PDA

View Full Version : Najlepszy Interkom Cardo czy Sena

Mikael
06.08.2024, 13:16
Siema. Planuję zakup pożądnego Interkomu. Biorę pod uwagę dwa:Sena 50S lub Cardo Packtalk Edge. Lubię słuchać muzyki i generalnie interesuje mnie jakość dźwięku. Co polecacie. Mam Freecom FX. Działa ale jest dość słaby. Ktoś korzystał z obu?

crimson
06.08.2024, 14:51
Ja mam teraz Edge, wcześniej Bold od Cardo. Obie wersje z glośniczkami JBL. Jakość dźwieku jest bardzo dobra, ale słuchanie muzy na moto, to nawet przy bardzo dobrej jakości, jest dyskusyjne (w sensie odbioru samej muzyki).

dakarowy
06.08.2024, 16:22
Miałem Sena 10U dedykowany do kasku Shoei Neotec, po 5 latach bateria trzyma max 5h ciagłej muzyki.. lipa.
Mam Freecom 2 w kasku Airoh Commander z głośnikami JBL, bateria trzyma min. 9h, dźwięk realnie gorszy.. w sensie jakości w porównaniu do Seny.
Teraz do Neoteca kupiłem Cardo EDGE z głośnikami JBL i dźwięk taki jak we Freecom 2, no jednak trochę gorszy jak w Sena, za to bateria trzyma ok. 13h ciągłego grania.. no coś za coś.
Dla mnie ważniejsza jednak jest ta bateria i jej wytrzymałość 🤔

Wysłane z mojego SM-A525F przy użyciu Tapatalka

radiolog
06.08.2024, 16:41
Serna lubi się psuć z powodu zalania.
Najlepiej kupić taki, który ma większość znajomych, bo sena z cardo dogada się, ale zdecydowanie trudniej niż sena-sena i cardo-cardo

JaTomek
06.08.2024, 21:58
Mam kilkuletni interkom Cardo PackTalk i bateria wytrzymuje kilkanaście godzin słuchania muzyki. Chciałem go ostatnio zmienić na coś nowszego bo podobno może słabo działać z nowymi wersjami BT. Póki co odświeżyłem, przełożyłem do nowego kasku i nie zmieniam. Muszę tylko dokupić coś dla plecaczka do komunikacji chyba to będzie CARDO SPIRIT SINGLE.

Lis
06.08.2024, 22:54
A jak oceniacie potrzebę DMC do jazdy w grupie? Cardo Edge to oferuje. Fajnie jest jak jest, ale przy 90% jazdy solo to niewykorzystane? A może to przyszłość?

WojtasA
07.08.2024, 07:26
A jak oceniacie potrzebę DMC do jazdy w grupie? Cardo Edge to oferuje. Fajnie jest jak jest, ale przy 90% jazdy solo to niewykorzystane? A może to przyszłość?

Używam podczas jazdy z kumplami i z żoną. Jak raz dołączysz do grupy łączy się automatycznie jak się zbliżysz. Po prostu działa :D

radiolog
07.08.2024, 11:03

Na pewno żre baterię 2x szybciej niż tryb BT. Dla stałych rozmówców lepszy jest tryb BT.
DMC działa też ciągle, nie można się tak łatwo rozłączyć jak w BT, możn co najwyżej wyciszyć mikrofon lub głośnik, ale baterię żre dalej

JaTomek
07.08.2024, 13:01
Musisz się zastanowić ile będziesz rozmawiał podczas podróżowania. Ja wiem z doświadczenia, że nie dużo albo wcale.

WojtasA
07.08.2024, 13:13
My gadamy praktycznie cały czas :D a bateria jest malutka i można ją choćby z power banka naładować podczas przerwy

luk2asz
07.08.2024, 17:43
Baterie w Cardo można ładować podczas używania. Podłączenie ładowania powoduje wyłączenie scali ale wystarczy ja włączyć z kablem i jest na nowo łączność.
Ja mam Scalę Slim, bateria jest oddzielnie , wytrzymuje od wczesnego rana do wieczora. Im głośniej się słucha tym szybciej pada .

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Mirek Swirek
07.08.2024, 18:52
Hej, w C4 mam SC1 i działa bardzo dobrze. Bateria wytrzymuje spokojnie 8 godzin, mam wersje standard. Czy działa dłużej, nigdy nie sprawdzałem. Słychać rozmówców dobrze, muzykę też i Janosika również. Zależy na jakim moto robi od 1.2 do 1.4 spokojnie... Bateria ori wytrzymała dwa lata, ale to przez moje zaniedbanie. Nowa trzyma ok. Nie komunikowałem się z chińczykami, reszta towarzystwa bez problemu... Na plus, że wszystko mam w kasku, nic nie urwę przypadkowo...

Zardo Edge mam chwile... podzielam zdanie tych Państwa, bo właśnie tak jest...
https://www.youtube.com/watch?v=pcj3jWJgIZs

Ogólnie działa, dobry dźwięk, lepszy niż w Sennie, ale do tego co chciał bym usłyszeć, to przepaść, lecz ok , na miarę potrzeb. Komunikuje się szybko i sprawnie jak Senna. Bateria trzyma przy mojej jeździe dwa dni, po wyłączeniu informuje jaki jest stan baterii, odsyłam do filmiku. W moim odczuciu lepszy niż Senna, ale nie będę się rozpisywał o swoich itd...

Z mojej perspektywy, żaden z nich nie jest dla mnie najlepszy. Nie wiem czy taki istnieje, choć by dla mnie... Oba sprawdzają się do tego, do czego są przeznaczone i z obu jestem zadowolony...Są dobre... Kwestia na ile możesz sobie pozwolić finansowo...Zdrów.

consigliero
07.08.2024, 20:18
Ostatnio zapomniałem kabla do ładowania i z konieczności jeździliśmy bez komunikacji. Można powiedzieć że jedno urządzenie a nawet dwa do ładowania mniej. GPS ma głośnik który w jakimś stopniu pozwalał nie zapomnieć o celu. Gdzieś poniewiera się centralka firmy Baehr, może trzeba ją wyciągnąć z zapomnienia

dakarowy
07.08.2024, 21:28
A jak oceniacie potrzebę DMC do jazdy w grupie? Cardo Edge to oferuje. Fajnie jest jak jest, ale przy 90% jazdy solo to niewykorzystane? A może to przyszłość?Ja kupiłem w tym roku (tu przez forum) trzy zestawy Cardo EDGE w fajnej cenie, dwa duale i jeden singiel. Na wiosnę jeździłem cały dzień z bratem, używając połączenia mesh. Wcześniej, mimo że interkomy posiadam już od kilku ładnych lat, nigdy nie łączyłem się z innym użytkownikiem, głównie ze względu na wszelakie problemy związane z połączeniem. W EDGE system mesh jest rewelacyjny i szczerze go polecam, super zasięg, można przyjąć że jeżeli inny użytkownik jest w zasięgu wzroku w linii prostej beż przeszkód typu drzewa, budynki itp. jest dokładnie zgodnie z deklaracją producenta, a to już naprawdę spory plus wg mnie. No i to samoczynne łączenie jak tylko jest w zasięgu, nawet po dłuższej utracie, dla mnie rewelacja i gorąco polecam.
A bateria wytrzymała spokojnie gadanie przez min. 6h łącznie z muzyką, nie pamiętam dokładnie jaki był stan baterii na koniec dnia, ale nie zauważyłem jakiegoś większego jej zużycia.. choć szczerze nie przyglądałem się temu 😉 widocznie plusy przyćmiły ewentualne minusy 😅

Wysłane z mojego SM-A525F przy użyciu Tapatalka

Mirek Swirek
07.08.2024, 22:08
Ogólnie, że jeśli jadę, tak jak lubię, to w tle działa Janosik, tylko i nie chodzi tu o to, że jadę nie zgodnie z przepisami, lecz o to, że lubię koncentrować się na prowadzeniu motocykla, bo uwaga! Mam motocykle, które wymagają pewnej ręki, choć to stare repcie i nie jadą same... za mnie, nie mają systemów, które robią za mnie wszystko... wtedy wszystko inne, co nie jest związane ściśle z motocyklem jest zbędne ;) Jak se kolega słodko opowiada, albo inny śpiewa natchniony i szczęśliwy, swoje spontaniczne, ulubione piosenki, albo inny pyta, czy tu jemy, może tankowanie... czy dalej, a kolejny o kibel, a inny, że zatrzymajmy się, bo muszę zrobić zdjęcie hee :) Rozumiejo ;) A Kuryyydwa...kawały są kary godne ! Inne trzaski, opóźnienia to zło... Ja piedrole...większe zło, to ludzie, którzy nie umieją stawiać przecinków, kropek, ci którzy nie potrafią słuchać i mówić w pół słowie, krótkimi informacjami, konkretami...jak zwał...
To nie interkom jest zły sam w sobie, ze wszystkimi wadami, zaletami... Liczy się druga strona medalu...

Lucky Luke
08.08.2024, 13:21
Ogólnie, że jeśli jadę, tak jak lubię, to w tle działa Janosik, tylko i nie chodzi tu o to, że jadę nie zgodnie z przepisami, lecz o to, że lubię koncentrować się na prowadzeniu motocykla, bo uwaga! Mam motocykle, które wymagają pewnej ręki, choć to stare repcie i nie jadą same... za mnie, nie mają systemów, które robią za mnie wszystko... wtedy wszystko inne, co nie jest związane ściśle z motocyklem jest zbędne ;) Jak se kolega słodko opowiada, albo inny śpiewa natchniony i szczęśliwy, swoje spontaniczne, ulubione piosenki, albo inny pyta, czy tu jemy, może tankowanie... czy dalej, a kolejny o kibel, a inny, że zatrzymajmy się, bo muszę zrobić zdjęcie hee :) Rozumiejo ;) A Kuryyydwa...kawały są kary godne ! Inne trzaski, opóźnienia to zło... Ja piedrole...większe zło, to ludzie, którzy nie umieją stawiać przecinków, kropek, ci którzy nie potrafią słuchać i mówić w pół słowie, krótkimi informacjami, konkretami...jak zwał...
To nie interkom jest zły sam w sobie, ze wszystkimi wadami, zaletami... Liczy się druga strona medalu...

Trafiłeś w sedno. Raz jechałem przez kilka godzin z kolegą na interkomach i więcej nie chcę :p . Interkomu używam do odbierania telefonu i w dłuższej trasie do słuchania muzyki. Tyle lat jeździłem bez łączności z kolegami więc jakoś bez niej wytrzymam ;)

radiolog
08.08.2024, 14:35
Mając interkom trzeba się pogodzić że na różne szumy z zewnątrz nakładają się szumy fal radiowych, powstaje kalafonia dźwięków . Interkom się sprawdza do 60km/h, albo do szybkich powiadomień typu muszę na 2-kę i tylko w tym celu należy go aktywować . Może jeszcze w Alpach na krętych drogach, ale to trzeba mieć zaufanie do zgłaszającego pustą drogę, bo on może inaczej oceniać wolne do wyprzedzania

mihoo
11.08.2024, 20:41
EDGE połączony przez Bluetooth z scalą g9 + zumo xt2 + telefon nie działa to poprawnie, chwilę to działa a potem co chwile zrywa połączenie to z telefonem to z GPS. Milion ustawień przetestowałem i to nie działa. Za tą kasę co kosztuje EGDE to lipa duża.

radiolog
12.08.2024, 16:55
EDGE połączony przez Bluetooth z scalą g9 + zumo xt2 + telefon nie działa to poprawnie, chwilę to działa a potem co chwile zrywa połączenie to z telefonem to z GPS. Milion ustawień przetestowałem i to nie działa. Za tą kasę co kosztuje EGDE to lipa duża.

Cała sztuka to odpowiednia kolejność i tylko 1-kierunkowe. Ważne też jak parujesz. Edge ma przykładowo parowanie z telefonem, drugim telefonem, GPS, bike.

Mikael
13.08.2024, 15:02
Używam już Edge-a. Jest ok. Głośniki bez rewelacji więc chyba trzeba dokupić te 45mm. W Arai Tour X5 wchodzą bardzo dobrze. Problem jest z komunikatem "OK Google".

Advway
15.03.2025, 07:55
Odgrzeję temat .
Schuberth na wiosnę tego roku zapowiada nowość w swoich interkomach ,a mianowicie będzie można kupić SC2 z CARDO (CARDO EDGE)
Sam stoję przed zakupem interkomu do C5 i ciekaw jestem waszych opinii Sena -Cardo

syncronizator
15.03.2025, 11:15
Ja używam od kilku lat najtańszą senę 3S.
Jakość dźwięku ... może nie ach och ale jest zadowalająca.
Mam ją zainstalowaną w 2 kaskach.... i niedługo kupię 3 sztukę do kasku córki.
Na XLmoto zapłaciłem w jakiejś promocji 260zł.
Zasięg 300m max .. bateria wystarcza na 10h.
Jest to najmniejsza sena która ma wszystkie potrzebne mi funkcje.
Jest mała , zgrabna, tania i bezproblemowa... naprawdę nic więcej nie potrzeba.
Najważniejsze dla mnie ... nie odstaje z boku kasku .. co mi się nie podoba.
Nad resztą się nie zastanawiam... po prostu używam.

Dubel
15.03.2025, 11:19
Właśnie przesiadam się na scenę 50s , dotychczas scala rider e9 działa od 2013. Na pewno urządzenie garminoskie jest dobre ale czy lepsze od sceny to wypowiem się za jakiś czas

sysiek300
15.03.2025, 14:41
A co byście polecili aby w kasku słyszeć tylko głos nawigacji i odebrać połączenie przychodzące, bez żadnej łączności z drugim motocyklista, na ten sezon już chciałbym coś sprawdzonego aby nie mieć telefonu na słuchawkach po kablu, nie jeżdżę dużo stąd nie ogarniam tematu ale taka jazdy z kablem już męczy.

dzinks
15.03.2025, 15:23
Już nie raz pisałem, ale mogę jeszcze raz. Długo jeździłem na G4 i G9 scala rider cardo. Świetny produkt. Obecnie od kilku lat sena s30, zasięgi krótsze niż w starych. Ale więcej opcji. Polecono mi i kupiłem, po czasie okazało się że jak chcesz używać stabilizatora to nie podejdzie. Więc tylko konkurencja

syncronizator
15.03.2025, 19:36
A co byście polecili aby w kasku słyszeć tylko głos nawigacji i odebrać połączenie przychodzące, bez żadnej łączności z drugim motocyklista, na ten sezon już chciałbym coś sprawdzonego aby nie mieć telefonu na słuchawkach po kablu, nie jeżdżę dużo stąd nie ogarniam tematu ale taka jazdy z kablem już męczy.

Cokolwiek nie kupisz ... SENA albo CARDO będziesz zadowolony.
Wybież sobie co Ci pasuje ,ceną wyglądem czy funkcjami.
Dopasuj urządzenie do swojego kasku .. niektóre interkomy SENA są dedykowane a niektóre uniwersalne.
Ceny od 350 w górę.
Nie wiem czy którakolwiek SENA czy CARDO jest bez funkcji komunikacji z innym motocyklistą... raczej wszystkie to mają.

Najtańsza i najmniejsza jest Sena 3S universal.... i ma w pudełku 2 mikrofony. (pałąk + do kasków integralnych i przyklejana "pastylka" do szczękowych ).
Patrz żeby ładowanie interkomu było przez USB-C a nie Micro USB... bo sena 3S występuje w 2 wersjach.

Advway
16.03.2025, 10:26
Dzięki synchronizator
Z ciekawości zamieściłem info o Cardo w schubertach na różnych grupach i odzew jest jednoznaczny . Wiele osób na to czekało po nie koniecznie dobrych opiniach seny 50S .

radiolog
16.03.2025, 10:58
Najlepszy model interkomu jest taki, który posiada większość znajomych z grupy wyjazdowej, wtedy najprościej się sparować.
Parowanie m/brandowe jest możliwe, ale jest upierdliwe.
W senie jest opcja rozmowy po necie, wtedy zasięg jest ograniczony tylko zasięgiem sieci gsm, co jest niestety częste, bo sieć na zadupiu jest wiadomo dziurawa. Poza tym są starszne lagi w docieraniu wiadomości.
Mam cardo i najczęściej używam tryb BT, bo DMC jest wygodny, ale żre baterię i ma krótszy zasięg w układzie 1+1, przy większej liczbie uczestników działa napewno dużio lepiej.

Advway
16.03.2025, 13:33
Najlepszy model interkomu jest taki, który posiada większość znajomych z grupy wyjazdowej, wtedy najprościej się sparować.
Parowanie m/brandowe jest możliwe, ale jest upierdliwe.
W senie jest opcja rozmowy po necie, wtedy zasięg jest ograniczony tylko zasięgiem sieci gsm, co jest niestety częste, bo sieć na zadupiu jest wiadomo dziurawa. Poza tym są starszne lagi w docieraniu wiadomości.
Mam cardo i najczęściej używam tryb BT, bo DMC jest wygodny, ale żre baterię i ma krótszy zasięg w układzie 1+1, przy większej liczbie uczestników działa napewno dużio lepiej.

A z Seną łączysz się bezproblemowo ? (Przez BT jak rozumiem)

radiolog
16.03.2025, 15:41
Bezproblemowo bt Cardo do Cardo

aadamuss
16.03.2025, 17:45
Jest jakiś kask szczękowy z wbudowanym zestawem (nie Schubert bo nie pasuje mi na głowę) ?

WojtasA
16.03.2025, 18:21
Jeździmy od 5 lat w grupie i z małżonką na cardo DMC, wszystko działa praktycznie bezproblemowo. Jak się któraś bateria w ciągu dnia rozładuje to ją na powerbank z szybkim ładowaniem podczas przerwy czy tankowania.

Dubel
16.03.2025, 18:27
Jest jakiś kask szczękowy z wbudowanym zestawem (nie Schubert bo nie pasuje mi na głowę) ?

Nexx :)

skarp
16.03.2025, 19:22
Shoei Neotec 2 z dedykowanym intercomem Sena SRL 2.

aadamuss
16.03.2025, 21:33
Dzięki. Podjadę gdzieś zobaczyć.

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Navaja
19.03.2025, 11:02
Shoei Neotec 2 z dedykowanym intercomem Sena SRL 2.

Ten interkom to największy badziew. Poza tym, że jest ładnie wbudowany w kask nie ma żadnych zalet natomiast wady:
1. brak jakiejkolwiek intuicyjności w obsłudze. Dla przykładu obsługa telefonu: odebranie rozmowy: przyciśnięcie środkowego przycisku, odrzucenie rozmowy to już przyciśnięcie środkowego przycisku przez 2 sekundy a wybieranie głosowe to przytrzymanie środkowego przycisku przez 3 sekundy. Weź to ogarnij podczas jazdy czy trzymasz przycisk 2 czy 3 sekundy.
2. zmiany pomiędzy trybami pracy czyli na przykład z telefonu na muzykę czy na interkom wymagają przyciśnięcia przycisku środkowego na ileś tam sekund. Jedziesz i liczysz czy już trzymasz dostatecznie długo :haha2:
3. przyciski są osadzone blisko siebie a na przykład wybieranie głosowe uaktywnia się jak przyciśniesz jednocześnie środkowy przycisk i przycisk -. Ogarnij to w rękawicach motocyklowych podczas jazdy. :Thumbs_Up::Thumbs_Up:
Oczywiście możesz też aktywować wybieranie głosowe za pomocą paszczy ale trzeba mieć akcent z najlepszych londyńskich sfer.
4. Uruchamianie interkomu to jednoczesne przyciśnięcie dwóch przycisków. Zajebista sprawa w rękawicach motocyklowych jak zapomniałeś zrobić to przed ruszeniem.
5. Samo audio nie powala, chyba, że weźmiesz wersję z Mesh, która ma głośniki od Harman Kardon czy tam innego JBL i te podobno grają lepiej.

Ogólnie nie jest to warte wyłożenia takiej kasy. Jedyny plus to ta zabudowa w kasku.
Taka moja opinia po roku używania.

radiolog
20.03.2025, 08:14
Ad.4 , chyba większość interkomów włącza się 2 przyciskami.

Navaja
20.03.2025, 09:03
Nie do końca. Ten który kupiłem od Ciebie, Interphone F5 czy jakoś tak, startuje od naciśnięcia jednego dużego przycisku. Ogólnie ten interkom to dla mnie wzór jak powinno być rozwiązane poruszanie się po menu w takim urządzeniu.

Zresztą to nie jest problem czy jedne czy dwa przyciski ale akurat w tej Sennie SRL 2 one są zaraz koło siebie i w rękawiczkach trudno to ogarnąć.

Dredd
20.03.2025, 09:06

Nie.
Interkomy Interphone, z którymi jeżdżę od lat włącza się jednym przyciskiem.
Dodatkowym plusem jest, że w modelu Tour przy zasięgu 1,5 km bateria wytrzymuje 3 dni gadania.

Dubel
20.03.2025, 09:08

Nie, na pewno nie.

WojtasA
21.03.2025, 13:09
Cardo włącza się jednym, a wyłącza dwoma.

radiolog
21.03.2025, 13:28
Cardo włącza się jednym, a wyłącza dwoma.

No proszę zawsze się człowiek czegoś nauczy, zawsze włączałem i wyłączałem Cardo dwoma, a tu proszę włączanie działa jednym. Wyprowadziłeś mnie z błędu, dzięki

WojtasA
22.03.2025, 08:39
No proszę zawsze się człowiek czegoś nauczy, zawsze włączałem i wyłączałem Cardo dwoma, a tu proszę włączanie działa jednym. Wyprowadziłeś mnie z błędu, dzięki

No kurwa dobry uczynek miesiąca ;)

Wegrzyn
24.03.2025, 11:43
Cardo Freecom 2x moge tylko wlaczyc dwoma przyciskami, no chyba, ze nie umiem jednym ;)

JaTomek
24.03.2025, 11:48
Ktoś z Was mam może porównanie jakości muzyki w Cardo z głośnikami standard i JBL? Mam od wielu lat Cardo Packtalk. Nie chce się popsuć a chciałem coś ulepszyć ;) tylko nie wiem czy nie szkoda kasy.

Wegrzyn
24.03.2025, 11:51
Ja kupilem z JBL i jest dobry dzwiek, ale moje pra stare Cardo gralo tez dosc przyzwoicie. Spodziewalem sie, ze bedzie przepasc, a jednak nie jest.

mishieck
24.03.2025, 13:01
Jakieś opinie nt. Interphone 8R?
Standard Mesh wspólny z Seną, cena 2x niższa. Zastanawiam się nad upgradem z Toura.

JaTomek
24.03.2025, 16:06
Ja kupilem z JBL i jest dobry dzwiek, ale moje pra stare Cardo gralo tez dosc przyzwoicie. Spodziewalem sie, ze bedzie przepasc, a jednak nie jest.

To nic nie ruszam. Dzięki.

Advway
24.03.2025, 22:46
Standard Mesh wspólny z Seną, cena 2x niższa. Zastanawiam się nad upgradem z Toura.

Dobre pytanie . Parametry premium ,cena przystępna . Jeszcze dogaduje się z sena mesch.
A jak z trybem Bluetooth? Normalnie jak u innych producentów?

Ropuch
25.03.2025, 11:21
Sam mam Sene SLR2 Mesch dedykowaną do Shoei Neoteca 2 i faktycznie obsługa w rękawiczkach, a nawet bez to jakaś porażka....podłączam się do Waszych uwag jak wyżej - sam pomysł montażu jednak mocno ok choć nie wiem czy kupiłbym ją drugi raz :(
Pytanie jednak brzmi, czy ktoś z Was używa takiego pilota dla obsługi intercomu montowanego na kierownicy i jak to się sprawuje ??
https://www.schuberth-kaski.pl/product-pol-84040-Pilot-zdalnego-sterowania-Sena-RC4.html

mishieck
15.04.2025, 20:32

Sam sobie odpowiem - Interphone 8R ma tylko Mesh do łączności z innymi motocyklistami, jeśli ktoś nie ma potrzeby korzystać z interkomu BT t jest to rozsądna opcja.

Natomiast znalazłem bardzo fajna opcje cenową na BT i MESH od Seny - interkom BMW U1 to brandowana wersja SENY 50R, a teraz do kupienia w ASO za jakieś 650-700 zł
https://allegro.pl/oferta/bmw-intercom-interkom-com-u1-motorrad-mesh-2-0-sena-16459476954

Ypsi
15.04.2025, 21:47
Mnie te 7 lat temu do Seny zniechęcił brak wodoodporności i widzę, że nic się nie zmieniło.

Dubel
15.04.2025, 22:18
Mnie te 7 lat temu do Seny zniechęcił brak wodoodporności i widzę, że nic się nie zmieniło.

Jeśli w norge latają z sena to jest ona wodoodporna ;)