PDA

View Full Version : Oryginalny tłumik rozsypał się w środku rd07a

Jakubek
31.07.2022, 21:51
Witam serdecznie wszystkich Afrykańczyków

Wnętrze mojego tłumika dostało luzu osiowego, ponadto łapiąc za końcówkę wydechu można ją obrócić. Afra dostała rasowego brzmienia ale to nie to na czym mi zależy.
W związku z tym czy zna ktoś budowę wewnętrzną tłumika?
Rozcinać go z przodu na łączeniu nierdzewki z rdzewką?
A może wnętrze powinno wyjść tyłem po rozwierceniu 3 spawów?

Piter!!!
31.07.2022, 22:42
Musisz go rozciąć z przodu na spawie. W środku są bodajże dwie przegrody połączone rurką. Jak się nie mylę, to pierwsza przegroda jest zgrzewana z obudową w kilku miejscach. Albo to puściło, albo coś innego. Po rozcięciu będziesz widział

Jakubek
09.08.2022, 21:00
Może komuś się przyda. Tak to wygląda w środku.
Wewnętrzna pucha powinna wyjść tyłem bo tam trzyma ją pierścień przyspawany trzema punktami do zewnętrznej obudowy. W moim przypadku ten pierścień się rozsypał i wyjąłem puszkę od przodu. Dzięki temu mogłem bezinwazyjnie wybić to złote zakończenie wydechu i nie uszkodziłem wypełnienia z waty szklanej.

wierny
10.08.2022, 03:09
Dzięki kolego Jakubek. Na pewno się komuś przyda.:Thumbs_Up: Fotkę puchy wewnętrznej z watą, od strony wlotu spalin, wrzucił byś też?:)

jabolos
10.08.2022, 18:09
Po tylu latach, korzystając z faktu, że i tak jest tłumik rozłożony można by od razu watę wymienić, szczególnie, że koszt nie jest jakiś duży.

Jakubek
10.08.2022, 21:20
Wata szklana znajduje się pomiędzy puszką wewnętrzną a obudową zewnętrzną, na całej długości tłumika. Widać ją na 2 i 3 zdjęciu.
Foty od przodu nie zrobiłem ale tak to wyglądało.

Dzieju
12.08.2022, 06:19
Patrząc na różnicę średnic to tej waty jest tam bardzo cieniutko.
Daj jeszcze fotkę od wlotu, chodzi o to co jest w środku wewnętrznej siatkowej rury.

Jakubek
12.08.2022, 15:34
Nie mam foty a tłumik już zespawany, ale nic tam nie ma. Jakieś 200 mm w głąb jest ściana z wspawaną rurką, która leci dalej do tyłu, ale nie wystaje do przodu.
Warstwa waty jest cieniutka, ma z 8 mm. Jest za to bardzo mocno skompresowana i sztywna.

Dzieju
14.08.2022, 08:34
Czyli nic nie wycisza a jedynie likwiduje rezonans.