Zaloguj siê

View Full Version : ¦wie¿o zakupiona Afryka i problemy

Adam93
24.08.2021, 14:38
Witam, od niedawna posiadam prawo jazdy i tydzieñ temu zakupi³em pierwszy motocykl jakim jest Africa RD03 z 88r.
Przejecha³em nia okolo 200km, £adnie odpala³a, "na strza³a", wróci³em z pracy wszystko by³o OK, odstawi³em moto i nastêpnego dnia siê zaczê³o... Afryka ju¿ nie odpala!! :( Krêci rozrusznik i na tym koniec, na samym pocz±tku zagada³a jeszcze ledwo co na ssaniu, niskie obroty bez reakcji na manetke po czym zgasla i koniec.
My¶la³em,¿e to mo¿e przez niski poziom paliwa ale dola³em 5l i bez zmian, do tego na³adowa³em ponownie akumulator, przelacznik jest na "RUN", ¶wieca sucha i nowa, poprzedni wlasciciel twierdzi ze czysci³ oraz wymienial elementy w ga¼niku...
Pomozcie gdzie dalej szukac przyczyny oraz co sprawdzac?
Jestem zielony w mechanice gdyz jest to moj pierwszy motor ale chetnie sie naucze gdyz do najblizszego serwisu mam bardzo daleko

CzarnyCzarownik
24.08.2021, 14:46
Jak wyssa³e¶ paliwo w ga¼nikach do 0 to ponowne odpalenie chwilê trwa. Pompa paliwa pracuje tylko jak silnik siê krêci, wiêc to by³o normalne krêciæ rozrusznikiem z 10-15s (z przerwami).

Najlepiej dotknij palcem pompy paliwa i w³±cz rozrusznik. Jak pompa bêdzie pracowaæ jak wibrator to krêæ dalej bo pompuje i ga¼niki s± puste. Jak czujesz tylko jedno cykniêcie pompy co oko³o sekundê to ga¼niki s± pe³ne i pompa pracuje normalnie.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

tommi
24.08.2021, 14:55
Poka¿, proszê, t± 3kê. My tu wszyscy kochamy afryki, a 3ki to najmocniej.
Pompa orygina³?

Ba³trok
24.08.2021, 15:06
a tak kontrolnie zapytam, kraniki s± odkrêcone?

Goñczy
24.08.2021, 15:08
Pochwal siê trójeczk±.
Pozdro.

Brzeszczot
24.08.2021, 15:15
Wyczy¶æ stycznik pompy paliwa

Wys³ane z mojego

Adam93
24.08.2021, 15:15
Kraniki s± odkrêcone,oczywi¶cie. Paliwa nie wyjecha³em ca³kowicie do zera,by³o trochê w baku jeszcze zanim dola³em wiêcej. Krêci³em rozrosznikiem po kilka sekund chyba ze 30 razy i nic .Tak szczerze mówi±c to nie mam ¿adnej serwisówki do moto i nawet nie wiem gdzie znajduje sie pompa (domy¶lam siê,¿e to ten metalowy element przy ramie zaraz nad ga¼nikiem? )
1) czy macie gdzies serwisówke do rd03 chocby w pdf?
2) motor zakupiony w Finlandii,daleko na pó³nocy (oko³o 600km nad Helsinkami, niedaleko Rovaniemi). W oryginalnym malowaniu, z dwiema ró¿nymi owiewkami przednimi. Chêtnie wrzucê zdjêcia ale nie znam dobrze forum i nie za bardzo wiem jak to zrobiæ ��

wierny
24.08.2021, 15:52
Cze¶æ. Serwisówkê znajdziesz w Afripedii http://150.254.222.97/wikiafri/index.php/Strona_g%C5%82%C3%B3wna
Zachêcam do pochwalenia siê Trójeczk± tutaj: http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=177
W swoim w±tku zadaj±c pytania dotycz±ce Afrii na pewno uzyskasz pomoc kolegów.;) Moderatorzy chêtnie pomog± przy obs³udze forum. Pozdro.:at:

mareksz007
24.08.2021, 16:36
Jest iskra?

Mallory
24.08.2021, 17:58
Adam93 - pomórz sobie pomóc.
Sk±d jeste¶ napisz mo¿e kto¶ podskoczy - jak blisko Poznania to ja chêtnie.

Z tych skromnych objawów to wg. mnie brakuje paliwa lub ¼le j± odpalasz.

Ale ja ju¿ mareksz007 napisa³ sprawd¼ iskrê.
Nawet jak jeste¶ zielony z mechanice (jak piszesz), to mo¿esz wykonaæ nastêpuj±c± procedurê:

1) Sprawd¼ czy jak krêcisz rozrusznikiem pojawia siê iskra na ¶wiecy. Nawet nie musisz wykrêcaæ ¶wiecy z cylindra - mo¿esz po prostu za³o¿yæ inn± ¶wiecê na fajkê - tylko ¿eby gwintem dotyka³a silnika.

2) Sprawd¼ czy dostaje paliwo - tu ju¿ jest trudniej - trzeba wykrêciæ ¶wiece i sprawdziæ czy s± mokre po d³ugim krêceniu.

3) Ssanie - masz ten motocykl krótko i nie znasz jego specyfiki oraz jak piszesz od niedawna masz prawo jazdy - mo¿e byæ tak, ¿e nie w³±czasz tego ssania - w AT trzeba to mocno zaci±gn±æ i trzymaæ oraz trochê pokrêciæ.

Je¿eli jest iskra i paliwo to na odpali - czasami siê trzeba umiejêtnie gazem pobawiæ, ale odpali nawet bez ssania jak kto¶ wie co robi.

Tu masz jeszcze jak odpaliæ "do¿ylnie" motor, ale trzeba trochê siê mechanicznie pobawiæ: https://www.motostforky.pl/2013/12/20/budzenie-z-dlugiego-snu/
i mo¿e lepiej siê z jakim¶ motocyklist± starego daty w okolicy skonsultowaæ.

Adam93
24.08.2021, 18:56
Dziêkuje. Problem w tym,¿e mieszkam w Finlandii i nie jest latwo znalezc kogos ogarnietego w tym temacie (bardziej choopery jak juz) wiec musze radzic sobie sam.

muszel72
24.08.2021, 19:35
Chopper to te¿ motocykl i czêsto mechanicznie zupe³nie taki sam. Do¶wiadczony chopper Man rozwi±¿e Twój problem:)

teddy-boy
24.08.2021, 20:53
powie¶ frêdzle na kierownicy, lisi± kitkê na tyle i siê mechanik nie kapnie :D

pa³e³
24.08.2021, 21:06
zapraszam ciê do lektury tego tematu http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38039

pompa jest na ramie w poznasz po wê¿ach miedzy silnikiem a amorem

Adam93
24.08.2021, 21:09
Dzieki, poczytam

Mallory
24.08.2021, 21:26
Afryka Adama bardzo ³adna... zajebista jest... i ma kratkê!!!
Mam fotki::))) ale wrzuci je Adam - ju¿ wie jak... warto poczekaæ.

A... i temat z mechanikiem ogarniamy przez whatsapp

tommi
25.08.2021, 08:53
Afryka Adama bardzo ³adna... zajebista jest... i ma kratkê!!!
Mam fotki::))) ale wrzuci je Adam - ju¿ wie jak... warto poczekaæ.

A... i temat z mechanikiem ogarniamy przez whatsapp

Normalnie przytulê Ciê kiedy¶ jeszcze raz :D

:Thumbs_Up:

ArtiZet
25.08.2021, 17:44
I jak tam ?? Zagada³ "motur" ??

Adam93
25.08.2021, 17:52
Póki co leje u nas mocno, a ¿e moto stoi pod chmurk± (no dobra,³adnie przykryty specjalnym pokrowcem) to muszê poczekaæ a¿ przestanie. Wydaje nam siê,¿e to problem paliwowy wiêc odepnê pompe i spróbuje odpaliæ bez niej. W³a¶nie, aby sie dostaç do pompy w trójce wystarczy zdj±c boczek,kanape?
Swoj± drog± przyda³by mi siê jakis schemat/opis czê¶ci i co gdzie sie znajduje taka a'la serwisówka (z Afripedii nie otwiera mi plikow zip.na tel a w dodatku ostrzega o jakim¶ zainfekowanym pliku)

ArtiZet
25.08.2021, 18:01
by sie dostaç do pompy w trójce wystarczy zdj±c boczek,kanape?

Pompê z 3ki nie jest tak ³ato wydostaæ wiec nie wyci±gaj pompy tylko od³acz od niej wê¿yk id±cy do ga¼nika i pod³acz w to miejsce jakis wê¿ek i wrzuæ go do jakiego¶ kanistra i zobacz czy pompa pompuje paliwo jak krêcisz rorusznikiem.
Jak masz zdrowy aku to sprawd¼ jeszcze raz tak ze 2-3x krêcenia rozrusznikim po 8-10sekund tylko upewnij siê ¿e masz w³aczony przycisk startu RUN (ten czerwony przy prawej manetce) bo w 3ce bedzie krecisz³ rozrusznik ale nie odpali bez w³aczonego tego przycisku na ON.
No i zaci±gniête ssanie obowi±zkowo i nie kreæ manetk± gazu jak krêcisz rozrusznkiem.

Adam93
25.08.2021, 18:23
Przycisk jest na RUN, a krecenie nawet po 20sek nie daje nic, nawet nie slysze by pompa chodzi³a ale z wydechu czuæ paliwo. Wcze¶niej tak odpala³a,¿e dos³ownie sekunde mo¿na by³o krêciæ:)

majo
25.08.2021, 18:38
:umowa:Zobacz bezpieczniki najpierw.

Mallory
25.08.2021, 18:39
... ale z wydechu czuæ paliwo....

:umowa:Zobacz bezpieczniki najpierw.

Z w/w wynika, ¿e faktycznie zobacz bezpieczniki najpierw.

Adam93
25.08.2021, 18:40
Sprawdza³em te ko³o stacyjki w pude³eczku "fuse". Czy ktores jeszcze warto sprawdzic?

Mallory
25.08.2021, 19:05
W XRV750 jest tutaj na str 232:

http://150.254.222.97/wikiafri/images/9/90/Service_Repare_Manual_Honda_XL600_650V_Transalp_XR V750_AfricaTwin_87_07_st_font_fin.pdf

Jednak skoro ¶mierdzi paliwem z wydechu i masz Kill Switch niby na RUN i bezpiecznik 10A jest OK i pad³o niepodziewanie - to mo¿e co¶ z tym KillSwitchem jest nie tak ... mo¿e pobaw siê nim, mo¿e nie styka, mo¿e zamók³ itp....

Dubel
25.08.2021, 19:22
A czujnik stopki bocznej? Sprawd¼ czy odpali krêc±c z wci¶niêtym sprzêg³em

Adam93
25.08.2021, 21:15
W zasadzie to zawsze odpalam z wcisniêtym sprzêg³em. Bezpiecznik przy kierownicy 10A wydaje sie byæ w porz±dku,ale profilaktycznie mogê wymieniæ. Narazie leje jak z cebra wiêc muszê czekaæ, no chyba,¿e ogarne miejscowke jak±¶ w ¶rodku.

dawid8210
25.08.2021, 21:23
Dasz radê wykrêciæ ¶wiece by sprawdziæ czy maj± iskrê?

Adam93
25.08.2021, 21:55
Moge kupic klucz i wykreciæ(przy okazji jaki rozmiar klucza wybraæ?) Ale musze sprawdzac na kazdej swiecy czy wystarczy na tej do ktorej jest najlepszy dostep?

Kazmir
25.08.2021, 22:13
Ale musze sprawdzac na kazdej swiecy czy wystarczy na tej do ktorej jest najlepszy dostep?
Wystarczy na tych "³atwych" Co¶ mi siê zdaje, ¿e iskry nie bêdzie.....:)

luk2asz
25.08.2021, 22:38
Ja tylko na chwilê, przepraszam ¿e siê wpierd......am bo siê nie znam na moturach. Szczerze podoba mi siê ten w±tek i to co piszecie. To takie pocieszaj±ce. A africa piêkna i ludzie tu tacy mili, ¿e a¿ siê chce czytaæ i czytaæ. G³upio to zabrzmi ale co by siê czê¶ciej psu³y te motury to by³o by tak piêknie.
P. S. Ta oryginalna owiewka ³adniejsza.

Wys³ane z mojego SM-G980F przy u¿yciu Tapatalka

sudden
25.08.2021, 22:51
Moge kupic klucz i wykreciæ(przy okazji jaki rozmiar klucza wybraæ?) (...)

Zobacz najpierw czy nie masz fabrycznej narzêdziówki z kluczem do ¶wiec. Nie wiem tylko gdzie ona bywa w RD03, mo¿e pod siedzeniem ?

Mallory
25.08.2021, 22:55
Zobacz najpierw czy nie masz fabrycznej narzêdziówki z kluczem do ¶wiec. Nie wiem tylko gdzie ona bywa w RD03, mo¿e pod siedzeniem ?

Sudden zboku ::))) w RD03 i RD04::))))

sudden
25.08.2021, 22:58
W moim Trampku jest pod siedzeniem a nie zboku :D

Mallory
25.08.2021, 22:59
W moim Trampku jest pod siedzeniem a nie zboku :D

w 7 te¿ pod siedzeniem ale w 3 i 4 "z boku"::))) w owiewce po lewej pod kluczem siedzi...

CzarnyEZG
26.08.2021, 07:16
Ja te¿ stawiam na Killswicza.
One lubi± za¶niedzieæ i jak kto¶ ma w zwyczaju nimi motura gasiæ, to mo¿e pó¼niej nie odpaliæ.
Trzeba nim poruszaæ parê razy i wtedy zobaczyæ czy iskra wróci.

Dubel
26.08.2021, 08:10
Ale po co wykrecac swiece by sprawdzic czy jest iskra, na poczatek sciagnac fajke z kazdego z cylindrow i zalozyc inna swiece tylko do kontroli.

Adam93
26.08.2021, 08:16
Tak te¿ zrobie, dam inna swiece i sprawdze iskre. Co do kill switcha, to u mnie jest caly czas na RUN, nie gasze nim motura :)

Dubel
26.08.2021, 08:18
Tak te¿ zrobie, dam inna swiece i sprawdze iskre. Co do kill switcha, to u mnie jest caly czas na RUN, nie gasze nim motura :)

Ale trzymasz go pod chmurk±, mieszkasz w Finlandia gdzie jest relatywnie wilgotno i wszystko ¶niedzieje i zu¿ywa siê relatywnie szybciej. Podejrzewam ¿e podobnie jak u mnie (Norwegia na wybrze¿u)

Sprawd¼ co koledzy radz± a znajdziemy przyczynê lecz wymaga to drogi "po sznurku do k³êbka " nie maj±c moto przed nosem.

Adam93
26.08.2021, 09:41
Nie ma iskry od fajki z lewej strony. Z prawej jest

tommi
26.08.2021, 09:45
Nie ma iskry...

Nad zegarami, raczej trzeba czachê zdj±æ, masz kostkê od killswitcha - poruszaj ni±, mo¿e siê wypiê³a/poluzowa³a.
Koledze raz siê to sta³o w czasie wyprzedzania ciê¿arówki, ja ¶lepo za nim ci±³em, on prawie stan±³ w miejscu, a ja, próbuj±c go omin±æ, szczê¶liwie wyl±dowa³em w du¿ym i szerokim rowie.
Taka historia i lekcja jak nie je¼dziæ jednocze¶nie. :cold:

Adam93
26.08.2021, 10:26
Na przednim cylindrze z lewej strony nie ma iskry. Podmienilem modu³y, potem wymieni³em na nowe i dalej to samo...help!

Dubel
26.08.2021, 10:32
Na przednim jest na tylnym nie ma? Przy podmianie modu³ów jest identycznie?

Nie pali wcale, nie odzywa siê? Jest martwa?

.

Adam93
26.08.2021, 10:47
Tutaj nie ma iskry. Z drugiej strony jest. Rozrusznik kreci ale nic z tego. Podmiana modu³ów nie pomog³a

EDIT: Jest jeszcze gorzej.. rozrusznik przesta³ w ogóle krêciæ. Aku na³adowane, bezpiecznik ok.

109273

CzarnyEZG
26.08.2021, 11:29
Przy cewce rozrusznika (obok akumulatora w RD04 wiêc tutaj pewnie te¿) masz bezpiecznik. Sprawd¼ jego odno¶nie krêcenia rozrusznika.

Jak bêdzie ca³y a nadal nie bêdzie krêciæ, to zobacz czujnik kosy, bo on mo¿e odpowiadaæ za wszystkie te problemy.

Kazmir
26.08.2021, 11:53
Ale trzymasz go pod chmurk±, mieszkasz w Finlandia gdzie jest relatywnie wilgotno i wszystko ¶niedzieje i zu¿ywa siê relatywnie szybciej. Podejrzewam ¿e podobnie jak u mnie (Norwegia na wybrze¿u
Ja na twoim miejscu odpu¶ci³bym jazdê i za wszelk± cenê pudrowanie syfa.....
Moto wymaga rozebrania i przegl±du instalacji elektrycznej!!! Wszystkie kostki do konserwacji, punkty mas sprawdzenie miernikiem mikro prze³±czników ( klamka sprzêg³a) wy³ "kosy" dioda na wi±zce, czujnik luzu sb. Jak to zrobisz bêdziesz mia³ spokój na d³u¿ej, a nie na chwilê, bo potem to tylko gorzej - fotka
Nie zapominaj ile lat ma moto?

CzarnyEZG
26.08.2021, 12:15
Niestety Kazmir ma racjê.

Moto posta³o na deszczu i zaczynaj± siê jaja = elektryka do pe³nego przegl±du.
Inaczej siê w³asn± rêk± zajebiesz, bo co chwila bêdzie co¶.

Na szczê¶cie to nie prom kosmiczny i byle maupa (na przyk³ad ja) daje radê.
Zdejmujesz plastiki, siedzenie, bak i du¼dasz wszystkie kostki (UWAGA czêsto z zewn±trz wygl±daj± oki, a w ¶rodku tragedia) do tego czy¶cisz masy (tak¿e t± pod reglerem) i masz spokój na parê sezonów.

Jeszcze jedna sprawa.

Sprawd¼ jakie masz napiêcie na akumulatorze.

Jakby siê obudzi³ rozrusznik (sprawd¼ bezpiecznik) to zobacz jakie jest napiêcie podczas krêcenia.
Modu³ CDI nie puszcza iskry poni¿ej pewnej warto¶ci napiêcia (nie pamiêtam 10,5V?) i pomimo tego, ¿e rozrusznik krêci ca³kiem ¿wawo, to Afry nie odpalisz.

Dubel
26.08.2021, 12:38
Za brak rozrusznika w pierwszej kolejno¶ci wspomniany bezpiecznik a za raz za nim przeka¼nik do sprawdzenia. Równie¿ podpisuje siê pod s³owami Kazmira ze je¶li takie jaja sie zaczynaja, szczególnie po kupnie a motek ma swoje lata i raczej nie znan± historiê to najlepszym i najbezpieczniejszym zarówno dla ciebie jak i motocykla bêdzie konkretny przegl±d instalacji elektrycznej.

Adam93
26.08.2021, 12:41
Pewnie macie racje. Teraz tylko g³owie siê,czy zabraæ sie samemu za instalacje czy zawie¼æ j± do warsztatu. A tu w Finlandii nie ma lekko, i godzina pracy mechanika kosztuje 80e :D:D

CzarnyEZG
26.08.2021, 12:58
Zrób listê czynno¶ci, co po kolei sprawdzi³e¶ i co zaobserwowa³e¶.
Powoli dojdziemy do uruchomienia moto, a pó¼niej zrobisz przegl±d instalacji.

To nie BMW czy inny KTM. Tu wszystko proste jak konstrukcja cepa.
Jak nie odpala, to przyczyny mo¿na na palcach r±k policzyæ (³±cznie z t±, ¿e kto¶ zajuma³ silnik) i wszystkie da siê usun±æ samemu.

Adam93
26.08.2021, 16:50
Ok, rozrusznik wróci³. Nie zauwa¿ylem ze wypie³o siê z przeka¼nika.
Ju¿ chyba wiem gdzie le¿y problem - co¶ z tymi kablami jest nie tak (nie daje iskry ¿aden z 4 modu³ów podpietych pod nie).
Zastanawiam sie co dalej?
Sorry, nie wiem czemu zdjecia wrzucaj± siê w inn± stronê.

109272

muszel72
26.08.2021, 17:34
Z tymi kablami jest to, ¿e one tylko powierzchownie wygl±daj± ok.

pa³e³
26.08.2021, 20:17
A tu w Finlandii nie ma lekko, i godzina pracy mechanika kosztuje 80e :D:D zrobiê ci zdjêcie jak my¶lisz ze u nas jest taniej zwyk³a roboczogodzina mechanika jest tañsza ni¿ roboczogodzina elektryka dzi¶ w serwisie na takie informacje patrzy³em cos w okolicy 360z³

Cassini
27.08.2021, 12:57
godzina elektryka/elektronika samochodowego kosztuje 360z³ ?
To ceny wy¿sze ni¿ w ASO wiêkszo¶ci marek. Czas pomy¶leæ o podniesieniu cen za us³ugi
elektryczne..

pa³e³
27.08.2021, 13:41
godzina elektryka/elektronika samochodowego kosztuje 360z³ ?
To ceny wy¿sze ni¿ w ASO wiêkszo¶ci marek. Czas pomy¶leæ o podniesieniu cen za us³ugi
elektryczne..

cena z aso w³a¶nie :D

Adam93
30.08.2021, 10:09
Panowie wiecie o co tutaj chodzi? Sciagnalem czache i moim oczom ukazal sie taki o to widok. Te kostki byly spiête, z lewej sa trzy kable a z prawej 4 + br±zowy id±cy do nik±d, niezaizolowany, nic. Kto¶ wie o co tu kaman?

ArtiZet
30.08.2021, 10:42
Za ma³o danych....od/do czego idzie wtyczka i gdziazdo ??

Mallory
30.08.2021, 18:28
...
Z tych skromnych objawów to wg. mnie brakuje paliwa lub ¼le j± odpalasz.

No i Afryka pali na oba gary.

Pompa pany...

pa³e³
30.08.2021, 19:13
No i Afryka pali na oba gary.

Pompa pany...

pompa i regler jedna z furii afrykañskich

Adam93
31.08.2021, 05:19
Za ma³o danych....od/do czego idzie wtyczka i gdziazdo ??

Wtyczka idzie od stacyjki, a gniazdo l±czy sie z wieloma kablami (m.in.g³ówn± wi±zk± od aku, czy jak±s wtyczk± wpinan± w pó³kê-mam nadzieje,¿e dobrze wyt³umaczy³em)

Afryka pali na strza³a, sekunde j± krêcê:) tak jak kolega Brzeszczot podpowiedzia³ - winowajc± by³ stycznik pompy. Mallory te¿ sugerowa³ bym zacz±³ od pompy a po kolorze ¶wiecy zauwa¿y³, ¿e mieszanke mam za bogat±.
A i znalaz³em przepalon± wtyczke wiêc wywali³em j± i zlutowa³em ¿ó³te kable jak radzi³ Wierny. Dziêki wszystkim zainteresowanym za du¿± pomoc przy pierwszej naprawie :) browarek sie nale¿y:D

Adam93
10.09.2021, 02:19
Problem powróci³, gubi gdzie¶ iskre. Wystarczy ze popada 5minut i motur nie pali. Po odl±czeniu pompy odpala, z pompa nie. Podlaczalem pompe na krotko i ona sama w sobie dzia³a.
My¶lê co dalej... Gdzie w RD03 znajduje siê przeka¼nik pompy? Oraz w jaki sposob moge sprobowac odpalic motor z pominieciem przekaznika?
Dodam jeszcze,¿e obrotomierz przesta³ dzia³aæ

Swoja droga wie ktos gdzie lub u kogo kupie dobr± dodatkow± pompe do RD03?

matjas
10.09.2021, 07:31
Obrotomierz w RD03 i jego niedzia³anie wskazuje na problemy z modu³em.

Adam93
10.09.2021, 19:48
Jedziemy dalej...
Praktycznie wszystkie kostki,zlaczki popsikane kontaktsprayem. Punkty mas tak¿e.
Napiecie na akumulatorze ponad 12, podczas krecenia spada do ponad 10, cewki ponad 8, modu³y sprawdzalem multimetrem i sprawne a iskry dalej brak.. killswitch dzia³a. Mi sie ju¿ powoli koncza pomysly co sprawdzac dalej

Edit: w ostatecznosci porozcinam izolacje i obejrze kazdy kabel po kolei ale wolalbym tego uniknac.
Gdzie znajduje sie przelacznik pompy?
Czy jakby byl problem z czujnikiem kosy to moto by wgl odpalal?

Adi.te
10.09.2021, 21:28
Spróbuj podmieniæ modu³ jak kolega wy¿ej pisze.

Adam93
10.09.2021, 21:30
Modu³y s± sprawne, mierzy³em multimetrem wedlug tego filmiku - https://youtu.be/0vUGYQdvKZE

0vUGYQdvKZE

EDIT: czy napiecie na cewkach na zgaszonym moto 8.5v to prawidlowe wartosci????? Bo aku przy kreceniu ma tylko 10.5

Adam93
12.09.2021, 17:23
Ta czesc po lewej to bedzie przeka¼nik pompy, a po prawej?

Kazmir
12.09.2021, 20:58
Chyba nadajemy na innych falach? Z modu³u napiêcie wysterowania cewki zap³onowej to 100V???

matjas
14.09.2021, 01:37
mierzenie modu³u na stole to jest psu na budê robota.
kup modu³ z gwarancj± rozruchow± /o ile kto¶ Ci da/ i podmieñ.
IMO szkoda czasu na szukanie.

z czasem pêkaj± luty i dzia³anie modu³u bywa zale¿ne od temperatury.
mo¿esz siê przed tym broniæ ale to nie jest kwestia CZY tylko KIEDY.