View Full Version : Kurtka Klim Badlands Pro opinie?
Witam
Wyskoczyła mi nie daleko domu myślę fajna promocja na kurtkę Klim Badlands Pro (mogę ją mieć nowa za 2kpln). Dotychczas używam Rukke Allroad i jestem z niej zadowolony jednak jest już zmęczona. Jakie macie opinie o tej kurtce i ogólnie doświadczenia z marka Klim? Sprawa dość pilna więc jak macie coś do powiedzenia w temacie to walcie śmiało :)
Pozdro
Zajebałem się i umieściłem pytanie nie w tym dziale, proszę moda o przeniesienie w odpowiednie miejsce.
Mam spodnie Badlands ale kurtki bym nie kupił. Ciężka jak z ołowiu. Grzechu ma cały komplet i trochu już najeździł to pewnie więcej powie. Jakościowo tip top.
Za tą kasę bym się męczył. Chyba
Mam komplet, przelatane ok 7000km i mini że pancerna jak pisze Emek to za 2k bym brał w ciemno. Dużo wentylacji, kieszeni, jest ok a masa się gubi jak pas wew zapniesz i wsio opiera się na biodrach. No i deszcz się Jej boi jak ognia..;)
Dla mnie jest ok. Widziałem kilka zdjęć po ślizgach i pancernosc ma swoją zaletę.
Tomas_XRV
06.02.2020, 22:07
Jakie ceny tego Klima 😮
radiolog
06.02.2020, 22:24
Mam kurtkę sprawdza się idealnie, może trochę upierdliwe wkładanie rąk w rękawy, trochę cięższa niż inne modele, ale bez przesady
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Jakie ceny tego Klima 😮
Dubel przecież napisał:
mogę ją mieć nowa za 2kpln
Tomas_XRV
06.02.2020, 22:37
Ja się nie pytam jaka cena tylko po tym jak zobaczyłem po ile chodzą to troszkę się zdziwiłem
Ja się nie pytam jaka cena tylko po tym jak zobaczyłem po ile chodzą to troszkę się zdziwiłem
Zrobili promocje w tutejszym salonie harlej-bmw, szczerze powiedziawszy nie miałem w planach zakupów na ten sezon ale cena jest mocno kusząca. Kurtka wychodzi dokładnie 2300 a spodnie 1170 więc jest o czym myśleć tylko czasu niewiele by podjąć decyzję. Raczej dobre opinie słyszę i czytam o Klim...
Nie ma się co zastanawiać.
bender42
07.02.2020, 08:44
Za taką cenę za komplet też bym brał. Co do samej kurtki za 2k jednak bym wziął tą którą wziąłem czyli Carlsbad. Dużo lżejsza i wygodniejsza, mniej bezpieczna bo nie tak pancerna ale coś za coś.
Grzechu2012
07.02.2020, 08:57
Bierz nie pytaj nawet!!!
Wygodna, przewiewna, whuj kieszonenek (też ukrytych) poprostu mega
Jedyny minus to ciężar ale to już wina protektorów.
Ja osobiście polecam nakulałem w komplecie już 20000km
No i dupa. Ceny się zgadzały ale rozmiar XXL był za duży, źle się układał i pomimo że jest ze mnie kawał chłopa to wyglądałem jak bym kurtkę zajebał starszemu bratu, a XL nie mają na stanie. Carlsbad był fajny i mi się podobał ale zdecydowanie za lekki, znaczy za cienki na moje potrzeby więc odpuściłem.
Dziękuję wszystkim za opinie i podpowiedzi.
Jeśli chodzi o jakość to Wszystkie produkty Klim jakie dziś miałem okazję macać wzbudzały zaufanie.
Pozdro
Klim na naprawdę fajne rzeczy, czasami ceny zabijaja ale generalnie warte grzechu.
Mam komplet na snowbike/ skuter śnieżny i robią robotę.. Używam też na nartach...:Thumbs_Up:
traz jest wyprzedaż modeli z piaskowym kolorem, ale ceny które dubel podał to 1/2 ceny wyprzedażowej u nas za ten mało popularny kolor.
spodnie 2600zł
kurta 3600zł
zastanawiam się nad modelem badlands lub laptitude, może na targach w warszawie będzie okazja przymierzyć..
czy ktoś ważył badlands ?? rozmawiałem z użytkownikiem i mówił, że na lokalne wycieczki ma inną odzież bo badlands jest zbyt pancerny i ciężko się w tym chodzi i spaceruje :) ale w trasie robi robotę w KAŻDYCH warunkach.
Grzechu2012
09.02.2020, 10:49
ważył:
kurtka 3,9 kg
spodnie 2,36 kg
chodzi się wygodnie, jeździ się wygodnie, niewygodnie się to w ręku nosi tylko.
Wagę podnoszą protektory D3O w kurtce, jak wyjąłem je do prania to była lekka.
Ostatnio pojechałem w niej lokalnie na szuterki i było ok, wygodniej niż w zbroi.
edit: jak pisał kolega powyżej pas nerkowy kurtki zabiera wagę z barków i,
u mnie minusem jeszcze jest to że przylega pod pachami (obadałem że to wina barkowych protektorów bo są solidne/grube) i po 2-3tyg jazdy jony srebra umierają od smrodu :P
ważył:
kurtka 3,9 kg
spodnie 2,36 kg
chodzi się wygodnie, jeździ się wygodnie, niewygodnie się to w ręku nosi tylko.
Wagę podnoszą protektory D3O w kurtce, jak wyjąłem je do prania to była lekka.
Ostatnio pojechałem w niej lokalnie na szuterki i było ok, wygodniej niż w zbroi.
edit: jak pisał kolega powyżej pas nerkowy kurtki zabiera wagę z barków i,
u mnie minusem jeszcze jest to że przylega pod pachami (obadałem że to wina barkowych protektorów bo są solidne/grube) i po 2-3tyg jazdy jony srebra umierają od smrodu :P
czy rozmiarówka jest "normalna" tzn. sugerować się rozmiarami innych marek czy klim ma swoją ? z poprawką na rozmiary chłopa z USA
czy rozmiarówka jest "normalna" tzn. sugerować się rozmiarami innych marek czy klim ma swoją ? z poprawką na rozmiary chłopa z USA
XXL była mi za duża więc rozmiary są raczej "amerykańskie"
Bardzo amerykańskie. Mam 178 i 96 w klatce. W L utonąłem. M jest idealne.
Grzechu2012
10.02.2020, 08:44
ja mam 186wzrostu i +-90kg raczej szczupłej budowy + kałdun
Rozmiar L troszkę luźna ale z protektorami jest ok.
Generalnie te cuchy mają.to do siebie że nie są tak dopasowane do sylwetki jak inne marki tylko bardziej luźne, wydaję mi się że to kwestia zakładania ich na buzery, ortezy itp...
Najlepiej mierzyć przed zakupem :)
Ja swoją kurtkę już kilku osobom wysyłałem na przymiarki :P
Bardzo amerykańskie. Mam 178 i 96 w klatce. W L utonąłem. M jest idealne.
Idzie jeszcze wsadzić jakiś polar? z Held mam L a tu wychodzi mi M :) tylko się cieszyć
spodnie 32 czy 34 ?
Ja wczoraj miałem bieliznę do tego bluza, polar i jeszcze cienką kurtkę upchałem pod spodem.
Spodnie mam 34 bo w 32 nie dało się siedzieć bo gniotły w pasie. Na stojąco było ok.
Ja wczoraj miałem bieliznę do tego bluza, polar i jeszcze cienką kurtkę upchałem pod spodem.
Spodnie mam 34 bo w 32 nie dało się siedzieć bo gniotły w pasie. Na stojąco było ok.
a z pomiarów wychodziło Ci 32 czy 34 ? mi wychodzi 32 ale kurcze wszystkie jeansy jakie mam są 34 a to przecież też hamerykańskie
Wychodziło mi 34 z tym , że jak sobie zmierzysz to wychodzi że 34 powinno mieć ok 86-87 w pasie. Faktycznie jest kilka centow więcej bo ja mam 90 i jeszcze nie są opięte. Ogólnie spodnie są w mojej ocenie dość szerokie w biodrach i pasie. Musiałem regulatorami ściągać ale jak miałem komplet BMW to mi wychodziło 50 ale tam znów nie mieściłem się w ramionach w kurtce a spodnie były ciasne więc wziąłem 52.
Klim miał taki fajny kalkulator rozmiarów i nim się kierowałem. Teraz widzę, że już nie funkcjonuje albi nie umiem go namierzyć. Kurtkę mierzyłem Grzecha bo miałem brać L ale była dużo za duża.
Znów drugi kumpel ma S i to było totalnie ciasne a do tego rękawy miałem w ciul za krótkie. Tylko ja nie mam kompletu Badlands tylko same spodnie a kurtka jest Carlsbad. Kurtka i spodnie spinają się razem niezleżnie od modelu, zamki są takie same.
kalkulatora nie ma ale jest tabela
https://www.klim.com/size-chart
Jakie masz wymiary? Wzrost/klatka/pas/długość wewnętrzna nogawki. Trochę tego pomierzyłem to może coś podpowiem.
Jakie masz wymiary? Wzrost/klatka/pas/długość wewnętrzna nogawki. Trochę tego pomierzyłem to może coś podpowiem.
wzrost 175
klatka 98
talia 96
pas 92
nogawka 70 - 73 nigdy nie wiem skąd to mierzyć...
a z pomiarów wychodziło Ci 32 czy 34 ? mi wychodzi 32 ale kurcze wszystkie jeansy jakie mam są 34 a to przecież też hamerykańskie
Zmierz Wranglery i jak nosisz 34 to 34 KLIMa bedzie super.
wzrost 175
klatka 98
talia 96
pas 92
nogawka 70 - 73 nigdy nie wiem skąd to mierzyć...
Jak nie masz brzucha to kurtka M i spodnie 34. Powinno być idealnie. Spodnie są mocno workowate, szczególnie w pasie i biodrach. Nogawki też są szerokie. Mierzyłem kumplowi czy wejdą na Crossfire i z bólem ale wejdą.
https://i.imgur.com/Yv6fleR.jpg
Jak nie masz brzucha to kurtka M i spodnie 34. Powinno być idealnie. Spodnie są mocno workowate, szczególnie w pasie i biodrach. Nogawki też są szerokie. Mierzyłem kumplowi czy wejdą na Crossfire i z bólem ale wejdą.
dzięki za pomoc.
byłem mierzyłem i nie wychodząc z roli "marudy" muszę szczerze napisać, że nie spotkałem bardziej porąbanej rozmiarówki! tak piszę to z rozczarowania bo byłem nastawiony na ten model (badlands) ale pomimo przymierzenia każdego rozsądnego rozmiaru było do d...y
i tak rozmiar M od szyi do bioder super pasuje, można napisać, że jestem nawet w dolnej granicy tego rozmiaru bo nawet grubszy polar nie krępuje ruchów a kurka wrzucona na koszulkę nie staje się worem generalnie igła i w zasadzie to już ją kupuję ale postanawiam wrzucić spodnie 34 i pojawia się coś niezwykle idiotycznego jak na takiego producenta poważnego... mianowicie po wrzuceniu spodni nie można już zapiąć suwaka samej kurtki.... trzeba ją wysoko podciągać o brzucha poza linię bioder bo na biodrach nie ma szans no cóż.
wrzucam rozmiar większy skoro się nie mieszczę w biodrach czyli rozm. L ale ten leży na mnie jak totalny wór i nawet sprzedawca, który bardzo się ciszył, że to sprzeda mówił, że do d..y
dlaczego uważam, że to jakaś niedoróbka w tym zakresie ? bo kurtka po to ma ściągacz w biodrach aby w tym miejscu go użyć a kurta nawet o rozmiarze L nie wymagała użycia tego ściągacza bo była na styk dla mnie...ale niestety zbyt duża w pozostałej części ...
podsumowując: tak poważy producent powinien topowy model wysyłając na europę uszyć to po europejsku! sory ale wypadało by...
jedziemy dalej.. jest model LAtitude ten już jest na miarę europejczyka i może uratować mój wybór :) rozmiar 52 to taki dla mnie z delikatną wartością dodaną na dodatkowe ocieplenia kurtka już leży jak trzeba i daje się zapiąć na zamek:) ale spodnie w pasie są na styk muszę całkowicie zluzować ściągacz i powtarza się to co z kurtką badlands po co ściągacz w pasie skoro spodnie w danym rozmiarze nie mają nadwyżki do użycia tego ściągacza ... a rozmiar większy w całości jest zbyt duży :(
Także z konieczności wybrałem Latitude szkoda... bo nastawiłem się na badlands i to miała być odzież na lata a może nawet do emerytury.
także rozmiarówka klim mnie nie lubi i tyle . chociaż wydaje mi się, że w pasie i biodrach mam +/- standardowe wymiary.
O jakim ściągaczu mówisz? Spodnie Badlands 34 z kurtką Carlsbad M spinają się zamkiem bez problemu.
O jakim ściągaczu mówisz? Spodnie Badlands 34 z kurtką Carlsbad M spinają się zamkiem bez problemu.
nie chodzi mi o zapięcie kurtki z spodniami, przy rozmiarze M nie dało się zwyczajnie zapiąć głównego suwaka kurtki bo na wysokości bioder była zbyt ciasna.
To są kwadratowe stroje amerykańskie. Niestety. Nie na wszystkich będą pasować.
To są kwadratowe stroje amerykańskie. Niestety. Nie na wszystkich będą pasować.
dokładnie, finezji w dopasowaniu do ciała trzeba szukać w innych markach :) byłem na to przygotowany ale kurtka musi się zapiąć na zamek.. reszta to cena kompromisu który akceptuje.
mierząc badlands moje ciało mówiło "wyperda..j z tego i to szybko" ;)
Latitude jest ok, jeżeli nie będzie puszczać wody w każdych warunkach to na moje potrzeby wystarczy:)
oferta wyprzedaży była warta każdego grzechu bo kolor TAN badlands można było kupić niemal w cenie latitude.
Jedyne ciuchy z Klima, które podobno mają "European fit" to Kodiak i Latitude 2018. Może stąd więc Latitude spasowało.
Jeśli potrzeba było coś z Gore Pro to ja bym szukał u Rukki, Rev'ita i Dane i niesopdzianek rozmiarowych wtedy chyba nie będzie.
PiraniaD
16.02.2020, 16:04
Jak wypadają spodnie KLIM DAKAR w upały? W necie trochę sprzecznych informacji.
W upały średnio ale tragedii nie ma. Ja ich używam wiosną i jesienią a latem w upały wolę cieńsze portki. Niby mają wenty ale sam materiał jest gruby, ciężki i mało przewiewny. Ogólnie to je lubię bo są pancerne a zwykłe cienkie enduro Scott, Thor etc to potargane po sezonie. Wenty działają tylko na stojąco, jak siedzisz to niewiele powietrza tam wpada.
Tak jak Emek napisał dają radę ,ale ja też w upały zmieniam je na Polo pharao z cienkiej szmaciny. Generalnie bardzo Dakary polecam bo to porządne portki:Thumbs_Up:
Zbyszek1
17.02.2020, 14:27
Już 2 sezony jeżdżę w badlans, wymiarówka trudna do dopasowania ale wentylacja jest idealna. Kurtka ciężka ale w pozycji na motocyklu jest sztywna i lekko się podnosi w pozycji siedzącej. Rzeczywiście najtrudniej nosić kurtkę w ręku. Z tego co wiem nie ma podobnego patentu jak wentylacją w innych markach. Po odsunięciu suwaka jest pełen przewiew a nie membrana goretex czy inna. Suwaki są wodoszczelne i kilkugodzinny deszcz wytrzymują. Upały są nie straszne ale słabiej jest jak jest zimno. Prawdopodobnie przez to że spodnie i kurtka są bardziej workowate jest tam za dużo wolnych przestrzeni. W innych bardziej dopasowanych ubraniach z bielizną dawałem radę w dużo trudniejszych warunkach. Gdybym kiedyś miał mieć tylko 1 strój znowu wybrałbym ten komplet.
byłem mierzyłem i nie ....
Tak się dopytam gdzie w Polsce mierzyłeś że mieli badlandsa, latitude i carsbada i różnych rozmiarach...
Tak się dopytam gdzie w Polsce mierzyłeś że mieli badlandsa, latitude i carsbada i różnych rozmiarach...
Na Śląsku chyba jest dość mocny sklep albo uderzaj bezpośrednio do Przedstawiciela na Polskę, jest w Krakowie, bardzo ogarniety, ja tylko u Niego kupuję. :Thumbs_Up:
Jakby co info na priv.
bender42
19.02.2020, 08:24
W Poznaniu mają np. w Motormind (tzn bez Carslbada obecnie bo czekają na nowe modele)
nie polecam sklepu... chcę teraz rękawiczki wymienić na inny rozmiar i już od dwóch dni się nie odzywają... okazuje się, też że kasy też nie zwrócą tylko jakiś kupon na przyszłe zakupy mogę dostać...
ostatni raz kupiłem w tradycyjnym sklepie, narzekają, że ludzie traktują ich jak przymierzalnie a kupują w necie.... jest chyba oczywiste dlaczego, przy zakupach w necie bez łaski możesz oddać jak nie używane.
Jarek_MTB
10.03.2020, 19:15
Bo taka jest prawda mierzysz w sklepie i kupujesz w necie, nic nie stoi na przeszkodzie zamowic w necie przymierzyc, oddac i powtarzac tak dlugo az sie dobierze rozmiar ;) Sklep z tego wzgledu jest tez drozszy, bo mozesz miec od reki.
Po 8 miesiacach dorwalem swoj komplecik w cenie mocno atrakcyjnej :D
100908
W rekach wzbudza zaufanie, na testy praktyczne przyjdzie czas niebawem :D
Tomas_XRV
08.10.2020, 20:33
Kolorystyka będzie pasowała 👍
@Dubel - gdzie, co, jak? Podrzuć namiary proszę :-).
@Dubel - gdzie, co, jak? Podrzuć namiary proszę :-).
Po znajomości od kolegi który zakupił to w stanach. Nie wiem czy cenę mogę napisać bo pewnie niektórych z deka wkurwię ;)
Byłem, mierzyłem ostatnio. Rozmiarówka kosmiczna ale to wiedziałem, bo mam już i kurtkę Klima na miasto (Induction) i spodnie letnie offroad (Mojave). Aby zmieścić cokolwiek pod kurtkę muszę brać M (tak brałbym S pomimo, że mam 184 cm wzrostu, ale jestem dość szczupły). Wygląda trochę workowato ale to i tak nic w porównaniu ze spodniami. Najlepiej bym brał 30 przedłużane ale przedłużane zaczynają się dopiero od 32. Wtedy muszę sporo ściskać je w pasie a i tak wyglądają jak spodnie clowna. Nie wiem szczerze czy jest sens wydawać ma na ten komplet 8 tysięcy kiedy np za trochę mniej można mieć Revita Dominator, który pasuje jak ulał. Ale nie jest Klimem. Oczywiście np z 50% zniżką bym brał Klima w ciemno ;)
Zestaw Badlands Pro mam od półtora roku. Przejechane w zestawie około 20.000km. W zeszłym roku po sezonie zadzwoniłem do Klima z pytaniem jak się pierze te ciuchy. Otrzymałem informację, że normalnie, tylko najlepiej w pralce z suszarką, ale jak będzie bez to też można, bo ciuchy są jeszcze nowe. Tak uczyniłem, jednak coś poszło nie tak. Oprócz odklejonych odblasków materiał zrobił się śliski i świecący. Pranie ustawione na "delikatne" z temp. 40 stopni. Kurtka za 5000,- pln :(
102124
Myślę, że sklep udzielił Ci złej porady. Ciuchów z membraną Goretex (czy jakąkolwiek inną) nie pierze się w detergentach. Ja bym też takich ciuchów nie suszył.
Masz na pewno metkę z instrukcjami do prania przy kurtce i jej bym się trzymał. Poza tym zerknij tu:
https://www.klim.com/care-instructions
Ja w moich ciuchach Rukki z Gore Pro i normalnych kurtkach outdoorowych z membraną robię tak:
- włączam pralkę na cykl płukania aby wypłukać pozostałości normalnego detergentu (proszku do prania itp.)
- wkładam ciuchy, wlewam Nikwax TechWash (https://www.nikwax.com/en-gb/products/tech-wash/) i nastawiam na cykl delikatny 40 stopni,
- po praniu suszę normalnie na wieszaku, gdyż suszenie w suszarce powodowało czasami odklejanie się elementów odblaskowych,
- czasami nastawiam na drugi cykl z Nikwax TX.Direct Wash-In (https://www.nikwax.com/en-gb/products/tx-direct-wash-in/)
Poniżej jeszcze wskazówki od Gore:
https://www.gore-tex.co.uk/support/care/outerwear
Tak jak kolega wyżej pisze wszystkie górę nie na widzą zwykłych detergentów.
To tak jak z kotem, pierze się tylko nie wyżyma :D
sorry:)
Pozostaje jeszcze raz spróbować wg Waszych wskazówek, może dojdzie do siebie. Wiecie może gdzie znaleźć taką folię na odzież?
Jarek_MTB
28.11.2020, 19:54
jak wyprales w proszku to mogles zabic membrane
Zabić nie zabił. Zapchał pory i oddychać nie będzie. Gore i tak oddycha kiepsko. Niewiele się zmieni.
radiolog
28.11.2020, 20:21
Chyba suszarka ja zabiła , jak śliska to pewnie się nadtopiła.
Kazałbym teraz temu pożal się Boże doradcy z Klima oddać nową , jak doradza jak osioł
Ja suszę w suszarce bo Klim tak zaleca. No problems.
Wszystko się zgadza Emek, tylko trzeba wiedzieć jak suszyć, więc Klim na to:
Drying with heat recharges the DWR on the fabric surface. After your GORE-TEX® item is completely dry, we recommend to put it back into the dryer for an extra twenty (20) minutes to guarantee that the DWR is re-activated.
Czyli suszenie w suszarce dopiero jak ciuchy sa suche, bo tu suszenie nie ma na celu suszenia (wiem głupio brzmi) tylko reaktywację DWR. Druga sprawa to suszenie powinno trwać 20 min w średniej temperaturze.
Jak tego nie wiesz, to myślisz 'kazali suszyć w suszarce'. Więc wrzucasz, suszysz aby było suche, co trwa jakieś min 2 godziny. Czy Borkow pamiętał/wiedział, że ma być mid albo low heat, tego nie wiem
Hubert wiadomix że po aplikacji dwr. Ze zrozumieniem czytać należy.
radiolog
29.11.2020, 18:55
To dziwne, ze Ci odblaski nie zalazły , bo od suszenia schodzą .
Poniżej efekt dzisiejszy
Odkleja się ta odblaskowa warstwa i zostaje tylko gumowaną baza.
Lepiej nie słuchajcie Emka, bo w badlands pro na 100% będzie taki efekt po suszeniu.
Suszenie to może w tych modelach co maja wszyte odblaski, wiem bo spodnie tez testowałem , ale nie były to badlands pro.
Efekt śliskości i świecenia tez jest w badlands pro po suszarce, ale już nie pamietam jak było na początku .
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201129/410f97ce32dba16c0653d722a2409703.jpg
Instrukcja prania wyraźnie mówi o suszeniu samoistnym, a suszarka to tylko na 20 minut już suche dla aktywacji tego dwr
To nie moje zalecania tylko producenta. Zrobiłem dokładnie tak jak w care instructions. Nic nie zlazlo. Może dałeś za wysoką temperaturę w suszarce.
radiolog
29.11.2020, 19:03
To nie moje zalecania tylko producenta. Zrobiłem dokładnie tak jak w care instructions. Nic nie zlazlo. Może dałeś za wysoką temperaturę w suszarce.
No to przeczytaj je dokładnie , bo jak wół tam stoi, ze suszarka 20 minut jak już jest suche .
Nie suszcie w pralce bo będziecie później kurwami rzucać na lewo i prawo
radiolog
29.11.2020, 19:10
Zreszta tak stoi na metce
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201129/0f4289835024a017b1efabe33476f578.jpg
Nie dajcie się zwieść
No to przeczytaj je dokładnie , bo jak wół tam stoi, ze suszarka 20 minut jak już jest suche .
Nie suszcie w pralce bo będziecie później kurwami rzucać na lewo i prawo
A ja mówiłem o mokrym? Piorę, potem zostawiam do wyschnięcia potem aplikuję DWR i do suszarki. Dokładnie tak jak na metce co wrzuciłeś na średnią temperaturę suszenia. To nie jest fizyka kwantowa, prosty przepis prania. Odblaski wyglądają jak poniżej. Nic nie zeszło.
https://i.imgur.com/VSyrPyT.jpg
BTW.
Kurtka Borkowa wygląda jak wyprana w detergencie i suszona za wysoką temperaturą.
radiolog
29.11.2020, 19:31
Ty napisałeś wrzucam do suszarki i No problem, a nie wrzucam do suszarki na 20 minut jak wyschnie na wieszaku , żeby zaktywować DWR, czyli niedomówieniem wprowadzasz w błąd .
Lepiej nie pisać nic, niż skróty myślowe , które są do bani
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201129/0f4289835024a017b1efabe33476f578.jpg
Dla mnie wszystko jest jasne. Co zaleca producent, kiedy i jak. Jak nie zrozumiałeś instrukcji prania, którą jak widać zauważyłeś, przeczytałeś jeden wybiórczy post nie czytając kolejnego, w którym Hubert wyjaśnił wszystko tak, że prościej się nie dało i masz pretensje do mnie to przyjmuję na klatę. Zdrowia.
radiolog
29.11.2020, 20:17
Na szczęście odblaski można zrewitalizować.
W każdym razie z suszarką dajcie sobie spokój , a przy praniu 1x na sezon o dwr pomyśle za 5 lat
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201129/2b72a46cda8060228cd97e70d1430d52.jpg
Rafał Rs7
29.11.2020, 21:21
A tak z innej beczki czy warto kupić taki zestaw i jak daje radę w lato.Czy ta membrana jest wszyta czy jak to piszą laminowana bo czytam i już głupi jestem .
Polecacie ten komplet czy kupilibyscie inny.
Jarek_MTB
29.11.2020, 21:57
Latem jezdzisz w letnich ciuchach, no chyba ze wyprawa na koniec swiata i nie do afryki lub na sahare. W tych ciuchach bedzie ci goraco jak wjedziesz w off w ktorym trzeba pracowac cialem. Jak przelot to rozpinasz ekspressy i jedziesz. W upalne lato w kazdym gore sie upocisz i bedziesz gotowac.
Ja zamierzam taki zestaw zakupic ale w szarym kolorze. Na jazde wokol komina mam inne ciuchy.
radiolog
29.11.2020, 22:01
Latem jezdzisz w letnich ciuchach, no chyba ze wyprawa na koniec swiata i nie do afryki lub na sahare. W tych ciuchach bedzie ci goraco jak wjedziesz w off w ktorym trzeba pracowac cialem. Jak przelot to rozpinasz ekspressy i jedziesz. W upalne lato w kazdym gore sie upocisz i bedziesz gotowac.
Ja zamierzam taki zestaw zakupic ale w szarym kolorze. Na jazde wokol komina mam inne ciuchy.
W przypadku klima nie jest to prawda co piszesz , jest na tyle rozpinana ze się nie ugotujesz nawet przy 35 stopniach
Sorki ale powyższe opinie są jak dupa, czyli każdy ma swoja :
Według mnie wszystko zależy od osobistej tolerancji organizmu na ciepło / zimno.
Ja na ten przykład jestem zmarzluch, bo i lichej budowy ciała jestem (relatywnie wysoki ale chudy) i nie najmłodszy już też. Więc mnie jest nominalnie zimno już poniżej 10 stopni (mowa o normalnym życiu, a nie jeździe na moto). Moja temperatura normalnego komfortu cieplnego też więc będzie wyższa. Więc po mojemu górna granica przegrzania u mnie też jest wyżej.
Słowem nadaję się bardziej do ciepłych krajów niż na wyprawę na Nordkapp :D
Kilka lat temu stałem przed wyborem jaki komplet. Przewaliłem wszystkie możliwe marki dainese, klimy , rukki itd itd. Ostatecznie wybór padł na Revit defender pro. Wszystkie topowe marki są na jedno kopyto, trzeba sobie powiedzieć szczerze są świetne i zostaje tylko wybór co dobrze leży, i wybór między gore z laminatem czy bez. Wybór jest indywidualny można się przyczepić do wszystkiego, a czasem mały szczegół skreśli kurtkę w twoich oczach. Natomiast jest jeden zestaw który został mi w pamięci w czasie tych wszystkich wycieczek po sklepach, Touratech Companero chyba już po lifcie, świetnie leżał. Rozmarzyłem się chyba napisze list do Mikołaja...
radiolog
29.11.2020, 22:52
Sorki ale powyższe opinie są jak dupa, czyli każdy ma swoja :
Według mnie wszystko zależy od osobistej tolerancji organizmu na ciepło / zimno.
Ja na ten przykład jestem zmarzluch, bo i lichej budowy ciała jestem (relatywnie wysoki ale chudy) i nie najmłodszy już też. Więc mnie jest nominalnie zimno już poniżej 10 stopni (mowa o normalnym życiu, a nie jeździe na moto). Moja temperatura normalnego komfortu cieplnego też więc będzie wyższa. Więc po mojemu górna granica przegrzania u mnie też jest wyżej.
Słowem nadaję się bardziej do ciepłych krajów niż na wyprawę na Nordkapp :D
Wiadomo że opinia jest swoja, dlatego nawet worek pątniczy dla niektórych może być zajebistym strojem na moto, natomiast cześć opinii wyrażają użytkownicy badlands pro i nie wierze ze zachwalają go tylko dlatego żeby na sile sobie udowodnić ze jednak dobrze wydali ta grubą kasę
A odnośnie companiero to fajny strój , tyle ze ciagle trzeba wozić kurtkę i spodnie jak przeciwdeszczowki, a małe nie są.
No plusem jest ze kurtka może być jako cywilny goretex, bo ochraniacze są w tym przewiewnym wdzianku
Jeszcze raz w temacie prania Badlandsa.
Rozmawiałem z przedstawicielem KLIMa. Mówił, że wygląd kurtki nie zachwyca, ale pocieszył, że warstwa zewnętrzna kurtki jest z Kodury, Gore-Tex jest w środku, między Kodurą a podszewką. Doradził, żeby spróbować kurtkę bardzo dobrze wypłukać w 40 stopniach i dobrze wyprać w zwykłym detergencie, ale w płynie nie w proszku, bo proszek włazi w ciasne miejsca i się nie rozpuszcza. Co do aktywowania DWR, to podpowiedział, że warto przed tym sprawdzić czy kurtka utraciła właściwości hydrofobizacyjne poprzez zroszenie jej wodą, jak kurtka wchłania wodę to traktujemy ja DWR z aktywacją, jak nie to nie ma potrzeby. Generalnie był zdziwiony, że w praniu odchodzą odblaski, ale jak mi się uda ją zreanimować to coś wymyśli. Ja w sumie już trochę zrezygnowałem, ale sprawdzę to jeszcze i może będzie lepiej. Dam znać. I prośba do moderatora o przypisanie odrębnego wątku do kwestii czyszczenia tej odzieży. Dzięki.
Kurtka badlands pro zakup wiosna 2020, jeden wyjazd do Chrowacji oraz parę km po kraju 2 prania w najpopularniejszym środku NIKWAX minimalna temperatura, pękają i odklejają się naklejki (odblaski) !!!.
Spodnie latitude, zakup wiosna 2020 przejechane ok 15.000km, przeciera się podszewka w okolicy butów.
K..wa co to jest ?? za taki hajs.
http://africatwin.com.pl/picture.php?albumid=404&pictureid=2404
http://africatwin.com.pl/picture.php?albumid=404&pictureid=2403
i spodnie
http://africatwin.com.pl/picture.php?albumid=404&pictureid=2407
Spodnie reklamacja odrzucona!!! Spodnie na ustawowej gwarancji do 2022r., dożywotnią gwarancję firmy wiecie gdzie można sobie wsadzić.
30lat na motocyklu nigdy nie miałem podobnej tandety a było trochę tego, nawet takie niskobudżetowe marki jak Buse, Adrealine wypadały pod względem usterek materiału czy elementów dodatkowych o niebo lepiej. Oddzież HELD użytkowałem przez 9lat i nic się nie przetarło rozpadło, odklejało ....
radiolog
19.04.2021, 07:13
Dożywotnia gwarancja obejmuje szczelność membrany, a nie przetarcia i to jeszcze w miejscu styku i tarcia z cholewka buta, na przetarte jeansy w kroku tez dostaniesz odmowę gwarancyjna , nawet w okresie 2-letnim.
Jak się wyłożysz nawet lekko na asfalcie przetarcia tez będą.
Fakt odblaski w badlands pro są wyjątkowo słabe , zwłaszcza jak się odpala suszarkę do aktywowania membrany, ale to tez tylko wizualny defekt, a nie funkcjonalny.
Mnie tez odeszły , ale kropelka działa cuda.
Ja piorę kurtkę i spodnie 1x w sezonie i starczy.
Nie przejmuj się , tylko jeździj
Dożywotnia gwarancja obejmuje szczelność membrany, a nie przetarcia i to jeszcze w miejscu styku i tarcia z cholewka buta, na przetarte jeansy w kroku tez dostaniesz odmowę gwarancyjna , nawet w okresie 2-letnim.
Jak się wyłożysz nawet lekko na asfalcie przetarcia tez będą.
Fakt odblaski w badlands pro są wyjątkowo słabe , zwłaszcza jak się odpala suszarkę do aktywowania membrany, ale to tez tylko wizualny defekt, a nie funkcjonalny.
Mnie tez odeszły , ale kropelka działa cuda.
Ja piorę kurtkę i spodnie 1x w sezonie i starczy.
Nie przejmuj się , tylko jeździj
z gwarancji czytamy "Gwarancji podlega *każdy produkt, który wyprodukowaliśmy â posiadający ubytek materiału, wadę fabryczną, bądź jest gorszej jakości. **Gwarancja trwa przez cały okres naturalnej żywotności produktu. "
wycierająca się na wylot podszewką to nie ubytek materiału? to nie gorsza jakość? mało tego gwarancja trwa przez cały okres naturalnej żywotności produktu czyli ile miesiąc....
Sroki za dużo tego trochę, kupiliśmy ze znajomym 2 komplety i po nie całym roku w jednym i drugiem usterki.. może natury wizualnej ale oglądając filmy o marce czy też testy czytamy "odzież najwyższej jakości żadnych kompromisów w doborze materiału wszystko z najwyższej pułki.
jak widać to tylko "American dram", dobry marketing i brak pokrycia w rzeczywistości.
Nie miałbym do nikogo pretensji gdyby to było po kilku latach i po ustatowej gwarancji, ale nie po 6 miesiącach!! i dodatkowo gwarancji przetarcia nie uznają to jakaś żałosna kpina z klienta.
Odnośnie przemakalności nie mam zastrzeżeń.
Po mojemu uszkodzenia podszewki są mechaniczne i tu gwarancja nie obowiązuje. Jeśli chodzi o odblaski to problem jest taki, że po pierwsze Klim używa produktów 3M, które w wersjach termotransferowych wymagają zajebistej uwagi bo bardzo łatwo spieprzyć wgrzew zbyt niską temperaturą aplikacji (wtedy odejdzie w praniu) a za wysoka powoduje delaminację membrany. Z dwojga złego wolę chooyowo wgrzane odbaski, które odpadną niż uszkodzoną membranę.
"nie giąć, nie niszczyć, trzymać w okładce, dwa lata będzie służyć"
A tak na serio, to jak się promuje produkt (i kasuje) jako super premium, to serwis też powinien być super premium, a tak, niczym się nie różni od całej reszty
Nie no prosze was. Jak potargacie gacie na dupie o kamień to producent ma brać za to odpowiedzialność? Nie sądze aby się migali z pęknięcia szwów ale potargana podszewka to sorki ale wina usera i cena nie ma nic do rzeczy.
radiolog
19.04.2021, 10:05
Jak spodnie nosi się na butach, to nie ma bola, od klamry mechanicznie wytrze się zawsze, nie ma takiego odpornego materiału, a to jest podszewka ,a nie cordura. Mama nawet chyba podobne, dzisiaj kuknę.
Ten zatrzask jest na samym dole, żadne ograniczenie fukcjonalności
Wielokrotnie,zamiast uruchamiać całą procedurę gwarancyjną, wystarczy nalepić łatę
Jeśli ma to kogoś pocieszyć, to odblaski mi odeszły częściowo w praniu także w kurtce Rukka Cosmic. Kurtka miała wtedy jakieś 2-3 lata i oczywiście wszystko prane zgodnie z zaleceniami producenta. Ciekawy fakt że spodnie (też model Cosmic), które były prane razem z kurtką mają odblaski w idealnym stanie.
Sklep, w którym kupowałem kurtkę zakwalifikował to jako normalne zużycie. Mimo, że niekoniecznie się z tym zgadzałem i miałem nawet słać maile do Rukka UK i centrali w Finlandi, ostatecznie stwierdziłem, że daje sobie na luz i najwyżej będę wyglądał bardziej "rejli" i "adwenczer" :D jak podjadę pod kawiarenkę motocyklową.
https://i.postimg.cc/zG4BJmFD/IMG-20180521-172347.jpg
https://i.postimg.cc/gJHkqxFr/IMG-20180521-172454.jpg
Poniżej też cała korespondencja ze sklepem:
JA:
I have attached 2 full resolution pictures of the front and back of the
jacket as requested.
I fully agree that wear and tear can have influence on the reflective
logos in question however unfortunately cannot agree that their wear
level on my jacket is normal. They were fully intact until last washing
so it was not gradual deterioration due to wear and tear. Rukka Cosmic
trousers washed in the same cycle have no issues and their logos are in
perfect condition.
I again would like to underline that washing was done following Rukka's
guidance on the washing tag and using Nikwax products. I haven't had
such issue when washing in the past.
SKLEP:
I have referred your pictures to Rukka.
It is as I intimated in my earlier email. For a jacket of this age, purchased in 2015, a level of wear and tear in these transfers is normal and the Rukka guarantee only covers them for two years. They are largely a cosmetic feature and the wear does not impact on the structural safety of the jacket.
I could if you wish get a quote for a paid repair to these transfers. But I expect it would be in the region of Ł50-100 and a repair does not feel economic for this jacket.
JA:
Many thanks for your email.
Spending Ł100 for the repair of these transfers indeed does not feel
economic so I won't be asking for the quote for this.
But your reply raises a question why they are covered JUST for 2 years.
Warranty certificate issued to me by TranAm does not state any shorter
warranty period/s than 5 or 6 years:
'Rukka gives a warranty for five years (this can be extended to 6 years
when registered) from the date of purchase against
faults in material or workmanship in the motorcycle outfits. In such
cases Rukka will either repair the garment or replace it.
The warranty does not cover normal wear and tear, misuse or faulty care.'
As you see from the above warranty statement there's no mention of any
part of the jacket to be on shorter warranty period. Would you then be
able to explain why transfers are covered just for 2 years.
SKLEP:
The Rukka guarantee covers you for manufacturing faults for at least a five year period but this does not mean keeping the clothing in as new condition.
Over the period of the guarantee the clothing will wear with use and this includes the transfers. But as I said the wear in the transfers does not affect the structural safety of the jacket.
consigliero
19.04.2021, 10:22
Przecież wystarczy nie prać.
Przecież wystarczy nie prać.
To wogóle będzie "rejli" top level :D
Nie no prosze was. Jak potargacie gacie na dupie o kamień to producent ma brać za to odpowiedzialność? Nie sądze aby się migali z pęknięcia szwów ale potargana podszewka to sorki ale wina usera i cena nie ma nic do rzeczy.
proszę Cię, nic nie było potargane, buty mam bez jakichkolwiek ostrych elementów, bez metalowych klem itp... w tych samych butach 2 lata w spodniach buse za 350zł i nic się nie przeciera od buta!
nie bądźmy śmieszni po kilku miesiącach przetarcie ?? nawet terenu nie widziały. Przetarcie powstaje na twardym elemencie zamka spodni, gdzie z jedej strony jest plastik zamka a z drugiej twardy element buta to musi się wycierać to co najsłabsze... w tym miejscu nie powinno być tak delikatnego materiału.
Uzasadnienie gwaranta "uszkodzenie powstało przez czynnik zewnętrzny" to taki zewnętrzny ale wewnętrzny nie wiem czy śmiać się czy płakać na takie uzasadnienie.
Więc pranie i mycie skraca życie!
Sam przyznajesz że to twardy element buta to wytarł czyli to uszkodzenie mechaniczne. Ja mam portki Badlands chyba z 3 sezon i nic mi się nie przetarło. A one akurat terenu widziały sporo.
Sam przyznajesz że to twardy element buta to wytarł czyli to uszkodzenie mechaniczne. Ja mam portki Badlands chyba z 3 sezon i nic mi się nie przetarło. A one akurat terenu widziały sporo.
nie no sorki racja trzeba jeździć w samych skarpetach a co najwyżej miękkim obuwiu sportowym. Przetarcie powstaje w modelu latitude nie badlands
W nowym namiocie tak zapiąłem zamek, że mi się materiał wkręcił w suwak i zrobiła się dziura. Moja wina no ale przeca mogli dać tam gruby brezent żeby się nie potargał. Reklamować? :dizzy:
W nowym namiocie tak zapiąłem zamek, że mi się materiał wkręcił w suwak i zrobiła się dziura. Moja wina no ale przeca mogli dać tam gruby brezent żeby się nie potargał. Reklamować? :dizzy:
proszę czytać ze zrozumieniem, nie widzę, żadnej swojej winy w użytkowaniu. Zarówno spodnie jak i buty są motocyklowe więc producent spodni musi mieć świadomość, że motocyklista ma buty (motocyklowe) i w miejscu możliwego kontaktu zastosować adekwatne materiały.
Chyba nie ma sensu dalej polemizować bo idąc tokiem Twojego rozumowania olej nie powinien tracić właściwości a kufry winny być z kutej blachy min. 1 cm żeby w razie gleby się nie odkształcić, wszak motocykle się przerwacają.
radiolog
19.04.2021, 12:36
Robi się gównoburza o nic.
Jedni uważają,ze to wskutek drażnienia mechanicznego, inni, ze to powinno być niezniszczalne.
Gwarant odmówił
To są dwa wyjścia
1. łatka za kilka zlotych.
2. upierdliwe sadzenie się przez wiele lat,a wynik niepewny.
Każdy wyrobi se zdanie, ten co chce kupić i mu nie przeszkadza trochę wytarta podszewka, to dalej będzie kupować, a ten co się obraził na markę niech szuka dalej
Jarek_MTB
19.04.2021, 13:29
Czyli element złe zaprojektowany, mogliby folie przykleić i byłaby to twoja wina?
radiolog
19.04.2021, 13:50
Czyli element złe zaprojektowany, mogliby folie przykleić i byłaby to twoja wina?
Gorsze rzeczy były źle zaprojektowane, a nie podszewka i gwarant pokazywał środkowy palec.
Kruszenie kopii o 0.5 mm dziurkę i roszczenia o wymianę, bo przecież nie naprawę polegający na zaszyciu, czy naklejeniu łatki jest biciem piany.
Żona na pewno zaszyje lepiej niż jakaś szwaczka w Tajlandii.
Dobra, żeby nie było, że wypowiadam się zupełnie bezproduktywnie. Jakieś 3 lata temu jak wracałem do jazdy na moto po 9 letniej przerwie, pomyślałem sobie, cuj tam, stać mnie. I zachciałem mieć najlepsze, bo pomyślałem że nie będę się zastanawiał później nad dobrymi i złymi wyborami. Kupiłem kurtkę Klim Badlands (nie pro) i spodnie Dakar. Kurtka, świeć ktośtam nad jej duszą, była ciężkim, pancernym, kompletnie nieoddychającym klocem. Odnoszę wrażenie, że producent powsadzał tam wszystko co mógł, tylko dlatego żeby usprawiedliwić cenę. Portki, z drugiej strony, służą mi do dzisiaj. Czasami. Znalazłem lepsze, wygodniejsze i dużo trwalsze.
Co do zalet. Kurtka j.w. była pancerna, czy się o tym przekonałem, nie. Całość była wodoszczelna, poza kieszeniami, które miały być wodoszczelne (te które miały być) a nie były. Wygoda, spoko. Ogólna jakość, średnia. Mam na myśli jakość przeszyć, spasowanie elementów (u mnie był krzywo wszyty zamek główny).
Portki, spoko. Jak portki. W tym modelu naprawdę nie ma co spierdolić. Jedyne zastrzeżenie jakie mogę mieć, to grubość materiału. Dżizas, czasami można odnieść wrażenie że się portki po mocniejszej jeździe połamią.
All in all. Czy kupiłbym kurtkę Klim. Nie. Czy kupiłbym spodnie Klim. Nie. Czy kupiłbym cokolwiek Klim. Może. Nie mam jarania na marki. Przestałem uważać, że to co drogie to dobre.
Podpytam w temacie portek zatem. Co takiego znalazłeś. Mam Dakary i są ok ale nie na lato.
aadamuss
19.04.2021, 16:03
Kiedyś drogie było dobre i na lata. Dzisiaj to będzie trochę lepsza jakość/ marketing z dużo wyższą ceną.
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
consigliero
19.04.2021, 16:11
To wogóle będzie "rejli" top level :D
Nie pamiętam kiedy prałem jakąś kurtkę motocyklową, może jedną z pierwszych Rally, jak pomyślę to o wyciąganiu ochraniaczy a później o ich wkładaniu to mi się odechciewa, to samo dotyczy spodni. Gdy coś uszkodziłem to dawałem łatę, choć były takie elementy garderoby które miały niemalże wieczystą gwarancję, na przykład rękawiczki BMW . Gdy coś się stało to było wymieniane na nową parę. Warunek trzeba trochę w nich pojeździć aby się zepsuły, przetarcie rozsnuty szew itp.
W spodniach BMW Rallye zaczęły mi po dwóch jazdach wychodzić nitki ze szwów. Nic wielkiego. Dojezdzilem do końca sezonu. Poszedłem do salonu z reklamacja i za 20 minut miałem rok nowszy model w ręku. W tym egzemplarzu nic kompletnie się nie dzieje. Jazda, pranie, jazda.
Jarek miałes niebieskie Rally ?
Podpytam w temacie portek zatem. Co takiego znalazłeś. Mam Dakary i są ok ale nie na lato.
Nic więcej niż właśnie napisałeś. Są podobnie pancerne, ciężkie i przez to dosyć niedorzeczne. Ale używam ich. Głównie w okresach przejściowych.
Napisałeś:
Znalazłem lepsze, wygodniejsze i dużo trwalsze.
To pytam. Które to.
Aaaaa :D o to Ci chodziło. Używam naprzemiennie starszego modelu Scotta Adventure (czysta cordura), Leatt Enduro (to się chyba GPX 5.5 zowie), i zwykłego "dresu" FOX.
Ze ochroną mam jeszcze Spidi Allroad i Meshleg, pierwsze na dłuższe asfaltowe przeloty, drugie były do miasta, a że do miasta przestałem jeździć bo mnie mierzi, to wypadają.
Jarek miałes niebieskie Rally ?
Szare ale bez napisów BMW na skórzanych elementach. Teraz mam szare z napisami :).
mdxmd portki busei miałem(10lat) i zepsuły się tzn. ja je zepsułem:D. A rukka sama się rozłazi, masakra, cena z kosmosu a jakość drelichów roboczych(tych china prod) Kurtka uvex przejechała ponad 100kkm a teraz to nie wiadomo co kupić co by zaraz nie zaczeło się pruć.:mad:
Bardzo Wam dziękuję za ten wątek. Zaczynam od nowa lubić moją Modekę za niedużo stówek, która też się lekko podarła pod koniec pierwszego sezonu, ale i tak właśnie zaczyna piąty :) A chciałem zmieniać na jakąś "lepszą" .... :)
W ostatniej Ruka latale parę dobrych lat, chyba 7, ten sezon zaczynam w nowym ciuchu od Klima. Miałem jakieś Richa, Dianese, STR...... Ruka była dla mnie fajna i byłem / jestem z niej zadowolony ale przyszedł czas na nowe. Nie wiem gdzie kupujecie te niedoróbki ale mój zestaw wygląda na pierwszą ligę. Czy to tylko mylne wrażenie sproboje napisać jesienią. Na razie po za sztywnością jest mega.
W ostatniej Ruka latale parę dobrych lat, chyba 7, ten sezon zaczynam w nowym ciuchu od Klima. Miałem jakieś Richa, Dianese, STR...... Ruka była dla mnie fajna i byłem / jestem z niej zadowolony ale przyszedł czas na nowe. Nie wiem gdzie kupujecie te niedoróbki ale mój zestaw wygląda na pierwszą ligę. Czy to tylko mylne wrażenie sproboje napisać jesienią. Na razie po za sztywnością jest mega.
Klim na Skandynawie (klimat) to idealne rozwiązanie, generalnie wszystko co ma membranę w warstwie zewnętrznej będzie git, jednak gdy przyjdzie Ci wybrać się latem na południe naszego pięknego kontynentu będzie jak w namiocie foliowym uprawy pomidorów. W takim namiocie aby się nie udusić latem otwiera się skrajne drzwi dla przewiewu, ale wiosna i jesienią jest miło i przyjemnie no i na 100% nie przemaka w razie deszczu ;) serio!
Wracając do wątku, znajomy kupił jeden z pierwszych modeli latitude i kompletnie nic się nie dzieje, ale gdy porównamy mój latitude i jego to jakbym dostał źle skrojoną podróbkę. Kurtkę też reklamowałem i uznali więc nie będę się tutaj pastwił.. została naprawiona, kupując w PL w razie uznania reklamacji musicie wysłać odzież do Austrii na swój koszt :) obsługa klienta także premium.
Klim na Skandynawie (klimat) to idealne rozwiązanie, generalnie wszystko co ma membranę w warstwie zewnętrznej będzie git, jednak gdy przyjdzie Ci wybrać się latem na południe naszego pięknego kontynentu będzie jak w namiocie foliowym uprawy pomidorów.
Ja mam na to bardzo dobre - moim zdaniem - rozwiązanie.
Otóż ma Ci ja kurtkę Rukka Cosmic czyli laminowane trzywarstwowe Gore Pro od lat prawie 6 lat (i poza odblaskami, które odlazły jak opisałem wyżej) nic się z nią nie dzieje i na brytyjskie klimaty jest idealna, nigdy mi nie przemokła itp.
Do jazdy w upały zakupiłem kiedyś kurtkę Rukka Airider (https://www.webbikeworld.com/rukka-airider-jacket-review/) czyli letnią kurtkę na bazie Cordury AFT. Dla niewtajemniczonych to kurtka w całości (poza rejonami protektorów na barkach i łokciach) zrobiona z drobno tkanej meszowej Cordury. Stąd nazwa AFT czyli Air Flow Technology
Obie te kurtki mają identyczne protektory D3O. Tak wiec normalnie w jakąś daleki wyjazd w upalne rejony zakładam Cosmic'a, a w bagaż zabieram Airider'a (bez protektorów). Airder z wyjętymi protektorami zajmuje mniej miejsca, niż np bluza z kapturem.
Oczywiście nie jest to ideał, bo trzeba przełożyć wszystkie protektory plus Cosmic bez protektorów już taki mały i lekki nie jest (ale bez przesady, da się ogarnąć w bagażu).
To całe meshowe coś nadaje się do jazdy w upale chyba jedynie na krótkich dystansach po mieście. Zrób w tym 500 - 600 km w takim Kazachstanie czy innym Iranie to gwarantuję odwodnienie totalne po 200 km. Raz popełniłem ten błąd po czym nie mogłem sie wylać i trzeba było natychmiast walić elektrolity bo se odpiąłem rękawy w kurtce Rallye.
Słabo mi się robi na to pitolenie o foliówkach i pomidorach. Akurat w upałach to zalewamy to wodą od środka i mamy extra chłodzenie a wtedy wentami regulujemy żeby nam nie było za zimno. Można psioczyć na Klima jak i na wszystko inne. W mojej ocenie kurtka Badlands jest nieporozumieniem z racji cholernej masy i sztywności konstrukcji, która w offie jedynie przeszkadza i tutaj rozwiązania Ruukki czy dwulaminaty Klima są dla usera przyjaźniejsze, dlatego kupiłem taki zamiast Badlands choć był w zbliżonej cenie. Oczywiście na wyprzy bo za regularną cenę to za cholerę bym tego nie kupił.
Inna sprawa że patrząc na obecne ceny to kurtka kosztuje więcej niż dałem za cały komplet (Badlands pants + Carlsbad jacket) i w mojej ocenie to więcej marketingu niż faktycznej jakości. Pod tym kątem wolę ciuchy BMW z wielu względów i takie też bym kupił ale jedyne ich ciuchy z membraną na stałe (dość mam zakładania kondomów czy podpinek) kosztowały tyle co Klim lub Rukka ale posiadały membranę no name a Gore to Gore choć ma swoje wady.
Klima ciuchy są sztywne, kwadratowe i w porówaniu do konkurencji mało przemyslane pod kątem ergonomii. Dla mnie ważne było jedno, żadnych kondomów czy membran wpinanych. Mam ten zestaw 3 sezon, nic się nie upierdzieliło i nie potargało. Jeździłem od -5 do 40 stopni, w słońcu i ulewach. Nigdy nie puściło to wody i działa doskonale jak na moje potrzeby.
Nie mam ani kasy ani potrzeby posiadania i wożenia 2 kurtek a już jakieś przekładanie protektorów to sobie można uprawiać na wycieczce koło komina jak ktoś bardzo lubi bawić się ciuchami zamiast jeździć. Ja wolę jechać, nie lubię się zatrzymywać żeby zakładać deszczówki, nie lubię tez zmoknąć i zmarznąć. Dostałem w tym roku wpinkę ocieplającą Klima, przetestowałem ostatnio i powiem że to mistrzostwo. Jest lekka, cienka a ciepłe to zajebiście.
O takie coś.
https://klim-polska.pl/wp-content/uploads/2020/11/3391-000_Asphalt_01-280x280.jpg
radiolog
20.04.2021, 09:22
Ooo, gdzie kupowałeś
Dostałem w prezencie. Ale chyba w Klim Polska zanabyte.
To całe meshowe coś nadaje się do jazdy w upale chyba jedynie na krótkich dystansach po mieście. Zrób w tym 500 - 600 km w takim Kazachstanie czy innym Iranie to gwarantuję odwodnienie totalne po 200 km. Raz popełniłem ten błąd po czym nie mogłem sie wylać i trzeba było natychmiast walić elektrolity bo se odpiąłem rękawy w kurtce Rallye.
Zaraz, zaraz była mowa o wyjeździe na południe Europy a nie Stany i Irany. Tam bym tez nigdy meszu nie wziął.
Słabo mi się robi na to pitolenie o foliówkach i pomidorach. Akurat w upałach to zalewamy to wodą od środka i mamy extra chłodzenie a wtedy wentami regulujemy żeby nam nie było za zimno. Można psioczyć na Klima jak i na wszystko inne. W mojej ocenie kurtka Badlands jest nieporozumieniem z racji cholernej masy i sztywności konstrukcji, która w offie jedynie przeszkadza i tutaj rozwiązania Ruukki czy dwulaminaty Klima są dla usera przyjaźniejsze, dlatego kupiłem taki zamiast Badlands choć był w zbliżonej cenie. Oczywiście na wyprzy bo za regularną cenę to za cholerę bym tego nie kupił.
Zgadza się, że trzywarstwowe laminaty to jak kamizelka kuloodporna i ciężkie i sztywne. Dlatego ja opyliłem moje spodnie Cosmic od Rukki (3L Gore Pro) na rzecz dwuwarstwowych portek Rukka ROR z wyprzedaży na FC Moto. Co prawda angielskiej ulewy jeszcze w nich nie miałem okazji doświadczyć, ale będzie pewnie niejedna okazja :) Teraz zaczajam się na kurtkę ROR, która podejrzanie podobnie wygląda do BMW Rallye 3. Tyle, że mam ciutkę wątpliwości jak ta membrana sobie radzi z porządnym deszczem, bo właśnie nie było testów realnej wodoodporności spodni.
Dla mnie ważne było jedno, żadnych kondomów czy membran wpinanych.
Dokładnie...
radiolog
21.04.2021, 07:13
Dostałem w prezencie. Ale chyba w Klim Polska zanabyte.
Czy to model Override Jacket?
Dokładnie.
cena to 1000zł także możesz być zadowolonym.
Zadowolony jestem bo nie zmarzłem przy zerze a normalnie mam delirkę nawet z polarem czy kurtką pod spodem. Inna sprawa że jak wjechaliśmy w offa to szybciutko się tego musiałem pozbyć bo groziło przegrzanie.
Rafał Rs7
21.04.2021, 08:25
To w końcu wybrać laminat dwu czy trzy warstwowy.
Tak myśle ,że dwuwarstwowy.
Ja portki niszczę bardziej więc 3 laminat na dół i 2 laminat na górę wziąłem.
Ja na razie mam odwrotnie niż Emek, czyli 2 warstwy spodnie i 3 warstwy kurtka. Ale jak pisałem jest to raczej kwestia kolejności moich zakupów i pewnie skończy się na dwuwarstwowym laminacie kompletnie.
Rafał Rs7
21.04.2021, 08:33
Tylko boję się,że w trzywarstwowym się ugotuje .
Chyba,że się mylę.
radiolog
21.04.2021, 09:20
Tylko boję się,że w trzywarstwowym się ugotuje .
Chyba,że się mylę.
Wg mnie różnica jest głównie w sztywności, 2-warstwowy jest bardziej materiałowy, ale bardzie wrażliwy na przetarcia.
Główną zaletą Klima jest rozpinalność tej membrany, przy rozpięciu suwaków i przepływie powietrza się nie ugotuje.
radiolog
21.04.2021, 11:05
Tak ma KAŻDY 3-warstowy Gore Pro nie tylko Klim. Rukka, Dane, Rev'it i inni
Ale tylko Klim ma taki zakres wentylacji
Jeśli chodzi o kurtkę Klim to się zgodzę i w mojej wentylacja działa super. Wentylację w portkach lepiej przemilczeć.
consigliero
21.04.2021, 11:18
Być może tylko klim ma taki zakres wentylacji, ja jednak nie narzekam na zakres wentylacji w Enduroguard.
Ciekawe byłoby porównanie tego zakresu wentylacji, abstrahując od tej wartości, dla mnie istotnym czynnikiem była też rozmiarówka i kwestia dostępności o cenie nie wspomnę, bo dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają. Nie mam złudzeń że pewnie jest gorsza od klima, ale za jej produkcją stoi scholler ten od TT i swoich własnych rozwiązań, może jednak nie do końca jest to szajs. Co do przewiewnej kurtki typu mesh , to nigdy się tak nie wymęczyłem jak podczas wycieczki do Izraela w takiej kurtce.
O wentylacji w spodniach też złego słowa nie powiem
Rozmowę o grzanych ciuchach wydzieliłem do nowego wątku: http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=40086
Jest nowy, jeszcze droższy Badlands: https://www.klim.com/Badlands-Pro-A3-Jacket-4101-000. Według normy EN 17092-2 ma kategorię AAA. To już chyba lepiej się nie da. Można narzekać, krytykować i psioczyć :D
Grzechu2012
25.04.2021, 09:06
Jest nowy, jeszcze droższy Badlands: https://www.klim.com/Badlands-Pro-A3-Jacket-4101-000. Według normy EN 17092-2 ma kategorię AAA. To już chyba lepiej się nie da. Można narzekać, krytykować i psioczyć :D
o jasny gwint ale ładne :)
o jasny gwint ale ładne :)
Prawda? Też mi się podoba. Może czas spróbować ;)
Za 1.5 kola $ to można fajną wycieczkę zrobić 😉
Jarek_MTB
25.04.2021, 11:05
44FG szkoda ze w jednym tylko kolorze, ja preferowałbym jasny szary
Za 1.5 kola $ to można fajną wycieczkę zrobić 😉
1.5 koła to jeszcze bez spodni jedziesz :D
44FG szkoda ze w jednym tylko kolorze, ja preferowałbym jasny szary
Wiesz, myślę, że to troszkę może o to chodzić aby z daleka było po kolorze (jedynym) widać że to 'ten' zestaw ;)
A na poważnie - bardzo mi się podoba. Wygląda ładniej niż 'zwykły' Badlands Pro ale kwota faktycznie robi wrażenie. Z drugiej strony za najlepsze kombinezony skórzane (z poduszkami wprawdzie) też trzeba dużo zapłacić. Najważniejszy argument marketing Klima daje na tacy: w domu mówisz, że to przecież tylko chodzi o bezpieczeństwo ;)
Jarek_MTB
25.04.2021, 15:19
Klim ma już taki kolor w portfolio badlandsa
radiolog
25.04.2021, 15:37
Gwarancja nie wystarczy, potrzeba dodatkowe ubezpieczenie na tak drogi , a rak naprawdę przy szlifie jednorazowy outfit.
Cena porównywalna z companero z TT
Ale kolor fajniejszy jak Companero ;)
greenman
25.04.2021, 16:02
Kupujcie Panowie, ja sobie za 3-4 lata chętnie zmienię swoje używane BMW Rally, na używanego Klima za 1/3 ceny i wszyscy będą zadowoleni :D
Tego Klima akurat raczej byś nie chciał. Przygniótłby Cię do gleby i spowodował permanentnego garbia. :D
No chyba że coś się zmieniło i nie waży to tyle co wiadro kamieni.
radiolog
25.04.2021, 16:19
Tego Klima akurat raczej byś nie chciał. Przygniótłby Cię do gleby i spowodował permanentnego garbia. :D
No chyba że coś się zmieniło i nie waży to tyle co wiadro kamieni.
Pas nerkowy trochę odciąża hehe
To fakt. To ogólnie świetny patent.
To fakt. To ogólnie świetny patent.
gdyby uszyć taką kurtkę z odpowiednio grubej plandeki, wszyć zamki, wentylację, jakieś protektory to też byłoby na 100% nie przemakalne, masa i sztywność zbliżona a cena +/- 90% taniej....
te kurtki to najdroższa cerata jaką widziałem.
Pewien zamożny człowiek powiedział że ciul z jakością, liczy się logo. Kiedyś reklamówka z pewexu była dewizą bogactwa. I mało kto mógł w niej do szkoły zeszyty nosić :haha2: .
kristoch
25.04.2021, 18:37
Haha - i nadruk z tej reklamówki długo nie schodził...
Gwarancja nie wystarczy, potrzeba dodatkowe ubezpieczenie na tak drogi , a rak naprawdę przy szlifie jednorazowy outfit.
Cena porównywalna z companero z TT
Klim daje niby ochronę na 5 lat. Jeśli zaliczysz szlifa i masz na to papiery (raport policji) to przez 5 lat od zakupu możesz wymienić na nowy.
radiolog
05.07.2021, 17:59
Żadna gwarancja nie obejmuje uszkodzeń z własnej winy, chyba ze z OC sprawcy . Idąc Twoim tokiem myślenia w czwartym roku z premedytacja dodam z motocykla pięknie przedzierał sobie kurtke, wołam policję i już za chwile mam nowy gajerek
To nie 'pójście moim tokiem myślenia' a czytanie co jest napisane, do czego zachęcam przed udzieleniem się na forum:
https://www.klim.com/gear-protection-guarantee
Oczywiście Klim za każdym razem decyduje czy Ci wymieni ciuch czy nie. Oczekiwana jest oficjalna notatka policji aby móc zminimalizować naciagactwo ale nigdzie nie jest napisane, że w wypadku nie może być Twojej winy. Wyłączne, że odmówią jeśli jechałeś niezgodnie z przepisami lub pod wpływem.
Myślę, że mało jest takich osób, które specjalne wypierdzielą się aby se wymienić ciuchy w czwartym roku. Chyba, że pójdą Twoim tokiem myślenia.
Jarek_MTB
05.07.2021, 22:47
Oficjalna notka policji jest gwarancją bycia trzeźwym i podstawą do rozpatrzenia wymiany gwarancyjnej, gwarancji nie podlega zuzycie/starzenie sie materiału a przetarcie w wyniku szlifu po asfalcie bo producent gwatantuje odporność w tej kwestii.
hghnw4va8Jw
radiolog Przeczytaj pierwszy komentarz pod filmem
Wymieniono mu spodnie w klim bo obejmowala je gwarancja a kurtke mial z wczesniejszego okresu ktory nie byl objety gwarancja ale dostal zwrtot z ubezpieczenia.
Reasumujac jesli kupimy kurtke teraz jest ona objeta gwarancja 5 lat na takie uszkodzenia i komplet zostanie naprawiony lub wymieniony na nowy jesli naprawa bedzie bezsensowna
Zdaje się ze Rukka ma podobną gwarancję...
Kupiłem to Badlands Pro A3. Kurtkę dorwałem na FC Moto a spodnie w moim rozmiarze ściągałem z UK. Inaczej nie szło tego dostać. Generalnie jest mega problem z ciuchami. Nie tylko z Klimem. Wybieram się na początku sierpnia na TET wschód i północ. Będę testować.
Koledzy-użytkownicy pytanie następujące bo albo nie doczytałem albo przeoczyłem: czy Carlsbad, a Badlands w drugiej kolejności to kufajki, w których idzie cisnąć przy 5st.C? Nie przypizga po kostkach? kurtka+membrana+podpinka to był zestaw jaki się brało dotychczas. Teraz widzę producenci, którzy mnie interesują (Klim czy Scott) odchodzą od 3 warstw.
Jak to się sprawuje?
W samej kurtce mnie zimno jest. Zakładam takie coś i do zera gra muzyka.
https://klim-polska.pl/wp-content/uploads/2020/11/3391-000_Asphalt_03.jpg
Ok dzięki Emek.
Mam jasność zatem.
radiolog
09.09.2021, 14:27
Jak jesZcze zimniej to zamiast tego, zakładam podgrzewana elektrycznie, myślę , że taka przyda się pod koniec września w Alpach
A ja zakladam sweter merino :)
Wprawdzie jeszcze nie jechałem w Badlands jak było zimno bo zanabyłem latem ale patrząc na konstrukcję zgadzam się z kolegami przedmówcami. Ja też bym szedł w stronę tego mid-layer, które pokazał Emek. Klim ma jeszcze coś takiego co poleca pod Gore (https://www.klim.com/Maverick-Down-Jacket-3335-000?color=1171). Zależy gdzie chcesz w tym jeździć. Moim zdaniem puchowe nie nada się w offie - będzie za ciepłe i za mało oddychające, ale po czarnym będzie git jako warstwa ocieplająca. Ciężko się ubrać jak się chce jechać w off jak jest zimno. Bez przebierania się chyba się nie da (cieplej na dojazdówkę a potem zrzucasz zanim wjedziesz w off). Doceniłem Klima za ten przepastny krój, bo to jest pomyślane pod kątem offa i jazdy na stojąco. Masz na tyle miejsca w tym ciuchu, że nie krępuje ruchów i nie opina jak rurki a wyobrażam sobie, że jeśli się zrobi zimno spokojnie zmieścisz pod spodem nawet futro z norek ;)
Wprawdzie jeszcze nie jechałem w Badlands jak było zimno bo zanabyłem latem ale patrząc na konstrukcję zgadzam się z kolegami przedmówcami. Ja też bym szedł w stronę tego mid-layer, które pokazał Emek. Klim ma jeszcze coś takiego co poleca pod Gore (https://www.klim.com/Maverick-Down-Jacket-3335-000?color=1171). Zależy gdzie chcesz w tym jeździć. Moim zdaniem puchowe nie nada się w offie - będzie za ciepłe i za mało oddychające, ale po czarnym będzie git jako warstwa ocieplająca. Ciężko się ubrać jak się chce jechać w off jak jest zimno. Bez przebierania się chyba się nie da (cieplej na dojazdówkę a potem zrzucasz zanim wjedziesz w off). Doceniłem Klima za ten przepastny krój, bo to jest pomyślane pod kątem offa i jazdy na stojąco. Masz na tyle miejsca w tym ciuchu, że nie krępuje ruchów i nie opina jak rurki a wyobrażam sobie, że jeśli się zrobi zimno spokojnie zmieścisz pod spodem nawet futro z norek ;)
A ja ci powiem jeszcze raz że wełna wełna i wełna. Wełna grzeje , wełna oddycha i wełna świetnie transportuje pot. Koszulka i bluza/sweter z merino robią robotę. Tak na marginesie na wyjazdy Moto ubieram się od pewnego czasu cały w merino to jest gacie skarpety koszulka kalesony itd. gdy nie ma warunków na kompiel człowiek czuje się Świerzno znacznie dłużej niż przy bawełnie
Dubel popieram cię w całości. Ja również od dłuższego czasu wybieram w większości merino. Komfort termiczny jaki daje taka naturalna odzież jest bezcenny. Również do turystyki pieszej po górach.
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
Dubel popieram cię w całości. Ja również od dłuższego czasu wybieram w większości merino. Komfort termiczny jaki daje taka naturalna odzież jest bezcenny. Również do turystyki pieszej po górach.
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
U nas merino jest popularne bardzo nawet córka od urodzenia używa i bielizny takowej posiada najwięcej. Mam różne gramatury by dopasowywać odpowiednio do aktywności jakie mam zamiar robić . Na Moto podwójny zapłon 250 a na wycieczki w góry 150. Ważne też by umieć dobrać odpowiednie warstwy ale to już inny temat
To ma sens, ale czy jak długo jedziesz po czarnym jak jest zimno (okolice np 5 stopni) to ci wystarcza merino pod kurtką?
To ma sens, ale czy jak długo jedziesz po czarnym jak jest zimno (okolice np 5 stopni) to ci wystarcza merino pod kurtką?
Kto szuka merino +sweter merino
aadamuss
11.09.2021, 15:41
Czytasz moje wyszukiwania :-) Niestety nic nie znalazłem w PL. Używam zwykłego swetra wełnianego i też się sprawdza/ nie śmierdzi.
Podaj jakiś link gdzie sprzedają swetry merino.
radiolog
11.09.2021, 16:13
A ja ci powiem jeszcze raz że wełna wełna i wełna. Wełna grzeje , wełna oddycha i wełna świetnie transportuje pot. Koszulka i bluza/sweter z merino robią robotę. Tak na marginesie na wyjazdy Moto ubieram się od pewnego czasu cały w merino to jest gacie skarpety koszulka kalesony itd. gdy nie ma warunków na kompiel człowiek czuje się Świerzno znacznie dłużej niż przy bawełnie
Wole wyjazdy na których jest codziennie dostęp do wody. Jazda bez mycia i w jednym ciuchu wywołuje u mnie obrzydzenie.
Przy 5 stopniach i 6 godzinnej jeździe samo merino nie starczy , nie pisze o tutejszych „twardzielach” , tylko normalnych kowalskich
Czytasz moje wyszukiwania :-) Niestety nic nie znalazłem w PL. Używam zwykłego swetra wełnianego i też się sprawdza/ nie śmierdzi.
Podaj jakiś link gdzie sprzedają swetry merino.
Ja mam sweter firmy Egga DeVold tyle że widzę że model ten już wycofany , aktualny to Nibba tu przykład https://www.bike24.com/p2485992.html
Występuje z stujka i kapturem . Do tego latem polecę cienkie merino 160-180 dedykowane dla biegaczy ( Devold Brezzer) a na chłodek DeVold Expedition 250gr. w dwóch warstwach .
Radio ja też nie za bardzo lubię chodzic spać bez prysznica ale czasem się nie da jeśli chcesz nocować w dziczy. Zanim będziesz krytykował kup se gacie, skarpety i koszulkę z 100% merino , przetestuj a może zrozumiesz o czym mówię.
Ja latając po Norge w klimie jeszcze nie zmarzłem a pod kurtka mam max 2 warstwy, pod spodniami jedna.
A ja uparcie pod takiego Badlands'a i inne ubranie polecę to co już było omawiane kiedyś:
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=40086
radiolog
11.09.2021, 22:05
Mam dwie bluzy Merino od Emka , nie ma szans żeby wystarczyła , ale mam kolegę , co przy +2 chodził w krótkim rękawku u tez mu było ciepło , nie znaczy ze jest to rozwiązanie najlepsze dla wszystkich.
Pot tez wędruje tak samo i merino po kilku dniach capi tak samo , jak bawełna.
aadamuss
11.09.2021, 22:43
Dziękuję za link.
Kwestia potu i zapachu - każdy ma inaczej. U mnie wełna używana najdłużej jest zdatna do użycia.
Czysta bawelna też nie wypada źle. Najgorzej sportowe syntetyki - te sa chyba tylko na trening i do prania.
Mam dwie bluzy Merino od Emka , nie ma szans żeby wystarczyła , ale mam kolegę , co przy +2 chodził w krótkim rękawku u tez mu było ciepło , nie znaczy ze jest to rozwiązanie najlepsze dla wszystkich.
Pot tez wędruje tak samo i merino po kilku dniach capi tak samo , jak bawełna.
Emek sprzedaje koszulki nie bluzy, jeśli dobrze pamiętam to 190g/M2 co ma się nie jak do ciuchów o których ja mówię. Merino po kilku dniach capi tak samo jak bawełna po JEDNYM dniu, ale uważaj nie trzeba go prać a dobrze wywietrzyć i będzie pachniało jak Świerzno wyciągnięte z pralki . Ogólnie merino nie lubi prania ;)
radiolog
12.09.2021, 07:34
Mówisz wietrzyć , nie prać, No cóż to nie moja bajka
Mówisz wietrzyć , nie prać, No cóż to nie moja bajka
Prać gdy zachodzi potrzeba, nie dla zasady.
hej!
klim latitude drugie w życiu pranie w pralce i odblaski już nie przeżyły, jakby ktoś chciał zrobić to samo to podaję parametry:
1.temperatura prania 30st.C
2.bez wirowania
3.program syntetyki
4.środek to NIKWAX PŁYN DO PRANIA KURTEK TECH WASH
teraz będę mniej widoczny, trzeba będzie dokupić kamizelkę odblaskową, która i tak miałem kupić więc spoko ;)
sroki za sarkazm, ale wygląda na to i to wszystko tylko american dream i nie ma nic wspólnego z realem.
Tego badziewia nie można zbyt długo prać, typowy program to ok 90min. i myślę, że 30 to max albo od razu dać sobie spokój z praklą i dać do pralni chemicznej.
radiolog
02.09.2022, 19:43
hej!
klim latitude drugie w życiu pranie w pralce i odblaski już nie przeżyły, jakby ktoś chciał zrobić to samo to podaję parametry:
1.temperatura prania 30st.C
2.bez wirowania
3.program syntetyki
4.środek to NIKWAX PŁYN DO PRANIA KURTEK TECH WASH
teraz będę mniej widoczny, trzeba będzie dokupić kamizelkę odblaskową, która i tak miałem kupić więc spoko ;)
sroki za sarkazm, ale wygląda na to i to wszystko tylko american dream i nie ma nic wspólnego z realem.
Tego badziewia nie można zbyt długo prać, typowy program to ok 90min. i myślę, że 30 to max albo od razu dać sobie spokój z praklą i dać do pralni chemicznej.
Reklamuj, jak na gwarancji. Mnie odeszły dopiero przy suszeniu
90 min na outdoor?
90 min na outdoor?
nie wiem, ale długość prania nie ma znaczenia, może faza księżyca bardziej.
30min w modelu badlands i było tak samo,
oczywiście leje na wygląd, bardziej idzie o widoczność jak człowiek wraca do namiotu nie trzymając się równo drogi. Może problem jest w środku chmicznym.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.