PDA

View Full Version : Lekki kask

kanuj
26.02.2021, 20:05
Z racji tego że mój shoei qwest po 10 latach rozpadł się w środku(wyściółka wysypała się po praniu), szukam kasku :) Target musi być mega lekki i bezpieczny. Lekki bo problem z kręgosłupem szyjnym :/
Macie jakieś propozycje? Mile widziana blenda.
Cena... nie określona.

nabrU
26.02.2021, 20:19
Nishua Enduro Carbon - 1150g

https://www.louis.pl/artikel/nishua-enduro-carbon-kask-enduro/215086

Lub wersja z blendą Enduro GT. Ciut cięższa (1450g) ale za to za pół ceny teraz w Louisie:

https://www.louis.pl/artikel/nishua-enduro-gt-kask-enduro/215094

Adi.te
26.02.2021, 20:27
Polecam. Latam w tej wersji 1150 gramowej. Wrażenie jest kosmiczne.

nabrU
26.02.2021, 20:35
Polecam. Latam w tej wersji 1150 gramowej. Wrażenie jest kosmiczne.

Też mam dlatego napisałem :Thumbs_Up:

Adi.te
26.02.2021, 21:32
To może od razu zapytam, poruszę może poboczny temat ale ktoś próbował do nishui wsadzić jakiś głośnik i mikrofon ?

nabrU
26.02.2021, 21:44
Oczywiście, zamontowałem Sena 10R. Trochę o tym tutaj:

http://africatwin.com.pl/showpost.php?p=695574&postcount=13

Adi.te
26.02.2021, 21:57
Jezusku tosz to kosztuje tyle co kask... warte chociaż takich pienionchow ?

radiolog
26.02.2021, 22:14
Ten kask nie jest wysokich lotów , poza wagą nie ma zalet i ta wiecznie odkręcający się śrubka od daszka- porażka .
Jeżeli kupować senę to tylko z mesh, 50R jest dobrym rozwiązaniem

nabrU
26.02.2021, 23:03
Radio,

Jeśli 10R wywołało "cenowy zachwyt" u pytającego to cena 50R połozy go na łopatki. Pomyśl że nie każdy ma wagon kasy na wydanie na gadżety plus funkcjonalność mesh można wykorzystać tylko w jeździe grupowej.

Srubka się u mnie nie odkręca i kask jest wg mnie ok. Nie musi pasować każdemu, ważne że mnie odpowiada :Thumbs_Up:

radiolog
27.02.2021, 07:49
Radio,

funkcjonalność mesh można wykorzystać tylko w jeździe grupowej.

Niekoniecznie , 1 do 1 tez się sprawdza , bo generuje mniej zakłóceń .
Parowanie jest tez mniej upierdliwe
Odnośnie wagona kasy , czy relatywizmu ceny to często tanie nie idzie w parze z bezpieczne - mam na myśli kask, który może być dobry tylko do pierwszego spotkania z asfaltem, ja na swojej głowie nie lubię eksperymentować , żeby potem się jąkać i nie ogarniać zwieraczy

Marcinnn6
27.02.2021, 08:02
Jak dołożysz do kasku blendę to już nie będzie mega lekki. Wagą powędruje w okolice standardowych ~1500g. Jak ma być to kask typu dual to ten model (bez blendy) co podał nabrU.

matjas
27.02.2021, 09:14
Poczytajcie komenty w sklepie - wykonanie i hałas odpowiednio -5 i +5

Emek
27.02.2021, 10:38
Jak dołożysz do kasku blendę to już nie będzie mega lekki. Wagą powędruje w okolice standardowych ~1500g. Jak ma być to kask typu dual to ten model (bez blendy) co podał nabrU.Niekoniecznie. Mój Airoh Commander waży 1330g rozmiar M.Blenda jest.

Lis
27.02.2021, 13:08
Masa katalogowa jest wyższa - 1430g. Ważyłeś go i taka masa jest rzeczywista?

Emek
27.02.2021, 13:38
Zważone. Bez pinlocka i tej osłony na brodę. W komplecie moze być tyle co podaje katalog. Na kask z blendą i tak uważam że przyzwoicie.

jabolos
27.02.2021, 14:18
LS2 wypuścili nowy model MX701 Explorer C Carbon z wagą 1380g +/- 50g. Tylko na razie za dużo o nim nie wiadomo.

kanuj
27.02.2021, 18:06
Zważone. Bez pinlocka i tej osłony na brodę. W komplecie moze być tyle co podaje katalog. Na kask z blendą i tak uważam że przyzwoicie.

a jak z hałasem? robiłeś trasy dłuższe? COMMANDER chyba kusząca propozycja :)
znalazłem też neoteca z blendą za 1999zł waga 1560g dla rozmiaru M, zł i Hornet DS za 1499 zł 1480 g dla rozmiaru M ja mam S

Emek
27.02.2021, 18:38
Nie wiem jak z hałasem bo mam go od niedawna i jeszcze nie testowałem. Wcześniej miałem Horneta ADV i najcichszy to on nie był. Airoh ma dużo lepsze pole widzenia niż Shoei. Chciałem daszek, blendę, pinlock i oczojebny kolor. Mam 2 Airohy i jestem z nich zadowolony. Liczę że z tym będzie podobnie.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210227/b0af4892e738dea13408fdaae4a3e557.jpg

ctomch
27.02.2021, 18:44
Ten Airoh to świetny kask, jedyne zastrzeżenie jakie mógłbym mieć to wentylacja. Sklasyfikowałbym go jako kask zimowy, ale, rzecz indywidualna.

kanuj
27.02.2021, 18:59
Nie wiem jak z hałasem bo mam go od niedawna i jeszcze nie testowałem. Wcześniej miałem Horneta ADV i najcichszy to on nie był. Airoh ma dużo lepsze pole widzenia niż Shoei. Chciałem daszek, blendę, pinlock i oczojebny kolor. Mam 2 Airohy i jestem z nich zadowolony. Liczę że z tym będzie podobnie.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210227/b0af4892e738dea13408fdaae4a3e557.jpg

jest koloru fluo? wujek google nie wyszukuje.
chociaż pomarańcz też jest widoczny :)

Piotr_Z
27.02.2021, 19:19
Ten Airoh to świetny kask, jedyne zastrzeżenie jakie mógłbym mieć to wentylacja. Sklasyfikowałbym go jako kask zimowy, ale, rzecz indywidualna.

Potwierdzam słowa przedmówcy. Airoh Commander to kask bardzo wygodny, cichy, wielofunkcyjny. Faktycznie jest bardzo ciepły :) Ja po mieście podnoszę szybę i jeżdżę z blendą.
Pozdro,
Piotr

Emek
27.02.2021, 19:20
Oranżowy laser. W 4ride brałem.

michau
28.02.2021, 12:15
W tym modelu airoh ma też wersje 100% carbon. I to w kolorach
Np:
https://airoh.pl/pl/p/KASK-AIROH-COMMANDER-CARBON-REDBLUE/167

Emek
28.02.2021, 12:48
Zysk na wadze prawie żaden a strata dla portfela dotkliwa.

dzinks
28.02.2021, 14:12
........

kanuj
28.02.2021, 14:20
Już zamówiony na przymiarkę do sklepu kask Airoh COMMANDER ma być na środę. Jak będzie pasował to biere :) polatam opiszę swoje wrażenia a jak nie to szukam dalej.

nabrU
28.02.2021, 18:46
Pavlin zrobił filmik o kasku Airoh Commander:

https://youtu.be/OljTGoh7CGQ

OljTGoh7CGQ

kanuj
28.02.2021, 21:46
Pavlin zrobił filmik o kasku Airoh Commander:

https://youtu.be/OljTGoh7CGQ

Z tego co zrozumiałem to raczej pozytywnie się wypowiada o kasku.
Tłumaczenie (napisy) masakra totalnie nie na temat.
Nie wyłapałem co mówi z minusów na temat kasku.

teddy-boy
01.03.2021, 08:38
Mam commandera, przejeździłem w nim cały poprzedni rok.
Nie zgadzam się z tym że jest słaba wentylacja i że to "zimowy" kask.
Jest lekki, w miarę cichy jak na ten rodzaj kasku. Co ważne dla mnie, w porownaniu do poprzednich kasków nie wpada w dziwne wibracje i drgania przy prędkościach przelotowych.

Minusy ode mnie: blenda mogłaby być trochę ciemniejsza (ale to dla mnie), i daszek trochę krótki więc czasami nie spełnia wogóle zadania.

Kupiłbym jeszcze raz bez zastanowienia bo za tę cenę to jest super.

michau
01.03.2021, 14:44
Niestety chyba wszystkie blendy słabo przyciemniają.
Parę lat temu blenda była dla mnie must have w kasku. Poszedłem na przymiarki kasków w słoneczny dzień i stwierdziłem, że przyciemnienie było ledwie na poziomie akceptowalnym. Na pewno nie zadawalajacym.
Kupiłem ostatecznie kask bez blendy w komplecie z drugą ciemną szybą. Na dłuższe wypady brałem dwie szyby bo zapasowa dobrze wpasowywała się w kształt tank baga.

bukowski
01.03.2021, 15:34
blenda w nexx 1d jest absolutnie wystarczajaca, moim skromnym zdaniem.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

muszel72
01.03.2021, 19:16
Popieram przedmówcę. Trzeba pamiętać, że na pkcie styku pomiędzy silnym słońcem a zmierzchem również musi być coś widać. Nie może być odcięcia nagłego wg mnie.

Emek
15.03.2021, 08:18
Wczoraj pierwsze testy Commandera poczyniłem. W porównaniu do poprzednika czyli w moim przypadku Shoei Hornet ADV nie widzę żadnych minusów. Na plus blenda, taka w sam raz, nie za jasna i nie za ciemna. Wczoraj było dość pochmurno i nie przeszkadzało mi przyciemnienie. Pole widzenia jest o niebo lepsze niż w Hornecie. Nie ma co porównywać. Dodatkowo wentylacja na szczęce po prostu działa jak trzeba. Lataliśmy offem i przy wysiłku i zamkniętej szybie zrobiło się dość duszno. Po otwarciu wentylacji rewelacja. Nie odniosę się do tego czy kask jest cichy bo w mojej CRF wydech niestety tak ryczy że nic więcej nie słychać. Zrobię rundkę na cichej DRce to będę wiedział coś więcej. Na minus o ile tak można powiedzieć to podczas zdejmowania wychodzi jedna zapinka od wyściółki. Wspominał o tym Pavlin w swoim materiale. Nie za każdym razem ale się zdarza. Ten element nie jest spasowany ciasno i jak ściągam kask wyłazi. To sobie jakoś ogarnę. Poza tym jestem bardzo zadowolony. 5 godzin napierdzielania w terenie i masa nie dała mi się we znaki. Kumpel zeznał, że zajebiście, że wybrałem ten kolor bo widać z bardzo daleka i nie miał problemów żeby z daleka mnie namierzać jak mu odjechałem. Za tą kasę uważam że warto się pokusić. Gdybym miał do wzięcia za free Horneta lub Commandera wybrałbym Commandera.
https://i.imgur.com/H0m691E.jpg

nabrU
15.03.2021, 15:09
Kolor rzeczywiście zajebista żarówa 👍😜 Pozytywnie

michau
15.03.2021, 23:19
@Emek za tę kasę czyli za ile? Pytam bo gdzies na innymi forum goście pisali, że w 2020 czy 2019 poniżej tysiaka były na promocji. Tylko nie pamiętam czy to był Black Friday czy inny moment.
Przyglądałem się m.in. temu kasków pod koniec 2020 i t-shirt ceny nigdzie nie widziałem.

PS. Ta wychodząca wyściółka to faktycznie powtarzający się problem w opiniach na necie.
Może to można dwustronną taśmą klejącą przymocować?

nabrU
16.03.2021, 00:27
Wrócę jeszcze do Nishua Enduro Carbon.

Mały teścik 3kg siekierką znudzonego właściciela:

https://youtu.be/cCfgHPFhup0
cCfgHPFhup0

I zdjęcie tego samego kasku po dwóch uderzeniach tą siekerką:

https://photos.smugmug.com/photos/i-cr6Jrcc/0/X3/i-cr6Jrcc-X3.jpg

Emek
16.03.2021, 06:59
@Emek za tę kasę czyli za ile? Pytam bo gdzies na innymi forum goście pisali, że w 2020 czy 2019 poniżej tysiaka były na promocji. Tylko nie pamiętam czy to był Black Friday czy inny moment.
Przyglądałem się m.in. temu kasków pod koniec 2020 i t-shirt ceny nigdzie nie widziałem.

PS. Ta wychodząca wyściółka to faktycznie powtarzający się problem w opiniach na necie.
Może to można dwustronną taśmą klejącą przymocować?Poniżej tysiaka to by była okazja. Ja dałem 1200 za biały i 1300 za ten laserowy. Zapinkę co wyłazi podkleję dwustronną i po bólu.

Ziarko
16.03.2021, 07:19
Odnośnie wagona kasy , czy relatywizmu ceny to często tanie nie idzie w parze z bezpieczne - mam na myśli kask, który może być dobry tylko do pierwszego spotkania z asfaltem, ja na swojej głowie nie lubię eksperymentować , żeby potem się jąkać i nie ogarniać zwieraczy

głupio tak wydac wszystko na kask i pozostac o klapkach, krotkich spodenkach i koszulce na ramkach

jabolos
16.03.2021, 16:31
Emek a jak oceniasz jakość matowej powłoki lakierniczej w Airohu? Spotkałem się z opinią, że nie jest tak trwała jak w wersjach w połysku ( po około roku użytkowania widoczne wytarcia do podkładu).

Emek
16.03.2021, 17:01
To mi akurat trudno ocenić bo jeden dzień w nim jeździłem ale liczę się z tym że laserowy kolor w macie może nie być tak trwały jak jakikolwiek inny w połysku. Wybrałem go świadomie bo ciuchy mam raczej stonowane a warto być widocznym. Mam 2 inne Airohy i to około 10 letnie garnki. Nie mam uwag do powłoki choć są już mocno zmęczone.

michau
16.03.2021, 19:36
Poniżej tysiaka to by była okazja. Ja dałem 1200 za biały i 1300 za ten laserowy. Zapinkę co wyłazi podkleję dwustronną i po bólu.Ta kwota to i tak bardzo dobra cena.
Niech się dobrze sprawuje!

Gazda
15.08.2021, 21:30
Emek, domyka Ci się szyba w Twoim Commander'ze?

Mój zrobił na mojej głowie 5kkm, jestem z niego megazadowolony, ale ostatnio przestała mi się domykać szyba...a dziś zauważyłem przyczynę - pęknięty zatrzask. Będę reklamował, ale trochę lipa.

Emek
16.08.2021, 06:28
U mnie gra. Wyłazi tylko wyściółka z jednej strony przy zdejmowaniu. Też będę reklamował bo to upierdliwe. Poza tym zadowolony jestem.

Emek
14.09.2021, 14:04
Aktualizacja.
Odesłałem kask na gwarancji żeby zrobili coś z wyłażącą wyściółką. Ogarnięte sprawnie więc jak ktoś ma ten problem w Airohu Commander (a znam dwa przypadki tej samej przypadłości) to reklamować.

Zenonek
27.09.2021, 08:29
[dopisek moderatora]

Poniższe pytanie padło w wątku:

Honda CRF300L / Rally (2021) (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38547)

Posty zostały wycięte i przeniesione w to, bardziej pasujące miejsce, jako kontynuacja rozmowy nt. kasku Airoh Commander.

Warzyfko, jaki masz kask i jak się spisuje?
Pozdrowionka

Danny
27.09.2021, 10:28
Warzyfko, jaki masz kask i jak się spisuje?
Pozdrowionka

Airoh Commander, jestem zadowolony, obwód mojego łba jest w górnym zakresie rozmiaru więc kask siedzi bardzo stabilnie, dziób nie jest za bardzo wysunięty i nie ogranicza ruchów. Kask ma blendę słoneczną, w komplecie jest szybka z pinlockiem i chinguard, na dłuższych tripach można zatem uzbroić kask pod dłuższe asfaltowe przeloty - nie wiem jak się natomiast spisuje w takiej konfiguracji bo na razie używałem go tylko z goglami. Z bonusów jest jeszcze fabrycznie przygotowany slot montażowy na kamerkę więc nie trzeba kombinować z doklejaniem.

Z minusów - słaba wentylacja na górną część głowy i przedziwny sposób montażu wyściółki - trochę się trzeba nagimnastykować żeby to zdjąć do prania.

Faland86
27.09.2021, 10:35
W offie chyba zaden z kaskow adv nie zda egzaminu. Mam Shoei Hornet ADV. Wentylacja ok. Od 25/30 km/h przedmuchuje glowe. Ponizej tych predkosci w cieply dzien zaczynasz sie gotowac. Airoh oczywiscie ladniejszy. Bardziej offowy 😊

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Danny
27.09.2021, 11:39
W offie chyba zaden z kaskow adv nie zda egzaminu. Mam Shoei Hornet ADV. Wentylacja ok. Od 25/30 km/h przedmuchuje glowe. Ponizej tych predkosci w cieply dzien zaczynasz sie gotowac. Airoh oczywiscie ladniejszy. Bardziej offowy 😊

No właśnie w Commanderze wentylacja czubka głowy jest słaba nawet przy dużych prędkościach. Tzn. jest tam jakaś klapka nad szybką ale nie bardzo kumam różnicę w wentylacji pomiędzy pozycją zamkniętą a otwartą. Być może coś czuć kiedy założona jest szybka, w goglach różnicy brak.

Stricte do upalania czy walki w trudnym terenie rzeczywiście lepiej sprawdzi się dowolny kask MX. Ale w moim modelu jazdy takie atrakcje to max 20% czasu więc muszę tu iść na kompromis.

Ekspertem od estetyki nie jestem ale Hornet chyba występuje w malowaniu HRC a Commander nie - co myślę dla dużej części populacji zdecydowanie plasuje Horneta wyżej w rankingu "ładności" :)

Emek
27.09.2021, 13:27
Jeśli chodzi o szosę to Commander w mojej ocenie daje spoko radę a jeździłem w ponad 40 stopniach. Punktem odniesienia jest Hornet, Neotec i szosowy Shoei nie pamiętam modelu.

W terenie wiadomix do dupy jak w każdym kasku ADV w offie. Porównując do Horneta nie widzę wielkich różnic w wentylacji a jeśli już to chyba na lekki plus dla commandera za wenty na szczęce. Duże, proste w regulacji i działają. Na minus to, że ta klapka się zacina po jakimś czasie jak się lata w pyle po szutrach etc. Trza prysnąć WD lub czyms podobnym.

Jak w Hornecie wentylacja przy 25 kmh przedmuchuje głowę to w Commanderze jest huragan ;). Na poważnie w obu kaskach wentylacje góry są mocno średnie. Nie mam punktu odniesienia bo Airoh Stelt offowy punktem odniesienia tutaj być nie może w mojej ocenie.

Z Commandera wywaliłbym blendę i byłoby miodnie. Niby toto działa ale wolę założyć oksy bo ta blenda daje taką bezsensowną krawędź na polu widzenia. Przydymienie wystarczające. Nie za jasne i nie za ciemne.
Powyższe oczywiście czysto subiektywnie.

Radekk
27.09.2021, 14:22
warzyfko, jakich gogli używasz z tym kaskiem?
Nie bardzo mam czas pojechać przymierzyć, a podobno nie każde gogle pasują.

Emek
27.09.2021, 14:24
Oakley/Progrip/Scott pasują. Przynajmniej te co ja mam. I jeden model Foxa.

Faland86
27.09.2021, 14:26
No właśnie w Commanderze wentylacja czubka głowy jest słaba nawet przy dużych prędkościach. Tzn. jest tam jakaś klapka nad szybką ale nie bardzo kumam różnicę w wentylacji pomiędzy pozycją zamkniętą a otwartą. Być może coś czuć kiedy założona jest szybka, w goglach różnicy brak.

Stricte do upalania czy walki w trudnym terenie rzeczywiście lepiej sprawdzi się dowolny kask MX. Ale w moim modelu jazdy takie atrakcje to max 20% czasu więc muszę tu iść na kompromis.

Ekspertem od estetyki nie jestem ale Hornet chyba występuje w malowaniu HRC a Commander nie - co myślę dla dużej części populacji zdecydowanie plasuje Horneta wyżej w rankingu "ładności" :)Shoei jest w barwach NAT (wersja niebiesko/bialo/czerwona). Commander tez jest w tych barwach i w mojej opinii jest ekstra! Zrobili swietny grafiencik. https://rrmoto.pl/product-pol-3680-Kask-integralny-Airoh-COMMANDER-PROGRESS-RED-BLUE-MATT-czerwony-niebieski-12.html?gclid=Cj0KCQjw18WKBhCUARIsAFiW7JzM6DH_HNZF ENWEnuy3ZJgVpT9L0daeyOs1_A0MNrdKVH0b1_68gv0aAtZpEA Lw_wcB

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Danny
27.09.2021, 15:31
warzyfko, jakich gogli używasz z tym kaskiem?
Nie bardzo mam czas pojechać przymierzyć, a podobno nie każde gogle pasują.

IMX Sand, Fox Vue i jakieś Oakleye. Najwygodniejsze dla mnie są Fox Vue bo mi nie uciskają nosa ale to pewnie kwestia mojej anatomii. Btw. IMX Sand są tak wielkie że skoro fajnie siadają na Commanderze to nie wydaje mnie się żeby był jakiś problem z innymi.

Shoei jest w barwach NAT (wersja niebiesko/bialo/czerwona). Commander tez jest w tych barwach i w mojej opinii jest ekstra! Zrobili swietny grafiencik. https://rrmoto.pl/product-pol-3680-Kask-integralny-Airoh-COMMANDER-PROGRESS-RED-BLUE-MATT-czerwony-niebieski-12.html?gclid=Cj0KCQjw18WKBhCUARIsAFiW7JzM6DH_HNZF ENWEnuy3ZJgVpT9L0daeyOs1_A0MNrdKVH0b1_68gv0aAtZpEA Lw_wcB

A faktycznie, masz rację, teraz kojarzę to gradientowe malowanie. I to chyba jeszcze w fajnym macie jest.

To rzeczywiście Commander ładniejszy :D

nabrU
27.09.2021, 20:33
Parę słów od Pavlina nt. Airoh Commander

_TB2YdtV0hw

Emek
27.09.2021, 20:41
Było już

nabrU
27.09.2021, 20:43
Było już

Gdzie, jak to świezyzna sprzed 3 godzin jest

Emek
27.09.2021, 20:46
Sorki. Chyba mi się pomyliło bo już coś pitolił o commanderze. Mój błąd.

nabrU
27.09.2021, 21:03
No było coś kiedyś u niego na kanale o tym kasku więc spoko. Ten jest long term test 😉

smoki_dwa
18.10.2021, 15:59
Cześć,

mała wrzutka dot. Nishua Enduro Carbon. W czerwcu tego roku miałem wątpliwą przyjemność przetestować na własnym czerepie wytrzymałość rzeczonego kasku. Przydzwoniłem dosyć zacnie w albańskie skały - chwilowe zerwanie kontaktu z bazą. Kask ma lekkie pęknięcie (4-5cm) poza tym jest cały - uderzenie w miejscu wzmocnienia (z tyłu kasku jest takie przetłocznie) Wewnątrz kasku na wypełnieniach brak jakichkolwiek odkształceń i pęknięć.

Reasumując cieszę się że to był Nishua Carbon i że żyję, w innym kasku mogło by być mniej kolorowo. Aktualnie czekam na jakąś promocję i kupuję kolejny.

Pzdr.
Smok

rrolek
29.10.2021, 23:15
Pytanie do użytkowników Comandera:
Używacie w lżejszym offie zima? Jak się sprawdza pinlock?
Do minus ilu nie paruje szyba z pinlockiem przy dość znacznym wysiłku (np krojenie w głębokim śniegu)?
Czy ta "osłona" na nos w tym nie parowaniu faktycznie pomaga?
Czy te osłony pod brodę nie ograniczają przepływu powietrza na tyle, że para wodna wykrapla się na brodzie i wewnątrz kasku?
Jak daszek radzi sobie z uderzeniami gałęzi na większym mrozie?
Jak wyściółka znosi pranie? Mam Aviatora i po jakiś 30 praniach całkiem się zmechacila.

Pozdr rr

Emek
30.10.2021, 09:18
Pytanie do użytkowników Comandera:
Używacie w lżejszym offie zima? Jak się sprawdza pinlock?
Do minus ilu nie paruje szyba z pinlockiem przy dość znacznym wysiłku (np krojenie w głębokim śniegu)?
Czy ta "osłona" na nos w tym nie parowaniu faktycznie pomaga?
Czy te osłony pod brodę nie ograniczają przepływu powietrza na tyle, że para wodna wykrapla się na brodzie i wewnątrz kasku?
Jak daszek radzi sobie z uderzeniami gałęzi na większym mrozie?
Jak wyściółka znosi pranie? Mam Aviatora i po jakiś 30 praniach całkiem się zmechacila.

Pozdr rr

Zimą nie latałem ale w KRG były sekcje śniegowe i temp koło zera. Więc tak. Nie parowało to. Osłony na nos to ja tam nie mam. Osłona pod brodę jest OK. Nie ma parowania. Gałęziami nie dostałem to nie wiem. Powiem tak. Do offa brałbym starego Stelta a nie Commandera bo w ciul lżejszy i nie trzeba demontować szyby pod gogle.

rrolek
30.10.2021, 18:46
Właśnie chodzi o to czy kask typu dual z szybą sprawdzi mi się do zimowego offu. Na dojadówkach przy -10 w kasku crossowym i goglach mimo kominiarki, noska z neoprenu czy kołnierza gęba marźnie strasznie. W czasie tyrki w uleżanym śniegu gogle z podwójną szyną zaparowują od środka i pokrywają się szronem z oddechu na zewnątrz. Pomyślałem więc, że może dual z pinlockiem i tym pierdolnikiem na nos by z ograniczyć wychodzenie wilgotnego powietrza na szybę. Może minimalne rozszczelnienie szyby w offie i zamknięcie jej na dolocie/powrocie będzie rozwiązaniem.
Jeszcze pytanko do właścicieli Nishua carbon: bardzo on głośny w środku jak leciec powiedzmy setą asfaltem na dualu? Daszek łba nie urywa? Da się wyjąć do prania wszystkie bebechy?

Pozdr rr

nabrU
31.10.2021, 16:15
Jeszcze pytanko do właścicieli Nishua carbon: bardzo on głośny w środku jak leciec powiedzmy setą asfaltem na dualu?

Nie odpowiem, bo używam zatyczek do uszu z filtrem...

Daszek łba nie urywa?

Przy standardowej szybie w CRF1000L i deflektorze lag nie urywa chociaż czuć, że daszek jest (szczególnie przy obrotach głową na bok).

Da się wyjąć do prania wszystkie bebechy?

Da się

jabolos
31.10.2021, 22:30
@rrolek przewijał się tu kiedyś o kaskach na zimę i ktoś polecał kask na skuter śnieżny z podgrzewaną szybą. Może to jest patent, który u ciebie by się sprawdził.

rrolek
01.11.2021, 10:33
No nie wiem.
Raz, jak się lata w puchu to człek cały w śniegu, jak się przeciska przez krzaczory na łeb i za kołnierz się z góry sypie. Cały ten śnieg pewnie lepił się będzie do takiej podgrzewanej szybki a potem spływał po niej.
Dwa, ciężar takiego garnka ?
Trzy, mam też motocykl na szosowych oponkach i w kasku crossowym trochę lipa.
Chyba zamowie Nishue. Aroha Agitatora mam i poza wagą i wentylacja trochę lipa.

rrolek
11.02.2022, 18:32
Gdzie stolicy lub w południowych okolicach mają duży wybór kasków tyłu adv. Potrzebuje obejrzeć, wyflaczyc, przymierzyć, kupić?

Pozdr rr

Bałtrok
11.02.2022, 19:28
W piasecznie jest i'm ready i gdzieś obok jest też rrmoto. To duże sklepy ale czy mają dużo kasków na miejscu to nie wiem na 100 %

rrolek
23.02.2022, 09:18
Kupiłem Nishue ale odesłałem. Niby wszystto OK, waga, wygoda ect ale wykonanie, powiedzmy, lipne.
Dalej się rozglądam. Priorytety to waga i wentylacja.
Ma ktoś LS2 MX701 Carbon? Popiepszony jakiś ale waga akceptowalna i niby rozbudowana wentylacja.

garbaty
23.02.2022, 09:25
Kupiłem kilka dni temu airoh commander, na mx24 1240pln. Leży jak ulał, nie jest wg papierów najlżejszy ale przyznam że wydaje się lżejszy niż mój Thor sektor. Blenda w górę chodzi dość topornie, mam nadzieję że się wyrobi. Pinlock w zestawie, daszek solidny, elastyczny. Wnętrze spoko, nie odbiega od tego w integralnym Airoh movement. Dużo miejsca pod brodą wróży niezły przewiew.

Emek
23.02.2022, 09:36
A wyściółka po zdjeciu nie wyłazi tyłu? Mój poprawili na reklamacji.

garbaty
23.02.2022, 09:44
Nie stwierdzono. W Ls2 tak miałem to podkleilem tasma 2stronna

Emek
23.02.2022, 09:47
Zrobiłem to samo ale po 5 tysiach i tak wyłaziło. Kumpel ma egzemplarz z taką samą wadą. Prawie za każdym razem wyłazi wyściółka z mocowania z tyłu jak zdejmujesz z baniaka. Poprawiałem, podklejałem ale bez efektów. Poprawili w ramach gwarancji i teraz jest OK.

garbaty
23.02.2022, 10:05
Dzięki za cynk, będę czujny

rrolek
23.02.2022, 12:58
Oglądałem tego Arioha w jakimś sklepie i jak zdjąłem to było to o czym piszecie. Nie za ciężki i dość dobrze leżał na moim łbie.
Do zakupu zniechęciły mnie jednak opinie userów. Ja rozumiem, że zawsze większość opinii na różnych platformach jest pozytywna (kwestia biznesu lub psychologii - imo niechętnie przyznajemy się do błędnych decyzji). Jednak te negatywne często kręciły się wokół tego samego, co rozumiem, że problemy jednak istnieją.

Pozdr rr

Emek
23.02.2022, 13:35
Nie wiem wokół czego się kręciły te negatywne opinie ale ze swojej strony powiem że zrobiłem w nim jakieś 8 koła i oprócz tego zaczepu z tyłu nie powiem nic złego. Blendę bym tylko wywalił bo wolę okulary z polaryzacją niż tą przysłonę no ale jak jest to jest. Pewnie i tak ją wypnę bo to zbędna masa.

rrolek
23.02.2022, 14:35
Generalnie słaba wentylacja (jeden z moich priorytetów), pękanie tego skaju pod spodem, wyciąganie zaczepów wyściółki i mechacenie środka. Narzekali też na hałas i aerodynamikę ale mi to wisi.
Powiedz Emek, da się tam wyjąc wszystkie stropiany i nieco powiększyć te przeloty (w Aviatorze to robiłem bo mi się łeb gotował a dyć tam dziury że hej). Jak by jeszcze można było powiększyć te symboliczne dziurki nad szybką to by był miódmalina. Jak to jako użytkownik oceniasz?

Emek
23.02.2022, 14:43
Nie wiem ile ktoś musiał nakulać żeby wystąpiło pękanie czy mechacenie. U mnie nie występuje ani jedno ani drugie a przesadnie dbający nie jestem. Słaba wentylacja to rzecz względna i każdy ma inne odczucia ale latałem w tym kasku endurakiem po krzaczorach na wysiłku i tragedii nie było.
Znaczy było jak zwykle czyli łeb mokry ale to nie jest kask typowo w offa. Do tego ma starego Stelta. Wiadomo, że nie ma odniesienia. Sama różnica masy będzie 400 g więc nie ma o czym gadać. Nie wyciągałem środka wcale więc wiele ci nie powiem na ten temat ale masz tutaj filmik, może coś pomoże.
oQ-z3OwYHCg

rrolek
23.02.2022, 15:10
Wyjąć tapicerkę to nie problem. Może być problem ze styropianem, w niektórych kaskach jest klejony...
Ja musze mieć dobrze wentylowany garnek. Jak pojadę latem w teren na pierdopędzie to pot mi wypływa z kasku tak, że mam koszulkę w obrysie rzutu kasku mokrą. Różni są.

kanuj
23.02.2022, 16:20
LS2 Pioneer evo MX436
https://ls2.sklep.pl/pl/p/KASK-MOTOCYKLOWY-LS2-MX436-PIONEER-EVO-MATT-BLACK-nowosc-roku-czarny-matt/837
waga podobna do airoh commander
zdaje sobie sprawę że jakość odbiega ale czy ktoś coś?

Detrytus
23.02.2022, 16:24
Ja właśnie kupiłem Airoha i dzisiaj w końcu nim pojeździłem trochę. Wygląd kozacki, jakość- nie wiem, wentylacja- super według mnie, pinlock tez, bardzo duża szyba( w porównaniu z Nolanem N105), daszek hmm- czuć drgania od wiatru, ale wiało dziś kurewsko. To mój pierwszy integral i chyba będę zadowolony. Aaa, to uszczelnienie szczęki tandetnie wpinane, wypina się przy zdejmowaniu garnka.

teddy-boy
23.02.2022, 16:43
Zależy chyba od głowy :) Mam identyczny jak @Detrytus i nic tam się nie wypina przy zdejmowaniu.

Detrytus
23.02.2022, 16:47
Tzn jak go delikatnie ściągam to się trzymie ��
A właśnie, możecie mi powiedzieć czy w Airohu dobrze się montuje cardo packtalk albo freecom?

everybike
22.07.2022, 21:24
Cześć
Ma ktoś kask Acerbis Steel Carbon ? Warto ?
Ps. Po 2 latach odkupiłem swoją drzetę i już nie mogę doczekać się kolejnej integracji!

Danny
23.07.2022, 10:52
Cześć
Ma ktoś kask Acerbis Steel Carbon ? Warto ?

U mnie od kilku tygodni na głowie Raven Ipsum Carbon (https://www.24mx.pl/product/kask-cross-raven-ipsum-carbon-czarny_pid-PM-4905612). Udało się wyrwać na 24MX za 750 PLN po tym jak omyłkowo dorzucili do dobrej promocji kod na kolejne 15%. Dzisiaj do kupienia za 900 PLN więc chyba sporo taniej niż ten Acerbis, a...

...no właśnie. Porównałem sobie te dwa kaski po przeczytaniu Twojego posta i miałem niezłego mindfucka oglądając ich zdjęcia bo wyszło na to że to ten sam produkt pod różnymi brandami.

Leciutki, wygodny (L 59-60 na łbie 60), mega przewiewny (za to też głośny, no ale to kask MX), lepiej siadają na nim gogle niż na moim poprzednim Airoh Commander, ma dobrze wyprofilowany i działający daszek. Wyściółka wygląda na delikatną, pewnie chodziło o maksymalne zbicie wagi całości, zobaczymy jak to się zachowa po kilku praniach.

p.s. nadaje się do szerokiego spektrum zastosowań :)

jocker
04.11.2023, 19:39
U mnie od kilku tygodni na głowie Raven Ipsum Carbon (https://www.24mx.pl/product/kask-cross-raven-ipsum-carbon-czarny_pid-PM-4905612). Udało się wyrwać na 24MX za 750 PLN po tym jak omyłkowo dorzucili do dobrej promocji kod na kolejne 15%. Dzisiaj do kupienia za 900 PLN więc chyba sporo taniej niż ten Acerbis, a...

...no właśnie. Porównałem sobie te dwa kaski po przeczytaniu Twojego posta i miałem niezłego mindfucka oglądając ich zdjęcia bo wyszło na to że to ten sam produkt pod różnymi brandami.

Leciutki, wygodny (L 59-60 na łbie 60), mega przewiewny (za to też głośny, no ale to kask MX), lepiej siadają na nim gogle niż na moim poprzednim Airoh Commander, ma dobrze wyprofilowany i działający daszek. Wyściółka wygląda na delikatną, pewnie chodziło o maksymalne zbicie wagi całości, zobaczymy jak to się zachowa po kilku praniach.

p.s. nadaje się do szerokiego spektrum zastosowań :)

Jak oceniasz go po dłuższym okresie użytkowania? Sztywna skorupa- bezpieczny?

Danny
05.11.2023, 10:08
Jak oceniasz go po dłuższym okresie użytkowania? Sztywna skorupa- bezpieczny?

Zostaje na dłużej. Praktycznie nie mam uwag z wyjątkiem tego że jest nieco głośniejszy niż poprzednie których używałem, no ale to głównie dlatego że jest dużo lepiej zwentylowany. Do 70 km/h nie ma problemu, jak w perspektywie są dłuższe przeloty z większymi prędkościami to się zatykam i po problemie. Nie wiem jak z bezpieczeństwem bo nigdy w nim nie wyrżnąłem ale nie doczytałem się w necie żadnych raportów że coś w tym aspekcie jest nie halo. Mnie przekonuje jeszcze jedna rzecz - ta skorupa jest używana bardzo szeroko i w dużym spektrum cen. Jak pójdziesz do dealera Aprilii to możesz ten kask kupić pomalowany w kolory Touarega za jedyne 3000 PLN. Jak byliśmy w KTM/Honda w Brasovie to w ogóle był odjazd bo była cała ściana tych kasków w różnych malowaniach/brandach i różnych cenach. Mam już drugi egzemplarz bo kolega wziął z 24mx po jakichś super bezzwrotnych zniżkach i mu nie pasował rozmiar a niższego nie było na stanie. Ja póki co innego nie szukam.