PDA

View Full Version : nowa wi±zka elektryczna

amnonim
27.10.2009, 00:57
Witam,
mam taki plan, ¿eby wykonaæ now± wi±zkê elektryczn± do motocykla. poniewa¿ swojego motocykla ca³y czas u¿ywam, chcia³bym unikn±æ rozbebeszania go na d³u¿ej ni¿ pare godzin w nocy ;) My¶lê zatem, czy nie kupiæ u¿ywanej wi±zki, by mieæ wzór. Potem mo¿e uda³oby siê j± sprzedaæ lub jako¶ sensownie u¿yæ. Zapytacie byæ mo¿e, dlaczego chcê now± wi±zkê? Otó¿ wydaje mi siê, ¿e nowa w porównaniu do starej bêdzie o niebo sprawniejsza, mniej zaskakuj±ca, mniej awaryjna, lepiej zabezpieczona przed warunkami atmosferycznymi... chcia³bym u¿yæ w niej hermetycznych z³±czek. Obecnie mam przecie¿ kilkunastoletnie kable z kilkunastoletni± izolacj±, do której kto¶ gdzieniegdzie siê dobiera³. Byæ mo¿e uda³oby usun±æ problem min grzania siê regulatora... Pomys³ generalnie nie wydaje mi siê g³upi. Co do kupienia u¿ywanej wi±zki - by wykonaæ w³asn±, now± chcia³bym mieæ jaki¶ wzór. I nie chodzi mi tu o schemat elektryczny, a raczej o do¶æ prozaiczne kwestie, jak choæby d³ugo¶æ przewodów. Praca ta nie wydaje mi siê ograniczona w czasie. Po prostu licze siê z tym, ¿e w najgorszym wypadku na przysz³± jesieñ przyjdzie mi wymieniæ wa³ek zdawczy. W takim uk³adzie chia³bym mo¿liwie maksymalnie wykorzystaæ fakt, ¿e motocykl bêdzie rozbebeszany. Gdybym na t± okazjê mia³ now± wi±zkê, niew±tpliwie bym j± podmieni³. Do tego czasu chcia³bym j± wykonaæ, przetestowaæ "na sucho", byæ mo¿e co¶tam poprawiæ. Temat wydaje mi siê byæ dobry na zimowe wieczory ;)

W zwi±zku w powy¿szym przyd³ugim wstêpem mam pare pytañ:
1. Czy pomys³ jest sensowny? Je¶li nie jest sensowny lub po prostu jest g³upi, proszê mnie u¶wiadomiæ rzeczowo argumentuj±c.
2. Czy wykonanie takiej wi±zki, jest mo¿liwe zak³adaj±c u¿ycie do przeróbki wi±zki z innego ¶wie¿ego (2008, 2009) motocykla? Gdzie nale¿y szukaæ podobnej wi±zki?
3. Czy kto¶ próbowa³ to ju¿ robiæ? Czy mo¿e wywa¿am uchylone drzwi?
4. Czy koszt ok 200 pln za u¿ywan± wi±zkê to du¿o, czy ma³o?

klanol
27.10.2009, 07:35
o tym czy jest sens decydujesz ty :) jak ci siê chce wszystko ma sesn. w sumie do usprawnienia istalacji wystarczy wymieniæ istniej±ce kostki, polutowaæ, a dodatkowo za³o¿yæ osobne zasilanie lamp przednich. ci±gnie siê kabel od okolic regulatora i daje przez przeka¼nik. odci±¿ysz wtedy ca³± instalacjê poniewa¿ lampy bior± najwiêcej energii. w sumie mo¿na poprzerabiaæ istalacjê bez zbêdnych kosztów. dodatkowo, jak koloega pisa³, warto zmieniæ przewody od alternatora na 2,5 mm i wywaliæ t± kostê od stycznika.

LukaSS
27.10.2009, 10:16
Amnonim, ja mam podobne za³o¿enie na zimê. Moja ST ma ju¿ 18 lat, wiec nowe przewody przydadz± siê.
Wiem ¿e to robota trochê bez sensu, ale wolê mieæ co¶ pewnego, zrobionego za ca³kiem ma³± kasê ni¿ stara instalacjê z od¶wiezanymi koñcówkami. W dodatku chcê daæ przeka¼niki do swiate³ i za³o¿yæ grzane manetki.
K³ad³em instalcjê w kilku zabytkach - robota nudna, ale efekt koñcowy wspania³y.
Najgorzej jest z tymi speclajnymi konektorami, opaskami itp.

Mam pytanie do bardziej oblatanych:
- czy jest mo¿liwo¶æ zakupu ³±czników kablowych... nie wiem jak to nazwaæ - okr±g³ych, w tulejkê wchodzi bolec. tulejka ma przeciecie i jest sprêzysta, a okr±g³y bolec wchodzi w ni± - blokuj±c sie swoim rantem.
- bêde mia³ coraz wiêcej rzeczy pod³±czonych pod akumulator, wiêc czy jest sens pchaæ wszystkie przewody do bieguna dodatniego? w koñcu zabraknie mi miejsca przy klemie. Jest jakie¶ rozwiazanie, powiedzmy dodatkowy gruby przewód z jak±¶ ¶ruba zbiorcz± czy kilkoma srubami zbiorczymi do których bêdzie mozna pod³±czyæ manetki, przeka¼niki, zapalniczkê itp?

Dziêgiel
27.10.2009, 19:35
- bêde mia³ coraz wiêcej rzeczy pod³±czonych pod akumulator, wiêc czy jest sens pchaæ wszystkie przewody do bieguna dodatniego? w koñcu zabraknie mi miejsca przy klemie. Jest jakie¶ rozwiazanie, powiedzmy dodatkowy gruby przewód z jak±¶ ¶ruba zbiorcz± czy kilkoma srubami zbiorczymi do których bêdzie mozna pod³±czyæ manetki, przeka¼niki, zapalniczkê itp?

Moze oni by Ci co¶ na to zaradzili...skoro maj± jakie¶ patenty dla wojska nawet: http://www.technokontakt.com.pl/index.html

Pzdr

rambo
27.10.2009, 21:15
Przepraszam ¿e tu, ale jakie macie napiêcie na kostce od H4 na wolnych obrotach..? u mnie ko³o 12.7V na jednej lampie i nie wiem czy te¿ sobie nie przejrzeæ kabli na ¶cie¿ce do ¶wiate³

LukaSS
27.10.2009, 22:44
Jednym s³owem - wujowe. Dlatego oprócz oczyszczenia po³±czeñ, czy nowych przewodów, chcê dac przeka¼niki - znacznie poprawiaja wydajno¶æ ¿arówek.

klanol
28.10.2009, 07:33
ja mia³em wersjê z ¿arówkami "bañkami" i przeabia³em instalacjê na H4. wymaga³o to w³a¶nie wstawienia przeka¼ników. tak jak wspomina³em, za³o¿enie ów przeka¼ników i doprowadzenie zasilania bezpo¶rednio spod kostki od regulatora (nie pod³±czamy nic pod aku, tylko za bezpiecznikiem 30A!) prowadzi do odci±¿enia istalacji w znaczny sposób. same lampy pobieraj± ponad 10A. a jak chcesz podpinaæ ró¿ne urz±dzenia to skombinuj sobie kostkê z bezpiecznikami i od nich ci±gnij dalej. pamiêtaj o odpowiednim dobraniu bezpieczników i przewodów do mocy urz±dzeñ.