR na TET - Bałkany 2026 by Śluza
Startuję z kolejną epopeją wyjazdową. Tym razem Czarnogóra, Kosowo i Albania.
Część 1 - Czarnogóra i trzy pasma Gór Dynarskich. Po asfaltach Durmitoru, wjedziemy w kamienne i śnieżne drogi Sinajajeviny, aby ostatecznie polec w parku Biogradska Gora w paśmie Bjelasica.
Film drogi z elementami przygody. Narrator ciepłym głosem opowie co widać na ekranie, rzuci garścią ciekawostek geograficznych, trochę pokomentuje, trochę pofilozofuje.
Całość okraszona piękną muzyką, która mam nadzieję, powstrzyma od przewijania.
Mam nadzieję, że się spodoba. Obiecuję, że każdy kolejny będzie lepszy o poprzedniego. Przynajmniej będę się starał.
vWOz_fTENqM
Film petarda, jak zawsze :Thumbs_Up:
Śluza, masz w ryj
a powodów jest wiele:
- miałem robić porządki a przykleiłem się do monitora w garażu i oglądałem
- rozbudowałeś mi plan na MNE w miejsca, gdzie jeszcze nie byłem
- zajebisty film jak zawsze
:haha2:
O rok mnie wyprzedzacie (poza Bułgarią). Pięknie qrwa, pięknie.
Śluza, masz w ryj
a powodów jest wiele:
- miałem robić porządki a przykleiłem się do monitora w garażu i oglądałem
- rozbudowałeś mi plan na MNE w miejsca, gdzie jeszcze nie byłem
- zajebisty film jak zawsze
:haha2:
Poczekaj, w czwartym odcinku będziemy wracali jeszcze przez Czarnogórę, to coś jeszcze dopiszesz :)
Poczekaj, w czwartym odcinku będziemy wracali jeszcze przez Czarnogórę, to coś jeszcze dopiszesz :)
Chętnie bym posłuchał na żywo w Białej ;)
Zajebisty film. Kiedy będzie kontynuacja?
chemiczny
23.08.2026, 17:57
Pięknie.
Czekam na kolejny odcinek :lukacz:
Jak zwykle pełna profeska, ujęcia, tekst, montaż. Śmiało można komercjalizować :Thumbs_Up:
Jak zwykle filmik mega :) - dawaj następne odcinki :)
ps
No i to brzmi jak plan na przyszły rok :)
trzykawki
23.08.2026, 20:54
Zajekurdebiste.... a nie oglądałem jeszcze
dawid8210
23.08.2026, 21:56
Ja tam przewijam. Ino wstecz :)
Git - jak zwykle. Nagroda publiczności na festivalu o podróżach.
CzarnyEZG
24.08.2026, 09:16
Film jak zwykle klasa :)
Czekam na CD.
Się jeszcze rozkręci. Śluza, dawaj kolejne odcinki.
pięknie. aż się chce!!!!!
jechać śladami WiR na zagranicy
Się jeszcze rozkręci. Śluza, dawaj kolejne odcinki.
Przecież tu już wszystko było włącznie ze śniegiem, kamieniami, błotem :dizzy:
Film ekstra - gratulacje wyjazdu ale i montażu, całokształtu :Thumbs_Up::Thumbs_Up: Widzę (jako w sumie terenowy lamer) że jest tam też gdzie pięknie pojeździć asfaltami.
Przecież tu już wszystko było włącznie ze śniegiem, kamieniami, błotem :dizzy:
Film ekstra - gratulacje wyjazdu ale i montażu, całokształtu :Thumbs_Up::Thumbs_Up: Widzę (jako w sumie terenowy lamer) że jest tam też gdzie pięknie pojeździć asfaltami.
Ale nie ma zdjęć z najładniejszej trasy jaką jechałem, w Kosowie.
Zimny w tym roku wciąż nie jest za późno żeby tam wrócić ;)
Może zróbmy po prostu zlot w MNE :)
To byłby wyczyn, zero "zgromadzeń"... zero ETS, zero wielu rzeczy.
Natura, MNE i Czarnuchy :)
Część 2, w której wjeżdżamy do Kosowa, aby tam zmagać się z przeciwnościami natury, czasem nawet nie podejmując w ogóle walki.
Góry Przeklęte okazały się przeklęte, a wielokrotne odwoływanie się do Bożego Ciała, ma na celu silne zaakcentowanie tego, że pojechaliśmy na Bałkany kolejny raz za wcześnie.
Część 2 stanowi doskonałe preludium do dwóch następnych dni, o których opowie kolejna Część 3. To będzie doprawdy epickie.
Zapraszam.
5nZ6tELH9Ko
Śluza, mam techniczne pytanie.
Masz zapewne sporo materiału, ale bardziej mnie intryguje jak z baterią podczas nagrywania? Jakaś ultra oszczędna kamerka? Napisz proszę coś o sprzęcie.
Ogląda się zacnie!!!
... pamietajmy, po kazdym odcinku i krotkiej refleksji, nawet gdy jest sie wzruszonym, dac suba, lapke i dzwoneczek... sam nie wiem jak to sie robi ale Sluza kazal;)
:Thumbs_Up: Elegancko Śluza :)
Wczoraj późno włączyłem, a że film pół godziny, to powiedziałem sobie, że tylko zerknę i dokończę ... "za chwilę" padło pytanie, to już koniec?
trzykawki
24.08.2026, 21:46
No i ch... straciłem pół godziny, obraziłem żonę, I po co??? Nie znalazłem tam nic innego czego bym się nie spodziewał, nic co by w jakikolwiek sposób nie wciągało, wzbudzało zazdrości, zachwytów, ohów i achów. Słowem szkoda czasu. To jak z tego filmu co się taksówkarza czepiają: śluza i wszystko jasne
Śluza, mam techniczne pytanie.
Masz zapewne sporo materiału, ale bardziej mnie intryguje jak z baterią podczas nagrywania? Jakaś ultra oszczędna kamerka? Napisz proszę coś o sprzęcie.
Ogląda się zacnie!!!
GoPro12 + pilot przy manetce. GoPro ustawione tak, żeby wyłączać się a nie przechodzić w tryb czuwania. Dwie baterie wystarczają z reguły na jeden dzień
Wczoraj obejrzeliśmy z małżonką oba odcinki - pełen szacun tak za całą wyprawę jak i film - doskonały montaż, narrację, ogólny klimat. Czekamy na 3-ci odcinek i kolejne :Thumbs_Up:
miałem iść spać przed północą...
Rewelacyjny materiał, trip, krajobrazy itd
Pozazdrościć tak zgranej ekipy,
Czekam na kolejne odcinki
Tylko ja wracając z roboty liczyłem na to że może będzie już kolejny odcinek zacnego kina drogi? :)
Tylko ja wracając z roboty liczyłem na to że może będzie już kolejny odcinek zacnego kina drogi? :)
Daj chwilkę....
WiR na TeT - Bałkany 2026 by Śluza
Część 3 bałkańskiej, 4-odcinkowej epopei.
Jesteśmy w Kosowie, a "to jest dzień, który w kategorii wspomnienia, ryje tak głębokie ślady, że w przypadku ciężkiej niepamięci, gdy nie będziesz wiedział nawet jak się nazywasz, gdzie mieszkasz i kim jest kobieta, która stale czegoś chce od ciebie, na hasło Szar Planina, dygniesz i odzyskasz blask w oczach."
Następnie zaatakujemy Przełęcz Doberdol, wjedziemy na "drogę do zatracenia", ale wyjdziemy z tej potyczki zwycięsko.
Jestem bardzo dumny z tego odcinka... :)
E1uxY1saWg0
To ja lecę po popcorn :)
Jak zawsze świetnie się ogląda, dzięki i wielki szacun :Thumbs_Up:
[Edyta] No i będzie bez popcornu...
Daj chwilkę....
Śluza, wybacz - potraktuj proszę tą niecierpliwość jako wyrazy uznania dla tego co robisz :rolleyes:
Będziemy cierpliwie czekać na odcinki a tymczasem robię popcorn i odpalamy odcinek 3 :bow:
Panie, luks torpeda. Kiedy nie było netu w telefonie i kamerek w górach a o pogodzie można było się dowiedzieć w wiadomościach o 8.00. Jeżdżąc w maju na rumuńskie paryje z nadzieją że zima była mniej śnieżna niż poprzednia i da się przejechać, za każdym razem był wpierdol :haha2:.
Kazdy kolejny odcinek lepszy.
152629
A mnie najszła taka filozoficzna refleksja:
nawet nie zwróciliście uwagi, że to była WASZA POPRZECZKA :)
152629
A mnie najszła taka filozoficzna refleksja:
nawet nie zwróciliście uwagi, że to była WASZA POPRZECZKA :)
Tak NISKO???? :)
Poziom ustalił ten, co zawiesił.
Ważne, że z klasą przejechaliście NAD choć pewnie wielu zawróciło :D
Kurna Śluza jest kilka spraw przez ten film....:
-trawa nie skoszona,
-wiem gdzie chce jechać następny trip ( wiem mówiłeś na Podlaskim że tylko Bałkany)
-szukam lżejszego drugiego motocykla ( proszę o porady jak przekonać małżonkę że jest to niezbędny wydatek naszego gospodarstwa domowego :D )
-muszę odbyć chyba u Ciebie kurs montażu a w szczególnosci tworzenia podkładu lektorskiego .
Co tu dużo gadać po prostu to trzeba zobaczyć , film i wyjazd cudny :)
Dlugi_TA
26.08.2026, 07:34
Zazdroszczę.
Najbardziej ekipy, bo widać że zgrana.
Planowania i późniejszych korekt w trasie - na malutkich ekranikach.
Umiejętności wpychania się w ciężki teren i wychodzenia z kłopotów.
I tylko szkoda, że już padła zapowiedź końca, że tylko 4 odcinki, bo oglądało by się bez końca... ;)
Tak jak pojechałem za Wami na Biezłudże - teraz to. Ależ będzie zimą robak kręcił. Ważne żeby PO Bożym Ciele ;)
Wpadlem na pewien pomysl.... Skoro juz jezdzimy przed Bozym Cialem.
chemiczny
26.08.2026, 12:57
Dziś będzie kolejny odcinek? Żebym zdążył wszystkie plany wieczorne odwołać a razie czego... bo przegapić premierę nie wypada:)
Dziś będzie kolejny odcinek? Żebym zdążył wszystkie plany wieczorne odwołać a razie czego... bo przegapić premierę nie wypada:)
Raczej jutro
dawid8210
26.08.2026, 21:33
Towarzystwo rozpuszczone tempem jak dziadowskie bicze. Ja też :)
towarzystwo rozpuszczone tempem jak dziadowskie bicze. Ja też :)
:lol8::lol8::lol8:
Część 4, ostatnia, bałkańskiej, 4-odcinkowej epopei.
Wracamy do Czarnogóry. Nareszcie nie musimy brnąć po kolana w śniegu. Jest tu jeszcze coś do objechania. Mianowicie odcinek Korita - Opasanica, to wyjątkowej urody trasa. I jeszcze nocleg nad jeziorem Rikavacko. Bajka.
Potem kanion Nevidio i powrót w Durmitor.
I to już będzie koniec
vwT1mQlzEyg
Wspaniała czero częściowa trylogia :) i Wodecki na koniec siadł idealnie.
Z ciekawości na czym poza KTM 390 było jechane?
Dzieło epickie. Moje 5-cio minutowe montaże z wycieczek mogą się schować.
Niemniej oglądając od lat produkcję Śluzy widzę powolna ewolucję stylu. Może nie ideowo-kempingowego ale sprzętowego.
Coraz mniejsze motorki wciąż z tą samą ilością bambetli. To nie ułatwia.
Mimo, że latam jeno z 10ltr torbą odkąd minąłem 60tke, coraz więcej przysiadami na tyłku i walczę z kierą po kamulach.
Tak sobie myślę, czy na starość nie zamienić klocowatej jednak huski na jaką ostra 450/500. Ech takie radosne pycenie, jeno z lekka grą gazem i zawiasem mi się marzy.
chemiczny
27.08.2026, 20:58
Pięknie.
Podziwiam i zazdraszczam.
wspaniała czero częściowa trylogia :) i wodecki na koniec siadł idealnie.
Z ciekawości na czym poza ktm 390 było jechane?
lc4x1, ktm 690x2, huska 701x1, exc500x1, KTM390r x2
lc4x1, ktm 690x2, huska 701x1, exc500x1, KTM390r x2
Dzięki
Dzieło epickie. Moje 5-cio minutowe montaże z wycieczek mogą się schować.
Niemniej oglądając od lat produkcję Śluzy widzę powolna ewolucję stylu. Może nie ideowo-kempingowego ale sprzętowego.
Coraz mniejsze motorki wciąż z tą samą ilością bambetli. To nie ułatwia.
Mimo, że latam jeno z 10ltr torbą odkąd minąłem 60tke, coraz więcej przysiadami na tyłku i walczę z kierą po kamulach.
Tak sobie myślę, czy na starość nie zamienić klocowatej jednak huski na jaką ostra 450/500. Ech takie radosne pycenie, jeno z lekka grą gazem i zawiasem mi się marzy.
Eeeee, najciężej na początku. Zaraz wszystko przejadamy i przepijamy i potem prawie na pusto :)
Mega filmy i przygoda, zastanawiam się, po co jeździć gdzieś dalej, jak tak piękne tereny są na wyciągnięcie ręki. Cudze chwalicie, swego nie znacie.
Filmy pierwsza klasa :Thumbs_Up: (o wyrypie nawet nie wspominam :cool:)
Cudze chwalicie, swego nie znacie.
Czytam, że jakaś afera w PL z Czechami jest, więc lepiej tak nie pisać, bo i ten post ktoś wykorzysta i będzie zadyma z MNE czy innymi Bałkanami za te 'swoje' ;):D
Darek210
27.08.2026, 22:10
Super wyprawa a filmy rewelacyjne. Dziękuję. Ale tak szczerze to ....... pooglądałbym jeszcze :haha2:
Dobrze byłoby jakbyś zrobił playlistę u siebie na kanale.
Dziękuję za tak fajny serial!!!
Mirek Swirek
27.08.2026, 23:41
Elegancja, brawo chłopaki :bow::dizzy::lol8:
Podpiszę się pod wszystkimi och ach i o k...a!
Docenię ciekawie dobraną muzę.
Dzięki!
Jak się spisywały ktm390? Jakiś większy opis czy warto? Z czego się chłopy przesiedli na te piździki...
I czy było warto??
Mirek Swirek
30.08.2026, 00:11
Jacek to się przewracał, coś musi być, że na prawo go jego pociągło... I raz i dwa i tę, tą dźwignię po krzywił, co to potem, później jegomość Stachura prostował... Że grawitacyja inaczej działa w górach tamtych, owych na Kateełema? ;)
Podpiszę się pod wszystkimi och ach i o k...a!
Docenię ciekawie dobraną muzę.
Dzięki!
Jak się spisywały ktm390? Jakiś większy opis czy warto? Z czego się chłopy przesiedli na te piździki...
I czy było warto??
Przesiedli się z exc 350. Czy warto? Twierdzą że tak, reszta twierdzi że nie :)
Jak dla mnie za mało mocy. W tej wadze wolę 2 x mocniejszy 690. Jak ktoś ma małe oczekiwania co do koni mechanicznych i momentu, nie potrzebuje w terenie podrywać przedniego koła to sprzęt może cieszyć. Jest poręczny i całkiem sprytnie zbudowany.
Ale jednak czuć ta nadwagę. Z drugiej strony chłopaki nie mikre a i tobołów wiozą.
To 390 waży tyle co 690???
Chyba coś nawet więcej. A2 to A2.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2026, Jelsoft Enterprises Ltd.