View Full Version : Problem z tripmasterem
Witam
Mam problem z moim tripmasterem, a mianowicie włącza się kiedy obroty przekraczają 5000 a gaśnie jak spadną poniżej tej wartości.
Podświetlenie działa cały czas (oczywiście po włączeniu świateł).
Po każdym włączeniu jest zrestartowany (liczniki idą od zera a zegar wymaga ustawienia). Dodam,że nigdy w nim nie grzebałem, nie przerabiałem, żeby pokazywał prędkość itp.
Sprawdziłem również prąd ładowania, ale wyglada, że wszystko jest w porządku. w całym zakresie obrotów prąd ładowania wynosi około 14,4 - 14.6 V.
Może miał ktoś podobny problem i może mi pomóc???
Przejrzyj schemat elektryki, musi być jakieś zasilanie tripa po wyłączeniu stacyjki.
Reset wskazuje ze tego brakuje, co do obrotów to pomyślimy później.
Sprawdź to napięcie na wtyczkach.
Coś z połączeniem tripa (w samym tripie albo na kostce/kablu) ?
Coś z połączeniem tripa (w samym tripie albo na kostce/kablu) ?
Tam trzeba szukać, reset to brak zasilania na postoju, brak licznika to brak + na sensorze obrotów linki. /gniazdka, bezpieczniki, przycięte kabelki/
Może też byc brak masy ale maniej prawdopodobne - z dużo mas w okolicy.
Witam
Mam problem z moim tripmasterem, a mianowicie włącza się kiedy obroty przekraczają 5000 a gaśnie jak spadną poniżej tej wartości.
Podświetlenie działa cały czas (oczywiście po włączeniu świateł).
Po każdym włączeniu jest zrestartowany (liczniki idą od zera a zegar wymaga ustawienia). Dodam,że nigdy w nim nie grzebałem, nie przerabiałem, żeby pokazywał prędkość itp.
Sprawdziłem również prąd ładowania, ale wyglada, że wszystko jest w porządku. w całym zakresie obrotów prąd ładowania wynosi około 14,4 - 14.6 V.
Może miał ktoś podobny problem i może mi pomóc???
Umiera pewnie zasilanie w tripie ( zasilanie procesora ) sprawdź napięcia na kostce do tripa , jak są to trip do naprawy ...
To i ja się podłączę pod temat, choć jak wskazują eksperymenty, to u mnie chyba chodzi o problem z elektryką... Restartuje mi się tripmaster w trakcie jazdy, na postoju się nie zdarzyło. Głowy nie dam, bo zwykle patrzę przed siebie a nie na trip, ale mam wrażenie, że restartuje się zwykle podczas hamowania lub przy utrzymywaniu przez dłuższy czas stałej prędkości. Podejrzewałem właśnie tripmaster, ale pożyczony od Artuditu i zamontowany u mnie ma te same objawy. Mój zamontowany u Niego się nie restartuje. Zatem z pewnością to nie trip.
Co proponujecie sprawdzić, bo ja na elektryce za bardzo się nie znam. Gdyby ktoś był tak uprzejmy i wypisał w punktach co i w jakiej kolejności powinienem sprawdzić? Jeżeli coś trza zmierzyć miernikiem, to prosiłbym bardzo o napisanie jakie wartości są standardowe i jakich należy się spodziewać. Z tego, co potrafiłem sam organoleptycznie sprawdzić, to kostki elektryczne - jak się okazuje są w dobrym stanie. Innych elektrycznych nieprawidłowości nie zauważyłem. Akumulator naładowany. Zawsze podczas jazdy mam włączone światła.
Bardzo proszę o pomoc, bo bliski jestem depresji ;) Ja zbyt drobiazgowy jestem, żeby z takim "zepsutym" urządzeniem jeździć, no i oczywiście nie sposób na nim polegać...
To i ja się podłączę pod temat, choć jak wskazują eksperymenty, to u mnie chyba chodzi o problem z elektryką... Restartuje mi się tripmaster w trakcie jazdy, na postoju się nie zdarzyło. Głowy nie dam, bo zwykle patrzę przed siebie a nie na trip, ale mam wrażenie, że restartuje się zwykle podczas hamowania lub przy utrzymywaniu przez dłuższy czas stałej prędkości. Podejrzewałem właśnie tripmaster, ale pożyczony od Artuditu i zamontowany u mnie ma te same objawy. Mój zamontowany u Niego się nie restartuje. Zatem z pewnością to nie trip.
Co proponujecie sprawdzić, bo ja na elektryce za bardzo się nie znam. Gdyby ktoś był tak uprzejmy i wypisał w punktach co i w jakiej kolejności powinienem sprawdzić? Jeżeli coś trza zmierzyć miernikiem, to prosiłbym bardzo o napisanie jakie wartości są standardowe i jakich należy się spodziewać. Z tego, co potrafiłem sam organoleptycznie sprawdzić, to kostki elektryczne - jak się okazuje są w dobrym stanie. Innych elektrycznych nieprawidłowości nie zauważyłem. Akumulator naładowany. Zawsze podczas jazdy mam włączone światła.
Bardzo proszę o pomoc, bo bliski jestem depresji ;) Ja zbyt drobiazgowy jestem, żeby z takim "zepsutym" urządzeniem jeździć, no i oczywiście nie sposób na nim polegać...
Zanika + podtrzymujący lub główny - pewnie od drgań. Jakiś niestyk lub urwany kabelek /w środku plastiku/, trzeba latać z miernikiem po moto nie da sie tego tak po prostu = łatwo opisać.
Może byc tak że od drgań gdzies cos się pojawia.
Przejrzyj schemat, są chyba dwa plusy do tripa i masa - każdy kabelek trzeba przebadać - bardzo mozolne.
przyczyn może być kilka, zważając na fakt, że trip nie ma żadnego podtrzymania napięcia nawet krótkotrwały brak napięcia powoduje reset. obadaj: klemy przy aku, skrzynkę bezpieczników, stacyjkę, ostatecznie duża kostka pod bakiem z wieloma pinami (nie pamiętam, która to, więc zobacz wszystkie) czy nie maja luzów. więcej chyba nie ma nic po drodze skoro trip jest ok. z resztą zobacz na chemat i po kolorze kabla pojedź.
na bank kostka zasilająca ;)
Na potwierdzenie, że to kostka - ostatnio rozbierałem kilka tripów bo monowałem w nich voltomierze. Część z nich miała zaśniedziałe styki na kostce.
na bank kostka zasilająca ;)
Pytanie do R2D2: a to sie wogóle da naprawić. wiem że nie sprawdziłęm tych zasilań na kostce, ale tak na wszelki wypadek chciałbym wiedzieć.
I jeszcze jedno jeżeli napięcia na kostce będą w całym zakresie obrotów to trip jest do wymiany lub naprawy ???
Świadom tego,że pytasz R2D2, sugeruję prosty test: Podłącz do swojej instalacji innego tripa. Jeśli zadziała to znaczy że przyczyny szukasz w swoim tripie.
I jeszcze jedno, jeśli z kostkąjest ok, to rozkręć tripa i sprawdź ścieżki do których przylutowane są przewody zasilające do tripa. Coś czuję, że to banał ale dobrze ukryty.
Witam, na wstpie dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Problem został rozwiązany, na szczęście nie kosztem rozebrania połowy motocykla ;) Sprawdziłem kostkę przy tripie, sprawdziłem klemy aku, pudełko z bezpiecznikami. Zamieniłem nawet bezpiecznik tripa zapasowym. I jak się później okazało problemem był właśnie bezpiecznik, a właściwie dwa bezpieczniki - tripowy i zapasowy. Były tak samo uszkodzone. Nie były przepalone, po prostu blaszki wewnątrz były pęknięte i nie zawsze stykały. Makabra, tego się nie spodziewałem. Bezpieczniki już wymienione, trip reaguje jak należy. Powód nieużywania tripa kuriozalny - uszkodzony bezpiecznik. Ehhhh...
Dziękuję zatem za uwagę i polecam rzut okiem na swoje bezpieczniki ;)
Tak u mnie też to był tylko bezpiecznik. Dzięki za podpowiedź
SZEROKI10
03.03.2015, 16:11
Panowie, a który to jest bezpiecznik tripa?
teddy-boy
04.03.2015, 09:21
No wlasnie, Panowie, napiszcie dla potomnych o ktore dokladnie chodzi.
Na temat zasilania tripa zostało napisane już chyba wszystko.
Jeden plus stały , drugi po stacyjce , trzeci po pozycji na żarówkę podświetlania.
Najczęściej pada sam trip , 2 usterka to znikniecie stałego plusa - zazwyczaj spowodowane spaleniem a raczej zgniciem bezpiecznika, którego dokładnie nie pamiętam.
Bezpiecznik tripa w RD07 oznaczony jest literka E i opisem CLOCK wartość - 10A.
Przemek1987
23.07.2020, 19:40
Cześć Wszystkim
Jestem nowy na forum. Myślę, że powtarzam się z pytaniem ale mój digitalTip w 07 z 1996r nie wyświetla informacji jedynie funkcjonuje podświetlenie. Podeśle ktoś jakiś namiar na osobę, która to ogarnie?? Z góry dzięki
motomysz
23.07.2020, 19:46
Cześć Wszystkim
Jestem nowy na forum. Myślę, że powtarzam się z pytaniem ale mój digitalTip w 07 z 1996r nie wyświetla informacji jedynie funkcjonuje podświetlenie. Podeśle ktoś jakiś namiar na osobę, która to ogarnie?? Z góry dzięki
Witaj!
Dwa posty wyżej widnieje R2D2 napisz do niego priva!
A przy okazji zajrzyj do powitalni skrobnąć conieco.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.