View Full Version : Lagi zawieszenia - regulacja kompresji nie ma oporu
Zrobiłem serwis z wymianą sprężyn w lagach i uszczelnieniami w NATce. Wszystko pięknie wyczyściłem, zalałem odpowiednią ilością oliwy. Kartridża nie rozbierałem. Regulator przekręciłem kilka razy i wyczyściłem zmywaczem kontaktowym. Zawieszenie działa odczuwalnie lepiej, ale w prawej ladze regulacja kompresji nie ma teraz oporu. Znaczy śruba kręci się i klika, ale nie ma oporu/zatrzymania, niezależnie w która stronę bym nie kręcił.
Tera: ktoś ma pomysł co spiermandoliłem?
Jako, że niedługo też mnie czeka wymiana oleju i uszczelniaczy w lagach to zapytam:
ile oleju wchodzi do jednej lagi?
Jak kupię litr to starczy do obu czy będzie za mało?
Znalazłem takie coś (https://www.kiwibiker.co.nz/forums/showthread.php/143924-Showa-fork-compression-adjuster-problem). Domniemanie ze nie siadł kartridż dobrze. Rozbiorę i zdam relację.
...
ile oleju wchodzi do jednej lagi?
Jak kupię litr to starczy do obu czy będzie za mało?
Z serwisowki: 721 +\- 2.5 cm3, do jednej lagi. Potem na 95mm od góry lag, mierzone bez sprężyny i oczywiście separatora (nie wiem jak to nazwać po polsku), znaczy tej rury napinającej sprężynę, przy w pełni skompresowanej ladze. Wiec litr ci nie wystarczy.
103551
Ok. Dzięki za info. A jaki olej lałeś, oryginalny Hondy czy inny np. Motul. Motorex itp.?
Ok. Dzięki za info. A jaki olej lałeś, oryginalny Hondy czy inny np. Motul. Motorex itp.?
Inny, 10w valvoline syntetyczny
Update: po rozkręceniu i ponownym złożeniu, śruba od kompresji notuje opory, wiec chyba dobrze jest. Co było, nie wiem. Nie zauważyłem żeby trzpień od kompresji odbił się na dole kartridża. Do zamknięcia.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.