View Full Version : Turcja w sierpniu
przemo77390
23.03.2022, 07:49
Witam,
Najpierw Covid teraz wojna. Życie krzyżuje plany wakacyjne.
Bałkany częściowo objechane i poraz któryś nie chce się znowu tam jechać.
Pomysł padł na Turcję.
Start: Warszawa i ktoś dołączy z Dąbrowy Górniczej
Termin: start 30.07 - min. do 14.08 (już w domu) - max. 21.08
Drogi - Asfalt musi być chociaż by na tranzycie. Jednak na miejscu w Turcji chciałbym je zróżnicować tak aby były też szuterki - cięższy off odpada.
Wpisujcie gdzie warto i która drogą?
Plan zakłada:Stambuł, Trabzon, Kapadocja, Bodrum, Efez, Troję i może Półwysep Galipoli
Ps. Jak ktoś chce może się dołączyć.
Spanie: Najlepiej tanie kwaterki - nie trzeba będzie ciągnąć namiotów - jeden balast mniej. Jednak temat do ustalenia nie stronie od namiotów. Na pewno z uwagi na upal trzeba będzie się odświeżać.
Przeloty: bez szaleństw - ma być to turystyczny wyjazd bez napinki, wiec te 120 - 140 autostradowe będzie wystarczające.
Motocykle które już się zdeklarowały to: T7 i 2x GS
Dojazd do Turcji rozłożony: Warszawa - Oradea (Rumunia - spanie) - Warna (Bułgaria - spanie. Spory dystans bo prawie 900 km)- Stambuł (Turcja - spanie). Z uwagi na to że nie muszę udowadniać ani sobie ani nikomu że można przejechać dziennie 1000 i ponad km, tylko po co - to dojazd rozkładam w czasie i przestrzeni. Oczywiście do zmodyfikowania bo wieczorkiem można zobaczyć jak smakuje piwko w lokalnym Pubie czy sklepie.
Przeloty dzienne w samej Turcji do 400km
Pozdrawiam,
Przemo
Jeżdżę do pracy do Izmiru. Po ostatnim pobycie w sierpniu powiedziałem im żeby więcej mnie nie zapraszali w lipcu i sierpniu.
Nie wyobrażam sobie jechać tam na moto na urlop w tym czasie :)
przemo77390
23.03.2022, 08:53
Jeżdżę do pracy do Izmiru. Po ostatnim pobycie w sierpniu powiedziałem im żeby więcej mnie nie zapraszali w lipcu i sierpniu.
Nie wyobrażam sobie jechać tam na moto na urlop w tym czasie :)
No niestety ale czasem nie da rady wybrać innego terminu.
W tamtym roku byliśmy n Bałkanach - da się przeżyć. Meschowe ciuchy bukłak na plecy i do przodu
wg. danych internetu wszechwiedzącego to sierpień jest korzystny:
1 dzień deszczowy
liczba godzin słonecznych: 13H
Jedna z niższych wilgotności 56% a to ważne
to jak w Turcji za gorąco w wakacje to może Szwecja - za mną chodzi od pwenego czasu...
PZDR
Qter
maciekrom
23.03.2022, 15:46
Byłem pół roku temu i w tym roku też planuję bo Turcja to duży kraj. Stambuł polecam na kilka dni minimum, żeby poczuć klimat miasta i zaliczyć Grande Bazaar. W centrum miasta można znaleźć hotel blisko głównych zabytków ale będzie problem z parkowaniem. Efez ok, Troya sugeruję pominąć bo w okolicy jest fajna wysepka Bozcaada. Byliśmy też w Pammukale. W tym roku planuję przejechać bardziej południową część Turcji do jeziora Wan, a może nawet uda się do Iranu wjechać. Jak nie to pewnie ze wschodu polecimy na Gruzję tylko u mnie termin o jakieś 2-3 tygodnie póżniejszy i poświęcę na wyjazd około miesiąca.
Żeby nie było ze matjas to stara maruda.
Zazdroszczę. Do tego dalej od morza pewnie tez nieco lepiej jest ten upał znieść.
Na kołach jedziecie???
maciekrom
23.03.2022, 18:24
Ogólnie zawsze oprócz Pamiru było na kołach ale ostatni powrót w deszczu i chłodzie z Turcji w połowie września uświadomił mi, że jesteśmy coraz starsi i nasze przeciwdeszczówki chłoną wodę jak gąbka. W tym roku mam zamiar na przyczepce wywieźć Afrę ponad 1000 km na południe od Łodzi i tam zostawić auto w BiH lub w Serbii, żeby na powrocie te najchłodniejsze ostatnie 1000 kilometrów już w komforcie wracać. Za to na spokojnie mogę zabrać na taki wyjazd tylko kurtkę mesh i będzie ok. Jest też plus, że wreszcie będę miał miejsce na jakieś pamiątki z Sarajewa bo zawsze moto zapakowane jak ciężarówka z darami ;-)
przemo77390
23.03.2022, 18:34
My tez na 2oo - tamoj i nazad
Turcję mogę tylko polecić. Jest to duży kraj, świetny na wakacje - zabytki, ludzie, krajobrazy, kuchnia! Oraz (jeśli kogoś to interesuje) - ciepłe morze, a właściwie morza.
Jak jest lato, to musi być ciepło:D Tego nie przeskoczymy.
Ale! Środkowa, a przede wszystkim wschodnia Turcja to góry. Bardzo często jedzie się na wysokości ponad 2000 m.n.p.m.
Przyzwyczajeni do szukania hoteli z klimatyzacją, okazało się, że w Kurdystanie było to zupełnie niepotrzebne! W nocy temperatura spada tam do kilkunastu stopni. Dlatego - jeśli nie lubicie upałów - polecam środkową i wschodnią Turcję.
przemo77390
24.03.2022, 07:27
Turcję mogę tylko polecić. Jest to duży kraj, świetny na wakacje - zabytki, ludzie, krajobrazy, kuchnia! Oraz (jeśli kogoś to interesuje) - ciepłe morze, a właściwie morza.
Jak jest lato, to musi być ciepło:D Tego nie przeskoczymy.
Ale! Środkowa, a przede wszystkim wschodnia Turcja to góry. Bardzo często jedzie się na wysokości ponad 2000 m.n.p.m.
Przyzwyczajeni do szukania hoteli z klimatyzacją, okazało się, że w Kurdystanie było to zupełnie niepotrzebne! W nocy temperatura spada tam do kilkunastu stopni. Dlatego - jeśli nie lubicie upałów - polecam środkową i wschodnią Turcję.
Czyli trzeba grzać w środeczek i wschód
Tak na szybko znalezione info i mapy. Co wykluczyć co dodać?
https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1xbdmBfQfqNTZed54AlxEGSCuPXE&ll=37.81353176105209%2C40.15777600000003&z=8
https://turcjawsandalach.pl/content/pomoc-dla-niezdecydowanych-podr%C3%B3%C5%BCnik%C3%B3w#Poludniowo-wschodnia_Anatolia
Anatolią Centralną na zachodzie, Anatolią Południowo-Wschodnią na południu oraz Iranem, Armenią i Gruzją na wschodzie są ciekawe.
Imponujące łańcuchy górskie Kop, Soganli, Allahuekber i Palandoken no i Ararat, jezioro Wan
• Gaziantep - baklawa, kebaby oraz nowoczesność przemieszana z tradycją
• Şanlıurfa - miejsce urodzin proroka Abrahama oraz bazar z wewnętrznym dziedzińcem, gdzie pija się herbatę i niespiesznie kontempluje rzeczywistość
• Góra Nemrut - wschód i zachód słońca w towarzystwie ogromnych posągów na szczycie górskim
• Diyarbakır - bazaltowe mury miejskie, meczet, którego początki giną w mrokach dziejów oraz dzieci ulicy
• Hasankeyf - jaskinie-domostwa nad którymi wisi cień zagłady poprzez zalanie wodami rzeki Tygrys
• Mardin i Midyat - najładniejsze miasta w tym regionie
• Van - malowniczy zamek na wzgórzu i jeszcze bardziej malownicze jezioro
• Akdamar - kościół na wyspie położonej na jeziorze Van
Już się nie mogę doczekać relacji!
tomdiabollo
27.03.2022, 13:26
Przemo szkoda ze zapodałeś temat w ostatnich dniach :( a Bym/Byśmy się pisali na taki wyjazd ale niestety urlop już zaplanowany na czerwiec i nic za bardzo na tą chwilę się z tym nie da zrobić bo chłopaki z pracy w tym terminie idą na urlop.
szkoda że Cię nie było na Zimówce to byśmy na żywo pogadali .
przemo77390
28.03.2022, 05:59
Przemo szkoda ze zapodałeś temat w ostatnich dniach :( a Bym/Byśmy się pisali na taki wyjazd ale niestety urlop już zaplanowany na czerwiec i nic za bardzo na tą chwilę się z tym nie da zrobić bo chłopaki z pracy w tym terminie idą na urlop.
szkoda że Cię nie było na Zimówce to byśmy na żywo pogadali .
Heja,
Niestety nie udalo sie byc na zimowce.
Tak to jest z tymi urlopami ze nie zawsze da sie je pozgrywac.
Pozdr
przemo77390
19.04.2022, 10:49
Ktoś rozważa dołączenie.
Od dziś tj. 19.04.2022 ponoć można do Turcji bez paszportów wjeżdżać - nasze MSZ jeszcze śpi.
Ktoś rozważa dołączenie.
Od dziś tj. 19.04.2022 ponoć można do Turcji bez paszportów wjeżdżać - nasze MSZ jeszcze śpi.
Tak, jest wjazd na dow. os. Dziś dostalem info z biura podroży- lecimy tam 15.05
pawel_kielce
19.04.2022, 12:01
Turcja - super pomysł !!!
Dorzucę swoje 3 grosze (po wyjeździe wgłęb w Turcji w ub wakacje).
Jeśli dotarcie do Turcji ma być typową dojazdówką - odpuścił bym Rumunię a tym bardziej Warnę (brrrr). Ćwiczyliśmy dojazd różnymi "opcjami". Najszybciej (choć nieco dalej) - Serbia, potem Bułgaria ze wschodu na zachód (autostrady dla moto - darmowe - w Bułgarii).
Nie porównywał bym ciepła bałkańskiego np. w Albanii czy Czarnogórze z upałem w środkowej Turcji !
Tam naprawdę, jak odjedziecie znacznie od wybrzeża potrafi być b. gorąco - doświadczyliśmy tego w minione wakacje. Dlatego 400 km dziennie poza asfaltami, poza wybrzeżem - b. ambitnie jeśli ma być "bez napinki".
Z tanim spaniem - musicie pytać, czasem długo. Ceny noclegów potrafią być różne, czasem kompletnie nieuzasadnione. Z drugiej strony niejednokrotnie podobne kwoty wychodziły za 3 pokoje co za jeden dla trzech (niewielka różnica).
O Stambule, jeździe po nim, autostradach w Turcji chyba wszystko tu już napisano...
Kraj geograficznie zajebisty, ludzie super, poziom bezpieczeństwa - pozazdrościć.
Oczywiście piszę wyłącznie o swoich doświadczeniach.
PS. "Oczywiście do zmodyfikowania bo wieczorkiem można zobaczyć jak smakuje piwko w lokalnym Pubie czy sklepie: - tu akurat bym nie liczył na fajerwerki. Piwo mają ...:mur:
Trzymam kciuki za udany wyjazd.
Witam,
Najpierw Covid teraz wojna. Życie krzyżuje plany wakacyjne.
Bałkany częściowo objechane i poraz któryś nie chce się znowu tam jechać.
Pomysł padł na Turcję.
Start: Warszawa i ktoś dołączy z Dąbrowy Górniczej
Termin: start 30.07 - min. do 14.08 (już w domu) - max. 21.08
Drogi - Asfalt musi być chociaż by na tranzycie. Jednak na miejscu w Turcji chciałbym je zróżnicować tak aby były też szuterki - cięższy off odpada.
Wpisujcie gdzie warto i która drogą?
Plan zakłada:Stambuł, Trabzon, Kapadocja, Bodrum, Efez, Troję i może Półwysep Galipoli
Ps. Jak ktoś chce może się dołączyć.
Spanie: Najlepiej tanie kwaterki - nie trzeba będzie ciągnąć namiotów - jeden balast mniej. Jednak temat do ustalenia nie stronie od namiotów. Na pewno z uwagi na upal trzeba będzie się odświeżać.
Przeloty: bez szaleństw - ma być to turystyczny wyjazd bez napinki, wiec te 120 - 140 autostradowe będzie wystarczające.
Motocykle które już się zdeklarowały to: T7 i 2x GS
Dojazd do Turcji rozłożony: Warszawa - Oradea (Rumunia - spanie) - Warna (Bułgaria - spanie. Spory dystans bo prawie 900 km)- Stambuł (Turcja - spanie). Z uwagi na to że nie muszę udowadniać ani sobie ani nikomu że można przejechać dziennie 1000 i ponad km, tylko po co - to dojazd rozkładam w czasie i przestrzeni. Oczywiście do zmodyfikowania bo wieczorkiem można zobaczyć jak smakuje piwko w lokalnym Pubie czy sklepie.
Przeloty dzienne w samej Turcji do 400km
Pozdrawiam,
Przemo
przemo77390
19.04.2022, 13:30
Turcja - super pomysł !!!
Dorzucę swoje 3 grosze (po wyjeździe wgłęb w Turcji w ub wakacje).
Jeśli dotarcie do Turcji ma być typową dojazdówką - odpuścił bym Rumunię a tym bardziej Warnę (brrrr). Ćwiczyliśmy dojazd różnymi "opcjami". Najszybciej (choć nieco dalej) - Serbia, potem Bułgaria ze wschodu na zachód (autostrady dla moto - darmowe - w Bułgarii).
Nie porównywał bym ciepła bałkańskiego np. w Albanii czy Czarnogórze z upałem w środkowej Turcji !
Tam naprawdę, jak odjedziecie znacznie od wybrzeża potrafi być b. gorąco - doświadczyliśmy tego w minione wakacje. Dlatego 400 km dziennie poza asfaltami, poza wybrzeżem - b. ambitnie jeśli ma być "bez napinki".
Z tanim spaniem - musicie pytać, czasem długo. Ceny noclegów potrafią być różne, czasem kompletnie nieuzasadnione. Z drugiej strony niejednokrotnie podobne kwoty wychodziły za 3 pokoje co za jeden dla trzech (niewielka różnica).
O Stambule, jeździe po nim, autostradach w Turcji chyba wszystko tu już napisano...
Kraj geograficznie zajebisty, ludzie super, poziom bezpieczeństwa - pozazdrościć.
Oczywiście piszę wyłącznie o swoich doświadczeniach.
PS. "Oczywiście do zmodyfikowania bo wieczorkiem można zobaczyć jak smakuje piwko w lokalnym Pubie czy sklepie: - tu akurat bym nie liczył na fajerwerki. Piwo mają ...:mur:
Trzymam kciuki za udany wyjazd.
Dobra podpowiedź - dzięki. Zatem Węgry - Bułgaria - Turcja.
I jak, jak było?
Ja właśnie zastanawiam się gdzie w połowie września skoczyć i rozważam Maroko albo Turcję. Jak Turcja (bo to pierwszy raz) to chciałbym szybko zaliczyć Stambuł i dalej w głąb, może dookoła kraju. Jakie asfaltowe traski z widokami polecacie?
przemo77390
27.08.2022, 16:56
I jak, jak było?
Ja właśnie zastanawiam się gdzie w połowie września skoczyć i rozważam Maroko albo Turcję. Jak Turcja (bo to pierwszy raz) to chciałbym szybko zaliczyć Stambuł i dalej w głąb, może dookoła kraju. Jakie asfaltowe traski z widokami polecacie?
Bylo nijak :) - wyjazd nie doszedl do skutku. Nalozylo sie na to sporo czynnikow niezaleznych, wiec przekladam na kolejny rok - bo on tez bedzie slaby ppd wzgledem podrozy na wschod.
Lecimy w ramach rekompensaty utraconej radosci na spontanie przed siebie - droga ma byc celem a piwo pod sklepem relaksem.
3.09 start z Dabrowy Gorniczej w strone Rumuni a dalej to nastroje, goscinnosc i chec przeżywania wyznaczy droge.
Ja startuję w tamte rejony 12.09 i na celownik biorę Stambuł. Trasą zarządzać będzie pogoda.
I jak tam było w Turcji we wrześniu kto był ?:)
przemo77390
09.01.2023, 15:55
Mi mój wyjazd nie wyszedł - może w tym roku.
Zet Johny
09.01.2023, 22:02
Ja byłem z Rafałem i było zajebiście. Zdjęcie w kalendarzu 2023 w sierpniu to Rafała dzieło.
Wysłane z mojego RMX2170 przy użyciu Tapatalka
Tak. u masz relacje:
https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=37025&page=2
Byłem tm 2 razy na tej wyprawei wiec przeskroluj tez niżej:-). Uważąm, żę wrzesien jest super w północnej Turcji
pozdrawiam trolik
Tak. u masz relacje:
https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=37025&page=2
Byłem tm 2 razy na tej wyprawei wiec przeskroluj tez niżej:-). Uważąm, żę wrzesien jest super w północnej Turcji
pozdrawiam trolik
Fajnie mam plan na wrzesień dojechać do D915 :)
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.