View Full Version : nastaje brak części do xrv
Czas leci a producenci po trochu z latami wycofują się z produkcji.
Otarłem się o temat braku np tłoków do 03, czy można gdzieś jeszcze dostać nadwymiarowe z pierścieniami?
Pasują od ntv ale ich też ponoć nie ma.
Czy w takiej sytuacji pozostaje tylko nowa tuleja do starego tłoka?
Czy to się udaje i jakie koszty?
Jesli tu nie ma
https://www.cmsnl.com/honda-xrv650-africa-twin-1988-j-austria_model7007/partslist/E__1400.html
To możesz mieć rację
Tulei nie musisz wymieniać. Kwestia dobrania tłoka.
Z głupia frant pomyślałem ze może cylindry od 750 podejdą???
Dorobienie tłoka , pierścieni i szlif kosztuje 950 zł za cylinder.
Dorobienie tulei do starego tłoka to koszt 500 zł lub ciut więcej jeśli tuleja trudniejsza do zdobycia.
Co by nie zakładać kolejnego tematu , ciekawostka do analizy.
Cylinder nominał , przebieg ok 200tyskm , ciśnienie dobre, zużyty pierścień olejowy , bierze 1-1.5 l oleju na tysiąc.
Po honowaniu dziura +0.18 ( +0.25 to już kolejny szlif) pierścienie nowe nominalne tłoki stare , ciśnienie spadło i nadal bierze olej w zbliżonych ilościach.
Luz na zamkach nominalnych pierścieni w nowym cylindrze ponoć przewidują 0.2-0.4mm.
Licząc zwiększoną średnicę cylindra o te 0.18mm luz na zamkach nowych nomonalnych pierścieni powinien wynieść ok 0.56mm czyli sporo ponad fabryczne założenie.
Stary tłok ma niestety już luz w cylindrze poprzez honowanie i swoje naturalne zużycie, nominał chyba ma ok 0.05 lub nieco więcej a teraz ma te 0.18.
I teraz pytanie:
- czy bezpośrednim powodem spadku ciśnienia i dalszego brania oleju mogą być te duże luzy na zamkach nowych pierścieni?
- czy z uwagi na dziurę blisko szlifu 0.18-> 0.25 montaż pierścieni z pierwszego szlifu z przyszlifowaniem zamków na 0.2mm zdał by egzamin?
- czy z uwagi na spory luz tłoka zabawa pierścieniami pierwszego szlifu załatwia sprawę czy się to nie uda i zostaje np montaż innego cylindra z tłokiem z małym przebiegiem.
To wszystko przy założeniu że nie ma dostępu do nowego tłoka nadwymiarowego z pierścieniami.
Dzieju, w tak technicznych kwestiach nie pomogę, ale czy do trójki to nie pasowałby silnik z trampka 650? Nie prościej tak?
Co do dostępności części - szkoda, w tej kwestii akurat BMW jest wzorem.
Tak oczywiście , można silniki inne zastosować ale mi chodziło o rozważenie techniczne zasadności i skuteczności oraz powodu brania oleju w przedstawionej powyższej sytuacji.
Spotkałem się z kolegą który kombinował z pierścieniami no i efekt był słaby ale nie znam wszystkich szczegółów co do luzów u niego.
Dlatego też konkretne odpowiedzi na pytania z mojego postu może pomogą komuś w decyzjach jaką drogą iść z przewidywanymi skutkami końcowymi.
A powyższe dylematy mogą się pojawiać z uwagi że przebiegi ciągle rosną.
Nie mówię tu o AT na docieraniu czyli ok 100tyskm tylko o konkretnych przebiegach.
Jeśli powyższe działania z pierścieniami są skazane na niepowodzenie , możliwością dodatkową jest używany świeży cylinder z tłokami to gdzieś na końcu cały silnik.
Możliwe że te informacje przydadzą się komuś z dużym przebiegiem.
No widzisz BMW pewnie dłużej produkowało graty.
Brakuje mi z całym Twoim pisaniu informacji jednej istotnej i aż dziw mnie bierze ze ktoś kto Ci to honował jej nie podał: zużycie cylindra gora/dół jak również jego owalizacja.
Na jajo i stożek nowe pierścienie nie siądą.
A ja zapytam o kąt honowania, który odpowiada też za zużycie oleju. Powinno być między 45 a 55 stopni.
Honowaniem nie nazwę wjechania w cylinder kamieniami i zrobieniu poziomych rys. To się nazywa zniszczenie cylindra i kolejny szlif.
Tygrys 74
30.07.2023, 09:34
Ja może się nie znam ale 0.18 to chyba za dużo pasowanie robi się na setki a dycha to już śmietnik a jak kol piszą honownica baryłki ani stożka nie wyrownasz a pierścienie z następnego szlifu będzie jeszcze gorzej.
Temat ruszyłem by się przekonać czy komplet cylindry z tłokami od NTV z kompresją 11 atm to dobry kierunek.
Oraz by zebrać praktyczne informacje na przyszłość.
Gerade bei #Kleinanzeigen gefunden. Wie findest du das?
https://www.kleinanzeigen.de/s-anzeige/honda-africa-twin-xrv-650-rd03-1989-kupplung/2503766893-306-2914?utm_source=sharesheet&utm_medium=social&utm_campaign=socialbuttons&utm_content=app_android
Znalazłem przypadkiem świeże ogłoszenie
Temat ruszyłem by się przekonać czy komplet cylindry z tłokami od NTV z kompresją 11 atm to dobry kierunek.
Oraz by zebrać praktyczne informacje na przyszłość.
Kierunek dobry , działają trójka jeździ.
Pytanko o króćce ssące , mam nieco już sztywne.
Larsson nie ma, od czego jeszcze pasują?
no a od NTV właśnie nie podejdzie???
W Larsonie warszawskim chyba nie pracuje kumaty pracownik.
Na moje pytanie czy mają do AT03 odpowiedział że nie a jak zapytałem czy nie mają do NTV bo może być to samo to powiedział że nie ma pojęcia.
Jemu muszą się cyferki na monitorze zgadzać , wiedzy praktycznej chyba nie ma wcale.
I tak i nie. Nie każdy musi się znać na oznaczeniach i nazwach wszystkich marek. Później by ci coś wysłał to byś miał pretensje że nie pasuje.Chciałbyś zwrócić a chłopek by się tłumaczył dlaczego wysyła coś nie do tego motocykla.
Każdego trzeba próbować zrozumieć...
CzarnyEZG
29.08.2023, 09:48
Tutaj trochę chyba padamy ofiarami naszej pasji.
Zasadniczo chyba nie znam Czarnucha, który jeździ na XRV i nie miałby choć elementarnej wiedzy o tym moto.
Niestety dla większości to pstrokate, stare coś, o czym nie mają zielonego pojęcia.
Sam się na tym łapałem.
kup z olx z opcją zwrotu i przymierz. ile można to wałkować.
Mam jedną sztukę NTVkową w garażu, przy okazji porównam z oryginałem , będzie wiadomo czy jest alternatywa.
Dzieju króćce są od Tourmaxa. Zmieniałam 2 lata temu na nowe.
Tak , wiem że ta firma. Tylko chciałem się upewnić czy pasują od innych modeli jak w systemie do 03 im nie wyskakuje.
Mam krocce od ntv... nie wiem od którego rocznika i nie pasują do rd03. Te Tourmaxy dają radę.
Podeślij model/numer tych tourmaxów.
Gdzieś wrzucałem na forum.
Ciekawostka , silniczek obecnie spala w dwie osoby 5.35/100 a w pojedynkę spokojna trasa wyszło mi 4.55.
Lucky Luke
11.10.2023, 17:04
Ciekawostka , silniczek obecnie spala w dwie osoby 5.35/100 a w pojedynkę spokojna trasa wyszło mi 4.55.
Jak się setki nie przekracza i nie zjeżdża z asfaltu to może i tak :spac:
No wiesz nie każdy jeździ na czerwonym polu obrotomierza :)
Króćce ssące są dostępne w intercarsie, tourmaxy CHH18 za 53 zł 2 sztuki.
Niestety jak wszystko obecnie gumy coraz mniej a plastiku coraz więcej.
Nie są jakoś szczególnie dużo bardziej miękkie niż 35 letnie oryginały mogli się bardziej postarać i nie dziadować.
Trafne spostrzeżenie Dzieju. w gumie najdroższa jest ... guma i plastyfikatory a najtańsze jakieś wypełniacze.
W pracy borykam się z wieloma reklamacjami na pękające elementy gumowe/metalowo gumowe bo są zrobione z czegoś co po roku staje się plastikiem i pęka od temperatury, UV, ruchu i wibracji.
taki lot.
Wychodzi na to że te tourmaxy po 2-3 latach mogą być twardsze niż hondowskie po 35.
Cena niska ale jakość tak samo.
Dbajcie o oryginalne.
U mnie po 2 sezonach jest spoko także luz.
U mnie 4 sezony i jest ok
Do XRV też są dostępne króćce i dysze do oblokowania pełnej mocy?
szynszyll
04.11.2023, 18:16
Do XRV też są dostępne króćce i dysze do oblokowania pełnej mocy?
a jaka to XRV? 03, 04, 07? z jakiego kraju i co potwierdza jej zdławienie? jakie dysze i iglice sa obecnie?
Szynszylu 07 z Austii. W papierach ma chyba 50KM o ile się nie mylę.
Oddaję ją na wiosnę na serwis bo dławi się i szarpie poniżej 3tyś. Po dłuższej jeździe 100-120 jakby sie odmula i idzie dobrze ale nie wiem co tam zastanę dlatego pytam.
Jeszcze ssanie ciężko działa i jak odpale na ssaniu to jakby zalewalo jeden cylinder.
No trzeba tam po prostu zajrzeć.
szynszyll
05.11.2023, 19:16
jak jest 50KM to mamy 38kW. tylko w austrii stosowano krucce o numerze 16210MY1660, ktore mialy wybite na dole literki AR ( zapewne Austria Reduced). tu lista gdzie to szło:
XRV750 AFRICA TWIN 1993 (P) AUSTRIA
XRV750 AFRICA TWIN 1994 (R) AUSTRIA
XRV750 AFRICA TWIN 1995 (S) AUSTRIA
XRV750 AFRICA TWIN 1996 (T) AUSTRIA
XRV750 AFRICA TWIN 1997 (V) AUSTRIA
XRV750 AFRICA TWIN 1998 (W) AUSTRIA
XRV750 AFRICA TWIN 1999 (X) AUSTRIA
XRV750 AFRICA TWIN 2000 (Y) AUSTRIA
i tylko tam
reszta europy miala kruciec nr 16211MY1000. oba na fotkach.
wałki masz takie same jak inne afry, dysze powinienes miec glowne 118 i 120 a wolne 40.
sanie w AT popieprzone jak to w V-kach. zwroc szczegolna uwage na prawą strone, czesciej tam sa problemy. lubi tam przegnic sprezynka. pasujace rozmiarem a nieco mocniejsze i silniej cofajace tłoczek są w zestawie Yato YT-06875. a cała reszta klasycznie. koniecznie nowe zaworki iglicowe. i ma jezdzic.
Nie rozbierałem tego nawet jeszcze. Musze poszukać kogoś u nas co sie na tym zna.
Da się dokupić nowe króćce do wersji odblokowanej? Ile taka przyjemnośc i ile ewentualnie zestaw naprawczy gaźników?
szynszyll
05.11.2023, 19:47
caly zestaw naprawczy Ci nie potrzebny. Larsson:
zaworki Nr kat.: 724.20.27
krucce - ale najpierw sprawdz moze juz ktos dal otwarte Nr kat.: 724.02.15
szynszyll
06.11.2023, 12:14
ceny Larsson Polska
zaworki: Cena detaliczna:28.29 PLN brutto sztuka
krućce: Cena detaliczna:231.01 PLN brutto za komplet
oba brendowane przez Tourmax-a
Skoro tourmax to OlekMotocykle na miejscu tez powinien mieć.
Dzięki Szynszylu.
szynszyll
07.11.2023, 14:50
klasyka Tourmax Keihin typ3
Na zdjęciu nie ma drucika , czy sprzedawane są bez?
szynszyll
08.11.2023, 06:30
tam nie ma drucika. to kompletny zaworek. w tym gazniku nie ma mozliwosci regulacji poziomu paliwa. plywak jest jednym odlewem i zaworek sie wsuwa. zasadniczo w RD07 nie ma praktycznie ŻADNEJ możliwości 'regulowania' gaznika. można pokręcic srubka od skladu na wolnych i zrobic synchro. wiec cale bajanie na forach o magicznej swiecy colortune i 'dopieszczaniu gaźnika' nalezy wsadzic sobie w buty.
p.s. według katalogu taki zaworek stosowany jest w 650-ciu modelach/rocznikach - Derbi, Gilera i Honda.
Króćce ssące są dostępne w intercarsie, tourmaxy CHH18 za 53 zł 2 sztuki.
Niestety jak wszystko obecnie gumy coraz mniej a plastiku coraz więcej.
Nie są jakoś szczególnie dużo bardziej miękkie niż 35 letnie oryginały mogli się bardziej postarać i nie dziadować.
Kilka dobrych lat temu ściągałem króćce do RD03 z USA, jednakże są minimalnie inne - ale dostępne i jakości OEM. Szukaj gratów do wersji Hawk z 89 roku. Rynek gratów był sporo większy i nie były to chińskie graty co już na zdjęciach są skostniałe.
Dla potomnych , o ile można zastosować do 03 cylindry i tłoki z NTVki to pierścienie olejowe są nieco innej konstrukcji w wyniku czego nie powinny być zamieniane.
Falista sprężynka w AT jest ciutek niższa i po zastosowaniu w tłoku NTV źle się układa i może doprowadzić do kleszczenia się pierścienia i braku jego pracy czyli brania oleju w dużych ilościach.
Nawet jak się nie zakleszczy to osadzenie obydwu pierścieni olejowych w tłoku na sprężynce jest zbyt głębokie co zmniejsza ich skuteczność.
Sprężynka NTVkowa jest ciut wyższa , lepiej siedzi w tłoku NTV , nie powoduje klinowania i ma lepsze osadzenie obydwu pierścieni olejowych.
Doprowadzenie oleju z pompy do głowicy też jest nieco inne ale głowice 03 działają z cylindrami NTV.
Trzeba tylko ewentualnie dopasować/sprawdzić uszczelki pod głowicę i cylinder.
A jam ciekaw, jak wygląda sprawa zamiany dołu silnika. Mam w piwnicy oba silniki, ale czasu by to pomierzyć/porównać brak.
Mam w piwnicy oba silniki
Lepiej uważać z takimi informacjami, to jak powiedzieć, że złoto trzymam w garnku w ogródku pod wanną :oldman:
Nie sprzedam! Zostawię sobie coś do roboty na zimę:p "Złoto" to już sprzedałem: nową kratkę na lampę i gaźniki;) zgrzytam zębami do dziś...
Kiedyś któreś z chłopaków na forum już przekładał wał między karterami. Ale szczegółów nie ujawnił.
Mnie ciekawi kompatybilność obu silników od strony prądnicy.
Sprzęgło od ntv i transalpa 650(wraz z zębatką wału) jest zamienne, choć ciut zmienia się przełożenie.
I ciągle chodzi po głowie: czy można wsadzić wtrysk do starej afry?
Przecież była jakaś strona z cześciami Hondy gdzie po numerze części można było sprawdzić gdzie ją także montowali
Jak znajde to wkleję
CzarnyEZG
16.04.2024, 09:56
I ciągle chodzi po głowie: czy można wsadzić wtrysk do starej afry?
Można.
Kiedyś jak uturbiałem fordowskie CVH, odpaliłem je najpierw na wtrysku od Opla :D
Przy dzisiejszych możliwościach i dostępności kompów typu SA, to to nawet jakieś specjalnie trudne nie będzie. Poza tym można zacząć od podpasowania wtrysku od jakiejś podobnej pojemnościowo fałki, która była jeszcze na kablach a nie na CANach i innych takich.
Pytanie - po co? :)
Przecież była jakaś strona z cześciami Hondy gdzie po numerze części można było sprawdzić gdzie ją także montowali
Jak znajde to wkleję
Nie zawsze to działa. Ostatnio szukałem ostrych wałków do silnika trampka 700 i okazało się, że wałki od deauville i dn-01 są takie same. A moce silników różne;)
Wtrysk w starej afryce to same zalety. Doceniam oryginalność klasyka, ale lubię też "grzebać" w motorze. Wstawienie wtrysku od 700-ki wydaje się bardzo realne.
Z 750 zrobić trzeci szlif, jak jeździ na dobrych paliwach to podnieść stopień sprężania ( tak by w garkach było po 13-14 atm) , wtrysk ,do tego 6 bieg lub ostatecznie 2-3 zęby mniej na tylnej zębatce , pidłubać by wykrzesać z 10 KM dodatkowych....
Inaczej szkoda roboty.
At wtedy poleci i 190 km/h , spali mało.
Tylko trzeba policzyć koszty , trudności , wytrzymałość silnika .....potem skalkulować na np 100 tys km przebiegu.
Oczywiście jak ktoś ma czas , środki i możliwości to można się pobawić i coś stworzyć.
Ciekawe...190km/h? Przy tych gównianych hamulcach? Dłubałem ostatnio przy 03. Taki tam serwis zimowy na wiosnę. Luzy zaworowe, uszczelki pokryw zaworowych, synchronizacja gaźników, kiwaczka, wtyczki prądowe. Chciałem zobaczyć ile wystaje dynks on napinacza (4mm).
4 zawory za ciasne, 2 tuleje i 4 łożyska kiwaczki na śmietnik.
Założę też oryginalne przełożenie (49 zębów z tyłu).
RD03 jako baza w letki teren super. Na szosę na tym przełożeniu bardzo średnio.
Mam teraz 47 zęby z tyłu i 1+2 bieg jest zdecydowanie za długi w terenie moim zdaniem.
Także patrząc na pierwowzór XRV i przeznaczenie docelowe tego motura to 6 bieg w teren ....? Ile osób jeździ w pełnym zakresie obrotów na 5biegu w terenie?
Do 04 jeszcze bym się pokusił tylko po co poprawiać po fabryce...
Ta v-ka przy 150 km/h prosi o litość...
P.S. Szynszyl wstawił wymiary łożysk kiwaczki do 03. Nie mogę tego namierzyć. Tuleje zamówiłem na Słowacji.
03 lata 170 i nie trzeba jej prosić , pomijając komfort dla silnika.
Kiedyś z jakiegoś zlotu wracaliśmy że średnią 140 i to dość długo.
Zrobić 750 żeby leciała 190 to żaden problem , dodać mocy, szosowo ciutek wydłużyć przełożenie. Wszystko zaležy co kto potrzebuje.
P.S. Szynszyl wstawił wymiary łożysk kiwaczki do 03. Nie mogę tego namierzyć. Tuleje zamówiłem na Słowacji.
Proszę Marek: https://africatwin.com.pl/showpost.php?p=844971&postcount=30
Taki o to mam wałek po 224500km.
W takim tempie zużywania zrobił by z pół miliona km.
Zdawcza ma teraz 20 tyskm i wygląda bardzo ładnie , spokojnie dojeździ jeszcze 10 tyskm i wtedy może cały napęd przejdzie po 70 tyskm na emeryturę. Zobaczymy, łańcuch od jakiś 40 tyskm się nie rozciąga ciągle ten sam 13 dołek.
A to tylko trójeczka :)
CzarnyEZG
24.04.2024, 08:56
Dzieju, mam podobny w RD04 z podobnym przebiegiem.
Tylko ja to już po emerycku jeżdżę.
Z wyciąganiem napędu zauważyłem podobną zależność, ale tu chyba przebieg da się zrobić dzięki spokojnej jeździe, tak jak piszesz i dzięki nie za mocnemu naciągnięciu łańcucha. Zasadniczo od regulacji po założeniu + 100km, jej nie ruszam i też działa już któryś tysiąc.
Wcześniej była rozmowa o króćcach ssących.
Wczoraj założyłem kupione w intercarsie, są trochę miętsze niż 36 letnie oryginały ale gumy w tej gumie to za dużo nie ma.
Wchodzą dobrze ale trzeba było je leciutko stuningować ponieważ na 1/2-2/3 obwodu zawężały przelot o jakieś 2mm.
W starych też było widać "szlif" korygujący.
Pobawiłem się z cylindrami i tłokami NTV , próbowałem z oryginalnymi pierścieniami , na zasadzie może się uda.....no nie udało się półśrodkami.
To co zrobiłem powinienem był od początku , zaoszczędził bym sporo roboty z wyjmowaniem silnika i kasy.
Teraz mam silnik na docieraniu , brał ok 1.5 a jak ostrzej to i więcej oleju/1000. Niebieski dym po zamknięciu gazu na ostatnich przejażdżkach
Po pierwszych 650km od ostatniego złożenia silnika nie ubyło ani kropli, ciasny jak dziewica , na razie spokojna dynamika, nie przekraczam 5tysobr , kilka razy ciut więcej.
Spalanie z ostatniej trasy 4.7 na rozpuszczalniku 95 , na starej 98 do pół litra mniej.
Za parę stówek km jak się ciut ułoży zrobię sobie pomiar ciśnienia i od nowa synchronizację którą niedawno robiłem ale przed ostatnią rozbiórką.
Pojeżdżę trochę to może zbiorę to doświadczenie i opiszę.
Dzięki temu że trójeczka ożyła , co byłem jej winien po wspólnych 21 latach i trzech miesiącach , wpadł mi do głowy plan by zrobić nią jeszcze jakieś 73 tyskm czyli dojeździć do 300000 km.
Sama tego nie zrobi to i muszę jej w tym pomóc :)
Ile Dzieju wydałeś na remont?
CzarnyEZG
04.09.2024, 09:51
Dzięki temu że trójeczka ożyła , co byłem jej winien po wspólnych 21 latach i trzech miesiącach , wpadł mi do głowy plan by zrobić nią jeszcze jakieś 73 tyskm czyli dojeździć do 300000 km.
I to jest plan.
Trzymam za niego kciuki.
Ile Dzieju wydałeś na remont?
Dodatkowo , czyli niepotrzebnie jakieś 1700, tyle kosztowały eksperymenty i dodatkowa wiedza.
I to jest plan.
Trzymam za niego kciuki.
Ja też :Thumbs_Up: .
Zawsze można wydać kasę na inny/ nowszy motocykl pod pretekstem oczekiwań nowych doznań......
Ale te nowe kilometry to jak z nową kochanką która ciągle chce , ciągle więcej i ciągle dalej.....za horyzont.
Dawno nie miałem ochoty nie wracać tylko jeździć całą noc.
Jest czuła jak najlepsza tancerka reagująca na najmniejszy dotyk i poddająca się bez wahania.
Mruczy jak głaskana kocica.
Taaaaa trójka ma to wszystko w sobie ale teraz znowu ożyło, wreszcie na nowo i niech jej już tak zostanie na zawsze.
Dodatkowo , czyli niepotrzebnie jakieś 1700, tyle kosztowały eksperymenty i dodatkowa wiedza.
A całościowo?
Ogarnięcie zestawu cylindry/tłoki/ pierścienie 1500.
Łańcuszki , uszczelki , tarcze sprzęgła to trzeba sobie sprawdzić w sklepie.
Zajarany Dziejski :D aż miło poczytać :D
Niepotrzebnie zakupione części pewnie uda się odsprzedać.
Tych dodatkowych kosztów nie da się wycofać.
Choć trochę jeszcze zostało z zakupionego słupka ntv i pasujące do trójki.
Wczoraj po południu kolejne 2 stówki km, w towarzystwie DL1000, kolega nie miał wcześniej styczności z jakąkolwiek Afryką, był pod wrażeniem że tak stary motocykl może tak fajnie działać.
Jak by ktoś potrzebował obrobić sobie głowice to koło mnie jest warsztacik , jednocześnie nie polecam tego za torami na Magdalenkę jadąc od strony Piaseczna. Jest też jeszcze jeden dobry do obróbek silników w Chylicach i tańszy niż ten w Milanówku.
Dzieju lubię takie podniecenie do motora i jeszcze naprawa która cieszy :):Thumbs_Up:
Oby już wszystko działało jak teraz.
Zastosowałem pewien eksperyment i robię km by to sprawdzić.
Dziś mało a jutro na Mazury ,kolejne 500 wpadnie.
W takim tempie to dawno tych km nie robiłem , żeby tak codziennie? :)
Jak zrobię ze 3 tyskm to zobaczymy jak się eksperyment spisze.
Po Mazurach wyszło 750 , ależ tam cieniutkich opustoszałych asfaltów i wielokilometrowych szuterków.
Na razie 1600km w półtora tygodnia, jak wszystko działa to i chce się jeździć.
CzarnyEZG
10.09.2024, 09:11
Dobra dobra.
Foty dawaj, albo nie uwierzymy :)
Pojechałem pojeździć a nie z dronami, aparatami i kamerami :)
Jakieś tam fotki zrobiłem , zapamiętałem znaczy wgrałem do głowy ok 200 km drogi między jeziorami tak z papierowej mapy. Ja taki zwykły manualny jestem.
W taki weckendzik spokojnie można 1000km zrobić i to będzie tylko ułamek Mazur ale ja dwa dni w tym żeglowałem dlatego mało km wyszło. Już kombinuję kolejny wypadzik.
Lepiej sprężynę do stopki załóż zamiast sznurka:)
Ja tam ciągle na oryginale choć mam leona którym pojeździłem chyba trzy sezony. Skoro oryginał nie specjalnie ustępuje leonowi....
Dzieju, zerknij na podnóżek.
Jak się często na stojący jeździ to i szybciej się zużyje.
Chodzi mi o tą ażurową osłonę buta o której mówłem u Ciebie.
Dzieju sprężyna jest po właściwej stronie. To nie sznurek tylko guma/expander aby się centralka nie otworzyła.
Chodzi mi o tą ażurową osłonę buta o której mówłem u Ciebie.
Hmmm , widać u mnie stuningowana :)
Dzieju sprężyna jest po właściwej stronie. To nie sznurek tylko guma/expander aby się centralka nie otworzyła.
O ile mi wiadomo to sprężyna powinna sobie z tym poradzić no ale jak sobie nie radzi to widać trzeba pomóc.
Kilometrów przybywa , silniczek pięknie lata.
Brak 6 biegu by tą moc ogarnąć:)
Jak by ktoś miał zbędną używaną tylną zębatkę oczywiście trójkową 46z to chętnie przygarnę.
Na łańcuchu mam 65tyskm i chciałbym te ostatnie kilka tyskm zrobić na szybszej zębatce , tak dla spróbowania.
Wrzuć sobie większy blat o ząb do przodu. Przedłużysz żywot łańcucha a i efekt będzie bliższy oczekiwanego.
Nie wiem czy 17 się uda bo ząbki są blisko ośki do biegów.
Tylko przymiarka by to potwierdziła.
Powiadasz że wydłuży żywotność łańcucha , to 70 czy 80tyskm nie będzie żadnym problemem :)
Dawno temu zrobiłem taki manewr w MZ czyli plus 1 ząb na zdawczej , bardzo nieznacznie odczuła na zrywności ale 155km/h jechała.
Tak wiem zaraz ktoś powie że licznik był do 140 ale obok jechał samochód pomiarowy a wskazówka licznika oparła mi się po drugiej stronie kołeczka.
17 Z nie wyda. Nie będzie czym biegów mieniać:)
to może ostatnia porada :D a jakby skrócić łańcuch? on będzie się wtedy szybciej obracał! :D
CzarnyEZG
05.11.2024, 10:26
Albo napięcie wstępne tylnej sprężyny zwiększyć.
Wtedy się tył podniesie i będzie miała z górki.
A z górki wiadomo - szybciej będzie i mniej palić będzie.
Może źle szukałem ale jakoś nie znalazłem tylnej 45-46z do trójki.
Może ktoś ma podpowiedź gdzie kupić.
Przy okazji mała uwaga , różnica między oponami stosowanymi 130/90 i 140/80 to tyle co 2 zęby. Czyli jeżdżąc na 140 i chcąc zachować oryginalne przełożenie należy zamontować tylną 47z i mamy fabrycznie.
A jak nie potrzebujemy do topienia czy błocenia to kolejne dwa będzie dobrze.
Stąd poszukiwania 45-46.
Teraz na 49 i oponie 140 jak tylko nieco szybciej puszczę sprzęgło i ciutek gazu to przód idzie w górę a po co mi to :)
Do lansu Panie do lansu :D
Może źle szukałem ale jakoś nie znalazłem tylnej 45-46z do trójki.
I nie znajdziesz. Kiedyś zapodałem moją tabelkę z przełożeniami. Wrzucam jeszcze raz fotkę.
Po lewej dostępne naście lat temu zębatki. Po prawej zestawienie fabrycznych przełożeń dla modeli.
Może ktoś popracuje i zobaczy, czy coś się zmieniło. Ja mam tylko tu pracować?;) Jak się nadaje do Afripedii to można tam wrzucić.
Też miałem trójkę, ale mój problem był inny. Ja miałem silnik od czwórki i chcąc mieć fabryczne przełożenie czwórki musiałem zakupić tylne koło z zabierakiem i problem został rozwiązany, bo w tamtym czasie nie była dostępna zębatka 45z dla XRV 650
tymczasem w Hiszpanii po powodzi:
https://www.facebook.com/reel/541547715365599?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v
Kazmirze czyli co najwyżej 47z w/g tabelki , dobre i to.
szynszyll
25.11.2024, 15:07
a tutaj to wrzuce. ku pamięci/dla potomnych. porownanie wałka z XRV i VT750C2 + numer OEM + wałek po zamontowaniu
Walek praktycznie taki sam. Jaka roznica w cenie ?
szynszyll
26.11.2024, 15:41
Walek praktycznie taki sam. Jaka roznica w cenie ?
główna różnica jest taka, że wałka do XRV już nie ma w ofercie, a wałek do VT750C2 ( to ważne bo motocykli oznaczonych VT750 było kilka z różnymi silnikami) wciąż jest dostępny w ofercie Hondy. w Polsce kosztuje na dziś ~650pln.
By nie produkować nowego tematu.
Wczoraj założyłem w ramach eksperymentu tylną zębatkę 46z, regulacja przeskoczyła o 21 dołków z 14go na 35 i jest jeszcze 7 w zapasie.
Napęd ma w tej chwili 65200km.
Z tego wynika że bez skracania łańcucha najmniejszą da się założyć 45z i zrobić spory przebieg.
Testy jezdne jeszcze w tym tygodniu , ciekaw jestem.
No to się przejechałem, obroty spadły o 250 czyli teraz przy 100km/h mam 4150.
Przy ruszaniu jakby mniej wyrywa na koło a zamienia to na odjazd/prędkość.
To niby tylko ok 6,15 % a robi różnicę.
Zaznaczam że w przypadku opony 140 te trzy zęby mniej to powrót w okolice fabrycznego przełożenia. Jak ktoś jeździ na 130 to wtedy 49z jest fabryczne.
Czy można by jeszcze zgubić 2 zęby , do jazdy np w pojedynkę głównie asfaltowo spokojnie , ale jak potrzeba zachować trochę dzielności terenowej to już pewnie niekoniecznie , szkoda by było sprzęgła np w piachu czy błocie.
Dzieju jak jechałem asfaltem przez Rosję to miałem 42zęby z tyłu. Przed większą górką przeładowaną 03 musiałem redukować do 4 biegu:)
Dlatego jednak fabryka przewiduje co będzie optymalne i nie mając dużej mocy pole manewru nie jest za duże.
Po za tym poziom przeładowania i większa górka to dość względne określenia. Ale rozumiem że na fabrycznych przełożeniach pojechałbyś bez redukcji ?
Czy np po płaskim w pojedynkę już się dało normalnie?
Pytam z ciekawości bo na razie pojeżdżę na 46.
Dzieju po prostej było ok. Ale na 5 biegu słabo przyspieszała. Na 46 jedynka jest za długa. Najbardziej lubię 49 bo da się w pełni wykorzystać potencjał tego silnika. W offie zdecydowanie przyjemniej się jeździ. Na asfalcie przy 90km/h szukam wyższego biegu.
Ale nie napisałeś na jakich oponach , na 130ach 49 jest fabryczne ale na 140ach 46 staje się fabryczne. Matematyka to potwierdza.
Tak jak fabryka zaleca 130.
No to dorobiłem trochę km na 46z , jakiś ok 1000 czy z hakiem.
Jak by to powiedzieć , przez 22 lata miałem wyrywną trójkę a teraz jest odrobinkę spokojniejsza już nie rwie.
Ale jest przyjemnie , taka bardziej zrównoważona, oczywiście to niewielka różnica ale mogę powiedzieć że tak jak bym zaczął być z inną :)
Biegi ciutek dłuższe niby to tylko 6,15% plus wyższy kształt adventura względem anakina to niech będzie 7% , ale to czuć ( choć wielu nie czuje braku powietrza w kole ;)) , generalnie tak fajnie.
140 , silnik cichszy obrotów mało , 160 mija bez wahania i leci dalej.
Można by rzec że zamieniłem nieco "terenu" na trochę "asfaltu".
Spalanie się raczej nie zmieniło, nie tankowałem pełno/pełno, ale po kontrolkach to spokojnie do 5/ ok 5 się wyrobiła.
Prędkość minimalna na 5ym utrzymała się , generalnie nie schodzę poniżej 3tysobr.
Przypomnę że obecne 16/46 przy oponie 140 to mniej więcej przełożenia fabryczne.
A 49 w powyższym układzie było krótsze/ostrzejsze.
No i wyszło że po 22 latach z jedną mam teraz jakby drugą , czyli nie zawsze trzeba zmieniać motocykl żeby coś zmienić :)
hehe Dzieju - ciekaw jestem czy jeszcze ktoś ma na FAT taki staż z jednym motocyklem jak Ty. No i oczywiście taki staż z RD03. Podziwiam i szanuję.
Wiem o Kuflu i Kwintalu, których 'trójki' też mają sporo w kościach i z nimi ale nie wiem czy AŻ tyle.
Może jakiś konkurs :D
No widzisz , skoro mam odmienioną to teraz trzeba sprawdzić czy wytrzyma kolejne 22 lata :)
Niektórzy , zmieniają , szukają , próbują , poszukują innych doznań.....i często ciągle im czegoś brakuje. Znaczy mimo wielu motocykli ciągle nie mają tego co by ich zadowalało. A może nie wiedzą czego chcą , a może nie potrafią tego określić , a może tak lubią. Każdy ma trochę inaczej.
Nie mam na to czasu od razu wybieram to co chcę i nie tracę go na szukanie.
Wypadało by teraz zmienić łańcuch i zdawczą do tej nowej tylnej zęmbatki ale do 70tyskm już tak niedaleko :)
Ja tam mojej trójeczki nie mam zamiaru się pozbywać.
Mimo że jest jeszcze dr 650 se , baghira, tenere 700, trial , gs, zawsze będzie miejsce na rd03. Zapewne z tego powodu że mega fajnie mi się tym jęździ, mimo jej wieku, fajny moment, wygoda, zawieszenie i radzi sobie w każdych warunkach.
Co do części nie miałem problemu z zamiennikiem amora tylnego, reszta to w większości transalp, no chyba że mam złą wiedzę.
Zawsze dowiozła i bez dziwnych awarii ( jak zw dr - wiecznie coś)
Raczej Transalp to w większości RD03:):):) Dzieju można pokombinować z napędami, oponami, dyszami, tłumikiem a na końcu zbudować sobie marathona i mieć dobry Motur na całe życie!!! Mnie też się 03 podoba.
Kiedyś miałem ochotę na kupienie , zbudowanie takiej dakarówki a potem mi przeszło , nie wykorzystałbym jej możliwości a dla samego wydania kasy i jeżdżenia jak normalną trójką nie ma sensu.
Takie coś to tylko dla tych co wykorzystują zawieszenie w 100%.
Kupić sprzęt 700KM i jeździć jak dupowozem do marketu? Bezsens.
Mieć motocykl 160KM i braki w umiejętnościach nadrabiać elektroniką by nie zginąć? Kolejny bezsens.
Uważam że umiejętności manualne są kluczowe których żaden bezpiecznik lub kontrolka nie wyłączy.
Ale odbiegam od tematu.
Części do trójek jeszcze jakieś są , czasem trzeba poszukać, no i pewnie mają szansę być dłużej niż do pozostałych XRVek z racji Trampków i podobieństw niektórych
Fakt niektórych brakuje dlatego nie staram się ich zniszczyć.
Trójka wymaga innego podejścia niż świeży kilkuletni sprzęt do którego graty się bierze z półki sklepowej.
Każdemu kto nie jechał trójką polecam , potem już jest inaczej :)
Jak widać mnie trzyma 22 lata i puścić jakoś nie chce.
To mnie już trzyma 18 lat i 3 sztuka cieszy właściciela. Kolejną chce zbudować dla syna za jakiś czas.
Maszyna podpowiada co masz zrobić ;)
Maszyna podpowiada co masz zrobić ;)
już usunięte
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.