PDA

View Full Version : XL 750 transalp

Strony : 1 [2]

sysiek300
13.03.2023, 17:30
Pomijając już Transalpa, jeżeli w jakiś sposób ingerujemy minimalnie w budowę motocykla aby np. dołożyć kufer samemu i nie sugerowany przez Honde, to mogą "sapać" w ASO w razie jakiejś gwarancji czy nawet można stracić gwarancje?

dzinks
13.03.2023, 17:36
Nie spotkałem się przy Afryce. Nie raz ścigali akcesoryjne gmole i nawet nie byłem obciążony dodatkową kwotą za zdjęcie i założenie.

Mhv
14.03.2023, 08:26
Wszedłem na konfigurator bo trampek jest sprzedawany jako całkowity golas - bez płyty pod silnik, a nawet bez handbarów!!!
Po dołożeniu handbarów, osłony silnika i stopki centralnej wychodzi 55 tyś.
Jeżeli dołożymy zestaw kufrów już 65 tyś.
Do każdego moto jak dołożysz kufry i parę opcji dodatkowych to wyjdzie +20 koła. Dlatego mowa o wersji podstawowej. Jak kto chce to za 2k PLN kupi i płytę pod silnik i handbary. A poza tym na tym na tym forum kury są beeee:)

Danny
14.03.2023, 08:34
https://www.jednoslad.pl/oczekiwalem-czegos-innego-czy-mnie-to-martwi-honda-xl750-transalp-moja-szczera-opinia-dane-techniczne-zdjecia-film-opinia/

Mallory
14.03.2023, 08:49
Do każdego moto jak dołożysz kufry i parę opcji dodatkowych to wyjdzie +20 koła. Dlatego mowa o wersji podstawowej. Jak kto chce to za 2k PLN kupi i płytę pod silnik i handbary. A poza tym na tym na tym forum kury są beeee:)

A pewnie. Tak jak pisałem. Osłona z mocowaniami 2 tyś i handbary 785.

Horizon
14.03.2023, 09:31
Pozytywna opinia całkiem.
yra4QPHtbn8

Ja poczekam na opinie za 1-2 lata, które będą pisane przez faktycznych użytkowników. Dziennikarze motoryzacyjni zrobią 200 km i muszą napisać recenzję by miała co najmniej pozytywny wydźwięk bo więcej nie dostaną zaproszenia na testy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

WojtasA
14.03.2023, 10:03
Nie spotkałem się przy Afryce. Nie raz ścigali akcesoryjne gmole i nawet nie byłem obciążony dodatkową kwotą za zdjęcie i założenie.

Mam takie same doświadczenia i z MCS i z Honda Plaza.

zbychuto
14.03.2023, 10:39
Honda Plaza sama mi zaoferowała i dołożyła akcesoryjne grzane manetki, płytę pod silnik, gmole i centralkę. Nawet musieli przyciąć płytę sw-motecha żeby pasowała do gmoli Heed. Montaż był w cenie

WojtasA
14.03.2023, 10:48
Honda Plaza sama mi zaoferowała i dołożyła akcesoryjne grzane manetki, płytę pod silnik, gmole i centralkę. Nawet musieli przyciąć płytę sw-motecha żeby pasowała do gmoli Heed. Montaż był w cenie

Starają się naprawdę, podczas ostatniego przeglądu uzupełnili olej w olejarce zupełnie nie proszeni.

Wracając do tematu byłem w HP w sobotę i chłopaki powiedzieli ze oczekują na ponad 20 trampkow i wszystkie są już zaliczkowane. Testowy Hornet już jest, nie jeździłem bo śnieg popadywal i w ciul zimno było ale silnik gada zarabiscie.

zimny
14.03.2023, 12:10
Bo wiecie, tu sobie możemy ponarzekać że na Dakar to marny ten trampek, zawias taki se a silnik niewiadomo co, i wydech dziwny....

....tymczasem starzy trampkarze w liczbie niemałej przeżywają to co FAT w momencie gdy nadchodziła NAT. Pamiętam jak to było. Siedzą, ciułają hajs, liczą kredyty i leasingi i wpłacają zaliczki :)

Z mojej perspektywy to jeden z niewielu motocykli w tej klasie z akceptowalną z mojej perspektywy jeszcze ceną zakupu nowego. Nie, ja nie kupuję - nie stać mnie chyba więc zostaję z nastoletnim GSem ;)

matjas
14.03.2023, 13:33
czyli cenowo to to jest poziom T7???

Mallory
14.03.2023, 13:45
Bo wiecie, tu sobie możemy ponarzekać że na Dakar to marny ten trampek, zawias taki se a silnik niewiadomo co, i wydech dziwny....

....tymczasem starzy trampkarze w liczbie niemałej przeżywają to co FAT w momencie gdy nadchodziła NAT. Pamiętam jak to było. Siedzą, ciułają hajs, liczą kredyty i leasingi i wpłacają zaliczki :)

Z mojej perspektywy to jeden z niewielu motocykli w tej klasie z akceptowalną z mojej perspektywy jeszcze ceną zakupu nowego. Nie, ja nie kupuję - nie stać mnie chyba więc zostaję z nastoletnim GSem ;)

Ale Marcin - chciałbyś takiego trampka?

czyli cenowo to to jest poziom T7???

No dokładnie Matjas - T7 ma płytę pod silnik i handbary w standardzie, więc jak dołożymy to do trampka to mamy cene identyczną.

Gończy
14.03.2023, 13:47
Tak cenowo wyjdzie prawie jak T7.
Nie wiem ale ja tam się spodziewałem czegoś innego. Zarówno wtedy jak wychodziła CRF1000 tak i teraz jak się pojawia trampek. Trochę się znowu zawiodłem.

matjas
14.03.2023, 13:53
jeśli już mowa o tym co Zimny by chciał :D to ja się wypowiem :D również.

że na pewno wolałbym TO, niż to coś to było nazwane srantalp i miało silnik z NTV700 z urwanym wałkiem. bo tak na to patrzę.

natomiast jak miałbym wybierać między nowym trampkiem a T7 to zdecydowanie Yamaha. pomijając ten kokpit co wygląda tak jakby można na nim za chwilę wyświetlić Tetris v.2, jest to dla mnie najładniejsze i akuratne enduro obecnie na rynku.

kiedyś jak już postanowię, że czas na JEDNO moto zanim nadejdzie czas bez moto, to myślę, że takie T7 mogłoby robić wszystko jak należy. mam nadzieję, że będzie wtedy bogaty rynek używek :D

sudden
14.03.2023, 14:52
(...) Nie, ja nie kupuję - nie stać mnie chyba więc zostaję z nastoletnim GSem ;)

Podoba mi się słowo "chyba" w tym kategorycznym zdaniu.
Walkę wewnętrzną wyczuwam :D

Horizon
14.03.2023, 15:08

Bez wątpienia znajdą się amatorzy nowego trampka. Baa! Będą zachwyceni bo to jest to na co czekali, ale nie można lekceważyć gadania tych którzy są sceptycznie nastawieni do tego co powstało. Sporo ludzi liczyło, że pojawi się jakaś konkurencja dla T7 i Tuarego (bo prawda jest taka, że aprilia jedyna rzuciła wyzwanie Yamasze i dała bardzo fajną odpowiedź na adv z zacięciem enduro/rajdowym). Wychodzi na to, że powstał motocykl który z V-stromem może sobie piątkę zbić :drif:. Cenowo też szału nie ma, bo tak jak wszyscy piszą - dorzuć handbary i płytę pod silnik i wychodzi identyko T7/Tuareg. Ja miałem nadzieję na konkurencję dla tego typu maszyn, ale niestety zaczynam zbierać zaliczkę na Aprilkę bo na horyzoncie nic się nie pojawi z terenowych dwucylindrowcow (ktm 890 R spoko, ale odjechany cenowo)

R2D2
14.03.2023, 16:31
Aby trampek odniósł podobny sukces do NAT musiał być bardziej asfaltowy niż terenowy.
Moim zdaniem jest spoko i ta cena na dzisiejsze czasy nie jest jakaś zabójcza.
Trzeba też wziąć pod uwagę dobry pakiet elektroniki.
Trampek w końcu będzie jechał i hamował :D
Niestety firmy mają coraz bardziej zachłannych księgowych i zysk staje się sprawą najważniejszą.

Kazmir
14.03.2023, 20:20
W materiale wrzuconym przez Horizon jest wzmianka o zużyciu paliwa. Prawie 7L? Czy to nie za dużo, jak na taki nowoczesny sprzęt?

zimny
14.03.2023, 22:55
No to teraz ja, po kolei :)

Ale Marcin - chciałbyś takiego trampka?

Jakbym miał 50k na ten cel? Nie wiem, do samego motocykla nic nie mam poza tym że tak jakoś nie do końca mi się podoba. Etap trampków w różnej postaci mam za sobą. Wizualnie jakoś mam wrażenie że projektant wydechu w tym trapmku nowym pił sake razem z tym co projektował lampę w nowym V-Stromie 800.

Ale wiem co bym zrobił mając taką kasę z celem zakupu motocykla. Zostawiłbym moją obecną niemiecką pralkę bo ją całkiem lubię i tylko dokupił 300L lub Rally do pary.

Podoba mi się słowo "chyba" w tym kategorycznym zdaniu.
Walkę wewnętrzną wyczuwam :D

Ja niby piśmienny, niby znam polski a ile może znaczyć przecinek lub jego brak :D O tak powinno być:

Nie, ja nie kupuję - nie stać mnie chyba, więc zostaję z nastoletnim GSem.

A raczej, o tak:

Nie, ja nie kupuję - nie stać mnie, zostaję z nastoletnim GSem.

Lub wprost:

Nie, ja nie kupuję, zostaję z nastoletnim GSem.

Póki co muszę rozczarować... walki były i jeden taki kolega z Podlasia był ich sprawcą ;) ale jest stabilnie. No po prostu jeździ to lepiej niż dobrze. Chce mi się tym GSem jeździć.

Pozdrawiam
zimny

matjas
15.03.2023, 08:27
Zimny szukam GSa. Dla kolegi :)

zimny
15.03.2023, 13:55
Zimny szukam GSa. Dla kolegi :)

Ja Cię tam znajdę nad tym Świdrem ;)

mdxmd
19.03.2023, 21:48
Skonfigurujesz motocykl a po wyłączeniu zapłonu idzie to w. ...p..u, producent ma userów za i...? którzy nie rozumieją migającej kontrolki ABS/TC. Kiedyś żaden motocykl nie miał ABS a co dopiero kontrola trakcji i jakoś ludzie to ogarniali umysłem. Jeszcze parę lat a trzeba będzie przed uruchomieniem silnika powiedzieć jakiś fragment z instrukcji i się nie pomylić :)

Horizon
20.03.2023, 07:26
Skonfigurujesz motocykl a po wyłączeniu zapłonu idzie to w. ...p..u, producent ma userów za i...? którzy nie rozumieją migającej kontrolki ABS/TC. Kiedyś żaden motocykl nie miał ABS a co dopiero kontrola trakcji i jakoś ludzie to ogarniali umysłem. Jeszcze parę lat a trzeba będzie przed uruchomieniem silnika powiedzieć jakiś fragment z instrukcji i się nie pomylić :)

Zależy od producenta, widać.który jaki ma target odbiorców za których trzeba myśleć. Aprilia zapamiętuję to co ustawiłeś. KTM690 to samo.

chomik
20.03.2023, 09:51
Skonfigurujesz motocykl a po wyłączeniu zapłonu idzie to w. ...p..u, producent ma userów za i...?
To nie wina producenta ale wymogi homologacji, tak stanowi prawo, że ustawienia wracają do włączonego ABS.

matjas
20.03.2023, 09:58
jak chomik pisze

Dredd
20.03.2023, 10:05
Zależy od producenta, widać.który jaki ma target odbiorców za których trzeba myśleć. Aprilia zapamiętuję to co ustawiłeś. KTM690 to samo.
KTM 690 z 2020 r. niczego nie zapamiętuje. Po każdym uruchomieniu silnika trzeba wyłączyć ABS i kontrolę trakcji. A procedura jest niezwykle uciążliwa:vis:
Sytuację ratuje dopiero własnoręcznie zamontowany przełącznik:D

Emek
20.03.2023, 10:11
Procedura nie jest jakoś wyjątkowo upierdliwa ale fakt jest taki jak wskazałeś. Nie zapamiętuje ustawień.

zimny
20.03.2023, 10:29
W GS z 2008 też jak wyłączę ABS to po ponownym odpaleniu się normalnie uzbraja. Wydaje mi się to zupełnie normalne.

Wyłączenie go to przyciśnięcie guzika ABS na około 3-4s. Więc żadna to filozofia w razie potrzeby. No ale to motocykl który ma hm.. 15 lat.

Pozdrawiam
zimny

mdxmd
20.03.2023, 10:29
To nie wina producenta ale wymogi homologacji, tak stanowi prawo, że ustawienia wracają do włączonego ABS.

pozostaje pytanie co stwarza większe zagrożenie fakt resetowania ustawień i upierdliwe włączanie ABS czy pozostawienie ustawień oraz sygnalizacja migającą kontrolką faktu wyłączenia.

Jadąc w terenie można sobie zrobić krzywdę z włączonymi gadżetami a ryzyko uślizgu na asfalcie bez ABS jest znikome bo jak często uruchamia się nam ABS ja nie mogę sobie przypomnieć ostatniej takiej sytuacji.

muszel72
20.03.2023, 10:33
Gdyby nie zapamiętywał to zaraz znajdzie się jeden z drugim co wyjedzie na asfalt i się rozjebie bo zapomniał włączyć i wina motura. Nie dogodzi wszzystkim…

matjas
20.03.2023, 10:43
ABS na asfalcie zarówno w NC jak i obecnie CRF załącza mi się przy każdej jeździe /niemal/ przy hamowaniu tyłem przed winklami gdzie jadę dynamicznie - w sumie nawet nieźle bo czuć uślizg chyba wyraźniej niż gdyby to było bez ABS.
wyłączyć ma się nie dać na stałe - jeśli jest system to ma działać domyślnie.

a że z dupy jest wyłączanie przez wielowarstwowe menu to już inna sprawa. sami chcieliście :D

nocny
20.03.2023, 12:57
złożone menu wyłączenia ABS powoduje że na przelotach asfaltowych między off nie aktywuję ABS. Także realnie jest to słabe.

pozdrawiam Marcin Jan

mdxmd
20.03.2023, 13:34
złożone menu wyłączenia ABS powoduje że na przelotach asfaltowych między off nie aktywuję ABS. Także realnie jest to słabe.

pozdrawiam Marcin Jan

jeżeli już tak bardzo producent dostaje sraczki to po włączeniu stacyjki wystarczy wyświetlić komunikat o wyłączonym ABS i wymusić jego potwierdzenie ale jednym kliknięciem a nie grzebaniem od nowa po menu. Rozwiązanie z jednym przyciskiem ale na wierzchu też jest do zaakceptowania.

luk2asz
20.03.2023, 18:16
Wracając do Transalpa, byłem dzisiaj u krakowskiego dealera, wszystkie sztuki na do lipca odbiór się sprzedały. A tak miało n8e być klientów:-)

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Africa Tigg
20.03.2023, 18:29
Ja dziś wszedłem do salonu Profi Honda w Łodzi - było trzech handlowców i sześciu klientów - oglądających, pytających, już finalizujących jakieś formalności. Chciałem zapytać o coś, ale po 5 minutach czekania odpuściłem, chyba im się jednak interes kręci, mimo tych płaczów, że drogo, że umówimy się i nie będziemy kupować, a producenci będą MUSIELI obniżyć ceny... nic z tych rzeczy panowie. Motocykle są drogie (chyba nigdy nie były tanie) i sprzedają się dobrze.

Melon
20.03.2023, 19:58
W L duża większość idzie za wschodnią granicę, koleżka powiedział masz nowe dawaj każdą ilość sprzedam. ;)

Africa Tigg
20.03.2023, 20:24
W sensie, że Ukraińcy przyjeżdżają, wszystkie nowe motocykle w salonach w Lublinie wykupują i wywożą je na Ukrainę ??

Horizon
20.03.2023, 20:57
W sensie, że Ukraińcy przyjeżdżają, wszystkie nowe motocykle w salonach w Lublinie wykupują i wywożą je na Ukrainę ??

Przypuszczam, że może chodzić nawet o Rosję.

Melon
20.03.2023, 22:24

Dodaj Białoruś i Rosję, mowa o Hondzie.

luk2asz
26.04.2023, 08:43
Taka ciekawostką w kontekście sprzedaży nowego Transalpa. Jeszcze go w statystykach nie ma, niektórzy wróżą mu słaba sprzedaż, a tu proszę, Benelli spada z pierwszego miejsca , Afryka wskakuje. Zastanawiam się co to będzie jak Trampek już się zadomowi. To co prawda Italia ale jakiś tam feedback jest.

https://www.scigacz.pl/Honda,Africa,Twin,zdetronizowala,Benelli,TRK,502,w e,Wloszech,Zmiana,warty,w,wynikach,sprzedazy,47268 .html

wierny
26.04.2023, 10:08
Kiedy nowy Trampek ma się pojawić w salonach? Macie jakieś informacje? Myślałem, że w połowie kwietnia, ale chyba mi się pomyliło z CL500.

Mallory
26.04.2023, 11:16
Kiedy nowy Trampek ma się pojawić w salonach? Macie jakieś informacje? Myślałem, że w połowie kwietnia, ale chyba mi się pomyliło z CL500.

Byłem w Honda Karlik i chłopaki twierdzili w marcu, że najwcześniej w maju będzie u nich.

mdxmd
26.04.2023, 22:55
gdyby w trampku zrobili regulowany zawias i poprawili prześwit (bez tego dziubka) to CRF przestałaby się sprzedawać :) a przynajmniej ta w manualu

furman
27.04.2023, 08:10
Jeździłem testowym nowym Hornetem. To ma chyba taki piec jak Transalp. Jeśli tak to nie będzie osiołek, a raczej ogier :).

matjas
27.04.2023, 10:04
Hornet z dwoma cylindry? Świat się kończy...

sudden
27.04.2023, 10:24

Ale żądełko mu jakieś wyrasta, więc pomysł się broni :)

https://www.honda.pl/content/dam/central/motorcycles/street/hornet/engine/Honda-hornet-engine-02-1x1-mobile.jpg/_jcr_content/renditions/c2.jpg

Gończy
27.04.2023, 11:49
Jakby nie ten szajs na dole byłby fajny motor.

Bohun
27.04.2023, 11:51
Czy to ma pełnić funkcję "suchej" miski olejowej?

matjas
27.04.2023, 12:11
Tak. Do pierwszego deszczu ;)

furman
27.04.2023, 12:25

Niestety znak czasów. Tak jak brak Vki w wielu motocyklach, choćby Africe.

Dzieju
28.04.2023, 05:37
Każdy kupujący to nowe przykłada do tego rękę. To co tu się dziwić że się zmienia.

Horizon
28.04.2023, 11:58
Każdy kupujący to nowe przykłada do tego rękę. To co tu się dziwić że się zmienia.

No offence troche takie głupie gadanie. Producenci zbiorowo idą w jakąś stronę.to jaki mamy wybór? Można do końca świata jeździć starymi motocyklami jedynie. Tak samo przyłożyliśmy rękę do braku gniazda słuchawek i niewymiennej baterii w nowych smartfonach i tak samo do chleba z solą drogową - no nie, moim zdaniem to trochę inaczej działa.

Co do horneta R2 to tak samo z Tenerą było - najpierw jednocylidrówka, a T7 już dwójka.

matjas
28.04.2023, 12:31
z tenerą to chyba nie rozumiem :D bo o ST750 pamiętasz, prawda :D

nie rozumiem /ponownie - taki dzień/ ponachooy to rozkminianie, co jest lepsze co jest gorsze - jak wiadomo co jest lepsze to bierz lepsze i skończmy to pierdolenie, które zawsze się kończy jakąś akcją, w której uczestniczy moderator.

chcesz jeździć RD03 - jeździj. zajebiście. bądź szczęśliwy. nie obrzydzaj innym co jeżdżą nowym T7 czy GSem na wypasie /choć oczywiście możemy pociągnąć łaszka z kufrów :D/

chcesz jeździć nowym T7 czy nową afryką - proszę bardzo, włala.

co ciekawe - Ci co przesiedli się na nowe sprzęty jakoś nie twierdzą, że stare jest chujowe, niektórzy ci co pozostali przy swoich starych motkach wieszczą zagładę. jprdl.

WojtasA
29.04.2023, 06:02
z tenerą to chyba nie rozumiem :D bo o ST750 pamiętasz, prawda :D

nie rozumiem /ponownie - taki dzień/ ponachooy to rozkminianie, co jest lepsze co jest gorsze - jak wiadomo co jest lepsze to bierz lepsze i skończmy to pierdolenie, które zawsze się kończy jakąś akcją, w której uczestniczy moderator.

chcesz jeździć RD03 - jeździj. zajebiście. bądź szczęśliwy. nie obrzydzaj innym co jeżdżą nowym T7 czy GSem na wypasie /choć oczywiście możemy pociągnąć łaszka z kufrów :D/

chcesz jeździć nowym T7 czy nową afryką - proszę bardzo, włala.

co ciekawe - Ci co przesiedli się na nowe sprzęty jakoś nie twierdzą, że stare jest chujowe, niektórzy ci co pozostali przy swoich starych motkach wieszczą zagładę. jprdl.

Dobrze gada!!! Dać mu wiecie czego :D
Żyj i daj żyć innym (tylko proszę mnie tu o podobnym w wymowie słowie na rz nie pisać :D ). Mamy wybór, nowe, stare, R4, V2 itp na co kogo stać i co do kogo mówi.

Za pół godziny ruszamy na 3 dniowe latanie ATAS, CT i duża Tenera, każdy inny a bawimy sie zajebiscie. Czego też Wam wszystkim bez wyjątku życzę :at:

Mallory
29.04.2023, 09:11
W Poznaniu już jest. Już dotykałem:;))

wierny
29.04.2023, 09:59
Pięknie Marcin.:Thumbs_Up: Kiedy będziesz testował na drodze?:)

Mallory
29.04.2023, 10:45
Pięknie Marcin.:Thumbs_Up: Kiedy będziesz testował na drodze?:)

Kusi żeby kupić nowy i jesczez cena jak na dzisejsze czasy ok bo poniżen 50 kafli, wprawdzie za golasa, ale zawsze.

Ale potem pojawia się myśl - PO CO. Mało ostatnio jeżdżę a na wyprawę mam motocykle jakby co.
Gdybym kupił nowy to bez sensu zeby stał w garażu, stary to jeszcze OK jak postoi, ale nowy to już musi jeździć.

darius
29.04.2023, 12:58
Ciekawe czy Pan Honda odważy się zaprezentować wersję Adventure Sport???

Chyba nie bo zabiłoby to sprzedaż Afryki...

D

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka

wierny
29.04.2023, 13:09
Marcin, chyba sam sobie odpowiedziałeś- nowy Trampek do jazdy na co dzień, a stara Afra do jazdy w święta ( zloty, rajdy weteranów itp.) :)

Darius, mnie ciekawi czy pan Hąda zrobi kiedyś come backa Dominatora.;) Fajnie by było...:at:

matjas
29.04.2023, 13:26
Ja czekam na to zapowiadane niby nowe NC750 turbo.
Gdyby ten piec miał taki dół jak ma i pierdolniecie u góry jakiego nie ma ;) do tego ino wąchał paliwo jak się jedzie grzecznie i miał 19” z przodu to niech sobie stoi w garażu. Nie będzie mnie bolec ze stoi. O takom hondem walczyłem :)

Africa Tigg
30.04.2023, 16:23
Matjas ma być jakiś nowy NC 750 turbo ?
Ale że kiedy i że co to za silnik?
Nic w internetach nie widziałem.

szakalkp
02.05.2023, 22:31
Już w Poznaniu złożony ten trampek ?
Ciekawe jakie będzie miał osiągi, nigdzie nie mogłem znaleźć konkretnych danych.

matjas
03.05.2023, 07:12
Matjas ma być jakiś nowy NC 750 turbo ?
Ale że kiedy i że co to za silnik?
Nic w internetach nie widziałem.

Kiedyś były takie plotki.

RonDell
03.05.2023, 13:50
Podobno za zlocie Stary Tramp w Białym Brzegu (18-21 maja) będzie demówka.
http://forum.transalpclub.pl/viewtopic.php?f=3&t=28308&start=20

szakalkp
03.05.2023, 13:53
Podobno za zlocie Stary Tramp w Białym Brzegu (18-21 maja) będzie demówka.
http://forum.transalpclub.pl/viewtopic.php?f=3&t=28308&start=20

8-12 maj mają być dni otwarte.

zibiano
04.05.2023, 17:29
Dzis na Prymasa w Warszawie wypakowywali transalpy w skrzyniach :).
Juz sprzedane . Nie pytałem o demówke

Mallory
05.05.2023, 19:26
Byłem w Honda Karlik dzisiaj. I chyba mamy HIT sprzedaży. Zamówienia idą ostro i coraz dłużej trzeba będzie czekać.

No i usiadłem na trampku po znajomości - na razie na zaplaczu bo go składają, ale powiem Wam ... rewelacja... uczucie jak na starej AT.

Fajny motocykl. Bardzo zyskuje "na żywo".

machoni
05.05.2023, 21:21
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230505/fcb574de4b0d543044f701315dd1d268.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230505/0d9e86a23b67c58a8de36714b3927e1f.jpg

Na mnie specjalnego wrażenia nie robi, ale takiej różnorodności w klasie adv nie pamiętam ��

Mallory
06.05.2023, 07:23
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230505/fcb574de4b0d543044f701315dd1d268.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230505/0d9e86a23b67c58a8de36714b3927e1f.jpg

Na mnie specjalnego wrażenia nie robi, ale takiej różnorodności w klasie adv nie pamiętam ��

Mój miał zestw kufrów i handbary. A...i też złote felgi, na placu, jeszcze w klatce transportowej, był też czarny, z czarnymi felgami - to już nie to, tak jak NAT z czernymi felgami traci wiele.

Jak usiadłem to poczucie było jak na starej AT czyli chyba najlepsze jakie moż być.
Muszę się zorientować czy będą jazdy próbne.

MrWaski
06.05.2023, 08:15
Co to za kapcie?

wierny
06.05.2023, 08:48
Co to za kapcie?

Wyglądają jak Metzeler karo street.

garbaty
07.05.2023, 22:20
dokładnie tak, karoo. w błocie nie robią, ale piasek całkiem spoko ogarnęły. Dzisiaj pojeżdżone, świetny osiołek z ogromnym potencjałem. Można trochę poprawić, ale ogólnie bardzo przyjemna maszynka. Plastiki nawet po glebie nie poddały się ani trochę. Upierdliwa obsługa tableta i wyłączanie wspomagaczy, pewnie jak się człowiek przyzwyczai to nie będzie przeszkadzało. Zawias miękki ale lepszy niż w crf 300. Chińskie dźwignie biegów i hamulca, nieestetyczne ale raczej solidne. Chyba stal więc powinny się giąć a nie pękać. Zaskoczył mnie trochę TBW ale to już chyba robi się standard.

MrWaski
08.05.2023, 14:58
Wyglądają jak Metzeler karo street.
dokładnie tak, karoo. w błocie nie robią, ale piasek całkiem spoko ogarnęły.
Dzięki. Muszę sobie zapisać. Czegoś takiego będę potrzebował jak zetnę fabryczne.

luk2asz
09.05.2023, 13:29
No trzeba powiedzieć, że ten pierdolnik na dole silnika robi wrażenie :-)https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230509/53cc659a2a59228ac79295200c762c7b.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20230509/8963a8a0ca4d8807d1198688575326bb.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20230509/5f602470c058314350e706fc5a97b6c1.jpg

zimny
09.05.2023, 13:55
No dobra, Trampek nowy jest taki jak i stary. Nie zachwyca wyglądem bo i nie miał zachwycać. To ma robić robotę i pewnie będzie robiło. Wizualnie ani piękny ani brzydki - trzeba na żywo opatrzeć.

Pytanie o ten pierdolnik pod silnikiem. Ja rozumiem że to taka po nowemu bieda wersja suchej miski olejowej? :) W uzytku do jakiego jest trampek to nie przeszkodzi, aczkolwiek wygląda to hmm... kontrowersyjnie. Osłony alu zasłaniające ten dzbanek będą sprzedawać się zacnie :D

Rafał_RD
09.05.2023, 14:44
Pytanie o ten pierdolnik pod silnikiem. Ja rozumiem że to taka po nowemu bieda wersja suchej miski olejowej? :) Osłony alu zasłaniające ten dzbanek będą sprzedawać się zacnie :D

To samo sobie pomyślałem, plotery do blachy rozgrzane już pewnie do granic możliwości :D

Melon
09.05.2023, 19:39
Ten pierdolnik wystający ma za zadanie co by oliwy nie zabrakło pompie jak na kole lecisz. :D
Tak na poważnie to oto chodzi tylko bez jazdy na kole.

matjas
09.05.2023, 20:00
Nie szukam moto ale ten obcas skreśla ten motocykl całkowicie z moich potencjalnych poszukiwań. Co za pomysł chory…
Takie pudełka dla pompy czy swoosh-boxy robi się w misce normalnie i nie ma żadnego problemu. FE!

marcos
09.05.2023, 20:22
co od obcasa to ja to skomentuję tak jak major Stopczyk||
https://www.youtube.com/watch?v=BVqC63U7qoA

garbaty
09.05.2023, 21:46
motocykl na żywo wygląda lepiej niż na fotach, słowo! co do cyca od spodu to i tak wystaje mniej niż wydech. Chyba kat i sonda siedzą najniżej. z tyłu jest jeszcze mocowanie nóżki centralnej, też niższe niż cyc. Zakładając płytę straci pewnie jeszcze z 3-5cm z prześwitu. Na pomacaniu już były plany odpalania gumówki. Cały spód silnika (z cycem) jest przykręcany, nie wiem czy w tym obcasie siedzi smok (co moim skromnym zdaniem było by bez sensu, bo w najniższym punkcie miski będzie przecież zbierał się syf) czy ma tylko za zadanie zwiększenie ilości oleju, ale obstawiam, że niebawem ktoś to zdejmie, obecnie cyca i zaspawa na równo.

Melon
09.05.2023, 22:00
Ciekawie rozumujesz gdzie nie powinien być smok i, że syf się tam zbiera. No najczyściej jest pod pokrywą zaworów.

zimny
09.05.2023, 22:39
Znaczy się, będzie akcesoryjna miska olejowa pewnie :)

Sprzęt jest git, poza dzbanem na dole to wszystko całkiem spoko. A to jest do przejścia jak nie jest niżej niż kolektory. Trampek to nie jest maszyna na Dakar, będzie robił robotę.

majo
09.05.2023, 23:48
Ładny funbike...Enduro z otwartą ramą...:mur::mur::mur::vis:

matjas
10.05.2023, 07:39
Czy srantalp kiedykolwiek był enduro? Endupo raczej :)

A poza tym otwarta rama to nic złego. Sztywności to nie ujmuje wręcz przeciwnie. Są motocykle które w ogóle nie maja ramy per se, a nikt nie narzeka ze są wiotkie.

M

Lucky Luke
10.05.2023, 09:20
Ładny funbike...Enduro z otwartą ramą...:mur::mur::mur::vis:

Z całym szacunkiem , ale w ogóle nie masz racji

Bohun
10.05.2023, 09:23
A poza tym otwarta rama to nic złego. Sztywności to nie ujmuje wręcz przeciwnie. Są motocykle które w ogóle nie maja ramy per se, a nikt nie narzeka ze są wiotkie.
M

W tenerce fakt nie było ramy dołem, ale kawał osłony która bywała w rożnym odkształconym stanie. Chyba chodzi bardziej o osłonę niż wiotkość ramy? Kolanka exhaust powinny iść górą? A nie bo sonda i kat:D

Wypowiadam się, bo zrobiłbym to inaczej w szopie :lol8:

zimny
10.05.2023, 09:52
Eee tam... Ja w BMW nie mam w ogóle ramy. Tylko jakieś kawałki, z przodu wahacz z tyłu parę rurek dokręcone do silnika - a motur w katalogach widnieje jako enduro :)

matjas
10.05.2023, 11:36
Eee tam... Ja w BMW nie mam w ogóle ramy. Tylko jakieś kawałki, z przodu wahacz z tyłu parę rurek dokręcone do silnika - a motur w katalogach widnieje jako enduro :)

no nie chciałem wywoływać Cię do tablicy :D

wogle patent BMW /zaczęło się w serii K/cegłach - żeby była jasność/ z silnikiem jako elementem nośnym /stressed member/ był po prostu zajebisty w swej prostocie i nie ma opcji, żeby jakakolwiek rama była sztywniejsza niż ten kawał ajzola.

co do osłon - skoro można przykręcić główkę ramy, skrzynię i wahacz do silnika - to taka osłona raczej też nie będzie kłoppopotem - oczywiście przy założeniu, że projektant miał to w głowie.

ogólnie użalanie się nad tym jak zniewieściałe te motocykle obecnie są w naszym /moim również/ wykonaniu jest psu na budę bo 99,9% tych motków nie będzie widziała terenu. no może do czasu konieczności zakupu nowych owiewek czy coś w tym podobiu - Europa jest ASFALTOWA. amen.

zaczekaj
10.05.2023, 15:22
Macałam już drugi raz. Mi się tam dalej podoba.
Wagi nie czuć, dobrze wyważony, środek ciężkości nisko. Lepiej się na nim odnajduje jak na t7. Nie jest za wysoki. Przy moim 166 praktycznie pół stopy na ziemi.
Ten cyc na dole trochę lipa, porządna płyta musowo. Wydech mocowany do seta pasażera. Dla mnie minus bo sety zwykle ściągam, pewnie można sobie wymodzić inne mocowanie.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230510/6836a7b2fb9399cb882c15d224a2bfe2.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230510/66f3c8e329d8eb6026b2c2a1bc54407b.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230510/f0469f3a79ae1338bfae7ae3657be4e7.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230510/60a2acefbd251320b5fda264376f0ac8.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Melon
10.05.2023, 18:02
Miskę ewidentnie księgowy projektował bo wystarczyło ten sutek zmniejszyć i w osi rozciągnąć. Jak się paczę na swoją vfr to też płaczę, wszędzie widać łapy księgowego. :D

Lucky Luke
11.05.2023, 10:28
Na gumie nie polatasz bo zatrzesz silnik :P

Misza
11.05.2023, 10:48
Nie ma ideałów ;)

Ciężko mi to przechodzi przez palce ale KTM LC8 również nie jest idealny. Przynajmniej nie jest nudny ;)

Długie lata walczyłem o nadanie charakteru Afrze. Można wsadzić lepsze zawieszenie, odchudzić. Zrobić jej niezniszczalne zewnętrze. W efekcie będzie jeździła super i wyglądała jak marzenie ;) ale... charakteru nie oszukasz. To samo z tym nowym trampkiem. Emocji nie ma.

Z kolei... są takie wytwory jak właśnie 950/990. Da się tam dużym nakładem pracy zlikwidować wady wieku dziecięcego czy tam młodzieńczego. Sprzęt robi się bezawaryjny a charakter pozostaje. Trzeba nadal nad tym pracować i być czujnym zdecydowanie bardziej niż w przypadku Hondy ale... cała praca zostaje wynagrodzona. W przeróżny sposób.

azure
11.05.2023, 21:59
Co mogli to spieprzyli w nowym TA... a byli blisko zrobienia fajnego moto do endurzenia.
Na początku myślałem, że to tylko kolektory puścili zbyt nisko i trzeba bedzie przerabiac... teraz widzę, że wiszący członek i tak wszystko zepsuje.

Szkoda. Szosowych motocykli jest mnóstwo i z nimi szans konkurować nie ma.

Misza
12.05.2023, 00:14
Nie no nie spieprzyli. Motocykl zrobili. Raczej dobry albo nawet bardzo dobry.

Po prostu... narzekam ;)

Dzieju
12.05.2023, 05:27
Czyżby z tą miską olejową to poszli w ala samochodowe jednocześnie zyskując podparcie choć niestabilne z racji powierzchni.
Ciekawe czy jest dobry dostęp do korbowodów,nie trzeba by rozpoławiać silnika do roboty.
Przy okazji jest nieco podgrzewania oleju wydechem w zimnie ale i przegrzewania w upale.
Ogólnie dziwny pomysł.

szakalkp
13.05.2023, 16:45
Dzisiaj jazda odbyta, i napewno ten motocykl nie jest nudny. Zdecydowanie bardziej agresywny niż africa. A spokojnie do 180 km/h się wspina bez większego trudu. Moment praktycznie dostępny od zera. Zawieszenie nie jest rewelacyjne, sztywne ale jednocześnie nie udało się go dobić.

To nie enduro, to bardzo dobry ADV, wg mnie znajdzie wielu miłośników którzy wybiorą go zamiast Africa Twin czy KTM 1290. Lekki, mocny i nad wyraz poprawny.

zibiano
13.05.2023, 17:44
Dzieki. Tez mam zamiar sie przejechac.
Wielkosciowo to jak rd07. Ciekawy

matjas
13.05.2023, 21:10
ciekawe jak wypadnie porównanie z T7 :D
nie planuję jakichkolwiek zmian czy zakupów ale zawsze mówiłem, że T7 to dla mnie ewentualny typ #1 GDYBY... tak opierniczyć wszystko i zostawić jedno moto.

na dzień dobry wygrali 50ccm pojemności :D zobaczymy co dalej.
obcas mocno na minus :D

Kazmir
13.05.2023, 22:41
obcas mocno na minus :D

Ten "obcas" aż się ślini do kamienia:drif:. Puknij mnie, a zobaczysz jaką mam cienką ściankę:)

matjas
13.05.2023, 22:45
Teraz dopiero zobaczyłem ze to ma 90! Kucy :)
Jakby było lżejsze niż Afryka to musi niezle iść.
Fajne moto na nienajlepsze drogi.

muszel72
13.05.2023, 23:03
Przecież i tak wszyscy będą tam montować płytę. Po co więc ta podnieta obcasem? Hm

Emek
13.05.2023, 23:09
Niby nic ale płyta będzie chyba musiała objąć też wydech. Zdecydowanie zmniejszy się prześwit. No ale przeca to nie endurak ani dual.

matjas
14.05.2023, 07:40
Zależy jak się popatrzy na to moto: jeśli na asfalt z okazjonalnym zjazdem.
Ta płyta jest brzytka :)

Ale poza tym coraz bardziej mi się podoba.
Tak czy siak wciąż czekam na rozwiniecie konceptu NC

WojtasA
14.05.2023, 10:47
Jak się na niego patrzy na żywo a nie na zdjęciach to ta miska jest niezauważalna jak dla mnie. Ponadto jakiś sw-motech albo hepco zrobi ładniejsza i tańsza osłonę i będzie po temacie. A moto dużo lżejsze od NAT. Muszę się umówić na jazdę testowa. W Honda Plaza jest testowka w tym pięknym malowaniu :at:

zaczekaj
14.05.2023, 11:01
Sw motech już wypuścił gmole i płytę, oraz inne akcesoria.
Lada moment inni producenci coś wymodzą i będzie jakiś wybór. Ceny Hondowskich dodatków powalają na kolana.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230514/a2801194461e6eaeb03b1aca6df31573.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230514/99ecf48c994a8070fd0608382be065eb.jpg

WojtasA
14.05.2023, 11:03
No proszę i już są :D
Dzięki !

Ceny oryginalnych gratów są naprawdę z kosmosu. Kawasaki niestety też :( crashpady do Z950rs wyglądające na słaba jednorazówkę 1700 PLN :dizzy:
Zajebiste gmole motecha niecałe 900zl WTF!!!

wierny
14.05.2023, 11:14
Gmole i inne akcesoria pewnie za chwilę będą w sprzedaży u naszych lokalnych producentów. (Henry, PiotraS, CzarnyCzarownik ...) Ja bym poczekał/ pomęczył NASZYCH.:)
Fajnie, że tego Trampka w końcu wypuścili, bo jest o czym pogadać.:D

szakalkp
14.05.2023, 12:57
Teraz dopiero zobaczyłem ze to ma 90! Kucy :)
Jakby było lżejsze niż Afryka to musi niezle iść.
Fajne moto na nienajlepsze drogi.

T7 jeździłem w środę, wczoraj trampkiem. I mogę powiedzieć że agresywność jest podobna do T7, zawias gorszy (w T7 jest zajebisty). Jednak trampek to jest sprzęt do wszystkiego, długie trasy, bezdroża. Spokojnie w offroad też (tylko kostka).

W mojej ocenie to coś pomiędzy africa twin i T7.

Romano
14.05.2023, 21:32
Wie ktoś czy koła w Trampku są takie same jak w NAT 2018?
Gdybym skusił się na Trampka to bym swoje założył bo mam przerobione na bezdętkowe w Bartubeless.

kristoch
14.05.2023, 23:04
A może ten obcas to punkt mocowania bondowskiej płyty pod silnik?
😶‍🌫️
Szkoda, że tam nie włożyli tego z NC…

matjas
14.05.2023, 23:14
Ale to by wszyscy umarli ze śmiechu. 55KM??

Miała być konkurencja dla T7.

Ja wciąż czekam na rozwój tej zajebistej koncepcji z NC. Może się doczekam.
Zreszta mam pomysł na nowy wątek - miałem dzisiaj czas na myślenie jadąc to wymyśliłem.

Ale takie 900 na tym dlugoskokowym silniku 85KM, w chuj niutow tylko wąchające paliwo.
No i czekam na to turbo od hondy. Niechby w końcu zrobili. Nawet taki uturbiony rozwiert z kołem 19. Oj to bym jadł.

kristoch
14.05.2023, 23:30
Kłopot z NC jest taki, że to waży tyle co NAT praktycznie.
Nie wiem czy to przez silnik.
Jak dla mnie KM-y nie mają znaczenia prawie wcale. Jeździ się NM-mi. I zaciekawiło mnie, że nowy Trampek podobno je ma. Muszę spróbować.

Ale jeśli byś chciał włożyć silnik NC w jakąś lekką ramę dualową to chętnie to sfinansuję. Ale ja jeżdżę tym potem 😀.

matjas
14.05.2023, 23:32
Nie wiem co w NC tyle wazy - pewnie koło zamachowe ma pół kwintala :) ten silnik ma obecnie zapas - nie jestem ekspertem ale pewnie można to bezpiecznie dmuchnąć na 80KM.

poss'ter
15.05.2023, 21:27
Jazda testowa XL750 zaliczona. Kawał porządnego motocykla. Ma poprawione to czego brakowało ostatnim trampkom: moc jest wystarczająca, hamulce super, zawias lepszy (bez szału), silnik wydaje się bardziej elastyczny. Jazda na asfalcie 160km/h jest spokojna i stabilna. Jakbym przesiadł się na niego 9 lat temu prosto z XL700 byłbym zachwycony :) Stety, niestety na teście była z nami też ATAS 1100 (na co dzień jeździmy z kolegą GSami1200) i mając wybór i budżet wybralibyśmy ATAS1100. Nie bez powodu to flagowiec Hondy ADV. Testy były na asfalcie i bitych szutrach, kto wie może w kopnym piachu, błocie lżejszy motocykl pokazałby swoją przewagę. :) Z ciekawostek trampek w trybie rain jest wykastrowany do mocy chyba mniejszej niż 50KM :vis:

matjas
15.05.2023, 21:52
Tryb - rain, no pain ;)

herni
16.05.2023, 20:17
Niektóre juz są w swoim żywiole

Mhv
17.05.2023, 09:26
Jedno pytanie - do czego tę płytę pod silnikiem przykręca się?

Horizon
17.05.2023, 11:51
Jedno pytanie - do czego tę płytę pod silnikiem przykręca się?

Pewnie podobnie jak w 690 do wieszaków silnika.

Bohun
18.05.2023, 08:46
Świnka na wybiegu:
https://www.instagram.com/p/CsPQ21OI-Da/

ex1
18.05.2023, 08:56
wczoraj polatałem parę godzinek, i tak na szybko małe review ;)

EEVEoTUxM8U

https://www.youtube.com/watch?v=EEVEoTUxM8U

Romano
18.05.2023, 22:14
Ex, jak zwykle bardzo fajny materiał.:Thumbs_Up:
Pewnie latałeś solo, ale jak myślisz, poradzi sobie gdzieś dalej wyskoczyć z plecaczkiem i bagażem? Ja + żona to około 140kg więc źle nie jest:D

Misza
18.05.2023, 22:22
No trzeba by to wziąć w obroty.

Perfekcyjny, przeciętny bajk. Może i ładny ale nudny. Może i jakiś tam performance jest ale taki bez emocji.

Emek
18.05.2023, 22:57
Jak będzie dowoził to będzie dobrze.

Misza
19.05.2023, 06:47
Trochę ambicji kurrrła :) "Dowożenie" to fundament ale czemu nie dowozić z fantazją?

Honda wiadomo, że sprzeda tego setki tysięcy. Kiedyś tam na początku mojej przygody z "ADV" (choć wtedy tak to się nie nazywało) chciałem kupić Trampka. Mózg mi tak mówił. Serce jednak mówiło: nie no Afra ma w sobie więcej "tego czegoś". Trampek to był taki sobie motocykl a jak patrzyłeś na Afryki to była tam obietnica przygody. Była jakaś chwila zawahania w kierunku GSa 1100. Jednak poznałem wtedy mądrego człowieka który w swoim garażu w Czernicy powiedział: "Misza, Afra? GS? Oba są świetne (w sensie dowożą), bierz afre przecież widzę, że oczy Ci się do niej świecą"

matjas
19.05.2023, 07:26
Kłopot jest taki ze nie świecą mi się oczy do czegokolwiek co jest obecnie produkowane :)

pawel_sz
19.05.2023, 08:07
Kłopot jest taki ze nie świecą mi się oczy do czegokolwiek co jest obecnie produkowane :)

nie Ty jeden tak myślisz, jest nas już legion :D
p.

Misza
19.05.2023, 08:12
Kupowanie nowego "bo nowe" jest skrajnym konsumpcjonizmem. Bo koledzy będą zazdrościć? Bo jest ten "thrill nowej rzeczy"? Cecha typu "nowość" znika szybciej niż atrakcyjny wygląd. Nie jesteśmy robotami, zeby podejmować decyzje wyłącznie racjonalnie. Decyzja ma być mądra ale również musi powodować nieco zaskoczenia, musi być nieco szalona.

Po co być jednym z miliona, lepiej być jednym na milion.

Emek
19.05.2023, 08:21
Patrząc na nowe Afryki i to co się z nimi stało od modelu SD04 do chwili obecnej zakup pierwszego wypustu trampka wydaje się całkiem rozsądną koncepcją bo podejrzewam, że kolejne edycje będą droższe i gorsze.

Mhv
19.05.2023, 08:39
Trochę ambicji kurrrła :) "Dowożenie" to fundament ale czemu nie dowozić z fantazją?

Czytając powyższe się zastanawiam jak sprzedaje się crf 250l/300l, i czemu aż tak dobrze?:)

Misza, masz katełoma - zadowolony?:) Masz fantazję, ciesz się:)

muszel72
19.05.2023, 08:47
Ja w przeciwieństwie do Was mam jeszcze obiekt, do którego oczy mi się świecą. MTS 1250 Enduro. Niestety z uwagi na cenę jest nieosiągalny:D

MrWaski
19.05.2023, 08:47
Kupowanie nowego "bo nowe" jest skrajnym konsumpcjonizmem. Bo koledzy będą zazdrościć?
Słabo się poczułem... :(
Jeśli zazdrość kolegów miałaby być głównym powodem, nigdy nowego bym był nie kupił. Powodem była chęć posiadania świętego spokoju w dalekich trasach z 10 lat. Drugi powód, to bezpieczeństwo w jeździe z plecaczkiem - trakcja, nowoczesny ABS (starsze miały próbkowanie tylko kilka herców). A kilka razy tańczyłem już na oleum przy dojazdach do skrzyżowań. Raz solo się wyglebiłem przy zjeździe z naolejonego wiaduktu - TIR za mną ledwie wyhamował.
Jeślibym jeździł sam, kupiłbym pełnoletnią Afrę bez wypasionej elektroniki i zostałoby sporo kasy na remonty i podróże. Tak więc kupiłem V-Stroma. :D Na Afryce z plecaczkiem było nieporęcznie, bo przy wzroście 180 nie było pewnego podparcia w trudniejszym terenie. Kilka lat szukałem motóra. Afryka nadal śni mi się po nocach...
Zazdrość to brzydka rzecz, której nie toleruję w swoim światopoglądzie.

Misza
19.05.2023, 08:58
Poczucie wyższości ze względu na posiadany poziom fantazji to arogancja. Daleko mi do arogancji. Zachęcam do podejmowania nieoczywistych wyborów :)

ex1
19.05.2023, 09:06
Ex, jak zwykle bardzo fajny materiał.:Thumbs_Up:
Pewnie latałeś solo, ale jak myślisz, poradzi sobie gdzieś dalej wyskoczyć z plecaczkiem i bagażem? Ja + żona to około 140kg więc źle nie jest:D

mam pewne obawy o tylny zawias, nie widziałem nigdzie regulacji napięcia sprężyny. może jest gdzieś pod kanapą.nie wiem .. :) jak nie to najwyżej wymienisz sprężynę..

zasadniczo miejsca jest wystarczająco dla 2 osób, silnik uciągnie.. :) myślę ze na wyprawy we 2, będzie spoko.. jedynie zawias może mocniej bujać i być tak sobie stabilny

MrWaski
19.05.2023, 09:15
Niestety, tylny zawias reguluje się tu kluczem hakowym z trudnym dostępem...

ex1
19.05.2023, 09:18
Niestety, tylny zawias reguluje się tu kluczem hakowym z trudnym dostępem...

tak też mi się wydawało.. to w takim motocyklu to słabizna...

ogólnie nie przeszkadza mi że zrobili opcje na Biednie..
ale jak by dali też opcję za parę tys na bogato nie pogardziłbym.. :)

Horizon
19.05.2023, 12:36
Kupowanie nowego "bo nowe" jest skrajnym konsumpcjonizmem. Bo koledzy będą zazdrościć? Bo jest ten "thrill nowej rzeczy"? Cecha typu "nowość" znika szybciej niż atrakcyjny wygląd. Nie jesteśmy robotami, zeby podejmować decyzje wyłącznie racjonalnie. Decyzja ma być mądra ale również musi powodować nieco zaskoczenia, musi być nieco szalona.

Po co być jednym z miliona, lepiej być jednym na milion.

O matko, co za pieprzenie xd. Sprawa jest dużo prostsza, a każda inna próba tłumaczenia tego inaczej to najzwyklejsza racjonalizacja jako podstawowy mechanizm obronny - stać się to kupujesz nowe, nie stać Cie to kupujesz używane. Tyle. No chyba, że mówimy o modelach których już nie produkują i nie zostały zastąpione niczym innym jak np. BMW 650x. Nie przekonasz nikogo, że mając do wyboru starą Tenere i nowa, starego Trampka i nowego, stara Afryke i nowa wybierzesz stare. Oczywiście może wejść argument "ale stare to można ciorać w terenie spokojnie" - fajnie, ale nowe tak samo można katować więc nadal wszystko się opiera na tym ile środków możemy bez żadnego stresu przepalić i utopić w błocie.

Ronin78
19.05.2023, 12:40
Jakby wszyscy kupowali tylko używane to nie byłoby już używanych, one są dzięki temu, że ktoś kupił nowe :)

Horizon
19.05.2023, 12:48
Jakby wszyscy kupowali tylko używane to nie byłoby już używanych, one są dzięki temu, że ktoś kupił nowe :)

Otóż to. Za 15-20 lat część ludzi też będzie mówić "kieedyś to robili motocykle zobacz na taka honde xl750, po co nowe kupować jak taką używką fajna mozna śmigać.". Tzw. krąg życia :D

Misza
19.05.2023, 13:23
Nie ma nowego sprzętu dla mnie. Najblizszy jest 890r ale.. nie ma chemii. No i nie zdurniałem na tyle albo jest na tyle biedny, że nie mam zamiaru katować sprzeta za 80 tys zł.

Nie kumasz - nie musisz ;)

Adagiio
19.05.2023, 18:59
Ale chyba po to się takie motorki wznawia produkować co by dla ich zwolenników nie było rozczarowania.
Nie mam dylematu mając do wyboru starą czy nową Tenerke i starą/nawą Africe i nie jest to kwestia braku kasy na zakup.

matjas
19.05.2023, 18:59
Było już o tym - jest wybór.
Rzecz w tym aby skupić się na swoich wyborach a dać innym cieszyć się swoimi.

Pozdrawiam serdecznie z siodła starego motoru. Nowy został w garażu.

zaczekaj
19.05.2023, 19:34
Pojeździłam chwile i mi się podoba.
Ma poprawione wszystko co było kiepskie w starym Transalpie 600.
Hamulce na plus, moc na plus, zawieszenie na plus, wyważenie i środek ciężkości na plus.
Przy dużych prędkościach trzyma się dobrze drogi, nic się nie dzieje, osłona przed wiatrem w miarę git, wysokość szyby przy moim wzroście super, mogę jechać z otwartą szybą. Może do offu trochę za wysoka ale czy to jest motocykl do offu? Bardziej do adwenczeru.
Wygląd został taki sam czyli nijaki. Ale nawet i ten wygląd idzie zaakceptować. Tak jak dało sie zaakceptować telewizor w starym Trampiszonie
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230519/14703b6c41dc65e1d09dcdfc0449df5e.jpg

matjas
19.05.2023, 20:21
Do twarzy mu z Tobą ;)

chomik
19.05.2023, 21:03
Zaraz wypuszczą wersję z lepszymi zawiasami i płytą pod silnik to zaraz wszelkie niedogodności znikną :) Musi być biednie na początku aby potem móc dodać/dokupić.

wierny
20.05.2023, 13:48
Świeży film od kolegi Prochu.:at:
lyrO5VOnJ2c

szakalkp
18.06.2023, 22:36
Ciekawa recenzja, mała kontrowersja co do mocy.
https://youtu.be/JXEgnJ3uSqI

mdxmd
18.06.2023, 23:48
Ciekawa recenzja, mała kontrowersja co do mocy.
https://youtu.be/JXEgnJ3uSqI

Po wyłączeniu stacyjki w trybie user nie zapamiętuje ustawień. To taki tymczasowy tryb user :)

Melon
19.06.2023, 15:04
Obejrzał trampka na żywo i mam takie dziwne skojarzenie jak bym w polmozbycie wskę oglądał. :D
Na co nie spojrzysz widzisz księgowego.

gonz
22.06.2023, 16:35
Pojeździłam chwile i mi się podoba.
Ma poprawione wszystko co było kiepskie w starym Transalpie 600.
Hamulce na plus, moc na plus, zawieszenie na plus, wyważenie i środek ciężkości na plus.
Przy dużych prędkościach trzyma się dobrze drogi, nic się nie dzieje, osłona przed wiatrem w miarę git, wysokość szyby przy moim wzroście super, mogę jechać z otwartą szybą. Może do offu trochę za wysoka ale czy to jest motocykl do offu? Bardziej do adwenczeru.
Wygląd został taki sam czyli nijaki. Ale nawet i ten wygląd idzie zaakceptować. Tak jak dało sie zaakceptować telewizor w starym Trampiszonie

A jak wypada w porównaniu z Tuaregiem?

ex1
22.06.2023, 18:59

według mnie..

Drogowo bardzo podobnie.. czyli bardzo dobrze.. naprawdę oba te motocykle lata po drogach super fajnie..

terenowo niestety jest duża przepaść.. przede wszystkim ze względu na zawias, który w Tuaregu jest Bardzo fajny.. o dużym skoku 240mm, zaś.zawias w Trampku to niestety kiepscizna, brak jakichkolwiek regulacji, nikczemny skok.. sprawia ze trakiem buja, słabo wybiera i co chwila dobija.. terenowo ten motocykl był dla mnie dosyć niestabilny..
no i gleboodporność w Tuaregu jest na dosyć dobrym poziomie.. w Trampku raczej na słabym, wydech nisko, plastiki kruche, szyba wysoka..

tryby jazdy.. W Tuaregu masz to wyśmienice rozwiązane, wszystkie tryby i ustawienia aby, trakcji czy map zmieniasz w locie bez konieczności zatrzymania

w Trampku trzeba grzebać.w menu.. zaś jest jakiś problem z zapamiętywaniem ustawień. jakoś dziwnie tam jest .. :)

zaczekaj
22.06.2023, 19:59

Ciężko mi porównać bo Trampkiem nie pojeździłam zbytnio w terenie tak jak Tuaregiem.
Mogę jedynie powiedzieć, że Trampek wydaje się być lżejszy i zwinniejszy od Tuarega, wg mnie ma kapkę niżej środek ciężkości.
Tuareg za to ma no lepsze zawieszenie i skoki. Bardziej zadziorny w teren, Trampek bardziej asfaltowy się wydaje.
No ale to taka opinia słaba bo muszę pojeździć nieco Trampkiem w offie.

szakalkp
23.06.2023, 08:27
Trampkiem zrobiłem 300km i trochę w terenie. Na drogach polnych i szutrowych radzi sobie świetnie, przy moich ograniczonych umiejętnościach, czuję że jest stabilnie i pewnie. Przy dużych muldach i dziurach nie przejedziesz szybko, zawias jest zbyt twardy. Jednak spokojnie (nie mówię że żółwim tempem), spokojnie przejedziesz. Co ważne, waga bardzo pomaga. Podparcie się nogą nie powoduje zbytniego obciążenia i zagrożenia ze zaliczysz glebę. Też dobrze się manewruje, jest dobrze wyważony.

Na ten moment minusem jest siedzenie, marszczy się i jednak nie jest jakieś super wygodne.

zaczekaj
10.08.2023, 11:53
Trochę cisza w temacie to może się wychylę…

Pierwszy tysiak za mną.
Teraz trochę trza doposażyć, założyć pieluchę na wiszącego dzyndzla no i zobaczymy jak to będzie się sprawować.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230808/e9d9c78bae2a16bc18b940dd79c992d4.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230808/5f1754a43dd89c11d0227534d9e5dca3.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230810/1aab52fa3ee3f6d255d31984c5c0f990.jpg

luk2asz
10.08.2023, 12:12
Co wy tam, trojaczki macie? :-)

Komar
10.08.2023, 12:47
Widzę, że osłony boczne łatwo się ściąga? 2-3 śruby i po sprawie?

zaczekaj
10.08.2023, 23:49
Co wy tam, trojaczki macie? :-)

Dwa kupujesz a trzeci gratis ;)

Widzę, że osłony boczne łatwo się ściąga? 2-3 śruby i po sprawie?

3 śrubki i 2 spinki. Boczki oczywiście na kołkach tak jak w starym było.

Mój już ubrany w pampersa i gmole.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230810/a534ca1b48647a3d6ed92042d5c7e399.jpg

CzarnyEZG
11.08.2023, 07:31
Ładne toto :)

szynszyll
11.08.2023, 22:30
mysle, ze te kolektory mozna bylo puscic troche niżej - nie potrzeba by wtedy centralki :D w 1989 robili to tak. nie przeszkadzalo w zdjeciu dekla sprzegla i nie wymagalo demontazu kolektorow jak w durnym TA czy AT.

p.s. to ze strzalka to jest miska olejowa? to ma suchy czy mokry obieg oleju? w danych pisze 3,9L oleju - musi byc suchy bo za boga by sie to w misce nie zmiescilo. nie znalazlem jeszcze OEM, zeby poogladac.
p.p.s. przednie zaciski to te same 50-cio letnie nissiny od kosiarki + guma. :) dali by brembo i oplot. reszta japoni juz uznala wyzszosc Włochów i chwała im za to.
p.p.p.s. trampek jest sporo mocniejszy i sporo lzejszy - chinczycy zrobia madrzejsze kolektory za kilka miesiecy.
p.p.p.p.s. sory ale nie ogarniam tego 'wyrostka pod silnikiem' :D nie widzialem czegos takiego nigdy. trzeba dużo grzybów shiitake pojeść, zeby cos takiego stworzyć. respekt. jakby kolektorow nie puscic to zostaje ten 'cuś', którego trzeba chronić. wiec wlasciwie kolektory ochraniaja miske olejową. no ale sucha to dwie pompy i dodatkowy zbiornik.

szynszyll
11.08.2023, 23:40
1989. 10 zaworow. 4 litry oleju w obiegu. DOHC. ruch jest wszystkim - postęp jest niczym! dobrej nocy.

p.s. a no i filtr oleju na złość trudny do up...

madafakinges
12.08.2023, 08:01
127411

127412

127413
Mokra miska a na dole smog żeby. W wielu szosowych moto tak jest.
Crf ma sucha miskę więc i silnik plaski.

madafakinges
12.08.2023, 08:05
127411

127412

127413
Mokra miska a na dole smog żeby. W wielu szosowych moto tak jest

szynszyll
12.08.2023, 08:33
No ale to nie jest motocykl szosowy. Oczywiscie zgodnie z tradycja honda go bedzie tlukla 40 lat i wsadzala do wszystkiego - od motorowki po lekkie samloty akrobacyjne :)

p.s. xtz750 ma sucha miske. 1.3l w silniku, 2.7l zbiornik. dwie pompy itd.

wierny
12.08.2023, 08:56
Ciekawe czy dałoby się ten piec do KATki (Klasyczna Africa Twin) wrzucić? Pojemność pasuje.:D

madafakinges
12.08.2023, 09:01
No ale to nie jest motocykl szosowy. Oczywiscie zgodnie z tradycja honda go bedzie tlukla 40 lat i wsadzala do wszystkiego - od motorowki po lekkie samloty akrobacyjne :)

ma być tanio cp2 w t7 ma taką samą wystającą miskę.

zimny
12.08.2023, 10:58
ma być tanio cp2 w t7 ma taką samą wystającą miskę.

Ale lepiej ukrytą i nie ma lamentu. Zgodnie z tradycją Honda sprzeda motocykli na tym silniku wulgarną ilość i będzie mnóstwo zadowolonych użytkowników.

Choć w obecnych czasach wybór i różnorodność w tym segmencie jest naprawdę duża.

szynszyll
12.08.2023, 11:16
silnik z afriki mial premiere w 1983 wiec w 1975 byl na deskach kreslarskich. produkowany jest do dzis. sluzyl w wielu motocyklach. taka uroda hondy. yamaha robi motocykl=robi silnik. teraz kawasaki czyni cuda ze swoim r2 z Versysa 650 - wsadzaja go do wszystkiego. kasa, misiu, kasa...

JarekO
12.08.2023, 11:59

Nie jest to też motocykl terenowy. Do jazdy po bezdrożach w niczym ten pypeć nie będzie przeszkadzał IMO.

szynszyll
12.08.2023, 12:29
Nie jest to też motocykl terenowy. Do jazdy po bezdrożach w niczym ten pypeć nie będzie przeszkadzał IMO.

poczekajmy na relacje uzytkownikow 'pypcia'. dla mnie to kuriozum. ale sucha miska to koszty a panowie zza biurek kosztow nie lubią.

JarekO
12.08.2023, 13:05
poczekajmy na relacje uzytkownikow 'pypcia'. dla mnie to kuriozum. ale sucha miska to koszty a panowie zza biurek kosztow nie lubią.

Wygląda to tak a nie inaczej. Mam okazje czasem coś pojeździć na motocyklach i jak dla mnie to w niczym przy tym motocyklu, to by nie przeszkadzało. Jak da radę to się ugadam na jazdę testową aby wyrobić sobie jakieś pojęcie o tym sprzęcie.

szynszyll
12.08.2023, 15:26
ja jestem prostym wsiowym chamem z popapracia co wierzy w sztywne mosty, blokady i reduktor. przelaczane cyfrowo tryby jazdy mnie nie kreca i dotykowy wyswietlacz lcd z wi - fi.

p.s. mialem daihatsu wildcat 2.8D ( to samo co rocky) przez jedna zime i to bylo najlepsze 4x4 jakie znam :) teraz w salonach nie ma takich aut. sram na tapicerke z alcantary :D

https://www.youtube.com/shorts/WSAIM83IrSg?feature=share

szynszyll
12.08.2023, 19:33
czary mary :) sie bede nudzil to zrobie zestawienie gdzie wkladali silnik z hondy VT500C z 1983, ktora jest prababką afryki :D

mdxmd
12.08.2023, 21:55
trampek wygrywa wagą, resztę można przerobić... ciekawy jestem czy tylny amortyzator będzie pasował od CRF, miskę oleju zapewne da się przerobić bo w tym cynglu jest tylko końcówka smoka obciąć to z 5cm i miskę pospawać i będzie prześwit. W pionie raczej nikt tym nie będzie jeździł.

https://www.bike-parts-honda.pl/honda-motocykl/750-MOTO/TRANSALP/2023/XL750P/Engine/OIL-PAN-OIL-PUMP/105879/E14/1/45972

nie widzę przeszkód aby to obciąć przynajmniej o połowę.

Lucky Luke
18.08.2023, 14:52
czary mary :) sie bede nudzil to zrobie zestawienie gdzie wkladali silnik z hondy VT500C z 1983, ktora jest prababką afryki :D

To sprawdź jeszcze gdzie yamaha wkłada cp2 :D

zimny
18.08.2023, 22:27
To sprawdź jeszcze gdzie yamaha wkłada cp2 :D

O dokładnie. Cp2 Yamaha wsadza do wielu modeli. Bardzo fajny silnik swoją drogą.

marpom1986
21.09.2023, 09:11
Trampka (XL750) mam od 2000 km. Ma kilka rzeczy co nie do końca mi się podobają(lampa, kanapa mogłaby być trochę wygodniejsza) ale na asfalt, lekki teren dobrze się sprawuję. Wycieczki we dwójkę koło Wrocławia, czy w góry sprawiają że gębą się cieszy. Więcej radości z życia i km pokonanych :)

wierny
22.09.2023, 04:34
Trampka (XL750) mam od 2000 km. Ma kilka rzeczy co nie do końca mi się podobają(lampa, kanapa mogłaby być trochę wygodniejsza) ale na asfalt, lekki teren dobrze się sprawuję. Wycieczki we dwójkę koło Wrocławia, czy w góry sprawiają że gębą się cieszy. Więcej radości z życia i km pokonanych :)

No I fajnie.:Thumbs_Up: Radość z jazdy najważniejsza , a kanapę można przerobić np. u naszego ZetJohnego.
Wrzuć jakąś fotkę Trampiszona w plenerze , czy gdziekolwiek. Pozdro.:at:

marpom1986
22.09.2023, 07:14
Więcej zdjęć i filmów robię podczas jazdy:) ale 3 znalazłem

wierny
29.09.2023, 18:14
Super foty świetnego Moto.:Thumbs_Up: Jeśli będziesz filmy na YouTube wrzucał , to daj znać. Chętnie pooglądam.:)

madafakinges
29.09.2023, 22:29
Ma ktoś ochotę pogrzebać? Udostępnię na przymiary tylny amor od crf1000 na testy nawet na kilka miesięcy. Jestem bardzo ciekawy czy podejdzie p&p.

mdxmd
30.09.2023, 06:04
a przy okazji niech zmierzy średnicę rur przy dolnej półce może też będą pasować od CRF

marpom1986
14.10.2023, 15:06
Orginalne opony zupełnie nie nadają się w teren czy łąkę. Ale trzeba przyznać że dzielność oraz masa całości dają radę. Pogoda też jeszcze dopisuje w zakolu Odry.

zaczekaj
14.10.2023, 17:58
U mnie Metzeler Karoo Street i na suche są git.

ŁukaszBIA
09.11.2023, 22:30
Pytanie do użytkowników: jakieś wady nowego trampka? Na yt większość to ochy i achy jaki on dobry.

zaczekaj
09.11.2023, 23:03
Dla mnie główne wady to nieco kiepski jednak zawias. No nie jest on w offa tylko na asfalty i delikatne szutry.
Mały prześwit, ogólnie w większości przypadków nie przeszkadza ale jak mi się na Sardynii czy Korsyce trafiła droga usłana sporymi kamieniami to trzeba było mądrze kminić jaki tor jazdy obrać. Musowo solidna płyta. U mnie sw-motech i jest git.
No i trzecia wada chyba do tej najbardziej nie mogę się przyzwyczaić to motór nie idzie z dołu. Dobrze się zbiera dopiero od około 3000 obrotów. O ile na czarnym to akceptuje to w terenie nie umiem się do tego przyzwyczaić.
Mam wrażenie, że przez to w offie jeżdżę Trampkiem dużo wolniej niż jeżdżąc innymi motocyklami.

Aa i jeszcze tryby i wyłączenie kontroli trakcji abs itp. Zrobili to dość upierdliwe i czasochłonne.
Najgorzej jak zapomniałam wyłączyć bajery i trafił sie podjazd. Nie idzie jechać. Momentami myślałam, że będę się nogami odpychać.

Dźwignia hamulca nożnego dość miękka. Przydałoby się ją do płyty przywiązać linką coby się nie odginała tak mocno.

Wrzuciłam filmy z dwóch pierwszych etapów wyjazdu wakacyjnego wiec można zerknąć jak sobie Trampki śmigały

https://youtu.be/A4V77-gtbW8?si=kZs1LIfhM-tRkT95

https://youtu.be/9HnqLfqf2Ik?si=ByYCIMHM82HTgbd8

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231109/211df9c1e96582d416e3d6debb06ef20.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231109/ac7f94d25451200daafbd2e9a4acad4c.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231109/85d4a43b636a14f3ad42b447c6fe4cc6.jpg

Komar
10.11.2023, 10:49
Skatuje taki jeden z drugą motocykl na kamieniach a ty człowieku kupuj potem używkę "jeżdżoną tylko do kościoła"

madafakinges
10.11.2023, 13:23
129724

129725

nabrU
10.11.2023, 13:25
He, he, ktoś chyba na EICMę pojechał ;). Ja za 2 tygodnie daję na NEC Motorcycle Live więc też pooglądam.

Bohun
10.11.2023, 13:57
Skatuje taki jeden z drugą motocykl na kamieniach a ty człowieku kupuj potem używkę "jeżdżoną tylko do kościoła"

Komar u nas w PL tak się myśli.

Szwajcaria:
Nie zapomnę jak rolnikowi padło sprzęgło w Samuraju i pojechaliśmy do wioski w dolinie po nowe z salonu Subaru Justy 4x4. Do tego nowego Subaru hyc w filcakach, a do bagażnika cielak i w drogę.

Popatrz na to z perspektywy, że wybierasz w salonie wymarzone moto z asesoriami i dajesz dyla w krzaczory. Bo masz taką możliwość. Fakt, mój trampek od 2014 nie był ani razu w porządnej bajurze, za to xt600z tenere było jak było :D, a dzisiaj jest już sentymentalnym wspomnieniem, tematem do renowacji.

Nasze wywody są słuszne tylko w perspektywie z której wychodzą. Ten trampek powyżej jest w innej perspektywie. Ten sam trampek w sile wieku za parę lat będzie łojony w ten sam sposób i będzie to fajne? :D

Melon
10.11.2023, 13:59
Zaczekaj, nie jeździłem nowym trampkiem tylko macałem i wg. mnie zawias ma w stylu starego viadra znaczy tapczan, a to już średnio się nadaje na czarne z winklami. Wg. mnie Honda poszła całkowicie po taniości z tym zawiasem bo np. tylny nie ma szybkiej regulacji napięcia sprężyny. To do czego to się nadaje, solo bez bagażu, no jak ten sag opanować ?

ŁukaszBIA
11.11.2023, 10:04
Dzięki Asiu za Twoje kilka słów. Fajne te Wasze wyjazdy, zazdraszczam :)
Co do trampka to rozważałem zakup w ciemno, bez przysiadki nawet. Nie jest to jednak dobry pomysł, tym bardziej że pieniądz nie jest mały. Muszę wziąć na testy i trochę pojeździć, problem jest taki że najbliższy dealer jest 200km ode mnie.

marpom1986
13.11.2023, 06:45
Widzę dużo gadania, bez macania. Na takie kamulce to nie każda maszyna od tak z salonu da radę bez modyfikacji - bądźmy szczerzy. Na swoim zrobiłem 4k od sierpnia, czy to sam, czy w 2. Teksty że zawias na czarny i winkle jest słaby darujcie sobie.

Dubel
13.11.2023, 07:07
....Teksty że zawias na czarny i winkle jest słaby darujcie sobie.

A jaki jest?

WojtasA
13.11.2023, 07:59
Widzę dużo gadania, bez macania. Na takie kamulce to nie każda maszyna od tak z salonu da radę bez modyfikacji - bądźmy szczerzy. Na swoim zrobiłem 4k od sierpnia, czy to sam, czy w 2. Teksty że zawias na czarny i winkle jest słaby darujcie sobie.

Koleżanka, z jak mniemam konkretnym doświadczeniem z różnymi motkami, napisała to: "No nie jest on w offa tylko na asfalty i delikatne szutry." i nie widzę tam krytyki zawiasu na twardym...

Emek
13.11.2023, 08:01
Bo to nie koleżanka o tym napisała. ;)

WojtasA
13.11.2023, 08:10
A to przepraszam, wiek, używki i ignore list jak widać ograniczają percepcję ;)

Emek
13.11.2023, 08:17
Rozumiem. ;)

zaczekaj
13.11.2023, 09:50
Dzięki Asiu za Twoje kilka słów. Fajne te Wasze wyjazdy, zazdraszczam :)
Co do trampka to rozważałem zakup w ciemno, bez przysiadki nawet. Nie jest to jednak dobry pomysł, tym bardziej że pieniądz nie jest mały. Muszę wziąć na testy i trochę pojeździć, problem jest taki że najbliższy dealer jest 200km ode mnie.

W ciemno nie kupuj.
Chociaż z drugiej strony… ja po jeździe testowej byłam zadowolona a dopiero gdy kupiłam i pojeździłam w Piemoncie to dostrzegłam co mi nie pasuje w tym moto. Także jazda testowa może być spoko ale i tak po dłuższym zapoznaniu może okazać się, że jednak nie do końca moto pasuje.

Spokojnie Komar, jest jeszcze 3 Trampek w garażu, który terenu widzieć pewnie nie będzie. No ale do kościoła to on też nie jeździ.
Podać Ci vin do tych katowanych? Co byś wiedział jakich Trampków nie kupować?

Swoją drogą ja nie uważam, żeby przejechanie po kamienistej drodze było ich katowaniem.

Zaczekaj, nie jeździłem nowym trampkiem tylko macałem i wg. mnie zawias ma w stylu starego viadra znaczy tapczan, a to już średnio się nadaje na czarne z winklami. Wg. mnie Honda poszła całkowicie po taniości z tym zawiasem bo np. tylny nie ma szybkiej regulacji napięcia sprężyny. To do czego to się nadaje, solo bez bagażu, no jak ten sag opanować ?

Wyciągnięcie klucza spod kanapy nie jest aż tak czasochłonne. Podczas wyjazdu ze dwa razy zmieniałam regulacje. Trzeba znaleźć swój złoty środek.
Na czarnym nie stwierdzam problemów z zawieszeniem, dla mnie jest git. Trochę się w tym roku po czarnym wyjeździłam.
Kiepski zawias to miały 600tki. W 750 jest dużo lepiej ale nie tak dobrze jak w t7 czy Tuaregu.

Babel
13.11.2023, 10:01
Gdzieś mi chodził nowy Trampek po głowie ...ale nie wiem muszę się przymierzyć.
I mam nadal jesienną rozkminę - Trampek/T7/ Aprilia - choć jakoś się jej boję jakościowo może niesłusznie i mój faworyt to póki co 1090
Jak znam życie to pewnie zostanie EXC + dokupię coś na szosę :D
Asia - czy możesz mi na priv dać kontakt - zawsze jak się pogada to więcej człowiek się dowie :)

mdxmd
13.11.2023, 10:14
W ciemno nie kupuj.
Chociaż z drugiej strony… ja po jeździe testowej byłam zadowolona a dopiero gdy kupiłam i pojeździłam w Piemoncie to dostrzegłam co mi nie pasuje w tym moto. Także jazda testowa może być spoko ale i tak po dłuższym zapoznaniu może okazać się, że jednak nie do końca moto pasuje.

Spokojnie Komar, jest jeszcze 3 Trampek w garażu, który terenu widzieć pewnie nie będzie. No ale do kościoła to on też nie jeździ.
Podać Ci vin do tych katowanych? Co byś wiedział jakich Trampków nie kupować?

Swoją drogą ja nie uważam, żeby przejechanie po kamienistej drodze było ich katowaniem.

Wyciągnięcie klucza spod kanapy nie jest aż tak czasochłonne. Podczas wyjazdu ze dwa razy zmieniałam regulacje. Trzeba znaleźć swój złoty środek.
Na czarnym nie stwierdzam problemów z zawieszeniem, dla mnie jest git. Trochę się w tym roku po czarnym wyjeździłam.
Kiepski zawias to miały 600tki. W 750 jest dużo lepiej ale nie tak dobrze jak w t7 czy Tuaregu.

ciekaw jestem, czy przednie amorki podejdą od CRF1000, gdyby ktoś zmierzył średnicę rur w trampku zaraz przy dolnej i górnej półce mogę sprawdzić. Tylny amorek też można sprawdzić ale tutaj bez demontażu pomierzyć trudno.

Pisze to dlatego iż amorek od CRF to ok 600zł a lagi przód ok 2000-3000zł jeżeli chodzi o prześwit to nie widzę problemu z przeróbką miski i będzie spokojnie ok 4cm więcej ale to już może co u niektórych powodować bóle głowy więc nie ciągne tematu...

W przypadku poprawienia "dołu silnika" pozostaje tylko zmiana przełożeń lub przeróbka mapy nie ma dołu z prostego powodu ... EKO, dlatego jest elektroniczna przepustnica, która aby spełnić normy nie otworzy się więcej w tych zakresach obrotów w których nie będzie EKO.

Jakby nie kombinować to przerabiając trampka na lepszy na pewno skończymy cenowo na T700 a jak bardziej się rozpędzimy (wkłady, ohlinsy i mapa) to i CRF1100 :)

Emek
13.11.2023, 10:56
ciekaw jestem, czy przednie amorki podejdą od CRF1000, gdyby ktoś zmierzył średnicę rur w trampku zaraz przy dolnej i górnej półce mogę sprawdzić. Tylny amorek też można sprawdzić ale tutaj bez demontażu pomierzyć trudno.

Pisze to dlatego iż amorek od CRF to ok 600zł a lagi przód ok 2000-3000zł jeżeli chodzi o prześwit to nie widzę problemu z przeróbką miski i będzie spokojnie ok 4cm więcej ale to już może co u niektórych powodować bóle głowy więc nie ciągne tematu...

W przypadku poprawienia "dołu silnika" pozostaje tylko zmiana przełożeń lub przeróbka mapy nie ma dołu z prostego powodu ... EKO, dlatego jest elektroniczna przepustnica, która aby spełnić normy nie otworzy się więcej w tych zakresach obrotów w których nie będzie EKO.

Jakby nie kombinować to przerabiając trampka na lepszy na pewno skończymy cenowo na T700 a jak bardziej się rozpędzimy (wkłady, ohlinsy i mapa) to i CRF1100 :)

Trampek ma 43 mm a CRF 45 mm to jak chcesz to wcisnąć?

mdxmd
13.11.2023, 11:33

rury ciekłym azotem a półka do piekarnika :) tyle mają rury a ile golenie ?

Emek
13.11.2023, 11:42
Jak tak to spoko :D.

madafakinges
13.11.2023, 13:07

To że rura na dole ma 43 a druga 45 nie ma znaczenia.
Np w ktm 790 S ma zawieszenie apex 43 a 790r ma xplore 48 a półki te same.

Emek
13.11.2023, 13:12
Górne. Dolne są inne.

madafakinges
13.11.2023, 13:35
https://ktmsklep.pl/oryginalne-czesci-zamienne/348599/790-adventure/421573/przod-amortyzatory-polki-zawieszenia#part-title

https://ktmsklep.pl/oryginalne-czesci-zamienne/348597/790-adventure-r/421472/przod-amortyzatory-polki-zawieszenia#part-title

zaczekaj
13.11.2023, 13:46

No niby można coś modzić i polepszać ale ja takich zapędów nigdy nie miałam, zwykle zmieniam moto co dwa lata więc szkoda mi kasy na jakieś mody, wolę ją dołożyć do kolejnego moto a że lubię testować różne sprzęty wiec zapewne i Trampek u mnie długo nie pobędzie. Mam z nim jeden dalszy plan do zrobienia a potem myślę, że zmiana.
Na co? Nie wiem, do tej pory chyba najbardziej mi podchodziła jazda Tuaregiem ale czy na to padnie? Czas pokaże.

Emek
13.11.2023, 13:54
https://ktmsklep.pl/oryginalne-czesci-zamienne/348599/790-adventure/421573/przod-amortyzatory-polki-zawieszenia#part-title

https://ktmsklep.pl/oryginalne-czesci-zamienne/348597/790-adventure-r/421472/przod-amortyzatory-polki-zawieszenia#part-title
Masz rację. :Thumbs_Up: Coś mi się poyebauo.

madafakinges
13.11.2023, 14:11
No niby można coś modzić i polepszać ale ja takich zapędów nigdy nie miałam, zwykle zmieniam moto co dwa lata więc szkoda mi kasy na jakieś mody, wolę ją dołożyć do kolejnego moto a że lubię testować różne sprzęty wiec zapewne i Trampek u mnie długo nie pobędzie. Mam z nim jeden dalszy plan do zrobienia a potem myślę, że zmiana.
Na co? Nie wiem, do tej pory chyba najbardziej mi podchodziła jazda Tuaregiem ale czy na to padnie? Czas pokaże.

Pewno i później takie skatowane moto kamieniami do ludzi? Czy Ty wstydu nie masz?!

zaczekaj
13.11.2023, 14:26
Pewno i później takie skatowane moto kamieniami do ludzi? Czy Ty wstydu nie masz?!

Obiecuje, że nie będę pisać w ogłoszeniu, że jeżdżony tylko po czarnym i do kościoła. :D

Komar
15.11.2023, 12:26
Zaczekaj, mój post był swoistym żartem. Bardzo mi się spodobało miejsce w którym byliście (z filmu).
Dzięki niemu, zorganizowałem już ekipę ludzi na wyjazd w tamte rejony w 2024 roku.
Chłopaki zobaczyli twój filmik i się w nim zakochali.
Masz kilku fanów.

zaczekaj
15.11.2023, 13:37
Zaczekaj, mój post był swoistym żartem. Bardzo mi się spodobało miejsce w którym byliście (z filmu).
Dzięki niemu, zorganizowałem już ekipę ludzi na wyjazd w tamte rejony w 2024 roku.
Masz kilku fanów.

Przyznam, że wzbudził mieszane uczucia :D
W każdym bądź razie jakby ktoś bardzo chciał unikać moich motocykli to nie ma problemu, vin podam :D
Fajnie, że film się podobał i namówił na wyjazd. To zawsze cieszy gdy można kogoś zmotywować czy zachęcić.

mdxmd
15.11.2023, 13:41
Masz kilku fanów.

Czy reasumpcja postów jest zgodna z regulaminem forum ? :D a tak fajnie temat katowania się rozwijał...

redneck
17.11.2023, 12:17
Jeżeli ktoś szuka poszerzenia stopki bocznej do Transalp 750, to proszę się wstrzymać do weekendu:). Poszerzenie mojej produkcji jest już gotowe, dziękuję za pomoc koleżance Zaczekaj.
Były uwagi do pierwszej wersji, nie mogłem tego tak zostawić i.... powstała druga wersja o nowym kształcie:D:at::at:

irekafrica
18.11.2023, 17:24
Zaczekaj.Fajny film 💪 Też muszę zaliczyć Jareffrau w przyszłym roku ale myślę to połączyć z Stella Alpina.

zaczekaj
18.11.2023, 19:52
Zaczekaj.Fajny film 💪 Też muszę zaliczyć Jareffrau w przyszłym roku ale myślę to połączyć z Stella Alpina.

Dzięki! Ja niestety ze Stella nie połączę bo jest w tym samym terminie co zlot Baby na Motóry. A to jest coroczny priorytet ;)

ramires
01.12.2023, 13:13
130084

130083

Takie coś znalazłem w sieci hondy

Setup pre delivery

zaczekaj
12.01.2024, 23:27
To jakby ktoś szukał gdzie jest filtr powietrza… https://youtu.be/zcL9i_4MDCA?si=jY-6Ddm_0alFBkYp

zcL9i_4MDCA

szakalkp
28.01.2024, 18:07

Przednie nie podejdą, musiałbyś roztoczyć półki, do tego inne są zaciski i tarcze. Całe koła do wymiany. Lepiej już zastosować wkłady (kardridże), najlepiej wychodzą Andreani Rally Race. Tylni amortyzator od Afryki nie podejdzie, musi być zbiornik z przeponą z boku, w osi otworu pod mocowanie do ramy. Inaczej zawadzisz o skrzynkę chyba na aku oraz zbiornik wyrównawczy. Do trampków pasują tylko amory od trampków. Można założyć od XL700v ale stracisz 10mm skoku, zyskasz mocniejszą sprężynę i regulacje dobicia. Najlepiej wychodzi amortyzator od shock factory z Francji.

A co do zmiany map, trzeba by było zrobić zrzutkę i zrobić jedną nową dla wszystkich. Wyjdzie po parę stówek, a będzie petarda.

Melon
21.02.2024, 17:30
Jak by kto chciał tempomat to w hameryce robią, podobno do wszystkich hąd mają robić.
https://veridiancruise.com/en-eu/products/pre-order-honda-xl750-23-transalp?variant=47464461336893

kylo
19.09.2024, 18:55
Nowy Trampek może nie ujął mnie wyglądem,
ale podchodząc na chłodno do tematu, z perspektywy
chęci zmiany (po 14latach) poczciwego klekota
na coś bardziej współczesnego: pozycja za kierownicą - BDB,
miejsce dla pasażera (warunek obowiązkowy) uchwyty - BDB,
ugięcie kolan kierowca jak i pasażer - BDB,
waga - super, moc względem pojemności i wagi na papierze - BDB,
wyświetlacz, nawet dla zatwardziałych wielbicieli klasycznych zegarów - czytelny.
Na jazdę testową pojechałem z synem, aby był miarodajny balast.
Wrażenia po przejechanych 58km (1h)....
Stabilność prowadzenia w zakrętach, na wprost, hamulce, pozycja - BDB.
Zawias, przynajmniej w demo twardy, przejazdy po muldach, tłucze, nie wybiera.
Całokształt motocykla robi naprawdę dobre wrażenie w tej klasie / kasie.
Jedyny element, który naprawdę rozczarowuje to - silnik,
bez względu na mapę... dół lipa..., góra lipa...
Obciążenie kierowca + pasażer bez bagażu, tryb "sport"
120 km/h szósty bieg, odwinięcie rolgazu - buuuu, motór nie jedzie,
redukcja na pięć - buuuu, nie jedzie, redukcja na cztery - buuu no nie jedzie:confused:
Nie wiem gdzie były podczas mojej jazdy te obiecywane 92KM ???
Brzmienie wydechu OK. ale reakcja na gaz podczas ruszania, jazdy - po prostu marna,
przy mocniejszym obciążeniu bez względu na zakres obrotów wibruje, buczy,
ale nie jedzie, co najwyżej lekko przyspiesza. Dla porównania praca silnika CB500 Małżonki
to cud, miód, malina. Byłem przekonany, że tu będzie równie kulturalnie
tyle, że z Ogniem,a nie buuu i podrygi...
Gdyby do nowego Trampka włożyć "słabszy" silnik z T7, którego praca w dolnym i średnim zakresie jest dla mnie BDB,
wyszedł by naprawdę przyzwoity średniaczek!

furman
19.09.2024, 19:15
Co prawda Trampkiem nowym nie jechałem, ale z tym samym silnikiem przejechałem się Hornetem i tam piec wydaje się bardzo żywiołowy. Coś może pogmerali przy mapach.

kylo
19.09.2024, 20:22
Trudno powiedzieć.
Na testy, dla potencjalnego klienta, sprzęt powinien byś iskra,
dawać z siebie "więcej" niż seria.
Aby zachęcić, przekonać, sprawić aby zainteresowany
chciał go kupić tu i teraz! ...a nie wrócił z jazdy zupełnie rozczarowany.
Osobiście nie szukam "sporta" tylko spokojnego, wygodnego podróżnika.
Ostatnie kilkanaście lat na traktorze z bawarii o niebagatelnej mocy 60 KM:D
Tyle, że nawet leciwy "klekot" o wątłym prowadzeniu, smagnięty manetką
JEDZIE z dołu, na górze, nawet objuczony jak wielbłąd....

ps. Melon widziałem ten wykres, ma się nijak do realu.
Jazda testowa, u lubelskiego przedstawiciela Pana Hondy.

Melon
19.09.2024, 20:29
To musiał być zepsuty egzemplarz, zobacz wykres z hamowni co Mada wstawił. Zielony to trampek
https://africatwin.com.pl/attachment.php?attachmentid=137629&d=1726731184

furman
19.09.2024, 22:53
A on ma opcję przestawiania map zapłonu ? Może była deszczowa włączona ?

kylo
20.09.2024, 05:18
Ma kilka, dlatego po słabym starcie również tak pomyślałem i przełączyłem,
na mapę - "SPORT"...

Dejf
18.01.2025, 11:59
jeżdżę Trampkiem 700, miałem sie przesiąść się na nowego... (dodam ze moja jazda to Trampkowanie) pierwsze wrażenie jak ruszyłem bylo takie po co mi nowy Trampek skoro mam jednego......
Jasne zawias przepaść do starego i w ogóle fajnie ogólnie, ale brakło efektu "wow" na który liczyłem.

Dodam iż efekt wow wywołał Suzuki D800 nowy V-Storm na papierze słabszy ale wrażenia z jazdy super w porównaniu do XL750.

Afryka nie była planowana... a skończyło się że ostatecznie wylądowała w garażu

dodam iż podobne fajne wrażenia odniosłem jeżdżąc BMW GS900... gdyby jeszcze miał DCT i był jak dla mnie nieco niższy.... to wyjątkowo wysoka koza, jak CRF1000

Romano
25.01.2025, 21:43
Pytanko mam, czy koła z CRF1000 2018 będą pasować do Trampka?

Robi72
28.01.2025, 11:15
jeżdżę Trampkiem 700, miałem sie przesiąść się na nowego... (dodam ze moja jazda to Trampkowanie) pierwsze wrażenie jak ruszyłem bylo takie po co mi nowy Trampek skoro mam jednego......
Jasne zawias przepaść do starego i w ogóle fajnie ogólnie, ale brakło efektu "wow" na który liczyłem.

Dodam iż efekt wow wywołał Suzuki D800 nowy V-Storm na papierze słabszy ale wrażenia z jazdy super w porównaniu do XL750.

Afryka nie była planowana... a skończyło się że ostatecznie wylądowała w garażu

dodam iż podobne fajne wrażenia odniosłem jeżdżąc BMW GS900... gdyby jeszcze miał DCT i był jak dla mnie nieco niższy.... to wyjątkowo wysoka koza, jak CRF1000

Nie dziwi mnie, że Suzuki D800 V-Strom zrobił większe wrażenie, bo tak na prawdę to co odczuwamy przy przyspieszaniu motocyklem to jego siła odpychania się, czyli moment obrotowy, a silnik Suzuki jest w tym przypadku lepszy od silnika nowego Trampka. Moc w tym wypadku jest mniej ważna. Najważniejsza jest elastyczność pieca w dolnym i średnim zakresie obrotów, które wykorzystujemy na codzień :Thumbs_Up:

matjas
28.01.2025, 11:47
Dlatego to co jest na papierze jest niemal nieistotne.
Trza się karnac i zobaczyć.
Osobiście nie lubię zbytnio wysoko kręcących się silników /wyjatkiem jest k75/ i dla mnie moto musi mieć dobry dół i środek bo tym się najczęściej jeździ.
R1100 ma wszystko dobre i dół i środek a powyżej 5krpm ciągnie tak że nie chce się wierzyć w te nędzne wartości na papierze. R80 również.

Nowy dl800 zbiera mega opinie. Trampek jest dla mnie mdły - tak jak większość hond niestety. Nie wiem co w tym jest ale tak już jest.

Janek-2004
28.01.2025, 14:01
Mogę potwierdzić pozytywną opinię odnośnie DL800, którym jeździłem na przełomie września i października 2024. Na co dzień jeżdżę DL650 ('2021) i to był mój punkt odniesienia. Kilka tygodni wcześniej miałem okazję przejechać się Trampkiem 750. W porównaniu do DL650 to oczywiście lekkość, lepsze hamulce i czuć więcej mocy ale to nie jest zaskoczeniem. Zaskoczeniem był dziwnie działający quickshifter, który dziwnie poszarpywał ale mogło to być moje indywidualne odczucie lub nieoptymalne jego użycie. W przypadku jazdy DL800 to pamiętam, że ten wynalazek działał po prostu tak, jak czułem że powinien. Gdybym miał dzisiaj wybierać wybrałbym raczej DL800. Ciągle czekam aż Honda wypuści Trampka z systemem e-clutch wówczas po przejażdżce możliwe, że zmienię zdanie.