View Full Version : Osmand gubi pozycję
Jeżdżę na Osmandzie bez wyznaczenia celu, wybieram pasująca mi w danym momencie drogę, ale często w polu w lesie i na innych bezdrożach gubi moją pozycje, w zasadzie zawsze jak dłużej pojadę bezdrożami, które on ma na mapie na gubi moja pozycje, często w tedy pokazuje obszar w kworum jestem, nawet mający promień 20km, albo wogule ginie moja pozycja.
Dojeżdżam do głównej drogi lub wioski i moja pozycja natychmiast jest pokazana i to prawidłowo.
Dziś poniedziałek a jakby słuchał gadki w kuchni z piątku na sobotę :D
Możesz powtórzyć?
Obstawiam, że jeździsz na jakimś starym telefonie ze słabym Androidem i obslugą gps, np samsung xcover 2 lub coś podobnego
Brzeszczot
28.09.2021, 09:10
Obstawiam, że jeździsz na jakimś starym telefonie ze słabym Androidem i obslugą gps, np samsung xcover 2 lub coś podobnegoWydaje mi się że to nie to , w ciągu dwóch tygodni Robur82 pytał o wyjazd do Rumunii, Jordanii, Ukrainy .Pewnie połowa forum za nim nie wyrabia , a co dopiero taki osmand 😁😁😁
Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka
Obstawiam, że jeździsz na jakimś starym telefonie ze słabym Androidem i obslugą gps, np samsung xcover 2 lub coś podobnego
To może być główna przyczyna. Niektóre nowe telefony też mają bardzo słabe moduły GPS i potrafią działać jak im się podoba. Warto poczytać zanim się konkretny model wybierze jako sprzęt m.in. do nawigowania.
Wydaje mi się że to nie to , w ciągu dwóch tygodni Robur82 pytał o wyjazd do Rumunii, Jordanii, Ukrainy .Pewnie połowa forum za nim nie wyrabia , a co dopiero taki osmand 😁😁😁
Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka
coś pytał, ale pewnie musimy trochę jednostkę miary zmienić z tygodni na miesiace:):):):)
Rumunię i Ukrainę zrobil, więc pytanie nie były zbędne,
staram się nie dublować poruszanych tematów
aczkolwiek nie wszystko pewnie wyhaczę
Jordania pewnie kiedyś w przyszłości bliższej bądź dalszej,
a mój model telefonu który gubi zasięg
iPhone 11 2 letni
a mój model telefonu który gubi zasięg
iPhone 11 2 letni
Akurat na takim śmigam. Nie mam zupelnie problemów, a nie jedno przeszedl, głównie poza czarnym.
Pomysł gdzie szukać problemu?
Taka rada zanim rozwiążesz swój problem z Osmand: nie pisz posta pod postem bo cię mody zbanuja😉
Są filmiki w sieci jak poprawić działanie gps.
Wpisz: gps FIX ios.
Na androida jest aplikacja GPS Fix ktora pomaga ogarnąć połączenie.
Po pierwsze zweryfikuj czy japko gubi zasięg gps tylko pod apką OSM. Jak tak to sprawdź czy masz najnowszą wersję OSM i skonfrontuj czy masz najnowszy OS. Opcji jest za dużo żeby wszystkie wykluczyć. Może być tak że starsza wersja osm nie działa poprawnie na tym OS co masz w japku lub odwrotnie. Spróbowałbym zresetować funkcje Pivacy/Location potem zresetuj fona żeby reset się aktywował. Opcji w ciul. Trzeba by wykluczać jedną po drugiej.
Taka rada zanim rozwiążesz swój problem z Osmand: nie pisz posta pod postem bo cię mody zbanuja😉
No właśnie - taka prośba o nie pisanie postów jeden pod drugim :)
Dziękuję :Thumbs_Up:
A u mnie inną ciekawostką. Jadę po trasie z A do B wyznaczonej przez Osmanda na Oukitelu. Bywa że nagle rekalkuluje trasę i wysyła gdzieś w bok by po 100-200 m zawrócić mnie na poprzednią. Też tak miewacie?
Pozdr rr
A u mnie inną ciekawostką. Jadę po trasie z A do B wyznaczonej przez Osmanda na Oukitelu. Bywa że nagle rekalkuluje trasę i wysyła gdzieś w bok by po 100-200 m zawrócić mnie na poprzednią. Też tak miewacie?
Pozdr rr
Tak. Tež tak mam.
Tak. Tež tak mam.
Trasa wytyczona na Osmand czy wrzucony track do Osmanda a przygotowany na innym urządzeniu?
Trasa wytyczona na Osmand czy wrzucony track do Osmanda a przygotowany na innym urządzeniu?
TET i EnduroRally z zeszłego roku.
TET i EnduroRally z zeszłego roku.
To jest kwestia danych jakie Osmand otrzymal. Tez to u siebie kilka razy mialem.
Nigdy sie to nie zdarzylo jak wytyczalem trase na Osmandzie.
A mi, jak pisałem powyżej, owszem tak.
teddy-boy
18.10.2021, 12:08
To się dzieje gdy trasa pochodzi z zewnątrz i jest tylko odtwarzana w osmandzie.
A co do pierwotnego wątku: stawiam na chujowy gps, telefon, sygnał.
Po raz trzeci na tej stronie podnoszę, że dzieje się to też przy wyznaczaniu trasy z poziomu urządzenia na mapie Osmanda. Przynajmniej mi tak kilka razy (może 3-5, nie pamiętam dokładnie) się zdarzyło. W jednym przypadku sprawa była kuriozalna bo na droga polna w którą mnie skierował kończyła się po może 300 m (i na mapie i w rzeczywistości) i tam mnie zawrócił.
Sprawa rozwiązana
u dołu po prawej strony przy znaczku -
trzeba dotknąć takie kółeczko i znów łapie pozycje
teddy-boy
18.10.2021, 22:48
Serio? przecież ta ikona to odpowiednik "wyśrodkuj" z google mapa. W jaki sposób to poprawia cokolwiek?
W Osmandzie jeszcze denerwuje jak wyznaczam trasę z A do B, dodaję przystanki i potrafi zmieniać trasę między nimi przy dodawaniu następnych :/
Wysłane z mojego RMX2155 przy użyciu Tapatalka
Może ktoś doradzi, naprowadzi...mam problem z osmandem, nawigacja działa super tylko lektor czyta mi trasę około 2 km przede mną, praktycznie nie da się tak jechać.
Na wyświetlaczu trasa pokazywana idealnie tylko ten lektor. Ponowne zainstalowanie nic nie zmieniło.
Leopold_
20.07.2022, 22:24
Może ktoś doradzi, naprowadzi...mam problem z osmandem, nawigacja działa super tylko lektor czyta mi trasę około 2 km przede mną, praktycznie nie da się tak jechać.
Na wyświetlaczu trasa pokazywana idealnie tylko ten lektor. Ponowne zainstalowanie nic nie zmieniło.W opcjach dźwięków jest czas ogłaszania komunikatów może tu spróbować.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220720/5dac489c82420a631402314378e6f21b.jpg
Chciałem dać szansę tej apce już trzeci raz i straciłem cierpliwość. Wyznaczanie trasy na profilu z ustawioną preferencją dróg nieutwardzonych trwało ponad minutę i zaproponowało jazdę drogą S8. Darmowe 8 regionów offline też już chyba nie działa bo tych co mam zapisane nie chce mi aktualizować...
Edit:
Trochę ogarnąłem ustawienia i coś tam lepiej prowadzi ale i tak wolę Locusa.
Mapy.cz polecam. Ten prowadzi w nieoczywisty sposób, dokłada drogi, wybiera bardziej kręte i strome.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.