PDA

View Full Version : Zacisk hamulcowy BMW F650

zegarmistrz
14.05.2025, 15:27
Panowie,
jest pacjent- stare BMW F650 (97 rocznik). Poszukuję do niego gumki (maszety) ochronnej sworznia (prowadnicy) przedniego zacisku hamulcowego. Nigdzie nie mogę znaleźć. Jedyna opcja to na razie zestaw naprawczy z JMP - cena 449 pln.. Dla jednej "gumki" wydaje się kosmiczna.

ramires
14.05.2025, 15:50
Z tymi cenami też się kiedyś przeraziłem.

U mnie był K1100LT, rozciekła się tylna pompa hamulcowa - szukałem i szukałem, podobne pieniądze kosztował zestaw naprawczy... skończyło się drugą pompą kupioną na olx za 150zł gdzie w porównaniu do moich gumek tam było jak nowe.

Może pójście tą drogą nie będzie wcale takim złym rozwiązaniem

zegarmistrz
14.05.2025, 16:05
Takie już też rozważałem. Daję sobie czas du jutra. Nie znajdę tej gumki to będzie nowy zacisk. A tak btw - na pewno dało by się dobrać z innego zacisku ale oczywiście w sklepach totalny zlew i nikomu się szukać nie chce.

herni
14.05.2025, 16:11
Takie już też rozważałem. Daję sobie czas du jutra. Nie znajdę tej gumki to będzie nowy zacisk. A tak btw - na pewno dało by się dobrać z innego zacisku ale oczywiście w sklepach totalny zlew i nikomu się szukać nie chce.

a nie pasuje czami od Aprili Pegaso to chyba bliźniacze motocykle?

ramires
14.05.2025, 16:22

U mnie problemem była magura i tłoczek centralny nie do końca popularny średnicą stąd wolałem oszczędzić.

LT już nie u mnie, ale hebel działa jak ta lata.

zegarmistrz
14.05.2025, 16:43
a nie pasuje czami od Aprili Pegaso to chyba bliźniacze motocykle?

Dokładnie. I też nie można znaleźć.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Melon
14.05.2025, 17:51
Takie lub podobne gumki występują w puszkach ale skąd wziąć katalog z wymiarami to nie wiem.

matjas
14.05.2025, 18:25
Co na to realoem?

zegarmistrz
14.05.2025, 18:46
realoem ma tylko cały zacisk.

kurol
14.05.2025, 19:41
Jesli tam jest brembo to szukaj po ich numerze.
Pewnie szly w wielu podobnych motocyklach z tego okresu wyposazonych w brembo.
Od 1100 zaczeli chyba dopiero mocniej kombinowac

zegarmistrz
15.05.2025, 11:52
OK. Problem rozwiązany. Skończyło się tym, że wziąłem zacisk w rękę i podjechałem do warsztatu samochodowego. Gość popatrzył i mówi, że ma pomysł. Otworzył mi szufladę z tysiącami gumek do zacisków i mówi - jak tu nie dobierzesz to tylko zestaw naprawczy z JMP za 460 pln. 10 minut dobrałem - nikt nie wie od czego ta guma ale pasuje.

matjas
15.05.2025, 12:10
przypomina mi to sytuację sprzed wielu lat jak jeszcze jeździłem na bajzel we wro: przed kolesiem na kartonie z 30 linek /na oko od gazu, białe pancerze/ - pod linkami podpis: 'LINKI OD CHXJ WIE CZEGO' :D