PDA

View Full Version : ¦wiec±ce kierunkowskazy - badanie techniczne

pyk
09.09.2021, 17:21
Witam,
dzi¶ pierwszy raz by³em z moj± Afryk± z 2016 r na okresowym badaniu technicznym.
Przebieg badania i wykonane czynno¶ci pominê bo nic nie wnosz± do tematu oprócz uwagi diagnosty co do ci±gle ¶wiec±cych przednich kierunkowskazów.

powiedzia³ ¿e mam motocykl w wersji amerykañskiej :confused: kupowa³em motocykl "z drugiej rêki'" z polskiego salonu. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?p=738186#post738186)

z wypowiedzi forumowiczów w tym temacie wychodzi, ¿e diagnosta siê czepia bez powodu / nie zna siê ? bo tak zrobi³a fabryka i tego siê nie dotyka :)
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=32217&highlight=kierunkowskaz&page=2

Co wiêcej inne Afryki, które widuje na mie¶cie te¿ maj± stale ¶wiec±ce kierunkowskazy, ale tu nie ma pewno¶ci co do ich pochodzenia.

moje pytania:
1. Czy tak jak w przytoczonym temacie olaæ sprawê kierunkowskazów bo tak jest fabrycznie w polskim salonie?

2. Czy kto¶ jest w stanie przytoczyæ przepisy, które mówi±, ¿e tak mo¿e byæ czy mo¿e my siê mylimy i diagnosta ma racjê, ¿e tak ¶wiec±ce kierunkowskazy s± nie zgodne z przepisami?

3. Czy kto¶ z was mia³ kiedy¶ jakie¶ problemy z badaniami, policj± etc.?

Pozdrawiam

matjas
09.09.2021, 18:36
Jest na to homologacja i niech siê odp.
Ale samego mnie to dziwi ze nawet ma³e crf to ma. Kiedy¶ faktycznie to by³a tylko Ameryka.

jabolos
09.09.2021, 19:20
Wszystko jest w porz±dku, niech diagnosta siê doszkoli. W NAT ¶wiec±ce kierunki robi± za ¶wiat³a pozycyjne o ile pamiêtam i jest to zgodne z przepisami.

Dzieju
09.09.2021, 19:52
To ¿e w jakim¶ poje¼dzie fabryka co¶ homologowa³a nie oznacza ¿e dany kraj to dopuszcza. Pojazdy s± robione na ró¿ne rynki.

kristoch
09.09.2021, 19:54
Haha
Akurat NAT 2016-2017 w wersji pó³nocnoamerykañskiej nie mia³a kierunkowskazów LED tylko tradycyjne ¿arówkowe. Jest sporo w±tków na adv-rider i tu jak to ludzie chc± zmieniæ na LED.
Te¿ mnie kiedy¶ zaczepi³ policjant, ale jak mu powiedzia³em, ¿e siê nie znam i tak wyjecha³em z salonu to machn±³ rêk±. Ale to by³o w 2016 i wtedy by³o ma³o NAT.

A wracaj±c do pytania - nie kojarzê takiego przepisu. Natomiast powiniene¶ mieæ ¶wiadectwo homologacji (niezbêdne przy rejestracji nowego pojazdu). Ja mia³em do mojej NAT z 2016 takie „¶wiadectwo zgodno¶ci WE” i tam jest jak byk napisane, ¿e motocykl o takim VIN jest zgodny z typem z homologacji i nie wymaga dodatkowych badañ itp/itd. W ew. dyskusji z diagnost± pozostaje udowodniæ, ¿e nie zmienia³e¶ fabrycznych kierunkowskazów. Jak nie masz ¦ZWE to zapytaj o nie pierwszego w³a¶ciciela.

Reakcje diagnostów bior± siê chyba z tego, ze kiedy¶ sta³o w polskich przepisach, ¿e ¶wiat³a pozycyjne musz± byæ bia³e (m.in.). Teraz CHYBA tak ju¿ nie jest.

To ¿e w jakim¶ poje¼dzie fabryka co¶ homologowa³a nie oznacza ¿e dany kraj to dopuszcza. Pojazdy s± robione na ró¿ne rynki.

I dlatego kraje WE umówi³y siê, ¿e bêd± wzajemnie honorowaæ wzajemnie homologacje dokonane dla pozosta³ych krajów WE z uwzglêdnieniem lokalnych dodatkowych wymogów.
Dziêki temu m.in. od jakiego¶ czasu rynek europejski dostaje nowe modele wcze¶niej ni¿ np. USA/Australia. Producentowi ³atwiej jest homologowaæ moto np. w Hiszpanii i opisaæ, ¿e jest te¿ zgodne np. z polskim wymogiem posiadania odblasku na lewym pó³dupku d¿insów pasa¿era…
Ale tu siê za bardzo zbli¿amy do w±tku o „gejropie” wiêc siê powstrzymam od dalszych komentarzy 🙃

Kazmir
09.09.2021, 20:21
Haha
Reakcje diagnostów bior± siê chyba z tego, ze kiedy¶ sta³o w polskich przepisach, ¿e ¶wiat³a pozycyjne musz± byæ bia³e (m.in.). Teraz CHYBA tak ju¿ nie jest.
Mam w±tpliwo¶ci;) Sk³adaj±c pierwszego Poloneza w roku 1988 badania musia³em zrobiæ w ITS (Instytut Transportu Samochodowego), który o dziwo do dzisiaj dzia³a? To dok³adne badania! Nawet kierunek ¶rub jest sprawdzany - nakrêtka od ty³u - przodu...
Za³o¿y³em sobie w przednie postojowe foliê pomarañczow±. Diagnosta nie mia³ nic do tego, ¿e s± pomarañczowe (dopuszczalne), ale do barwy. Ta jest opisana w procedurze jaka to ma byæ.

Bartek74
09.09.2021, 20:54
Ja 2 miesi±ce temu wyjecha³em z salonu i tez ¶wiec± ;)

pyk
10.09.2021, 10:48
Rozporz±dzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów.

Za³±cznik 6 paragraf 2 punkt 6.

Dopuszczone s± w motocyklu ¶wiat³a pozycyjne przednie barwy samochodowej ¿ó³tej.

o to to to :] super, znalaz³em poczyta³em.

Wychodzi na to, ¿e diagnosta nie zna³ przepisów po nowelizacji (ja te¿, ich nie zna³em) ale dziêki p. "waw" mog³em doczytaæ :Thumbs_Up:

dziêki

tadzik
10.09.2021, 11:22
Mo¿e byæ dwa ¶wiat³a pozycyjne w motocyklu?

jabolos
10.09.2021, 11:29
Mog± byæ dwa ¶wiat³a pozycyjne tylko musi byæ zachowana miêdzy nimi okre¶lona odleg³o¶æ (jest to podane w przepisach). NAT spe³nia ten warunek.

nocny
10.09.2021, 22:24
5 lat po nowelizacji a on nadal nie doczyta³
On w sensie diagnosta.. Jak w tym kraju ma byæ dobrze.

pozdrawiam
Marcin Jan

waw
10.09.2021, 23:10
Mo¿e byæ dwa ¶wiat³a pozycyjne w motocyklu?

Je¶li s± ¿ó³te, to musz± byæ 2.