View Full Version : Saarema - prom [Estonia]
$zwagier
01.03.2025, 09:05
Cześć, w sierpniu z kolegami planujemy jechać do Estonii, chcemy zahaczyć wyżej wspomnianą wyspę. Był tam ktoś? Bilet na prom na miejscu się kupi bo w necie nie możemy znaleźć. Pozdro!
Byłem. Bilety na miejscu kupowaliśmy.
$zwagier
01.03.2025, 11:14
Super, dzięki za info!
Bilet na miejscu. Prom odpływa co godzinę bodaj więc jedyne co w necie trzeba sprawdzić to która to godzina żeby nie stać jak kołek lub nie spieszyć się jak pojeb /ja/ żeby zdążyć na prom. Sareema fajna.
Spałem tam w fajnym i naprawdę tanim hotelu z sauna i śniadaniem nad samym morzem. Rano można sobie pozwiedzać twierdzę z buta.
Miło wspominam wyspę.
No i jest ona miłą odmianą od schujałej w ruską stronę Estonii.
Ludzie pamiętają czystki. Są miejsca pamięci itd. Językiem na Sareemie jest estoński. Od Tallina na wschód prowincja mówi po rosyjsku.
W Narvie nikt nie mówi po Estońsku nawet w instytucjach państwowych. Dramat.
Miłego wyjazdu.
Była ruska republika to czego się spodziewasz? Kuressaare bardzo fajne. Twierdza ok, krater też spoko. Łosie łażą po lesie. Fajne miejsce, szczególnie jak słońce nie zachodzi.
Spodziewam się tego że podlasiaki nie mowia po rosyjsku.
Połowa Wałbrzycha po czesku a Zgorzelec po niemiecku.
Znajomego żona pracuje jako oddziałowa w szpitalu w Narvie. Jest jedyną osobą na oddziale zdolna do wypełniania dokumentacji medycznej w języku Estońskim. Kurwa stary - to jednak lekko zbyt wiele.
Brzeszczot
01.03.2025, 19:06
Obok jest Hiiumaa chyba nawet ciekawsza , dużo nieutwardzonych dróg
Wysłane z mojego 23117RA68G przy użyciu Tapatalka
aadamuss
01.03.2025, 21:09
Małe prywatne muzeum motoryzacji przy drodze, warto zobaczyć.
Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka
CzarnyEZG
03.03.2025, 10:35
Z kontynentu najprościej promem walisz przez Virstu (tam za wioską Koguva masz najdłuższy bród w Europie albo i na świecie). Na prom podjeżdżasz i wjeżdżasz po uiszczeniu opłaty w bramce jak na autostradzie. Prom kursuje co godzinę.
Później jedziesz groblą na Saaremę.
Nas bardziej od niej urzekła Hiiumaa, która jest na północ (piękne punkty RMK, nawet z chatkami w których można spać, dużo szutru, mało ludzi)
Tylko uważaj - poza sezonem prom Saarema-Hiiumaa chodzi dwa razy dziennie, rano i po południu. Lepiej zarezerwować bilet przez neta.
teddy-boy
03.03.2025, 11:33
My z Brzeszczotem płynęliśmy z Rokuhula na wyspę Hiiumaa, a potem dopiero małym promem na Saaremę. Motocyklowo chyba bardziej podobała mi się Hiiumaa. Ale na wyspach jest masa fajnych miejscówek i tras. Kusi mnie powtórzyć wypad w tamte rejony i zaliczyć jeszcze wyspy Vormsi i Vilsandi.
marecki999
03.03.2025, 14:51
Jak wyżej -
prom co 45 min /godzine- zleży jak warunki-
Ja bjechalem ja niemal dookoła kilka punktów zaporzyczylem z tad-https://thebeduins.pl/co-warto-zobaczyc-na-estonskiej-wyspie-sarema/
Mimo,że jadąc pr,e, ok 100km niespotkalem żywego ducha miałem 2 kontrolę policji - jedna gdzieś w ciemnym lesie 2ga wyjazd z miasteczka Kuresare.
Spałem nad morzem w przygotowanym miejscu za free - wiata drewno miejsce do jego palenia! Ogólnie polecam.
$zwagier
03.03.2025, 22:05
Dzięki Panowie, na pewno skorzystam z podpowiedzi! :D
marecki999
04.03.2025, 08:17
Tu masz temat - spania na dziko jak coś
https://rmk.ee/
RMK ma apkę tych bud, można rzucić okiem.
$zwagier
10.03.2025, 21:28
Jeśli macie czas, polecam też wybrać się na wschodnią część wyspy, gdzie można zobaczyć dziką przyrodę i urokliwe wioski.�� (https://przestronnie.pl/)
Dojedziemy tam przed południem, więc będzie reszta dnia żeby gdzieś się pokręcić, jeśli nie uda się teraz to może kolejnym razem :D dzięki!
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.