View Full Version : Znowu opony
Witam was, przyjechalem do Polski mieszkam w Kandzie gdzie mam ATAS2018 1000, Tutaj kupilem 2003 XRV 750 chce zmienic kapcie ale widze ze jest tragiczny wybor z orginalu 140/80-17. chce zalozyc MotoZ tractionator GPS bo wiekszosc wypraw bedzie asfalt wiec cos 70/30 moze 60/40 a czytalem ze sa calkiem niezle szczegolnie na mokrym asfalcie ale problem jest ze sa tylko dostepne 130/80-17 czy to zrobiloby wielka roznice w jezdzie?
Pozdrawiam I do zobaczenia na trasach
Pawel
Witam was, przyjechalem do Polski mieszkam w Kandzie gdzie mam ATAS2018 1000, Tutaj kupilem 2003 XRV 750 chce zmienic kapcie ale widze ze jest tragiczny wybor z orginalu 140/80-17. chce zalozyc MotoZ tractionator GPS bo wiekszosc wypraw bedzie asfalt wiec cos 70/30 moze 60/40 a czytalem ze sa calkiem niezle szczegolnie na mokrym asfalcie ale problem jest ze sa tylko dostepne 130/80-17 czy to zrobiloby wielka roznice w jezdzie?
Pozdrawiam I do zobaczenia na trasach
Pawel
Jeździłem na 130 Mitasach E09 i Pirelli Mt21 i żadnej specjalnej różnicy nie czułem.
Przy takich proporcjach asfalt/teren i priorytetu trzymania na mokrym asfalcie zastanów się nas Pirelli Scorpion STR. Jest w afrykańskich rozmiarach a na mokrym asfalcie nawet ja, człowiek który się mokrego asfaltu boi, czułem się bardzo pewnie.
Scorpion STR na asfalcie nawet mokrym są faktycznie super, w piachu też nie było problemu, ale w małych kałużach przednia opona mi się ślizgała non stop na boki i trzeba było uważać. Wiem, że niektórzy na nich jeżdżą i dają radę, ja przejechałem lekko ponad 4 kkm i więcej na przód jej nie wezmę poza asfalt.
Mowicie o versji rally ? Czyli Pirelli Scorpion Rally STR tak?
70/30 czy 60/40 to ja bym się nie bawił w żadne Pirelli STR bo to zwykła szosówka tylko zestaw afrykański zakładał. E09 i TKC80.
Mowicie o versji rally ? Czyli Pirelli Scorpion Rally STR tak?
Tak jest.
I zgadzam się z Emkiem - dla mnie to też szosówka. Z tym, że próbują na tym jeździć poza czarnym. Szczególnie właściciele GSA wyjątkowo je sobie upodobali ;)
No patrz Pan, nigdy nie miałem GSa.
Zauważcie że autor wątku wybrał Motozy GPS a także określił proporcje teren/asfalt, więc STR jako substytut GPS to całkiem dobre rozwiązanie przy takich założeniach.
Ale przecież, co ja tam wiem.
Jeździłem na Pirelli Scorpion Rally STR jeden sezon. Zrobiłem ok 12 000 km. Nigdy mnie nie zawiodły na śliskim asfalcie i na szutrach. Do cięższego terenu (piach i błoto) nie nadają się.
Potem założyłem TKC 80 bo tak wypada, wiadomo, Afryka.:) Rzeczywiście, okazały się lepsze w terenie ale z drugiej strony na mokrym asfalcie miałem kilka uślizgów w mocniejszym złożeniu, hamowanie też było mniej pewne niż na Pirelli.
Tak więc pomyślałem sobie, że jesli mam kupować opony pod kątem 5-10% tras terenowych a przez ponad 90% przebiegów na asfalcie muszę uważać i nie być pewnym zachowania opon to jest to trochę bez sensu i wróciłem do Pirelli. I jestem zadowolony. Dla MOJEGO sposobu używania CRF ATAS to idealne rozwiązanie. Bardzo dobre zachowanie na asfalcie, znośnie w lekkim terenie, duże przebiegi i niezłe ceny.
Musisz sobie szczerze odpowiedzieć na pytanie: czy rzeczywiście będziesz robił 30-40% w terenie, czy tylko tak Ci się wydaje? Bo jeśli tylko okazjonalnie zjedziesz do lasu, czy na delikatne szutry, to szkoda męczyć sie na kostce.
Mi się kończą Karoo Street i rozważam Scorpion STR albo Anakee Adventure. Jeździł ktoś ma tych drugich / miał ktoś porównanie ? W testach wychodzą podobnie. U mnie to praktycznie wyłącznie po twardym, trochę szutrow, ubite gruntówki itp....
Zrobiłem kilka tyś na zestawie: przód Pirelli str, tył motoz GPS.
Przód: asfaltowo bardzo poprawnie, trochę mi się motor walił w zakrętach, ale to także wina wąskiej felgi z przodu 1.6. Po jakiś 8 tyś przód wyząbkował i zaczął dokuczliwie wyć. W piochu i błocie ta opona potrafi nieprzyjemnie zaskoczyć, nigdy nie miałem z nią problemów na asfalcie.
Tył: cichy, długodystansowy. Na śliskim, mokrym asfalcie robi uślizgi. W piachu i błocie raczej przeciętnie.
Teraz założyłem "zestaw afrykański bukowskiego", czyli przód tkc 80, tył motoz adwenture (nie rallyZ).
Zdaję sobie sprawę, że będzie głośniej. Testy w piochu wyszły pozytywne. Asfaltowo leciałem 170 km/h na nowych i nie stwierdziłem problemów.
szwedzkikucharz
03.05.2021, 20:13
Cześć. Fajny temat, też musze coś kupić.
Kiedyś ceniłem sobie Michelin Anakee 2. Teraz mam, nie pamiętam co.... musiałbym zejść do kanciapy i zerknąć, ale nie cenię sobie.
A jakby porównać Pirelli Scorpion STR z Metzeler Tourance to co by wyszło? Przeznaczenie asfalt. Priorytety: pewnie na mokrym, nie znikanie w oczach. Żeby też tylna opona nie grzała się jak głupia pod obciążeniem z plecaczkiem i małymi drobiazgami w kuferkach ;), na zakręcikach.
To co mam teraz na Transalpinie i Transfogarskiej dawało spaloną gumą.
A nie lubimy smrodu spalonej gumy....
RAVkopytko
03.05.2021, 22:20
Szwedzki,Ty to Masz rozmach ... :)
tkc i e09
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.