PDA

View Full Version : KOVE 800X Touring

mdxmd
08.04.2026, 09:11
https://www.youtube.com/watch?v=uEiJgd-Wgyk&t=1430s

Baardzo ciekawy motocykl, nie jest to już taka wściekajka jak wersja pro czy rally

model 2026

przód 19 tył 17
prześwit 240
skok zawiasu 210
waga uwaga 216kg z 3 kuframi + stelaże !!!
wysokość siedzenia 826!

i co bardzo mi się podoba to zbiornik 22l z czego 80% jest pod siedzeniem kierowcy

oczywiście pełna elektronika z cornering ABS, QS, RBW, grzanymi manetkami, siedzeniami oraz tempomatem.

motocykl wraz z kuframi wyceniony jest na 46.000zł bez 43.000zł

Dzieju
08.04.2026, 13:31
Jak by się okazał trwały i bezawaryjny z dostępem do części 20lat to faktycznie może być ciekawie.
Silnik zbyt wykręcony obrotami, późno moment łapie ale to jazda dopiero powie.
Ale jak będzie typowo po chińsku z jakością i częściami to słabo, trochę wtedy szkoda.

matjas
08.04.2026, 18:02
Na papierze wyglada na coś czego wszyscy chcą - tak samo jak z Kove800r. Jak się ociepli planuję wybrać się do Wrocławia na jazdę próbną r i pro. Chce sobie wyrobić zdanie.

Byłem już wcześniej w tym salonie i cóż - wagowo R rozwala bank. Wysoki jak lubię i bardzo lekki. Natomiast pisano tutaj że w T7 osprzęt kierownicy wygląda biednie. Wybaczam Wam :) bo nie widzieliście Kove :)

Dzieju
09.04.2026, 06:17
Ależ właśnie chodzi o tą prostotę zamiast panelu jak z promu kosmicznego.
Podałeś słowo klucz, wyrobienie zdania poprzez osobistą jazdę , to jedyne słuszne zdanie :Thumbs_Up:

matjas
09.04.2026, 06:47
Chodzi o przełączniki na kierze. Nie o telewizor.

mdxmd
09.04.2026, 09:25
Pod koniec filmu (który wrzuciłem w 1 poście) gość mówi, że silnik jest najlepszy ze wszystkich chinoli jakimi jeździł, jeżeli chodzi o moment to na filmie widać, że bez problemu jedzie na 4 biegu na 2000 obr i płynnie przyśpiesza, gość jest zachwycony silnikiem a przede wszystkim jego mapowaniem, dla mnie to ważne bo dostaje WQ gdy silnik poszarpuje przy powolnej jeździe z minimalnym otwarciem przepustnicy - co tutaj już nie występuje.

Co do jakości to mam coraz mniej wątpliwości, problem z wałkami na pewno można już sobie wsadzić między bajki, co do reszty silnika nie podoba mi się, że

https://youtu.be/20N69o2_12M?si=V_oeEI9dWabKR3-t

1. Łańcuch rozrządu jest czeski ĆZ
2. nie wiem jak napęd ale przypuszczam, że tak samo
3. nie można wymienić łańcucha rozrządu jako całość bez rozpoławiania silnika co jest wg. mnie idiotyczne konstrukcyjnie ponieważ łańcuch jest z boku ale podobnie jak w KTM czy BMW F800 koło wału jest w bloku silnika.
4. Koła zębate wałków rozrządu są zespolone z wałkami podobnie dolne koło jest częścią integralną wału korbowego.
5. Ogólnie motocykl jest mały i raczej dla jednego człowieka z minimalną ilością bagażu, ale to wada....

Tak to przynajmniej było jak jest teraz nie wiadomo, Miotacz ma na swoim kove ponad 50.000km (duuużo upalania w terenie) i jeździ a ma model jeszcze na linkę gazu i starym sterownikiem ECU

https://youtu.be/6fFVaMJ9eVs?si=ouTcUnQZugv7fob2

Stawiam, że pierwszy problem jaki będzie to rozrząd, który skończy się po 50.000-70.000 km co tez nie jest jakimś tam dramatem, ciekawe jak kosz sprzęgła, który jest w całości chiński i może się wydawać, że to źle ale jakoś ostatnio to mamy epidemię zesranych koszy sprzęgła z motocykli japońskich a BMW to już króluje w tej materii. Może chinole uznali, że zrobią po swojemu i mam nadzieję, że będzie lepszy.

Myślę, że motocykl nawet w wersji turystycznej GT może dać dużo radości bo jest lekki z niskim środkiem ciężkości (zbiornik)
Wygląda jak motocykl a nie baba z syberyjskiej wsi z zakupami (KTM czy cfmoto 800mtx, 1000mtx). :)

W podobnej kategorii mamy nowego transalpa 750, ale żeby się nie denerwować nie będe o nim wspominał bo jak honda go pokazała jedyna myśl jaka mi przychodzi do głowo to spier...cie z tym. 2026r a oni robią wstępne napięcie sprężyny na klucz hakowy jak w latach 70-80tych. Po prostu żenada! Chinole robią tempomaty do każdej hondy z RBW ale ta k..a honda nie potrafi. Jak wychodzi nowy model hondy to się człowiek zastanawia nie co będzie miał a raczej czego nie będzie.

szynszyll
09.04.2026, 11:13
cyt. koła zębate wałków rozrządu są zespolone z wałkami podobnie dolne koło jest częścią integralną wału korbowego.

i co w tym zaskakujacego lub dlaczego to wada?

mdxmd
09.04.2026, 13:46
przy wymianie łańcuszka wypadałoby wymienić koła zębate, jeżeli ich stan na to wskazuje

szynszyll
09.04.2026, 13:58
przy wymianie łańcuszka wypadałoby wymienić koła zębate, jeżeli ich stan na to wskazuje

i gdzie mozna o tym przeczytac? podaj mi prosze jakies zrodlo firmowe z taka informacja. w przypadku kove kazda literatura jest na wage zlota, bo najczesciej jej nie ma. nie mam doswiadczenia z chinskimi silnikami ale nigdy nie trafil mi sie japonski silnik wymagajacy wymiany kol zebatych na walkach. stala zebatka na wale to tez norma. na przyklad w XRV. to taki stary japonski rupiec.

matjas
09.04.2026, 14:04
Ehehehehehe :) :) :)

mdxmd
09.04.2026, 14:08
i gdzie mozna o tym przeczytac? podaj mi prosze jakies zrodlo firmowe z taka informacja. w przypadku kove kazda literatura jest na wage zlota, bo najczesciej jej nie ma.

wystarczy czytać ze zrozumieniem :)

https://drive.google.com/file/d/1tj_W6j2WL5uc1Z9YdVlDnqX2RWkW4ART/view?fbclid=IwY2xjawREdehleHRuA2FlbQIxMABicmlkETBi R2RUUG1nWGU0QzdubndTc3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4OD IwMDg5MgABHkYgspY1FOWGikNKtjrn8KLd72r9jBcsV8DZNF8w HAsLI00DRR-Nq2vov1Gw_aem_Muf4lH55Ljg1tue5yVWBMQ

i po naszemu

https://drive.google.com/file/d/1aQmfnqhJ9CpmQKC6aRSlhg-9ybUKDpB6/view?usp=drive_link

strobus1
09.04.2026, 14:41
i gdzie mozna o tym przeczytac? podaj mi prosze jakies zrodlo firmowe z taka informacja. w przypadku kove kazda literatura jest na wage zlota, bo najczesciej jej nie ma. nie mam doswiadczenia z chinskimi silnikami ale nigdy nie trafil mi sie japonski silnik wymagajacy wymiany kol zebatych na walkach. stala zebatka na wale to tez norma. na przyklad w XRV. to taki stary japonski rupiec.

Yamaha wr 400 i jej słynny łańcuch nierządu i jeszcze słynniejsza zębatka na wale.... ech słynna japońska jakość. Czas i użytkownik wszystko zweryfikują.

szynszyll
09.04.2026, 14:57
probuje sobie przypomniec i nie znajduje silnika, ktory ma zdejmowana zebatke z wału. zna ktos? w 'instrukcji' chinczycy radza wymieniac zebatki jezeli sa uszkodzone. to w sumie wszystko co pisza o zuzyciu/wypracowaniu ukladu napedu rozrzadu. innych parametrow nie znalazlem. ktm tez nie podaje nic ponad 'check'.

Melon
09.04.2026, 15:11
Fiat 125p albo Jelcz sw 680 :D
A i maluch zdaje się

szynszyll
09.04.2026, 15:36
internety pisza ze w ktm 790 byl taki Morse wiec tu pewnie tez siadzie: 92RH2020 124

matjas
09.04.2026, 17:39
QJ motor srk800 - ponoć rozwiert z cebry. 32tys

szynszyll
09.04.2026, 18:31
QJ motor srk800 - ponoć rozwiert z cebry. 32tys

coś pomyliłeś. po co światowi liderzy technologii mieliby kopiować nieudane obce konstrukcje?
p.s. da sie dekielek z pcv i bedzie OK

matjas
09.04.2026, 18:54
Szydercu :)

Jarczoq
09.04.2026, 20:51
probuje sobie przypomniec i nie znajduje silnika, ktory ma zdejmowana zebatke z wału. zna ktos?
Ostatni remont silnika : CB500 z '73. Wtedy tak robili, ale przestali, bo jak słusznie zauważyłeś, jest to mało potrzebne. To łańcuszek ma się zużywać, a nie tryby. Po za tym, można kupić otwarte i zakuć. Ale czas pokarze.

szynszyll
10.04.2026, 08:16
Benelli dla swojego TRK502 przewiduje taka zywotnosc lancucha rozrzadu. warto docenic szczerosc.

matjas
10.04.2026, 08:40
Pierwsze widzę żeby ktoś tak nazywał łańcuch rozrządu - tak jakby pełnił jeszcze dodatkowe funkcje: napęd pompy, alternatora i młynka do espresso :)

szynszyll
10.04.2026, 08:47
ja sie spotykalem z ta nazwa a i internety ja znaja. tu jest najprosciej jak sie da w DOHC.

mdxmd
10.04.2026, 09:47
CRF ma wymienne oba koła zębate, tak samo nowy transalp

https://www.bike-parts-honda.pl/honda-motocykl/1000-MOTO/AFRICA-TWIN/2017/CRF1000AH/Engine/CAM-CHAIN--TENSIONER/96070/E_04/1/26464

w większości chińczyków łańcuchy rozrządu dostarcza DID czasem MORSE, więc nie ma się co spinać na ich trwałość, KTM oraz BMW wsadza czeskie ĆZ podobnie Kove

szynszyll
10.04.2026, 09:59
no nie :) co i tak nic nie zmienia bo te elementy sie nie zuzywaja

mdxmd
10.04.2026, 10:45
faktycznie w transalpie tylko dolne jest wymienne a góra razem z wałkiem.... pewnie już w chinach produkowane, bo cos tani jest :) 1500zł

może w kove uznali, że jak już koła zębate będą wykazywały zużycie to wałki także i całość go out.

matjas
10.04.2026, 11:08
jak jeszcze jeździłem GS1100 to podjechałem do tego salonu kove/qj/cośtam we wro i pooglądałem co tam wtedy stało.
jak pisałem - to co ma się przed sobą sprawia wrażenie kiepskie - te przełączniki na kierze są jak z enfielda - ciągnie to z daleka gooownem bo jest nowe a wygląda na stare i zużyte.
no ale przełączniki jeśli działają to tylko drobiazg w sumie.
był też wtedy ten niby bardziej turystyczny z 19' z przodu i na bezdętkach. w ogóle mi się to wtedy nie podobało ale na żadnym z nich nie jeździłem.
co zapamiętałem jeszcze?
kove 800r testowy miał ułamaną klamkę sprzęgła i nie można było jeździć. pytam kiedy będzie klamka żeby się umówić? nikt nie wiedział. khem.....

największe wrażenie /mimo powyższego/ z nich wszystkich robi ten rally czy coś. ta waga naprawdę ryje beret. 170? kg? i 100 kucy?

zrobi się cieplej to pojadę się przejechać choć na pół goziny co tam mają. warto wiedzieć o czym się pisze. bezawaryjność i części... stety, niestety z częściami będzie tylko lepiej bo ten temat będzie się tylko rozwijać.
bezawaryjność - tego nie wiem i opinie w necie są mieszane podobnie jak czyta się o KTM. same shit.

cenowo - jak dla mnie - te motocykle nie urywają dupy bo za 40k można poszukać naprawdę już niemal każdej markowej używki z niewielkim przebiegiem i nie mieć wątpliwości.
w tym roku kupiłem moto z CP3 z przebiegiem 3200km za 30k z tempomatem i QS i nie będę się zastanawiał czy mogę coś do tego dostać w Yamasze. oczywiście - obym nie musiał.

mdxmd
10.04.2026, 11:43
ten turystyczny z 19 to model na 2026 jeszcze go nie mają w PL, 1szt. była na targach i maja go w Warszawie.

kove i cfmoto przynajmniej w modelach 800 i 1000 to półka wyżej niż KTM, zobacz kanał motortech tam są rozbiórki silników i porównania zastosowanych materiałów i technologii, niektóre odlewy KTM przy chińczykach wyglądają jak wykonane w stodole metodą chałupniczą.

szynszyll
10.04.2026, 12:30
ja nie jestem optymista co do profesjonalizacji obslugi chinskich marek. za duzo tego na raz. co chwila pojawia sie nowa marka i modele, ktore po jakims czasie znikaja. wciaz nie ma obiecywanych glownych przedstawicielstw ani na europe ani na kraj. oczywiscie wszyscy opowiadaja bajke o 'wlasnie budowanym magazynie centralnym'.
trzeba sobie rowniez zdac sprawe z tego, ze europa to maly rynek i trudno sie na nim bilansuje i zarabia. wielka japonska czworka sprzedaje tu ~4-8% swojej produkcji w zaleznosci od marki. sa tu troche dla prestizu, troche z przyzwyczajenia. chinczycy mogli mocno wejsc z 2-3 markami i zapleczem. a tak mamy fafnaście firm i pospolite ruszenie bez zarysu jakiegos dlugofalowego planu dzialania. nawet sprawdzenie ile kto sprzedal w danym roku jest problemem bo marka potrafi miec roznych niezaleznych importerow, albo jeden pojazd wystepuje na rynku pod roznymi markami i nazwami. na FB powstaja grupy wsparcia gdzie uzytkownicy dziela sie wiedza co z czego pasuje do czego i jak to zdobyc. krajowy rynek czesci after market nie ma nic do zaproponowania w kwesti najprostszych nawet czesci eksploatacyjnych.

JaTomek
10.04.2026, 12:51
Pierwsze widzę żeby ktoś tak nazywał łańcuch rozrządu - tak jakby pełnił jeszcze dodatkowe funkcje: napęd pompy, alternatora i młynka do espresso :)

Tutaj są dwa łańcuchy ;) BTW obydwa zwroty pojawiają się w manualach. Ten drugi bardziej popularny.