PDA

View Full Version : Pasowanie os³on i owiewki zbiornika

zegarmistrz
24.06.2023, 22:39
Panowie,
ostatnio musia³em rozebraæ przód (pêkniêcie stela¿a czachy od nawigacji - temat za³atwiony). Posk³ada³em wszystko ale niestety os³ony boczne z owiewk± zbiornika mi siê nie schodz± - wygl±da to tak jak na zdjêciach poni¿ej. Ma³o tego os³ony boczne wadz± o zbiornik (szczelina od góry jest do boku powiedzia³bym malej±ca. Czy jest na to jaki¶ sekretny sposób (na z³o¿enie tego)? Co mog³em spierdzieliæ?

jabolos
26.06.2023, 10:34
Co¶ nie tak posk³ada³e¶. Patrzy³em u siebie i ta szczelina jest równa - nie zwê¿a siê. Zobacz czy blachy z otworem w które wchodz± gumowe ko³ki owiewki nie s± za bardzo przygiête.

zegarmistrz
26.06.2023, 16:20
Siedzê nad tym dzisiaj ju¿ 4 h. W akcie desperacji ¶ci±gn±³em nawet zbiornik paliwa i rozebra³em ca³y przód... i nie mogê nic znale¼æ. Szczeliny s± w miarê ok do momentu za³o¿enia tego ³±cznika/owiewki czarnego/czarnej z góry zbiornika.

zegarmistrz
26.06.2023, 22:05
Co¶ nie tak posk³ada³e¶. Patrzy³em u siebie i ta szczelina jest równa - nie zwê¿a siê. Zobacz czy blachy z otworem w które wchodz± gumowe ko³ki owiewki nie s± za bardzo przygiête.

Mia³bym jeszcze jedn± serdeczn± pro¶bê - czy móg³by¶ mi zmierzyæ ten dystans ze zdjêcia poni¿ej? Co¶ mi siê wydaje, ¿e ta czarna os³ona jest jaka¶ inna (numer mojej to 64611-MKK-D0 [data produkcji siê zgadza z pozosta³ymi owiewkami] a wed³ug katalogu powinno byæ 64611-MKK-D20).. ciekawe co te d20 znaczy. Ma³o tego - jak jest jak na zdjêciu to wszystko pasuje.

Melon
26.06.2023, 22:10
Ten numer z owiewki raczej nie pokrywa siê z nr. z katalogu, ja mam tak w crosstourerze

muszel72
27.06.2023, 08:51
Trochê to zastanawiaj±ce. Ja u siebie ¶ci±gam te owiewki co jaki¶ czas choæby po to by wymieniæ filtry i jako¶ tego problemu nie zauwa¿y³em. To chyba kwestia manuala czyli ilu¶ tam prób?:confused:

Emek
27.06.2023, 08:54
Raczej. Skoro przed roz³o¿eniem by³o OK a podczas sk³adania nie chce siê zej¶æ jak nale¿y to raczej b³±d w monta¿u.

zegarmistrz
27.06.2023, 08:59
Zak³ada³em je i ¶ci±ga³em wczoraj kilkadziesi±t razy. Wszystko pasuje tylko ta czarna na górze nie. To co zauwa¿y³em to na zatrzaskach tej czarnej by³ jaki¶ klej. Pewnie je¼dzi³ bym dalej jak by³o gdym nie musia³ tego rozebraæ i z³o¿yæ na nowo. Po tej akcji prawa owiewka opiera siê na zbiorniku co po d³u¿szej je¼dzie (w zesz³ym tygodniu zrobi³em 2300 km) zaczê³a delikatnie wycieraæ lakier na zbiorniku..
Pytanie jest tylko jedno - jaka ta szczelina pomiêdzy panelami i owiewk± powinna byæ oryginalnie i czy ta czarna jest w³a¶ciwa (rozmiar).

muszel72
27.06.2023, 09:49
Bêdê przy królowej po obiadku wiêc strzelê jakie¶ fotki. Pzdr

zegarmistrz
27.06.2023, 13:35
Dobra. Dziêki wszystkim za zainteresowanie. Temat rozwi±zany.. S³owo klucz w tym przypadku to stela¿ czachy który by³ demontowany. Dzisiaj siedzia³em w robocie i nie dawa³o mi to spokoju, a¿ doszed³em do wniosku, ¿e z nim musi byæ co¶ nie tak. Tak jak pisa³em we wcze¶niejszym po¶cie by³ po³amany od nawigacji (po TET pó³nocnym notabene). Skojarzy³em, ¿e w zesz³ym tygodniu podczas wyjazdu tego 2300 km musia³em regulowaæ ¶wiat³a. Dzisiaj wszed³em do gara¿u poluzowa³em stela¿ czachy (mocowany na dwie ¶ruby do ramy za stacyjk±), pchn±³em go do przodu i tak skrêci³em.. os³ony same siê ustawi³y tak jak byæ powinno.