View Full Version : xr 250 85r co to moze byc?
Cześć,
Ostatnio tak oglądam sobie swoja xr 250, która wyciągnałem po długim czasie z odmętów garażu i zauważyłem koło wałka kickstartera taka dzwigienke, jest w niej miejsce na linke. Czy ktoś wie co to jest i do czego to służy?
To ma byś połączone linką z dekompresatorem, takie autodeko.
Linke od dekompresora recznego mam podpięta na górze przy pokrywie zaworów i nie ma tam zadnej dodatkowej linki.
Bieg wsteczny :D
To żart, ale niektóre australijskie modele CT110 mialy reduktor
Zajebisty motorek i kolor ten sam
A wiesz Franz, że szykuje się jego następca?
91495
Linke od dekompresora recznego mam podpięta na górze przy pokrywie zaworów i nie ma tam zadnej dodatkowej linki.
Zauważ że linka od deko idzie w dół. Tam jest automatyczny dekompresator, zauważ że jak naciskasz kickstarter to ta dźwigienka się porusza.
A wiesz Franz, że szykuje się jego następca?
91495
Nastepca już od dawna jest.
Tyle że nie exportowany do Europy - nie mylić z Super Cub 125
Rzeczywiscie przy dekompresorze mam miejsce na druga linke, która powinna isc własnie tam koło kickstartera. Czyli te hondy miały reczny i automatyczny dekompresor? musze podpiać tą linke i zobaczyc czy łatwiej bedzie ja zapalac.
Ręczny deko jak podaje producent służy do ewentualnego odpalania moto z pychu.
Ten przy kopniaku działa automatycznie.
Wrzucam pare zdjęć co by sie pochwalic tą zacną maszyna:)
Ciacho-maszyna panie Ciacio. Mam podobne, ale 350ki niepopularne w Europie. XR350'83 I XL350'85. One na poły z 250-kami były poligonem doświadczalnym do stworzenia panzerenduromaszin XR400.
Obie rozebrałem do majtek i nawet złożyłem. XR jako terenowy bardziej motor, ma dwie linki - od kopniaka i z kierownicy, bo pojazd był przewidziany do przewracania. Czyli zalania, toteż na kierownicy jest wajcha odprężnicza, by umożliwić pchanie, ciągnięcie czy inne osuszanie gara, a koło kopniaka druga, by normalnie palić bez kontuzji stawu skokowego.
XL nie ma wajchy na kierownicy, bo soft enduro nie jest przeznaczone do codziennego kładzenia w poziomie. Wiąże się to z tym, że dźwignia odprężnika w głowicy ma jedno ucho na linkę a nie dwie. Za to XL ma na kierze dźwignię ssania, którą XR ma na gaźniku.
https://photos.app.goo.gl/9bmd94dwnrWGP2PPA
Masz moze jakies zdjecia tego mocowania na dwie linki przy odprezniku?
W ttr bym sobie cos takiego zrobil.
Mam galerie standardowe z remontów
XL https://goo.gl/photos/SmcpbnDx3VwPRzsb8
XR https://goo.gl/photos/najUdNZTiR8kTBVJ8
Ale żeby coś dokładnie pokazać to trzeba przyjrzeć dyski a mam ich kilka... Nie wiem co chcesz uzyskać dokładne wymiary by to wytoczyć czy co?
Pogladowe zdjecie wystarczy jak zapiete sa dwie linki do jednej dzwigni odpreznika.
Tam nie ma filozofii. Dolne ucho jest ciągnięte w tył przez linkę kopniaka, górne do przodu drugą. Pancerze opierają się o blaszki. Dolna przykręcona szpilką, górna na głowicy. Można sobie to dorobić jak brakuje. Wyregulować i śmiga. Linki ja dorabiałem, mam chyba wymiary jak byś chciał.
Pieknie zrobione fury! Myśle zabrać sie za taka renowacje w zime. Ogolnie jestem zachwycony tym sprzętem, lekki, mocy tez ma dość.. Kiwaczka , łożyska wachacza , wszędzie sa smarowniczki. Czemu teraz już tak nie robia.. Należy mu sie remoncik, zeby było co pokazywać przyszłym pokoleniom:D
Tygrys 74
01.11.2019, 18:41
Cześć kol Kurol po prostu wyrzuć tę linkę od kopniaka i zrób jedna z kiery ( widziałem taka ttr na tukanie ) po co dublowac w xr mam tylko z kiery i jest ok.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.