Zaloguj siê

View Full Version : Crf africa twin dct 1100 2021r g³o¶na praca skrzyni (napêdu)

Adamek2
23.06.2022, 21:55
Witam.
Po pierwszym przegl±dzie w aso na 1tys km zauwa¿y³em pojawiaj±cy sie d¼wiêk przy schodzeniu z prêdko¶ci oko³o 90km/h do 85km/h dziewk pojawia³ siê g³ównie przy mocno rozgrzanym silniku i narasta³.

Przy przebiegu oko³o 2.7tys km pojawiaj±cy d¼wiêk narasta³ i zwiêkszy³ zakres od 46km/h do ponad 116km/h oraz powy¿ej choæ przy tej prêdko¶ci s±dzê iz jest najg³o¶niej dalej szum wiatru zag³usza d¼wiêki.

W tej chwili motocykl postawi³em na wymianê opon gdy¿ przy przebiegu 4509km przednia by³a ju¿ nie do u¿ytku (Bridgestone) a jako nowe zamówi³em Metzeler i¿ w Modelu 2022r montowane s± na pierwszy monta¿ lecz tu do rzeczy, odbieram motocykl z serwisu po zmianie opon a d¼wiêk zwiêkszy³ siê diametralnie wiêc wróci³em do serwisu by sprawdzili co siê sta³o.

Serwis stwierdzi³ ze wszystko jest ok i poprawi³ napiêcie ³añcucha gdy¿ okazalo siê ze mechanik troszeczkê za mocno napi±³.

Ponownie wsiad³em na motocykla by sprawdziæ czy aby na pewno jest wszystko ok lecz dziek zmieni³ ton i nie wiele ucich³ a nadal pozosta³.

Zrobiono moim motocyklem juz ponad 200km w aso i ostatnio stwierdzono i¿ faktycznie cos wyje lecz nie wiedz± co twierdz±c bym je¼dzi³ i u¿ytkowa³ motocykl a nadmieniê i¿ boje siê ¿e uszkodzenia powi±zane z uszkodzonym ³o¿yskiem w skrzyni czy silniku mog± byæ zbyt powa¿ne.
W za³±czonym filmiku przedstawiam dzwiek o jakim mowa.
https://youtu.be/eIujHJnDYpA
eIujHJnDYpA

Adamek2
23.06.2022, 23:33
Czy jest szansa i¿ zakupi³em felerne opony które wyja jak ³o¿ysko??

Melon
23.06.2022, 23:35
Jak bie¿nik typowo terenowy to bêd± g³o¶ne.

Mario
23.06.2022, 23:49
Je¶li opony to karoo street to wyj±. Sprawdzone.

Majster
24.06.2022, 01:03
Zrobiono moim motocyklem juz ponad 200km w aso i ostatnio stwierdzono i¿ faktycznie cos wyje lecz nie wiedz± co twierdz±c bym je¼dzi³ i u¿ytkowa³ motocykl a nadmieniê i¿ boje siê ¿e uszkodzenia powi±zane z uszkodzonym ³o¿yskiem w skrzyni czy silniku mog± byæ zbyt powa¿ne.

Mo¿e warto zaproponowaæ serwisowi niech zmieni opony na typowo szosowe i wykonajcie jazdê testow±. Nawet u¿ywane.
Je¶li stwierdzili ¿e co¶ wyje i chc± by¶ je¼dzi³ to niech ci to dadz± to na papierze i niech siê pod tym serwisant podpisze.

Adamek2
24.06.2022, 05:55
Tak opona Metzeler karoo street.
Je¼dzi³em testowym na tych oponach i jest cisza oczywi¶cie s³ychaæ delikatnie szum opon przy okolo 113km/h lecz nie wycie jak w przypadku moim.
Na oryginalnych oponach by³o identycznie sama zmiana opon nie zmieni³a problemu ��

https://youtu.be/VIEkfwheWvA
Test opon Metzeler Karoo Street
VIEkfwheWvA

To jest filmik nagrany podczas porównania pracy Motocykla Testowego na Metzeler Karoo Street przy tych samych warunkach chwilê po nagraniu filmu z udzia³em mojego motocykla

zimny
24.06.2022, 08:00
Na tym pierwszym filmiku to wypisz wymaluj jakbym s³ysza³ Motozy ADV. Tak to dok³adnie wy³o...

Ale jak opony jakoby wykluczone to nie wiem. D¼wiêk narasta z prêdko¶ci± wiêc nie ³±czy³bym tego ze skrzyni±. Powodzenia w rozwi±zaniu problemu.

Mimo wszystko przyjrza³bym siê jeszcze oponom...g³upia sprawa ale zak³adam ¿e ci¶nienie sprawdza³e¶ i nie jest np. 1atm..?

Aaa... jeszcze jedno. Napisa³e¶:

"W tej chwili motocykl postawi³em na wymianê opon gdy¿ przy przebiegu 4509km przednia by³a ju¿ nie do u¿ytku (Bridgestone)"

Nie wiem, o ile to nie kostka je¿d¿ona na asfalcie, albo nie je¼dzi siê KTMem po norwegii (asfalty ichniejsze) z non stop manet± OPEN to nie da siê zajechaæ szosowych opon w 4500km. Co¶ tam nie gra, mo¿e z ko³em, mo¿e z ci¶nieniem. Ale wszystkie objawy które opisujesz, od A do Z brzmi± jak wycie opon.

R2D2
24.06.2022, 09:12
To raczej opony , tez mam teraz Metzeler karoo street i ty³ wyje jak u ciebie.

WojtasA
24.06.2022, 09:56
Co¶ mo¿e byæ z tymi Metzeler karoo street, zrobi³em na nich 15k km i siê przyzwyczai³em, ale czasem jak siê przesiadalismy z kumplem to mówi³, ¿e wy³y.

matjas
24.06.2022, 10:17
Tak opona Metzeler karoo street.
Je¼dzi³em testowym na tych oponach i jest cisza oczywi¶cie s³ychaæ delikatnie szum opon przy okolo 113km/h lecz nie wycie jak w przypadku moim.
Na oryginalnych oponach by³o identycznie sama zmiana opon nie zmieni³a problemu ��

https://youtu.be/VIEkfwheWvA
Test opon Metzeler Karoo Street
VIEkfwheWvA

To jest filmik nagrany podczas porównania pracy Motocykla Testowego na Metzeler Karoo Street przy tych samych warunkach chwilê po nagraniu filmu z udzia³em mojego motocykla

s³ychaæ, ¿e wieje w mikrofon i w zasadzie tyle s³ychaæ. zawracanie gitary.

Adamek2
24.06.2022, 14:37
Matjas....
co ty piszesz zawracanie gitary nic nie s³ychaæ ......

Ten filmik przedstawia przejazd drugim testowym nowym motocyklem w tych samych warunkach na identycznych oponach jak w moim przypadku nagranie wykona³em osobi¶cie te pierwsze jak i drugie.

w tym ca³a sprawa ¿e mój motocykl ha³asuje a testowy nie !!!!

Przed zmian± opon równie¿ ha³asowa³ identycznie !!!

Opony Bridgestone koñcz± siê co niektórym ju¿ przy przebiegu 2tys km na zasadzie z±bkowania g³ównie ze wzglêdu na kufer lecz równie¿ ze wzglêdu na mieszankê gumy z jakiej sa wykonan, mo¿na o tym poczytaæ w necie.

Pozdrawiam

gawmich
24.06.2022, 15:01
Cze¶æ, u mnie nic nie wyje a fabrycznie mam w³a¶nie karoo street.
Moto co prawda nowe, bo 1200 km przebiegu.
Pamiêtaj, ¿e oprócz gwarancji istnieje równie¿ w Polsce rêkojmia. W ka¿dym mie¶cie s± darmowe porady prawne (np. telefonicznie). Mo¿esz sprzedawcy przedstawiæ swoje za¿alenia i ¿±daæ naprawy/obni¿enia ceny.

Adamek2
24.06.2022, 15:17
Dziêkujê.
Pracowa³em w serwisie Honda prawie 10 lat lecz przygode z motocyklami rozpocz±³em w zeszlym roku gdy zakupilem w salonie gdzie kiedys pracowalem.
Dzi¶ dosta³em wiadomo¶æ bym przyjecha³ i zabra³ motocykl gdy¿ zmienili mi na nowe kpl ko³a z oponami Bridgestone ponoc jest ok. Przez weekend mam testowaæ wiêc opowiem jutro jak sprawy sie maj±.

matjas
24.06.2022, 17:05
Mister - nagra³e¶ jak ¶wiszczy wiatr. Tyle s³ychaæ i to chyba normalne.

Je¶li pracowa³e¶ w serwisie moto to chyba potrafisz odró¿niæ wycie opon od uwalonego ³o¿yska. Chyba ze wystawia³es faktury :)

Kazmir
24.06.2022, 20:41
Adamek2 na to jest prosty sposób, aby powiedzieæ: opony, czy Sb /silnik?
Gdyby¶ by³ z ze stolicy.....

R2D2
24.06.2022, 22:03
Pytanie czy te metzelery które s± montowane fabrycznie s± produkowane tam gdzie te z rynku.

Mi osobi¶cie te¿ nie podoba siê to wycie ale po wci¶niêciu sprzêg³a nadal wyje.
Przy po³o¿eniu w zakrêt wycie ustaje , wiec wszystko wskazuje na opony.
Jako ze je¿d¿ê w miarê szybko to nie s³yszê tego d¼wiêku i nie przeszkadza mi to a¿ tak bardzo.
W nastêpnym sezonie kupuje opony szosowe bo je¿d¿ê po offie od ¶wiêta , a opony typu caroo nie mówi±c ju¿ o fabrycznie zak³adanych Bridgestone znikaj± w oczach.

Adamek2
25.06.2022, 13:11
Bardzo s³uszne pytanie
Odpowied¼ na nie nasuwa siê sama jak dla mnie :) gdy¿ Metzelery montowane w fabryce s± cichutkie w moim doznaniu cichsze ni¿ Bridgestone które równie¿ Honda wykorzystuje w Africa na pierwszy monta¿ od Tych metzeler karoo street które zakupi³em w hurtowni (s± bardzo g³o¶ne).
Zamówi³em oponki Pirelli Scorpion Trail 2 które zast±pi± g³o¶ne Metzelery i zobaczê na ile d¼wiêki ucichn±.
Jak na t± chwilê testujê zapo¿yczone nowe Bridgestone gdzie znacznie du¿o d¼wiêku po Metzeler zosta³o ( 70% ciszej)

Poje¿d¿ê przez weekend to wypowiem siê jak to wygl±da, gdy dostanê pirelli opiszê zmiany.
Pozdrawiam