View Full Version : ¦wie¿o zakupiona Afryka i problemy
Witam, od niedawna posiadam prawo jazdy i tydzieñ temu zakupi³em pierwszy motocykl jakim jest Africa RD03 z 88r.
Przejecha³em nia okolo 200km, £adnie odpala³a, "na strza³a", wróci³em z pracy wszystko by³o OK, odstawi³em moto i nastêpnego dnia siê zaczê³o... Afryka ju¿ nie odpala!! :( Krêci rozrusznik i na tym koniec, na samym pocz±tku zagada³a jeszcze ledwo co na ssaniu, niskie obroty bez reakcji na manetke po czym zgasla i koniec.
My¶la³em,¿e to mo¿e przez niski poziom paliwa ale dola³em 5l i bez zmian, do tego na³adowa³em ponownie akumulator, przelacznik jest na "RUN", ¶wieca sucha i nowa, poprzedni wlasciciel twierdzi ze czysci³ oraz wymienial elementy w ga¼niku...
Pomozcie gdzie dalej szukac przyczyny oraz co sprawdzac?
Jestem zielony w mechanice gdyz jest to moj pierwszy motor ale chetnie sie naucze gdyz do najblizszego serwisu mam bardzo daleko
CzarnyCzarownik
24.08.2021, 14:46
Jak wyssa³e¶ paliwo w ga¼nikach do 0 to ponowne odpalenie chwilê trwa. Pompa paliwa pracuje tylko jak silnik siê krêci, wiêc to by³o normalne krêciæ rozrusznikiem z 10-15s (z przerwami).
Najlepiej dotknij palcem pompy paliwa i w³±cz rozrusznik. Jak pompa bêdzie pracowaæ jak wibrator to krêæ dalej bo pompuje i ga¼niki s± puste. Jak czujesz tylko jedno cykniêcie pompy co oko³o sekundê to ga¼niki s± pe³ne i pompa pracuje normalnie.
Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk
Poka¿, proszê, t± 3kê. My tu wszyscy kochamy afryki, a 3ki to najmocniej.
Pompa orygina³?
a tak kontrolnie zapytam, kraniki s± odkrêcone?
Pochwal siê trójeczk±.
Pozdro.
Brzeszczot
24.08.2021, 15:15
Wyczy¶æ stycznik pompy paliwa
Wys³ane z mojego
Kraniki s± odkrêcone,oczywi¶cie. Paliwa nie wyjecha³em ca³kowicie do zera,by³o trochê w baku jeszcze zanim dola³em wiêcej. Krêci³em rozrosznikiem po kilka sekund chyba ze 30 razy i nic .Tak szczerze mówi±c to nie mam ¿adnej serwisówki do moto i nawet nie wiem gdzie znajduje sie pompa (domy¶lam siê,¿e to ten metalowy element przy ramie zaraz nad ga¼nikiem? )
1) czy macie gdzies serwisówke do rd03 chocby w pdf?
2) motor zakupiony w Finlandii,daleko na pó³nocy (oko³o 600km nad Helsinkami, niedaleko Rovaniemi). W oryginalnym malowaniu, z dwiema ró¿nymi owiewkami przednimi. Chêtnie wrzucê zdjêcia ale nie znam dobrze forum i nie za bardzo wiem jak to zrobiæ ��
Cze¶æ. Serwisówkê znajdziesz w Afripedii http://150.254.222.97/wikiafri/index.php/Strona_g%C5%82%C3%B3wna
Zachêcam do pochwalenia siê Trójeczk± tutaj: http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=177
W swoim w±tku zadaj±c pytania dotycz±ce Afrii na pewno uzyskasz pomoc kolegów.;) Moderatorzy chêtnie pomog± przy obs³udze forum. Pozdro.:at:
mareksz007
24.08.2021, 16:36
Jest iskra?
Adam93 - pomórz sobie pomóc.
Sk±d jeste¶ napisz mo¿e kto¶ podskoczy - jak blisko Poznania to ja chêtnie.
Z tych skromnych objawów to wg. mnie brakuje paliwa lub ¼le j± odpalasz.
Ale ja ju¿ mareksz007 napisa³ sprawd¼ iskrê.
Nawet jak jeste¶ zielony z mechanice (jak piszesz), to mo¿esz wykonaæ nastêpuj±c± procedurê:
1) Sprawd¼ czy jak krêcisz rozrusznikiem pojawia siê iskra na ¶wiecy. Nawet nie musisz wykrêcaæ ¶wiecy z cylindra - mo¿esz po prostu za³o¿yæ inn± ¶wiecê na fajkê - tylko ¿eby gwintem dotyka³a silnika.
2) Sprawd¼ czy dostaje paliwo - tu ju¿ jest trudniej - trzeba wykrêciæ ¶wiece i sprawdziæ czy s± mokre po d³ugim krêceniu.
3) Ssanie - masz ten motocykl krótko i nie znasz jego specyfiki oraz jak piszesz od niedawna masz prawo jazdy - mo¿e byæ tak, ¿e nie w³±czasz tego ssania - w AT trzeba to mocno zaci±gn±æ i trzymaæ oraz trochê pokrêciæ.
Je¿eli jest iskra i paliwo to na odpali - czasami siê trzeba umiejêtnie gazem pobawiæ, ale odpali nawet bez ssania jak kto¶ wie co robi.
Tu masz jeszcze jak odpaliæ "do¿ylnie" motor, ale trzeba trochê siê mechanicznie pobawiæ: https://www.motostforky.pl/2013/12/20/budzenie-z-dlugiego-snu/
i mo¿e lepiej siê z jakim¶ motocyklist± starego daty w okolicy skonsultowaæ.
Dziêkuje. Problem w tym,¿e mieszkam w Finlandii i nie jest latwo znalezc kogos ogarnietego w tym temacie (bardziej choopery jak juz) wiec musze radzic sobie sam.
muszel72
24.08.2021, 19:35
Chopper to te¿ motocykl i czêsto mechanicznie zupe³nie taki sam. Do¶wiadczony chopper Man rozwi±¿e Twój problem:)
teddy-boy
24.08.2021, 20:53
powie¶ frêdzle na kierownicy, lisi± kitkê na tyle i siê mechanik nie kapnie :D
zapraszam ciê do lektury tego tematu http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38039
pompa jest na ramie w poznasz po wê¿ach miedzy silnikiem a amorem
Afryka Adama bardzo ³adna... zajebista jest... i ma kratkê!!!
Mam fotki::))) ale wrzuci je Adam - ju¿ wie jak... warto poczekaæ.
A... i temat z mechanikiem ogarniamy przez whatsapp
Afryka Adama bardzo ³adna... zajebista jest... i ma kratkê!!!
Mam fotki::))) ale wrzuci je Adam - ju¿ wie jak... warto poczekaæ.
A... i temat z mechanikiem ogarniamy przez whatsapp
Normalnie przytulê Ciê kiedy¶ jeszcze raz :D
:Thumbs_Up:
I jak tam ?? Zagada³ "motur" ??
Póki co leje u nas mocno, a ¿e moto stoi pod chmurk± (no dobra,³adnie przykryty specjalnym pokrowcem) to muszê poczekaæ a¿ przestanie. Wydaje nam siê,¿e to problem paliwowy wiêc odepnê pompe i spróbuje odpaliæ bez niej. W³a¶nie, aby sie dostaç do pompy w trójce wystarczy zdj±c boczek,kanape?
Swoj± drog± przyda³by mi siê jakis schemat/opis czê¶ci i co gdzie sie znajduje taka a'la serwisówka (z Afripedii nie otwiera mi plikow zip.na tel a w dodatku ostrzega o jakim¶ zainfekowanym pliku)
by sie dostaç do pompy w trójce wystarczy zdj±c boczek,kanape?
Pompê z 3ki nie jest tak ³ato wydostaæ wiec nie wyci±gaj pompy tylko od³acz od niej wê¿yk id±cy do ga¼nika i pod³acz w to miejsce jakis wê¿ek i wrzuæ go do jakiego¶ kanistra i zobacz czy pompa pompuje paliwo jak krêcisz rorusznikiem.
Jak masz zdrowy aku to sprawd¼ jeszcze raz tak ze 2-3x krêcenia rozrusznikim po 8-10sekund tylko upewnij siê ¿e masz w³aczony przycisk startu RUN (ten czerwony przy prawej manetce) bo w 3ce bedzie krecisz³ rozrusznik ale nie odpali bez w³aczonego tego przycisku na ON.
No i zaci±gniête ssanie obowi±zkowo i nie kreæ manetk± gazu jak krêcisz rozrusznkiem.
Przycisk jest na RUN, a krecenie nawet po 20sek nie daje nic, nawet nie slysze by pompa chodzi³a ale z wydechu czuæ paliwo. Wcze¶niej tak odpala³a,¿e dos³ownie sekunde mo¿na by³o krêciæ:)
:umowa:Zobacz bezpieczniki najpierw.
... ale z wydechu czuæ paliwo....
:umowa:Zobacz bezpieczniki najpierw.
Z w/w wynika, ¿e faktycznie zobacz bezpieczniki najpierw.
Sprawdza³em te ko³o stacyjki w pude³eczku "fuse". Czy ktores jeszcze warto sprawdzic?
W XRV750 jest tutaj na str 232:
http://150.254.222.97/wikiafri/images/9/90/Service_Repare_Manual_Honda_XL600_650V_Transalp_XR V750_AfricaTwin_87_07_st_font_fin.pdf
Jednak skoro ¶mierdzi paliwem z wydechu i masz Kill Switch niby na RUN i bezpiecznik 10A jest OK i pad³o niepodziewanie - to mo¿e co¶ z tym KillSwitchem jest nie tak ... mo¿e pobaw siê nim, mo¿e nie styka, mo¿e zamók³ itp....
A czujnik stopki bocznej? Sprawd¼ czy odpali krêc±c z wci¶niêtym sprzêg³em
W zasadzie to zawsze odpalam z wcisniêtym sprzêg³em. Bezpiecznik przy kierownicy 10A wydaje sie byæ w porz±dku,ale profilaktycznie mogê wymieniæ. Narazie leje jak z cebra wiêc muszê czekaæ, no chyba,¿e ogarne miejscowke jak±¶ w ¶rodku.
dawid8210
25.08.2021, 21:23
Dasz radê wykrêciæ ¶wiece by sprawdziæ czy maj± iskrê?
Moge kupic klucz i wykreciæ(przy okazji jaki rozmiar klucza wybraæ?) Ale musze sprawdzac na kazdej swiecy czy wystarczy na tej do ktorej jest najlepszy dostep?
Ale musze sprawdzac na kazdej swiecy czy wystarczy na tej do ktorej jest najlepszy dostep?
Wystarczy na tych "³atwych" Co¶ mi siê zdaje, ¿e iskry nie bêdzie.....:)
Ja tylko na chwilê, przepraszam ¿e siê wpierd......am bo siê nie znam na moturach. Szczerze podoba mi siê ten w±tek i to co piszecie. To takie pocieszaj±ce. A africa piêkna i ludzie tu tacy mili, ¿e a¿ siê chce czytaæ i czytaæ. G³upio to zabrzmi ale co by siê czê¶ciej psu³y te motury to by³o by tak piêknie.
P. S. Ta oryginalna owiewka ³adniejsza.
Wys³ane z mojego SM-G980F przy u¿yciu Tapatalka
Moge kupic klucz i wykreciæ(przy okazji jaki rozmiar klucza wybraæ?) (...)
Zobacz najpierw czy nie masz fabrycznej narzêdziówki z kluczem do ¶wiec. Nie wiem tylko gdzie ona bywa w RD03, mo¿e pod siedzeniem ?
Zobacz najpierw czy nie masz fabrycznej narzêdziówki z kluczem do ¶wiec. Nie wiem tylko gdzie ona bywa w RD03, mo¿e pod siedzeniem ?
Sudden zboku ::))) w RD03 i RD04::))))
W moim Trampku jest pod siedzeniem a nie zboku :D
W moim Trampku jest pod siedzeniem a nie zboku :D
w 7 te¿ pod siedzeniem ale w 3 i 4 "z boku"::))) w owiewce po lewej pod kluczem siedzi...
CzarnyEZG
26.08.2021, 07:16
Ja te¿ stawiam na Killswicza.
One lubi± za¶niedzieæ i jak kto¶ ma w zwyczaju nimi motura gasiæ, to mo¿e pó¼niej nie odpaliæ.
Trzeba nim poruszaæ parê razy i wtedy zobaczyæ czy iskra wróci.
Ale po co wykrecac swiece by sprawdzic czy jest iskra, na poczatek sciagnac fajke z kazdego z cylindrow i zalozyc inna swiece tylko do kontroli.
Tak te¿ zrobie, dam inna swiece i sprawdze iskre. Co do kill switcha, to u mnie jest caly czas na RUN, nie gasze nim motura :)
Tak te¿ zrobie, dam inna swiece i sprawdze iskre. Co do kill switcha, to u mnie jest caly czas na RUN, nie gasze nim motura :)
Ale trzymasz go pod chmurk±, mieszkasz w Finlandia gdzie jest relatywnie wilgotno i wszystko ¶niedzieje i zu¿ywa siê relatywnie szybciej. Podejrzewam ¿e podobnie jak u mnie (Norwegia na wybrze¿u)
Sprawd¼ co koledzy radz± a znajdziemy przyczynê lecz wymaga to drogi "po sznurku do k³êbka " nie maj±c moto przed nosem.
Nie ma iskry od fajki z lewej strony. Z prawej jest
Nie ma iskry...
Nad zegarami, raczej trzeba czachê zdj±æ, masz kostkê od killswitcha - poruszaj ni±, mo¿e siê wypiê³a/poluzowa³a.
Koledze raz siê to sta³o w czasie wyprzedzania ciê¿arówki, ja ¶lepo za nim ci±³em, on prawie stan±³ w miejscu, a ja, próbuj±c go omin±æ, szczê¶liwie wyl±dowa³em w du¿ym i szerokim rowie.
Taka historia i lekcja jak nie je¼dziæ jednocze¶nie. :cold:
Na przednim cylindrze z lewej strony nie ma iskry. Podmienilem modu³y, potem wymieni³em na nowe i dalej to samo...help!
Na przednim jest na tylnym nie ma? Przy podmianie modu³ów jest identycznie?
Nie pali wcale, nie odzywa siê? Jest martwa?
.
Tutaj nie ma iskry. Z drugiej strony jest. Rozrusznik kreci ale nic z tego. Podmiana modu³ów nie pomog³a
EDIT: Jest jeszcze gorzej.. rozrusznik przesta³ w ogóle krêciæ. Aku na³adowane, bezpiecznik ok.
109273
CzarnyEZG
26.08.2021, 11:29
Przy cewce rozrusznika (obok akumulatora w RD04 wiêc tutaj pewnie te¿) masz bezpiecznik. Sprawd¼ jego odno¶nie krêcenia rozrusznika.
Jak bêdzie ca³y a nadal nie bêdzie krêciæ, to zobacz czujnik kosy, bo on mo¿e odpowiadaæ za wszystkie te problemy.
Ale trzymasz go pod chmurk±, mieszkasz w Finlandia gdzie jest relatywnie wilgotno i wszystko ¶niedzieje i zu¿ywa siê relatywnie szybciej. Podejrzewam ¿e podobnie jak u mnie (Norwegia na wybrze¿u
Ja na twoim miejscu odpu¶ci³bym jazdê i za wszelk± cenê pudrowanie syfa.....
Moto wymaga rozebrania i przegl±du instalacji elektrycznej!!! Wszystkie kostki do konserwacji, punkty mas sprawdzenie miernikiem mikro prze³±czników ( klamka sprzêg³a) wy³ "kosy" dioda na wi±zce, czujnik luzu sb. Jak to zrobisz bêdziesz mia³ spokój na d³u¿ej, a nie na chwilê, bo potem to tylko gorzej - fotka
Nie zapominaj ile lat ma moto?
CzarnyEZG
26.08.2021, 12:15
Niestety Kazmir ma racjê.
Moto posta³o na deszczu i zaczynaj± siê jaja = elektryka do pe³nego przegl±du.
Inaczej siê w³asn± rêk± zajebiesz, bo co chwila bêdzie co¶.
Na szczê¶cie to nie prom kosmiczny i byle maupa (na przyk³ad ja) daje radê.
Zdejmujesz plastiki, siedzenie, bak i du¼dasz wszystkie kostki (UWAGA czêsto z zewn±trz wygl±daj± oki, a w ¶rodku tragedia) do tego czy¶cisz masy (tak¿e t± pod reglerem) i masz spokój na parê sezonów.
Jeszcze jedna sprawa.
Sprawd¼ jakie masz napiêcie na akumulatorze.
Jakby siê obudzi³ rozrusznik (sprawd¼ bezpiecznik) to zobacz jakie jest napiêcie podczas krêcenia.
Modu³ CDI nie puszcza iskry poni¿ej pewnej warto¶ci napiêcia (nie pamiêtam 10,5V?) i pomimo tego, ¿e rozrusznik krêci ca³kiem ¿wawo, to Afry nie odpalisz.
Za brak rozrusznika w pierwszej kolejno¶ci wspomniany bezpiecznik a za raz za nim przeka¼nik do sprawdzenia. Równie¿ podpisuje siê pod s³owami Kazmira ze je¶li takie jaja sie zaczynaja, szczególnie po kupnie a motek ma swoje lata i raczej nie znan± historiê to najlepszym i najbezpieczniejszym zarówno dla ciebie jak i motocykla bêdzie konkretny przegl±d instalacji elektrycznej.
Pewnie macie racje. Teraz tylko g³owie siê,czy zabraæ sie samemu za instalacje czy zawie¼æ j± do warsztatu. A tu w Finlandii nie ma lekko, i godzina pracy mechanika kosztuje 80e :D:D
CzarnyEZG
26.08.2021, 12:58
Zrób listê czynno¶ci, co po kolei sprawdzi³e¶ i co zaobserwowa³e¶.
Powoli dojdziemy do uruchomienia moto, a pó¼niej zrobisz przegl±d instalacji.
To nie BMW czy inny KTM. Tu wszystko proste jak konstrukcja cepa.
Jak nie odpala, to przyczyny mo¿na na palcach r±k policzyæ (³±cznie z t±, ¿e kto¶ zajuma³ silnik) i wszystkie da siê usun±æ samemu.
Ok, rozrusznik wróci³. Nie zauwa¿ylem ze wypie³o siê z przeka¼nika.
Ju¿ chyba wiem gdzie le¿y problem - co¶ z tymi kablami jest nie tak (nie daje iskry ¿aden z 4 modu³ów podpietych pod nie).
Zastanawiam sie co dalej?
Sorry, nie wiem czemu zdjecia wrzucaj± siê w inn± stronê.
109272
muszel72
26.08.2021, 17:34
Z tymi kablami jest to, ¿e one tylko powierzchownie wygl±daj± ok.
A tu w Finlandii nie ma lekko, i godzina pracy mechanika kosztuje 80e :D:D zrobiê ci zdjêcie jak my¶lisz ze u nas jest taniej zwyk³a roboczogodzina mechanika jest tañsza ni¿ roboczogodzina elektryka dzi¶ w serwisie na takie informacje patrzy³em cos w okolicy 360z³
godzina elektryka/elektronika samochodowego kosztuje 360z³ ?
To ceny wy¿sze ni¿ w ASO wiêkszo¶ci marek. Czas pomy¶leæ o podniesieniu cen za us³ugi
elektryczne..
godzina elektryka/elektronika samochodowego kosztuje 360z³ ?
To ceny wy¿sze ni¿ w ASO wiêkszo¶ci marek. Czas pomy¶leæ o podniesieniu cen za us³ugi
elektryczne..
cena z aso w³a¶nie :D
Panowie wiecie o co tutaj chodzi? Sciagnalem czache i moim oczom ukazal sie taki o to widok. Te kostki byly spiête, z lewej sa trzy kable a z prawej 4 + br±zowy id±cy do nik±d, niezaizolowany, nic. Kto¶ wie o co tu kaman?
Za ma³o danych....od/do czego idzie wtyczka i gdziazdo ??
...
Z tych skromnych objawów to wg. mnie brakuje paliwa lub ¼le j± odpalasz.
No i Afryka pali na oba gary.
Pompa pany...
No i Afryka pali na oba gary.
Pompa pany...
pompa i regler jedna z furii afrykañskich
Za ma³o danych....od/do czego idzie wtyczka i gdziazdo ??
Wtyczka idzie od stacyjki, a gniazdo l±czy sie z wieloma kablami (m.in.g³ówn± wi±zk± od aku, czy jak±s wtyczk± wpinan± w pó³kê-mam nadzieje,¿e dobrze wyt³umaczy³em)
Afryka pali na strza³a, sekunde j± krêcê:) tak jak kolega Brzeszczot podpowiedzia³ - winowajc± by³ stycznik pompy. Mallory te¿ sugerowa³ bym zacz±³ od pompy a po kolorze ¶wiecy zauwa¿y³, ¿e mieszanke mam za bogat±.
A i znalaz³em przepalon± wtyczke wiêc wywali³em j± i zlutowa³em ¿ó³te kable jak radzi³ Wierny. Dziêki wszystkim zainteresowanym za du¿± pomoc przy pierwszej naprawie :) browarek sie nale¿y:D
Problem powróci³, gubi gdzie¶ iskre. Wystarczy ze popada 5minut i motur nie pali. Po odl±czeniu pompy odpala, z pompa nie. Podlaczalem pompe na krotko i ona sama w sobie dzia³a.
My¶lê co dalej... Gdzie w RD03 znajduje siê przeka¼nik pompy? Oraz w jaki sposob moge sprobowac odpalic motor z pominieciem przekaznika?
Dodam jeszcze,¿e obrotomierz przesta³ dzia³aæ
Swoja droga wie ktos gdzie lub u kogo kupie dobr± dodatkow± pompe do RD03?
Obrotomierz w RD03 i jego niedzia³anie wskazuje na problemy z modu³em.
Jedziemy dalej...
Praktycznie wszystkie kostki,zlaczki popsikane kontaktsprayem. Punkty mas tak¿e.
Napiecie na akumulatorze ponad 12, podczas krecenia spada do ponad 10, cewki ponad 8, modu³y sprawdzalem multimetrem i sprawne a iskry dalej brak.. killswitch dzia³a. Mi sie ju¿ powoli koncza pomysly co sprawdzac dalej
Edit: w ostatecznosci porozcinam izolacje i obejrze kazdy kabel po kolei ale wolalbym tego uniknac.
Gdzie znajduje sie przelacznik pompy?
Czy jakby byl problem z czujnikiem kosy to moto by wgl odpalal?
Spróbuj podmieniæ modu³ jak kolega wy¿ej pisze.
Modu³y s± sprawne, mierzy³em multimetrem wedlug tego filmiku - https://youtu.be/0vUGYQdvKZE
0vUGYQdvKZE
EDIT: czy napiecie na cewkach na zgaszonym moto 8.5v to prawidlowe wartosci????? Bo aku przy kreceniu ma tylko 10.5
Ta czesc po lewej to bedzie przeka¼nik pompy, a po prawej?
Chyba nadajemy na innych falach? Z modu³u napiêcie wysterowania cewki zap³onowej to 100V???
mierzenie modu³u na stole to jest psu na budê robota.
kup modu³ z gwarancj± rozruchow± /o ile kto¶ Ci da/ i podmieñ.
IMO szkoda czasu na szukanie.
z czasem pêkaj± luty i dzia³anie modu³u bywa zale¿ne od temperatury.
mo¿esz siê przed tym broniæ ale to nie jest kwestia CZY tylko KIEDY.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.