PDA

View Full Version : Pojemno baku do wykorzystania

Rolob
12.09.2021, 19:45
Helo

Dzisiaj w trakcie mojej maej wycieczki do korzeni „Ranczo” zaczo la … pogodziem ju si z tym, ze bd zmoczony jak za przeproszeniem kaczka, ale to nie by koniec problemw. Wyjechaem z deszczu i przy 40 km na komputerze skoczyo mi si paliwo :D, kolebaem w przd, na boki ale nie pomogo - kilometr do najbliszej stacji, Trza byo i - zaczo znowu la, ale z cukru nie jestem. Po dojciu na miejsce zatankowaem do uprzejmie mi uyczonej przez obsug stacji kanistra po wodzie 2 l benzynki i przespacerowaem si do motru. Potem ( jakim cudem ju nie padao ) podjechaem na stacje i dotankowaem do pena. 21,5 l.

I std moje pytanko - bak 25 l, zatankowaem w sumie 23,5 - 1,5 l paliwa jest nie do uycia ? Czciowo moe by to spowodowane obnieniem u mnie tylu zawieszenia w moto. Podejrzewam, ze wlot paliwa jest gdzie z przodu baku.

Jak to jest u was ? Ja ju wiem, ze musz odj 40 km od zasigu :D

nocny
13.09.2021, 12:58
A u mnie na odwrt. Komp okazuje 18 l a weszo do baku 16.79. Take literek zapasu.

pozdrawiam
Marcin Jan

matjas
13.09.2021, 15:11
A nie macie w NAT na kompie ilociowego zuycia?
Jak wchodzi rezerwa to moe si mona przelaczyc i wtedy wiadomo kiedy skoczy si wacha?
U mnie wiem ze 2.5l na kompie na rezerwie i jest sucho - kiedy podjechaem pod dystrybutor i moto zgaso na wolnych.
W sumie skoro NC i NAT to Honda to moe jest taka funkcjonalno? Wtedy wystarczy z
Kanistrem zlitrazowac moto raz spokojnie na bocznych drogach i mie na przyszo jasno co do realnego zasigu.

colles
13.09.2021, 15:19
A nie macie w NAT na kompie ilociowego zuycia?
Jak wchodzi rezerwa to moe si mona przelaczyc i wtedy wiadomo kiedy skoczy si wacha?

Jest ale komputer przekamuje. Mnie brako paliwa przy zasigu ok 15km. Komputer pokazywa , e zuyem ok 29 litrw :)

matjas
13.09.2021, 15:22
A to lipa. Musz powiedzie ze moje malestwo odrobio lekcje z matmy i naprawd liczy bardzo ale to bardzo poprawnie. rednia z tankowania i kompa rnica Max 0.1l na circa 300km

colles
13.09.2021, 15:38
Nie byo tego problemu w Crf1000. Co namieszali w 1100 zasig sta si mao dokadny :)

Rolob
13.09.2021, 15:44
no wanie mi pokazywao zasig 40 km i przy szybkim przyspieszaniu gas. Definitywnie stan przy zasigu 32 km. Teraz po prostu wiem e od zasigu musze 40 km odj ...

nabrU
13.09.2021, 15:49
Nie byo tego problemu w Crf1000. Co namieszali w 1100 zasig sta si mao dokadny :)Chwilka, chwilka. Mam NAT 4 lata i jako wskazania 'zasiegu' nie zauwayem

Emek
13.09.2021, 16:04
Jak rezerwa si wczaa to si pokazywa , nawet w mojej SD04.

Dario
13.09.2021, 16:59
Chwilka, chwilka. Mam NAT 4 lata i jako wskazania 'zasiegu' nie zauwayem

W wersji CRF 1000 po lifcie 2018 jest 'RANGE'.

matjas
13.09.2021, 21:18
kada pliszka... wiadomo, ale w NC rozwizali to super = w momencie wejcia w rezerw zeruje si dzienny przebieg /tylko do tankowania/ i wywietla si przebieg OD rezerwy i faktyczne zuycie w litrach od wejcia w rezerw.
jeli mamy zlitraowane moto to wiemy, e jest tej wachy 2.5l a potem zostaje perpedes :D

Rolob
14.09.2021, 08:30
to ja mog powiedzie, e swojego ju zlitraowaem :D

matjas
14.09.2021, 10:52
tzw.: rozpoznanie bojem :D

muszel72
14.09.2021, 11:00
ATAS 18
Range 30 i koniec jazdy:)

Danny
14.09.2021, 11:12
Czsto tankuj swoj AT 2019 przy zasigu ~40km. Kura czowiek nawet nie wie ile razy wkada jaja w paszcz lwa. Chyba przy jesieni zorganizuj sobie jak testow wycieczk z kanisterkiem.

Rolob
14.09.2021, 11:17
pocieszajce jest, e to standard a nie tylko u mnie :D

Najgorsze (poza spacerkiem w deszczu - ale to tak dla zdrowia ;) ) jest to, e wyprzedasz samochody i w trakcie maszyna po prostu staje na moment - delikatny szok wtedy nastpuje - stresujce :D

nocny
14.09.2021, 11:44
jak ju jestemy przy temacie braku wachy to jak to wyglda przy DCT? Czy po pierwszym zdawieniu przerzuca od razu na N podczas jazdy? Czy jednak brak zaponu musi by ciut duszy? Kto przetestowa :)?

Rolob
14.09.2021, 11:58
no ja niestety - nic mi nie zrzuca - po prostu na moment odcina moc - szarpnicie potne przy szybkim przyspieszaniu.

Tak sobie myl, e przy szybkim przyspieszaniu paliwo mu ucieka z punktu poboru na ty baku, silnik si zdawia na chwilk, po czym paliwo napywa na miejsce i pompa moe znowu je pobiera ... Wolna, statyczna jazda nie powoduje zdawiania - przynajmniej jak w moim przypadku przez nastpne 8 km. Potem ju zdawi si na maksa :D

colles
14.09.2021, 14:13
Chwilka, chwilka. Mam NAT 4 lata i jako wskazania 'zasiegu' nie zauwayem

Widocznie za czsto tankujesz :)
A tak powanie przy zapaleniu si kontrolki "komornika" pojawia si informacja ile zostaje paliwa i przybliony zasig ( od sposobu jazdy byo to u mnie 66-80km)

nocny
14.09.2021, 18:47
no ja niestety - nic mi nie zrzuca - po prostu na moment odcina moc - szarpnicie potne przy szybkim przyspieszaniu.

Tak sobie myl, e przy szybkim przyspieszaniu paliwo mu ucieka z punktu poboru na ty baku, silnik si zdawia na chwilk, po czym paliwo napywa na miejsce i pompa moe znowu je pobiera ... Wolna, statyczna jazda nie powoduje zdawiania - przynajmniej jak w moim przypadku przez nastpne 8 km. Potem ju zdawi si na maksa :DChodzio mi o to e w przypadku zwykej skrzyni wciskasz sprzgo i si rozpdu zjedasz na pobocze lub moesz zrobi jeszcze inne manewry Wykorzystujc pd. W DCT jak nie zrzuci na N to nie wiem...

pozdrawiam
Marcin Jan

ArEZ
14.09.2021, 20:46
W NC'ku z DCT silnik ganie a wtedy automatycznie jakby wysprzgla. Dzieje si tak najczciej z grki wic mona si jeszcze kula w d. A pod grk jeszcze zapali i troch pocignie. Ja miaem farta i doturlaem si pod instrybutor :D

Wysane z mojego RMX2155 przy uyciu Tapatalka

Fizolof
14.09.2021, 20:53
W NC'ku z DCT silnik ganie a wtedy automatycznie jakby wysprzgla. Dzieje si tak najczciej z grki wic mona si jeszcze kula w d. A pod grk jeszcze zapali i troch pocignie. Ja miaem farta i doturlaem si pod instrybutor :D

Farta miae, e pompy nie spali :Thumbs_Up:

Romano
14.09.2021, 21:43
U mnie byo tak e RANGE zeszo do 10km, po pewnym czasie dycha znika i pojawiy si w jej miejscu dwie poziome kreski -- a moto dalej jechao jeszcze kilka kilometrw, dojechawszy do stacji jakie tam delikatne chlupanie byo syszalne w baniaku.
Kumpel mia identyczn sytuacj, take mona ufa temu RANGE.

Rolob
14.09.2021, 22:12

Nie wysprzeglilo mi w 1100 …. Tylko gwatowne hamowanie silnikiem