PDA

View Full Version : Kilka przydatnych patentów

PiotrRD04
15.10.2009, 16:08
Witam wszystkich
Nazywam się Piotrek mam 30 latek i dosiadam Rd04 z 91 roku
Na codzień jestem technikiem w Liqui Moly (firmie produkujacej oleje , środki serwisowe i inne) i z racji wykonywanej pracy chciałem polocić wam kilka moim zdaniem ciekawych patentów.
1. Czyszczenie ukłądu paliwowego-podczas regulacji zaworów (miałem zdjęte gażniki )zobaczyłem w kanałach ssąących i na zaworach sporą warstwę nagaru i jako że na codzień zajmuję się pokazami urządzenia do czyszczenia układów wtryskowych Jet Clean Tronic postanowiłem wyczyścić układ paliwowy w mojej AT. Czyszczenie ukłądu paliwowego w silniku gażnikowym ogranicza się w zasadzie do pracy silnika na specjalnym płynie czyszczącym. Ja miałem trochę łatwiej bo podpiołem sobie urządznie podające płyn do motocykla ale wy jak byściwe chcieli może poprostu zalać sobie płyn do pustego zbiornika lub podłąćzyć bańkę z płynem do wężyka idącego do pompy paliwa.
Czyszczenie tą metodą przyczynia się do wymycia zaworów, denka tłoka i rowków pierścieni z nagaru W efekcie tej operacji africzka chodzi równiuteńsko nie kopci i wogóle bajka.
2. Zabezpiecznie wałka zdawczego przed przedwczesnym zużyciem -w ofercie firmy w której pracuje jest preparat(Keramik Paste) który złuży do zabezpieczania min. takich połączeń jak wałek zdawczy i zębatka. Jest to pasta ceramiczna którą na co dzień mechanicy używają do zabezpieczania świec żarówych i wtryskiwaczy w Common Railu (aby dało się ww. elementy póżniej zdemontować), pasta doskonale sprawdza się również na prowadnice klocków hamulcowych itp.
Pozdrawianm
P.S Post nie wynika z chęci zarobku (nic nie sprzedaje )a jedynie dziele się informacjami które posiadam

Pozdrawiam Wszystkich

Jeżeli ktoś ma jakieś pytania niech pisze
Pozdrawiam:at:

Stachu
15.10.2009, 16:24
Fuj ale reklama. Mogłeś przynajmniej ograniczyć się z nazwami firmy i środków...

szwedzkikucharz
15.10.2009, 16:26
Hmmm, "patenty" to raczej robienie czegoś z niczego przy pomocy: sznurka, drutu, korka od butelki..... i ogólnie będących pod ręką narzędzi. Nadewszystko w "patencie" liczy się niekonewncjonalny pomysł, świeże spojrzenie etc. Kupienie gotowego szpeja w sklepie nie ma z tym nic wspólnego.
Naturalnie, że nie jest to reklama z Twojej strony.

hubert
15.10.2009, 16:59
Hmm muszę Piotrze powiedzieć że leję olej Liqui Moly do Afryczki i jestem bardzo zadowolony. Po wlaniu Repsola Afryka nagle zaczęła brać olej :/

Wszelkie patenty typu dodatki do oleju z dwusiarczkiem molibdenu czy coś do czyszczenia układu wtryskowego stosowałem w Land Roverze i chyba to działało .....

Szkoda tylko że taki kiepsko z dystrybucją Waszych produktów. Trzeba zamawiać przez internet ...

Dzieju
15.10.2009, 17:26
skasuj zdublowany temat

zibiano
15.10.2009, 21:32
ten "Keramik Paste" to ciekawy patent !! uzywacie czegos innego czy podobnego do walka zdawczego??

Wegrzyn
15.10.2009, 22:44
Myślę, że dobrze dostać kilka porad. Może dowiemy się jeszcze innych ciekawych rzeczy od PiotrRD04.

Misza
15.10.2009, 22:50
Spoko Piter, dzięki za porady. Chyba mało kto czyści zawory albo denka tłoków :). Masz może dostęp do olei Liqui Moly motocyklowych? Może jakaś oferta dla czarnuchów?

wieczny
15.10.2009, 23:15
Ja mam (w robocie). W sobotę napiszę co jest i jakie ceny Wam mogę zaoferować.

PARYS
15.10.2009, 23:37
"Keramik Paste"?
Ja tam chcę agregat porcelanowy!!!
Subaru ponoć coś takiego zrobiło ale do sprzedaży to NIGDY nie wejdzie

sambor1965
15.10.2009, 23:46
Ja to moze jestem przewrazliwiony na punkcie reklam etc. Post Piotra wyglada na taki napisany niemal na zlecenie pracodawcy. Zadalem sobie nawet troche trudu , by sprawdzic czy niejestes produktem agencji reklamowej, ktora obsluguje te firme. Ale ok, istniejesz i chyba nawet prowadziles warsztat w Łomiankach ;)
Jestesmy wdzieczni za rady dotyczace produktow firmy w ktorej pracujesz, mamy nadzieje spotkac Cie na naszych imprezach, czekamy rowniez na aktywnosc w innych dzialach.
Generalnie - mocne wejscie. Zostales zauwazony ;)

PiotrRD04
16.10.2009, 17:44
witam
przypomniało mi się jeszcze kilka ciekawych tematów
-warto płukać silnik pomiędzy wymianami(efekt jest taki że wypłukuje nagar z całego silnika ,także jeżeli macie motorek który zaczynać pobierać olej to zalać płukankę do starego oleju przed wymianą i dać popracować silnikowi przez około 10 -15min na wolnych obrotach (ja osobiście robię to trochę dłużej i na obrotach rzędu 1,5-2,0 tys) . Jest to temat który szczerze polecam dla niedowiarków mam pomiary kompresji przed i po czyszczeniu kilku samochodów.(wymycie nagary blokującego pierścienie olejowe)
(oczywiście konsumpcja oleju przez prowadnice i uszczelniacze zaworowe to zupełnie inny temat)
Aha obecnie płukanka Liqui Molu nie nadaje sie motocykli(mokre sprzęgło, ale wkrótce będzie ) polecam Motula do motocykli (mówiłem że nic nie reklamuje)

-polecam dodatek dwusiarczku molibdenu do oleju oczywiście w odpowiedniej proporcji(nie więcej niż 125ml na litr-grożba ślizgania sprzęgła)
Generalnie dwusiarczek polecam w juz mocniej wyeksploatowanych sprzętach, dodatek dwusiarczku to sproszkowany metal (oczywiście dwusiarczek molibdenu ) który wnika we wszystkie pory i rysy uszczelniając silnik bez zagęszczania oleju. Dobry jest do głośnych skrzyń(w moim byłym roverze 214 wyciszył skrzynie dwu krotnie!)i w przypadkach utrudnionej zmiany przełożeń.
P.S W mojej At skrzynia i tak chodzi prawie bez wyczywalnego oporu (co jest troche denerwujące) dlatego nie dolewałem tego specyfiku ale kumpel z oprną Yxtz750 jest bardzo zadowolony
Pozdrawiam wszystkich
P.S nr2
Uwierzcie w chemie to naprawdę mądrze stosowana daje rade (trochę się na pokazach którymi się na codzień zajmuje nadziwiłem ratując beznadziejne z pozoru przypadki)
:)

PiotrRD04
16.10.2009, 17:51
Spko j.w poprostu chciałem w dobrej woli podzielić się z wami fajnymi tematami które poznałem w pracy
Nie jestem handlowcem i niemmam premi od obrotu chemią:)

deptul
22.10.2009, 09:04
Ja mam (w robocie). W sobotę napiszę co jest i jakie ceny Wam mogę zaoferować.

Ekhmm. Właśnie szukam czegoś do mojej nowej afryki i tak znalazłem ten wątek:)
Będzie coś z tej oferty czy dupa??

wieczny
22.10.2009, 09:16
Kurna, wyleciało mi ze łba. Będzie. Jutro jestem w robocie.

wolly
22.10.2009, 09:42
witam
przypomniało mi się jeszcze kilka ciekawych tematów
-warto płukać silnik pomiędzy wymianami(efekt jest taki że wypłukuje nagar z całego silnika ,także jeżeli macie motorek który zaczynać pobierać olej to zalać płukankę do starego oleju przed wymianą i dać popracować silnikowi przez około 10 -15min na wolnych obrotach (ja osobiście robię to trochę dłużej i na obrotach rzędu 1,5-2,0 tys) . Jest to temat który szczerze polecam dla niedowiarków mam pomiary kompresji przed i po czyszczeniu kilku samochodów.(wymycie nagary blokującego pierścienie olejowe)
(oczywiście konsumpcja oleju przez prowadnice i uszczelniacze zaworowe to zupełnie inny temat)
Aha obecnie płukanka Liqui Molu nie nadaje sie motocykli(mokre sprzęgło, ale wkrótce będzie ) polecam Motula do motocykli (mówiłem że nic nie reklamuje)

-polecam dodatek dwusiarczku molibdenu do oleju oczywiście w odpowiedniej proporcji(nie więcej niż 125ml na litr-grożba ślizgania sprzęgła)
Generalnie dwusiarczek polecam w juz mocniej wyeksploatowanych sprzętach, dodatek dwusiarczku to sproszkowany metal (oczywiście dwusiarczek molibdenu ) który wnika we wszystkie pory i rysy uszczelniając silnik bez zagęszczania oleju. Dobry jest do głośnych skrzyń(w moim byłym roverze 214 wyciszył skrzynie dwu krotnie!)i w przypadkach utrudnionej zmiany przełożeń.
P.S W mojej At skrzynia i tak chodzi prawie bez wyczywalnego oporu (co jest troche denerwujące) dlatego nie dolewałem tego specyfiku ale kumpel z oprną Yxtz750 jest bardzo zadowolony
Pozdrawiam wszystkich
P.S nr2
Uwierzcie w chemie to naprawdę mądrze stosowana daje rade (trochę się na pokazach którymi się na codzień zajmuje nadziwiłem ratując beznadziejne z pozoru przypadki)
:)

nie żebym się czepiał , ale dla mnie to jest pudrowanie syfa czyli efekt na krótka chwile( np. przed sprzedażą -będzie pan zadowolony) albo robimy coś raz a porządnie albo zawsze wiążemy drutem i jakoś to będzie

deptul
22.10.2009, 22:08
No i Pan Piotr pobył z nami i sobie poszedł:( Nie mniej jednak reklama jaką tutaj umieścił padła na podatny grunt, bo szczerze mówiąc pojęcia nie miałem o takiej firmie a po tych kilku „dobrych radach” odwiedziłem stronę itp.
Fajnie gdyby Pan Piotr poszedł za ciosem i zaproponował upust na produkty firmy w której pracuje. Panie Piotrze?!! Halo!
Bez względu na upusty, z mojej strony brawa za sposób w jaki firma zaistniał na naszym forum.
Szczerze mówiąc nie mam nic przeciwko reklamie w takiej formie.

wieczny
23.10.2009, 16:40
Przejrzałem co ja tutaj mam we fabryce.
Do motocykli nie za wiele. Wszystkie oprócz "Bike" w nazwie maja bijące po oczach ostrzeżenie o tym, że nie nadają się do mokrych sprzęgieł. Na chwilę obecną z motocyklówki mam:
-Racing 4T Bike Additiv 0,125L za 23pln.
-Racing Bike Oil Additiv 0,125L za 35pln.
-Kuhlerreiniger (do czyszczenia chłodnic) 0,3L 30pln
Reszta to samochdówka, czyli oleje silnikowe, rpzekładniowe, chemia do wtryskiwaczy, dwusiarczek molibdenu jako dodatek do oleju samochodowego (0,3L za 32pln) lub szpeje typu sprej do konektorków (42pln), sprej do czyszczenia hamulców (ogólnie odtłuszczający) 0,5L za 20pln.

Bo ja obraduję dorywczo w Autokompleksie (Warszawa, Starzyńskiego 10).

hubert
23.10.2009, 17:15
Wieczny a olejów silnikowych i do zawiechy LM nie macie ??

rambo
23.10.2009, 17:18
a po ile panie syntek 10w60 bo mi się zmiana szykuje :)

wieczny
23.10.2009, 17:30
Będą po weekendzie:
-Racing 4T 10W40 1L 35pln
-Racing 4T 20W50 1L i 5L 30pln/125pln
-Syntetyk LM do zwieszeń 5/10/15W w fajnych 0,5L z wyciaganym lejkiem - 30pln.
-Syntetyk 10W50 1L i 5L 44pln/190pln.
-Syntetyk 10W60 to jakieś 56pln za litra. Na razie na sklepie jest 1L. O ten olej lepiej dzwonic i pytać czy jest bo się rzadko pokazuje jak widzę.

Po weekendzie, ja trza będzie, popytam co (ile %) się może kryć pod hasłem "Africa Twin".

PS: Jak juz reklamować, to oprócz tego oczywiście mamy Motula, Agipa, Carbone Lorraine (fajne klocuszki, choć nie wiem jak fajne sa Nissiny). Carbony kupilem i sa super. SBS, ładowarki i prostowniki w szerokiej gamie, akumulatory Unibat do motocykli i Centra, Varta, Excide do fur. Świece NGK i Denso, gumy Conti, Pirelli, Metzeler, skromna gama tańszych ciuców, zbroje 661, Held na zamówienie. No i HIFLO-FILTRO. Koce grzewcze do opon i taniuśkie skutery ;).

rambo
23.10.2009, 17:36
3L :Thumbs_Up: :)

PiotrRD04
25.10.2009, 23:34
witam
wcale sobie nie poszedłem:)
Czytam forum ale nie chce nic sprzedawać bo mie zlinczujecie :)
Choć oczywiście jak byście chcieli coś kupić to dajcie znać to pokombinujem jakiś rabat dla forumowiczów
P.S ma ktoś w wawce stelarze do kuferków bocznych (givi)na wzór pożyczyć (warszawa)bo by sobie zrobił na szybko(jak by ktoś też reflektował to proszę pisać -migomat jest chęci też to damy rade)
Pozdrawiam
Piotrek

DANDY
28.10.2009, 23:48
Cześć nie zjecie mnie chyba jak się trochę zareklamuje
Agipa 10W60 sprzedaje po 50 pln za 1L
a pół syntetyk 10W 40 27,30 pln :at: .Zalałem kilka motocykli syntetykiem 10W60 i szczerze powiem że sam się zdziwiłem jak silnik zaczął cicho pracować a KTM kompresje odzyskał na złość właścicielowi i teraz z kopniaka nie może odpalić ;)

rambo
29.10.2009, 00:56
Jak to Wasil przeczyta to się za głowe złapie :D

Dolej Ghandi jeszcze motorlife do tego 10w60 i wtedy zobacz jak chodzi silnik :Thumbs_Up::)

wasilczuk
29.10.2009, 12:11
hhehee
możecie nawet zalewać do silnika siuśki kogucie. nie pogniewam się ;)