View Full Version : Piasek pod korkiem wlewu paliwa
Wczoraj podczas tankowania zauważyłem sporo drobin piasku w przestrzeni "przelewowej" pod korkiem wlewku paliwa (tej połączonej z rurką odprowadzającą nadmiar paliwa z tankowania) i mocno zastanawiam się skąd one się tam wzięły. Nalot brudu w tym miejscu nie dziwi mnie, ale duża szczypta piachu?
W deszczu do tej pory nie zdążyłem pojeździć, więc jedynym rozsądnym rozwiązaniem wydaje mi się wdmuchnięcie piachu rurką odpływową podczas mycia moto. Możliwe to? Szukać gdzieś indziej przyczyny?
Możesz od góry delikatnie dmuchną w tę rurkę i zobaczyć co wypadnie. Wg. mnie o jest możliwe.
Dobry pomysł :Thumbs_Up:
Dmuchnąłem, ale wyleciało może z 5 ziaren piasku, przepłukałem nawet strzykawką ale nic więcej nie wypadło.
Dziwna sprawa, nie po raz pierwszy myłem moto myjką ciśnieniową, jak zwykle z dużą ostrożnością i tym bardziej nie wtykałem lancy w rurkę odpływową :Sarcastic:
Cóż, jak to mówią - jeździć i obserować, byle by piach nie dostał się do wnętrza zbiornika...
Jeszcze jeden trop mi przyszedł do głowy - po odstawieniu nagrzanego moto słychać odgłos ssania w okolicy korka wlewu, kóry ustaje po jego uchyleniu. W poprzednich moto tego nie słyszałem, ale to zapewne normalne - kwestia podciśnienia wynikającego z zasysania paliwa, jak mniemam normy eko powodują że odpowietrzenie nie działa już tak swobodnie jak w starszych sprzętach.
Autorozwiązanie: winna jest konstrukcja mocowania wlewu paliwa.
O ile w CB750 i CB1300 pomiędzy brzeg zbiornika a pierścień otaczający korek wlewu wsuwam z trudnością kartkę papieru, to w CRF wsadziłem 24 kartkowy katalog.
Nic dziwnego, że każde chlapnięcie błotkiem powoduje przenikanie piachu w przestrzeń dookoła korka. Trzeba to kontrolować podczas tankowania.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.