Zaloguj się

View Full Version : Wymiana dźwigni sprzęgła i hamulca-czy coś na rynku pasuje?

xVampear
06.03.2021, 14:37
Witam wszystkich
Chciałbym zapytać czy są jakieś sprawdzone zamienniki dostępne na rynku do Afryki? Zrobiłem jedno podejście do Chińczyków, miały pasować, okazały się za długie. Podejście drugie-śruba od regulacji odchylenia kolidowała ze ssaniem. Chodzi mi o dźwignie z regulacją odchylenia najlepiej, ewentualnie jakieś wygięte. Od kilku dni szukam czegokolwiek i oprócz kopii oryginalnych lub "uniwersalnych" z Ali nie namierzyłem niczego sensownego.
Pozdrawiam!

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Melon
06.03.2021, 15:28
Vicma robi identyczne jak oryginały.

konrade
05.04.2021, 13:49
Do XRV?
Jak tak, to ja jezdze od 2 lat na tych i jestem zadowolony:
https://a.aliexpress.com/_mreO17z

Artek
05.04.2021, 15:23
Do XRV?
Jak tak, to ja jezdze od 2 lat na tych i jestem zadowolony:
https://a.aliexpress.com/_mreO17z
Mam w swoim jedną taką. Należy je stosować TYLKO z pancernymi handłapkami. Przy miękkich handbarach jest niebezpieczeństwo obcięcia palców.:vis:

konrade
05.04.2021, 19:29
To raczej kwestia handbara a nie klamki, bo sa lamane i raczej nie wiem czym mialyby obciac paluchy. Ale sam mam Barkbustery u siebie ze wzgledu na to, zeby mi paluchow nie polamalo :)

Artek
05.04.2021, 21:07
To raczej kwestia handbara a nie klamki, bo sa lamane i raczej nie wiem czym mialyby obciac paluchy. Ale sam mam Barkbustery u siebie ze wzgledu na to, zeby mi paluchow nie polamalo :)

Proponuję użyć dwóch palców do obsługi klamki i mocno wcisnąć.

Emek
05.04.2021, 21:15
Mam takie klamki. Do DR mi nie pasują. Jakby kto potrzebował to chętnie odstąpię.

konrade
05.04.2021, 21:59
Proponuję użyć dwóch palców do obsługi klamki i mocno wcisnąć.
no i? hamuje dwoma albo jednym palcem, co mam zobaczyc? moze opisz konkretnie problem jaki miałeś, a nie takie domysły, bo tak jak piszę, jeżdżę na nich od 2 lat i żadnych problemów z nimi nigdy nie zauważyłem, oprócz tego, że na głównej osi są ciut za luźno pasowane, ale w użytkowaniu to w żaden sposób nie przeszkadza.
Więc albo mam wybitnie dobry egzemplarz, z którym nic się nie dzieje, albo Ty masz wybitnie zły, choć dalej nie rozumiem problemu.....

Artek
06.04.2021, 16:58
Podeprę się swoim doświadczeniem:

"...Jeździłem tą drogą setki razy, czasem kilka razy dziennie śmigam tam na jezioro.
Wybił się stąd młody jelonek.
Trafił paszczą w lewy handbar i dźwignię sprzęgła. Dziwnie się zawinął praktycznie mnie nie ruszając. Wyrwał mi kufer centralny wraz z mocowaniem. Zatrzymałem się kilkanaście metrów dalej. Przeżył i po chwili spier...ł samobójca jeden..."

Wewnętrzna część klamki sprzęgła ma dwa dwie cienkościenne blaszki (grubości 0.5mm) w przypadku uderzenia np. gałęzi w klamkę (lub jak u mnie młodego jelonka) to handbar oryginalny dociska klamkę do palców obejmujących manetkę. U mnie uderzenie było niewielkie, miałem tylko rozcięte palce. W przypadku mocniejszego uderzenia chińska klamka obetnie palce. Tam są zwykłe noże.

konrade
08.04.2021, 12:13
ok, teraz sytuacja stala sie jasna, dzieki :) w sumie nie zastanawialem sie nigdy nad tym, bo wyszedlem z zalozenia ze przy BB i lamanej klamce zagrozenie scisnieciem palcow jest minimalne, ale obadam temat blizej. dzieki!