View Full Version : Zimowy wyjazd kierunek szutry piachy
Mariusz S
06.12.2021, 11:45
Jak w tytule co byś cie polecili na zimowy 10-14 dniowy wypad mam czas i mnie nosi by pośmigać po szuterkach gdzie w okresie styczeń - marzec będzie w miarę znośnie w grę wchodzi tylko i wyłącznie podróż własny środkiem transportu czyli królewna na busika i do punktu docelowego , dodam jeszcze że nie zależy mi na jakiś wysokich temperaturach byle było stabilnie pogodowo.
Jak w tytule co byś cie polecili na zimowy 10-14 dniowy wypad mam czas i mnie nosi by pośmigać po szuterkach gdzie w okresie styczeń - marzec będzie w miarę znośnie w grę wchodzi tylko i wyłącznie podróż własny środkiem transportu czyli królewna na busika i do punktu docelowego , dodam jeszcze że nie zależy mi na jakiś wysokich temperaturach byle było stabilnie pogodowo.
Andaluzja od 6 do 13 stycznia. Ja lecę i wynajmuję DRkę650
Grecja, Hiszpania, Portugalia. W Hiszpanii byłem w lutym i było super. W dzień do 20 stopni a nocą koło 10. Słonecznie tylko wiało strasznie. Minus taki że z tych 14 dni stracisz sporo na dojazd.
Jak nie będzie zimy to kraje bałtyckie blisko. W zeszłym roku byłem w styczniu czy na początku lutego z rowerem. Śniegu zero ale pogoda pod psem. Deszczowo. W marcu powinno być już lepiej. Szutrów w ciul.
@zylek, podrzuć proszę namiary skąd bierzesz moto.
White Rider
06.12.2021, 13:56
Andaluzja od 6 do 13 stycznia. Ja lecę i wynajmuję DRkę650
Wygląda na świetny pomysł! Czy mogę prosić o więcej szczegółów?
https://www.malagamotorent.com/
nie ma na stronie DRki, ale jest :-)
Tym co na stronie, nie zgodził się, żeby jechać poza asfalt. Biorę od niego 1szy raz. Na razie spoko. Oceny na FB ma same super, ale jak będzie mogę donieść w 2 połowie stycznia. Odbiór/Zwrot z lotniska.
Mariusz S
06.12.2021, 14:24
Grecja, Hiszpania, Portugalia. W Hiszpanii byłem w lutym i było super. W dzień do 20 stopni a nocą koło 10. Słonecznie tylko wiało strasznie. Minus taki że z tych 14 dni stracisz sporo na dojazd.
Jak nie będzie zimy to kraje bałtyckie blisko. W zeszłym roku byłem w styczniu czy na początku lutego z rowerem. Śniegu zero ale pogoda pod psem. Deszczowo. W marcu powinno być już lepiej. Szutrów w ciul.
Czyli Hiszpania :) koszta wypożyczenia moto to ok 100 euro doba więc dla mnie bardzie opłacalne będzie zapakować afrunie na busa koszt podobne a pośmigam swoim motorkiem brałem jeszcze pod uwagę Grecję bo w ciul bliżej ale chyba postawię na Hiszpanie
Tym co na stronie, nie zgodził się, żeby jechać poza asfalt. Biorę od niego 1szy raz. Na razie spoko. Oceny na FB ma same super, ale jak będzie mogę donieść w 2 połowie stycznia. Odbiór/Zwrot z lotniska.
Dzięki. Ja pożyczałem XT660R w Marbelli po 75 jurków za dniówkę i nikt nie pytał czy będę zjeżdżać z asfaltu :D.
Jak pytałem o Maroko to powiedzieli,że spoko tylko trzeba dać wcześniej znaka to i kostki pozakładają. Tylko to było przed zarazą.
Portugalia może w tym okresie nie wypalić:
https://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/swiat/artykuly/8302655,portugalia-wprowadza-stan-kleski-zywiolowej-z-powodu-covid-19-potrwa-do-20-marca.html
Portugalia może w tym okresie nie wypalić:
https://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/swiat/artykuly/8302655,portugalia-wprowadza-stan-kleski-zywiolowej-z-powodu-covid-19-potrwa-do-20-marca.html
Z opisu wynika, że dla zaszczepionych może być dodatkowo test wymagany, to nie jest chyba jakaś duża przeszkoda.
Mariusz S
12.12.2021, 15:54
Dobra panowie decyzja jest kierunek Hiszpania teraz doradźcie gdzie najlepiej będzie się udać tak by wbić się na TET i faktycznie nacieszyć się szuterkiem a zjeżdżając z odcinków TET coś zwiedzić który rejon będzie zapierał dech w piersi nacieszy oko i da dużo frajdy z jazdy z góry dzięki za konkretne info
Jeśli coś mogę podpowiedzieć i do końca nie wykluczyłeś Portugalii to oprócz TET'a możesz się jeszcze przyjrzeć opcji ACT.
ACT (Adventure Country Tracks) to taki jakby TET w wersji Touratech'a :D
https://www.adventurecountrytracks.com/?lang=de
Przejechałem Portugalię i tylko mogę polecić :Thumbs_Up:
Mariusz S
12.12.2021, 16:08
Jeśli coś mogę podpowiedzieć i do końca nie wykluczyłeś Portugalii to oprócz TET'a możesz się jeszcze przyjrzeć opcji ACT.
ACT (Adventure Country Tracks) to taki jakby TET w wersji Touratech'a :D
https://www.adventurecountrytracks.com/?lang=de
Przejechałem Portugalię i tylko mogę polecić :Thumbs_Up:
Zajefanie to wygląda :) żeby pobrać gpx trzeba się logować ???
Zajefanie to wygląda :)
Przepraszam, ale w tej materii nie pomogę. Musisz poszukać, ale wiem, że Niemcy (z którymi jechałem) pobierali i wszystko jest na stronie, którą podałem lub na stronie Touratech'a.
Są tam też filmiki z odcinków niektórych tras.
Mariusz S
12.12.2021, 16:43
Przepraszam, ale w tej materii nie pomogę. Musisz poszukać, ale wiem, że Niemcy (z którymi jechałem) pobierali i wszystko jest na stronie, którą podałem lub na stronie Touratech'a.
Są tam też filmiki z odcinków niektórych tras.
Mam gpx :D:D tera chyba kierunek Portugalia bo obejrzałem kilka filmików fotek i zapowiada się ciekawie . Dzięki stary o to mi chodziło , pozdrawiam Mariusz
Cieszę się, że mogłem pomóc :)
Jak już oblecisz trasę to daj koniecznie znać (opis, zdjęcia, filmiki).
W Lizbonie uważaj i jedź przepisowo, bo przyjdą do domu mandaty wraz ze zdjęciem :D
Dodatkowo, jeśli będziesz jechał mostem (nazw. Most 25 Kwietnia (port. Ponte 25 de Abril)) w kierunku Lizbony to przed wjazdem na most gdzieś należy kupić winietę czy uiścić opłatę za jego przejazd - nie wiem gdzie, bo nie było żadnych bramek - lepiej się wcześniej dowiedzieć.
Koszt to jakieś groszki, ale jeśli nie będzie naklejki to też przyjdzie zdjęcie do domu :)
A może to też była prędkość? :D :D :D
Tym co na stronie, nie zgodził się, żeby jechać poza asfalt. Biorę od niego 1szy raz. Na razie spoko. Oceny na FB ma same super, ale jak będzie mogę donieść w 2 połowie stycznia. Odbiór/Zwrot z lotniska.Zylek ile płacisz za wynajem DRki?
Zylek ile płacisz za wynajem DRki?
100 za dzień
Mariusz S
27.04.2022, 16:58
Cieszę się, że mogłem pomóc :)
Jak już oblecisz trasę to daj koniecznie znać (opis, zdjęcia, filmiki).
W Lizbonie uważaj i jedź przepisowo, bo przyjdą do domu mandaty wraz ze zdjęciem :D
Dodatkowo, jeśli będziesz jechał mostem (nazw. Most 25 Kwietnia (port. Ponte 25 de Abril)) w kierunku Lizbony to przed wjazdem na most gdzieś należy kupić winietę czy uiścić opłatę za jego przejazd - nie wiem gdzie, bo nie było żadnych bramek - lepiej się wcześniej dowiedzieć.
Koszt to jakieś groszki, ale jeśli nie będzie naklejki to też przyjdzie zdjęcie do domu :)
A może to też była prędkość? :D :D :D
Kolego jeszcze raz wielkie dzięki . Trasa ACT to był strzał w dychę każdemu polecam jak by miał zamiar pośmigać w Portugalii , co tu dużo pisać 14 dni które na długo zostaną w pamięci :)
Wrzucam kilka fot jak to po części wyglądało .
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.