View Full Version : Wady, zalety jazdy motocyklem z jednym kufrem/sakwą.
radiolog
31.01.2022, 22:48
Na wyjeździe nie chce mi się oprócz centralnego kufra brać torby na siedzenie, za to jedna torba boczna mocowana do stelaża by mi pasowała i teraz gupie pytanie obciążenie tylko jednej strony, przykładowo lewej ( tak do 15 kg) wpływa jakoś na stabilność i manewrowość?
We włoszech robią to nagminnie, a taki jden tylko kufer boczny to o wiele ciaśniejsze filtrowanie korków i łatwiejsze parkowanie.
Raczej liczę na praktyczne(używających) odpowiedzi, niż wywody teoretyczne
można się przyzwyczaić po chwili ale zawsze w tą stronę moto będzie skręcało chętniej. ćwiczyłem jedną sakwę na XT600 i becie ALP - myślę, że było to 5-8kg. podczas jazdy na wprost po prostu zakładasz poprawkę i po chwili tego nie czuć.
15kg to niemal worek cementu - trochę tej wagi to będzie jeśli faktycznie chcesz tyle uwiesić.
swoją drogą zawsze mnie dziwiły limity wagi podane wewnątrz kufrów typu MAX5kg :/ ale podane 15kg to jednak jest trochę w asymetrii.
Mam znajomego który jeździł czasem z jednym kufrem. Nie narzekał ale jak doładowany to mówił że nieco czuć było. Więc dać się da...
Ja osobiście zawsze preferuje rolkę Crosso
na miejscu pasażera.
radiolog
31.01.2022, 23:07
można się przyzwyczaić po chwili ale zawsze w tą stronę moto będzie skręcało chętniej. ćwiczyłem jedną sakwę na XT600 i becie ALP - myślę, że było to 5-8kg. podczas jazdy na wprost po prostu zakładasz poprawkę i po chwili tego nie czuć.
15kg to niemal worek cementu - trochę tej wagi to będzie jeśli faktycznie chcesz tyle uwiesić.
swoją drogą zawsze mnie dziwiły limity wagi podane wewnątrz kufrów typu MAX5kg :/ ale podane 15kg to jednak jest trochę w asymetrii.
Zależy jaki worek, bo mnie worek cementu kojarzy się z 50 kg, fakt 15 kg to dużo, przesadziłem
Brzeszczot
31.01.2022, 23:10
Na wyjeździe nie chce mi się oprócz centralnego kufra brać torby na siedzenie, za to jedna torba boczna mocowana do stelaża by mi pasowała i teraz gupie pytanie obciążenie tylko jednej strony, przykładowo lewej ( tak do 15 kg) wpływa jakoś na stabilność i manewrowość?
We włoszech robią to nagminnie, a taki jden tylko kufer boczny to o wiele ciaśniejsze filtrowanie korków i łatwiejsze parkowanie.
Raczej liczę na praktyczne(używających) odpowiedzi, niż wywody teoretyczneJeżeli nie przeszkadzają ci pytania ciekawskich na każdym postoju , a co się stało? To da się jeździć , zrobiłem tak kilka tysięcy (niezamierzone, tak wyszło) na początku trochę dziwnie , ale torba zamiast tylnej kanapy to zdecydowanie dla mnie lepsze rozwiązanie
Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka
50 kg to było dawno temu :) wtedy to ludzie chodzili do radiologow jak nie wiem :)
Teraz o ile mi wiadomo worek zniewiesciał i ma 20kg :)
Też jeżdżę od wielu lat tylko z jednym kufrem, tym od strony przeciwnej do wydechu. W jeździe nie czuć, zwłaszcza z pasażerem, którego nogi osłaniają kufer od naporu wiatru. Ciężar czuć przy manewrach po dziurach jadąc wolno i podnosząc motor z bocznej podstawki, bo u mnie to akurat ta sama strona. Powody takiej jazdy są dwa: większa mobilność np. między samochodami a i po latach nie ma już co pakować w duży kufer.
Przejeździłem kilkadziesiąt tysiaków viadrem z prawym kufrem, kwestia przyzwyczajenia moim zdaniem. Jak jedziesz dwie paki po autostradzie to wówczas czuć, szczególnie jak pizga wichrem, przy niższych prędkościach bez czynników ubocznych.
Jeździłem z 1 jednym po stronie wydechu (prawa). Było mi tak lepiej nie mieć kufra od strony włażenia na motór czyli od lewej. Nie odczuwałem jakiś większych problemów podczas jazdy.
https://i.ibb.co/N3BFLYD/222.png (https://ibb.co/N3BFLYD)https://i.ibb.co/M6bh7rj/22222.png (https://ibb.co/M6bh7rj)
radiolog
01.02.2022, 11:38
Dziękuję adminowi za zmianę tytułu tematu, ale naprawdę wydawało mi się ,że to gupie pytanie było :)
Na wiosnę zaczynam testy :)
Hehe zacząłem niedawno myśleć o tym samym :D
Na co dzień jeżdżę afrą z centralką alu48l, na długie wyjazdy mam alu boczne (givi/kappa). Podobnie nie lubię toreb na siedzeniu pasażera, zawsze jakoś w nie kopię przerzucając kulasa. Na wyjazd na 1-2 noce, przy sprzyjających warunkach pogodowych ta centralka mi wystarcza (nocując w pensjonatach - nie pod namiotem). Ale jadąc już na 3-4 noce przydałaby się jakaś boczna torba na lewą stronę, żeby nie ciągnąć alu, a mieć miejsce na drugą kurtkę itp.. Ponieważ jestem coraz bliżej kupienia rebelki zaczynam szukać jakiejś niedużej torby/sakwy, 10-15l, materiałowej w ciemnym kolorze za kilka stówek (coś jak givi crm106, sw-motech sysbag 10l). Mocowanie na paski bo już mam stelaże cam w afrze a w rebelce nie będę żadnego żelastwa montował. Nie musi być wodoszczelna bo mam jakieś wewnętrzne torby które to załatwią.
syncronizator
01.02.2022, 17:26
Co tu testować.. jeździć i tyle.
U mnie jest doświadczenie takie, że po przejechaniu kilku tys km z jednym kufrem... kufer wyplowiał i się podniszczyl.
Dziękuję adminowi za zmianę tytułu tematu, ale naprawdę wydawało mi się ,że to gupie pytanie było :)
Na wiosnę zaczynam testy :)
Nie ma głupich pytań.:umowa:
Po testach proszę o własną opinię. Może być w formie kliszy przedstawiającej ew. skoliozę:haha2:
radiolog
20.03.2022, 18:22
Dzisiaj właśnie był pierwszy dzień testów, załadowałem na maxa butami i garderobą i wyszło coś 9 kg.
Załadowałem i ruszam.
Myślałem , że będzie ciężej podnieść z bocznej stopki, nie było.
No to jedziemy, motocykl reaguje jak bez torby, zarówno Jak jedzie szybko, jak i powoli.
Miałem wrażenie ze nawet równoważy tłumik.
Manewry parkingowe też bez walenia się na stronę torby.
Początkowo myślałem że ściąga w jedną stronę, ale to był efekt wiatru i marnej drogi wiejskiej.
Do 130 km/h nie ma żadnej shimie, jeszcze tylko zostaje test autostradowy, ale raczej do 170 nie spodziewam się żadnych efektów
Nie ma strachu wjeżdżać między auta.
Spokojnie zestaw obsłuży wyjazd majowy.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220320/765796b1383b94dbe178fc4e9abe1077.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220320/598ce207f124b4a9ea00c3b90c5c7ccd.jpg
Super. Co to za torba boczna?
https://www.louis.pl/artikel/kriega-os-32-torba-bag/10067821?filter_article_number=10067821
Lucky Luke
25.03.2022, 12:29
ja też testowałem takie zestawienie i różnicy nie widziałem , tylko głupio wygląda ;)
teddy-boy
25.03.2022, 13:07
Po co jeździć z jedną torbą z boku? Nie lepiej zamocować ją na bagażnik centralny i yolo?
Zamiast dziwnego połączenia kufer + jedna torba, po prostu dwie torby?
Może to kwestia dojazdu do/z pracy i przeciskania się w ruchu miejskim? Zawsze to moto węższe.
Raczej liczę na praktyczne(używających) odpowiedzi, niż wywody teoretyczne
syncronizator
25.03.2022, 14:56
Po co jeździć z jedną torbą z boku? Nie lepiej zamocować ją na bagażnik centralny i yolo?
Żeby piwo z butelki się nie wylało... musi stać pionowo ::)
radiolog
25.03.2022, 19:34
Z dwiema torbami ciężko filtrować korki w dużych miastach, np przejazd przez Wiedeń porażka , we Włoszech tez trzeba się gotować , a ja tego nie znoszę i lubię wszędzie na żylety, z jedna torbą jest wygodniej to robić , bo lewa torba sprawia, ze moto jesteś szersze tylko o 6 cm w porównaniu ze stroną gdzie jest tłumik . Torba na siedzeniu to problem kiedy dupa ścierpnie
syncronizator
25.03.2022, 21:12
Ja np dziś jeździłem z jedną sakwą ... bo wiozłem kask córki.
Po akcji zdemontowałem sakwę.
dziadekmaciek
26.03.2022, 09:29
W tym tygodniu odbierałem towar z hurtowni instalacyjnej - kufer centralny + lewa sakwa RM. Nie zauważyłem różnicy w prowadzeniu, ani innych niedogodności.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.