PDA

View Full Version : CRF 1100L / 1000 Adventure Sports - akcja serwisowa

Robin
17.12.2020, 22:18
Jest oficjalna akcja serwisowa w związku ze słynnym problemem syfu w zbiorniku paliwa i ewentualnymi uszkodzeniami z tego wynikającymi.

https://www.honda.co.jp/recall/motor/info/201217_4867.html

Pewnie po nowym roku będziemy dostawać zaproszenia do serwisów na wymiane i ogarnięcie tematu.

Ocet
18.12.2020, 00:52
Po Japońsku to ja nie panimaju.. w jakimś ludzkim języku by się przydało :)

crimson
18.12.2020, 07:20
translator:

GregoryS
18.12.2020, 08:59
Problem chyba nie taki slynny, no chyba ze rajderow z PL szczesliwie omija :) Pierwsze slysze. Bylo tu na forum o czyms takim ?

polo
18.12.2020, 09:30
kiedyś natknąłem się na to:
https://www.youtube.com/watch?v=UzSrG9xfMzM
ale myślałem, że to fake.

mdxmd
18.12.2020, 11:47
co ciekawe problem dotyczy także CRF1000 od modelu 2018

sposób naprawy "Usuń całą benzynę, aby usunąć tlenki ze zbiornika paliwa i wymień filtr ssący, filtr paliwa i komorę pompy paliwa na nowe."

a co z wtryskami? pompą paliwa?

Cezar3
18.12.2020, 12:58
Ale tylko model AS, jak odnoszę wrażenie...
Zwykłej problem nie dotyczy ?

mdxmd
18.12.2020, 13:13
Ale tylko model AS, jak odnoszę wrażenie...
Zwykłej problem nie dotyczy ?

jest podany zakres VIN,

w sumie modelu 1100 dotyczy to 1177 szt.
a modelu 1000 878 szt.

i nie jest wyszczególnione czy to tylko ADV czy też zwykła chyba że po VIN widzisz jakąś różnice.

44FG
18.12.2020, 19:23
Coś mi tu nie pasuje... CRF1100 to SD09 a nie SD10 a CRF1000 to SD06 (lata 2018 i 2019) i SD04 (lata 2015-2017)...

Galar
18.12.2020, 19:54
Coś mi tu nie pasuje... CRF1100 to SD09 a nie SD10 a CRF1000 to SD06 (lata 2018 i 2019) i SD04 (lata 2015-2017)...

Też na to zwróciłem uwagę.
U mnie 2018 r model SD06

Dario
18.12.2020, 20:08

Mi też to się nie podoba.
Numer VIN (po literach) to 6 cyfr.
W tabeli podają numery 7 cyfrowe.
Poza tym ATAS 2018 to zdecydowanie SD06, co zresztą również zawarte jest w VIN-ie.
Moze poczekajmy spokojnie na oficjalne stanowisko Hondy Europe.

44FG
19.12.2020, 13:43
Może to jakieś VIN-y i oznaczenia modelowe tylko na Japonię?

hak71
23.12.2020, 16:53
Info ogólne.
https://www.rideapart.com/news/461757/recall-honda-africa-twin-fuel-filter-clog/

Pytałem dealera hondy w Polsce jest kilkanaście sztuk z tym problemem.
Maja dzwonić , ewentualnie można po vinie na stronie hondy sprawdzić.
Akcja ma ruszyć na przełomie lutego- marca.
Poprawiony link.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Dario
23.12.2020, 18:18
Coś Twój link nie łorking...

nabrU
23.12.2020, 19:12
Coś Twój link nie łorking...

it szud bi łorking nał::)

https://www.rideapart.com/news/461757/recall-honda-africa-twin-fuel-filter-clog/

crimson
23.12.2020, 19:46
Teraz "robi" :)

hak71
23.12.2020, 22:29
Super nie sprawdziłem 😄

Majster
31.12.2020, 00:21
Trochę o problemie z autopsji.

Przy około 8000 km zwróciłem uwagę, że praca silnika poniżej 2500 rpm jest nieregularna, najbardziej czuć to na obrotach biegu jałowego - poinformowałem sprzedawcę. Sprawdzane było to i owo, podłączane pod komputer, sam szukałem - no nie ma się do czego przyczepić. Serwis rozkłada ręce bo faktycznie problem jest ale błędów brak. Zdaję sobie sprawę, że czasem usterka jest upierdliwa i trudna do zdiagnozowania, staram się być wyrozumiały ale wyrozumiałość się kurczy proporcjonalnie do przebiegu Afryki. I tak tłukłem kilometry z tym niedomaganiem i się już zacząłem wkur... W Białym Brzegu zainteresowałem tematem mdxmd, postawiliśmy moją 28000 km obok identycznej 2800 km. Moja ewidentnie zakłócenia pracy, przyłożysz rękę do wydechu to prycha nieregularnie jakby wypadanie zapłonów i większe niż normalnie falowanie obrotów. Nówka chodzi idealnie aksamitnie - miarowo puf, puf z wydechu, falowanie obrotów minimalne.

Udało się znaleźć przyczynę w serwisie przy prawie 30000 km. Mechanik wyjął wtryskiwacze (może zatankowane paliwo z wodą albo cuś), zauważył że jest w nich jakiś syf. Wyjęcie pompy paliwa i resztę widać na fotkach. Wszystko zabite woskową mazią, teraz już oficjalnie wiadomo że to tlenek cynku. Dostało się toto także do wtryskiwaczy. Pompa rozebrana i wymyta, wtryskiwacze wymyte, zbiornik wypłukany, poskładane, czysta benzyna do zbiornika i choć nie było idealnie to zdecydowanie zauważalna poprawa pracy silnika. Niestety, po 20 km to samo.

Motocykl został w serwisie na usunięcie usterki. Choć zostałem zapewniony, że wtryskiwacze i pompa paliwa zostaną wymienione to ostatecznie tak się nie stało. Mimo starań nie uzyskałem jednoznacznej, spójnej odpowiedzi w jaki sposób została przeprowadzona naprawa wtryskiwaczy. Zostały gdzieś wysłane i zostały gdzieś sprawdzone i są dobre i montować. Cud się stał a ja niewierny jestem. Okaże się na dniach bo motocykl 3 miesiące stoi w serwisie na naprawie gwarancyjnej wad (słownie: trzy miesiące).

Podsumowując, przez błąd producenta w 9 miesięcy zrobiłem ponad 20000 km z syfem w pompie paliwa i wtryskiwaczach benzyny. Jaki wpływ będzie to miało na wtryskiwacze i ich żywotność? Nie wiem. Wiem natomiast, że benzyna ma być czysta a wtryskiwacze to bardzo precyzyjne elementy układu paliwowego. Odmowa wymiany tych elementów to środkowy palec od Hondy w stronę użytkowników z wadliwym zbiornikiem paliwa ... bo ci użytkownicy już zapłacili.

Odbiorę motocykl to napiszę jeszcze kilka słów.

http://africatwin.com.pl/picture.php?albumid=376&pictureid=2370

http://africatwin.com.pl/picture.php?albumid=376&pictureid=2371

P.S. Tlenek cynku z pompy paliwa ma konsystencję jakby woskowej mazi ale w palcach wyczuwa się w nim drobne twarde zanieczyszczenia jakby grudki, opiłki, drobny żużel ze spawu.

P.S.2 Korzystając z okazji, w nowym roku życzę zawsze dobrej pogody, udanych wyjazdów i bezpiecznych powrotów do domu.

crimson
31.12.2020, 18:47
Kurde, ale masakra. Ja mam dopiero 2,5 tys. Mam nadzieję, że na wiosnę mi to ogarną....

Rafał Rs7
31.12.2020, 19:39
Trochę o problemie z autopsji.

Przy około 8000 km zwróciłem uwagę, że praca silnika poniżej 2500 rpm jest nieregularna, najbardziej czuć to na obrotach biegu jałowego - poinformowałem sprzedawcę. Sprawdzane było to i owo, podłączane pod komputer, sam szukałem - no nie ma się do czego przyczepić. Serwis rozkłada ręce bo faktycznie problem jest ale błędów brak. Zdaję sobie sprawę, że czasem usterka jest upierdliwa i trudna do zdiagnozowania, staram się być wyrozumiały ale wyrozumiałość się kurczy proporcjonalnie do przebiegu Afryki. I tak tłukłem kilometry z tym niedomaganiem i się już zacząłem wkur... W Białym Brzegu zainteresowałem tematem mdxmd, postawiliśmy moją 28000 km obok identycznej 2800 km. Moja ewidentnie zakłócenia pracy, przyłożysz rękę do wydechu to prycha nieregularnie jakby wypadanie zapłonów i większe niż normalnie falowanie obrotów. Nówka chodzi idealnie aksamitnie - miarowo puf, puf z wydechu, falowanie obrotów minimalne.

Udało się znaleźć przyczynę w serwisie przy prawie 30000 km. Mechanik wyjął wtryskiwacze (może zatankowane paliwo z wodą albo cuś), zauważył że jest w nich jakiś syf. Wyjęcie pompy paliwa i resztę widać na fotkach. Wszystko zabite woskową mazią, teraz już oficjalnie wiadomo że to tlenek cynku. Dostało się toto także do wtryskiwaczy. Pompa rozebrana i wymyta, wtryskiwacze wymyte, zbiornik wypłukany, poskładane, czysta benzyna do zbiornika i choć nie było idealnie to zdecydowanie zauważalna poprawa pracy silnika. Niestety, po 20 km to samo.

Motocykl został w serwisie na usunięcie usterki. Choć zostałem zapewniony, że wtryskiwacze i pompa paliwa zostaną wymienione to ostatecznie tak się nie stało. Mimo starań nie uzyskałem jednoznacznej, spójnej odpowiedzi w jaki sposób została przeprowadzona naprawa wtryskiwaczy. Zostały gdzieś wysłane i zostały gdzieś sprawdzone i są dobre i montować. Cud się stał a ja niewierny jestem. Okaże się na dniach bo motocykl 3 miesiące stoi w serwisie na naprawie gwarancyjnej wad (słownie: trzy miesiące).

Podsumowując, przez błąd producenta w 9 miesięcy zrobiłem ponad 20000 km z syfem w pompie paliwa i wtryskiwaczach benzyny. Jaki wpływ będzie to miało na wtryskiwacze i ich żywotność? Nie wiem. Wiem natomiast, że benzyna ma być czysta a wtryskiwacze to bardzo precyzyjne elementy układu paliwowego. Odmowa wymiany tych elementów to środkowy palec od Hondy w stronę użytkowników z wadliwym zbiornikiem paliwa ... bo ci użytkownicy już zapłacili.

Odbiorę motocykl to napiszę jeszcze kilka słów.

http://africatwin.com.pl/picture.php?albumid=376&pictureid=2370

http://africatwin.com.pl/picture.php?albumid=376&pictureid=2371

P.S. Tlenek cynku z pompy paliwa ma konsystencję jakby woskowej mazi ale w palcach wyczuwa się w nim drobne twarde zanieczyszczenia jakby grudki, opiłki, drobny żużel ze spawu.

P.S.2 Korzystając z okazji, w nowym roku życzę zawsze dobrej pogody, udanych wyjazdów i bezpiecznych powrotów do domu.

Jestem przekonany że do wygrania w sądzie..... teraz zaczynam się martwić w swojej nowej NAT mam 400km.

P.S.
Tak sobie myśle ,że może lepszym wyborem dla mnie byłby GS1250.Jeśli u mnie będą takie cyrki to sprzedam parcha.

Adagiio
01.01.2021, 07:23
Wtryskiwacze się przytarły i nigdy nie będą już poprawnie działać, to samo mogą wydarzyć się z pompą, tylko wymiana na nowe razem z bakiem i wyczyścić układ paliwowy. Przestań się pozwalać robić w kuku tylko idź z tym do prawnika specjalizującego się w takich akcjach. Mój kolega miał podobny problem w samochodzie Hondy, po kilku miesiącach zabawy w chowanego z serwisem. Wkurwił się i oddał sprawę prawnikowi, on olał to nasze aso i uderzył bezpośrednio do Japonii. Po kilku tygodniach odebrał samochód z nowym silnikiem + zwrot kosztów i pisemne przeprosiny od tekijo chujamoto z Japan.

44FG
01.01.2021, 08:02
Wrzuciłem swój VIN do wyszukiwarki akcji serwisowych Hondy tu: https://www.honda.pl/cars/owners/recalls-and-updates.html (PL), tu: https://www.honda.co.uk/motorcycles/my-bike/maintenance/recalls-and-updates.html (UK) i tu: https://powersports.honda.com/recalls (USA)

Nigdzie nie pokazuje, że akcja dotyczy mojego egzemplarza. Posprawdzajcie swoje i dajcie znać. Ciekawym na jakiej zasadzie to działa, bo mam wrażenie, że mamy z Majstrem motocykle kupione w bardzo podobnym okresie. Chyba obaj braliśmy jak tylko się pojawiły 1100, ale moja nie wyskakuje w tej akcji (przynajmniej na podanych stronach Hondy).

WojtasA
01.01.2021, 10:25
Moja nie wyskakuje - jest z 2020, krajowa.

TOMADYNA
01.01.2021, 11:43
Moja nie wyskakuje - jest z 2020.

Mojej tez nie ma UFF.....

Danek77
01.01.2021, 19:55
Mojej również nie ma kupiona w De.

jabolos
01.01.2021, 19:59
Moja krajowa ATAS z kwietnia 2018 też nie łapie się na akcję przywoławczą.

Dario
01.01.2021, 20:28
Moja ATAS ze stycznia 2019 (czyli realnie, wyprodukowana pod koniec 2018) też nie wyskakuje w wyszukiwarce Hondy.

44FG
01.01.2021, 20:43
Albo mamy wszyscy farta albo G warte te ich wyszukiwarki... Szkoda, że nie podali zakresów VIN bo na stronie USA jest ta akcja dla naszych modeli wyszczególniona ale bez zakresów VIN egzemplarzy, których to dotyczy niestety.

Ja1
01.01.2021, 20:46
Moja 2019 krajowa, nie łapie się na akcje serwisowe.

rafal11
01.01.2021, 21:23
Moja z 2020 też się nie lapie na akcję.

hak71
01.01.2021, 23:32
Panowie akcja z naszymi Afrykami zacznie się dopiero od połowy kwietnia.
Więc nie ma co sprawdzać.
Rozmawiałem z kumplem który pracuje u jednego z dealerów w W-awie .
W Polsce jest tyko kilka bądź kilkanaście sztuk u których występuje ten problem.
Spowodowany zmianą dostawcy klamotów do zbiornika.
Tak jak wszędzie i w każdym biznesie optymalizacja kosztów.
Popytajcie lokalnych dealerów może uzyskacie więcej informacji.

Dario
01.01.2021, 23:48
A może Karol z HP coś napisze....

Majster
01.01.2021, 23:55
Wtryskiwacze się przytarły i nigdy nie będą już poprawnie działać, to samo mogą wydarzyć się z pompą, tylko wymiana na nowe razem z bakiem i wyczyścić układ paliwowy. Przestań się pozwalać robić w kuku tylko idź z tym do prawnika specjalizującego się w takich akcjach. Mój kolega miał podobny problem w samochodzie Hondy, po kilku miesiącach zabawy w chowanego z serwisem. Wkurwił się i oddał sprawę prawnikowi, on olał to nasze aso i uderzył bezpośrednio do Japonii. Po kilku tygodniach odebrał samochód z nowym silnikiem + zwrot kosztów i pisemne przeprosiny od tekijo chujamoto z Japan.

Także uważam, że wtryski i pompa ucierpiały. Nie chcę żadnych przeprosin, zapłaciłem za nowy, sprawny motocykl i tylko tego oczekuję. Byłem u prawnika, aktualnie czekam na zwrot pojazdu. Sprzedawca powiedział że jak się uda to mi go przywiozą 30 grudnia a jak nie to 4 stycznia. W grudniu się nie udało. Wad było kilka, opiszę w osobnym wątku usterki, podejście autoryzowanego serwisu i sposób naprawy bo delikatnie mówiąc to nieśmieszna komedia. Honda również robiła fikołki w celu pozbawienia mnie prawa do świadczenia gwarancyjnego. W zasadzie można mieć to w dup.. bo sprzedawca i tak odpowiada 2 lata z tytułu rękojmi. Ale sam fakt ... Skorzystanie z gwarancji a nie rękojmi to robienie przysługi sprzedawcy. Pewna część użytkowników uda się do serwisu na usunięcie wad o których Honda ani dealer woleliby głośno nie mówić.

W wyszukiwarce po VIN mój egzemplarz z 2019 roku także nie wyskakuje. Może nie jest jeszcze zaktualizowana dla EU albo działa tak jak procedury serwisowe Hondy z którymi miałem okazję się zaznajomić.

zygmun2
02.01.2021, 01:12
W wyszukiwarce prawdopodobnie pojawia się Vin-y jak ogłoszą akcje dla PL, póki co mojej też nie ma. Ciekawa sprawa, mam ATAS 1100 z 19, w Vin mam Sd09 i dalej jeden z pierwszych vin-ów. Tak sobie dumam skoro akcja dotyczy zbiornika paliwa jako przyczyny - może zależy to od koloru malowania? Albo po prostu mogło być kilku dostawców podzespołu (zbiornika ) i cześć jest Ok a cześć nie ... swoją drogą ma ktoś sd10 w Vin? Pozdrawiam i życzę wielu bezawaryjnych i wymarzonych tras w Nowym 2021 Roku.

44FG
02.01.2021, 07:41
Wad było kilka, opiszę w osobnym wątku usterki, podejście autoryzowanego serwisu i sposób naprawy bo delikatnie mówiąc to nieśmieszna komedia. Honda również robiła fikołki w celu pozbawienia mnie prawa do świadczenia gwarancyjnego. W zasadzie można mieć to w dup.. bo sprzedawca i tak odpowiada 2 lata z tytułu rękojmi. Ale sam fakt ... Skorzystanie z gwarancji a nie rękojmi to robienie przysługi sprzedawcy. Pewna część użytkowników uda się do serwisu na usunięcie wad o których Honda ani dealer woleliby głośno nie mówić.

Opisz koniecznie. Myślę, że może się wszystkim przydać.

hak71
02.01.2021, 12:45
Tutaj panowie krótki artykuł z Niemieckiego czasopisma odnośnie tego problemu. https://www.motorradonline.de/ratgeber/rueckruf-honda-africa-twin-schmutz-im-tank/
A tu na szybko tekst wyrwany z artykułu.
"Jak donosi amerykański organ ds. Bezpieczeństwa ruchu drogowego NHTSA, wycofanie dotyczy modeli Hondy Africa Twin typu CRF 1000 L od marca 2018 r. Do marca 2019 r., A także maszyn typu CRF 1100 L od sierpnia 2019 r. Do maja 2020 r."

Jeżeli to prawda co piszą to już wiadomo kto odwiedzi serwis.

rafal11
02.01.2021, 13:34
a jak w takim razie rozszyfrowac date produkcji z VIN? Zeby była jasnosc kiedy został wyprodukowany konkretny egzemplarz?

hak71
02.01.2021, 13:39
a jak w takim razie rozszyfrowac date produkcji z VIN? Zeby była jasnosc kiedy został wyprodukowany konkretny egzemplarz?
Nie jestem pewny ale chyba w świadectwie zgodności jest data oraz w karcie pojazdu.

matjas
02.01.2021, 14:28
Weźcie pod uwagę z szukaniem po VIN ze może być jakiś kulawy układ z honda na naszym zadupiu i nie ma takiej akcji u nas lub jeszcze nie ma i wyszukiwarka nic nie znajdzie.
IMO wszelkie rozstrzyganie akcji gwarancyjnych to jest udział i wola dealera - w tym przypadku Honda Polska.
Jeśli oni maja w dupie to żaden z lokalnych dealerów nie wychyli łba. Chyba ze ma zamiar pracować za darmo i dać czesci w prezencie.

hak71
02.01.2021, 14:47
Weźcie pod uwagę z szukaniem po VIN ze może być jakiś kulawy układ z honda na naszym zadupiu i nie ma takiej akcji u nas lub jeszcze nie ma i wyszukiwarka nic nie znajdzie.
IMO wszelkie rozstrzyganie akcji gwarancyjnych to jest udział i wola dealera - w tym przypadku Honda Polska.
Jeśli oni maja w dupie to żaden z lokalnych dealerów nie wychyli łba. Chyba ze ma zamiar pracować za darmo i dać czesci w prezencie.
Dobrze piszesz.
Pytanie tylko dlaczego w innych krajach (Germania ,USA,UK itp) można znaleźć informacje o tej akcji z CRF. Nawet lokalne gazety o tym piszą tylko u nas nikt nic nie wie. Ale jak trzeba po lansować się na nowej CRF żeby było co napisać w gazecie to ich nie brakuje.
Jest okazja żeby jedno czy drugie czasopismo coś o tym napisało.

WojtasA
02.01.2021, 15:04
Dobrze piszesz.
Pytanie tylko dlaczego w innych krajach (Germania ,USA,UK itp) można znaleźć informacje o tej akcji z CRF. Nawet lokalne gazety o tym piszą tylko u nas nikt nic nie wie. Ale jak trzeba po lansować się na nowej CRF żeby było co napisać w gazecie to ich nie brakuje.
Jest okazja żeby jedno czy drugie czasopismo coś o tym napisało.

Słusznie bardzo! Zna ktoś może jakiegoś redaktora ?

honda_honda
02.01.2021, 15:20

A czy to nie jest tak że tego typu akcje serwisowe prowadzi producent a nie diler czy importer?

mdxmd
02.01.2021, 16:50
może chcą po cichu dotrwać do końca gwarancji.

w sumie to każdy bez zabawy z VIN może sprawdzić czy coś pływa już w zbiorniku wystarczy niedroga kamerka inspekcyjna.

pozostaje pytanie, czy wypłukanie zbiornika rozwiązuje problem,

czy to tylko jakaś powłoka zabezpieczająca zbiornik od środka, która może powinna się rozpuścić po pierwszym tankowaniu i coś poszło źle....

czy ten spaw cały czas reaguje z benzyną i zbiornik jako całość nadaje się tylko na szrot?

nabrU
02.01.2021, 17:24

Matjasku,
Nie ma czego takiego jak Honda Polska. Jest za to Honda Motor Europe Ltd Oddział w Polsce. Więc według mnie to Angole (bo w UK znajduje się centrala Honda Europe) będą decydować co i jak z tym recallem. Na razie jest tu cisza na ten temat.

Nie wiem czy było też o poniższym ale w razie W wstawiam link:
https://ruggedroads.co.uk/epages/00cbb604-5d1c-407e-8207-580e14387ec5.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/00cbb604-5d1c-407e-8207-580e14387ec5/Products/MFPMHA-00

44FG
02.01.2021, 18:05
w sumie to każdy bez zabawy z VIN może sprawdzić czy coś pływa już w zbiorniku wystarczy niedroga kamerka inspekcyjna.

Dobry pomysł z tą kamerą. Zamówiłem siebie. Jeśli ktoś jest z Wawy lub okolic i miałby ochotę też sobie zajrzeć do zbiornika to zapraszam priv do siebie.

honda_honda
02.01.2021, 20:24
może chcą po cichu dotrwać do końca gwarancji.

Jeżeli jest to akcja serwisowa jak napisał Robin w pierwszym poście to nie ma znaczenia czy motocykl jest na gwarancji czy nie. Pytanie tylko czy taka akcja będzie ogłoszona w Polsce ?

WojtasA
04.01.2021, 14:49
Napisałem mail do importera ( honda@honda.pl ) otwarcie pytając o akcję serwisową z nr vin mojej afryki. Dostałem odpowiedź "....na chwilę obecną pojazd o numerze VIN ... nie jest objęty akcją serwisową..."

44FG
04.01.2021, 15:15
Czyli G Ci odpowiedzieli...

Emek
04.01.2021, 16:52
Panowie, z całym szacunkiem ale o co to bicie piany? Akcja dotyczy lekko ponad 2 tysi egzemplarzy. Producent zdiagnozował modele objęte akcją (przypomnę że akcja z drugiej połowy grudnia), zapewne obecnie ustalili już na jakie rynki poszły wadliwe sztuki i naprawa będzie dotyczyć jedynie tych rynków. Może się okazać że do nas nie dotarła żadna sztuka z usterką i nie będzie akcji serwisowej na polskim rynku a Wy od razu listy do Hondy piszecie? Wyczuwam lekką nadgorliwość.

WojtasA
04.01.2021, 17:05
Emek
Napisałem grzecznego maila gdyż pojawiły się wątpliwości i jako klient który kupił moto w Polsce mam do tego prawo. Dostałem błyskawicznie bardzo grzeczną odpowiedź. Jeśli na tym się skończy to super.

Tank
04.01.2021, 17:34
Czyli G Ci odpowiedzieli...Jakie G? Odpowiedzieli krotko, konkretnie i na temat.

Wysłane z mojego Hammer_Energy_18x9 przy użyciu Tapatalka

GregoryS
04.01.2021, 18:16
Emek, przypadek kolegi z tego watku pokazuje ze jednak jakies sztuki z usterka jednak sa. Z tego co kolega pisze to ASO nie do konca staje na wysokosci zadania. Jesli teraz okaze sie ze oficjalnie zaden egzemplarz w PL nie jest dotkniety problemem i akcji nie bedzie - kiedy sztuka kolegi zdecydowanie ma opisywany problem.. no nie bedzie to ok.

44FG
04.01.2021, 19:25
Dokładnie tak jak pisze Gregory. To co odpisała Honda to to samo co sobie możemy sprawdzić w tych wyszukiwarkach. Majstrowi też jego motocykl nie wyskakuje w akcji a problem ewidentnie jest. Czytajcie więc wątek w całości bo gubicie kontekst.

ivolot
05.01.2021, 10:49
Witam zawsze ufałem Hondzie, a tu taka lipa. Moja CRF 1100 ADV S ma 2500 KM w tym roku zamierzam przejechać już więcej. Ale zmartwiła mnie ta sytuacja.
Dziwne Oznaczenia CRF 1100 - ja mam SD09 z Kwietnia 2020

WojtasA
05.01.2021, 11:25
Spoko, wstrzymajmy się z szeroka ocena całej sytuacji, zobaczymy jakie będą rozwiązania indywidualne dla każdego z nas. Może po prostu pojedynczy dealer wali w ....ja (jak w przypadku bezwypadkowych używek). Ja nadal wierze w Hondę !

GregoryS
05.01.2021, 11:47
Nie no Panowie, poczytajcie watki o NAT jak sie pojawila w 2016. Tez byly wpadki wieku dzieciecego. Rdzewiejące szprychy, wycierające sie lagi, i inne takie.
Od dluzszego czasu juz tak jest ze kupujac "pierwszy wypust" zostajesz betatesterem nowego produktu. I to nie dotyczy tylko Hondy, ale tez KTM, BMW (prawie kupilem gs850, zanim dostalem swoj egzemplarz wyszla na jaw "mala wtopa" ze smarowaniem silnika w dostarczonych juz egzemplarzach) i wielu innych. W sumie wszedzie juz tak jest - kupujac nowy model samochodu, lodowki, czy nawet smartwatcha - ryzykujesz.
Kupujac nowy zegarek od garmina prawie rok czasu (!!!) zajelo im doprowadzenie firmware do jako takiego porzadku, a i tak skonczylo sie na programowym pudrowaniu sprzetowej wtopy.
Nauczylo mnie to ze nowych modeli czegokolwiek po prostu sie NIE KUPUJE. Poczekam, poczytam co ludzie pisza, i co producent z tym zrobi. Po jakims czasie zazwyczaj jest juz ok.

Ale najwazniejsze pytanie to co PRODUCENT zrobi z ujawnionymi wpadkami. Nasz rynek jest specyficzny, nie mamy sily przebicia, nie jestesmy w czolowce sprzedazy czy to motocykli czy samochodow czy elektroniki. Nasze lokalne przedstawicielstwa tez dzialaja ..różnie.
Wiec to nie tak że Honda jako Honda może miec to gdzieś, napisali o akcji, znaja problem, przyznaja sie i temat przechodzi z centrali na oddzialy/wykonawcow regioalnych czy lokalnych. I tu spodziewalbym sie ewentualnych problemow, nie "na gorze".

Podobalo mi sie jak BMW zalatwilo problem wspomnianej usterki w 850. Nie znam za dobrze tej marki, czytam ze z ASO tez bywa "różnie", ale w tym wypadku zadzialali "podrecznikowo". Z tym ze w wypadku problemow ze smarowaniem ktore zostaly ujawnione w nowych motocyklach usterka byla wlasciwie smiertelna dla silnika, ktory po prostu musial skonczyc sie duzo szybciej niz powinien.
ASO BMW dostalo odgorny nakaz zatrzymywania wydanych juz motocykli na przegladach po 1000 km, i wstrzymania gotowych do wydania sztuk. Wlasciciele zatrzymanych motocykli mieli dostawac nieodplatnie w wypozyczenie motocykl "nie nizszego segmentu", a nastepnie funkel nowke sztuke pozbawiona problemu, w pierwszej kolejnosci, jak juz takie zostana dostarzczone. Ja jako wciaz oczekujacy dostalem oferte albo znizki (bo czas oczekiwania sie znacznie wydluzyl), albo mozliwosc bezkosztowej rezygnacji.
Zrezygnowalem, bo jesli wyszla taka wpadka, to kto wie co tam jeszcze moze wyjsc w eksploatacji. I jednak nie chce byc betatesterem za wlasne, niemale pieniadze.
Zamiast tego zamowilem ATAS ktora byla juz na rynku pare lat, i co mialo byc poprawione, poprawione juz zostalo. Jestem bardzo zadowolony.

Wojcio
05.01.2021, 20:22
Witam!
Podpowiedźcie proszę co mam robić jak kupiłem ATAS 1000 DCT z 2018r w sierpniu 2020r. od handlarza w Polsce ściągniętą w marcu 2020r z Francji.
Dzięki
Pozdr

44FG
05.01.2021, 20:50
Witam!
Podpowiedźcie proszę co mam robić jak kupiłem ATAS 1000 DCT z 2018r w sierpniu 2020r. od handlarza w Polsce ściągniętą w marcu 2020r z Francji.
Dzięki
Pozdr

Jeździć :)

mdxmd
05.01.2021, 21:53
Nie no Panowie, poczytajcie watki o NAT jak sie pojawila w 2016. Tez byly wpadki wieku dzieciecego. Rdzewiejące szprychy, wycierające sie lagi, i inne takie.
Od dluzszego czasu juz tak jest ze kupujac "pierwszy wypust" zostajesz betatesterem nowego produktu. I to nie dotyczy tylko Hondy, ale tez KTM, BMW (prawie kupilem gs850, zanim dostalem swoj egzemplarz wyszla na jaw "mala wtopa" ze smarowaniem silnika w dostarczonych juz egzemplarzach) i wielu innych. W sumie wszedzie juz tak jest - kupujac nowy model samochodu, lodowki, czy nawet smartwatcha - ryzykujesz.
Kupujac nowy zegarek od garmina prawie rok czasu (!!!) zajelo im doprowadzenie firmware do jako takiego porzadku, a i tak skonczylo sie na programowym pudrowaniu sprzetowej wtopy.
Nauczylo mnie to ze nowych modeli czegokolwiek po prostu sie NIE KUPUJE. Poczekam, poczytam co ludzie pisza, i co producent z tym zrobi. Po jakims czasie zazwyczaj jest juz ok.

Ale najwazniejsze pytanie to co PRODUCENT zrobi z ujawnionymi wpadkami. Nasz rynek jest specyficzny, nie mamy sily przebicia, nie jestesmy w czolowce sprzedazy czy to motocykli czy samochodow czy elektroniki. Nasze lokalne przedstawicielstwa tez dzialaja ..różnie.
Wiec to nie tak że Honda jako Honda może miec to gdzieś, napisali o akcji, znaja problem, przyznaja sie i temat przechodzi z centrali na oddzialy/wykonawcow regioalnych czy lokalnych. I tu spodziewalbym sie ewentualnych problemow, nie "na gorze".

Podobalo mi sie jak BMW zalatwilo problem wspomnianej usterki w 850. Nie znam za dobrze tej marki, czytam ze z ASO tez bywa "różnie", ale w tym wypadku zadzialali "podrecznikowo". Z tym ze w wypadku problemow ze smarowaniem ktore zostaly ujawnione w nowych motocyklach usterka byla wlasciwie smiertelna dla silnika, ktory po prostu musial skonczyc sie duzo szybciej niz powinien.
ASO BMW dostalo odgorny nakaz zatrzymywania wydanych juz motocykli na przegladach po 1000 km, i wstrzymania gotowych do wydania sztuk. Wlasciciele zatrzymanych motocykli mieli dostawac nieodplatnie w wypozyczenie motocykl "nie nizszego segmentu", a nastepnie funkel nowke sztuke pozbawiona problemu, w pierwszej kolejnosci, jak juz takie zostana dostarzczone. Ja jako wciaz oczekujacy dostalem oferte albo znizki (bo czas oczekiwania sie znacznie wydluzyl), albo mozliwosc bezkosztowej rezygnacji.
Zrezygnowalem, bo jesli wyszla taka wpadka, to kto wie co tam jeszcze moze wyjsc w eksploatacji. I jednak nie chce byc betatesterem za wlasne, niemale pieniadze.
Zamiast tego zamowilem ATAS ktora byla juz na rynku pare lat, i co mialo byc poprawione, poprawione juz zostalo. Jestem bardzo zadowolony.

trzeba sobie zdać pytanie który producent jest pionierem ilości akcji serwisowych :)

GregoryS
05.01.2021, 22:13
Witam!
Dzięki
Pozdr

No nie wiem... moze zabrac na dobra kolacje, mówić często "skarbie" i zaciągnąć do sypialni ?

mdxmd
05.01.2021, 23:52
z komentarzy wynika iż czyszczony jest zbiornik i wymieniana : pompa i wtryski,

UzSrG9xfMzM

WojtasA
06.01.2021, 09:52
Witam!
Dzięki
Pozdr

Napisz mail z nr vin do importera w Polsce, jeśli nie będą chcieli udzielić jasnej odpowiedzi to pisz do francuskiego importera.

Majster
06.01.2021, 14:34
Temat dotyczy akcji serwisowej, jeśli moderator uzna że poniższe tu nie pasuje to proszę skasować, założę osobny.

W moim przypadku według zapewnień dealera, Honda została poinformowana że we wtryskiwaczach był syf. Miesiąc po wstawieniu motocykla do naprawy dostałem informację od kierownika serwisu, że Honda zatwierdziła wymianę pompy paliwa i wtryskiwaczy i że te części jadą. Do tej pory zamówienie było "do weryfikacji" dlatego to tyle trwało a teraz już ma być szybko. Okazało się że szybko nie było, ostatecznie pompa i wtryskiwacze nie zostały wymienione. Wciąż nie wiem dlaczego, choć się domyślam.

Motocykl wrócił do mnie z naprawy gwarancyjnej 2 dni temu. Według mnie praca silnika na wolnych obrotach jest niepoprawna. Na chwilę obecną mogę jedynie snuć domysły o przyczynach. Muszę czekać na opinię rzeczoznawcy.

Moje zaufanie do dealera zostało nadszarpnięte i chciałem się upewnić czy aby na pewno Honda wiedziała o tym, że mechanik wydłubywał z wtryskiwaczy ten syf ze spawów zbiornika. Sam szef przyznał, że w Hondzie wszystko wiedzieli.

Poprosiłem o jakiś dokument potwierdzający, że mechanik znalazł syf we wtryskiwaczach i go próbował usunąć, to się zrobiło problematycznie. Otrzymałem jedynie drogą mailową pdf'a bez podpisu i pieczątki o treści "Wtryski paliwa zostały wyczyszczone i sprawdzone. Ich działanie nie odbiega od norm podanych w literaturze serwisowej Honda".

Kilkukrotnie prosiłem jeszcze aby było napisane, że mechanik serwisu znalazł brud we wtryskiwaczach i próbował je czyścić z tego syfu ale dostałem jasno do zrozumienia, że nic takiego nie otrzymam. Zmieniła się narracja i usłyszałem, że mechanik o tym nie powiedział. Wydawałoby się, że wystarczy zapytać mechanika aby to potwierdził. Nic bardziej mylnego, dealer oznajmił że mechanik nie jest do rozmowy tylko do napraw.

Dodam jeszcze, że w ramach gwarancji Honda wymieniła zbiornik paliwa. Zgłosiłem dealerowi rdzę na zgrzewach i to było powodem wymiany. Ostatnio jednak usłyszałem od serwisu, że powodem wymiany były te wadliwe spawy z których wyłazi tlenek cynku.

Co do samej akcji serwisowej to można sporo poczytać na forach anglojęzycznych. W CRF1000 szorowali zbiorniki, pompy i wtryskiwacze były wymieniane. Niektórym dwukrotnie, co może świadczyć, że ten tlenek cynku nawet po umyciu będzie wyłaził ze spawów.

http://africatwin.com.pl/picture.php?albumid=377&pictureid=2372

http://africatwin.com.pl/picture.php?albumid=377&pictureid=2373

Melon
06.01.2021, 16:07
Masakra, mechanik wtryski czyścił?:dizzy: Ciekawe czym, wyciorem do butelek?Wiem że polski mechanik wszystko naprawi ale w serwisie na gwarancji takie rzeczy ?
Benzyniakowych wytysków nie robiłem ale np.dislowskich po otworkach nie można szczotką szorować.

RAVkopytko
06.01.2021, 19:00
Eeeee tam, :D zbiornik i wtryski sam czyściłem w gieesie z 96 roku .

nabrU
06.01.2021, 20:36
Majster,

Skoro twój dealer twierdzi,że Honda została powiadomiona i zatwierdziła wymianę gwarancyjną, a to się nie odbyło to ja bym jeszcze uderzył do Honda Motor Europe Ltd.

Head Office
Cain Road, Bracknell, Berkshire, RG12 1HL,
United Kingdom
Tel: +44 1344 888 000

Ciekawym co oni powiedzą...

Poniżej jest też formularz kontaktowy. Co prawda jest to Honda UK ale może jakoś przekażą sprawę do oddziału europejskiego jak wytłumaczysz o co chodzi:

https://www.honda.co.uk/general-information/contact-us/pan-divisional-contact-us.html

mdxmd
06.01.2021, 21:00
Masakra, mechanik wtryski czyścił?:dizzy: Ciekawe czym, wyciorem do butelek?Wiem że polski mechanik wszystko naprawi ale w serwisie na gwarancji takie rzeczy ?
Benzyniakowych wytysków nie robiłem ale np.dislowskich po otworkach nie można szczotką szorować.

nie rzadko producent przewidywał czyszczenie wtryskiwaczy tu nie chodzi o usuwanie nagaru jak to jest w ropniakach (czegoś takiego nie ma przy wtrysku benzyny), wtryski otwiera się na stałe podając napięcie zasilania wraz z ciśnieniem paliwa (lub środka czyszczącego) w odwrotnym kierunku i jeżeli wtryskiwacz nie został uszkodzony albo jakoś trwale zatkany można przywrócić mu funkcjonalność. Generalnie wszystko zależy od rodzaju zanieczyszczeń. Jednak tutaj nie ma winy po stronie użytkownika a producenta więc musi on ustalić jaka jest przyczyna usterki oraz określić procedurę jej usunięcia.

Z wrzuconego wcześniej linku z Japońskiej strony hondy procedura naprawy polega na "Usuń całą benzynę, aby usunąć tlenki ze zbiornika paliwa i wymień filtr ssący, filtr paliwa i komorę pompy paliwa na nowe."

Czy ta procedura jest skuteczna, czy docelowo rozwiązuje problem ? trudno się do tego odnieść ale z tego co piszą użytkownicy na zagranicznych forach - niekoniecznie. Być może pierwiastki ze spawu dalej reagują z benzyną i problem się powtarza dlatego rozwiązanie zaproponowało kilka firm z akcesoriami w postaci dodatkowego filtra nakładanego na pompę paliwa jako skuteczne pozycie się problemu.

u kolegi jak czytamy wymieniono zbiornik (chociaż z innej przyczyny) wyczyszczono cały układ paliwowy, pozostaje pytanie czy wymieniono filtry jak to jest w opisie procedury naprawy. Jednak problem pracy na wolnych obrotach pozostał, być może nie jest on efektem problemów z paliwem a przyczyna jest inna, więc trzeba dalszej diagnostyki lub najprościej podmienić zbiornik z przewodami paliwowymi i wtryskami godzina może dwie i będzie wiadomo czy szukać dalej.

Na forum był przypadek problemu z DCT i też było już na noże z serwisem, usterka nie była szablonowa więc podmieniali wszystko z motocykla demo i udało się rozwiązać problem, skoro na motocyklach demo szkoli się mechaników to do dzieła jest okazja do szerszej diagnostyki.

Majster
07.01.2021, 12:00

Mechanik w ASO podłączał wtryskiwacze pod baterię 9V i pryskał do nich preparaty w sprayu typu egr cleaner, breake cleaner, itp. Wystukiwał syf z wtryskiwacza o blat stołu warsztatowego i wydmuchiwał sprężonym powietrzem.
Wiadomo że to rzeźba lecz w tamtym momencie zarówno mechanik, dealer i ja byliśmy zadowoleni, że wreszcie udało się znaleźć przyczynę nieprawidłowej pracy silnika. Wtryskiwacze i pompę i tak zakwalifikowano do wymiany na nowe. Chodziło o to aby była jakaś poprawa do czasu wymiany tych elementów no i żeby nie składać tego z tym syfem.

GregoryS
07.01.2021, 12:09
Jaki jest pi*drzwi koszt tych wtryskiwaczy ? Jestem ciekaw jaka to kwota ze jest warta dla Hondy "pewnego wplywu na ich reputacje". Zwlaszcza ze wciaz twierdza ze problem nie dotyczy znaczacej ilosci motocykli.

Emek
07.01.2021, 12:17
300$ za parę.

Majster
07.01.2021, 12:21
Majster,

Skoro twój dealer twierdzi,że Honda została powiadomiona i zatwierdziła wymianę gwarancyjną, a to się nie odbyło to ja bym jeszcze uderzył do Honda Motor Europe Ltd.

Head Office
Cain Road, Bracknell, Berkshire, RG12 1HL,
United Kingdom
Tel: +44 1344 888 000

Ciekawym co oni powiedzą...

Poniżej jest też formularz kontaktowy. Co prawda jest to Honda UK ale może jakoś przekażą sprawę do oddziału europejskiego jak wytłumaczysz o co chodzi:

https://www.honda.co.uk/general-information/contact-us/pan-divisional-contact-us.html

Dzięki za informację.

Jaki jest pi*drzwi koszt tych wtryskiwaczy ? Jestem ciekaw jaka to kwota ze jest warta dla Hondy "pewnego wplywu na ich reputacje". Zwlaszcza ze wciaz twierdza ze problem nie dotyczy znaczacej ilosci motocykli.

Cena wtryskiwacza to około 1200 zł za sztukę a pompa około 3100 zł, razem około 5500 zł. Ceny detal z neta.

TOMADYNA
07.01.2021, 13:23
Właśnie kupiłem endoskopową kamerę wodoodporną :D będę zaglądał do zbiornika. Oczywiście jak ktoś z okolic będzie potrzebował zajrzeć :haha2: to pomogę.

matjas
07.01.2021, 13:29
Miło czytać, że stosunki na naszym forum są coraz bliższe i cieplejsze :D :D :D

Wystarczyła jedna akcja naprawcza :D

Majster
07.01.2021, 13:42
Z wrzuconego wcześniej linku z Japońskiej strony hondy procedura naprawy polega na "Usuń całą benzynę, aby usunąć tlenki ze zbiornika paliwa i wymień filtr ssący, filtr paliwa i komorę pompy paliwa na nowe."
...
u kolegi jak czytamy wymieniono zbiornik (chociaż z innej przyczyny) wyczyszczono cały układ paliwowy, pozostaje pytanie czy wymieniono filtry jak to jest w opisie procedury naprawy. Jednak problem pracy na wolnych obrotach pozostał, być może nie jest on efektem problemów z paliwem a przyczyna jest inna, więc trzeba dalszej diagnostyki lub najprościej podmienić zbiornik z przewodami paliwowymi i wtryskami godzina może dwie i będzie wiadomo czy szukać dalej.

Na moją prośbę dostałem od serwisu numery wszystkich elementów, które zostały wymienione podczas naprawy. Nie mam wpisanych filtrów ani komory. Zaznaczam, że to była naprawa gwarancyjna a nie naprawa związana z akcją serwisową. Z drugiej strony Honda już doskonale znała ten problem.

Melon
07.01.2021, 16:24
Majster i mdxmd dzięki za wiedzę.:)

Artek
07.01.2021, 16:58
Majster, na jakiej podstawie twierdzą, że wtryski spełniają hondowskie normy?
Na to badanie powinien być papier.

A z tym mechanikiem co psikał w wtryskiwacz i pukał w stół to żart, co?:dizzy:

Podobne czary próbowałem u siebie zrobić i summa summarum oddałem wtryski do firmy, która się tym zajmuje. Pomogło.
http://forum.transalpclub.pl/viewtopic.php?f=104&t=26556&hilit=kontrola+wtrysk%C3%B3w

pałeł
07.01.2021, 18:13
Zaznaczam, że to była naprawa gwarancyjna a nie naprawa związana z akcją serwisową. Z drugiej strony Honda już doskonale znała ten problem.

czyli możesz z akcji serwisowej jeszcze skorzystać :)

Varan
09.01.2021, 09:35
https://static.nhtsa.gov/odi/rcl/2020/RCRIT-20V797-0876.pdf

Ocet
09.01.2021, 10:28
Już zapisałem na dysku.. Nie wiadomo czy kiedyś podkładka dla serwisu się nie przyda.
senkju.

mdxmd
09.01.2021, 10:31

Jednym słowem wszystkie modele Adventure Sport od początku produkcji ? czy ja dobrze czytam

WojtasA
09.01.2021, 10:44
ALL 2018-2019 CRF1000L2/D2 and CERTAIN 2020 CRF1100L4/D4

mdxmd
09.01.2021, 10:52
ani słowa o czyszczeniu czy wymianie wtrysków, więc tam nie powinno się to przedostać (te niby filtry mają to zatrzymać) a jednak Majster miał u siebie towar także we wtryskach.

44FG
09.01.2021, 12:04
W przypadku CRF1000 wszystko jasne - każda podpada pod akcję. W przypadku CRF1100 wciąż nie wiadomo jaki zakres VIN. Czy ten dokument oznacza, że akcja jest międzynarodowa czy ten konkretny dotyczy wyłącznie USA a co będzie u nas to decyzja do podjęcia przrz przedstawicielstwo na Europę?

GregoryS
09.01.2021, 12:05
Czyli wszystko z rocznikow 18/19 - no to zdecydowanie nie jest to "nieznaczna liczba motocykli". Ciekawe co dalej Honda u nas z tym zrobi.

nabrU
09.01.2021, 18:37
Czyli wszystko z rocznikow 18/19 - no to zdecydowanie nie jest to "nieznaczna liczba motocykli". Ciekawe co dalej Honda u nas z tym zrobi.

Ha ha, poniższy link z unijnego systemu RAPEX twierdzi że Honda w Polsce już coś zrobiła :mur: :

Products were found and measures were taken also in: Poland

Link dla zainteresowanych, aby była "podkładka" do ścigania dealerów aby działali.

https://ec.europa.eu/consumers/consumers_safety/safety_products/rapex/alerts/?event=viewProduct&reference=A12/00014/21&lng=en

I gotowiec alertu w PDF:

https://ec.europa.eu/consumers/consumers_safety/safety_products/rapex/alerts/?event=main.notification&reference=A12/00014/21&lng=en

Osa
09.01.2021, 20:17
https://www.uokik.gov.pl/powiadomienia.php?news_id=17073

Osa
09.01.2021, 20:18
I jeszcze jedna akcja:
https://www.uokik.gov.pl/powiadomienia.php?news_id=17080

44FG
09.01.2021, 20:29
Grubo. Wygląda na to, że wszystkie podpadają pod akcję.

mdxmd
09.01.2021, 20:41
Grubo. Wygląda na to, że wszystkie podpadają pod akcję.

No to pojechali po całości, karma jak nic za zwykłą CRF. ;)

44FG
09.01.2021, 22:20
Tak, dotyczy tylko tych z większym bakiem.

Rafał Rs7
09.01.2021, 22:31
A miałem taką kupić ,a wyszło dobrze .

Dario
09.01.2021, 23:07
Ale ta 2-ga akcja dotyczy rownież NAT.

Rafał Rs7
09.01.2021, 23:14
Ale ta 2-ga akcja dotyczy rownież NAT.

Ta druga to chodzi o kufry.

Dario
09.01.2021, 23:22
No tak. Piszą o CRF 1000 A i D z roczników 2018 i 2019.
ATAS to CRF 1000 A2 i D2

Rafał Rs7
09.01.2021, 23:25
Eeee kufry to pikuś

Dario
09.01.2021, 23:27
Eeee kufry to pikuś

Tym bardziej, że chodzi o kufry seryjne a tych wszyscy nie kupują.

Rafał Rs7
09.01.2021, 23:28

To znaczy te z plastyku.
Bo mam tylko centralkę ale z amelinium :)

matjas
09.01.2021, 23:40
Wyglada na to ze dobrze ze poprzestałem na RD04 :)

M

rafal11
10.01.2021, 10:16
A myslicie ze te tlenki po wyczyszczeniu i wyplukaniu zbiornika nie zaczna sie znowu wytrącać?? ja mam przeieg teraz 2km i na serwis nie zrobie wiecej jak 20km. Czy koniecznym bedzie grzebac w pompie przy tak małym przelocie?

mdxmd
10.01.2021, 11:58

dziwne 2016-2017 ma chyba identyczne kufry a problemu nie ma...?

Dario
10.01.2021, 13:11
dziwne 2016-2017 ma chyba identyczne kufry a problemu nie ma...?

Ale zwróć uwagę, ze działanie serwisu w ramach tej akcji polega na naklejeniu naklejki z instrukcją właściwego zamykania....

mdxmd
10.01.2021, 13:48
A myslicie ze te tlenki po wyczyszczeniu i wyplukaniu zbiornika nie zaczna sie znowu wytrącać?? ja mam przeieg teraz 2km i na serwis nie zrobie wiecej jak 20km. Czy koniecznym bedzie grzebac w pompie przy tak małym przelocie?

Wymienić zbiornik na wolny od wad. To wydaje się być najlepszym rozwiązaniem w Twoim przypadku, ale nie przewidziane przez producenta.

Artek
10.01.2021, 14:30
Ciekawe, czy po wyczyszczeniu zbiornika i zastosowaniu takiej terapii, jak na foto temat zniknie na ładnych parę lat.

mdxmd
10.01.2021, 17:59
można też zlecić profesjonalne czyszczenie z pełną diagnostyką.

https://www.wtryskiwacze-benzynowe.pl/

z tymi środkami dolewanymi do baku może być efekt odwrotny od zamierzonego, najlepiej wszystko wyczyścić oddzielnie i zmontować razem gdy jest idealnie czyste tj. zbiornik, pompa, magistrala i wtryskiwacze wymieniając przy tym "filtry".

Serwisówka CRF1100 nie przewiduje wogule możliwości zatkania wtryskiwaczy co najwyżej filtra w zbiorniku co by mogło oznaczać iż musi on wyłapać wszystko co nie przejdzie przez dysze wtryskiwacza a tym samym zabezpieczać go przed uszkodzeniem i zatkaniem. Oczywiście to wszystko w teorii a przypadek z forum pokazuje, że tak jednak nie jest.

Takie są obecnie filtry, nawet się nie przewiduje ich wymiany w ramach obsługi.. producent myśli, że skoro są takie surowe normy przy filtracji tankowanej benzyny to po co się wysilać ze skuteczną filtracją w motocyklu. Tylko nikt nie przewidział, że ten "pistolet" na stacji paliw to czasem zakurzy się z sąsiedniego pola albo, poprzednik tankując obtarł go o usyfione już piachem oklice swojego wlewu paliwa a później my lejemy prosto do zbiornika wraz z niewielką ilością syfu.

ArtBi
12.01.2021, 08:29
Heyo.
Dawno nie zaglądałem na forum. A tu takie newsy.
Powiem Wam że mój motocykl zrobił 160km i już nie odpalił.
W serwisie powiedzieli mi że pompa była źle złożona.
Być może to problem o którym piszecie?????

TOMADYNA
12.01.2021, 08:50
A pytanie w innym kierunku - czy jeśli sprzedawca wiedział, że sprzedaje wadliwy motocykl to czy można by wygrać sprawę o odszkodowanie?

Colbe
12.01.2021, 09:24
Sprawa dość nieciekawa, ja odebrałem swoją nową sztukę 28 grudnia, produkcja pierwsza połowa 2020, przejechane 0km.
I co mam teraz zrobić??? Nie jeździć i czekać na ogłoszenie akcji serwisowej czy może od razu uderzać do salonu??? Na moje proste myślenie to w tej chwili jeszcze żaden syf nie dostał mi się dalej niż ewentualnie bak i sprawa by się rozwiązała poprzez czyszczenie/wymianę baku.

GregoryS
12.01.2021, 10:07
Ciekawe, czy po wyczyszczeniu zbiornika i zastosowaniu takiej terapii, jak na foto temat zniknie na ładnych parę lat.

Nie sadze zeby chemia byla w stanie rozpuszczac tlenki metali, a o tym tu mowa. A jesli by byla w stanie.. to raczej bym sie obawial o pozostale "metale" w instalacji nie wiedzac co jeszcze sie rozpusci :)

Ogolnie sprawa slaba... martwi cisza ze strony Honda Polska.

TOMADYNA
12.01.2021, 10:30
Sprawa dość nieciekawa, ja odebrałem swoją nową sztukę 28 grudnia, produkcja pierwsza połowa 2020, przejechane 0km.
I co mam teraz zrobić??? Nie jeździć i czekać na ogłoszenie akcji serwisowej czy może od razu uderzać do salonu??? Na moje proste myślenie to w tej chwili jeszcze żaden syf nie dostał mi się dalej niż ewentualnie bak i sprawa by się rozwiązała poprzez czyszczenie/wymianę baku.
Ja odebrałem 23.12 i przyjechałem do domu, mam zrobione 400km, jutro powinienem mieć kamerkę którą zajrzę do zbiornika ;-(

44FG
12.01.2021, 10:47
Dajcie spokój. Jeździć, nie srać ogniem :)

Nic u dealera nie dowiecie się. Dopóki akcja serwisowa nie będzie ogłoszona niczego wam nie powie dealer, bo nie może.

rafal11
12.01.2021, 10:54

Ja jestem w takiej samej sytuacji. co prawda do wiosny raczej nie bede jezdziłto sie bardzo nie spiesze choc najlepiej jakby bak wymienili. A produkcję skąd wiesz ze masz z ierwszej polowy roku?

Colbe
12.01.2021, 10:55
... A produkcję skąd wiesz ze masz z ierwszej polowy roku?

Tak się domyślam bo odprawa celna była w czerwcu.

WojtasA
12.01.2021, 11:12
Ja jeżdżę jak tylko pogoda pozwala, jak akcja obejmie mój VIN to pojadę do serwisu.
Nie takie akcje już bywaly, sąsiad powiedział mi wczoraj ze wszystkie VFR1200 i CT z wczesnych partii miały wymieniane wały napędowe.
Miłego!

jargus2
12.01.2021, 12:52
U mnie wygląda to tak jak na poniższym zdjęciu zrobionym kamerką inspekcyjna
Proces odpadu cynku ze spawu już jest widoczny
Na pewno nie będę czekał aż mi to do końca odpadnie i zatkanie filtry.Nie długo wyjmuje bak i będę czyścić
A jak będzie akcja serwisowa to skorzystam
Afryka to crf 1000 adventure z 19 roku.kupiona w ASO Polska w 2020 roku

Cezar3
12.01.2021, 13:01
Czy ja dobrze wywnioskowałem, że problem dotyczy tylko ATAS ?
Małe nie są podatne na tę chorobę ?

Emek
12.01.2021, 13:05
Tylko duże baniaki mają problem.

GregoryS
12.01.2021, 13:40
Złuszczony cynk to jedna strona medalu, druga ze w tym miejscu zbiornik nie jest juz zabezpieczony. Od razu mi sie przypomina moj stary poldas z przerdzewiałym bakiem..

Edit.
Poguglalem. Wychodzi na to ze problem byl juz znany Hondzie (za granica) pod koniec 2019 roku ! Tutaj goscie pisza o naprawach wykonywanych przez dealerow w 2019, polegajacych na plukaniu zbiornika, czyszczeniu filtra, i wymianie pompy i wtryskiwaczy:

https://africatwin.org/forum/threads/adventure-sports-issues-and-my-solutions.2120/

mdxmd
12.01.2021, 17:08
Złuszczony cynk to jedna strona medalu, druga ze w tym miejscu zbiornik nie jest juz zabezpieczony. Od razu mi sie przypomina moj stary poldas z przerdzewiałym bakiem..

Edit.
Poguglalem. Wychodzi na to ze problem byl juz znany Hondzie (za granica) pod koniec 2019 roku ! Tutaj goscie pisza o naprawach wykonywanych przez dealerow w 2019, polegajacych na plukaniu zbiornika, czyszczeniu filtra, i wymianie pompy i wtryskiwaczy:

https://africatwin.org/forum/threads/adventure-sports-issues-and-my-solutions.2120/

jeżeli zbiornik jest w jakiś sposób zabezpieczany od środka to raczej w całości po spawaniu a nie tylko spawy i raczej nie może to być powłoka nakładana a musi to być coś galwanicznego, bo wszelkie powłoki nanoszone od środka zbiornika skończą z czasem w układzie wtryskowym... tak mi się wydaje, może jest na forum chemik :) i się wypowie.

Varan
12.01.2021, 20:18
Nie tylko duże bańki to jest mała 2019r

TOMADYNA
23.01.2021, 18:08
No więc tak wygląda badanie moich "wód płodowych".
https://1drv.ms/v/s!AsaUo23icDxApH9AR810ktUzBIS9?e=BnNWfs

Motocykl 2020, 400km przebiegu a w paliwie same pływające fuzle :mad:.
Widać dokładnie jak spawy się "utleniają" :mur:

Jestem załamany :dizzy:

Rozpocząłem już w zeszłym tygodniu swoja walkę ze sprzedawcą :umowa:

rafal11
23.01.2021, 18:38
a orientuje sie ktos ile moze kosztowac nowy bak?
oczywiscie juz poprawnie wykonany.

Colbe
23.01.2021, 18:43
...

Rozpocząłem już w zeszłym tygodniu swoja walkę ze sprzedawcą :umowa:

Walcz i raportuj z pola bitwy.

TOMADYNA
23.01.2021, 18:46
dokładnie o ile może być ta walka - ILE TAKI ZBIORNIK MOŻE KOSZTOWAĆ ?

jabolos
23.01.2021, 18:51
DO CRF1000 ATAS kosztuje 11800-, do CRF1100 ATAS 5350- do CRF1100 4415-.

Colbe
23.01.2021, 18:52
to nie są tanie rzeczy
przykład:
https://www.bike-parts-honda.com/honda-motorcycle/assignment_spare_parts/17500MKSE20ZA

rafal11
23.01.2021, 19:12
:eek::eek::eek:

mdxmd
23.01.2021, 20:07

ciekawa różnica ceny w CRF1100 jest 2x tańszy, czyżby chomiki produkowały do nowej

TOMADYNA
23.01.2021, 20:13
Czyli zakładam że koszt zakupu dla HONDA jakieś 30% ceny, więc nie rozumiem czemu płukanie i walka zamiast wymiana?

mdxmd
24.01.2021, 10:29
Czyli zakładam że koszt zakupu dla HONDA jakieś 30% ceny, więc nie rozumiem czemu płukanie i walka zamiast wymiana?

bo płukanie jest tańsze

Emek
24.01.2021, 10:32
Albo nie mają poprawionych baniaków na stanie.

TOMADYNA
24.01.2021, 10:51
bo płukanie jest tańsze
I jest półśrodkiem.... miejmy nadzieję że te tlenki mają skończoną ilość wydzielania :mur:
Ja na 100wę będę miał 5 lat gwarancji

Majster
24.01.2021, 10:52
U mnie wymieniony był zbiornik bo zardzewiał. Ruda wylazła po pół roku - dziadostwo. Jeszcze nie zaglądałem czy nowy ma spawy bez niespodzianek. Jak macie rdzę to wiecie co robić.

http://africatwin.com.pl/picture.php?albumid=376&pictureid=2377

http://africatwin.com.pl/picture.php?albumid=376&pictureid=2378

http://africatwin.com.pl/picture.php?albumid=376&pictureid=2379

http://africatwin.com.pl/picture.php?albumid=376&pictureid=2380

http://africatwin.com.pl/picture.php?albumid=376&pictureid=2381

GregoryS
24.01.2021, 12:30
Wykup przedluzonej gwarancji okazuje sie byc dobrym kierunkiem... wyjdzie to taniej niz przytaczane juz tutaj kwoty za wtryski i pompe.
Czy "wydzielanie tlenkow sie skonczy" - mysle tak calkowicie na czuja, ze nie. Bo patrzac na zdjecia wychodzi na to ze w zbiorniku plywaja nie tylko grudki - czyli powiedzmy wspomniane tlenki, ale tez płatki, czyli jakby fragmenty wewnetrznego pokrycia zbiornika. A jak to sie łuszczy to imho nie przestanie dopóki sie nie zluszczy calkowicie.
Plukanie w takim razie to dzialanie dorazne, na jakis czas.

Gdzies widzialem specjalne "skarpety" - dodatkowe drobne filtry montowane (chyba) przed pompa paliwa. Nawet na jakims zagranicznym forum poswiecanym dokladnie temu problemowi to widzialem, ale nie moge teraz tego znalezc. Widzial to ktos gdzies ?

Emek
24.01.2021, 12:41
44 post

nocny
24.01.2021, 12:57
Albo pozostanie zabezpieczenie w własnym zakresie no
http://fertan.pl/zastosowanie/motoryzacja/zbiorniki-paliwa/

Dario
24.01.2021, 13:01
Zrobiłem dzisiaj przegląd swojego baku - ATAS 1000 2018, przebieg 22 000km- poniżej efekty.
Te błyszczące punkty to ten ocynk chyba, niestety....

rafal11
24.01.2021, 13:20
Albo pozostanie zabezpieczenie w własnym zakresie no
http://fertan.pl/zastosowanie/motoryzacja/zbiorniki-paliwa/

Tylko czy te srodki dzialaja tez tlenki cynku?? w opisie nie ma ani slowa.
choc jesli by to mialo zdac egzamin to pewnie bym w to poszedł.
Mam garaz gdzie ktos z wawy moglby razem ze mna sie za to zabrac. We dwoje zawsze razniej i trudniej o pomyłkę.

mdxmd
24.01.2021, 13:32
http://africatwin.com.pl/picture.php?albumid=347&pictureid=2382

1. Wstępna filtracja w smoku
2. Pompa paliwa tłoczy paliwo do
3. Filtr dokładny (wszystko zależy jak dokładny....)
4. Regulator ciśnienia
5. Wtryskiwacze

Zwróćcie uwagę, że nieczystość , która dostanie do układu powinna pozostać we filtrze wstępnym a już na pewno w dokładnym i przejdzie tylko raz przez pompę, później musi zostać zatrzymana w filtrze dokładnym a paliwo wraca do zbiornika oczyszczone. Oznacza to iż w normalnym procesie paliwo w zbiorniku zanim zostanie zużyte przez silnik setki raz zostanie przefiltrowane.

Pozostaje pytanie jak dokładne są to filtry, skoro Majster miał to we wtryskach należy uznać, że filtr dokładny jest "nie dokładny" i tyle w temacie.

Teraz sami widzicie, co daje owa skarpeta na pompę, wspomaga ona filtr wstępny, paliwo przefiltrowane przez "skarpetę" krąży już w jej wnętrzu jako przefiltrowane .

http://africatwin.com.pl/picture.php?albumid=347&pictureid=2383

Takie rozwiązanie chroni pompę paliwa pod warunkiem, że filtr dokładny spełnia swoją rolę! jeżeli nie to rozwiązanie ze skarpetą jeszcze szybciej dobije pompę paliwa ponieważ małe rozmiarem nieczystości będą krążyć w jej wnętrzu.

Zakładanie dodatkowych filtrów paliwa na przewód pod zbiornikiem będzie chronić tylko wtryskiwacze ale nie zapobiegnie uszkodzeniu pompy paliwa. Najważniejszym elementem tej układanki jest filtr dokładny zaraz za pompą a przede wszystkim czystość zbiornika paliwa inaczej wszystko to prowizorka i źródło problemów w przyszłości.

Artek
24.01.2021, 16:16
Zabezpieczałem wnętrze swoich dwóch zbiorników paliwa preparatami od Fertan.
Proces jest pracochłonny (całość zajęła mi prawie tydzien i najlepiej robić to latem w otwartej przestrzeni) i trzyfazowy.

Końcowa farba tworzy wewnątrz zbiornika trwałą powłokę ( w moim przypadku to ponad 30 kkm i już kilka lat) zabezpieczającą przed korozją. Gdyby się okazało, że cynk wytrąca się pod wpływem benzyny to ja widzę tylko jedno rozwiązanie.

Oczywiście rozumiem, że każdy z Was zapłacił kupę szmalu, ma wadę ukrytą i będzie próbował dochodzić swoich praw wynikających z gwarancji czy rękojmi.

GregoryS
24.01.2021, 16:59
No nie wiem powiem szczerze co z tym dalej. Na mysl o samodzielnym szarpaniu sie z Honda robi mi sie srednio, bo znajac zycie sprawa moze pojsc "w lata", przy wyciaganiu wszelkich mozliwych kruczkow prawnych i przerzucaniu sie ekspertyzami za ktore oczywiscie musze zaplacic z nadzieja na odzyskanie kosztow po ewentualnie wygranej kiedys tam sprawie.
I byc moze na tem czas moto trzeba bedzie postawic na "dlugi sen" zeby na koncu nie okazalo sie przykladowo ze "dobra, blad po stronie Hondy, ale skoro wiedzial Pan ze jest usterka to trzeba bylo zaprzestac eksploatacji motocykla zeby ograniczy uszkodzenia". Tak w razie gdyby okazalo sie ze do wymiany jest pompa i wtryski.

Z drugiej strony jak na razie Honda, przynajmniej w PL, nawet nie poinformowala szeroko i oficjalnie o akcji serwisowej, czekaja na poczatek sezonu czy jak ?
A temat po lekturze zagranicznych forów zdecydowanie nie jest nowy.

TOMADYNA
24.01.2021, 17:07
bo płukanie jest tańsze
Swego czasu wygrałem 2 sprawy z jednym z producentów samochodowych :mad:
Nie było tak źle ...

Swoją drogą kiedy z Waszej wiedzy Honda Polska ma wiedzę o tym problemie?

GregoryS
24.01.2021, 17:13
Od kiedy Honda Polska wie - trudno powiedziec. Na zagranicznych forach znalem opisy problemu z 2018 roku (nie brac tego za pewnik, do weryfikacji) z informacja o procedurze naprawczej lokalnych dealerow obejmujacej m.in: plukanie zbiornika, wymiane wtryskow i pompy. Jaki dokladnie byl zakres zalezalo od dealera, niektorzy narzekali ze w ich wypadku konczylo sie na plukaniu.

44FG
24.01.2021, 17:40
Podobno użytkownicy w PL mają być wzywani od lutego. Poczekajmy co będzie. Być może jeśli będzie gremialne walenie w CH... to może wtedy powinniśmy zebrać się do kupy i zrobić pozew zbiorowy?

rafal11
24.01.2021, 18:48
Na OLX jest nawet dostepny jeden taki...
szkoda ze na pewno wadliwy.
https://www.olx.pl/oferta/zbiornik-paliwa-bak-honda-crf1100-adventure-sport-africa-twin-CID5-IDHHYQB.html#392edee125

jargus2
24.01.2021, 20:19
W końcu ściągnęłam zbiornik i wymontowalem pompę paliwa
Filtr wstępny miał na sobie pastę cynkową
Widoczne spawy wewnątrz zbiornika wskazywały na to że już prawie wszystko odpadło
Filtr paliwa właściwy (zamknięty w obudowie )
Był też zasyfiony
Wyczyściłem wszystko na ile mogłem i poskładałem
Teraz będę czekał na akcję serwisowa od Hondy

jargus2
24.01.2021, 20:29
Zdjęcia.
Nie mogłem edytować
Dałem nowy post

Melon
25.01.2021, 16:16
Przecie to masakra.:mad:
Nie mogli z plastiku zrobić tak jak KTM czy BMW ?

Emek
25.01.2021, 16:27
Może i mogli. Ciekawe że baniak 18 litrów nie ma tego problemu. Tylko te cysterny spieprzyli. Znaczy ktoś spieprzył bo to pewnie zlecają.

radiolog
25.01.2021, 17:02
Powiedzą ,ze grzebane i gwarancja nie przysługuje hehe

furman
25.01.2021, 18:48
Może i mogli. Ciekawe że baniak 18 litrów nie ma tego problemu. Tylko te cysterny spieprzyli. Znaczy ktoś spieprzył bo to pewnie zlecają.
Kilka stron wcześniej kolega Varan wrzucał zdjęcie, że mała z 2018r. też ma problem. To w końcu jak jest ? Bo nie wiem czy kobitę straszyć bo ma zwykłą wersję z 2018 roku.

Emek
25.01.2021, 18:50
Do zwykłej to da się kupić plasticzany safari tank i zamknąć temat. Do AS już slabo.

mdxmd
25.01.2021, 19:21
zaglądnąłem i ja 2016r. spaw też jest ciemny ale okolice pompy paliwa i na dnie zbiornika jest czysto przebieg 105.000km

Cezar3
25.01.2021, 20:00
Małe podobno pozbawione tego problemu 🤔
Kurcze, to już gupi jestem.
Trzeba kupić tę kamerkę i zajrzeć, dla spokojności sumienia.

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka

Melon
25.01.2021, 21:24
zaglądnąłem i ja 2016r. spaw też jest ciemny ale okolice pompy paliwa i na dnie zbiornika jest czysto przebieg 105.000km

Przecie stare hądy nie miały zbiorników cynowanych, dla mnie to jakiś sabotaż przez nie douczonych konstruktorów.

Dario
25.01.2021, 22:11
Małe podobno pozbawione tego problemu 🤔
Kurcze, to już gupi jestem.
Trzeba kupić tę kamerkę i zajrzeć, dla spokojności sumienia.

Cezar.
Nie kupuj. Będę w Warszawie w tę środę to Ci przywiozę moją

44FG
26.01.2021, 05:14

Widać z tych opisów, że amerykańskiego klienta Honda traktuje chyba inaczej. Czyszczenie baku plus wymiana pompy i wtrysków.

areks
26.01.2021, 12:30
Jak dla mnie to każdy zabieg, inny niż wymiana zbiornika na właściwie pospawany, to prowizorka i skandal.
Czy oni akcje serwisową mogą chcieć przeprowadzać tylko na motocyklach będących jeszcze na gwarancji lub przedłużonej gwarancji, czy mają jednak poczucie resztek godności i zajmą się każdym egzemplarzem nowej Afry, nie zaglądając w metrykę?

GregoryS
26.01.2021, 13:17
Gdy na rynek wzedl KTM 790 dosyc szybko okazalo sie ze tez ma problem ze zbiornikiem. Tam baniak jest z tworzywa, wyszlo na to ze tworzywo.. rozpuszcza sie powoli w kontakcie z paliwem, i w baniaku zaczynaja pływać gluty.
Nie sledzilem jak temat sie rozwijal ale na ktoryms z forów znalazlem krotkie info ze KTM wymienil wadliwe zbiorniki na nowe.
Z tym ze tam temat o ile pamietam wyszedl bardzo szybko, i rekacja byla ekspresowa, zanim na rynek wyjechalo wiecej motocykli.

Emek
26.01.2021, 13:19
Może to płukanie zbiornika to działanie jakimiś środkami, które powodują całkowite i trwałe usunięcie tych wuzli i wymiana baniaka nie jest wówczas konieczna.

mdxmd
26.01.2021, 13:36
Może to płukanie zbiornika to działanie jakimiś środkami, które powodują całkowite i trwałe usunięcie tych wuzli i wymiana baniaka nie jest wówczas konieczna.

tylko wtedy ma to sens, bo przecież niektórzy mają jeszcze nowe motocykle.

Novy
26.01.2021, 13:40
A co z użytkownikami, którzy zrobili już 'parę' kilometrów?
Przecież wtryski mogły dostać w dupę.

Ktoś na początku wspominał, że jego Afra nie chodzi dobrze w porównaniu z inną.
Nawet po czyszczeniu zbiornika jak i całego układu.

Emek
26.01.2021, 13:44
Osobiście bym wolał żeby wymienili wtryski i pozbyli się syfu z baniaka. Nowy baniak to może być kolejna wtopa.

mdxmd
26.01.2021, 13:45
Tlenek cynku:

"Produkt praktycznie nierozpuszczalny w wodzie (0,0042 g/l) i
etanolu (760 g/l) zaś rozpuszcza się w kwasach i zasadach"

Ocet
26.01.2021, 13:58
Czekam na kamerę, sprawdzę i będę dochodzić swoich praw. Wymiana całego układu zasilania paliwem to według mnie jedyne rozsądne i pewne rozwiązanie problemu. Płukanie, wymiana filtrów to jedynie półśrodki, jak dla mnie.

Novy
26.01.2021, 14:07
Osobiście bym wolał żeby wymienili wtryski i pozbyli się syfu z baniaka. Nowy baniak to może być kolejna wtopa.

Racja! Tylko żeby jeszcze te wtryski chcieli wymienić, a nie bawić się w ich czyszczenie i udawać, że sprawa jest załatwiona.

mdxmd
26.01.2021, 14:12
A co z użytkownikami, którzy zrobili już 'parę' kilometrów?
Przecież wtryski mogły dostać w dupę.

wygląda na to iż tak szybko się nie rozwarstwia,

co do płukania, to jeżeli jest to chemia, która całkowicie rozpuszcza tlenki nie uszkadzając elementów nie widzę z tym problemu szczególnie na początku eksploatacji ale jak ktoś ma już nalatane x kilometrów i filtr wstępny wygląda jak u Majstra to mogą być też skutki uboczne w postaci zużycia pompy czy wtrysków ale podkreślam "mogą" bo tego nie wiemy na 100% można tylko przypuszczać.... skoro silnik nie pracuje prawidłowo coś się musiało przytkać lub uszkodzić lub problem jest zupełnie gdzieś indziej niż "paliwo".

Zima na całego pozostaje czekać na ruch Hondy i jakieś oficjalne stanowisko.

Kisiel
26.01.2021, 14:14
W Polsce zrobią dokładnie to, co jest w oficjalnym komunikacie: https://www.uokik.gov.pl/powiadomienia.php?news_id=17073
czyli "wyczyszczenia wnętrza zbiornika paliwa, a w razie potrzeby wymiany filtra zgrubnego, filtra wysokiego ciśnienia i komory pompy paliwa"
Żaden dealer nie pójdzie w koszty z własnej woli i nie będzie wymieniał wtrysków albo zbiornika paliwa, chyba że moto jest na gwarancji i zostanie uznana naprawa gwarancyjna dotycząca danego podzespołu...

rafal11
26.01.2021, 14:32
Byłem dzis u pewnego dealera i spytałem o gluty w baku. Dowiedziałem sie ze problem dotyczu kilkunastu sztuk ktorych baki przy produkcji czekały długo na montaż :):):) Nie brnąłem dalej...

TOMADYNA
26.01.2021, 16:24
Byłem dzis u pewnego dealera i spytałem o gluty w baku. Dowiedziałem sie ze problem dotyczu kilkunastu sztuk ktorych baki przy produkcji czekały długo na montaż :):):) Nie brnąłem dalej...
Kilkanaście sztuk :D = 463 sztuki, dla mnie to bliższe kilkuset :dizzy:

@Suchy
26.01.2021, 18:34
Widać z tych opisów, że amerykańskiego klienta Honda traktuje chyba inaczej. Czyszczenie baku plus wymiana pompy i wtrysków.
Gdzieś mi się obiło o uszy że w PL jeden prawnik przypada na 10000 mieszkańców, w USA jeden na 200, może dlatego.

44FG
26.01.2021, 19:44
Może trochę offtop ale na pocieszenie: https://youtube.com/watch?v=JoMltZusrzs&feature=share

Dario
26.01.2021, 20:51
Może trochę offtop ale na pocieszenie: https://youtube.com/watch?v=JoMltZusrzs&feature=share

Juz dzisiaj było :)
W wątku yamaha t7 versus ktm

Akkarin
03.02.2021, 17:18
Witam. Też dorzucę swoje 3 grosze w tym temacie. Pożyczyłem kamerę inspekcyjną i oglądnąłem bak mojej Hanki - CRF 1100 AT AS odebrana w kwietniu 2020 roku - najechane 9tys km. I niestety widoczny syf i sypiący się tlenek cynku ze spawów. Zgłosiłem w autoryzowanym serwisie problem i uzgodniam termin odbioru moto do naprawy. Oczywiście napiszę solidne pismo reklamacyjne ze zdjęciami zarówno do autoryzowanego serwisu jak i importera. Zobaczymy jak podejdą do sprawy i jaki zaproponują zakres naprawy. Moim zdaniem płukanie zbiornika to jakaś parodia - robienie sobie po prostu JAJ z nabywców motocykla za 80 dych. Nie widzę problemów z oddaniem w razie czego sprawy do prawnika, dla biegłego sądowego sprawa prosta, ewidentna. A to że trzeba się będzie być może kopać dłuższy czas... trudno.

Link do fotki z "badania"
https://1drv.ms/u/s!AgaMXCc4ZBV9g_U6oQEHvFk96hQyXw?e=fFxGZp

Komar
04.02.2021, 14:19
Nie należy oddawać motocykla na podstawie tzw "gwarancji". Gwarancja jest uznaniowa.

Pojazd czy inny produkt należy oddawać powołując się na ustawową rękojmię. Sprzedawca odpowiada za produkt a nie jakaś "gwarancja" jakiegoś producenta.

nocny
04.02.2021, 21:14
Btw czy jeśli naprawa ma być wykonana z tytułu rękojmi to musi być zgłoszona do ASO/dilera u którego się kupiło Moto? Bo w przypadku gwarancji to chyba nie ma znaczenia bo gwarantem jest "honda polska" (celowo w cudzysłowie).

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

rafal11
04.02.2021, 21:27
tak, musi byc u sprzedawcy. a nie jednokrotnie bywa to klopotliwe z racji odleglosci.

44FG
04.02.2021, 21:31
Nie wiem jak u innych ale np u mnie sprawę chyba utrudnia fakt, że motocykl jest w leasingu. Czyli to leasingodawca jest kupującym i tak naprawdę on może dochodzić prawa z tytułu rękojmi. Czy się mylę?

Ocet
04.02.2021, 21:57
Czyli jeśli kupiłem moto w Pl, teraz jest ze mną w IE, to naprawę gwarancyjną mogę uzyskać w każdym salonie Hondy nawet tutaj IE, ale jeśli idziemy przez rękojmię to tylko w miejscu zakupu motocykla.. Dobrze rozumiem? Kamera przyszła, w sobotę otwieram zbiornik..

nabrU
04.02.2021, 23:21
Czyli jeśli kupiłem moto w Pl, teraz jest ze mną w IE, to naprawę gwarancyjną mogę uzyskać w każdym salonie Hondy nawet tutaj IE, ale jeśli idziemy przez rękojmię to tylko w miejscu zakupu motocykla.. Dobrze rozumiem?

Tu masz zapisy co Honda IE na to:

https://www.hondaireland.ie/honda-warranty/

Niestety nic tam nie ma o gwarancji europejskiej, która z kolei jest przytoczona na stronie Hondy UK:

https://www.honda.co.uk/motorcycles/my-bike/maintenance/warranty.html

Ja bym zerknął co twoja polska książka serwisowa o tym mówi, bo to ona jest najważniejsza w tym wypadku. Rękojmia tylko tam gdzie produkt kupiłeś czyli konkretny sprzedawca w PL.

jargus2
06.02.2021, 07:50
Na stronie Honda Polska
już pojawiła się pierwsza akcja przywoławcza
Na :
Pannier case crf1000 label installation leaflet
Czekam jeszcze na zbiornik
Tak więc sprawdzajcie swoje viny.

Wasco91
07.02.2021, 14:24
Moja Africa jest z czerwca 2018, sprowadzona z UK
Na stronie Hondy UK na dzień dzisiejszy dwie akcje:
- Accessory main stand circlip breakage
- Pannier case crf1000 label installation leaflet
Żyję nadzieją ;)

GregoryS
07.02.2021, 17:19
Mowia ze wszystkie ATAS, nawet jesli Honda stwierdzi ze ten rocznik nie ma problemu ze zbiornikiem i tak zajrzalbym do srodka kamerka.

muszel72
07.02.2021, 17:22
GregoryS, kto mówià, że wszystkie ATAS?

GregoryS
07.02.2021, 17:37
Gdzies w tym watku byla taka informacja. Ogolnie wszystkie 1100 i poprzednie roczniki ATAS, czyli te z wiekszymi zbiornikami.

Wasco91
07.02.2021, 19:30
Właśnie wróciłem z garażu, zajrzałem kamerką nie widzę nic niepokojącego nic nie pływa, nic nie odpada, czysto w baku....
Przebieg 13 tys

rafal11
07.02.2021, 19:35
Macie jakies specjalistyczne te kamerki?? Czy wtstarcza takie za ca 50pln podpinane do tel czy kompa?

Robin
08.02.2021, 21:17
Od dzisiaj na stronie Honda UK, moj VIN ma wkońcu tą akcje serwisową.
Można już dzwonić i się umawiać.

TOMADYNA
08.02.2021, 21:25
Na polskiej stronie Honda już też się VIN wyszukuje::mad:
https://www.honda.pl/motorcycles/owners/maintenance/recalls-and-updates.html

Robin
08.02.2021, 21:36
Czyli pewnie już w całej EU jest uruchomione.

crimson
08.02.2021, 22:07
Niestety się załapałem :(
Ciekawe jak to będzie wyglądać, napisałem maila do dealera z pytaniem.

Robin
08.02.2021, 22:20
Pewnie tak jak wcześniej. Jak nie będzie układ przytkany to wymiana zestawu filtr wstępny, filtr paliwa, regulator ciśnienia i ta plastikowa podstawa pompy gdzie jest filtr ssący (to wszystko jest w jednym zestawie - można sobie samemu kupić w serwisie - coś ponad 100£ taki zestaw), plus procedura płukania zbiornika według wytycznych hondy, czyli tylko benzyną, bez uźycia chemii i bez zabezpieczenia tego spawu po płukaniu.
Pytanie tylko na jak długo to wystarczy.

DziadekH
09.02.2021, 08:32
Pewnie tak jak wcześniej. Jak nie będzie układ przytkany to wymiana zestawu filtr wstępny, filtr paliwa, regulator ciśnienia i ta plastikowa podstawa pompy gdzie jest filtr ssący (to wszystko jest w jednym zestawie - można sobie samemu kupić w serwisie - coś ponad 100£ taki zestaw), plus procedura płukania zbiornika według wytycznych hondy, czyli tylko benzyną, bez uźycia chemii i bez zabezpieczenia tego spawu po płukaniu.
Pytanie tylko na jak długo to wystarczy.

Jeśli tak, to nie należy się spieszyć, niech odpadnie co ma odpaść i wtedy dopiero procedura "płukania". Q, Q, Q !

crimson
09.02.2021, 09:07
Ja miałbym inne podejście, zrobić jak najszybciej, póki jest gwarancja, a potem obserwować, czy nadal coś się zbiera i wyegzekwować jeszcze raz, przed upływem gwarancji - ale to moje luźne przemyślenia

GregoryS
09.02.2021, 09:13
No i jasne, moja ATAS 1000 tez po vinie wchodzi w akcje serwisowa. Czyli tak jak koledzy pisali - problem dotyczy tez CRF1000 z wiekszym zbiornikiem. Nawet jesli po wyszukiwarce VIN wyjdzie ze akcja nie obejmuje - proponowalbym sprawdzic zbiornik we wlasnym zakresie.

Wojtkuuu
09.02.2021, 09:17
Z ciekawości wrzuciłem VIN mojej standardowej CRF1000 z 2017. Nie mam na nią żadnej akcji przywoławczej, ale chętnie bym zaglądnął w bak jeśli ktoś ze stolycy ma taki szpej do kolonoskopii. :D

Lolex
09.02.2021, 09:17
No dobra, a o co chodzi z tym "Pannier case crf1000 label installation leaflet"? Cóż to za usterka?
PS. Moja ATAS 2018 załapała się na obie te rzeczy.

jabolos
09.02.2021, 09:33
No dobra, a o co chodzi z tym "Pannier case crf1000 label installation leaflet"? Cóż to za usterka?
PS. Moja ATAS 2018 załapała się na obie te rzeczy.

Usunięcie tej usterki polega na przyklejeniu naklejki z prawidłową instrukcją montażu kufrów bocznych, czyli żadna to usterka i oby tylko takie były :)

Colbe
09.02.2021, 10:20
Ja miałbym inne podejście, zrobić jak najszybciej, póki jest gwarancja, a potem obserwować, czy nadal coś się zbiera i wyegzekwować jeszcze raz, przed upływem gwarancji - ale to moje luźne przemyślenia

Gwarancja nie ma nic do tego czy sprzęt podlega akcji serwisowej. Ja bym się zastanawiał czy jeśli moto zostanie raz przyjęte w ramach takiej akcji to czy po ponownym wystąpieniu problemu będzie można się z tego samego tytułu ubiegać o naprawę drugi raz w ramach tej samej akcji?

areks
09.02.2021, 10:54
Mojej „zwykłej” z 2018 nie przywołują.
Ale faktycznie dobrze by było zajrzeć do zbiornika.

muszel72
09.02.2021, 10:59
Mam i ja:)

Ocet
09.02.2021, 14:31
I ja. A nawet nie zdążyłem zajrzeć do baniaka..

WojtasA
09.02.2021, 18:19
Moja (2020) też ma Foreign material intrusion in fuel tank
Jutro dzwonie do Honda Plaza

ivolot
09.02.2021, 18:22
Moto 04.2020 ADV Sport 1100 -moją Hankę taka wymiana Trafiła.

mdxmd
09.02.2021, 19:20
płukanie benzyną? co ile ta procedura co 10000km a jak ktoś ma nowy motocykl to kiedy pierwsze płykanie?

może zastosować starą metodę od weteranów 2kg gwoździków, wyjąć pompę i wszystko co nie potrzebne do tego 2L benzyny i machanie zbiornikiem we wszystkich kierunkach.

płukanie samą benzyną... żarty chyba :D

Wasco91
09.02.2021, 19:41
W przyszłym tygodniu oddaje swoją Afre do serwisu, po rozmowie z kierownikiem serwisu otrzymałem informację, iż zostanie przeprowadzona ekspertyza, która zostanie przesłana do Hondy i tam zapadnie decyzja...
Będzie to albo właśnie czyszczenie baku, filtrów i pompy lub też wymiana baku ��

GregoryS
09.02.2021, 21:16
A ktory to dealer obiecuje ekspertyze ? Nie mowie ze to zle, ale gdzies widzialem info ze w PL okolo 450 motocykli jest dotknietych problemem.. ciekaw jestem czy w wypadku kazdego z nich dealer bedzie "przeprowadzal ekspertyzy" ?

TOMADYNA
09.02.2021, 21:19
A ktory to dealer obiecuje ekspertyze ? Nie mowie ze to zle, ale gdzies widzialem info ze w PL okolo 450 motocykli jest dotknietych problemem.. ciekaw jestem czy w wypadku kazdego z nich dealer bedzie "przeprowadzal ekspertyzy" ?
Żaden tego nie zrobi.
Ekspertyza musiałaby podważać określony/wybrany i zatwierdzony sposób usunięcia usterki..... w co wątpię niestety.

crimson
09.02.2021, 21:25
"Mój" dealer odpisał, że dopiero co dostali biuletyny i szkolą się z przeprowadzenia tej akcji. Ustalają dopiero szczegóły z centralą. Cokolwiek to oznacza.

muszel72
09.02.2021, 21:41
Mój, jedyny w 3city jeszcze nic nie odpisał. Tutaj troché się obawiam;(

areks
09.02.2021, 21:46
Dobrze rozumiem, że ta akcja nie jest zależna od miejsca i czasu zakupu motocykla?
Moja była kupiona w Szwajcarii, to muszę szukać na ich stronach czy polska „przywoływarka” wystarczy?

Dario
09.02.2021, 22:26
Moj ATAS 1000 z końca 2018 też się załapał.
Wygląda na to że chyba wszystkie ATASy 1000 czeka ta płukanka....

temek
09.02.2021, 23:46
Dobrze rozumiem, że ta akcja nie jest zależna od miejsca i czasu zakupu motocykla?
Moja byÅ‚a kupiona w Szwajcarii, to muszÄ™ szukać na ich stronach czy polska „przywoÅ‚ywarka” wystarczy?

Nie ma znaczenia gdzie była kupiona. Jeśli sie po vin’e łapie na akcje to zrobisz w najbliższym Aso Honda.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

WojtasA
10.02.2021, 09:44
Rozmawiałem z Honda Plaza: naprawa polega na wyjęciu baku, wyczyszczeniu go w środku oraz na zamontowaniu dodatkowego wstępnego filtra który ma zapobiegać osadzaniu się tlenków cynku na dotychczasowym pierwszym filtrze. Zamówili już takie zestawy do moto które maja na stanie. Podobno czas oczekiwania może być około tygodnia. Czas naprawy około 3h. Już mnie zarejestrowali i maja dać znać jak tylko przyjedzie zestaw dla mnie - najwyżej wypożyczę przyczepkę. Napisze jeszcze o tych światłach dziennych.

hak71
10.02.2021, 09:54
Rozmawiałem z Honda Plaza: naprawa polega na wyjęciu baku, wyczyszczeniu go w środku oraz na zamontowaniu dodatkowego wstępnego filtra który ma zapobiegać osadzaniu się tlenków cynku na dotychczasowym pierwszym filtrze. Zamówili już takie zestawy do moto które maja na stanie. Podobno czas oczekiwania może być około tygodnia. Czas naprawy około 3h. Już mnie zarejestrowali i maja dać znać jak tylko przyjedzie zestaw dla mnie - najwyżej wypożyczę przyczepkę. Napisze jeszcze o tych światłach dziennych.WojtasA Podobnie jak ja zglaszałem problem ze światłami dziennymi .Ale panowie z Honda Plaza twierdzą ze jestem pierwszym klientem który o tym wspomina. Może by się zgadać i coś wspólnie im temat świateł dziennych naświetlić. Bo inaczej zawsze będziesz tym pierwszym który o tym wspomina.

Emek
10.02.2021, 10:06
Honda Plaza. Słowa klucz ;).

WojtasA
10.02.2021, 12:02
WojtasA Podobnie jak ja zglaszałem problem ze światłami dziennymi .Ale panowie z Honda Plaza twierdzą ze jestem pierwszym klientem który o tym wspomina. Może by się zgadać i coś wspólnie im temat świateł dziennych naświetlić. Bo inaczej zawsze będziesz tym pierwszym który o tym wspomina.

Dostałem taką odpowiedź:

Taki rodzaj usterki musi być zdiagnozowany w serwisie oraz podczas jazdy testowej gdzie rzeczony błąd wystąpi i zostanie potwierdzony przez mechanika lub doradcę serwisowego (ewentualnie udokumentowany za pomocą filmu przez użytkownika).
Po potwierdzeniu wystąpienia błędu otwierane jest zlecenie gwarancyjne i wysyłane do gwaranta (centrala Hondy w Polsce) i to on decyduje o ewentualnej wymianie/naprawie w ramach gwarancji.

Jak się zrobi ciepełko to nagram filmik i postaram się załatwić przy przeglądzie. Możemy się zgrać i zgłosić równocześnie albo podzielić się doświadczeniami.

Emek,
Jakie inne ASO w Warszawie byś polecił zamiast HP? Nie jestem jakoś specjalnie przywiązany emocjonalnie do nich...

Emek
10.02.2021, 12:14
W HP byłem raz. Pierwszy i ostatni. Wszystkie serwisy jak miałem Afrę robiłem poza ASO więc nie pomogę.

mateuszf
10.02.2021, 13:29
W HP byłem raz. Pierwszy i ostatni. Wszystkie serwisy jak miałem Afrę robiłem poza ASO więc nie pomogę.

Mógłbyś powiedzieć co było tego powodem? Byłem tam 2 razy i mam mieszane uczucia. Raz było bardzo w porządku (zwykły przegląd okresowy), za drugim razem zauważyłem wykrecony bagnet z silnika, gdy motocykl stał już do wydania (może nawet już po myciu, nie wiem). Co polecasz w Warszawie zamiast ASO?

Emek
10.02.2021, 13:53
Nie jestem z Wawy a mój kontakt z tym dealerem był jednostkowy i mam jednoznacznie złe wrażenie.
W moim przypadku nalali oleju sporo za dużo niż było trzeba. To tak prosta czynność że trudno ją spier..ić a im się jednak udało. Jakbym się nie skapnął to cholera wie jakie byłyby konsekwencje. Na szczęście sprawdziłem i zlałem nadmiar. To było dawno i nie ma sensu do tego wracać bo nie wiem jak wygląda obecna sytuacja choć z tego co słyszałem wczoraj od kumpla, który kupił tam kolejny motocykl wrażenia na bieżąco ma takie same jak ja w przeszłości.
Na serwis tam nie jeździ bo nie chce żeby mu moto spieprzyli. Mało tego mechanik w HP grzecznie mu odradzał wykonanie tam jednej czynności bo mu tylko mogą pojazd zepsuć :confused:.
Mam/miałem kilka motocykli w tym nowe Hondy kupione w salonie w PL (i nie tylko w PL) i nie jeżdżę do ASO bo im po prostu nie ufam. Dlatego nie będę polecał ASO ani tego ani żadnego innego. Jeżdżę gdzie indziej, gwarancję miałem zachowaną póki miałem pojazdy nią objęte bo nie ma obowiązku serwisu w ASO. Nie będę uprawiał publicznie reklamy, który serwis mogę polecić a jak ktoś chce pogadać zapraszam na pw.

honda_honda
10.02.2021, 14:05
Rozmawiałem z Honda Plaza: naprawa polega na wyjęciu baku, wyczyszczeniu go w środku oraz na zamontowaniu dodatkowego wstępnego filtra który ma zapobiegać osadzaniu się tlenków cynku na dotychczasowym pierwszym filtrze. Zamówili już takie zestawy do moto które maja na stanie. Podobno czas oczekiwania może być około tygodnia. Czas naprawy około 3h.

Wydaje mi się trochę dziwne że naprawa polega na zapobieganiu objawom a nie usuwa przyczyny- to znaczy płuczemy , syf dalej powstaje więc dajemy dodatkowe sitko:mur:

sudden
10.02.2021, 14:08
W moim przypadku nalali oleju sporo za dużo niż było trzeba. To tak prosta czynność że trudno ją spier..ić a im się jednak udało. Jakbym się nie skapnął to cholera wie jakie byłyby konsekwencje. Na szczęście sprawdziłem i zlałem nadmiar. (...)

Przelewanie oleju w serwisach jest nagminne. Moja 250L z Honda Witolin też miała o pół litra za dużo. A potem mi jeszcze zmieniali opony przy pierwszym serwisie i wydali motocykl z oponą, która nie wskoczyła na rant felgi. Telepało kierą jak diabli, ale zorientowałem się dopiero w domu po tygodniu bo odbierałem motocykl busem w czasie śnieżycy. Blaszki znaczników naciągu łańcucha też włożyli odwrotnie. Poprawiłem wszystko sam i więcej mnie już nie widzieli. Pewnie też nie zobaczą w przyszłości.

Poziom oleju po wyjeździe z każdego serwisu trzeba sprawdzać koniecznie. Z nowego auta ostatnio spuściłem 7,5 litra oleju zamiast 5,9l. Ale 200km przejechałem z takim stanem, bo nie wpadłem na to żeby sprawdzić u dealera.
W innych autach po przeglądach też już kilka razy spuszczałem olej.

Lolex
10.02.2021, 14:34
Jakie inne ASO w Warszawie byś polecił zamiast HP? Nie jestem jakoś specjalnie przywiązany emocjonalnie do nich...

Co prawda pytanie było do Emka, ale się podczepię - jak dotąd wszystkie serwisy robiłem w MCS na Prymasa Tysiąclecia. Nie odnotowałem żadnych negatywnych akcji, więc zamierzam dalej tam jeździć. Jakoś rok temu będąc u Szparaga zapytałem czy serwisują NAT, odpowiedział wówczas, że nie bardzo chcą się za to brać (chodziło o "autoryzowane" przeglądy gwarancyjne) i rozmowa zeszła na MCS właśnie. Nie polecił wprost, ale dał do zrozumienia, że to sensowny warsztat. Tak przynajmniej wywnioskowałem z jego wypowiedzi.

WojtasA
10.02.2021, 14:45
Co prawda pytanie było do Emka, ale się podczepię - jak dotąd wszystkie serwisy robiłem w MCS na Prymasa Tysiąclecia. Nie odnotowałem żadnych negatywnych akcji, więc zamierzam dalej tam jeździć. Jakoś rok temu będąc u Szparaga zapytałem czy serwisują NAT, odpowiedział wówczas, że nie bardzo chcą się za to brać (chodziło o "autoryzowane" przeglądy gwarancyjne) i rozmowa zeszła na MCS właśnie. Nie polecił wprost, ale dał do zrozumienia, że to sensowny warsztat. Tak przynajmniej wywnioskowałem z jego wypowiedzi.

Dzięki ! To może na przegląd tam pojadę i z tematem świateł dziennych. Blisko roboty mam.

GregoryS
10.02.2021, 15:54
Jedynym sensownym rozwiazaniem, czyli usuniecie przyczyny a nie skutku, to wymiana zbiornika paliwa na taki ktory sie nie luszczy.
Ale zwazajac ze do ATAS Honda ceni sobie zbiornik na 10tys PLN, wiec niech nawet kosztuje on 2500 i tyle placi Honda producentowi.. nie wydaje mi sie zeby wogole to rozwazali.
Pozatym jest jeszcze inna kwestia - skad mamy miec pewnosc ze drobny piach cynkowy nie przeszedl przez filtry i nie pracuje wlasnie intensywnie w pompie czy wtryskiwaczach ? Za rok czy dwa szlag moze trafic i to i to, bedzie po gwarancji a Honda powie no przykro nam, moze chce Pan rabat na nowe czesci ? Do dupy ta cala sytuacja

muszel72
10.02.2021, 18:23
Zadzwoniła do mnie dziś Hąda Pomirski po tym jak wczoraj zapytałem mailowo na kiedy mogę się umówić. Wzięli vin, przebieg i zamawiają części. Tosz to szok.

Robin
10.02.2021, 19:38
Jedynym sensownym rozwiazaniem, czyli usuniecie przyczyny a nie skutku, to wymiana zbiornika paliwa na taki ktory sie nie luszczy.
Ale zwazajac ze do ATAS Honda ceni sobie zbiornik na 10tys PLN, wiec niech nawet kosztuje on 2500 i tyle placi Honda producentowi.. nie wydaje mi sie zeby wogole to rozwazali.
Pozatym jest jeszcze inna kwestia - skad mamy miec pewnosc ze drobny piach cynkowy nie przeszedl przez filtry i nie pracuje wlasnie intensywnie w pompie czy wtryskiwaczach ? Za rok czy dwa szlag moze trafic i to i to, bedzie po gwarancji a Honda powie no przykro nam, moze chce Pan rabat na nowe czesci ? Do dupy ta cala sytuacjaJa tylko z technicznego punktu widzenia, filtr paliwa w naszych motorach jest za pompą a nie przed, przed pompą jest filtr ssący.
Co do dodatkowego filtra który mają zakładać (jak ktoś powyżej wspomniał) to nie mam pojęcia gdzie niby miał się zmieścić czy też być zamontowany ten filtr, tam po prostu fizycznie nie ma więcej miejsca.
Chyba że chcą zrobić to co ja i wiele osób robi, zakładając Mazinge z Guglatech, czyli drobniejszy filtr ssący i potem na cały zespół pompy kolejny filtr (taki rękaw filtrujący)

Tak czy inaczej problem znany na świecie od dawna, i pierwsze słyszę żeby zakładali dodatkowy filtr.

Co do nowych zbiorników to nie wiem czy wogóle istnieją do Adventure Sports takie bez tej wady.

Ja gdy brałem swoją z salonu w lipcu zeszłego roku, byłem świadomy problemu już od kilku miesięcy wcześniej.
Rozmawiałem odrazu w salonie o tym żeby mi później nie próbowali wciskać mojej winy itp. Sami już wtedy twierdzili ze problem znają i w razie W naprawiają/płuczą itd.

Ja1
10.02.2021, 20:34
Czy zna ktoś przypadek poważnej awarii, unieruchomienia motocykla przez ten shit ?

Robin
10.02.2021, 21:03
Osobiście nie, ale czytałem o przypadkach dławienia i gaśnięcia silnika, tu syf poszedł na wtryski.
Pompa też się potrafi spalić.

mdxmd
10.02.2021, 22:00
Odnoszę wrażenie, że to tylko półśrodki a nie rozwiązanie problemu,

jeżeli problem dotyczy tylko warstwy zewnętrznej spawu, jedyne rozwiązanie to mechaniczne usunięcie tlenku cynku z jego powierzchni, mechaniczne a nie samo płukanie + wymiana filtrów, płukanie pompy przewodów paliwowych oraz wtrysków.

jeżeli problem dotyczy spawu jako całości to wszelkie płukania czy dodatkowe filtry są bez sensu bo to będzie tylko tymczasowe rozwiązanie.

jeżeli zastosujemy nakładkę na całą pompę to proszę wziąć pod uwagę, że będzie ona od dołu powoli się zatykać więc z czasem rezerwa zmniejszy się .... jednak taka siatka zwiększy nieco czasookres pomiędzy czyszczeniami.

hak71
11.02.2021, 08:53
Znalezione w sieci.
Procedura czyszczenia zbiornika i nie tylko.
Service Bulletin SAFETY RECALL USA u nas chyba będzie podobnie.
W biuletynie ciekawe odnośniki do video z napraw, warto polukać :)

mdxmd
11.02.2021, 09:20
Znalezione w sieci.

"Koń by się uśmaił"

tu można poczytać o technikach czyszczenia, użytkownicy weteranów mają to na codzień :)
https://forum.motocyklistow.pl/topic/29543-czyszczenie-zbiornika/

ja jednak nie używam szkła czy myjki ciśnieniowej, najlepsze są drobne elementy metalowe wraz z płynem do mycia części, ponieważ później łatwo je wyciągnąć np. magnesem a dodatkowo poruszając zbiornikiem wyraźnie słychać czy już wszystko zostało usunięte ze środka.

Robin
11.02.2021, 11:14
Znalezione w sieci.

No własnie o tym wspominałem wczesniej

Robin
11.02.2021, 11:17
"Koń by się uśmaił"

tu można poczytać o technikach czyszczenia, użytkownicy weteranów mają to na codzień :)

Pewnie masz racje i nie jeden pracownik w ASO je podziela, ale serwis nie zrobi Ci tak jak należy, ale tak jak przykazuje mu honda w nocie serwisowej, bo tak musi i koniec.

Jak chcemy miec inaczej to sami musimy to sobie zrobic, na własny koszt i pewnie jeszcze tracąc gwarancje przy okazji.

Emek
11.02.2021, 11:19
Wypłukać to se można ciuchy po praniu. To półśrodki po mojemu. Dalej się będzie utleniać i procedurę będzie sobie można powtarzać chyba, że we własnym zakresie wdrożyć opcję którą proponował Artek bodaj. Ale to raczej po okresie gwarancji.

Melon
11.02.2021, 16:48
No Emek zna się na praniu bo widziałem jego relację. Zalać 1/4 zbiornika benzyną i pojechać na tor krosowy.:D

crimson
12.02.2021, 16:35
Dostałem maila od dealera odnośnie akcji - fragment ciekawy:
"Wyjątek stanowi sytuacja, kiedy pojazd posiada zamontowane nieoryginalne orurowanie ochronne.
W takim przypadku koszt demontażu i ponownego montażu gmoli w kwocie około 100-200 PLN pokryje właściciel pojazdu .
Gwarant nie pokrywa kosztów dostarczenia pojazdu do serwisu . Pozostaje to po stronie klienta."

Ja mam gmole GIVI

rafal11
12.02.2021, 17:26
U mnie dokładnie taka sama tresc. Gmole leza w kartonie czekaja na montaz po akcji.

nabrU
12.02.2021, 18:01
Ciekawe, że piszą "Gwarant" jak to nie jest reklamacja tylko akcja serwisowa...

Ja1
12.02.2021, 23:27
Co za dziadostwo, Honda schodzi na psy, dołożyłem do Varadero ponad 50 koła, żeby teraz dowiadywać się o takiej wtopie i gównianej metodzie usuwania tego. Nie czaję, że jakoś 10, 20 lat wstecz potrafili pospawać normalnie zbiornik i nic się nie działo, a teraz jakiś skośnooki ćwok się habilitował i wprowadził ekstra sposób na spawanie zbiornika. Oby go ...

Wasco91
16.02.2021, 21:14
Nadszedł ten dzień, oddałem dziś swoją Africe do Honda Arher w Krakowie

rafal11
16.02.2021, 21:20
Daj znac co i jak po zabiegu. Ja swoja chyba tez tam zawioze mimo 300km... ale rekojmia ewentualnie chyba bierze górę.

TOMADYNA
16.02.2021, 21:29
Daj znac co i jak po zabiegu. Ja swoja chyba tez tam zawioze mimo 300km... ale rekojmia ewentualnie chyba bierze górę.
Rękojmia ?

rafal11
16.02.2021, 21:32
Może. Jesli problem bedzie powracał to może miec jakies znaczenie.

Wasco91
16.02.2021, 21:47
Dam znać co i jak, jedyne co mogę powiedzieć po dzisiejszej wizycie to to, że powiedziano mi iż filtry paliwa wyłapują wszystkie zanieczyszczenia i nie ma szans by cokolwiek poszło dalej... No ale wiemy.....powiedzą to co człowiek chce usłyszeć ;)

Dario
16.02.2021, 22:08
Ja w piątek zawożę swojego do Sokoła w Lublinie. Z tego co mi mówili to będę pierwszy.
Po odbiorze napiszę co i jak.

WojtasA
17.02.2021, 09:20
Jestem umówiony na 26go - dam znać.

temek
17.02.2021, 10:05
Ja w piątek zawożę swojego do Sokoła w Lublinie. Z tego co mi mówili to będę pierwszy.
Po odbiorze napiszę co i jak.

Dario to jeśli będziesz mógł, zerknij czy dużo tego syfu będzie w zbiorniku/filtrze przy wymianie i czy dalej przepuszcza. Ja umówię się dopiero na kwiecień/maj.

ivolot
17.02.2021, 10:16
H-Plaza Zaproponowała mi termin jak będzie czarno na Jezdni - tak aby z Garażu dojechać, sporo do wymiany nie ma bo sama pompa i opłukanie baku,

Momo
17.02.2021, 15:51
H-Plaza Zaproponowała mi termin jak będzie czarno na Jezdni - tak aby z Garażu dojechać, sporo do wymiany nie ma bo sama pompa i opłukanie baku,"sporo do wymiany nie ma bo sama pompa" to przejęzyczenie czy masz wiedzę że będą pompę wymieniać? W co oczywiście wątpię 🤨

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

temek
17.02.2021, 18:01
"sporo do wymiany nie ma bo sama pompa" to przejęzyczenie czy masz wiedzę że będą pompę wymieniać? W co oczywiście wątpię 🤨

Raczej chodziło o wymianę filtra i płukanie.

Dario
17.02.2021, 19:43
Dario to jeśli będziesz mógł, zerknij czy dużo tego syfu będzie w zbiorniku/filtrze przy wymianie i czy dalej przepuszcza. Ja umówię się dopiero na kwiecień/maj.

Kamerka nie pokazała dużo. Tylko kilka paprochów. Postaram się wziąć urlop, żeby być przy tej robocie.

temek
17.02.2021, 20:25
Kamerka nie pokazała dużo. Tylko kilka paprochów. Postaram się wziąć urlop, żeby być przy tej robocie.

Dobry pomysł podpatrzeć procedurę i sprawdzić co się zapycha.

rafal11
17.02.2021, 21:01

A jaki masz przebieg?

44FG
18.02.2021, 09:34
A wpuszczą was na halę w ASO?

hak71
18.02.2021, 14:41
A wpuszczą was na halę w ASO?W AutoWitolin Wa-wa Grochowska nie ma problemu. Nawet serwis jest dość przyjazny dla klienta i można o to i o tamto podpytać.

Dario
18.02.2021, 22:04
A jaki masz przebieg?

22 000km

W AutoWitolin Wa-wa Grochowska nie ma problemu. Nawet serwis jest dość przyjazny dla klienta i można o to i o tamto podpytać.

W lubelskim Sokole podobnie

crimson
18.02.2021, 22:51
Wasko91 - napisz jak się Arher spisał i czy coś skomentowali

DziadekH
19.02.2021, 08:07
Dario pisze że zobaczył w baku kilka paprochów po 22kkm. Utwierdza to mnie w przekonaniu, że mogę nie spieszyć się z "płukaniem żołądka". Oczywiście w każdym baku może być inaczej ale zaryzykuję i poczekam.

TOMADYNA
19.02.2021, 12:25
Ja mam 400km zrobione i mój bak i spawy wyglądają tak:
https://youtu.be/VKYoOS6dKfo

WojtasA
26.02.2021, 17:42
Akcja wykonana dziś w Honda Plaza - z podań ustnych (nie byłem przy robocie): wyczyszczony bak, zainstalowany "zestaw naprawczy" - odstojnik / "komora-pułapka na potencjalny syf" przed filtrem siatkowym. Nie wiadomo czy ten nowy dynks ma być czyszczony regularnie (np. podczas przeglądów) - jak mawiali starożytni Polacy: łi szal si ;)

Afra gotowa do rozpoczętego wczoraj sezonu, a dziś piątunio :beer2:

rafal11
26.02.2021, 17:44
Ten nowy dynks jest w baku?? jak go kontrolowac? za kazdym razem beda bak wyciagac?

WojtasA
26.02.2021, 17:53
Pojęcia nie mam i mówiąc szczerze nie zamierzam się tym teraz martwić tylko cieszyć się lataniem :D

radiolog
26.02.2021, 19:02
Ciekawe co wypadnie z odstojnika, jak się Afryka postawi kołami do góry

Wasco91
26.02.2021, 19:31
Africa również odebrana z Honda Arher w Krakowie.
Podobnie jak u kolegi WojtasA, wykonano te same czynności oraz przekazano "Zrobione, jeździmy zapominamy, nic już nie ma prawa odpaść w baku"
Tak więc jeżdżę i dziś pękły pierwsze km na Africe od jej kupna :) już się lubimy :)

WojtasA
27.02.2021, 08:00
Ciekawe co wypadnie z odstojnika, jak się Afryka postawi kołami do góry

Ehh... dobrze że się do Australii nie wybieram :)

Kaem
03.03.2021, 10:58
W Łodzi brak reakcji ze strony serwisu. 2 tyg temu napisałem do Honda/KTM Łódź z pytaniem kiedy naprawa może być wykonana.
Załączyłem zrzut ekranu z moim VIN ze strony Hondy potwierdzającym naprawę.
Zero kontaktu na email albo kom.

Ile trwała naprawa ? może warto wybrać się do innego ASO niż Łódź ?

WojtasA
03.03.2021, 11:51
W HP trwało 2h - z myciem ;)

Emek
03.03.2021, 11:52
W HP trwało 2h - z myciem ;)
Umyli czy objebali Karcherem? :D

muszel72
03.03.2021, 12:28
Nie wyciągali baniaka?

WojtasA
03.03.2021, 12:28
Bardziej umyli :) ale oczywiście nie widziałem czym ....

tomas1
03.03.2021, 13:17
U mnie poszedł nowy zestaw do zbiornika i dodatkowo zamontowałem zestaw GUGLATECH.teraz moge lac paliwo z piaskiem.

Dario
04.03.2021, 15:25
Koledzy. U mnie dzisiaj lubelski SOKÓŁ wypłukał zbiornik.
Wykonali to bardzo starannie a pomimo tego akcja zajęła "aż" 1 godzinę (sprawę ułatwiło niewątpliwie to, że gmole i plastiki sam wcześniej zdemontowałem i przywiozłem goły motur, jeśli ktoś podstawia kompletny motocykl, to potrafię sobie wyobrazić, że naprawa może zająć ok 2-3 godzin).

I teraz po kolei.
Pierwsze zdjęcie pokazuje co wchodzi w skład zestawu naprawczego - regulator ciśnienia, filtr zgrubny (smok), zespół filtrujący w pompie (bez pompy), uszczelka główna i oringi. Zmieniony jest smok (podobno gęściejszy materiał filtrujący) i odstojnik.
Dalej zobaczycie ile syfu wylało się z odstojnika w pompie (z tego miejsca pod smokiem). Kolejne zdjęcie pokazuje częściowo zapchany smok.
Poza odstojnikiem i smokiem ilość "wolnych" ziaren cynku w zbiorniku była minimalna - w wanience, do której mechanik zlał benzynę po pierwszym płukaniu było kilka - kilkanaście malutkich cząsteczek wielkości ziarnka piasku. Wygląda, że cały syf został zassany w rejon smoka i odstojnika i usunięty w ramach akcji serwisowej.
Co ważne pompa była czysta. Mechanik wydmuchał z niej benzynę na czystą szmatkę i nie zaobserwowaliśmy żadnych cząsteczek.
Sokoły przepłukały zbiornik 3 razy. Pierwszy raz "moją" benzyną i 2 razy benzyną ekstarkcyjną.
Za każdym razem benzyna była zlewana i resztki odsysane - tak więc bez lipy!
Dodatkowo, przyjrzałem się spawom (patrz foto). Wyglądają czysto. Nie zauważyłem żadnych łuszczących się krawędzi. Liczę na to, że co miało się złuszczyć, to już się złuszczyło (przejechałem prawie 23 tyś km).
Nie wiem, czy tylko poprawiam sobie humor, ale rzeczywiście są szanse na to, że akcja kończy temat. Znając siebie, zajrzę pewnie od czasu do czasu kamerką do zbiornika, ale generalnie przestaję się tym martwić - trza zaczynać sezon!

A i jeszcze na koniec reklamy - jak ktoś ma blisko albo nawet i daleko to nie zastanawiać się, tylko walić do lubelskiego Sokoła! Fachowo zrobią przegląd, wytłumaczą i pozwolą popatrzeć (jak kto ciekawy).

mdxmd
04.03.2021, 19:21
jeżeli za filtrem wstępnym (smok) oraz dokładnym (w obudowie pompy) znajdują się:

1. regulator ciśnienia paliwa
2. wtryskiwacze

i regulator podlega wymianie a jest prostym "urządzeniem", można go także bez problemu wyczyścić zwalniając napięcie sprężyny i przedmuchać a wyjątkowo precyzyjne wtryskiwacze nie podlegają jakiejkolwiek akcji nawet czyszczenia ....

matjas
04.03.2021, 19:32
Dobrze ze problem również w pomrocznej został ze tak powiem rozpoznany.

Ciekawe jest jednak czy za granicami naszego rozdołu ten problem jest traktowany w ten sam sposób czy jednak z większa pieczolowitoscia???

M

Dario
04.03.2021, 21:21
jeżeli za filtrem wstępnym (smok) oraz dokładnym (w obudowie pompy) znajdują się:

1. regulator ciśnienia paliwa
2. wtryskiwacze

i regulator podlega wymianie a jest prostym "urządzeniem", można go także bez problemu wyczyścić zwalniając napięcie sprężyny i przedmuchać a wyjątkowo precyzyjne wtryskiwacze nie podlegają jakiejkolwiek akcji nawet czyszczenia ....

Zastanawia mnie też dlaczego Honda nie przewiduje okresowej wymiany filtra dokładnego oczyszczania. Tego plastikowego gówienka w które wmontowany jest filtr nie kupisz jako osobnego elementu tylko w komplecie z pompą paliwa. Przydałoby się to od czasu do czasu wymienić bo na zdjeciu poniżej widać ile syfu wydmuchnął mechanik z tego filtra po zaledwie 23 t. km.

mdxmd
05.03.2021, 01:20
Zastanawia mnie też dlaczego Honda nie przewiduje okresowej wymiany filtra dokładnego oczyszczania. Tego plastikowego gówienka w które wmontowany jest filtr nie kupisz jako osobnego elementu tylko w komplecie z pompą paliwa. Przydałoby się to od czasu do czasu wymienić bo na zdjeciu poniżej widać ile syfu wydmuchnął mechanik z tego filtra po zaledwie 23 t. km.

BMW także nie przewiduje, tyle, że nie da się filtra zakupić osobno tylko cała pompa za kosmiczne pieniądze...

do CRF1000 obudowa z filtrem i regulatorem ciśnienia 196zł
do CRF1100 obudowa z filtrem i regulatorem ciśnienia 202zł

ceny absolutnie uczciwe, zwłaszcza, że w zestawie jest regulator i uszczelnienia.

Dario
05.03.2021, 06:38
OK. To śpię spokojnie:Thumbs_Up:

Momo
06.03.2021, 08:49
Dobrze ze problem również w pomrocznej został ze tak powiem rozpoznany.

Ciekawe jest jednak czy za granicami naszego rozdołu ten problem jest traktowany w ten sam sposób czy jednak z większa pieczolowitoscia???

MO tym problemie na amerykańskim forum czytałem już w tamtym roku, i pomyślałem sobie ze Amerykanie jak zawsze robią z igly widły, jednak jak widać to problem globalny, z tego co piszą to różnie serwisy do tego podchodzą myślę że u nas się przejęli tą sytuacją na tyle że nie wymyślają i robią jednak te czyszczenia. To też wynika z początkowej niewiedzy i późniejszych wytycznych od producenta jak mają działać. Bez sensu wymieniać zbiornik na nowy skoro nowy również nie jest pozbawiony wady. Ten jak już się wypłucze to wymiana filtrów w środku powinna załatwić sprawę. W USA i Anglii użytkownicy są bardziej nastawieni na "wyciagniecie" kasy od producenta i każdy przypadek chcą zgłaszać do naszego odpowiednika UOKiK aby mieć większe szanse na odszkodowanie. Tak że nie jest tak że w innych krajach po wykrytej usterce podstawiają im nowe moto😉

mdxmd
06.03.2021, 09:14
jeżeli cynk nie jest jakoś trwale związany ze spawem to problem jest dość prosty do rozwiązania, ale wiąże się z mechanicznym usunięciem cynku z powierzchni spawów a nie bujaniem zbiornikiem na boki.

Mechanicznym mam na myśli sposób bez drapania skrobania itp... są różnego rodzaju rozwiązania typu kółka z włoskami z tworzywa sztucznego, miedziane.
Można także zastosować inne rozwiązanie w postaci niewielkich elementów metalowych.

procedura powinny wyglądać np. tak.

1.Mechaniczne usunięcie cynku
2.Płukanie zbiornika (np. jak z instrukcji hondy)
3.Płkukanie/wymiana przewodu paliwowego oraz wtryskiwaczy
4.Wymiana filtrów
5. happy end.

Rozwiązanie jakie przyjęła honda może mieć zastosowanie do motocykli, które już mają nawinięte np. 10-20.000km gdzie cynk już pływa w zbiorniku lub został wyłapany przez filtry.

Motocykle które są nowe lub mają niewielki przebieg - płukanie jest bez sensu zupełnie....

Gdybym miał taki przypadek osobiście to przy wizycie w serwisie poprosiłbym o zrobienie tego dobrze a nie jak zaleca producent. Każdy mechanik będzie wiedział o co chodzi.

Gepard
11.03.2021, 07:22
Witam wszystkich.
Mam taką ciekawostkę...
Posiadam zwykłą crf 1000 z 2019r., krórą zakupiłem z pominięciem polskiego importera Hondy. Nabyłem ją w BUSHPIG w Łomiankach i pamiętam, że kiedyś rozgorzała na forum dyskusja czy taki motocykl może „liczyć” na gwarancje lub akcje serwisową w ASO w Polsce. Otóż po wpisaniu nr VIN wyszła akcja serwisowa na mocowanie bocznych kufrów. Podjadę dzisiaj do H-Archer w Krakowie i zobaczymy co powiedzą.

TOMADYNA
11.03.2021, 08:01
jeżeli cynk nie jest jakoś trwale związany ze spawem to problem jest dość prosty do rozwiązania, ale wiąże się z mechanicznym usunięciem cynku z powierzchni spawów a nie bujaniem zbiornikiem na boki.

Mechanicznym mam na myśli sposób bez drapania skrobania itp... są różnego rodzaju rozwiązania typu kółka z włoskami z tworzywa sztucznego, miedziane.
Można także zastosować inne rozwiązanie w postaci niewielkich elementów metalowych.

procedura powinny wyglądać np. tak.

1.Mechaniczne usunięcie cynku
2.Płukanie zbiornika (np. jak z instrukcji hondy)
3.Płkukanie/wymiana przewodu paliwowego oraz wtryskiwaczy
4.Wymiana filtrów
5. happy end.

Rozwiązanie jakie przyjęła honda może mieć zastosowanie do motocykli, które już mają nawinięte np. 10-20.000km gdzie cynk już pływa w zbiorniku lub został wyłapany przez filtry.

Motocykle które są nowe lub mają niewielki przebieg - płukanie jest bez sensu zupełnie....

Gdybym miał taki przypadek osobiście to przy wizycie w serwisie poprosiłbym o zrobienie tego dobrze a nie jak zaleca producent. Każdy mechanik będzie wiedział o co chodzi.

Ja mam przypadek mojej CRF gdzie mam obecnie zrobione 800km i juz syfy pływają. pierwszy przegląd robię na 1000km i będę najprawdopodobniej robił akcję.serwisową. Też się zastanawiam czy nie za wcześnie, ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, że jeśli syf pojawi się ponownie by pojechać na ponowną akcję.

temek
11.03.2021, 09:35
Witam wszystkich.
Mam taką ciekawostkę...
Posiadam zwykłą crf 1000 z 2019r., krórą zakupiłem z pominięciem polskiego importera Hondy. Nabyłem ją w BUSHPIG w Łomiankach i pamiętam, że kiedyś rozgorzała na forum dyskusja czy taki motocykl może „liczyć” na gwarancje lub akcje serwisową w ASO w Polsce. Otóż po wpisaniu nr VIN wyszła akcja serwisowa na mocowanie bocznych kufrów. Podjadę dzisiaj do H-Archer w Krakowie i zobaczymy co powiedzą.

Jeśli VIN znajduje się w bazie motocykli do naprawy, to ASO naprawia niezależnie gdzie był kupiony.

Gepard
11.03.2021, 13:29
Byłem w Krakowie w Hondzie i po wpisaniu VIN usłyszałem, że mam tylko akcje serwisową na boczne kufry, ale skoro ich nie nabyłem to nie ma tematu. Na pytanie o problemy z bakiem paliwa usłyszałem, że temat występuje tylko i wyłącznie w NATAS, zwykłe są ok- ale i tak sprawdzę u siebie jak sprawa wygląda.

Momo
11.03.2021, 14:36
Witam wszystkich.

Mam taką ciekawostkę...

Posiadam zwykłą crf 1000 z 2019r., krórą zakupiłem z pominięciem polskiego importera Hondy. Nabyłem ją w BUSHPIG w Łomiankach i pamiętam, że kiedyś rozgorzała na forum dyskusja czy taki motocykl może „liczyć” na gwarancje lub akcje serwisową w ASO w Polsce. Otóż po wpisaniu nr VIN wyszła akcja serwisowa na mocowanie bocznych kufrów. Podjadę dzisiaj do H-Archer w Krakowie i zobaczymy co powiedzą.Ta akcja polega na naklejeniu naklejki ostrzegawczej 😃

buzka11
11.03.2021, 17:06
Już po. Ne dość ze akcja zbiornik to jeszcze ABS.na pytanie czy te filterki będą kontrolowane co jakiś okres odpowiedz jest póki co nie czy zbiorniki nam wymienia na wolne od wady raczej nie .to jakaś kpina bo ocynk który się utlenia nie zniknie a do tego na bank wda się korozja. trza molestować ich to może zgłoszą to do hondy wyżej i coś się zmieni

hak71
14.03.2021, 17:37
A propos tych akcji serwisowych czy ktoś z was otrzymał oficjalnie zaproszenie pisemne , czy sami weryfikujecie po vinie co i jak.

crimson
14.03.2021, 17:52
Ja dostałem oficjalnie mailem

buzka11
15.03.2021, 16:16
samemu jak sprawdzisz to szybciej bedzie :)

jpj
16.04.2021, 12:39
Nie wiem jak u innych ale np u mnie sprawę chyba utrudnia fakt, że motocykl jest w leasingu. Czyli to leasingodawca jest kupującym i tak naprawdę on może dochodzić prawa z tytułu rękojmi. Czy się mylę?

Dzisiaj zgłosiłem swoją Hankę na akcję serwisową i nie ma problemu jeżeli motocykl był wzięty w leasing.

rafal11
16.04.2021, 12:44
Ktoś chyba w tym temacie kiedyś pisał o nierównych wolnych obrotach. Nie mogę znaleźć teraz. U mnie taz falują w granicach 250obr./min. Czy coś w temacie się ruszylo? Akcja wyeliminowała problem czy był on gdzie indziej?

Danek77
16.04.2021, 21:07
Ja jestem dzisiaj po czyszczeniu zbiornika i jak obroty falowały tak falują, w dodatku nie podłączyli 1 wężyka do zbiornika. Sprawdzajcie to przy odbiorze.

Gazda
16.04.2021, 21:35
Ile się czeka po zgłoszeniu do dealera na serwis? Oni umawiają jakoś na konkretny termin?
Wklepałem VIN no i trzeba pojechać.

temek
16.04.2021, 21:51
Kilka dni. Musisz podać vin i zamawiają zestaw naprawczy/serwisowy.

TOMADYNA
16.04.2021, 22:02
Ja dziś PO akcji, chyba przestałem się przejmować. Kupuję przedłużoną gwarancję :umowa:

44FG
16.04.2021, 22:10
To nie gwarancja a ubezpieczenie.

Gazda
16.04.2021, 22:25
ile ta przyjemność kosztuje?

TOMADYNA
16.04.2021, 22:27
To nie gwarancja a ubezpieczenie.
Oczywiście, ale kosztuje tylko ~1700pln na 3 lata.

rafal11
16.04.2021, 22:32
A jaki zakres obejmuje? Przebieg?

honda_honda
17.04.2021, 07:13

I to jest kluczowe pytanie.

TOMADYNA
17.04.2021, 08:44
Generalnie:
Ochroną ubezpieczeniową objęte są wszystkie mechaniczne, elektryczne i elektroniczne elementy i zespoły Motocykla zamontowane w pojeździe fabrycznie, z wyłączeniem:
Długa lista ale generalnie eksploatacja oraz uszczelki.

Wartość ubezpieczenia to wartość motocykla.

rafal11
17.04.2021, 10:05
Generalnie:
Ochroną ubezpieczeniową objęte są wszystkie mechaniczne, elektryczne i elektroniczne elementy i zespoły Motocykla zamontowane w pojeździe fabrycznie, z wyłączeniem:
Długa lista ale generalnie eksploatacja oraz uszczelki.

Wartość ubezpieczenia to wartość motocykla.

Brzmi wiec sensownie. chyba tez dokupie, jak odbierałem swoja to dostałem info ze mozna dokupic nawt pod koniec glownej dwuletniej gwarancji pod warunkiem robienia przegladow. Czy to potwierdzacie??

Colbe
17.04.2021, 11:01
..., jak odbierałem swoja to dostałem info ze mozna dokupic nawt pod koniec glownej dwuletniej gwarancji pod warunkiem robienia przegladow. Czy to potwierdzacie??

Też dostałem taką informację jak kupowałem swoją.

TOMADYNA
17.04.2021, 12:24
Też dostałem taką informację jak kupowałem swoją.

Tak jest trzeba wykupić przed końcem fabrycznej gwarancji.

Ocet
18.04.2021, 09:50
Zakupiłem to dodatkowe ubezpieczenie w momencie zakupu motocykla. 1700pl przy 80k wydanych na moto to już drobne. I dzisiaj już cieszę się że je mam. Czas szybko leci , moje moto ma już ponad rok, pojawiają się problemy , usterki ( jak ta u mnie z ekranem) więc głupio by było żeby wydając tyle kasy po dwóch latach eksploatowania motocykla drżeć o grubsze problemy. Ja bardziej bałem się problemów z ES a tu pierwszy problem to ekran. Warto dokupić i mieć spokojną głowę na 5 lat.

44FG
18.04.2021, 09:53
Ja się zastanawiałem przy kupnie. Jeśli mnie pamięć nie myli to czytałem szczegóły tego ubezpieczenia a także wyłączenia itp. Niezbyt mnie to przekonało. Ale mam jeszcze prawie rok aby się zdecydować.

Cezar3
18.04.2021, 18:27
Dobrze, że mam litra...mam nadzieję, że dodatkowe ubezpieczenie się nie przyda...
Nie wykupiłem, a w sierpniu minie trzy lata :)

luk2asz
18.04.2021, 18:29
Dobrze, że mam litra...mam nadzieję, że dodatkowe ubezpieczenie się nie przyda...
Nie wykupiłem, a w sierpniu minie trzy lata :)

Spoko, mojej stuknie 5 lat, ma 75000 km i nic jej nie jest.

Robin
20.04.2021, 01:56
Zakupiłem to dodatkowe ubezpieczenie w momencie zakupu motocykla. 1700pl przy 80k wydanych na moto to już drobne. I dzisiaj już cieszę się że je mam. Czas szybko leci , moje moto ma już ponad rok, pojawiają się problemy , usterki ( jak ta u mnie z ekranem) więc głupio by było żeby wydając tyle kasy po dwóch latach eksploatowania motocykla drżeć o grubsze problemy. Ja bardziej bałem się problemów z ES a tu pierwszy problem to ekran. Warto dokupić i mieć spokojną głowę na 5 lat.No, ale co z tym ekranem, wymieniłeś na gwarancji, czy już jest cały czas ok, jak uruchomiłeś z pendrive?

Ocet
20.04.2021, 08:15
Od dwóch dni Czarna stoi w Dos Toros Tychy, ruszyła machina pod tytułem "Panie Hąda co mamy z tym zrobić" bo ponoć to pierwszy przypadek takiej awarii. Był ponoć koleś któremu ekran przestał reagować na dotyk ale żeby padło jak u mnie to jeszcze nie. Czekam, a przy okazji robią te wszystkie recalle. Pen drive uruchamiał się automatycznie po wpięciu w usb i przekręceniu klucza. Mam taki z podświetleniem więc łatwo było poznać kiedy maszyna go zaczynała czytać.

Robin
13.05.2021, 00:34
I jak tam Ocet, wiadomo coś? Oni wogóle sprawdzą co się tam właściwie stało z tym wyświetlaczem czy tylko wymiana i koniec wieści?

Ocet
13.05.2021, 18:54
Na razie to ja się modlę żeby ogarnęli szybko ekran, bo jak złożyli zamówienie gdzieś tam gdzie się składa to dostali info że dostępność odległa, i że w czerwcu będzie. Moto stoi już miesiąc u nich, ubezpieczenie leci, moto stoi ja się zaczynam nerwowo poruszać. Jutro znowu będę dzwonić, jak co tydzień. Ostatnie co mnie teraz interere to dlaczego ten ekran padł. Choć pewnie będę się starał dowiedzieć wtf.

Colbe
13.05.2021, 20:06
może palnę głupotę, ale czy w takim przypadku czy nie wchodzi w grę pojazd zastępczy?

Wysłane z mojego S41 przy użyciu Tapatalka

Ocet
13.05.2021, 20:20
Wchodzi, tyle że moto w Tychach ja na zielonej wyspie. Olałem tutejsze "ASO", celowo w cudzysłowie, i wysłałem moto do Polski.

Ocet
14.05.2021, 12:13
No i mam wku.wa fest. Dostałem info że ekran nie jest dostępny w europie w tej chwili , nie ma możliwości awaryjnego ekspresowego załatwienia go, dostępny będzie od 18 czerwca. Jprdle. Stoi tam już miesiąc, postoi kolejne 6tygodni a potem jeszcze musi dotrzeć do mnie na wyspe. Wysmarowałem już maila do honda polska z pytaniem kto bedzie pokrywać utratę 3 miesięcy ubezpieczenia i inne koszty.
Ps. Moto zastępczego też bym nie dostał bo nie mają, rozumiecie to? Trzymać będą moto 3 miechy bo naprawić nie potrafią ale innego moto i tak bym nie dostał n aten czas.. Chyba to wszystko pójdzie przez prawnika.

Majster
14.05.2021, 12:38
Mój motocykl trzymali 3 miesiące w lubelskim serwisie hondy. Pracy było raptem kilka roboczogodzin. Gówno zrobili, jest gorzej niż było. Serwis mnie okłamuje i pluje w twarz. To jest farsa. Ja się nie będę za własne pieniądze wkurwiał, wziąłem rzeczoznawcę i prawnika. Szkoda mi czasu i nerwów.

muszel72
14.05.2021, 12:41
A czy moto/auto zastępcze nie można wyegzekwować z ubezpieczalni?

nabrU
14.05.2021, 14:46
A od kiedy OC czy AC pokrywa takie rzeczy? Nie było wypadku, nie było kradzieży czy np. pożaru więc ubezpieczenie według mnie nie ma nic do tego.

WojtasA
14.05.2021, 15:18
Generalnie jest cyrk z częściami i nowymi motocyklami. Chciałem się przejechać ta nowa rebelka z silnikiem od afry, nie ma, wszystko sprzedane, może będzie coś w październiku. W Yamaszce prawie wszystko sprzedane. Podobno trochę gratów i motkow ugrzęzło na tym statku co blokował kanał, teraz jest zaaresztowany w Egipcie bo właściciel nie chce płacić odszkodowania. Dziwy Panie dziwy!

Ocet
14.05.2021, 17:06
Jestem w stanie zrozumieć że czegoś akurat nie ma, bo coś tam, z jakiegokolwiek powodu, ale na v-ke wszechmogącą, przecież żyjemy w świecie gdzie można wszystko załatwić jednym mailem albo telefonem. Nie ma w europie? no to cyk, ciągniemy z Japonii. Dhl, ups, cokolwiek, tydzień i jest w serwisie. Tak się jednak podobno nie da.. Z jakiego powodu? Wiem że jakieś są na świecie problemy z półprzewodnikami, to co, honda nie klepie teraz afryk bo nie mają ekranów..? Pewnie klepie.. Wiem wiem, żale się ,ale co mam robić , słońce za oknem ciepło , sucho, za chwilę 2 tygodnie urlopu a ja se drką po krzokach albo sh125 po mieście pojeździć mogę tylko.

WojtasA
14.05.2021, 17:21
Oszczędności, kurierem faktycznie w 2 dni by było.

Grzędziel
14.05.2021, 17:30
Dzisiaj rozmawiałem z MCS i np dla KTM czekają na części 2 miesiące. Dramat. Jest generalna teraz czkawka w wielu biznesach, brak surowcow, priorytety na inne rynki itd Koledze współczuje bo wqrwa można dostać

rumpel
14.05.2021, 17:46
hmm, nigdy więcej niż 7 dni na części do Kata nie czekałem więc nie bardzo w to wierze, no chyba że mowa o częściach do starych katów ponad 10letnich

Ocet
14.05.2021, 17:50
WotasA, co to za oszczędności. 20 czy 50 euro za ekspresową przesyłkę kurierską? Jak oni muszą wymienić części o wartości 15k pln. Już im tego kuriera zapłacę, jak dziadują..

WojtasA
14.05.2021, 18:01
WotasA, co to za oszczędności. 20 czy 50 euro za ekspresową przesyłkę kurierską? Jak oni muszą wymienić części o wartości 15k pln. Już im tego kuriera zapłacę, jak dziadują..

Zaproponuj im to, bo coś czuję, że po prostu nie chca samolotem wysylac, moge sie mylic...

Majster
15.05.2021, 22:19
Pisałem w innym temacie ale tutaj chyba szybciej znajdę pomoc. Mój problem po części jest związany z akcją serwisową i problemem syfu w zbiorniku paliwa. Szukam kontaktu do właścicieli CRF1100 DCT. Potrzebuję udokumentować w formie video zachowanie się motocykla w czasie zwalniania po zamknięciu przepustnicy. Przykład: jazda po płaskim odcinku drogi, tryb D, rozpędzenie motocykla do prędkości ok 50 km/h i zdjęcie prawej ręki z manetki gazu. Przejazd najlepiej w obie strony aby ktoś nie zarzucił że jazda była z górki lub z wiatrem w plecy. Na filmie powinien być widoczny tablet i manetka gazu. Nagranie ma ukazać w jaki sposób sinik schodzi z obrotów i w jaki sposób skrzynia redukuje biegi aż wbije 1 bieg.

Jestem z lubelskiego, jeśli jesteś w stanie mi pomóc a nie masz możliwości nagrać film to chętnie przyjadę do ciebie i udostępnię kamerkę razem z szelkami zakładanymi na tułów.

Po co mi to? Chcę to dołączyć do dokumentacji dla rzeczoznawcy i prawnika w celu ukazania różnic w zachowaniu prawidłowym i nieprawidłowym pojazdu. Niestety, mimo naprawy gwarancyjnej zgłoszone usterki nie zostały usunięte (problem szarpania silnika i problem z redukcją biegów). Dealer Hondy oddał mi niesprawny motocykl, twierdząc że wszystkie zgłoszone niesprawności zostały usunięte ... i mam się bujać.

buzka11
18.04.2022, 10:51
Witajcie jak wasze zbiorniki po akcji serwisowej? bo po roku w moim znowu syf pływa mniejszy niż kiedyś ale jest .

Majster
18.04.2022, 15:55
Witajcie jak wasze zbiorniki po akcji serwisowej? bo po roku w moim znowu syf pływa mniejszy niż kiedyś ale jest .

Akcja serwisowa to wypłukanie luźnych cząstek tlenku cynku ze zbiornika. Te które zostały na spawach mają według Hondy magicznie zniknąć? Przecież one z czasem także się odczepiają i pływają w zbiorniku. Oczywiście sprzedawca, tj. LCM Sokół Lublin twierdził uparcie, że zgłaszane nieprawidłowości to normalna rzecz i się przypierdalam, nie mam racji i wszystko jest dobrze. Zbiornik wymieniony na nowy, wtryskiwacze z całym zespołem przepustnicy wymienione na nowe (ten syf ze zbiornika dostał się do wtrysków). Jak dostali pismo od prawnika wraz z opinią rzeczoznawcy to nagle wszystkie roszczenia i nieprawidłowości uznali za zasadne i naprawili w mniej niż 14 dni.

P.S.
Dodam, że fachowcy z lubelskiego serwisu Hondy LCM Sokół uszkodzili lakier na nowym zbiorniku paliwa. Oczywiście nie obyło się bez kłamstw sprzedawcy, że to nie oni. Kolejne pismo z kancelarii i kolejny nowy zbiornik został zamontowany.

P.S.2
Jak zamontowali trzeci zbiornik paliwa to zepsuli wskazanie poziomu paliwa. Najpierw twierdzili, że wtyczka nie została podpięta , potem ściemniali że pływak się zawiesił. Może uwierzyłbym w to gdybym w międzyczasie nie zmieniał filtrów powietrza i przy okazji ściągania zbiornika tego nie sprawdził. Oczywiście wtyczka była zapięta, na pinach podanych w serwisówce zamiast wartości przerwa w obwodzie.

P.S.3
Do tej pory nie dostarczyli kompletnej dokumentacji z przeprowadzonych prac serwisowych a według opinii biegłego i prawnika każda nawet najmniejsza naprawa powinna zostać udokumentowana z wyszczególnieniem każdej części którą wymienili.

P.S.4
To nie koniec, było więcej przygód ale to jak będę miał czas to w dziale nieuczciwi sprzedawcy / serwisy opiszę.

nocny
18.04.2022, 19:25
Współczuję. Walczyłem podobnie kiedyś z Versysem w serwisie Kawasaki. Człowieka krew zalewała że wydał kupę mam kasy a oni mieli zlewkę. Ciała dawał zarówno serwis jak i Centrala Kawy w PL.

pozdrawiam Marcin Jan

buzka11
19.04.2022, 18:32
no dokładnie ja po roku zrobiłem rewizje i wiem ze syf pływa pytanie czy honda planuje np co roczna akcje wymiany filterka paliwa lub płukanki albo wymianę zbiorników na wolne od wad / to szamo z wyświetlaczem który szaleje zaznacza sam podwójne belki nie reaguje na dotyk bluetooth sam się łączy mimo ze jest wyłączony itd jakaś masakra z niezawodnością hondy . już nie mówiąc o niemożności ustawienia sag dla osoby 110 kg