Zaloguj się

View Full Version : Kawasaki KLE 500

Rajtek
24.10.2025, 23:23
Ciekawe
http://https://youtu.be/mLUmucmSsdo?si=nILZ1iE1aNPKEk1J (https://youtu.be/mLUmucmSsdo?si=nILZ1iE1aNPKEk1J)

mLUmucmSsdo?si

miro&afryka
24.10.2025, 23:30
ubiegłeś mnie, właśnie chciałem to wrzucić ;)

mdxmd
25.10.2025, 09:32
lekka kopia cfmoto 450mt i CRF

szynszyll
25.10.2025, 12:01
czasy, w ktorych w 90% ocenia sie pojazd po wygladzie i 'bajerach'. pompki-trabki sa? no to super! ja juz widze, ze gosc nie bedzie hamowal bo nie ma czym, a kolesie dywaguja o tym czy kierunkowskazy maja ladna linie...

Marcin-BB
25.10.2025, 13:35
Cena w US to 7500 dolców za wersję droższą- SE. To niecałe 28 tyś zł. W Eurokołchozie raczej przekroczy 3 dychy, ale nawet wtedy będzie ciekawą alternatywą dla bardzo dobrej ale mocno nijakiej hondy cb500x i chińskiego Cf Moto 450. I o to chodzi, ma być wybór. A co kto kupi, to już jego sprawa. Można za 3 dychy kupić odrestaurowanego Junaka czy MZ-kę, a można nowy motocykl, i to jest fajne.
A rynek zepsuliśmy my-konsumenci. Ogłupieni przez reklamy chcemy taniej i więcej, a tak się nie da. Nikt nie zrobi motocykla dobrego i bezawaryjnego, bez zbędnych bajerów za to z dobrym zawiasem i piecem tylko dlatego, że garstka miłośników staroci, ujeżdżających 30-letnie enduro chciała by to kupić- najlepiej używane od Niemca z małym przebiegiem i furą akcesoriów....
Szkoda pisać, w tm temacie zostało już wszystko powiedziane.
Dla mnie się to nowe Kawałsraki podoba, o ile nie zepsują tego rozbudowaną elektroniką i nie wywindują ceny powyżej 3 dych.

madafakinges
25.10.2025, 14:41
Ciekawe dlaczego wagi nie podają... mam swoje podejrzenia ale mogę się mylić... za to wizualnie jest lux silnik taki sam jak w eliminatorze 500 tam robi 45 kunia.

szynszyll
25.10.2025, 14:42
Ciekawe dlaczego wagi nie podają... mam swoje podejrzenia ale mogę się mylić... za to wizualnie jest lux silnik taki sam jak w eliminatorze 500 tam robi 45 kunia.

rama stalowa + wahacz wyglada na stalowy. wrzuce potem zrodlo. obstawiam ~190kg suche. pojemnosc rzeczywista to 451ccm. zacisk z przodu z RD03. taki sam mialem w XLV z 1983 :D prosta drynda miejmy nadzieje ze bedzie tania i trwala ale to mocno archaiczna konstrukcja.

https://www.cyclenews.com/2025/10/article/new-2026-kawasaki-kle500-abs-specs-and-prices/

mdxmd
25.10.2025, 19:18
zobacz ten przedni łącznik pomiędzy lewą i prawą ramą z pięknie wystającym jednym kolektorem. Ciekawe rozwiązanie. Tylne koło 17", przednie zawieszenie nie jest regulowane, tylne tylko napięcie wstępne sprężyny (założę się, że poprzez nakrętki) no i te kochane dętki

szynszyll
25.10.2025, 20:18
bedzie trwale, bedzie nie za drogie, beda dostepne czesci i serwis przez 15 lat i w dniu zakupu to bedzie OK i wiekszosci wystarczy. wszyscy wielcy rajdowcy co szybko pozapominali czym kiedys jezdzili. taka terenowe ABC dla ludu, ktory czasem chce zjechac z asfaltu a nie leciec na stojaka bokiem jak na filmach reklamowych. zmieszcza sie z cena brutto w 30 tys pln na wiosne to sprzedadza tego sporo. taka sobie Vitara 1.6 8V z 1992 - parafrazujac :)

Dzieju
26.10.2025, 06:14
.... prosta drynda miejmy nadzieje ze bedzie tania i trwala ale to mocno archaiczna konstrukcja.
Ten archaizm może być zaletą w przeciwieństwie do świecidełek elektronicznych.
Nie każdy potrzebuje dziesiątek trybów jazdy by stać się "zawodnikiem" od przyciskania by zastąpić umiejętności.
Lubię minimalizm i prostotę a nie np cegły na kierownicy z przełącznikami.
Dobrze że jeszcze ktoś pomyślał po staremu.

mishieck
26.10.2025, 09:00
Ciekawe dlaczego wagi nie podają...

Nie ma co liczyć na 120 kg... Wszystkie te motocykle są projektowane pod kątem sprzedaży np. pod kat. A2 - gdzie znaczenie ma nie tylko moc, ale też stosunek masy do mocy.
Jakby to projektowali Polacy, to mielibyśmy odkręcaną blaszkę, jak swego czasu w inpoście... ;)

Emek
26.10.2025, 09:04
Stary klekot ważył lekko poniżej 200 kg to ten za wiele nie będzie odbiegał.

Prof.Woland
26.10.2025, 10:30
Tak czy inaczej, jeśli cena będzie odpowiednia to myślę że będzie fajną alternatywą w tym segmencie.

Adagiio
26.10.2025, 11:30
Zastanawia mnie skąd obecnie zainteresowanie KLE , skoro w czasach kiedy było to moto sprzedawane nikt nie chciał go kupować bo było o niczym. I kompletny brak zainteresowania, do takiego stopnia ze nowe można było kupić poniżej 3.5 koła euri, przynajmniej w Romie. Silnik był ten sam co w GPZ 500, jednak i w tym segmencie preferowane również było CB 500 czy GS 500, pamiętam doskonale te czasy :haha2:.

mdxmd
26.10.2025, 11:39
Nowe chińczyki wychodzą jak grzyby po deszczu,

https://www.morbidelli.com/int-en/products/t502x

2 tarcze hamulcowe i nie ma dętek.... niestety :( ale może wyświetlać mapy z telefonu (rzeczywisty obraz). Wygląda fajnie także zobaczymy czy współczesny motocyklista z A2 pójdzie za rozumem (kawasaki) czy jednak ulegnie pokusie

szynszyll
26.10.2025, 13:01
a to nie jest benelli trk?

Prof.Woland
26.10.2025, 17:27
Qrde, jeszcze jeden fajny kitajec ������

irekafrica
26.10.2025, 18:02
Następny z beznadziejne zamontowanym tłumikiem po T7,Trans-alp, Kove itp.Gdyby to jeździło tylko po asfalcie to rozumie ale nie przy takim przeznaczeniu.

szynszyll
26.10.2025, 18:04
Qrde, jeszcze jeden fajny kitajec ������

usnal bys na tym :D

krakus
26.10.2025, 18:29
Zastanawia mnie skąd obecnie zainteresowanie KLE , skoro w czasach kiedy było to moto sprzedawane nikt nie chciał go kupować bo było o niczym. I kompletny brak zainteresowania, do takiego stopnia ze nowe można było kupić poniżej 3.5 koła euri, przynajmniej w Romie. Silnik był ten sam co w GPZ 500, jednak i w tym segmencie preferowane również było CB 500 czy GS 500, pamiętam doskonale te czasy :haha2:.

może ludzie zauważyli, że litr pojemności nie jest do szczęścia potrzebny? A bardzo często daje zbędne kilogramy? Ceny dużych motocykli chyba też poszybowały w górę. Takie 500ccm, można kupić za połowę 1000ccm.

Prof.Woland
26.10.2025, 18:35
usnal bys na tym :D

Masz rację Jurek, dzisiaj byliśmy z kumplami przejechać się nowo otwartym odcinkiem S1 i znowu się utwierdzam w przekonaniu że Tigera zamienię tylko na innego Tigera (Rally Pro po lifcie) nic innego mnie nie interesuje.

miro&afryka
26.10.2025, 19:29
W Niemczech zaplanowany na marzec 2026, w cenie poniżej 7000 euro .

Melon
26.10.2025, 20:15
Masz rację Jurek, dzisiaj byliśmy z kumplami przejechać się nowo otwartym odcinkiem S1 i znowu się utwierdzam w przekonaniu że Tigera zamienię tylko na innego Tigera (Rally Pro po lifcie) nic innego mnie nie interesuje.

Który odcinek S1 otworzyli ?

Prof.Woland
26.10.2025, 20:30
Obejście Węgierskiej Górki, od węzła Przybędza do Milówki.

Baza
27.10.2025, 05:04
Ta i wczoraj był zakorkowany. W dwóch miejscach są zrobione dwa pasy na krótkim odcinku i później zjazd do jednego. Oczywiście nasi potrafią to zakorkować.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Prof.Woland
27.10.2025, 07:19
Spokojnie, wczoraj była ładna pogoda i wielu ludzi było ciekawych jak ta piękna trasa wygląda, mogą być oczywiście korki w tych newralgicznych miejscach ale nie wydaje mi się żeby tam był aż taki ruch jak np. na Zakopiance. Ważne że już można tamtędy jechać.

Melon
27.10.2025, 08:04
Pewnie widoki w pytę jako, że Polska złota jesień jest :)

Prof.Woland
27.10.2025, 11:41
No ba.

szynszyll
29.10.2025, 09:47
wszystkie placze, w sumie juz nudne, powtarzane na forach maja jedno zrodlo: kategoria A2. wiadomo, ze mozna mocniej i lzej ale ustawodawca sobie taka kategorie wymyslil i obwarowal wymogami, w ktore producenci chca sie wstrzelic dla swojego kawalka tortu. i takie 'kwiatki' jak to nowe KLE jest wlasnie po to i dlatego takie 'smiesznawe'.

Danny
29.10.2025, 20:16
A widzieliście w specyfikacjach jaki ten klekot ma skok zawieszeń vs prześwit? :haha2:

ArEZ
01.11.2025, 19:04
A z małej Crf'ki się wszyscy śmiali
https://www.facebook.com/reel/674597275719424/?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v

szynszyll
01.11.2025, 20:44
no jest to GRUBA akcja. ja od razu zwrocilem uwage na niezbyt madre poprowadzenie kolektorow, robiace taka bulwe z przodu. wzorem dla enduro R2 jest kolektor z XTZ750: pozostawia sporo miejsca, przeswitu i ( co mnie doprowadza do szalu w XRV) pozwala zdemontowac dekiel sprzegla bez demontazu elementow ukladu wydechowego.
p.s. XTZ ma oczywiscie sucha miske olejowa i dlatego moze byc wysoka od spodu. w silniku znajduje sie w czasie pracy ~1.2 litra oleju + filtr niemal calkowicie chowa sie w bloku

Danny
14.11.2025, 20:52
No proszę. Z masą pojazdu jeszcze coś próbują kombinować ale z ceny już całkiem sensownie zeszli…

Melon
14.11.2025, 21:55
Ja tam się nie znam ale prześwit ma mniejszy jak mój mastodont, gdzieś widziałem jak na Eicma próbował fona przepchać pod płytą :D

Afro_BAU
15.11.2025, 11:07
Inżynierowie stracili umiejętność racjonalnego myślenia. Jak już zrobili coś w sensownej marce, cenie i o sensownych parametrach to zjebali podstawowe założenia. Ma to byc klasa mały ADV, a wygląda jak kloc i nie ma przeswitu ani zawiasów. Czemu Chińczycy mogą...?

Prof.Woland
15.11.2025, 11:47
Bo Chińczycy słuchają potrzeb rynku.

Adagiio
21.11.2025, 16:44
Na stronie Kawasaki Italia podali ceny – 6349 i z jakimiś akcesoriami 6990 euri.

szynszyll
08.07.2026, 17:23
letko chłopaki zamietli...

Baza
08.07.2026, 17:29
Se w cenie cf moto 450 MT. Trzeba przyznać że my korzystamy na chińskiej ekspansji

szynszyll
08.07.2026, 17:38
Se w cenie cf moto 450 MT. Trzeba przyznać że my korzystamy na chińskiej ekspansji

niestety nie. jakość japońskich produktów też spada. równa się w dół bo CCC i jak chcesz robić solidnie to nie przetrwasz.

ramires
08.07.2026, 20:45
letko chłopaki zamietli...

blisko 4k w dół cena

teraz to tym bardziej jest godny ceny motocykl.

tommi
10.07.2026, 14:27
Byłem wczoraj w MFA - salon Kawasaki w mojej podwarszawskiej wsi Łazy - przymierzyć się do tej 500ki. Kurde, kawał motocykla. Mam 190 cm i czułem się na nim jak w domu. Pozycja super. Siedząc i stojąc. Nie czuć tych prawie 200 kg bujając nim na boki. Boję się tylko tych 45 kucy, no ale, jazda testowa prawdę powie. Za 25k pln to chyba spoko opcja, za 28,9 chyba też...
Nikt tym nie jeździł?

szynszyll
10.07.2026, 15:06
Byłem wczoraj w MFA - salon Kawasaki w mojej podwarszawskiej wsi Łazy - przymierzyć się do tej 500ki. Kurde, kawał motocykla. Mam 190 cm i czułem się na nim jak w domu. Pozycja super. Siedząc i stojąc. Nie czuć tych prawie 200 kg bujając nim na boki. Boję się tylko tych 45 kucy, no ale, jazda testowa prawdę powie. Za 25k pln to chyba spoko opcja, za 28,9 chyba też...
Nikt tym nie jeździł?

Łamiłez jeździł. jest to w wątku opisujacym test kilku średniaków ADV. ta drozsza wersja różni sie pierdołami/gadżetami/wyświetlaczami. to czym sie jedzie jest takie samo w obu wariantach.

https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=48565

tommi
13.07.2026, 11:20
Łamiłez jeździł. jest to w wątku opisujacym test kilku średniaków ADV. ta drozsza wersja różni sie pierdołami/gadżetami/wyświetlaczami. to czym sie jedzie jest takie samo w obu wariantach.

https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=48565

Dziękuję!
Ramires,Tobie też :Thumbs_Up::at:

ramires
13.07.2026, 12:12
Dziękuję!
Ramires,Tobie też :Thumbs_Up::at:

Zrobiłem nim ponad 500km - dużo i nie dużo, ale za to w każdych warunkach i na wszelkich nawierzchniach.

KLE to moto poprawne, tradycyjnie konserwatywne i ubogie jak na swoją cenę, ale:
Silnik daje radę, czuć ducha starego klekota z nowoczesnym sznytem.
Elastyczność dużo lepsza niż w zwykłym klekocie jakie znamy, chociaż do 4 tysięcy obrotów mało się dzieje.

Lubi obroty jak każde moto o takiej pojemności.
Dobrze gada na seryjnym wydechu, chociaż mógłby mieć ten dźwięk nieco więcej jadu jak ma CFMoto.

Zawias - tu nie jest różowo - jeśli mówimy o offie.
Szutry, hopki, piach, asfalt - niby poprawnie, ale pierwsze co bym zrobił to wsadził tam twardsze sprężyny - serio.
Tył też nie powalał, ale biorąc pod uwagę, że mam 100kg żywego tłuszczu okraszonego płynami ustrojowymi i zalążkiem orzeszka w czaszce to tak samo - twardsza sprężyna.

Miałem do dyspozycji wersję zwykłą a nie SE - gdzie były gmole, inna płyta itp.

Kanapa poprawna - od tankowania do tankowania komfortowo, nie wiem jak w przypadku trasy na strzał tak około 600-1000km - ale źle nie jest. Jak znam życie na dzień dobry pojechałaby do ZetJohnego na żelowe wkładki albo coś w ten deseń.

Elektronika / wyświetlacz
Wszystko poprawnie, czytelnie, ale trzeba trochę za pierwszym razem przyzwyczaić do przełączania informacji.

Nocą nie męczył wyświetlacz - powiedziałbym, że bardzo dobrze
W słońcu również komfortowo.

Nie zdołałem jednakże sparować telefonu z licznikiem a niby taka opcja jest, ale to też przez to, że mało czasu było na zabawy z tym - więc tutaj nie mogę opisać pełnej funkcjonalności.

Zważywszy, że Kawasaki opuściło mocno cenę to moto naprawdę warte uwagi.

Precyzyjny rolgaz, dobrze trzyma obroty bez nadmiernego szarpania - jakoś osobiście mam hopla na tym punkcie i było wzorowo.

Hamulce:
- tył w pełni wyczuwalny, dobry
- przód - cóż, jedna tarcza, co czasem po mieście było czuć, że można by ciut lepiej tutaj mieć - ale dawała radę dzielnie.

Z elektroniki ułatwiającej - tylko ABS - odłączany na szczęście osobnym guzikiem.

Światła dobre - nawet w złożeniu dają radę - piszę o tym, bo ledowe może dobre na wprost to jednak w złożeniu ich mocne odcięcie nie zawsze jest dobre.

Pierwsze kilometry - nie mogłem się przyzwyczaić do niego, ale z każdym kolejnym kilometrem coraz bardziej zacząłem go lubić.

Bardzo precyzyjnie się prowadzi, bardzo wyczuwalny jest.

Wizualna część to kwestia już gustu, ale moim zdaniem mamy japońca, który gdzieś tam nawiązuje do dziadka klekota i dobrze całościowo się prezentuje.

Każdemu polecę, aby zrobił jazdę próbną i samemu się przekonał.
Kawał fajnej kózki, która chociaż trochę zawias ma słaby to zawiezie wszędzie.