View Full Version : Olej w alternatorze
Afrykaner
30.09.2020, 19:16
Witam mam problem z moją slicznotą RD07 1996r, mianowicie wyciek oleju do alternatora. Po poczytaniu forum dowiedziałem się że przyczyną może być zatkana odma, i przez zbyt wysokie ciśnienie w skrzyni korbowej wycisnęło zimering na wale. Moje pytanie....czy mozna naprawić tą usterkę bez połowienia silnika. Proszę o poradę.
W afrze 07 nie ma alternatora a w prądnicy olej ma być zawsze. Gdzie masz ten wyciek?
Afrykaner
30.09.2020, 19:27
Po lewej stronie po zdjęciu dekla wcześniej się po iła na wyjściu kabla to mój pierwszy moto więc się go dopiero uczę.
To, że się poci to raczej wina starej gumy. Straciła właściwości.
Olej tam musi być. Prądnica pracuje w oleju - nie tylko w AT.
.....tylko ciekaw jestem gdzie Ty to na forum przeczytałeś :)
Tam ma być olej. Jak leci spod pokrywy to coś się z uszczelką podziało. Jeśli leci z którego korka to sa one uszczelniane oringami. Generalnie jak leci bardzo to spuścić olej lub przechylić motór na prawą stronę, odkręcić i zobaczyć co powoduje to, że leci.
Afrykaner
30.09.2020, 19:38
Ogólnie przy dość ostrym daniu jej na szosie w pewnym momencie odcięło mi prąd i zgasła, kontrolki świeciły ładowanie było ok mam voltonierz ale nie było żadnej reakcji na starter po scholowaniu do domu o odstaniu kilku godzin odpaliła było niby ok ładowanie obroty na jalowym ok, lecz po daniu gazu przy 6tys.obrotow znów zgasła samoczynnie i jestem w kropce. Dziękuję za doinformowanie o oleju w prądnicy
Afrykaner
30.09.2020, 19:43
Jeszcze jedno pytanie gdzie mogę zdobyć zciagacz do kosza sprzęgłowego lub jak go dorobić....kosz kwalifikuje się do roboty przy obrotach 4-6tys.odczywalne wibracje na całym motocyklu.
Do kosza nie jest potrzebny ściągacz.
Ewentualnie blokada ale i to da się obejść
Afrykaner
30.09.2020, 19:53
Dzięki za rady pozdrawiam
Kosz sam zleci, trudność polega na odkręceniu śruby... Najlepiej pneumatem
Zacznij od sprawdzenia prądów.
Możesz ściągnąć siedzenie i sprawdzasz poprawność przekręcenia kabli do akumulatora - czasem się luzuje.
Ściągnij lewy boczek i sprawdź kostkę przekaźnika - tamtejsze wszystkie kostki.
Przyczyną gaśnięcia moto w trakcie jazdy może być też czujnik nóżki bocznej.
p.s
Skąd pomysł że to od sprzęgła - te wibrację ?
wibracje to raczej nierówna praca gaźników z powodu np dziury w membranie lub brak synchronizacji przepustnic
któryś konektor już pewnie jest stary albo zaśniedział bezpiecznik, konektory najlepiej zakuć nowe z grubego mosiądzu
W afrze 07 nie ma alternatora a w prądnicy olej ma być zawsze. Gdzie masz ten wyciek?
Nie do końca się zgodzę. Nie jest to co prawda taki alternator jak w samochodach ale mimo wszystko twornik jest trójfazowy tak jak w typowym alternatorze. Prądnica to jest tak czy inaczej ale nie prądu stałego dlatego bardziej pasuje określenie alternator :)
Według polskiego nazewnictwa alternator ma jeszcze wzbudzany wirnik a ten z Afryki jest prądnicą prądu przemiennego wzbudzaną magnesami stałymi potocznie nazywaną alternatorem bo w innych językach nie ma tego rozróżnienia i wszystko jest alternatorem.
Afrykaner
02.10.2020, 10:43
Witam szamowne forum, proszę o podpowiedź jak wstawiać zdjęcia, bo sam opis jest mało wystarczający. Może opis nie dotyczącą sprawy ale pomoże w znacznym stopniu z korzystania z fora.
W zaawansowanej edycji masz na dole "Zarządzaj załącznikami" otwiera się nowe okno dodajesz tam zdjęcie i dajesz wyślij. Następnie zatwierdzasz odpowiedź i gotowe.
Afrykaner
05.10.2020, 06:47
W końcu ruch przy mojej ślicznocie, kosz w regeneracji, łożyska na główce wymienione, stare chyba były jeszcze oryginalne jak je wymontowałem kilka kulek wypadło samo, więc musiały być leciwe. Moto w pełnym negliżu i biorę się za przegląd elektryki.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.