Zaloguj się

View Full Version : Bezpieczeństwo w Iranie

mdxmd
21.02.2026, 08:38
10lat więzienia dla pary motocyklistów,

https://www.scigacz.pl/Szokujacy,wyrok,w,Iranie,Motocyklowa,para,z,UK,uwi eziona,za,rzekome,szpiegostwo,53836.html?fbclid=Iw Y2xjawQGL7tleHRuA2FlbQIxMABicmlkETA4NGx6REV4ZVZreU wza2NYc3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHqD0 04IZ3PIVvp88wlH9y-DgsfNeOguCR77HGrB_dZ4ClN1CrWPXrHAVMmG-_aem_TWAiI9DnH9NzrHx7Myc4XA

trolik1
21.02.2026, 09:14
Od kilku lat przymierzałem się do tranzytu przez ten kraj, ale już odpuściłem. Podróże to ma być dla mnie radość, a nie stres że psychole u władzy coś nowego wymyślą. W zeszłym roku jedna wojna, a po niej nowe "przepisy" odnośnie wjazdu. Potem znieśli te przepisy. Teraz znowu wojna się szykuje. Po niej pewnie będzie rewolucja. Życzę oczywiście Irańczykom powodzenia, ale ja odpuszczam.
pozdrawiam trolik

sambor1965
22.02.2026, 23:21
Niestety musiałem zgłebić temat, bo moi przyjaciele i klienci siedzą tam w areszcie od listopada. Polacy. Inny kolega z Polski, motocyklista, siedział od maja do listopada. Wszyscy z zarzutem szpiegostwa. Ludzie fajni, ale....

ArturS
22.02.2026, 23:39
Kurde, wysłałem link do znajomego. Przejeżdżał przez Iran w momencie, gdy Izrael posłał tam pierwsze rakiety. Podobno wywiad miał info, że pociski były naprowadzane przez turystów zza granicy, na motocyklach. On był w tym czasie ok 1.5km od pierwszych wybuchów, szyby w oknach tego nie zniosły. Wyjazd z Iranu był męką, co kilka km wozy opancerzone, przesłuchania, konfiskata motocykli. Chyba cudem udało mu się stamtąd wydostać.
Swoją drogą, raz na tym forum szukał kompanów do podobnie "odklejonych" wyjazdów, trochę zrównano go z błotem. Pojechał, wrócił, bez rozgłosu i fajerwerków. Kilka lat jeździł na TA650, później CRF1000, teraz CRF1100 (chyba już na tym miał takie przygody)

graphia
23.02.2026, 10:34
Niestety musiałem zgłebić temat, bo moi przyjaciele i klienci siedzą tam w areszcie od listopada. Polacy. Inny kolega z Polski, motocyklista, siedział od maja do listopada. Wszyscy z zarzutem szpiegostwa. Ludzie fajni, ale....

Te, który juz wyszedł.... chociaż wie dlaczego go wypuścili?

Lis
23.02.2026, 20:00
MSZ stanowczo odradza wjazdu i namawia do wyjazdu.
Turyści mogą być traktowani jako szpiedzy przez własną nieświadomość, albo zostać ofiarą polityki wymiany jeńców.
Nie pchałbym się tam teraz. Cały czas mam nadzieję, że uda się wyzwolić ten kraj i normalnie zwiedzić za mojej kadencji.

sysiek300
23.02.2026, 20:40
Jak wiadomo demokracje(wyzwalanie) najlepiej wprowadza się czołgami Abrams. Po tych akcjach z pagerami i dronami z kontenerów od żydków z przed kilku miesięcy to chyba już nic nie kalkulują tylko wszędzie widzą szpiegów i tyle jak tak się za motocyklistów wzięli.

Brzeszczot
24.02.2026, 23:02
Niestety musiałem zgłebić temat, bo moi przyjaciele i klienci siedzą tam w areszcie od listopada. Polacy. Inny kolega z Polski, motocyklista, siedział od maja do listopada. Wszyscy z zarzutem szpiegostwa. Ludzie fajni, ale....Jeżeli to nie tajemnica , to można prosić o informację w jakich okolicznościach ich powinęli i za co ? Chodzi o to , na czym miało by polegać to szpiegostwo.Robili zdjęcia? Kontaktowali się z kimś nieświadomie? Za wpisy w mediach społecznościowych?

Wysłane z mojego 23117RA68G przy użyciu Tapatalka

Lis
25.02.2026, 02:36
4jsWLqJiAJU

https://www.youtube.com/watch?v=4jsWLqJiAJU

Mazurkas007
25.02.2026, 09:01
Jeżeli to nie tajemnica , to można prosić o informację w jakich okolicznościach ich powinęli i za co ? Chodzi o to , na czym miało by polegać to szpiegostwo.Robili zdjęcia? Kontaktowali się z kimś nieświadomie? Za wpisy w mediach społecznościowych?

Za to, że byli pod ręką.
Chłopaki, swoje euro-realia zostawcie dla siebie, tam to nie działa.

Brzeszczot
25.02.2026, 10:51
Za to, że byli pod ręką.

Chłopaki, swoje euro-realia zostawcie dla siebie, tam to nie działa.Co mają euro -realia do mojego pytania?

Mazurkas007
25.02.2026, 12:04
Co mają euro -realia do mojego pytania?

Jeśli nie widzisz związku, to nie ma co tłumaczyć.

Brzeszczot
25.02.2026, 12:27
Jeśli nie widzisz związku, to nie ma co tłumaczyć.No właśnie pytanie jest zasadne , bo często ludzie zachowują się jak w Europie , nie przestrzegając praw ani zwyczajów kraju w który ich gości . Wyrabiając sobie poglądy takimi filmami na YouTube, jak wyżej wrzucone. Pana Jacka Pałasińskiego , według którego Polacy z korzeniami kresowymi "to imigranci" (czytaj nie Polacy) . Pytanie do człowieka który widział nie jeden reżim i przebywał w krajach na wschód od Polski i nie na wycieczkach organizowanych przez Orbis 😉

JaTomek
25.02.2026, 12:34
Za to, że byli pod ręką.
......

Winny musiał się znaleźć. Cała filozofia. Władza zmieniła podejście do turystów na bardziej radykalne a panowie znaleźli się w złym miejscu o złej porze.

chomik
25.02.2026, 13:13
Winny musiał się znaleźć. Cała filozofia. Władza zmieniła podejście do turystów na bardziej radykalne a panowie znaleźli się w złym miejscu o złej porze.

Myślę, że w dalekich podróżach wiele zależy od szczęścia i przewidywania, nie każdy ma dar w obu rzeczach i zdarza się potem wdepnąć na amen, literalnie.

JaTomek
25.02.2026, 13:59
Myślę, że w dalekich podróżach wiele zależy od szczęścia i przewidywania, nie każdy ma dar w obu rzeczach i zdarza się potem wdepnąć na amen, literalnie.

Mam kumpla, który kilkanaście lat temu podróżował po bliskim wschodzie od września jednego roku do grudnia kolejnego. Co mi naopowiadał a sam przeżył to jego ;) Dość łatwo stracić w takiej podróży dobytek a nawet życie...

sambor1965
25.02.2026, 14:25
Jeżeli to nie tajemnica , to można prosić o informację w jakich okolicznościach ich powinęli i za co ? Chodzi o to , na czym miało by polegać to szpiegostwo.Robili zdjęcia? Kontaktowali się z kimś nieświadomie? Za wpisy w mediach społecznościowych?

To była zorganizowana impreza, z przewodnikiem, miejscowym fixerem etc. Podobno zaczęło się od Starlinka i gadania przez telefon. Podczas hotelowego aresztu przetrzepali im wszystko, łacznie z mediami społecznościowymi. 3 osoby zostawili w arescie, resztę puszczono. Byli w Izraelu, do czego się nie przynali podczas aplikowania o wizę. A jedna Pani miała też piasek z pustyni. Podobno na pamiątkę. Wystarczyło.
Dodam, że jakiś profesor z Torunia siedział 15 miesięcy. Również za piasek z pustyni.

chomik
25.02.2026, 14:25
Mam kumpla, który kilkanaście lat temu podróżował po bliskim wschodzie od września jednego roku do grudnia kolejnego. Co mi naopowiadał a sam przeżył to jego ;) Dość łatwo stracić w takiej podróży dobytek a nawet życie...

Wielu z nas przeżyło różne chwile, czasami mając przed sobą lufę AK-47. To tak jest w takich podróżach, trzeba to brać pod uwagę.

Brzeszczot
25.02.2026, 14:55
To była zorganizowana impreza, z przewodnikiem, miejscowym fixerem etc. Podobno zaczęło się od Starlinka i gadania przez telefon. Podczas hotelowego aresztu przetrzepali im wszystko, łacznie z mediami społecznościowymi. 3 osoby zostawili w arescie, resztę puszczono. Byli w Izraelu, do czego się nie przynali podczas aplikowania o wizę. A jedna Pani miała też piasek z pustyni. Podobno na pamiątkę. Wystarczyło.

Dodam, że jakiś profesor z Torunia siedział 15 miesięcy. Również za piasek z pustyni.Dzięki za odpowiedź

Brzeszczot
25.02.2026, 16:14
No i prawie komplet ex wirusologów z dyżurnymi polemistami już się zameldował:haha2::

Ad rem.
Chyba się domyślam kogo w tamtym roku zawineli, jak się w Iranie zaczynało.

Niby wiadomo, jak idziesz póżniej na wymiana to morda w kubeł.

Mimo wszystko to słabe.

Początkowo aby wydobyć permit to wchodzenie w rów miejscowym systemom. Jak i promowanie produktów.
Później jak się pokomplikuje to dać, przynajmniej po fakcie, info chociażby zakumuflowane, to już nie łaska.

Poniżej nitka do historii jednego polskiego plecakowca co to sobie chciał linie frontu na Ukrainę pozwiedzać:mur:.:mur:

https://oko.press/rosjanie-bili-go-tylko-za-to-ze-byl-polakiem-jak-krzysztof-galos-zginal-w-niewoli-rosjanSpotkał podobno samego ducha Kijowa i ten podwiózł go na granicę samolotem, a na pożegnanie babcia dała mu ogórki kiszone do strącania dronow i to go zgubiło...
slava

trolik1
25.02.2026, 17:17
My w zeszłym roku daliśmy sobie spokój na tydzien przed planowanym terminem wyrabiania wiz. Jestem już na takim etapie życia, że spokój w głowie wygrywa z potrzebą mniej lub bardziej "szalonych" przygód:-)
pozdrawiam trolik

zaczekaj
26.02.2026, 00:45
Jak ja się cieszę, że udało mi się odwiedzić Iran zanim to wszystko się zaczęło. Jak jeszcze było spokojnie a mimo tego i tak raz wojskowy na checkpoincie dość długo maglował.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

mdxmd
26.02.2026, 15:00
warto obejrzeć, władza w Iranie to rzeźnicy młodzieży, która jeszcze próbuje odzyskać godność. Zapewne dopóki nie zmieni się ekipa przy sterach to nie ma szans na bezpieczne zwiedzanie tego kraju.

https://youtu.be/gyt_1E7Gotk?si=1W6ezVhuDwoOierZ

trolik1
26.02.2026, 16:09
warto obejrzeć, władza w Iranie to rzeźnicy młodzieży, która jeszcze próbuje odzyskać godność. Zapewne dopóki nie zmieni się ekipa przy sterach to nie ma szans na bezpieczne zwiedzanie tego kraju.
https://youtu.be/gyt_1E7Gotk?si=1W6ezVhuDwoOierZ
Niestety to nic nowego:-(. Od dosyć dawna miałem opory przed jazdą do tego kraju właśnie ze względu na okrucieństwo reżimu. Kiedy już jednak jakimś cudem udało mi się "zapomnieć" o wyrzutach sumienia to wyszły nowe, inne problemy. Może to i dobrze - podejrzewam, że wyrzuty sumienia by mnie męczyły. A tak mam spokój:-)
pozdrawiam trolik

Lis
26.02.2026, 17:42
mdxmd, dzięki za ten materiał... 10 lat temu, kiedy byłem w Iranie wyglądało to zupełnie inaczej, choć już wtedy słyszałem o próbach protestów.
Poruszył mnie też ten materiał Jacka Pałasińskiego, którego uważam, za profesjonalistę dziennikarskiego i myślę, że ma dużo racji. Obalenie reżimu będzie trudne, a po obaleniu nie będzie jednego państwa...

syncronizator
02.03.2026, 10:18
Jak ja się cieszę, że udało mi się odwiedzić Iran zanim to wszystko się zaczęło. Jak jeszcze było spokojnie a mimo tego i tak raz wojskowy na checkpoincie dość długo maglował.

Dokładnie to samo ... byłem w 2022 ..i poza kilkoma kontrolami z bardzo dokładną weryfikacją dokumentów i przepytywaniem gdzie byłem , gdzie jadę... zero problemów. Same pozytywne wrażenia.
Wspaniały kraj z dużą ilością wspaniałych uśmiechniętych i pomocnych ludzi.

Zastanawiam się po co ktoś zabiera starlinka na moto wyjazd...
Czy naprawdę nie potrafimy żyć 20 dni bez Internetu i laptopa ?
W dzisiejszych czasach jest prawie pewne, że w wielu państwach każdy telefon czy laptop ... jeśli już dojdzie do zatrzymania turysty... to każdy nośnik danych będzie solidnie przetrzepany .. łącznie z odzyskiwaniem usuniętych danych.
Każde konto w gmail,YT, facebook itd będzie przetrzepane.

W obecnej sytuacji decydując się na wjazd krajów jak Iran, Rosja trzeba tak działać aby mieć tego elektro szpeju .. jak najmniej.
Zastanawiam się czy garmin in-reach nie wzbudzi podejrzeń... władz... bo zawsze można to podpiąć pod sprzęt szpiegowski.

Oskarżonym można być o wszytko...
Jak mój kolega pokazał na ruskiej granicy nokię 6310i to natychmiast zaczęli mu szukać drugiego telefonu.

trolik1
02.03.2026, 10:27
Oskarżonym można być o wszytko...

No to ja nie jadę:-)
pozdrawiam trolik

mdxmd
02.03.2026, 22:31
jak to jest z tą żałobą w Iranie, manipulacje w europejskich mediach, w mieście 2mln ludzi, na protestach żałobnych po zabiciu najwyższego przywódcy było ok 150 osób... w styczniu tylko w 2 dni zostało tam zabitych ok 3000 osób protestujących.

https://youtu.be/T6wCNMVD5_s?si=Q_NulbXq3FyOp78C

jochen
04.03.2026, 10:45
Z pewną nieśmiałością nawiążę do głównego wątku - polecam lekturę tej książki, bardzo wiele wyjaśnia w temacie zawiłości polityki bliskowschodniej i destrukcyjnego wpływu Izraela. Wątek irański też się tam pojawia.

149044

trolik1
04.03.2026, 16:16
Ja za to Was podziwiam za czytanie/oglądanie treści udostępnianych przez osoby, które w sieci zazwyczaj określane są w jeden sposób. W każdym razie weryfikacja póki co na to wskazuje.

Ja na tym forum motocyklowo-podróżniczym w dobrej wierze szukam informacji o podróżach i motocyklach:-). Może za stary jestem na te internety i powinienem wbudować sobie jakiegoś czipa automatycznie odsiewającego "ziarna od plewów". Na razie mam tak, że z szacunku do innych ludzi czytam co piszą. Niestety coraz częściej widzę, że nie warto...
pozdrawiam trolik

trolik1
04.03.2026, 17:33
A tak apropos bezpieczenstwa w Iranie - jestem na grupie dot. turystyki w tym kraju i dzisiaj widziałem post ze 2 chińskie kampery (na zdjęciu chyba 6 osób) wyjechały bezpiecznie z Iranu. Myślę, że jeśli ktoś tam utknął, ale jest rozsądny to raczej powinien dać radę.
pozdrawiam trolik

chomik
06.03.2026, 11:20
Proszę moderatorów o posprzątanie wątku i przeniesienie spraw nie związanych z bezpieczeństwem w Iranie do wątków HP. Nic nie kasujemy oczywiście.

siwy
12.03.2026, 16:23
NDTxiwqidO4

arbo
14.03.2026, 16:53
No to teraz już będzie całkiem bezpiecznie w Iranie:
https://x.com/Marekwalkuski/status/2032669899512828083

Szef Pentagonu Pete Hegseth ogłasza, że amerykańskie wojska będą wykonywać rozkaz "no quarter", który oznacza nie brać jeńców, nie okazywać litości pokonanym.

Rozkaz "no quarter" jest niezgodny prawem międzynarodowym i stanowi zbrodnię wojenną.

Wegrzyn
17.03.2026, 13:39
https://dorzeczy.pl/swiat/860599/waldemar-zyszkiewicz-opowiem-wam-o-iranie.html

Melon
18.03.2026, 22:40
Takie tam...
euMw4KEsI3k
https://www.youtube.com/watch?v=euMw4KEsI3k

arbo
19.03.2026, 13:13
Szefowa amerykańskiego wywiadu Tulsi Gabbard twierdzi, że Iran nie odbudowywał systemu wzbogacania uranu przed wojną.

https://www.aljazeera.com/news/2026/3/18/us-intel-chief-gabbard-says-iran-was-not-rebuilding-enrichment-prior-to-war

Brzeszczot
19.03.2026, 16:46
Jak by ktoś wybierał się do Iranu walczyć o prawa kobiet , to tutaj są świeżutkie wiadomości o bezpieczeństwie 😉https://www.youtube.com/live/rooEsDhhdz8?is=psJIjAKnto2g5sy1

arbo
20.03.2026, 15:44
https://www.aljazeera.com/wp-content/uploads/2026/03/INTERACTIVE-DEATH-TOLL-tracker-war-US-Israel-and-Iran-attacks-March-20-2026-1774003215.png

Chomik, to też nie należy do wątku o bezpieczeństwie w Iranie?
Czerwone kropki (134 zabitych) vs. niebieskie kropki (2475 zabitych) (Irak podzieliłem po równo).

arbo
20.03.2026, 17:53
Iran zestrzelił wart 100 milionów baksów F-35 wyrzutnią niemalże domowej roboty.
Amerykanie potwierdzili zestrzelenie.
https://www.aljazeera.com/video/newsfeed/2026/3/20/iran-video-said-to-show-us-f-35-being-hit

consigliero
20.03.2026, 19:10
Iran zestrzelił wart 100 milionów baksów F-35 wyrzutnią niemalże domowej roboty.
Amerykanie potwierdzili zestrzelenie.
https://www.aljazeera.com/video/newsfeed/2026/3/20/iran-video-said-to-show-us-f-35-being-hit

Słuchacze pytają: Czy to prawda, że w Moskwie na Placu Czerwonym rozdają samochody? Radio Erewań odpowiada: Tak, to prawda, ale nie w Moskwie, tylko w Leningradzie, nie na Placu Czerwonym, tylko koło Dworca Warszawskiego, nie samochody, tylko rowery, i nie rozdają, tylko kradną.

arbo
20.03.2026, 19:18
I jeszcze ten tekst, że pilot w stabilnym stanie.
Zdrowy ale stabilny czy krytyczny ale stabilny?
Oj, Consi, Consi.

Z Twojego posta to wynika, że amerykański F-35 nie został trafiony, tylko zbombardował Teheran i bezpiecznie wrócił do bazy.
W dodatku na Alasce.
W dodatku via Kuba gdzie rozdupcył Castro.

https://i.postimg.cc/hPDYtq8B/facepalm.gif

consigliero
20.03.2026, 19:21
Oj Arbo Arbo, wypisujesz że zestrzelony wyrzutnią domowej roboty, że Amerykanie potwierdzili zestrzelenie i podajesz źródło które mówi coś całkiem innego. No to jak to jest ?

arbo
20.03.2026, 19:23
Kolejny, co nie umie czytać.
"niemalże domowej roboty".
Tzn. niespecjalnie jakoś zaawansowanej technicznie w stylu kosmicznym jak wspomniany F-35.
A nie potwierdzili?
"The US military confirmed an F-35 had to make an emergency landing"
A nie, sorry, pewnie wpadł do Makdrajwa. Może siku go przycisło.

consigliero
20.03.2026, 19:31
Kolejny, co nie umie czytać.
"niemalże domowej roboty".
Tzn. niespecjalnie jakoś zaawansowanej technicznie w stylu kosmicznym.
A nie potwierdzili?
Niemalże domowej roboty to według podanego źródła zaawansowany system obronny.
Co potwierdzili ? Zestrzelenie ? Bo powinni napisać że potwierdzają zestrzelenie a nie jak na obrazku potwierdzają trafienie i awaryjne lądowanie. Jakim cudem dopatrzyłeś się tam potwierdzenia zestrzelenia ?

matjas
20.03.2026, 19:32
Pytałem Rebe Herringa u mnie co mieszka w szparze między kubłem z bielizną i koło pralki i pytam go ja rozumiesz : - Rebe! Szamolot żeszczelili z procy mówią w karczmie ale że wylądował ponoć, Rebe świat się kończy!! Rebe, jak jest faktycznie?
I on popatrzył na mnie, weźrzał w moje oczy z bliska, aż poczułem zapach zupy z ubiegłorocznych kartofli i chyba brudnych skarpet, westchnął tylko głęboko i powiedział patrząc przeze mnie jak przez powietrze:
- Jest jak jest.

arbo
20.03.2026, 19:33
No, masz rację.
Ameryka najlepsza!
Zaraz po Izraelu.

Miał być niewykrywalny, niezestrzeliwalny, nieosiągalny.
A jednak.

arbo
21.03.2026, 19:31
Po ataku USraela na Natanz, Iran odpowiedział atakiem na Dimona.

Jak ktoś nie wie, co się znajduje w obu tych lokalizacjach, to niech się teraz zacznie poważnie martwić.

sysiek300
21.03.2026, 21:46
Bardziej ciekawe jest to, że kary za publikacje filmów z uderzeń Iranu i praktycznie zero takich filmów lub AI, a tymczasem po uderzeniu w Dimone mamy filmy z kilku ujęć hulające po sieci, chyba jakaś podkładka dla społeczności USA i tych co chca ratować irańskie kobiety, że Izrael walczy w słusznej sprawie.

Brzeszczot
22.03.2026, 01:20
Bardziej ciekawe jest to, że kary za publikacje filmów z uderzeń Iranu i praktycznie zero takich filmów lub AI, a tymczasem po uderzeniu w Dimone mamy filmy z kilku ujęć hulające po sieci, chyba jakaś podkładka dla społeczności USA i tych co chca ratować irańskie kobiety, że Izrael walczy w słusznej sprawie.Jak to co? Przechodzą miękko w tryb ofiary 🥱

Luti
22.03.2026, 11:10
Panowie, spokojnie z tym dociekaniem ad źródeł.

Nasi "eksperci" wiedzą co kleją:haha2:.

Niczego Matjas, "uśmiechnięty ubeku", się nie nauczyłeś:p

Lis
22.03.2026, 15:28
Proszę moderatorów o posprzątanie wątku i przeniesienie spraw nie związanych z bezpieczeństwem w Iranie do wątków HP. Nic nie kasujemy oczywiście.

Rozumiem, że prośba stanie się zasadą ;)

Melon
23.03.2026, 19:45
VzVU_h26rgY
https://www.youtube.com/watch?v=VzVU_h26rgY

arbo
25.03.2026, 13:45
Kurwa, to się w pale nie mieści. Normalnie brak słów na takie skurwysyństwo.

https://www.trtworld.com/article/3468729a94aa
Israeli soldiers reportedly torture one-year-old child in Gaza to force confessions from his father

fassi
25.03.2026, 14:31
Panowie wyżej, idźcie z takimi postami do działu HP do stosownego wątku. Nie rozbijać się proszę po pijaku po mieście. To dział podróży

arbo
25.03.2026, 14:33
I tu się nie zgodzę, bo ciężko teraz podróżować, gdy takie rzeczy się dzieją w regionie.
Gdyby to był wątek o Korei Płn. nikt by nie miał nic przeciwko.
To jest jedna wojna, Faziku.

Melon
25.03.2026, 16:00
Fazik dobrze pisze , ten dział widać nawet bez logowania na forumie.