View Full Version : Magnesy na korki spustowe oleju
Spodobał mi się pomysł założenia magnesów na zewnętrz korków spustowych oleju. Myślę o takich cienkich, guzikowych, których nie trzeba będzie zdejmować przy odkręcaniu korków. Chciałbym dobrać magnesy o największej możliwie śreodnicy.
Nie mam teraz dostępu do moto, w manualu nie ma info o rozmiarze potrzebnego klucza, w serwisówce znalazłem tylko info o gwincie 12 mm czyli wychodziłoby że łeb ma 19 lub 22 mm...?
Maoże ktoś potwierdzić rozmiar korków w CRF1100 z DCT? Z góry dzięki.
Zakładam że duże magnesy nie przeszkodzą w funkcjonowaniu DCT... W zasadzie żart, choć przy obecnej elektronice nie można być pewnym na 100%...
Są gotowe korki z magnesem. W starych motocyklach bez filtra oleju wsadza się mocne magnesy neodymowe do misy olejowej. Co jakiś czas czyści się je z pyłu metalicznego i opiłków.
Założyłbym taki gotowy korek, jednak potem mogę dowiedzieć się że straciłem gwarancję na silnik/skrzynię z powodu zastosowania nieoryginalnych cześci... Magnes mogę zdjąć w każdej chwili.
Powoli... Magnesy neodymowe robią dobrze do 80 st C. Sugeruje więc dowolny inny typ magnesu.
Pozdr rr
Powoli... Magnesy neodymowe robią dobrze do 80 st C. Sugeruje więc dowolny inny typ magnesu.
Pozdr rr
Co się dzieje powyżej 80 st. ?
Mogą tracić właściwości magnetyczne ale są neodymy i na 200 stopni więc nie szukałbym tu problemu. Lepsze właściwości na temperaturę mają samarowo-kobaltowe lub AlNiCo.
Słabną.
Do korków są najlepsze magnesy ceramiczne. Ew można po prostu neodyma w formie pastylki przykleić na śrubę od zewnątrz. Również zadziała.
Ja zrobiłem sobie korki z magnesem a do tego przyklejam parę na filtr oleju - nawet w DR czy Becie jest parę miejsc gdzie można umieścić magnes wewnątrz na papierowym filtrze oleju - to działa z powodzeniem.
Słabną.
Do korków są najlepsze magnesy ceramiczne.
https://allegro.pl/listing?string=magnes%20ceramiczny
No to teraz doradźcie, czy wybrać matrioszkę czy raczej Barcelonę albo Tunezję zależnie od planowanej destynacji wyjazdu? :D
Tak na poważnie - czy magnes ceramiczny to inaczej ferrytowy, czyli taki jak z chińskiego piórnika z lat 70-tych?
tak - taki czarny, kruchy.
Ja mam założony na filtr oleju. Jak będę zmieniał oliwę zrobię sekcję i powiem co to warte.
tylko tnij nożycami a nie gumówką bo za wiele się nie dowiesz.
syncronizator
09.11.2021, 22:14
Założyłem magnes neodymowy w okolicy korka spustowego
Byłem w ASO żeby podłączyli do PC i zdiagnozowali dlaczego pływają mi wolne obroty.
Podłączyli kabel do gniazda i nie byli w stanie skomunikować się z motocyklem.
Jak oddawali mi moto to wręczyli mi magnes i powiedzieli, że jak usunęli magnes z moto to dopiero się udało.
Żeby nie było ..magnes nie był przyczyną pływających obrotów.
Żeby nie było ..magnes nie był przyczyną pływających obrotów.
Co było przyczyną?
CzarnyEZG
10.11.2021, 07:50
Czy w przypadku silników z filtrem siatkowym wewnątrz (nie wymien ianym przy każdej wymianie oleju, a jedynie płukanym co którąś) też polecacie założenie magnesu na korek spustowy?
Muszę powiedzieć klientom żeby powyjmowali magnesy ze zbiorników z olejem bo mi CAN oszaleje i się nie podłączę z nowym softem.
Dawno takiego gowna nie słyszałem.
Muszę powiedzieć klientom żeby powyjmowali magnesy ze zbiorników z olejem bo mi CAN oszaleje i się nie podłączę z nowym softem.
Dawno takiego gowna nie słyszałem.
:Thumbs_Up: :lol19::lol19:
ps. CzarnyEZG , zakładanie magnesu na filtr oleju to z amer. forum CT
syncronizator
10.11.2021, 18:48
Co było przyczyną?
Wadliwy IACV. (silniczek krokowy).
w serwisówce znalazłem tylko info o gwincie 12 mm czyli wychodziłoby że łeb ma 19 lub 22 mm...?
Maoże ktoś potwierdzić rozmiar korków w CRF1100 z DCT?
Zdjąłem osłonę, sprawdziłem i chyba nie do końca zrozumielśmy się z serwisówką...
Oba korki spustowe oleju mają łeb pod klucz 12 mm, z tym że łeb nie jest płaski lecz z rantem, co daje akurat miejsce na magnes 10 mm. Założę na oba korki walce 10x10 mm, zobaczymy czy coś zbiorą. Kilka magnesów na filtr oleju też nie zaszkodzi.
BTW ciekaw jestem sekcji melonowego filtra.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.