View Full Version : Tryby jazdy- czy są wyczuwalne roznice
Czy zmieniając tryby jazdy User 1, User 2, road, rain it'd WYCZUWACIE u siebie zauważalne zmiany w pracy silnika? U mnie kompletnie nie ma żadnej różnicy pomiędzy wszystkimi programami. Ustawiłem user1 na min moc a 2 na max i nic się nie zmienia. Jest kompletnie taka sama reakcja na odkrecenie, tak samo zmienia biegi.
syncronizator
23.06.2022, 15:01
Przejechałem 19tyś km na trybie Tour na defaultowych ustawieniach.
Te bajery nie są mi zupenienie potrzebne.
nie mam dużej CRF ale na logikę Kolego:
jeśli nie zmieniałeś ustawień dla użytkownika 1 i 2 to są to takie same ustawienia.
tryb drogowy to będzie po prostu zwykła jazda jako default i najpewniej taki sam jak defaultowy user 1 i 2.
jeśli chcesz zobaczyć jak jest z RAIN to wjedź na luźną nawierzchnię i zobacz co się dzieje po odwinięciu na 2-3 biegu.
tak samo zobacz co się dzieje przy próbie hamowania awaryjnego na tym szutrze - przodem i tyłem oraz P+T tak aby włączył się ABS.
wtedy jestem pewien, że zauważysz różnicę między RAIN a ROAD.
PÓKI masz pod sobą przyczepne i suche podłoże oraz obydwa koła pokonują taką samą drogę NIC odczuwalnie się nie zmieni w reakcji na gaz bo komp nie wie nic o świecie zewnętrznym jeśli dane docierające z czujników są WCIĄŻ TAKIE SAME!
No właśnie zmieniałem te ustawienia usera 1i 2. Jeden moc max drugi min. W każdym innym moto I autem jakim jeździłem zmiany były wyczuwalne. Są po prostu inne mapy silnika które obcinają moc I jest to odczuwalne.
Nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem.
Sprawdź kiedyś jak będziesz w stosownym miejscu to co napisałem.
To nie polega na momenci3 zmiany biegów itp tylko na oddawaniu mocy, reakcji na manetkę.
Choćby grawel , ma tryb offroad ABS i jest różnica.
Roznice czuć jak się jedzie w dwa motocykle takie same i jeden zamula a drugi nie.
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
ja nie wiem jak to możliwe, że do tej pory ludzie nie mieli tych trybów. to się tak przydaje :D :D :D
Ja się nie znam ale w KTMie to była znacząca różnica w tych trybach. Za to jak wziąłem na testy GSa to żadnej różnicy nie zanotowałem. Enduro, enduro pro , chooy wie co a jechało to tak samo. Albo ja mało spostrzegawczy jestem.😁
muszel72
23.06.2022, 17:03
Co prawda manual i nie korzystam z tych trybów ale różnica mocno wyczuwalna w obcinaniu mocy.
W automacie też mocno czuje różnice. Inna reakcja na odkręcanie manetki.
Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka
No to cos jest nie halo. Tryb zmieniam strzalka i niczym nie potweirdzam?
U mnie wyraźna różnica w mocy i manetka bardziej ospała. W user to zależy jak sobie kolega skonfiguruje.
No to cos jest nie halo. Tryb zmieniam strzalka i niczym nie potweirdzam?
może RTFM????
radiolog
23.06.2022, 18:03
Ja się nie znam ale w KTMie to była znacząca różnica w tych trybach. Za to jak wziąłem na testy GSa to żadnej różnicy nie zanotowałem. Enduro, enduro pro , chooy wie co a jechało to tak samo. Albo ja mało spostrzegawczy jestem.😁
Ooooo tak, jest wyraźna róznica międy trybem sport ,a pozostałymi, widać to odczucie tylko dostępne jeźdźcom pomarańczy hehe
jest różnica pomiędzy full power a minimum power. oczywiście afra i tak się elegancko zbiera a w trybie full kunie lepiej się wyrywają.
pozdrawiam Marcin Jan
michal_m
10.01.2023, 08:56
Wlasnie kupilem nowa crf1100 w dct i es. Mysle ze te tryby jazdy najbardziej widoczne sa wlasnie w wersji z elektrycznym zawieszeniem. Na poczatku jezdzilem na tour, moto ma wtedy twarde zawieszenie i zauwazylem ze przy niskich predkosciach troszke szarpie. Zmienilem na urban, zawiecha zrobila sie miekka i przy niskich predkosciach moto jezdzi znacznie plynniej. Takze do kulania sie po wiochach z 40-50km/h to urban jest super, na autostrade i drogi krajowe to pewnie opcja tour. Reszty nie mialem czasu testowac, dopiero nabilem 100km :).
Wlasnie kupilem nowa crf1100 w dct i es. Mysle ze te tryby jazdy najbardziej widoczne sa wlasnie w wersji z elektrycznym zawieszeniem. Na poczatku jezdzilem na tour, moto ma wtedy twarde zawieszenie i zauwazylem ze przy niskich predkosciach troszke szarpie. Zmienilem na urban, zawiecha zrobila sie miekka i przy niskich predkosciach moto jezdzi znacznie plynniej. Takze do kulania sie po wiochach z 40-50km/h to urban jest super, na autostrade i drogi krajowe to pewnie opcja tour. Reszty nie mialem czasu testowac, dopiero nabilem 100km :).
Cześć ja też właśnie nowa nabyłem...I mam wrażenie że jest szarpanie okolice 50kmh zbyt wysoki bieg taki efekt muszę potestowac ustawienia... pozdrowienia.
Czy zmieniając tryby jazdy User 1, User 2, road, rain it'd WYCZUWACIE u siebie zauważalne zmiany w pracy silnika? U mnie kompletnie nie ma żadnej różnicy pomiędzy wszystkimi programami. Ustawiłem user1 na min moc a 2 na max i nic się nie zmienia. Jest kompletnie taka sama reakcja na odkrecenie, tak samo zmienia biegi.
U mnie nie ma trybu RAIN....... ciekawe :)
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.