PDA

View Full Version : Kosz sprzêg³owy

Adagiio
14.11.2021, 16:42
Potrzebuje zregenerowaæ porz±dnie kosz sprzêg³owy w mojej AT, st±d pytanie, czy kto¶ korzysta³ z us³ug tej firmy ?
Pisz± ¿e znaj± siê na robocie i wiedz± o co chodzi.

http://www.moto-sprzegla.pl/
Na czym polega regeneracja i co dalej:

Po wstêpnej ocenie wszystkich elementów pod k±tem nadmiernego zu¿ycia kosz jest centrowany w kilku etapach. Kolejnym krokiem jest wykonanie nowego, ulepszonego u³o¿yskowania wewnêtrznego kosza poprzez inny materia³ ni¿ odlewane aluminium, . Sprê¿yny zostaj± zmienione i dobrane odpowiednio do danego sprzêg³a i motocykla. Niekiedy stosujemy d³u¿sze sprê¿yny aby nie uszkadza³y pod³o¿a sprzêg³a , w tym celu stosujemy specjalne sprê¿yny które nie zmieniaj± stopnia t³umienia . W koszu sprzêg³owym wiele sprê¿yn ma inne twardo¶ci . Dobieramy je odpowiednio do danego kosza sprzêg³owego w którym wystêpuj± minimum 3 twardo¶ci . . Oczywi¶cie ta zasada nie tyczy siê wszystkich motocykli poniewa¿ charakterystyka i praca silników s± ró¿ne . Wiec w pewnych modelach luz na T³umikach drgañ czyli sprê¿ynie musi wystêpowaæ i jest on uzale¿niony od charakterystyki danego silnika .Cze¶æ aluminiowa poddawana jest uzupe³nieniu materia³u, rowki tarcz sprzêg³owych oraz uszkodzenia pod t³umikami drgañ . Sprzêg³o zostaje idealnie spasowane oraz wzmocnione .

Wymianie podlegaj± wszystkie pier¶cienie wewn±trz , Naprawa bie¿ni czê¶ci stalowej czyli napêdowej od silnika . Ca³o¶æ zostaje idealnie wyczyszczona i sprawdzone na naszej maszynie która odzwierciedla prace silnika .

Po regeneracji kosz sprzêg³a , pracujê idealnie w osi swojego obrotu. Brak luzu powoduj±cego jego decentrowanie. Sprê¿yny pracuj± tylko w takim zakresie jak powinny dziêki czemu motocykl bêdzie pracowa³ poprawnie . Do naprawy osiowania sprzêg³a u¿ywany bardzo trwa³ego materia³u którym jest br±z

Wype³nienia powsta³e po uszkodzeniach czê¶ci aluminiowej sprzêgie³ s± uzupe³niane odpowiednim stopem aluminium dla danego producenta . Koñcowym procesem regeneracji ka¿dego sprzêg³a jest odpowiednie jego wywa¿enie . Do tego u¿ywamy maszyny zaprojektowanej w porozumieniu z firm± CIMAT z dok³adno¶ci± do 005 grama

W praktyce gin± w/w objawy czyli brak wibracji przy ruszaniu i w trakcie jazdy. Jednym s³owem motocykl nabiera p³ynno¶ci w je¼dzie a ró¿nica zawsze jest zauwa¿alna nawet w przypadku pomiêdzy koszem zupe³nie nowym a zregenerowanym na plus regenerowanego.

Nasza Firma Regeneruje ka¿dy Element sprzêg³a , Zabieraki sprzêg³owe , tarcze sprzêg³owe , przek³adki sprzêgie³ .

Oferujemy równie¿ sprzeda¿ nowych czê¶ci sprzêgie³ . Oryginalnych oraz zamienników

Zajmujemy siê produkcj± nowych wzmocnionych elementów oraz produkcj± tarcz sprzêg³owych .

Je¶li chodzi o kosze innych marek motocykli sprawa wygl±da identycznie , nie raz ró¿ni± siê delikatnie budow± ale zasada dzia³ania jest zbli¿ona

Na ile czasu/kilometrów wystarczy regeneracja??

Ograniczenia czasowego nie ma . Posiadamy specjaln± ofertê w której wzmacniamy i przerabiamy sprzêg³a do wy¶cigów motocyklowych w ca³ej europie . Sami je¼dzimy na w³asnej produkcji bo oryginalne zawodzi³y .

Przetestowane kosze na dystansie 35 tys km nie wykazywa³y jakiegokolwiek zu¿ycia. Ich charakterystyka pracy jest identyczna jak bezpo¶rednio po regeneracji.

Przypuszczalnie ju¿ nigdy nie powinien wyst±piæ problem wibracji z uwagi na wyeliminowanie inicjuj±cego luzu na u³o¿yskowaniu wewnêtrznym.

Gwarancja obejmujê ka¿dy zregenerowany kosz przez 12 Miesiêcy bez limitu kilometrów. Ka¿dy klient otrzymujê j± w formie pisemnej po nadaniu unikalnego numeru seryjnego dla ka¿dego kosza jest on nabijany na czê¶ci aluminiowej sprzêg³a .

Artek
14.11.2021, 23:13
Ja bym najpierw zapyta³ o cenê tej "regeneracji", mo¿e byæ drogo...
Ostatnia cena o jakiej s³ysza³em za regeneracjê afrykañskiego sprzêg³a to 1200 z³.

R2D2
15.11.2021, 09:15
Robi³em u nich do swojej 07. Naprawa kompleksowa z wymian± ³o¿ysk.
Do¶æ drogo , po roku gwarancji zaczê³o klepaæ na zimnym na wci¶niêtej klamce cisza. Je¿eli chodzi o samo dzia³anie sprzêg³a to zaczê³o dzia³aæ jak nowe.
Czy zrobi³ bym naprawê ponownie ? - mocno bym siê zastanawia³.

Adagiio
15.11.2021, 17:08
Powiem tak, w mojej ocenie nie ma mo¿liwo¶ci napawania i frezowania otworów w aluminiowej czê¶ci kosza. W³a¶nie te które wyrabiaj± sprê¿yny, os³abia i powoduje ¿e materia³ od temperatury siê odkszta³ca i traci twardo¶æ. A oni tak wykonuj± naprawy, rozmawia³em z cz³owiekiem z tej firmy telefonicznie i za 1200 z³ regeneruj± kosz, daj± nowe tarcze i przek³adki, czyli ca³e sprzêg³o gotowe do monta¿u. Wyswataj± gwarancjê na dwa lata. Regenerowa³em sam kilka koszy sprzêg³owych w AT, poniewa¿ kiedy¶ du¿o je¼dzi³em po krzaczorach i kosz po dwóch moich sezonach by³ tak wytupany jak w innych moto po 100 tysiakach. Kto¶ siê orientuje ile kosztuje nowy i czy jest jeszcze dostêpny?

Emek
15.11.2021, 17:10
Niedostêpny z tego co patrzy³em kiedy¶ po necie. Nie jest oferowany. Chyba ¿e kto¶ ma stare zapasy.

Baza
15.11.2021, 17:11
1700 na olx jest nowy
https://www.olx.pl/d/oferta/kosz-sprzegla-sprzeglo-honda-xrv-750-nowy-CID5-IDDFPR7.html

Wys³ane z iPhone za pomoc± Tapatalk

Ba³trok
15.11.2021, 17:14
Czasowo niedostêpny u Pana H±dy

Ale jest w±tek o regeneracji gdzie kto¶ dorabia³ nadwymiarowe nity, ¿eby skasowaæ luzy.

Adagiio
16.11.2021, 19:53
Jak mo¿esz to podrzuæ link, opacze czy jest mo¿e jeszcze jaki¶ trik o którym nie wiem .
Dziêki.

Ba³trok
16.11.2021, 21:04
Proszszsz

http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=16155

jochen
18.11.2021, 11:34
Mierzy³em siê z tematem w zesz³ym roku i z tego, co pamiêtam nowy kosz sprzêg³owy z tarczami i zabierakiem u Hondy by³ kosmicznie drogi, co¶ w okolicach 6000 - 6500 zeta. Teraz nie wiem, czy s± jeszcze dostêpne. Uda³o mi siê trafiæ silnik z rozbitka z ma³ym przebiegiem i wzi±³em ca³o¶æ z niego. Gdybym teraz mia³ problem z koszem i sprzêg³em pewnie bym skorzysta³ z tej oferty regeneracji, bo za wiele opcji raczej nie ma.

Mallory
20.11.2021, 10:26
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=41437

Adagiio
20.11.2021, 16:31
Po naszej porannej rozmowie da³e¶ mi do my¶lenia z t± Japoni±. Napisa³em do syna kumpla co tam mieszka ¿eby pogrzeba³ w ichniejszym necie. Pisze ¿e nowy kosz kosztuje na nasze 1300 z³, czyli tyle samo co regeneracja w firmie z linku. Tak ¿e temat kosza chyba mam ogarniêty.

Afrykaner
21.11.2021, 23:46
Robi³em u O³dakowskiego w Ole¶nicy u mnie klepie ale AT. tak maj± chyba ¿e walniesz z gumowymi amortyzatorami. Pe³n± kapitalke silnika robi³em w serwisie Hondy i do kosza nie mieli zastrze¿eñ

Adagiio
28.11.2021, 15:04
Rozpru³em wczoraj sprzêg³o i to lu¼ny ³añcuszek pompy olejowej robi³ najwiêksz± rozpierduchê. Kosz ok, ³o¿ysko igie³kowe bez luzów, ³o¿ysko na wale równie¿. Nowe nity, dorabiam sprê¿yn, montujê nowe tarcze, przek³adki, sprê¿ynki i powinna nastaæ cisza.
A te nity to z jakiego materia³u najlepiej zrobiæ ?

RAVkopytko
01.12.2021, 21:06
Adagiio,potwierdzam.
By³em w weekend u kolegi co ba³ o sprzêg³o a po rozbiórce wysz³o dok³adnie to samo.

Adagiio
19.12.2021, 17:22
Odpali³em dzi¶ motorek i nasta³a cisza. Sprê¿yny kosza 243 z³ z przesy³k±, robione w firmie z linku.
W wigiliê zje¿d¿am z podno¶nika, fajny prezent na imieniny.

chomik
25.11.2022, 12:29
Jakby kto¶ my¶la³ regeneracja czy zakup nowego kosza w IMPEX Japan albo innego Pana Hondy to przestali produkowaæ kosze/skoñczy³y siê stocki i tyle w temacie. Mo¿na ju¿ tylko regenerowaæ lub robiæ przeszczepy. :vis:

Ba³trok
25.11.2022, 18:18
Sk±d info, ¿e ju¿ nie robi± i nie bêdê? Jak kto¶ ma parcie to tu jest.

https://www.olx.pl/d/oferta/kosz-sprzegla-sprzeglo-honda-xrv-750-nowy-CID5-IDDFPR7.html

chomik
26.11.2022, 14:32
Sk±d info, ¿e ju¿ nie robi± i nie bêdê? Jak kto¶ ma parcie to tu jest.

Bo nie mo¿na kupiæ tam gdzie sprzedaj± OEM a ¿e kto¶ ma ostatniego graala....

chomik
23.02.2023, 11:33
Temat moto sprzeg³a kontynuowany w±tku:

https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=43914

kondziu79
06.06.2024, 07:52
Cze¶æ, od miesi±ca jestem w³a¶cicielem Afryki RD07 i ju¿ zacz±³em s³yszeæ "d¿wiêki"....nie zawsze ale na ciep³ym silniku stukot z kosza sprzêg³owego, przy wci¶niêtym sprzegle ustaje jakby nigdy nic. Czy we wspomnianych na forum przyczynach tego stanu, który¶ z nich jest najbardziej prawdopodobny, czy konieczne jest rozebranie kosza i weryfikacja? No i drugie pytanie ile moge na tym je¿dziæ aby mi sie nie rozsypa³o po drodze? Wola³bym robiæ to poza sezonem....

Adagiio
06.06.2024, 08:14
Rozbierz i zweryfikuj stan, innej opcji nie ma.

chomik
06.06.2024, 08:17
Cze¶æ, od miesi±ca jestem w³a¶cicielem Afryki RD07 i ju¿ zacz±³em s³yszeæ "d¿wiêki"....nie zawsze ale na ciep³ym silniku stukot z kosza sprzêg³owego, przy wci¶niêtym sprzegle ustaje jakby nigdy nic. Czy we wspomnianych na forum przyczynach tego stanu, który¶ z nich jest najbardziej prawdopodobny, czy konieczne jest rozebranie kosza i weryfikacja? No i drugie pytanie ile moge na tym je¿dziæ aby mi sie nie rozsypa³o po drodze? Wola³bym robiæ to poza sezonem....

Je¼dzij, obserwuj, nic siê nie rozsypie. To tak ma, w 90% afryk s³ychaæ ich sprzêg³o, a mo¿e i 100% :haha2:

majo
06.06.2024, 09:00
W innych hondach te¿ s³ychaæ. W Rd03 chyba najmniej klekocze...he...he...he...beka

Ba³trok
06.06.2024, 09:19
Je¼dzij, obserwuj, nic siê nie rozsypie. To tak ma, w 90% afryk s³ychaæ ich sprzêg³o, a mo¿e i 100% :haha2:

Zgadzam siê z Chomikiem, je¶li sobie klepie i poza tym nie ma problemów to bym tam ³ap nie pcha³.

Jak ju¿ jest agonia to mo¿na próbowaæ regeneracji ale to ju¿ polecam lekturê Forum co do sposobów i efektów.

szynszyll
23.07.2024, 19:18
naparza tzn. jest. do 100-150 tys km jest cisza. a potem sie to olewa. w zimie sobie zagladniesz ale na cuda lnie licz - ani na sciemniaczy co to 'regeneruja'. ten typ tak ma.

Dzieju
24.07.2024, 05:36
W innych hondach te¿ s³ychaæ. W Rd03 chyba najmniej klekocze...he...he...he...beka
W 03 to chyba przy 300tyskm mo¿e zaczyna , jak doje¿d¿ê to powiem.
Przy 225 na razie cisza.