View Full Version : Trzęsie kierownicą opony mitas 07
Witam, od tygodnia jestem posiadaczem Afriki z rd03 z 88r.i jest to również moje pierwsze moto. Mam pytanie gdyż przy prędkości około 60-80km/h troche trzęsie/wibruje kierownicą ale ogolnie da sie jechać.
Poprzedni właściciel niedawno wymienił opony na Mitas 07 i twierdzi ze wczesniej bylo ok. Prosze powiedzcie ,czy te trzęsienie to przez opone z przodu czy coś jest z felgą nie tak??
I przedewszystkim czy można tak jeździć?(oczywiście jesli znajdę przyczynę czemu nie odpala - załozyłem osobny temat)
Pozdrawiam
Marcinnn6
24.08.2021, 14:48
Być może koła są nie wyważone i dlatego odczuwasz wibrację.
Niby są obciążniki na feldze..
GregoryS
24.08.2021, 15:29
Pytanie czy sa we wlasciwych miejscach i o prawidlowych masach. Sprawdzic wywazenie nie zaszkodzi.
moja przednie felga poleciała dziś do Paweł Król Bielsko Biała
w dwóch poprzednich moto zrobił robotę
Rozumiem,że do wyprostowania lub regeneracji? Jaki to jest koszt?
Nie pamiętam
teraz nie pytałem o cenę, ale i tak nigdzie indziej tego nie zrobisz
pewnie około 100zł
wrzuć w gogle to wyskoczy kontakt i dzwoń
Może to byś shimmy - pojawia się często właśnie w okolicy 50-60 km/h. Mogą być to wywoływać opony, wypaczone koła, luzy w zawieszeniu, zużyte łożyska główki ramy itp... Trzeba eliminować po kolei.
PS. Jak kupowałeś te Afrykę? W innym wątku piszesz, że masz prawo jazdy od niedawna oraz, że nie znasz się na mechanice. Więc była z zaufanego źródła czy z kimś znającym się oglądałeś... bo problemy z odpalaniem lub z shimmą to może nie być koniec....
Szczerze mowiac pojechalem sam, odpalala, jezdzila wiec kupilem..no niestety nie znam sie dobrze na motocyklach a tu gdzie mieszkam nie bylo chetnego do wyprawy po niego ze mna..plus taki,.ze niezbyt duzo zaplacilem ale licze sie z tym ze moze byc troche problemow :(
Szczerze mowiac pojechalem sam, odpalala, jezdzila wiec kupilem..no niestety nie znam sie dobrze na motocyklach a tu gdzie mieszkam nie bylo chetnego do wyprawy po niego ze mna..plus taki,.ze niezbyt duzo zaplacilem ale licze sie z tym ze moze byc troche problemow :(
To Ci nawet nie napiszę co masz pokazać na W - i żart i nie....
Może zdjęcia wrzuć jakieś motora.
I zanim cokolwiek zaczniesz grzebać, to sprawdź czy jest olej w silniku i czy łańcuch ma luz prawidłowy - absolutnie to nie żart.
Ducafrica
24.08.2021, 20:26
W moim kacie też zaczęły się podobne problemy po założeniu tej samej opony, tyle że przód podskakuje (góra-dół) przy podobnych prędkościach. Było ponowne wyważanie koła i dalej to samo. Koło wydaje się być proste, nie bije, nie jest jajowate. Podejrzewam oponę.
Koło na wyważarke daj na początek
Zanim cos zaczniesz robic ogladnij dokładnie opone tuz przy feldze, anaki chyba maja znacznik w postaci lini dookoła opony. Czasem opona nie wejdzie do końca na rant felgi i jest po prostu nierówno załozona. To zawsze był głowny powód bicia koła. Przy zakładaniu trzeba smarować opone a potem walnąć ze 4 -5 atmosfer,zeby weszła na rant i wrócic do cisnienia roboczego.
Mariusz S
07.12.2021, 11:42
miałem podobnie w swojej Afryce po wymianie felg na złote zakres wibracji pojawiał się w zakresie 50-65 kmh ale tylko po puszczeniu kiery , na ori felgach czarnych takich objawów nie było wiec po kilku próbach wyważenia zmiany opony felga poszła do sprawdzenia do p.Pawła Krola z Bielska Białej okazało sie że faktycznie felga miała bicie nie duże nie wynikające z eksploatacji ani uszkodzeń po prostu wada fabryczna.
Koszta ok 100 z wysyłkami , problem ustąpił
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.