View Full Version : Lot do Gruzji tanie linie
przemo77390
23.01.2023, 13:35
Heja,
Potrzebuje porady bo trochę zgłupiałem - lecimy niebawem do Gruzji tanimi liniami Wizz. Jedna osoba z podróżujących ma obywatelstwo Ukraińskie.
W celu uzupełnienia danych wpisując wyjazd na paszport na stronie Wizz żądają danych -patrz zdjęcie.
Z tego co wiem to osoby z Ukrainy które wjechały do Polski po 24 lutego wjeżdżają na mocy odpowiedniej Ustawy i nie wymagają wiz ani pozwolenia na pobyt.
Dodatkowo jak sugeruje Internet, od 2023 roku obywatele Ukrainy mogą wjeżdżać do Gruzji bez wizy i przebywać tam przez rok.
Co w takim razie wpisać w rubryki dotyczące VISA OR RESIDENCE PERMIT DETAILS aby nie było problemu na lotnisku?
Czy może tych danych poniżej VISA OR RESIDENCE PERMIT DETAILS (zdjęcie) â nie trzeba w ogóle wypełniać?
Ps. Dodatkowo jakieś propozycje odnośnie spędzenia dwóch dni w Kutaisi. w planie są termy oddalone od Kutaisi jakieś 35 km - miejscowość Dichashkho.
Jakiś fajny hostel i knajpki gdzie można popić białego wina i pojeść dobrego żarcia w nie ogromnych piniądzach.
Z tych co udało mi się wyłuskać z netu to polecają:
El Depo
Baraqa
Satsnakheli Wine Bar
KARTULI
Pozdr
Przemo
Termy?
Czyżby chodziło o basen na pastwisku?
sulfur spring
https://maps.app.goo.gl/63Lf1vpCBsSTKtJ19
przemo77390
25.01.2023, 07:35
Termy?
Czyżby chodziło o basen na pastwisku?
sulfur spring
https://maps.app.goo.gl/63Lf1vpCBsSTKtJ19
Nie inaczej :) Basen na pastwisku można w wyobraźni ubrać jako luksusowe SPA - kwestia podejścia. Może okazać się to większą atrakcją niż wypasione baseny wyłożone tarakotą ;)
Jak znasz coś bardziej ciekawego to chętnie skorzystam z porad. Wyjazd nie jest długoterminowy a wręcz namiastką odskoczni od codzienności - pojeść, popić dobrego taniego wina, coś zobaczyć.
W okolicy znalazłem takie klimaty:
Jaskinia Prometeusza – to prawdopodobnie będzie miejscem odwiedzin
Monastyr Gelati
Zielony Bazar
Mosty nad rzeką Rioni
Parlament Gruzji
kanion Okatse
dawne miasto uzdrowiskowe Ckaltubo
Jaskinię Sataplia
Kanion Martvili
"kanion Okatse
dawne miasto uzdrowiskowe Ckaltubo"
Kanion zarośnięty i niewiele widać.
Ckaltubo zupełnie niczego sobie,zależy czego oczekujesz.Architektura nie nudna sporo zieleni,parki,skwery,aleje wzdłuż jezdni.Taki nasz Ciechocinek
Przejazd autem po starym moście
https://maps.app.goo.gl/EHvCkwipeSAUzdNy6
przemo77390
27.01.2023, 06:09
Most ladny, duzo ladniejszy niz ten nazywany Swietokrzyskim w niejakiej stolicy.
Jednak autem to zaden wyczyn - 2oo i wiatr we wlosach dalby to czego czlowiek juz potrzebuje w swych zylach.
PokemonTC
27.01.2023, 10:19
Widziałem przejazd w wykonaniu Mirka. Złożył lusterka i jazda!!!
Jednak autem to zaden wyczyn - 2oo i wiatr we wlosach dalby to czego czlowiek juz potrzebuje w swych zylach.
Przejedź, to ocenisz
Przed ekranem komputera każdy jest kozakiem, a na miejscu kazdy sra w gacie i jedzie nowym mostem.
Widziałem przejazd w wykonaniu Mirka. Złożył lusterka i jazda!!!
Czym jechalem?vw lt?
Za duzo razy byles że mną w Gruzji. A za mało.w innych miejscach...
PokemonTC
28.01.2023, 10:31
Czym jechalem?vw lt?
Za duzo razy byles że mną w Gruzji. A za mało.w innych miejscach...
Jechałeś Jeppem. No to teraz zabierz mnie w te inne miejsca. Pojadę szósty raz.... zabierz mnie do Omalo.
przemo77390
06.03.2023, 07:18
Gruzja przywitala deszczem ale jedzenie wynagradza.
:D miesiąc temu robiłem podobny program. Obok w.drugi. basenie ktoś siedzi? A w przebieralni brakuje deski?
przemo77390
06.03.2023, 07:41
:D miesiąc temu robiłem podobny program. Obok w.drugi. basenie ktoś siedzi? A w przebieralni brakuje deski?
W drugim basenie tak - my tez siedzielismy.
W przebieralni brakuje deski i to nie jednej
Przyjechali niemce i zabrali deski do palenia. Ponoć normalne wedlug Ruskiej propagandy :D
Taaa, wódkę jeszcze wypili i jako ostatni spać chodzili. Na targowisku w dziale materiałów budowlanych jest fajna knajpa z tanim piwem i dobrym żarciem. Spędziliśmy tam ładne kilka godzin. I się dowiesz co i gdzie można zobaczyć.
Taaa, wódkę jeszcze wypili i jako ostatni spać chodzili. Na targowisku w dziale materiałów budowlanych jest fajna knajpa z tanim piwem i dobrym żarciem. Spędziliśmy tam ładne kilka godzin. I się dowiesz co i gdzie można zobaczyć.
no i jeszcze zajebiste żarcie nie pod turystów:
Bikentia's Kebabery
https://maps.app.goo.gl/YUQcsSKsXdVcbKjH6
przemo77390
31.01.2025, 08:17
Heja,
Żeby nie zakładać kolejnego wątku. Robimy właśnie krótki wypad do Kutaisi i chciałem podpytać czy może ktoś ostatnio bywał tu i chciałby się podzielić jakimiś ciekawymi miejscami - bo odkrył coś ciekawego, nowego, nowymi knajpami z dobrym jedzeniem, fajnymi noclegami w centrum.
Pomimo że się tam bywa to z roku na rok z miesiąca na miesiąc może coś być nowego - stąd pytanie.
Pozr
Przemo
W sumie ciekawy wątek, to podepnę się i ja. Ja jeszcze nie byłem, a może zabrał bym swoja na jakiś krótki wypad.
Jak teraz wygląda kwestia lotu? Czym najlepiej?
Pozdro
Andrez
przemo77390
31.01.2025, 12:46
W sumie ciekawy wątek, to podepnę się i ja. Ja jeszcze nie byłem, a może zabrał bym swoja na jakiś krótki wypad.
Jak teraz wygląda kwestia lotu? Czym najlepiej?
Pozdro
Andrez
Wizzair - na 14 z wylotem (czyli walętynki) i powrót 17 mają teraz promocję - cena za sztukę w obie strony 350,00 (miejsca losowo przydzielane, bagaż podręczny i bez żadnego wyboru innych przyspieszaczy)
przemo77390
31.01.2025, 15:46
Dokąd to lot? Tibilisi?
Niestety ale do trochę mało atrakcyjnego Kutaisi ale jest bazar jak za młodych lat, dobre jedzenie i picie a nawet darmowa sadzawka z siarka na pastwisku.
Na 2 dni nawet ok.
przemo77390
16.02.2025, 08:48
W końcu udało się odwiedzić knajpkę z tutejszego polecenia - mega mega smacznie. W menu tylko zestaw z oranżada , z piwem i bez napitku.
Mega smaczne a niezapomnianą atmosfera dodaje jeszcze wrażeń. Gesslerowa niech się uczy ;)
przemo77390
17.02.2025, 00:14
W końcu udało się odwiedzić knajpkę z tutejszego polecenia - mega mega smacznie. W menu tylko zestaw z oranżada , z piwem i bez napitku.
Mega smaczne a niezapomnianą atmosfera dodaje jeszcze wrażeń. Gesslerowa niech się uczy ;)
i cyk
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.