View Full Version : Korek wlewu paliwa xrv 750 rd 07a
honda xrv 750 rd 07a, korek paliwa nie zatrzaskuje się płynnie, trzeba go naciskać kilkukrotnie to widać jak kluczyk powoli się obraca i w końcu da się wyjąć kluczyk...da się z tym żyć, ale nie jest to komfortowe zamykanie baku...
da się to jakoś ogarnąć bez wymiany?, konserwacja..ale z tym pewnie związana jest jakaś destrukcja, demontaż korka...
szynszyll
17.06.2023, 16:36
Wrzuc korek na noc do pojemnika z nafta. Po wyschnieciu przepsikaj nielepiacym sie suchym sprayem teflonowym
pewnie, nafta uleczy wszystko, bóle reumatyczne i oczyści łańcuch rowerowy...
choć ponoć nafta nacie nierówna...że ta nieoczyszczona ma właściwości czyszczące, konserwacyjne itd..a ta występująca w sprzedaży nie ma takich właściwości
CzarnyCzarownik
17.06.2023, 17:12
Naprawa zgodnie z rysunkiem :D
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230617/45450d44f644df0b6419eb54279d06ea.jpg
Ja bym psikał olejem, dmuchał kompresorem, moczył w benzynie. Nawpadało tam gnoju i mechanizm zatrzasku stoi i miejscu.
Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk
szynszyll
17.06.2023, 17:16
nafta przedewszystkim ma dobre wlasciwosci penetrujace a uniwersalna nie jest oczyszczana. moze kiedys widziales jak sie sprawdza szczelnosc gniazd zaworowych. a jak wiesz lepiej jak to zrobic to na wór sie pytasz na forum? moze sie pomodlic wystarczy?
nie złość się bo ci na piękności ubędzie..
porada jest mądra, pewnie doświadczeniem podparta, a ja o prawie, o nafcie, bo dużo starego zardzewiałego ustrojstwa w niej moczyłem po kilka dni.., i wyjmowałem to ustrojstwo z tej nafty takie jakie do niej zanurzyłem...
dlatego pisałem o nafcie stosowanej kiedyś jako złotego środka na wszystko, nawet na ból zęba...
szynszyll
17.06.2023, 18:46
Nafta nie jest antykorozyjna. Do tego sa srodki na bazie kwasu fosforowego. I one rzeczywiscie odrdzewiaja. Po co pisac androny, ze nie ma nafty rozpuszczajacej zabrudzenia i smary jak jest? w kazdym markecie czy sklepie chemicznym. poczytaj - widzisz w skladzie cos ropopochodnego? Przypadkiem nie wrzucaj korka do odrdzewiacza bo zżera aluminium.
nie pisałem że nie czyści ze smaru i brudu, tylko ze nie ma właściwości odrdzewiających, chodziło o przedmioty których nie chciałem potraktować fosolem czy innym kwasem, a środkiem mało inwazyjnym.., właśnie naftą..
każdy sposób, wynalazek powstaje na bazie prób, najczęściej błędnych, aż coś się uda i to jest wtedy patent na takie czy inne postepowanie..., ale nie jest dobre krytykowanie każdego innego niż już utarte i sprawdzone wszem i wobec postępowanie.., bo to nie pozwala powstać żadnej nowej, a często dobrej myśli...
zaczynam podejrzewać że jesteś jeszcze starszy ode mnie bo nie możesz się powstrzymać od zgryźliwości...a w takim razie narażasz na szwank swój największy atrybut.. piękno..
odrdzewiacza używam do zapieczonych śrub..
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.