View Full Version : Chlewik dla Dzików, czyli "Wątek o motocyklach marki KTM powyżej 690 cm sześciennych"
mirkoslawski
06.07.2019, 12:41
"Zawsze chciałem, mieć takie coś" - to niemal cytat z piosenki Blendersów ale to określenie tego, co siedziało mi w głowie już dawno. I w sercu chyba też.
Ale czy to będzie miłość długa czy tylko gorący romans - tego jeszcze nie wiem bo na razie uczucie, jest adrenalina, jest "to coś" ale...no właśnie - boję się, że charakter mojego DZIKA w właściwie LOCHY (bo jestem hetero a w końcu mowa o romansach także ten...:D) jest fantastyczny ale...o ja pierd...le - wszystkie DZIKI, którymi jeździłem dotychczas (sorki :vis:) w porównaniu do mojej LOSZKI to były jakieś co najwyżej świnki morskie. Jest w 100% 0-jedynkowa od 3 biegu w dół i poniżej 3 tyś obrotów albo ogień albo szarpanie! Ale za to powyżej 3 tyś zaczyna się przyspieszanie poprzez połączenie neuronów mnie i LOCHY - wczoraj wracałem z Wawy i była noc, chciałem jak najszybciej więc trochę powyprzedzałem ale się przestraszyłem, bo jechałem 90 na "piątce", chciałem wyprzedzić i myślę, że pewnie wystarczy 120 km/h, żeby to zrobić a tu już mam 130 km/h????No qwa jak????
Sorki ale się ekscytuję jak piesek, który pierwszy raz w życiu widzi kostke Dentistax czy jakoś tak :haha2:
Dzisiaj moja "standardowa" trasa, zabrałem Lochę tam, gdzie jej poprzedniczki ale...nie - to Ona mnie tam zabrała, szybciej i z 100 razy większymi emocjami niż jakikolwiek motocykl wcześniej!
Nie było wygodniej, nie wiem, czy najszybciej (bo się jej boję jeszcze i się poznajemy, i opona z tyłu dualowa...boję się Jej!) ale na pewno było z eksplozją endorfinową w każdym znanym mi doskonale, wcześniej nudnawym odcinku i zakręcie, który teraz był jak PamirHighway :haha2:
Żeby nie było tylko kolorowo - kupiłem moto z śmiesznie małym przebiegiem i w "podobno" super stanie ale dzisiaj polał ze zbiorniczka wyrównawczego płynu trochę...kilka razy...fakt - było w zbiorniczku po rozgrzaniu moto tuż pod max, na zimnym w połowie i może to ale zobaczymy. Właśnie odlałem płynu tuż nad minimum i jutro kolejne testy :Thumbs_Up:
I zgubiłem śrubkę od czachy - albo poprzedni właściciel :haha2:
Trochę jej się boje...ale jest niesamowita ta moja Locha :D
Ale radość bije z tekstu :) Baw się dalej :)
Gratulacje
Gratulacje! Niech Cię cieszy jak najdłużej! Byle bezpiecznie bo to narwany sprzęt :-)
Nosiłem się z zamiarem zmiany DL1000 na coś lżejszego nieco, terenowego i może bardziej jednoosobowego. Myślałem o dziku w zwykłej wersji bo jestem kurdupel ale to chyba dla mnie zbyt radykalny motocykl:)
Najpierw może sprzedam DLa, pewnie tu na forum wstawię bo dobry sprzęt w trasę we dwoje. U mnie predzej skończy się na XT660R z której jak pamietam Ty nie byłeś zadowolony? Co tam Ci nie pasiło że tak szybko jej się pozbyłeś Mirku?
Pozdrawiam
Zimny
mirkoslawski
06.07.2019, 13:41
Ale radość bije z tekstu :) Baw się dalej :)
Gratulacje
Dzięki :D
Gratulacje! Niech Cię cieszy jak najdłużej! Byle bezpiecznie bo to narwany sprzęt :-)
Nosiłem się z zamiarem zmiany DL1000 na coś lżejszego nieco, terenowego i może bardziej jednoosobowego. Myślałem o dziku w zwykłej wersji bo jestem kurdupel ale to chyba dla mnie zbyt radykalny motocykl:)
Najpierw może sprzedam DLa, pewnie tu na forum wstawię bo dobry sprzęt w trasę we dwoje. U mnie predzej skończy się na XT660R z której jak pamietam Ty nie byłeś zadowolony? Co tam Ci nie pasiło że tak szybko jej się pozbyłeś Mirku?
Pozdrawiam
Zimny
Marcinie :D
Dla mnie XT 660 R zwyczajnie było za małe (niewygodny kąt podnóżki-siedzenie-kierownica), nie wspomnę nawet o tym, że podwyższyłem wysoką kierownicę o 5 cm i i tak było o 3 za mało aby mi się wygodnie i dobrze latało. No i zawieszenie, szczególnie przód - dopiero proloadjustery pomogły z napięciem sprężyn bo tak przy moich powiedzmy 110 kg dobijały notorycznie.
Poza tym - nie miałem zastrzeżeń :Thumbs_Up:
Aaa... no widzisz Mirek, ty chyba rosły chłop jesteś :) bo dla mnie przy całych 172 chyba powinno być w sam raz?
Ogólnie ta XT660R to ciekawy motocykl który na co nieco pozwala i nie zabija ceną. Tyle tylko że po litrowym DL to mogę czuć deficyty mocy na czarnym...
mirkoslawski
06.07.2019, 14:01
Aaa... no widzisz Mirek, ty chyba rosły chłop jesteś :) bo dla mnie przy całych 172 chyba powinno być w sam raz?
Ogólnie ta XT660R to ciekawy motocykl który na co nieco pozwala i nie zabija ceną. Tyle tylko że po litrowym DL to mogę czuć deficyty mocy na czarnym...
może tak być właśnie jak mówisz - według mnie to moto dla kierownika do 180 cm wzrostu:Thumbs_Up:
Gratulacje!!
Miałem bardzo podobne odczucia po przesiadce na Lochę! Dodatkowo czasem odnoszę wrażenie że reakcja na gaz jest losowa :lol8:
Wyciek ogarnij i niech cię wozi szybko i bezpiecznie :)
Jabys miał jakieś rozterki to dzwoń śmiało, może będę umiał pomóc!
No i musimy się gdzieś razem wybrać!
mirkoslawski
06.07.2019, 17:13
Gratulacje!!
Miałem bardzo podobne odczucia po przesiadce na Lochę! Dodatkowo czasem odnoszę wrażenie że reakcja na gaz jest losowa :lol8:
Wyciek ogarnij i niech cię wozi szybko i bezpiecznie :)
Jabys miał jakieś rozterki to dzwoń śmiało, może będę umiał pomóc!
No i musimy się gdzieś razem wybrać!
Dzięki!
Może jesień i Motomyczki na początek? :D
Tomas_XRV
06.07.2019, 17:34
Gratulacje. Z takim przebiegiem to masz motocykl na lata. Dźwięk lc8 na akrapach poprostu poezja
Czarek40
06.07.2019, 17:56
może tak być właśnie jak mówisz - według mnie to moto dla kierownika do 180 cm wzrostu:Thumbs_Up:
A ja kiedyś miałem 171cm teraz po schorzeniu kręgów 169cm a i wiek zaraz 5tka z przodu i dużego kata na razie nie mam zamiaru zmieniać (dla odmiany mój jest biały 2013) Kielce blisko może kiedyś razem polatamy, mam dwa całych kół z oponami ostrymi, i drugi kpl. nowe na szosę Michelin ANAKEE ADVENTURE. Możesz potestować.
Piękna sztuka. Niech cieszy właściciela jazdą, a nie samym oglądaniem.
Pzdr
Jac
Gratuluję!
Ciekawe czy zadomowi się u Ciebie na dłużej :p
Dzięki!
Może jesień i Motomyczki na początek? :D
No to umówione!
mirkoslawski
06.07.2019, 18:40
Gratulacje. Z takim przebiegiem to masz motocykl na lata. Dźwięk lc8 na akrapach poprostu poezja
Dzięki! To prawda - dźwięk jest genialny :)
A ja kiedyś miałem 171cm teraz po schorzeniu kręgów 169cm a i wiek zaraz 5tka z przodu i dużego kata na razie nie mam zamiaru zmieniać (dla odmiany mój jest biały 2013) Kielce blisko może kiedyś razem polatamy, mam dwa całych kół z oponami ostrymi, i drugi kpl. nowe na szosę Michelin ANAKEE ADVENTURE. Możesz potestować.
Super - z przyjemnością!
Piękna sztuka. Niech cieszy właściciela jazdą, a nie samym oglądaniem.
Pzdr
Jac
Dzięki! Taki mam plan, żeby latać :D
Gratuluję!
Ciekawe czy zadomowi się u Ciebie na dłużej :p
Małgonia...tego to nie wiedzą nawet najstarsi górole :D
No to umówione!
:Thumbs_Up:
Dobrze, że nie tylko ja mam takiego świra na punkcie LC8! Ja jak wsiadłem to był duży szok. Naczytałem się i naoglądałem, byłem ciekaw jak wyjdzie to w bezpośredniej konfrontacji. Było lepiej niż się spodziewałem. Pozycja,zawieszenie,reakcja na gaz, wygląd. Banan nie schodzi z ryja od dnia zakupu.
Gratulacje, niech cieszy!!
Ja dziś też na pożyczonym pół dnia, ale zapierrrrra...lllla.
talar185
06.07.2019, 22:28
Ubiegłeś mnie miałem co wziąć .
mirkoslawski
06.07.2019, 23:34
Dobrze, że nie tylko ja mam takiego świra na punkcie LC8! Ja jak wsiadłem to był duży szok. Naczytałem się i naoglądałem, byłem ciekaw jak wyjdzie to w bezpośredniej konfrontacji. Było lepiej niż się spodziewałem. Pozycja,zawieszenie,reakcja na gaz, wygląd. Banan nie schodzi z ryja od dnia zakupu.
Gratulacje, niech cieszy!!
Bardzo dziękuję :)
Ja dziś też na pożyczonym pół dnia, ale zapierrrrra...lllla.
Tylko Ty na Rce - to zapierd...a jeszcze bardziej niż moja Locha, która
zapier...a jakby ktoś jej promocje w sklepie kończył :D
Ubiegłeś mnie miałem co wziąć .
Graty Mirko. Elegancki dzik, akrapy robią zajebistą robotę. Musimy się umówić na jakiś weekend.
mirkoslawski
07.07.2019, 04:35
Graty Mirko. Elegancki dzik, akrapy robią zajebistą robotę. Musimy się umówić na jakiś weekend.
Dzięki :Thumbs_Up:
muszel72
07.07.2019, 06:46
Gratki Mirko!!!
Pattryk, jesteś gdzieś w rejonie GPU? Masz może ze sobą swoją Tereskę co ją chcesz sprzedać? Być może jest chętny ale właśnie z tej okolicy. Pzdr
mirkoslawski
07.07.2019, 08:06
Gratki Mirko!!!
Pattryk, jesteś gdzieś w rejonie GPU? Masz może ze sobą swoją Tereskę co ją chcesz sprzedać? Być może jest chętny ale właśnie z tej okolicy. Pzdr
Dzięki :)
A jaki jest ten przebieg ? Gratuluje! Sam sie zastanawjam nad zmiana na lc8.
Marcinnn6
07.07.2019, 09:01
A powiedz tankbak nie przeszkadza Ci w jeździe na stojąco? Bo jak zakładam torbę do huski , to na stojąco jest niewygodnie bo poprostu przeszkadza.
Gratuluję zakupu.
bukowski
07.07.2019, 09:14
Ogólnie ta XT660R to ciekawy motocykl który na co nieco pozwala i nie zabija ceną. Tyle tylko że po litrowym DL to mogę czuć deficyty mocy na czarnym...Miałem xt660x (czyli wersja supermoto) i przy moim wzroście 177 była ciut za wysoka. Fajny motor, zestrojenie pierwszych trzech biegów plus charakterystyka dużego singla = dużo emocji.
Ale była niewygodna w trasie, duże wibracje, twarda kanapa, brak jakiejkolwiek ochrony przed wiatrem, także jechalo się tym max 120 i nie dłużej niż 3-4 godziny.
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
bukowski
07.07.2019, 09:16
zajefajny!
Gratki Mirko!!!
Nie. Okolice Rzeszowa.
muszel72
07.07.2019, 10:12
Ok, bo po blachach tego kata wnioskowałem, że jesteś gdzieś koło mnie. Pzdr
mirkoslawski
07.07.2019, 11:06
Dzisiaj testy, które odbyłem przyniosły efekt pozytywny, bo dzięki pewnemu Poznaniakowi na "K" i jego instrukcji telefonicznej, odpowietrzyłem układ chłodzenia i zresetowałem kompa (Kuba - :bow::bow:).
Dzisiaj, po 100 km i powyższym efekt jest następujący:
1) Płynu nie wywala - wszystko pięknie :D
2) Po resecie ustawień kompa reakcja na rolgaz jest jakby płynniejsza i jakby mniej agresywniej oddaje moc ale...
Nadal jest jak Dzika Locha!:at::at::at::at::dizzy::dizzy::dizzy::D:D:D
A jaki jest ten przebieg ? Gratuluje! Sam sie zastanawjam nad zmiana na lc8.
Wziąłem go przy 17700 km - teraz ma 18200 :D
A powiedz tankbak nie przeszkadza Ci w jeździe na stojąco? Bo jak zakładam torbę do huski , to na stojąco jest niewygodnie bo poprostu przeszkadza.
Gratuluję zakupu.
Dzięki Marcin. Na razie nie przeszkadza za bardzo bo i jakiegoś specjalnego offa nie robiłem więc nie było za specjalnie potrzeby głębiej nad zbiorniki się przesunąć ale tak jak mówisz - do komfortowego offowania trzeba będzie go zdjąć.
zajefajny!
Dzięki :D
aadamuss
08.07.2019, 00:11
Jak płyn wywala to nie jest dobrze - oby to odpowietrzanie pomogło. Gratuluję zakupu :-)
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
mirkoslawski
08.07.2019, 08:01
Jak płyn wywala to nie jest dobrze - oby to odpowietrzanie pomogło. Gratuluję zakupu :-)
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Tak jak pisałem wcześniej - odpowietrzenie pomogło definitywnie. Płyn ładny, czysty i klarowny, temperatura w normie (4 kreski)...wczoraj ponad 100 km testów i jest sucho poza zbiorniczkiem, stan płynu w nim też w porządku. To 990 więc problem z głowicą (brak podkładek na śrubach) poprawiony fabrycznie z tego co wiem no ale jak to w życiu, zobaczymy :D
mirkoslawski,
gratulacje, piękny sprzęt :Thumbs_Up:
Było już pierwsze dźwiganie z gleby, targanie z bagna? Łatwiej niż afryczkę? :)
Mirek, jak Cię czytam to się zastanawiam czy jednak błędu nie zrobiłem ;-)
No ale widzę, że poszedł w godne ręce.
A śrubkę pewnie sam zgubiłeś :-p
No i wrócił chłop wreszcie do świata żywych :) gratuluję świniaka tfuu lochy :)
Gratulacje! Znalazł knur knura :)))
mirkoslawski
08.07.2019, 19:44
mirkoslawski,
gratulacje, piękny sprzęt :Thumbs_Up:
Było już pierwsze dźwiganie z gleby, targanie z bagna? Łatwiej niż afryczkę? :)
Dzięki :) Gleby jeszcze nie było ale wydaje się lżejszy od Królewny (przez niżej położony środek ciężkości. Zawieszenie jest o zylion razy lepsze niż w AT a więc wcale nie łatwo o glebę :D
Mirek, jak Cię czytam to się zastanawiam czy jednak błędu nie zrobiłem ;-)
No ale widzę, że poszedł w godne ręce.
A śrubkę pewnie sam zgubiłeś :-p
Dobra dobra - chciałeś na śrubce zaoszczędzić -pewnie na allegro wystawiłeś! :haha2:
No i wrócił chłop wreszcie do świata żywych :) gratuluję świniaka tfuu lochy :)
:D:Thumbs_Up:
Gratulacje! Znalazł knur knura :)))
Knur może i znalazł - ale jak już, to Laskę, tfu - Loszkę :D
Rotfl!
Małgonia - nie ogarniam...zapytam syna bo on łatwiej ogarnia te młodzieżowe skróty :D
Małgonia - nie ogarniam...zapytam syna bo on łatwiej ogarnia te młodzieżowe skróty :D
Ciekawe czy zna, bo ten skrót ma ze dwadzieścia parę lat - jest z czasów gdy wdzwaniało się modemem na 0202122 (chyba) ;)
Piękny masz ten motek. Gratulacje.
Mygosia ma rację - o Rotfl, to nie syna a raczej ojca zapytaj jeśli Ciebie ominęło :D
To z czasów długo przed emotikonkami :D
i działało na gg, <rotlf> - no ale to też prehistoria :)
mirkoslawski
08.07.2019, 23:06
Zamiast się mądrkować, nie można napisać o co chodzi???
:haha2:
No Miro - miał nie mieć, a ma, Zimny zmienia - czyli wraca stare :D:D. Teraz to sobie ochraniacze kup BDB :D:D
bukowski
08.07.2019, 23:26
Mirko, gugla Ci odcięli, w Chinach siedzisz?
Rolling On The Floor Laughing - znaczy że sikasz po gaciach ze śmiechu.
Przydawały się jeszcze BRB (Be Right Back) czy plonk (jak to kiedyś mówiono, jest to dźwięk jaki wydaje lamer spuszczany do killfile - czyli na dzisiejsze coś jak "ban", tylko osobisty).
ech, dziadek ze mnie.
oo, "plonk" to było silne zaklęcie :) Już zapomniałem :)
Widzę , że się stare dobre czasy gg chłopakom przypomniały :)
rotfl - http://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gif
mirkoslawski
09.07.2019, 07:07
No Miro - miał nie mieć, a ma, Zimny zmienia - czyli wraca stare :D:D. Teraz to sobie ochraniacze kup BDB :D:D
Nawet gacie mam z ochraniaczami zakupione :D:haha2:
Mirko, gugla Ci odcięli, w Chinach siedzisz?
Rolling On The Floor Laughing - znaczy że sikasz po gaciach ze śmiechu.
Przydawały się jeszcze BRB (Be Right Back) czy plonk (jak to kiedyś mówiono, jest to dźwięk jaki wydaje lamer spuszczany do killfile - czyli na dzisiejsze coś jak "ban", tylko osobisty).
ech, dziadek ze mnie.
:Thumbs_Up::D wreszcie ktoś się ulitował nad "analfabetą GG" :haha2:
oo, "plonk" to było silne zaklęcie :) Już zapomniałem :)
Ich wise nicht, ich habe kopf schmerzen :dizzy::haha2:
rotfl - http://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gif
I Ty też? Przecież Ty to starszy jesteś nawet ode mnie :haha2::D
bukowski
09.07.2019, 07:29
rotfl - http://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifGG?
dzieciaku...
dzieciaku...
miód na moje uszy :):D:D:D
GregoryS
09.07.2019, 08:09
GG a raczej "SMS Express" to juz nowa epoka, wczesniej IRC byl niepodzielnym krolem ! Pozniej "Swiatowi" ICQ uzywali, i sluchali "empetrojek" na winampie :)
GG a raczej "SMS Express" to juz nowa epoka, wczesniej IRC byl niepodzielnym krolem ! Pozniej "Swiatowi" ICQ uzywali, i sluchali "empetrojek" na winampie :)
o fffaktycznie :) cholera to było tak dawno , że zupełnie o tym zapomniałem :)
Przepraszam za ciągnięcie wątku wybitnie pobocznego: taki bardzo stary nie jestem (rocznik '75 ;)) ale coś mi świta jeszcze z epoki wdzwaniania modemem i zostawiania wpisów na tablicach BBS :)
bukowski
09.07.2019, 08:52
GG a raczej "SMS Express" to juz nowa epoka, wczesniej IRC byl niepodzielnym krolem ! Pozniej "Swiatowi" ICQ uzywali, i sluchali "empetrojek" na winampie :)icq było parę lat przed GG, a GG było pierwszym komunikatorem, do którego dobrala sie gimbaza.
choć pamiętam jeszcze BBS i Gophera, to początkiem socialu był Usenet (czyli grupy dyskusyjne oparte o NNTP) oraz ICQ właśnie.
No cóż rzec... czekamy teraz na wielkie przygody na tym wielkim motocyklu.
chyba juz starszy od węgla jestem bo nie jarzę tych textów:)- tak czy siak mirkosławski witaj w gronie pomarańczowej zarazy:):) - powiedz tylko czy Twoja locha jest z abs-em a jeśli tak to jak sobie radzisz z wyłączaniem przed wjazdem w teren? (tzn pamiętasz o tym?)
pzdr
mirkoslawski
09.07.2019, 20:04
No cóż rzec... czekamy teraz na wielkie przygody na tym wielkim motocyklu.
I ja czekam ;)
chyba juz starszy od węgla jestem bo nie jarzę tych textów:)- tak czy siak mirkosławski witaj w gronie pomarańczowej zarazy:):) - powiedz tylko czy Twoja locha jest z abs-em a jeśli tak to jak sobie radzisz z wyłączaniem przed wjazdem w teren? (tzn pamiętasz o tym?)
pzdr
Dzięki za przywitanie :Thumbs_Up::D
Moja jest z ABS'em i na razie zapominam a więc wpadłem na pomysł, że jak odpalam i wiem, że mogę zjechać z asfaltów to od razu robię ABS off :D:D czyli właściwie zawsze latam z wyłączonym (choć na razie dopiero zaczynamy wspólne urzędowanie):Thumbs_Up:
mirkoslawski
11.07.2019, 21:16
Założyłem dzisiaj zębatkę 45z, odpaliłem na podwórku i wsiadłem. Jak wsiadłem - ruszyłem - i nie mogę uwierzyć - 3 zęby różnicy (bo jeszcze oryginalny napęd był i na tyle 42 zęby) a moja Locha stała się niemalże przyjacielska! Już do soboty się doczekać nie mogę :D
Z i nie mogę uwierzyć - 3 zęby różnicy a moja Locha stała się niemalże przyjacielska!
O tak - 3 zęby robi dużą różnicę loszce ;-)
plonk był dobry!
:D
I poczta na kki.net.pl ;-)
2) Po resecie ustawień kompa reakcja na rolgaz jest jakby płynniejsza i jakby mniej agresywniej oddaje moc ale...
Założyłem dzisiaj zębatkę 45z, odpaliłem na podwórku i wsiadłem. Jak wsiadłem - ruszyłem - i nie mogę uwierzyć - 3 zęby różnicy (bo jeszcze oryginalny napęd był i na tyle 42 zęby) a moja Locha stała się niemalże przyjacielska! Już do soboty się doczekać nie mogę
09.07.2019 20:04
Kupiłeś Dzika a robisz powoli z Niego domową grzeczną świnię :Sarcastic:
Nie idź tą drogą:oldman:
Tak mi się jakoś skojarzyło ;)
https://img18.dmty.pl//uploads/201902/1551861422_xgxpm2_600.jpg
Ps. Jak masz akrapy to bardo możliwe, że masz wgrane mapy Akrapa i wtedy faktycznie bardziej nerwowo od zwykłej reaguje na ruch prawego nadgarstka.
mirkoslawski
11.07.2019, 22:27
Na 42 z w offie da się jechać albo dzida albo stoisz. Teraz powinno być trochę lepiej ale do spokojnej świni to jeszcze daleko ;) już więcej nie zlagodnieje :)
A ja paczę i paczę i oczom nie wierzę co z tego może zrobić zakochany kierownik ;-) A ja siebie miałem za gadżeciarza :-D
mirkoslawski
12.07.2019, 07:10
A ja paczę i paczę i oczom nie wierzę co z tego może zrobić zakochany kierownik ;-) A ja siebie miałem za gadżeciarza :-D
:D Paweł - przecież zębatkę i podwyższenie już miała, ja tylko zmieniłem na inne :D
Tomas_XRV
12.07.2019, 07:38
Załóż jeszcze 16z na przód to obudzisz dzika dopiero :)
mirkoslawski
12.07.2019, 07:43
Załóż jeszcze 16z na przód to obudzisz dzika dopiero :)
Na razie polatam tak i zobaczę, co będzie ale kto wie...;)
po to są opcje, żeby z niektórych skorzystać - choćby tylko raz ;)
lukasz_vip
12.07.2019, 11:09
Na razie polatam tak i zobaczę, co będzie ale kto wie...;)
po to są opcje, żeby z niektórych skorzystać - choćby tylko raz ;)
Pierwsze co zrobiłem po zakupie dzika to zmiana 17 na 16. Inne moto wręcz. Z tyłu mam 42.
Co do płynu to powiem tak... u mnie też wywalało ale tylko lecąc autostradą. Po mieście nie robił takich numerów. Wymieniłem na nową zakrętkę chłodnicy i porządnie odpowietrzyłem. Temat na tym się zakończył.
Tomas_XRV
12.07.2019, 13:32
Ja mam 16/45 i na każdym biegu jest ogien
WojtekBBI
12.07.2019, 15:31
Ja mam 16/45 i na każdym biegu jest ogien
16/45 super enduro
17/42 advenczer zwykła wersja
17/45 S
Tak To mniej więcej wychodziło
Ja z 17/42 zmieniłem na 17/45 w terenie nie ma już jazdy na pół sprzegle na prędkość przelotowej trochę traci Ale po co komu jezdzic 200/H
16/45 sprawdzi się w ciężkim terenie górskim na gładkim jedynie chyba po to żeby pług ciagac po polu.
16/42 =17/45
WojtekBBI
12.07.2019, 15:36
Co do płynu to miałem podobnie
Panie kolego nowy termostat plus odpowiednia technika odpowietrzenia plus drugi wentylator
Apropo odpowiedniej techniki odpowietrzania. Jakieś rady czy instrukcje? Przyda się na pewno. Podzielcie się : )
WojtekBBI
12.07.2019, 15:55
Ostatnio zrobiłem parę drobnych napraw
Lagi, łożyska główki ramy, łożysko rozrusznika, oleje filtry. Takie drobnostki:D
lukasz_vip
12.07.2019, 16:41
Ostatnio zrobiłem parę drobnych napraw
Lagi, łożyska główki ramy, łożysko rozrusznika, oleje filtry. Takie drobnostki:D
Robiłem to samo w tym roku :D : lagi, łożysko główki, zawory, filtry, zerknięcie w pompę wody, paliwa oraz wymieniłem uszczelnienie w pokrywie rozrusznika.
Zostało mi jeszcze synchro i ustawienie gaźników po po założeniu 2w1 jest ogień po odpuszczeniu manetki jak w święto wojska polskiego :D
PS: Mam tego samego zielonego Honitona :D
WojtekBBI
12.07.2019, 17:36
Robiłem to samo w tym roku :D : lagi, łożysko główki, zawory, filtry, zerknięcie w pompę wody, paliwa oraz wymieniłem uszczelnienie w pokrywie rozrusznika.
Zostało mi jeszcze synchro i ustawienie gaźników po po założeniu 2w1 jest ogień po odpuszczeniu manetki jak w święto wojska polskiego :D
PS: Mam tego samego zielonego Honitona :D
To te takie małe drobne serwisy:D
Starałem się omijać szerokim łukiem ten temat.
Tak mieszacie, tak smęcicie, że moment powrotu do dzika nadejdzie najwyraźniej szybciej niż to planowałem :D Że nadejdzie, to było pewne, ale że tak szybko... Odczekam jeszcze kapkę, jak wytrzymam.
Mirek, gratulacje solidnego zakupu i jedynej słusznej marki :D
mirkoslawski
12.07.2019, 19:17
Pany - ja założyłem 45z z tyłu bo nie latam (i nie chcę) po autostradach powyżej 130 km/h (no chyba, że się zagapię a z Lochą to dosłownie "kwila":D )
Odpowietrzyłem a procedura jest taka:
1) stawiamy na centralce (jak ktoś ma)
2) zdejmujemy tylne koło
3) szykujemy coś do podłożenia pod przednie koło tak, aby było około 40-50 cm nad ziemią
4) odkręcamy prawy boczek
5) przechylamy moto do tyłu, nogą podkładamy to, co przygotowaliśmy w pkt.3
6) odkręcamy korek chłodnicy i zbiorniczka (u mnie nawet bez ruszenia wężami wyleciał bąbel powietrza tuż po odkręceniu korka)
7) dla pewności ruszamy wężami od chłodnicy
8) w razie potrzeby uzupełniamy płyny, w chłodnicy i zbiorniczku również :D
9) skręcamy wszystko do "kupy" i mamy po robocie (uzupełniamy płyny) :umowa::D
U mnie zabieg pomógł w 100% (korki szczelne, płyn klarowny, nie ubywa, temperatura i termostat w normie, tzn. wentylator działa).
Serwis u mnie w zimę ale nie wiem, czy zrobię sam czy oddam do serwisu...
może sam pobawię się z olejem i filtrami, bo pozostałe płyny (płyn chłodniczy, wysprzęglik i hamulce są wymienione) - no i napęd muszę dokładnie sprawdzić bo od nowości jest i jakoś specjalnie nie wydaje się do wymiany na "już" ale chyba zrobię to od razu. Opon nie liczę, do pompy wody na razie nie zaglądam (18k km), zawory były kontrolowane z tego, co mówił poprzedni Właściciel :Thumbs_Up:
Powiedzcie mi jeszcze czy filtr powietrza zmieniać na K&N? Bo ekonomicznie to najlepsza opcja (popie...ło KTMa z ceną zwykłych papierowych filtrów :mur:) a i słyszałem, że bardziej wtedy liniowo moc oddaje...Co Wy na to?
@Żuku - dzięki :Thumbs_Up: a do wątku zaglądaj i liczę, że będziesz się udzielał jako człowiek w KTMach obeznany :Thumbs_Up::)
Tomas_XRV
12.07.2019, 20:08
Odpuść sobie kn jak latasz po szutrach bo może to się złe zakończyć dla silnika.
mirkoslawski
12.07.2019, 21:34
No tak myślałem, że podobnie z dzikami i K&N jak i innymi motórami - to połączenie nie jest najlepsze.
Dzięki ;)
lukasz_vip
12.07.2019, 22:36
Sprawdź rottwailera. Montuja to do SM ale nie wiem jak się w Adv sprawdza.
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Tomas_XRV
12.07.2019, 22:48
Ja mam papierowy filtr powietrza i dodatkowy wstępny filtr gąbkowy nasączany i po 4 tys km drugi raz czyszczę gąbkowy, a w papierowym zero piachu.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190712/071a9ffa4ef163c4ac5c79d5e0747dae.jpg
mirkoslawski
12.07.2019, 22:50
Ja mam papierowy filtr powietrza i dodatkowy wstępny filtr gąbkowy nasączany i po 4 tys km drugi raz czyszczę gąbkowy, a w papierowym zero piachu.
Gdzie ten wstępny kupić można? Jak go montujesz?
giennios
14.07.2019, 12:37
Ponawiam pytanie Mirka odnosnie filtra wstepnego
Tomas_XRV
14.07.2019, 16:11
Oj sorry coś nie zauważyłem pytania. Kupiłem na Allegro teraz coś nie widzę. Jest to pre filter firmy UNI. Montuje się go zamiast oryginalnego wlotu co jest na fotce po prawej
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190714/bba7eef2e6dd851705237de0a764223d.jpg
Teraz jak myłem ten gąbkowy to cała wanna była uwalona tyle było w nim kurzu.
mirkoslawski
14.07.2019, 16:30
Oj sorry coś nie zauważyłem pytania. Kupiłem na Allegro teraz coś nie widzę. Jest to pre filter firmy UNI. Montuje się go zamiast oryginalnego wlotu co jest na fotce po prawej
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190714/bba7eef2e6dd851705237de0a764223d.jpg
Teraz jak myłem ten gąbkowy to cała wanna była uwalona tyle było w nim kurzu.
O widzisz - dzięki! Biorę się za szukanie:Thumbs_Up:
Widzę Mirek, że szybko wróciłeś. Gratuluje bo jest czego :Thumbs_Up:.
mirkoslawski
14.07.2019, 17:45
Widzę Mirek, że szybko wróciłeś. Gratuluje bo jest czego :Thumbs_Up:.
Dzięki :)
Bez motocykla na dłuższą metę (i krótszą też) nie mogę żyć :Thumbs_Up:
Czarek40
14.07.2019, 22:13
Z powietrzem do dzika pewnie prędzej czy potem sobie poradzisz
Mam dla Ciebie szybę turystyczną jedenosezonowa bez rys...za pół ceny mi nie pasi bo moje wymierny pod nią Za małe....w tej szybie jest cisza w kasku można rozmawiać z kobietą albo usnąć... pisz priv
mirkoslawski
14.07.2019, 23:03
Z powietrzem do dzika pewnie prędzej czy potem sobie poradzisz
Mam dla Ciebie szybę turystyczną jedenosezonowa bez rys...za pół ceny mi nie pasi bo moje wymierny pod nią Za małe....w tej szybie jest cisza w kasku można rozmawiać z kobietą albo usnąć... pisz priv
Poszło :Thumbs_Up:
mirkoslawski
25.07.2019, 21:47
Pany, czy 140/80 na seryjnej feldze będzie bardzo do doopy? Chciałbym mt21 (sava rockrider) ale one są tylko w tym rozmiarze...qrna, co tu na tył wsadzić, co by po 2 tyś nie zmieniać? Oczywiście mówię o kostkach lub coś bardziej w off niż seryjne scorpiony ;)
lukasz_vip
25.07.2019, 23:05
Ja jeżdżę na TKC80 140/80/18 i dużo osób lata na 140. Opinie są różne. Mi tam nie przeszkadza i da się latać. Właśnie dzisiaj przyszła druga TKC w tym rozmiarze bo stara wytrzymała 7tys. km i jest wręcz łysa.
PS:
Sava rockrider to mc23.
MT21 to Pirelli.
To moja lista gum uniwersalnych do dzika na tył:
- MC23 rockrider
- Mitas E09
- Motoz Adventure
- TKC80
- MT21
- Dunlop D908 RR
Wytrzymują średnio 4-8tys. km w dziku na tyle.
bukowski
25.07.2019, 23:22
motoz adventure 4-8 tys? jaki by mocny dzik nie był, dwa razy tyle zrobisz. skoro drze Ci do lysego tkc80 po 7 tys, to jest to raptem 20% szybciej niż mi w starej RD07a. motoz w NAT już ma z 50% bieznika, ale i 15 tys nakulane.
mirkoslawski
26.07.2019, 07:45
Ja jeżdżę na TKC80 140/80/18 i dużo osób lata na 140. Opinie są różne. Mi tam nie przeszkadza i da się latać. Właśnie dzisiaj przyszła druga TKC w tym rozmiarze bo stara wytrzymała 7tys. km i jest wręcz łysa.
PS:
Sava rockrider to mc23.
MT21 to Pirelli.
To moja lista gum uniwersalnych do dzika na tył:
- MC23 rockrider
- Mitas E09
- Motoz Adventure
- TKC80
- MT21
- Dunlop D908 RR
Wytrzymują średnio 4-8tys. km w dziku na tyle.
Łukasz - "da się latać" czyli jest źle ale ujdzie? Rozumiem, że największa różnica "in minus" jest na czarnym w zakrętach? MT21 jest chyba bliźniakiem mc23? Miałem savy w moim x challenge'u i było super i na czarnym i w offie, nawet w rumuńskich górach było ok.
Dunlop D908 RR qrła drogi ale słyszałem, że jest bardzo dobry. Gdzie kupujesz Motozy ADV?
lukasz_vip
26.07.2019, 08:09
Motozów nie miałem. Jest to moja lista, którą stworzyłem na bazie różnych forów, opinii itp.
Co do mojej TKC80 to na poczatku jest OK, ale jak się zetrze to jest kwadrat i na zakrętach można piękne drifty robić bo słabo trzymie.
Sprawdziłem przebieg mojego TKC80 i to jest dokładnie 4900km:
https://i.imgur.com/su2czfO.jpg
Tutaj opinia i foto Motoza Adventure po 5000mil:
"On the rear of my 990 after being installed in Fairbanks, AK. Road the haul road, then headed south and hit some misc dirt, and the rest pavement.
Approx 5000 miles on it and Iâd say itâs about 50% worn. I like burnouts, locking the rear tire, and lots of clutched up wheelies and slides. Iâd guess 8-9000miles is the lifespan of this tire.
"
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180907/d7f6e011089e72bab3730d9ccff9bdf7.jpg
A tutaj dwie 990, ta sama trasa, też 5000mil=8000km: TKC80 vs Dunlop D908RR
https://a4.pbase.com/g1/17/33417/2/117741626.ZqJaMoRr.jpg
https://a4.pbase.com/g1/17/33417/2/117741627.B6SBOIrO.jpg
bukowski
26.07.2019, 08:21
Sam pisze, że lubi upalać...w takim trybie to z TKC pewnie by zdjął bieżnik w 3 tysiące km.
Dwa ostatnie zdjęcia to nie są motozy adventure.
W 1190 co ma 150 kuni tył na ponad 13 tysi starczył więc w 990 powinno byc co najmniej podobnie.
lukasz_vip
26.07.2019, 08:27
Na tą chwilę to Motoz wydaje się ideałem dla mnie do 950/990, ale jest problem z zakupem.
Kłopotów z zakupem nie ma żadnych tylko cena jest mało ciekawa.
Mirek, sprawdź jeszcze Metzeler 360. Nie pamiętam czy istnieje wymiar Dzika. Stosunkowo nowa opona. Bieżnik bardzo agresywny ale trwałość zajebista. Zobacz testy na yt.
lukasz_vip
26.07.2019, 08:45
Kłopotów z zakupem nie ma żadnych tylko cena jest mało ciekawa.
Cenowo jak dla mnie to ideałem jest MT21/MC23 i taka miała wpaść teraz ale zdobyłem TKC za 100zł zdjęte z nowej Huśki701, więc znowu mam TKC :D
Jack_*Daniels
26.07.2019, 09:01
Mirek, sprawdź jeszcze Metzeler 360. Nie pamiętam czy istnieje wymiar Dzika. Stosunkowo nowa opona. Bieżnik bardzo agresywny ale trwałość zajebista. Zobacz testy na yt.
Odradzam
greenman
26.07.2019, 09:05
Jack_*Daniels napisz coś więcej, zastanawiałem się nad nią do LC4. Tylko biorę pod uwagę, że nie jest to opona dualsport tylko typowa enduro która zejdzie po 2k km.
Jack_*Daniels napisz coś więcej, zastanawiałem się nad nią do LC4. Tylko biorę pod uwagę, że nie jest to opona dualsport tylko typowa enduro która zejdzie po 2k km.
No właśnie. Ja przejechałem na nich tylko kilkadziesiąt km na LC4 ale w niczym nie ustępują Metzelerom Sachara/Enduro, a wszystkie testy wskazują na znacznie większą trwałość. Do Dzika zapewnie 90% off bo po zmianie zębatki niewiele gum na nich wytrzyma ;-)
Mirkosławski - po co kupujesz nową oponę. Przy tej ilości pisania i tak nie będziesz miał czasu na jazdę...
Jack_*Daniels
26.07.2019, 14:31
Asfaltowo jak każda agresywna kostka, wraz z zużyciem jeździ się coraz lepiej.
Terenowo super robi na trawie i miękkim podłożu tu jestem megazadowolony i spełniała moje oczekiwania. Twarde szutry bardzo słabo – była mocno nieprzewidywalna przy hamowaniu czuć było brak kontroli na takie podłoże dla mnie dobry jest MC23 Rockrider. Piaszczyste drogi rewelacja super wgryzała się i można było po zakrętach kontrolować uślizg bez jego samoczynnego pogłębiania tak jak w MC23 Rockrider. Opona ta raczej lubi niższe ciśnienie tak żeby pracowała większa powierzchnia opony ja w dziku jeżdżę na wyższym ciśnieniu (brak trzymaków) co pewnie odbiera główne atuty tej opony zwłaszcza na boczne trzymanie.
Ogólnie mówiąc opona mało uniwersalna, ale na Tukana 2020 będę ją miał 😉
Do codziennego użytku mam sprawdzony zestaw MC23 Rockrider ewentualnie na przód Dunlop D952.
greenman
26.07.2019, 14:33
Dzięki wielkie, wezmę do lc4 na jesienne jazdy po torze cross country :)
mirkoslawski
26.07.2019, 22:08
No dobra, polowanie na Motozy się zaczęło :) dzięki Panowie!
@Matias - piszę szybciej niż jeżdżę więc dam rade ;)
mirkoslawski
28.07.2019, 13:36
Coraz bardziej się lubimy:D Jest diametralnie inny niż te, które miałem dotychczas - jest raczej wściekły niż łagodny, mocny, "natychmiastowy" i brutalny w reakcji na manetkę. Ba - czasem myślę, że łączy się z moim umysłem za pomocą jakiegoś Bluetooth'a, bo mam wrażenie, że wystarczy pomyśleć "szybciej" i jest szybciej - i nie wiem, czy to dobrze 😉
Większa zębatka tylko trochę przytłumiła charakter Dziczyzny ale i tak na coraz więcej sobie pozwalam na tym motocyklu i naprawdę jestem oczarowany.
Zawias - ustawiłem pod siebie, pomimo "zwykłej" wersji wybiera fantastycznie. Dzisiaj leciałem po takiej trasce, która wydawała mi się optymalna do sprawdzenia limitów zawieszenia WP w dziczyźnie ale się tylko utwierdziłem, iż to fantastyczny motocykl, dobrze wyważony z naprawdę dobrym zawiasem!
Utwierdzenie swoje opieram na fakcie iż:
1) dobicia nie zarejestrowałem :Thumbs_Up:
2) poleciałem jakieś 1- 2 metry (oczywiście mówię o odległości a nie wysokości lotu) na "hopce" a cały lot wraz z lądowaniem był łagodny i płynny :drif::umowa:
3) jestem nieobiektywny bo zauroczony :haha2:
Za cenę dwóch opon typu motoz adv lub d908RR, które i tak zejdą w pół sezonu, masz nówkę felgę excela 2,5" ze szprychami i zapleceniem. Wtedy opon do wyboru do koloru.
mirkoslawski
31.07.2019, 19:47
Za cenę dwóch opon typu motoz adv lub d908RR, które i tak zejdą w pół sezonu, masz nówkę felgę excela 2,5" ze szprychami i zapleceniem. Wtedy opon do wyboru do koloru.
I to bardzo dobra koncepcja. I będzie u mnie taka felga :) ale jako iż w przyszłym roku dopiero a na ten potrzebuje gumy, na teraz zobaczę motoza a w przyszłym zakupie taką właśnie felge. Dzięki Bicio.
mirkoslawski
24.08.2019, 16:07
Minęło trochę czasu i jakieś 1500 km, może 2 tyś na Dzidce i już jest trochę inaczej.
Narowistość - powoli przestaje szokować i przeszkadzać. Moim zdaniem efekt ten u ludzi (np. u mnie), którzy jeździli wcześniej słabszymi motocyklami i/lub o innej charakterystyce, jest silniejszy niż realia. Ja co prawda zmieniłem zębatkę z tyłu na +3z, "pobawiłem się" regulacjami linek rolgazu i przede wszystkim chyba wjeździłem, bo już nie jest taka 0-jedynkowa. Fakt, jeszcze trudno na 2 biegu jechać na stojąco i trzymać kierę 1 ręką przez dłuższy niż kilka sekund czas ale jest dużo lepiej.
Grzanie silnika - to chyba też lekki mit - w moim odczuciu nie grzeje dużo bardziej niż AT, choć mam wrażenie, że przy upałach i wolnej jeździe szybciej wiatrak się uruchamia ale nie mierzyłem czasów, nie wiem.
Ekonomia - tu na razie jestem rozczarowany - ostatnio ponad 8l przy naprawdę dosyć spokojnej jeździe mieszanej ale jednak bez ciężkiego offu...w tym tygodniu pobawię się mapami i sprawdzę, czy nie mam przypadkiem map do Akkrapów na USA, bo wtedy włączenie sond lambda trochę powinno powstrzymać chlanie Dzidki.
Poręczność - mniejszy promień skrętu niż AT, porównywalny z XChallengem czyli przeciętnie. Dwa razy wyglebiłem na glinie po deszczu (TKC to szit ;)) i muszę powiedzieć, że podnosiło się dużo lepiej niż Królewnę. Niżej położony środek ciężkości robi sporą różnicę.
Wygoda - seryjna kanapa mnie bardzo pozytywnie zaskoczyła. Nie robiłem długich strzałów w km ale 3-4 h właściwie ciągłej jazdy i zero dyskomfortu. Dobra (wreszcie) ergonomia po wsadzeniu podwyższenia Accela 3,2 cm z regulacją góra/dół i przód/tył pozwala na wygodną pozycję i na siedząco i na stojąco.
Podsumowując te nasze początki - Dzidka staje się dobrą kompanką do wycieczek i chyba pozostanie na dłużej, bo na razie nam dobrze razem ;)
A - i idzie już do mnie MOTOZ Adventure ;) będzie fajnie :)
mirkoslawski
30.08.2019, 21:24
Oj qźwa, dawno nie zmieniałem opon - 1,5 h, 23 litry potu i 2 piwa - tyle kosztowało mnie zdjęcie Scorpiona AT i założenie MOTOZa Adventure :D Za to bez strat w dętkach i poważniejszych rys na feldze ;)
Jutro testy - na razie jestem pod wrażeniem "opakowania" - naklejki, opona zapakowana jak pod choinkę...
no i 15 mm wysokości kostki :D:Thumbs_Up::drif:
Zobaczymy, czy to co o niej piszą to prawda :)
bukowski
30.08.2019, 22:25
gdzie kupowałem motoz? mój się właśnie kończy, na zimę będę zmienial.
mirkoslawski
30.08.2019, 22:28
U Skyseby.
giennios
31.08.2019, 04:48
Mirek napisz po testach jak ta opona.
mirkoslawski
31.08.2019, 06:26
Mirek napisz po testach jak ta opona.
OK, opiszę po pierwszym tysiacu km.
Mirek ja jeżdżę na tych oponach i przód strasznie łapie shimy powyżej 120. Z Amorem skrętu jest trochę lepiej. Opisz proszę swoje wrażenia.
Mirek, tak patrzę i czytam. I myślę że może kiedyś i mnie to dopadnie jak gotówki będzie zbywać. 950/990 zawsze bardzo mi się podobał, tak wizualnie. I chorowałem na ten sprzęt ale jakoś tak nigdy się nie złożyło.
Siadłem ostatnio na 990 - w zasadzie silnik, oddawanie mocy jest trochę zbliżone do mojego DL1000, mowa o asfalcie. Tyle że w DLu po przeróbkach jest całkiem kulturalnie od 2500rpm na biegach 1-4, 5-6 to raczej od 3500.. W DLu mam zmienione przełożenie z 17/41 na 17/43 - bo biegi były tak długie że 6 można było wrzucać od 130 kmh, teraz od około 115-120. Jedynka też była za długa często, co przy narowistym silniku powodowało pewne utrudnienia na małych rondach np.
Wyważenie motocykla zupełnie inne -widać że w KTMie dużo i dobrze nad tym pomyśleli, duży DL to trochę krówka mimo tej samej masy. Ale na przelotach asfaltem (a tak w sumie jeżdżę) nie zamieniłbym dużego DLa na 990. Inny komfort i ochrona przed wiatrem, za to lubię V-Stroma.
A jak jest z promieniem skrętu (jak siadałem to coś mi się zdawało że nie za bardzo..?) i spalaniem tak w jeździe mieszanej (trasa miasto?)? W litrowym DL czego bym nie robił jest 6 do 7,5 - najczęściej przedział 6,3-7.
To grzanie silnika to znaczny problem w upały w mieście? W DL mam 5 kresek temp, i nawet przy 35 stopniach w korku nigdy nie zapaliła mi się 4 kreska, na 3 załącza się wichura i robi swoje, standardowo są 2 kreski.
Zapytuję Was z ciekawości, może jako przyszły poszukiwacz podobnego Kata.
Gratuluje maszyny, niech cieszy!:Thumbs_Up:
Pozdrawiam
Marcin
mirkoslawski
03.09.2019, 08:54
Mirek, tak patrzę i czytam. I myślę że może kiedyś i mnie to dopadnie jak gotówki będzie zbywać. 950/990 zawsze bardzo mi się podobał, tak wizualnie. I chorowałem na ten sprzęt ale jakoś tak nigdy się nie złożyło.
Siadłem ostatnio na 990 - w zasadzie silnik, oddawanie mocy jest trochę zbliżone do mojego DL1000, mowa o asfalcie. Tyle że w DLu po przeróbkach jest całkiem kulturalnie od 2500rpm na biegach 1-4, 5-6 to raczej od 3500.. W DLu mam zmienione przełożenie z 17/41 na 17/43 - bo biegi były tak długie że 6 można było wrzucać od 130 kmh, teraz od około 115-120. Jedynka też była za długa często, co przy narowistym silniku powodowało pewne utrudnienia na małych rondach np.
Wyważenie motocykla zupełnie inne -widać że w KTMie dużo i dobrze nad tym pomyśleli, duży DL to trochę krówka mimo tej samej masy. Ale na przelotach asfaltem (a tak w sumie jeżdżę) nie zamieniłbym dużego DLa na 990. Inny komfort i ochrona przed wiatrem, za to lubię V-Stroma.
A jak jest z promieniem skrętu (jak siadałem to coś mi się zdawało że nie za bardzo..?) i spalaniem tak w jeździe mieszanej (trasa miasto?)? W litrowym DL czego bym nie robił jest 6 do 7,5 - najczęściej przedział 6,3-7.
To grzanie silnika to znaczny problem w upały w mieście? W DL mam 5 kresek temp, i nawet przy 35 stopniach w korku nigdy nie zapaliła mi się 4 kreska, na 3 załącza się wichura i robi swoje, standardowo są 2 kreski.
Gratuluje maszyny, niech cieszy!:Thumbs_Up:
Pozdrawiam
Marcin
Marcin- Dziczyzne trochę utemperowałem, tzn. zmiana przełożeń + włączenie sond lambda (bo na mapie do akrapów na USA były wyłączone) + ustawienie linek rolgazu i jest naprawdę nieźle. Dużo lepiej niż na początku, gdzie było typowe zero-jedynkowe reagowanie - teraz można sie prawie jak AT czy TA turlać a kiedy trzeba, jest ogień ;)
Ja nigdy nie lubiłem zapie...ć po autostradach na moto, właściwie to zawsze ich unikam więc dla mnie prędkości przelotowe to do 120 km/h - po zainwestowaniu w deflektor jest naprawdę dobrze do 140 km/h - więcej nie jechałem a właściwie nie potrzebowałem na Dzidce.
Grzanie - silnik się "podobno" strasznie grzeje i jajka robi z bekonem w korkach i wolnej jeździe. Ja nie odczułem - nigdy nie włączyła mi się 5 kreska (oprócz momentu restartu kompa czyli 15 minutowym postojowym chodzeniu silnika - ale wiatrak działa dobrze i szybko zbił temperaturę w upale i do tego w garażu a więc bez wspomagania wiatrem).
W offie czy wolnej jeździe jest ok.
Wyważenie - jak dla mnie b.dobre.
Promień skrętu według moich odczuć słaby, chyba gorszy niż w AT/TA ale to subiektywne odczucia a nie naukowe pomiary :umowa:
Generalnie Dzidka jest według mnie genialnym motocyklem - tylko qrwa to spalanie koło 8 litrów...może teraz po włączeniu sond się zmieni ale na razie nie dotankowałem po ostatnim lataniu więc nie wiem jeszcze czy w ogóle jest różnica.
Marcin - to naprawdę fajne motóry :)
Co do Motozów - po pierwszych 120 km w różnych warunkach - asfalt, piach, trawa - i mokra i sucha, błoto, glina, koleiny - na asfalcie na razie zachowawczo ale jest powyżej 120 km/h glośna, tzn. głośniejsza niż Scorpiony, na mokrej trawie w miarę choć jestem trochę zawiedziony, na szutrach i piachach b.dobrze, w koleinach ładnie wyłazi, w błocie dostatecznie a glina zabija trakcję po paru metrach (chyba za mało odkręcałem bo się nie chciała dobrze oczyścić a i mój przód TKC nie pomaga).
Na razie tyle spostrzeżeń ;)
Dzięki Mirku za opinie!
Co do sondy lambda - u siebie mam PowerCommander i wydechy Leo. Kombinowałem bardzo różnie, różne mapy, włączenie i wyłączanie sond etc.
Efekty w paliwie to plus minus 0,5L :)
Najlepiej jedzie (kultura pracy, dynamika) na standardowych tłumikach i bogatej mapie Dynojeta dedykowanej pod mój rocznik. Na Leo teraz robię mocniejsze db-killery (takie krążki w dolot jak w niektórych Leonach są) bo dla mnie są za głośne - ale są z 7kg lżejsze niż oryginalne rury. I są bardzo ładne :D I napiszę / rozrysuję sobie pod nie mapy bo już poznałem specyfikę silnika, na Leonach z fabrycznymi dbkillerami palił nieco mniej (6-6,5) niż na oryginale, na niskich obrotach trza było dolać do 10% paliwa ale powyżej 4 tys po 5-7% zdejmowałem i ładnie to chodziło. Tylko trochę głośne nadal jak dla mnie.
BTW - kolega ma 990 z Akrapami - na oryginałach palił mu 6-6,5, na akrapach bez db killerów 7,5-8,5. I mówi że nie ma opcji mniej ale on mocno odwija w terenie. Drugi ma jakieś tez przeloty, chyba Arrow i także pali mu 8.
Także nawet jak zmienisz mapę, włączysz sondy (które same ci mapy w pełni nie skorygują - nie licz na to) to na 5,5L na 100 nie licz :)
Ale można kombinować, ja generalnie używając PowerCommandera raczej będę miał sondę włączoną - bo daje ona jakieś korekty i raczej nie pozwoli wyjść poza bezpieczne wartości (co po jej wyłączeniu jest możliwe).
Pozdrawiam
zimny
Pozdrawiam
Marcin
To dorzucę swoje 3 grosze (miałem 990S).
KTMy nie skręcają (990, 690...)! Trzeba dupą zarzucać, najłatwiej się o tym przekonać w korku w dużym mieście...tam gdzie afryką się manewrowało między puszkami bez stresu na pomarańczy zdarzało mi się łamać na 3, bo zapomniałem o promieniu skrętu...
Spalanie...ciężko było mi uzyskać poniżej 8l/100 (wydech 2w1 z końcówką GPR bez killera), gdzie przy identycznym stylu jazdy na NAT (z końcówką Ixil'a bez killera) ciężko mi uzyskać wynik powyżej 6l... Wiem, że w lc8 miałem za bogatą mieszankę, ale jakoś nie miałem chęci do grzebania w mapach...
Grzania strasznego nie doświadczyłem, ale wydech miałem poprowadzony dołem... Wiatrak włączał się częściej niż w XRV i podobnie jak w NAT.
Z zerojedynkowością też walczyłem (albo próbowałem, większa zębatka z tyłu odrobinę pomogła), ale w 2 osoby po mieście to nadal była męczarnia...kminiłem jeszcze nad zmianą rolgazu na łagodniejszy... Ten sprzęt musi zapie.dalać...
Przeloty na większe odległości też jakoś bardziej męczyły - słabsza ochrona przed wiatrem (mimo wysokiej szyby + def łbem rzucało), narowisty charakter + za głośny wydech...tankowania co 200km do 2 baków...no nie dogadałem się ze sprzętem...ale fakt fajnie wyglądał i był mega wysoki (idealny dla mnie), ale na tym koniec zalet (imho :p ).
Tomas_XRV
03.09.2019, 16:45
U mnie w gaznikowcu spalanie 6,5l/100 to samo kumpel razem latamy na superenduro i manetkę odkręcamy mocno nawet jak nie trzeba
W moim gaźnikowcu 950 ADV w trasie spalanie też oscyluje w okolicach 6.5l. W terenie - wszystko, w ruchu miejskim nie ma sensu mierzyć.
A takie lajkonickie zapytanie: te 950 to dopiero ponoć pojebane były i one tez są takie zerojedynkowe???
Tomas_XRV
03.09.2019, 21:17
Czy zero jedynkowy to ja bym nie powiedział. Ukraińskie połoniny to spokojnie na błocie można taś taś i podjechać. Na dwójce z gazu idzie na koło ale ten silnik lubi jak się odkręca. Moja żona nie lubi jezdzic za mną na kacie bo wali kaskiem dzięcioła w mój kask.
https://youtu.be/dQVxHs1-9ss
Mirek, Twoja maszyna pod moim siodłem paliła ok 6-6,5l / 100km.
lukasz_vip
03.09.2019, 21:27
950 przy starej AT to ogień niesamowity. W dwie osoby nie da się tym jechać, żeby pasażer nie uderzał cię kaskiem.
Na 90% będę na Białej to możemy się pozmieniać na moto i kto chce to zobaczy jak to jedzie :)
950 się grzeje i w upalne dni wlacza się wiatrak w mieście.
Pali mi średnio około 7-8l/100km ale to jak lecę 1 z czwa do Łodzi ze średnią 160-170km/h. Jak łagodnie jeżdżę to będzie z 5-6l na 100km. Aktualnie mam 16/42.
Czeka mnie regulacja gaznikow bo strasznie strzela w wydech przy schodzeniu z obrotów.
Na 16/42 i wydechu gpr 2w1 da się to bydle wyrwać z 2 biegu do pionu bez jakiś większych kombinacji. Więc jest moc :D
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
mirkoslawski
03.09.2019, 21:57
Mirek, Twoja maszyna pod moim siodłem paliła ok 6-6,5l / 100km.
No to qwa nie wiem... Ja przecież raczej łagodnie latam:D
U mnie 6 l jest nieosiągalne...ale może to zębatka? Zmiana przełożeń...nie wiem czemu u mnie tak wysoko.
Ale i tak jest super :Thumbs_Up:
Napiszę dwa słowa jak znajdę czas.
Mam 990s pięć lat ledwo 40pare tyś km.
Spalanie od ok 5,5 z babą w Słowenii i na powrocie z morza czarnego w Rumunii, do ok 10 po rajdach typu bieszczadzki czy bjt. Na autostradzie pali jak NAT(jeżdżenie z madafakingesem. Grecja, Czarnogóra, chorwacja).
Średnio 6,5-7. Mam też 1290 i widzę że spalanie na zwykłych drogach, przy spokojnej jeździe schodzi poniżej 6, a jest możliwe poniżej 5. W 990 raczej jest 6 i nie ma co liczyć że będzie mniej.
Latam na 16-42
Pojemność jednego gara do 250ccm określa się złotą nie bez powodu. Wyżej spalanie nie przebiega już tak efektywnie.
Moja stara fj1200 z tobołami na autostradzie przy 140 non stop brała Max 6l.
Mirek popracuj nad technika jazdy.
M
edit: z tą techniką to nie żartowałem: łagodna jazda czyli łagodne rozpędzanie się na kolejnych biegach nie ma NIC wspólnego z ekonomicznym jeżdżeniem bo wtedy pojazd pali najwięcej. moja szkoła jest taka, że 1,2,3 pała do prędkości docelowej i potem wskok na najwyższy bieg i już jazda ze stałą prędkością.
Mimo, że rozpędzanie się jest dynamiczne to okres w którym silnik dostaje najwięcej paliwa jest stosunkowo krótki. Może nie brzmi to intuicyjnie ale jest jak piszę i to działa.
Jazda na emeryta gdzie rozpędzasz się na KAŻDYM biegu po kolei zużyje najwięcej paliwa. Zawsze.
No to w kwestii spalania wychodzi że na asfalcie okolice 6-7 to podobnie jak w moim dużym DLu. Promień skrętu w DL jest taki jak w 650 i na raz się zawraca na wąskiej asfaltowej drodze podobnie jak AT czy TA tylko z większą uwagą bo masa i silnik inny.
A w teren jak już to lubię na w miarę lekkich motocyklach i w jednym cylindrze. No jak przez 12 lat nie przekonałem do upalania w terenie motocyklem 220kg tak się już nie przekonam - na Trampku, Afrze mi nie szło. Dopiero na Tenerce 600 1VJ poczułem frajdę z takiej jazdy a i tak nie była najlżejsza. Ostatnio w zasadzie planuję "szaleć" po lasach...na rowerze MTB :) Dla zdrowia. Może kiedyś kupię jakies 30-letnie enduro bo lubię ten klimat, XTki stare.
Ostatnio V-Stromem zrobiłem 250km z prędkością 140-150 (to taka naturalna prędkość trasowa tej maszyny) i wyszło 6,3L na oryginalnych wydechach, myślę że OK. Tyle musi to duże V spalić i tyle. Przy 120 podobno 5,5 weźmie ale ja nie umiem tak.
Wychodzi na to, że moją przyszłością tak za parę lat - jeśli już to będzie albo nowy DL650/1000, albo NAT. KTM raczej nie dla mnie bo nie skorzystam z jego zalet i tego nie docenię w pełni a wady na pewno by mnie irytowały.
Dzięki serdeczne!
mirkoslawski
04.09.2019, 19:32
Pojemność jednego gara do 250ccm określa się złotą nie bez powodu. Wyżej spalanie nie przebiega już tak efektywnie.
Moja stara fj1200 z tobołami na autostradzie przy 140 non stop brała Max 6l.
Mirek popracuj nad technika jazdy.
M
edit: z tą techniką to nie żartowałem: łagodna jazda czyli łagodne rozpędzanie się na kolejnych biegach nie ma NIC wspólnego z ekonomicznym jeżdżeniem bo wtedy pojazd pali najwięcej. moja szkoła jest taka, że 1,2,3 pała do prędkości docelowej i potem wskok na najwyższy bieg i już jazda ze stałą prędkością.
Mimo, że rozpędzanie się jest dynamiczne to okres w którym silnik dostaje najwięcej paliwa jest stosunkowo krótki. Może nie brzmi to intuicyjnie ale jest jak piszę i to działa.
Jazda na emeryta gdzie rozpędzasz się na KAŻDYM biegu po kolei zużyje najwięcej paliwa. Zawsze.
Sprawdzę i dam znać, choć mam wrażenie, że właśnie tak raczej jeżdżę :Thumbs_Up:
Mirek, jak zejdziesz poniżej 6 litrów to na zlocie dostaniesz odznakę PKS.: Pół życia na luzie. :haha2:
Ps. fajna koza. Ale na takiej to by mi się wszystkie śrubki w głowie odkręcały.
Zazdroszczę.
mirkoslawski
04.09.2019, 20:01
Mirek, jak zejdziesz poniżej 6 litrów to na zlocie dostaniesz odznakę PKS.: Pół życia na luzie. :haha2:
Ps. fajna koza. Ale na takiej to by mi się wszystkie śrubki w głowie odkręcały.
Zazdroszczę.
poniżej 6l (i to niechętnie) to mogę zejść w spożyciu wódy na zlocie :Thumbs_Up::haha2::haha2:
madafakinges
04.09.2019, 21:59
Napiszę dwa słowa jak znajdę czas.
Mam 990s pięć lat ledwo 40pare tyś km.
Spalanie od ok 5,5 z babą w Słowenii i na powrocie z morza czarnego w Rumunii, do ok 10 po rajdach typu bieszczadzki czy bjt. Na autostradzie pali jak NAT(jeżdżenie z madafakingesem. Grecja, Czarnogóra, chorwacja).
Średnio 6,5-7. Mam też 1290 i widzę że spalanie na zwykłych drogach, przy spokojnej jeździe schodzi poniżej 6, a jest możliwe poniżej 5. W 990 raczej jest 6 i nie ma co liczyć że będzie mniej.
Latam na 16-42
Dopowiedz że poza autostrada pali zawsze 1.5l więcej a w terenie 3-4l wiecej.
Poniżej 5 to musiałbyś ze 100km góry zjeżdżać no może z 80km góry...
W KTM nie o to chodzi, jeśli patrzysz na spalanie, zużycie tylnej opony albo koszty serwisowania, lepiej od razu sprzedać.
KTM to rajdowka i najlepiej się czuje (ktm i kierownik) jak się go tak właśnie używa, a co za tym idzie, tak też sie go serwisuje.
giennios
04.09.2019, 22:24
Panowie wszystko jest do zrobienia. Tez kombinowalem z mapami, sonda o2 i innymi sasami. Ostatecznie wrzucilem standard mape do advR dla mojego rocznika, mimo ze mam komin wingsa 2w1. Przy przelotowkach do 120 kmh gpsowych spalanie 5,8 do 6,2 - i nie mowie tu o ekojezdzie. Przy odwijaniu szutrowym 6,5 max 7 zalezy jak duzo sie bawisz..
Tak wiec da sie jezdzic w kosztach afrykanskich, za to przyjemnosci 2 razy wiecej (w porownaniu do rd07, nat zbyt duzo nie ujezdzalem). A to ze zjada tylne opony, taki jego urok i jest to do przyjecia:) Dla mnie idealem bylby motocykl w ramie, geometrii i zawiasie lc8 z silnikiem od nat podkreconym na 120 km z bardziej zajadliwym gornym zakresem obrotow.
Pzdr, Grzesiek
Dla mnie idealem bylby motocykl w ramie, geometrii i zawiasie lc8 z silnikiem od nat podkreconym na 120 km z bardziej zajadliwym gornym zakresem obrotow.
Pzdr, Grzesiek
Wypisz, wymaluj 1090 :)
madafakinges
04.09.2019, 22:50
Niestety ani 1090 ani nat nie ma wiele wspólnego z 990.
To se ne wrati trzymajcie swoje dziki, nie ma i nie będzie nigdy drugiego takiego sprzeta.
950 to była prawdziwa dakarowka z homologacja drogowa. Teraz nie robi się tak dużych dakarowek... 790 nie jest nawet cieniem prawdziwego dzika czyli gaznikowej 950
giennios
04.09.2019, 23:04
Racja, ostatni duży motocykl adv z ktm bez elektronicznych bajerów. 790 R jeździłem i nie porwała, jakaś taka bez jaj. Dużo bardziej leżała mi nat, z tym że geometria całkiem inna - w nat się siedzi w motocyklu, a w lc8 adv na motocyklu (takie ujarzmianie dzika:)) Trzymać i pieścić, za 10 lat wielu będzie chciało wrócić do lc8...
madafakinges
04.09.2019, 23:12
Prawda moim zdaniem 950 to w tym momencie lokata kapitału.
950/990 jako lokata kapitału? Chyba że sto lat byś musiał czekać na zwrot.
mirkoslawski
06.10.2019, 13:57
Strasznie lubię ten motocykl! Jazda na nim powoduje, iż coraz bardziej nie chce mi się wracać z jazdy do domu...
Tak na marginesie - Polska jest piękna ;)
A na drugim marginesie:
1) TKC na przodzie w błocie to szit - na ale to nie nowość :)
2) Motoz Adventure jest fantastyczną oponą oprócz mokrej trawy i grubego, suchego szutru, gdzie pływa powyżej 60-70 km/h
mirkoslawski
23.10.2019, 07:22
Dziczyzną zrobiłem od wakacji jakieś 7k km i jest to jedyny motocykl jaki miałem, w którym nie chcę nic zmieniać :Thumbs_Up::D
Dziczyzną zrobiłem od wakacji jakieś 7k km i jest to jedyny motocykl jaki miałem, w którym nie chcę nic zmieniać :Thumbs_Up::D
To ciekawe jest co piszesz. Ja dopiero co kupiłem lc4, zrobiłem w weekend 500 km i też nie chce żadnych zmian - podwyższeń kierownicy, innej kanapy, głośniejszego wydechu, gmoli itp
Albo starość albo jednak te KTM'y nie są takie głupie :)
Jeszcze raz gratuluje dzika :at:
mirkoslawski
23.10.2019, 08:11
To ciekawe jest co piszesz. Ja dopiero co kupiłem lc4, zrobiłem w weekend 500 km i też nie chce żadnych zmian - podwyższeń kierownicy, innej kanapy, głośniejszego wydechu, gmoli itp
Albo starość albo jednak te KTM'y nie są takie głupie :)
Jeszcze raz gratuluje dzika :at:
I ja gratuluję LC4 - niech cieszy!
Ja w dziczyźnie mam co prawda podwyższenie, akrapy i deflektor ale to właściwie (dla mnie) motocykl idealny :)
lukasz_vip
23.10.2019, 08:37
W każdym LC 4 czy 8 wymiana wydechów to mus. Producent zdławił te motocykle wydechami, żeby spełniały normy. Dopiero ich wymiana pokazuje prawdziwy charakter LC4/8 i nie psuje tego motocykla.
Fakt po pięciu LC4'kach i dwóch XRV750 dopiero LC8 jest tym właśnie złotym środkiem. Na trasie idzie aż miło a w terenie robi podobnie jak LC4 ADV.
Wczoraj byłym polatać sam 20min na żwirowni i mimo tego, że podjazdy mnie pokonały i trzeba było dzika ściągać 3 razy ze skarpy to wybawiłem się nieziemsko :)
Mirkoslawski, można dalej tu pociągnąć temat wydechu?
lukasz_vip - co wsadzić, żeby było dobrze i nie było za głośno?
lukasz_vip
23.10.2019, 09:25
Oryginalnego HXC albo SXC jak ma być względnie cicho choć wersji HXC też było kilka. Ogólnie duża pucha przelotowa z dobrym wygłuszeniem wokół da radę. Będzie dudnić ale głowy nie urywać. Ładnie też akrapy robią w LC4.
pozwolę se wtrącić. Każdy akcesoryjny wydech będzie głośniejszy niż oryginał. W końcu to przeloty. Nawet z DBkilerami.
Wg. mnie najlepiej brzmią Akrapy. Myślę Wings by brzmiał podobnie.
Ja mam Leovince i...jest nieżle, ale dziś szukał bym innych.
Ja słyszałem GPRy, leovince i akrapy to z tych trzech najfajniejszy był dźwięk z akrapów. Podobno, że FMFy są jeszcze fajniejsze, nie wiem, nie słyszałem.
To wszystko powyższe to w 990-tkach.
mirkoslawski
23.10.2019, 19:40
Mirkoslawski, można dalej tu pociągnąć temat wydechu?
oczywiście, że można :Thumbs_Up: chętnie poczytam :)
P.S. a tak subiektywnie, 990 na Akrapach brzmi przekozacko :D:dizzy:
A na pojedynczym akrapie brzmi jeszcze lepiej :dizzy:
Wieczór
.... Ogólnie duża pucha przelotowa z dobrym wygłuszeniem wokół da radę. Będzie dudnić ale głowy nie urywać...
Prawda. Problem jeno w tym, ze watę w stricte absorpcyjnych przelotach trzeba jednak dość czesto pakować. Jak jest dbkiler czy inne tłumienie na końcówce to mam wrażenie ze jednak sporo dłużej wytrzymuje.
Pozdr rr
mirkoslawski
01.03.2020, 19:53
Ślisko.
Mokro.
Zajebiście!
Moto odebrałem po serwisie (następne będę chyba sam ogarniał) i po prawie dwóch miesiącach przerwy nareszcie 300 km pękło :at::at::at:
Kocham Dziczyznę miłością szczerą i prawdziwą :)
Czarek40
01.03.2020, 20:45
To może kiedyś... w stronę cz-wy polecisz?
http://pics.tinypic.pl/i/00999/kzq4zht92exy.jpg
lukasz_vip
01.03.2020, 20:50
Jakieś znajome foto. Chyba mi się na fb na fotowoltaice przewinęło. Kiedyś można się ugadać? Teraz na koniec marca chłopaki zlot organizują w okolicy Fosowskiego.
mirkoslawski
01.03.2020, 20:57
Mozna myslec o jakims lataniu pod koniec marca, Jura mi pasuje :)
Czarek40
01.03.2020, 21:02
Super bracia!
Już mnie nosi.. oleje, przeglądy wszystkiego w tym tygodniu, trochę gimnastyki i dzida.
Czarek40
01.03.2020, 21:28
Jakieś znajome foto. Chyba mi się na fb na fotowoltaice przewinęło. Kiedyś można się ugadać? Teraz na koniec marca chłopaki zlot organizują w okolicy Fosowskiego.
he.. na którejś grupie mnie złapałeś.
moja branża, pasja i z czego żyję to klima,
reku i pompy ciepła (mitsubishi, nibe) natomiast fotowoltaika jest przeze mnie podglądana z czystej technicznej ciekawości.
lukasz_vip
02.03.2020, 09:02
Fotowoltaika albo Fotowoltaika w Polsce. Ja tam jestem bo w tym roku sam sobie zamontowałem 4,4kW paneli.
Daj mi na priv kontakt do siebie bo powoli myślę o klimie.
mirkoslawski
07.03.2020, 16:06
Dziczyzna jest genialna.
Ciągle nie mogę się nacieszyć bardzo dobrym wyważeniem, naprawdę niezłym zawiasem no i mocą i dźwiękiem z Akrapów :drif::drif::D
To idealne połączenie - i jak zsiadam i patrzę z boku nie przestaje się cieszyć i zachwycać ;):Thumbs_Up:
Przestań Mirek, bo będę zmuszony mieć trzy motocykle albo GS-a sprzedać :-).
mirkoslawski
07.03.2020, 21:13
Przestań Mirek, bo będę zmuszony mieć trzy motocykle albo GS-a sprzedać :-).
:D:D:D:Thumbs_Up::haha2:
mirkoslawski
08.08.2020, 19:57
Zmieniłem sprężyny pod moją wagę z Hyperpro (przód i tył) + oleum 7,5 Hyperporo i różnica jest znaczna. Skończyło się dobijanie :)
Dziczyzna daje mi naprawdę mnóstwo frajdy :)
mirkoslawski
09.08.2020, 11:26
Rano da się wytrzymać - jeszcze jest względnie ale im dłużej w takim upale, tym łatwiej o dekoncentracje. Dzisiaj pierwsza "poważniejsza" gleba w terenie - piach jest naprawdę sypki i wystarczy chwila dekoncentracji, aby zaliczyć glebę.
U mnie na szczęście nic się nei stało, choć jechałem pewnie z 60 km/h :)
Dziczyzna, nawet bez gmoli jest kuloodporna (lekkie ryski na osłonie baku od kamieni :Thumbs_Up:) a SIDI się dzisiaj zwróciły z nawiązką - wszystko działo się tak szybko, że nie zdążyłem odpowiednio zareagować i noga została pod motocyklem :mur: ale szczerze mówiąc pomimo iż Dzik leżał mi na stopie, najpierw zgasiłem a potem zobaczyłem (bo nic nie czułem) - warto mieć dobre buty :Thumbs_Up::D
Mirek,
przepraszam, że w Twoim wątku, ale chciałem się pochwalić, że dzisiaj o 3ej rano zawitał i u mnie "Dzik".
Pisz dalej, proszę, o swoim :Thumbs_Up:
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201002/acf4083f9b67d9d02847d60717f5f1e7.jpg
Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka
lukasz_vip
02.10.2020, 11:34
Czy to ten od Siedlara?
Czy to ten od Siedlara?
mirkoslawski
02.10.2020, 12:08
Mirek,
przepraszam, że w Twoim wątku, ale chciałem się pochwalić, że dzisiaj o 3ej rano zawitał i u mnie "Dzik".
Pisz dalej, proszę, o swoim :Thumbs_Up:
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201002/acf4083f9b67d9d02847d60717f5f1e7.jpg
Więcej fotek dawaj :D
Gratuluję :Thumbs_Up:
P. S. Dzika też :D
Malar to w sumie nic wielkiego ;)
Rocznik 82, (szukałem w moim, ale nic nie udało się trafić sensownego) kupiony od pierwszej właścicielki, 40kkm nalotu, wszystko w oryginale, w czasie gdy ludzie je oddawali za kilka stów - kupiony w 2007 czy 2008 roku w komisie w Radomsku za 400 pln...
Zderzaki zmienialeś? Bo przy tych felgach to chyba montowali już chyba plastikowe?
Ps. Pokaż motura. :)
Wysłane z mojego Hammer_Energy_18x9 przy użyciu Tapatalka
mirkoslawski
02.10.2020, 12:35
Malar to w sumie nic wielkiego ;)
Rocznik 82, (szukałem w moim, ale nic nie udało się trafić sensownego) kupiony od pierwszej właścicielki, 40kkm nalotu, wszystko w oryginale, w czasie gdy ludzie je oddawali za kilka stów - kupiony w 2007 czy 2008 roku w komisie w Radomsku za 400 pln...
Cukierek!
Pokaz Dzika :D
Zderzaki zmienialeś? Bo przy tych felgach to chyba montowali już chyba plastikowe?
Na takich był kupiony, wg. mojej wiedzy plastiki to fl i 84 rok i wzwyż.
Fot dzika więcej brak, ale jutro planuje akcje "kto rano wstaje..." to wrzucę.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201002/11b8c755b662221599acd86b48578540.jpg
Mialem 83' na takich felgach. Zderzaki jak najbardziej nieplastikowe.
DZik to DZik :). Graty!
To ja,, jesli mogę się wyciąć w temat Autorowi,, też się pochwalę... ;)https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201002/a08a32150f7405325a890a77b73cc159.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201002/a2000939a772511ae017efd08a7da042.jpg
mirkoslawski
02.10.2020, 14:18
No Pany, piękne Dziki!
Piękne dziki (również krzyżówki z maluszkami : warchlaki więc chyba ?;) )
W kwestiach organizacyjnych. Czy Twórca wątku życzy sobie zmiany tytułu ? Coś trzeba wydzielać ? Zostawić jak jest ? Dla mnie obojętne - pytam, jak Panom będzie wygodnie (proponuje zbiorczy: obora warchlaków (odwołanie do dtj - dzida trzoda i najebka :) czyli powrót do korzeni forum nie tylko w tytułach, wartościach, ale i zawolaniach :)))
P.s. ach te korzenie. Dzięki , że są takie miłe wątki (ten i inne)... Ostatni czas to była pralka i chyba już wszyscy jesteśmy po kac kupie i można żyć dalej :) dzięki Forumie za powrót do lepszego !
mirkoslawski
02.10.2020, 17:36
Mnie tez to obojętne, moze byc zbiorczy, np. "obora dla Dzików" :)
@Tank, co masz za korki w bakach? Ze skarpetami?
Takie Niemiec założył a oryginały dal w kuferku:) Bez skarpet, ale za to z otworami takimi, że z wiadra bez lejka można nalewać. N/b w GejeSie sam wyciągnąłem tą kryzę na pistolet, bo z baniaka i zle się tankowało i Uzbecy się frustrowałi. ;)
Nad skarpetami myślalem ale nie jestem do konca przekonany nad sensem ich montowania. Lepszym chyba pomysłem jest skarpeta na pompę, choc nie wiem czy nie zwiększy oporów jej pracy i co za tym idzie jej żywotności.
Tak czy inaczej, oba rozwiązania w Europie uważam za zbędne.
Dobre,dobre, panowie- odrobina luzu nam nie zaszkodzi.
Może trzodziarski wątek rozładuje ciut ciśnienia?
Mnie tez to obojętne, moze byc zbiorczy, np. "obora dla Dzików" :)
@Tank, co masz za korki w bakach? Ze skarpetami?
Wedle życzenia Stryjenki vel Twórcy wątki :)
Aby "pasowało" przeniosłem z działu "motocykjl forumowicza" do ogólnego motocyklowego.
Miałem dzisiaj nie wsiadać na dzika po nieprzespanej nocy, ale uległem. Muszę pracować nad słabą silną wolą, bo się przyda nie raz. Jestem oczarowany :)
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201002/443d9e204d2b6bf4599b58b0f4ff907e.jpg
Mam propozycje o ile stórca wątku nie miałby nic przeciw... może stworzyć galerie dzików?
Piękne dziki (również krzyżówki z maluszkami : warchlaki więc chyba ?;) )
W kwestiach organizacyjnych. Czy Twórca wątku życzy sobie zmiany tytułu ? Coś trzeba wydzielać ? Zostawić jak jest ? Dla mnie obojętne - pytam, jak Panom będzie wygodnie (proponuje zbiorczy: obora warchlaków (odwołanie do dtj - dzida trzoda i najebka :) czyli powrót do korzeni forum nie tylko w tytułach, wartościach, ale i zawolaniach :)))
P.s. ach te korzenie. Dzięki , że są takie miłe wątki (ten i inne)... Ostatni czas to była pralka i chyba już wszyscy jesteśmy po kac kupie i można żyć dalej :) dzięki Forumie za powrót do lepszego !
Dodać tagi trzeba!! Ja bym jednak nie zmieniał tytułu a rozbudował podtytuł bo wyszukiwarka znajdzie ale:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dzik_euroazjatycki
https://pl.wikipedia.org/wiki/Obora_(budynek)
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/db/Cows_on_a_farm_-_by_Eric_Dufresne.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d5/Stado_dzik%C3%B3w_BNP_cropped.jpg/1920px-Stado_dzik%C3%B3w_BNP_cropped.jpg
Mimo szczerych chęci wychodzi buchta nam (nawiazujac do dzików) zamiast przejrzystości i jakiegoś ładu porządku.
mirkoslawski
02.10.2020, 19:29
Mam propozycje o ile stórca wątku nie miałby nic przeciw... może stworzyć galerie dzików?
Bardzo dobry pomysł, to nasz wątek, nie mój więc jak by to mogło wyglądać?
@Tommi, bardzo ładnie się prezentuje. Opisz, co tam masz zmodzone ;)
CzarnyEZG
02.10.2020, 19:34
Myślałem, że to jakiś wątek ze zdjęciami z Białego Brzegu, a tu kurde naprawdę dziki.
Nie ufajcie tytułom.
mirkoslawski
02.10.2020, 19:36
O czizusie...Wojtek, zmien jednak moze na "Wątek dedykowany dużym motocklom marki KTM"...:dizzy::D
EDIT Powaznie teraz nad tytułem bedziemy się brendzlowac? OJP
Taka semantyczno-hodowlana uwaga odnośnie tytułu wątku: W oborze to krówki mieszkają, dziki (choc raczej tylko te farbowane)- w chlewiku. ;)
No dobra. Przyznaje sie. Popisalem kiedys z chlopakami na forum i jakis czas temu tez kupilem dzika
mirkoslawski
02.10.2020, 19:55
No dobra. Przyznaje sie. Popisalem kiedys z chlopakami na forum i jakis czas temu tez kupilem dzika��
Bez fotek Ci nikt nie uwierzy :D
heniekstar
02.10.2020, 19:56
Ośrodek Hodowli Pomarańczowej Zarazy.
https://drive.google.com/file/d/1Lh-wZlrtVIXxnesXr45R7TeWI9ieDzIm/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1KQTbhwqmmrNInKF1-kYP3H1XhrYKKMaU/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1GA70ici0DTXUsdvLgWz6mVVY7SVKJTqT/view?usp=drivesdk
mirkoslawski
02.10.2020, 20:11
https://drive.google.com/file/d/1GA70ici0DTXUsdvLgWz6mVVY7SVKJTqT/view?usp=drivesdk
Ladna Erka :) jak sie lata?
Zarabiscie... naprawde jestem pod wrazeniem i nie moge sie doczekac kiedy znowu gdzies wypale. Twoj watek tez byl inspiracją do tego zakupu. Dzieki!
https://drive.google.com/file/d/1GA70ici0DTXUsdvLgWz6mVVY7SVKJTqT/view?usp=drivesdkŚlicznota!
mirkoslawski
02.10.2020, 20:34
Zarabiscie... naprawde jestem pod wrazeniem i nie moge sie doczekac kiedy znowu gdzies wypale. Twoj watek tez byl inspiracją do tego zakupu. Dzieki!
Polowalem na Rke ale jak trafiła sie ta, to nie chciałem juz czekać...
Mi brakowało zawiasu z Rki ale po zmianie sprężyn przód/tył juz jest lepiej. Wysokość Ci nie przeszkadza? Ile masz wzrostu?
Ja polowalem na "S"ke. Jak sie ta trafila to nawet nie wiedzialem,ze to R. Mam prawie 2m. Tak,ze wysokosc jest w sam raz.
mirkoslawski
02.10.2020, 20:40
Ja polowalem na "S"ke. Jak sie ta trafila to nawet nie wiedzialem,ze to R. Mam prawie 2m. Tak,ze wysokosc jest w sam raz.
Hehe, no dla 2 metrowego gościa to rzeczywiście w sam raz :D
https://drive.google.com/file/d/1NoCGtXWAV9a2-mbjXCjreNksY1_TfdDs/view?usp=drivesdk
https://drive.google.com/file/d/1NSiJRBTjwMr0XYkcLgsMoysX-V7feCg3/view?usp=drivesdk
https://drive.google.com/file/d/1NvQdrCl8xzL8iZPDr-kbVaEnVggu2Xvu/view?usp=drivesdk
https://drive.google.com/file/d/1NmTeNO2JBThiIQIC1TpYYQY3VshbDdFO/view?usp=drivesdk
Lubelsko-rzeszowska trzoda....
mirkoslawski
02.10.2020, 20:48
Lubelsko-rzeszowska trzoda....
Ale stadko :Thumbs_Up:
Qwa, tak w kilka dzików to bym polatał :drif::D
mirkoslawski
02.10.2020, 20:54
To i ja się pochwalę:)
Browar, to przez Ciebie trochę szybciej sprzedałem Xa i kupiłem Dzika!!!! Dzięki! :D
Wpływowy człowiek jestem:haha2:
To i ja się pochwalę:)
Dłuuuuugo czułem spaliny tego dzika jak goniłem za Tobą trampkiem przez Podlasie. :D
Jak maszyna się sprawuje?
P.S. W tym roku też był Hel?
W tym roku Rajd Latarników koło Łeby.
Maszyna...no cóż,tradycyjnie w środku sezonu musi swoje odstać,tym razem pierdła uszczelka pod głowicą.Przynajmniej była okazja obejrzeć górę silnika,pierścienie i zawory zdrowe,wymieniłem uszczelniacze zaworowe.
mirkoslawski
02.10.2020, 21:38
W tym roku Rajd Latarników koło Łeby.
Maszyna...no cóż,tradycyjnie w środku sezonu musi swoje odstać,tym razem pierdła uszczelka pod głowicą.Przynajmniej była okazja obejrzeć górę silnika,pierścienie i zawory zdrowe,wymieniłem uszczelniacze zaworowe.
To ile masz nalatane?
Ale stadko :Thumbs_Up:
Qwa, tak w kilka dzików to bym polatał :drif::D
Damy rade....
To ile masz nalatane?
136 kkm:Thumbs_Up:
Fajny wynik. Co było po drodze?
W moim posiadaniu 3,5 roku,40 kkm zrobione.Z awarii regulator napięcia,pęknięta złączka wodna między chłodnicą a silnikiem,wymiana przepustnic,no i ostatnio uszczelka głowicy.
Profilaktycznie zrobiłem pompę wody i paliwa,łańcuchy rozrządu i napinacze,panewkę w prawym deklu,simmer odmy,zaworek zwrotny oleju i pewnie jeszcze parę rzeczy.
Jesteś jak zimny i Mallory :) opłaca się kupować od Ciebie sprzęty :))
Choć Ty ode mnie kupiłeś mocno doinwestowany motek z trąbą :))
lukasz_vip
03.10.2020, 18:25
I też wrzucę ;Phttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20201003/465e0c7e1e3fa9664106d88f15bf56af.jpg
Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka
Szarżujący dzik:
https://www.youtube.com/watch?v=NZqKjieldxA
Brzeszczot
04.10.2020, 19:01
mój dzik na spacerku https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201004/5b2e8b2420596e7c21c5b8880269d4be.jpg
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
Może i ja coś dorzucę do tej chlewni
mirkoslawski
04.10.2020, 19:27
Coraz bardziej mi się podoba :)
madafakinges
04.10.2020, 20:08
100770
Takie stadko pod tatrami
mirkoslawski
04.10.2020, 20:42
Qwa, mówcie co chcecie ale Dziki mają w sobie "to coś", takie ponadczasowe ale inaczej niż Królowa. AT jest Damą z dobrego domu, ułożoną przez "japonskich nauczycieli" a Dzik a to taki Kapitan Sparow - pije jak smok, czasem coś spektakularnie (mu się) popsuje ale i tak na koniec to on sie śmieje i wszystkie najładniejsze Panny na niego lecą:haha2:
I bez skrępowania soczyscie popierduje, nawet w towarzystwie, przy redukcji. :)
Macie rację-to taki cham i prostak:D
Macie rację-to taki cham i prostak:D
z różą w zębach:D
lukasz_vip
05.10.2020, 08:16
Prawdziwy facet z grande cochones :D
A tu trochę mniejszy Dzik i w dodatku cały na biało:
100812
madafakinges
05.10.2020, 14:39
Wygląda jakby wziął udział w bukake.
Bardzo dobry pomysł, to nasz wątek, nie mój więc jak by to mogło wyglądać?
@Tommi, bardzo ładnie się prezentuje. Opisz, co tam masz zmodzone ;)
Wszystko wyszło spod ręki poprzednika - Siędlara. Zrobione ma wszystko to, co w biblii napisane - sasy, relokator stopki. Dołożony amor skrętu, przeloty wings'a. Jak to piekielnie cudownie gra. Jak to reaguje na manetkę :dizzy: Wsiadłem po 40km na dziku na rd03 i no, no i tyle ;)
Ogarnąć muszę tylko standardowy przegląd (oleje, zawory itp) i shimmę pow. 120 km/h (michelin desert race - może to trochę to?) - raz jechałem tylko autobahnem i nie ogarnąłem, żeby stanąć i amor skręcić mocniej i teraz spać nie mogę :mur:
A tak, ogarnięty sprzęt, wizualnie gorzej, ale mnie to w sumie trochę nie interesowało, bo też planuję się nim nauczyć jeździć "wszędzie", a okleinę zmienić jakby mi się kiedyś nudziło, to raczej nie kłopot.
Wszystko wyszło spod ręki poprzednika - Siędlara. Zrobione ma wszystko to, co w biblii napisane - sasy, relokator stopki. Dołożony amor skrętu, przeloty wings'a. Jak to piekielnie cudownie gra. Jak to reaguje na manetkę :dizzy: Wsiadłem po 40km na dziku na rd03 i no, no i tyle ;)
Ogarnąć muszę tylko standardowy przegląd (oleje, zawory itp) i shimmę pow. 120 km/h (michelin desert race - może to trochę to?) - raz jechałem tylko autobahnem i nie ogarnąłem, żeby stanąć i amor skręcić mocniej i teraz spać nie mogę :mur:
A tak, ogarnięty sprzęt, wizualnie gorzej, ale mnie to w sumie trochę nie interesowało, bo też planuję się nim nauczyć jeździć "wszędzie", a okleinę zmienić jakby mi się kiedyś nudziło, to raczej nie kłopot.
Skręć amor. Nie powinno tak być z amorem.
lukasz_vip
05.10.2020, 15:22
Nawet na TKC80 powyżej 170km\h zaczyna wężykować. To nie są opony na takie prędkości.
Ale jak masz amor to powinno być lepiej.
Ale fakt jak się przejedziesz na dziku to stwierdzasz, że AT się chyba popsuła bo nie jedzie.
Trochę styrana R-ka zjechała do nas na serwis.
Ja nie wiem czy to ktos juz zglaszal. Ale jako rolnik kaskader z podlasia wnosze o zmiane tego jakze blednego tytulu watku... dziki najbardziej do swin podobne, zatem do chlewa bardziej pasuja, bo w oborze krowki sie trzyma;) a koniki w stajni, a kurki w kurniku...
Taż ja to już wczesniej pisał...
mirkoslawski
05.10.2020, 20:15
Nie znacie się:D To taka metafora, alegoria - skoro czepiacie sie semantyki, to motocykl nienmoze być zwierzęciem :umowa:
Ale jak chcecie, to ja tam sie nie upieram - sam pisałem, zeby watek nazywał się poprawnie, czyli "Wątek o motovyklach marki KTM powyżej 690 cm szsciennych" :haha2:
Wojtekk, ale popraw te literówki w tytule, bo nie uwierzę, że Mirko tak naprawdę chciał :)
mirkoslawski
06.10.2020, 05:51
Wojtekk, ale popraw te literówki w tytule, bo nie uwierzę, że Mirko tak naprawdę chciał :)
No pewnie, ze nie chciałem i to był raczej żart...naprawdę dla mnie nie ma znaczenia tytuł i nie rozumiem, dlaczego tyle emocji budzi.
To już nie jest mój wątek i tytuł dajcie taki, jaki chcecie, dla mnie to naprawdę obojętne :Thumbs_Up:
Buchta albo buchtowisko to miejsce gdzie dziki żyją i ryją. Obora faktyczni tak nie bardzo podchodzi.
Dzikowisko zróbta i nie będzie problemów z chlewem i oborą :haha2:
No wezcie. Zazartowalem sobie i teraz zaluje;)
radiolog
06.10.2020, 17:13
Tu był chlewik, 70% tego blota to była wymieszana gnojowica
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201006/ba406a9d0b64981dc98eed725b5a90fe.jpg
Zaproponowałbym w najbliższych tygodniach / miesiącach wzmożoną czujność.
Huczka (https://poluje.pl/artykul/huczka-dzikow/505499) się zbliża.
muszel72
06.10.2020, 20:18
Że niby na tych oponach byłeś gdzieś w błocie?:dizzy:
Chlewik dla dzików ?? Przecież to nie pasuje ...
P.S. dziś sie dałem namówić jednemu Czarnuchowi zeby sie karnac jego Odyńcem :D
Powiem tak: JP..olę :)
Wiedziałem, że bede żałował...tommi nienawidze Cię ;)
radiolog
06.10.2020, 21:49
Że niby na tych oponach byłeś gdzieś w błocie?:dizzy:
Guma to Guma, a ktm na szosówkach lepiej robi w błocie niż afryka na kostkach hehe
Chlewik dla dzików ?? Przecież to nie pasuje ...
P.S. dziś sie dałem namówić jednemu Czarnuchowi zeby sie karnac jego Odyńcem :D
Powiem tak: JP..olę :)
Wiedziałem, że bede żałował...tommi nienawidze Cię ;)
Cieszę się Twoim szczęściem :D
Zagadka-z jakiego motocykla to wałek?
Taką graślawą dźwignę biegów to ma chyba 950 ale expert ze mnie żaden.
Ja nie wiem :)
Czyżby pomarańczowowa zaraza również dotykała (!!!) Wałków ??? I będzie kolejne plemię, które będzie skandowało: "pokaż wałka!!!", Albo przesluchiwalo "ty się tak nie ciesz i pokaż wałka"
Emek i Wojtekk wygrywają talon:D
Tak,to 990-ka,widać tutaj też się da...
Z czymś takim to współpracowało...
"Zembatka" miodzio :) Śliczny okaz! WIdać KTM niezajebliwe :)
radiolog
07.10.2020, 09:54
Właściciel pewnie narzekał, że mocy mało,jak odkręci.
no ale simering na wałku lepiej rozwiązany niż w nowej NAT
Może się cieszył, że tak łagodnie oddaje moc od samego dołu :)
honda_honda
07.10.2020, 15:52
Może się cieszył, że tak łagodnie oddaje moc od samego dołu :)
:haha2::haha2::haha2:
madafakinges
07.10.2020, 18:31
Jak się tak zębatki dojeżdża to nie dziwota, że wałek wytarty...
CzarnyEZG
07.10.2020, 21:28
Normalna taka Afrykańcka ta zębatka jest.
Nawet sporo fot na Forum było takich po RDAfrykach.
Problem jest,bo Technicoll 300 nie wytrzymuje 115 KM,tam już nie bardzo jest co kleić.Mam pewien pomysł,jak się sprawdzi to opatentuje.
To ile ten dzik ma nalotu? Z 200- 250 km?
Pytam poważnie.
Normalna taka Afrykańcka ta zębatka jest.
Nawet sporo fot na Forum było takich po RDAfrykach.Sto kuni i ledwo zębatke zmielił. Tak się mieli jak się ma 40 😉https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201007/32e4659c9f031df2d4e74c3acf3c9a23.jpg
Nalot sprzęta około 80 kkm.
lukasz_vip
07.10.2020, 22:22
No to ktoś grubo nie dbał o napęd skoro tak dojechał zebatke i wałek. U mnie ponad 70tys. ale wałek jak nówka.
mirkoslawski
07.10.2020, 22:42
Qwa, nawet dzika można zeswinic...u mnie też wałek jak dzwon :)
No to teraz będziemy mieli zbiorowe opiewanie zajebistości własnych wałków ....
Mój na ten przykład jak byłem młodszy to unosił wiadro wody!
No może nie całkiem pełne ale prawie.
madafakinges
08.10.2020, 06:15
Sto kuni i ledwo zębatke zmielił. Tak się mieli jak się ma 40 😉https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201007/32e4659c9f031df2d4e74c3acf3c9a23.jpg
To nie konie mielą zębatkę tylko niedbalstwo. Nawet dzik nie zniszczy tak napędu w 10 czy 15 tys.
mirkoslawski
08.10.2020, 06:31
No to teraz będziemy mieli zbiorowe opiewanie zajebistości własnych wałków ....
Mój na ten przykład jak byłem młodszy to unosił wiadro wody!
No może nie całkiem pełne ale prawie.
No w prwnym wieku trzeba mówić dobrze o swoim wałku... :haha2:
https://photos.app.goo.gl/j276W3vGHqYNTTFk9
Moja 950, daje sporo fanu i adrenaliny.
Ostatnio mam mało czasu na jazdę ale myślę, że jeszcze to nadrobimy.
mirkoslawski
10.10.2020, 15:36
Po ponad miesięcznej, przymusowej przerwie, jeszcze asekuracyjnie w obawie o noge (i jeszcze nie zdjęte szwy :D) polatalem trochę i Dzik jest tym, czego potrzeba do prawidlowej rehabilitacji :Thumbs_Up::bow:::D
Legendy Dakaru :)
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201014/75e314a5bfb4d6cfb7dc1f9544ab8cd4.jpg
2 tygodnie ze mną, przejechane 200 km :mur:, ale i tak jest zajebiście :D
Stwierdzone "usterki":
Poci się mojemu Misiu spod pokrywki filtra oleju, stąd zdjęta osłona na fotce. Pytanie: Czy jak położę Misia na boku prawym, to dużo oleju zgubię chcąc zmienić uszczelkę/oring pod dekielkiem?
madafakinges
14.10.2020, 13:05
w ogóle nie zgubisz
w ogóle nie zgubisz
Ideolo. Oring czy tam uszczelka zamówione. Dzięki!
madafakinges
14.10.2020, 13:14
oring
Legendy Dakaru :)
Piękny zestaw :)
Jak masz wątpliwości co do czesci - na ktm sklep masz fiszki
Piękny zestaw :)
Jak masz wątpliwości co do czesci - na ktm sklep masz fiszki
Tak, dziękuję. Sklep już znam, skorzystałem i teraz. Wcześniej miałem z deka zapuszczone lc4, więc kapkę po fiszkach polatałem ;)
Temat cieknącego dekielka filtra oleju idzie dalej - lewa śruba kręci się w kółko - wydarty gwint w karterze. Pytanie - dać silikon na dekielek czy próbować chemii do odtwarzania gwintów/zalać metalem w płynie i nawiercić/nagwintować czy tylko helicoil..?
Znalazłem w garażu takie cuś - dzisiaj wieczorem spróbuję:
http://www.wegro.pl/katalog/191-chemia-profesjonalna/permatex/zestaw-do-regeneracji-uszkodzonych-gwintow.html
A, faktycznie położony na boku nie gubi nic.
Niby mała rzecz ten wyciek, ale nie lubię no.
Kolejny poprzedni własiciel kowal pewnie dokręcał ręką - bo po co klucz dynanometryczny
Miałem podobnie w 690
Jak to jest jak w 690 - to tam jest śruba 5 mm i da sie zrobic na 6mm.
Mi to Leżan ogarnął.
Zobacz moe tymczasowo da się dać trochę dłuzszą srubę - ale ostrożne z tym
madafakinges
16.10.2020, 13:11
Kup taki zestaw do naprawy gwintów ze sprężynką, filtr oleju dokręca się 8nM( albo 6nM do sprawdzenia) więc łato zerwać.
Niekoniecznie - tez tak myslałem zeby spręzynkę - ale pod sprezynke trzeba zrobić wieksza dziurę jak pod gwint na 6mm
A dokręca sie 6NM chyba max - przynajmnej w 690
Dzisiaj zrobię chemią - naprawiałem tym gwinty na śruby mocujące błotnik/osłony lag w WP jak na ua wyrwało mi niski błotnik razem ze śrubami i gwinty poszły się ...bać.
Ale to prowizorka, więc jestem już po słowie z leżanem.
Ale to prowizorka, więc jestem już po słowie z Leżanem.
Ja tam genralnie polecam tego Allegrowicza bardzo - Lezan zawsze pomoże :) :)
radiolog
16.10.2020, 15:37
Kolejny poprzedni własiciel kowal pewnie dokręcał ręką - bo po co klucz dynanometryczny
Miałem podobnie w 690
Jak to jest jak w 690 - to tam jest śruba 5 mm i da sie zrobic na 6mm.
Mi to Leżan ogarnął.
Zobacz moe tymczasowo da się dać trochę dłuzszą srubę - ale ostrożne z tym
Nie demonizowałbym tej ręki, bo na innym forum ktoś się chwalił, że ukręcił kluczem śrubę pokrywy zaworów, niby dał zgodnie z zeleceniem, ale klucz był rozkalibrowany,no i dostał zjebkę, czemu ręką nie kręcił
Nie demonizowałbym tej ręki, bo na innym forum ktoś się chwalił, że ukręcił kluczem śrubę pokrywy zaworów, niby dał zgodnie z zeleceniem, ale klucz był rozkalibrowany,no i dostał zjebkę, czemu ręką nie kręcił
Oczywiscie klucz powinien byc skalibrowany to podstawa
Ale pogadamy jak Twój KTM bedzie miał kilka lat i trafi w ręke tych co dokrecają reką - u mnie kilka takich kwiatków było od wpomnianego dekielka filtra - poprzez kłopoty z odkręceniem filtrów siatkowych ( Tu znowu z Leżanem po walce odkrecilismy bez strat w ludziach i sprzecie ) .
Na szczescie udało się to ogarnąć - ale w nowszych produktach KTM tak pieknie nie jest z jakoscią gwintów w aluminium.
Teraz robiłem druga wymianę oleju i po dokrecaniu wszystkiego przy poprzedniej wymianie kluczem dynanometrycznym - zero porblemów
6NM to w zasadzie mozna dokrecic śrubokretem prawie
,Temat cieknącego dekielka filtra oleju idzie dalej - lewa śruba kręci się w kółko - wydarty gwint w karterze. Pytanie - dać silikon na dekielek czy próbować chemii do odtwarzania gwintów/zalać metalem w płynie i nawiercić/nagwintować czy tylko helicoil..?
Znalazłem w garażu takie cuś - dzisiaj wieczorem spróbuję:
http://www.wegro.pl/katalog/191-chemia-profesjonalna/permatex/zestaw-do-regeneracji-uszkodzonych-gwintow.html
A, faktycznie położony na boku nie gubi nic.
Niby mała rzecz ten wyciek, ale nie lubię no.
Co byś tam z tym gwintem nie zrobił to obowiązkowo wymień oring pod dekielkiem (rozmiar oryginalnego to 39,34x2,62,coś innego nie do końca pasuje,wymiana oringa co drugą wymianę oleju).Wszystkie problemy w tym miejscu wynikają właśnie ze zbyt rzadkiej wymiany tej gumki i w rezultacie ze zbyt mocnego dokręcania.
,
Co byś tam z tym gwintem nie zrobił to obowiązkowo wymień oring pod dekielkiem (rozmiar oryginalnego to 39,34x2,62,coś innego nie do końca pasuje,wymiana oringa co drugą wymianę oleju).Wszystkie problemy w tym miejscu wynikają właśnie ze zbyt rzadkiej wymiany tej gumki i w rezultacie ze zbyt mocnego dokręcania.
Oring dam nowy, jak tylko przyjdzie, a śrubki dałem już nowe i trzyma jak ta lala, także tego, nie było tematu ;)
Dzik po małym teście, asfaltowym (!). Czwartek-piątek postanowiłem odwiedzić góry i jakoś tak wyszło, że w czwartek udało się dolecieć do Szczyrku - Wisły- Żywca i przez Ząb do Zakopanego. Jak tym się pięknie lata. Piątek rozpoczęty winklami na drodze Oswalda Baltzera, przejechana route 66 na Słowacji i potem pięknymi zadupiami do Niedzicy i dalej przez Sandomierz i Kazimierz Dln. na chatę pod Wwę.
1190 km zrobione. Średnie spalanie 6,3l. Ten Motocykl genialny jest!
No, poza jednym - światła są do dupy. Pokażcie, proszę, Wasze dodatkowe lampy :)
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201026/1bbeaedd69f6aaaa8d409a50365052f2.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20201026/8f2494855f4408105325bda9d1043112.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20201026/201230cd4897f351b3299c7588bfcc36.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20201026/0850076cc2a149627d95e9dc5d22e277.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20201026/2b8752a41461a2578dbcef838872293e.jpg
Swiatla są do dupy, fakt. Myślę nad czyms takim:
https://youtu.be/-6OEfSZii6Y
lukasz_vip
26.10.2020, 10:19
Ja mam nową lampę + żarówkę osram night breaker i świeci dobrze wg. mnie.
Na orangepower.pl sprzedaje ktoś ledy CYCLOP dedykowane do tej lampy ale cena ponad 1000zł.
Ja mam nową lampę + żarówkę osram night breaker i świeci dobrze wg. mnie.
Na orangepower.pl sprzedaje ktoś ledy CYCLOP dedykowane do tej lampy ale cena ponad 1000zł.
Właśnie - w mojej klosz już mleczny. Wsadziłem philipsa racing, jest lepiej. W sumie to nawet nie o światło chodzi, tylko o to jak oświetla drogę - podniosłem na maxa (chyba, że regulacja do przejrzenia, bo kręcę i kręcę i nie idzie już do góry), a dobrze oświetlone mam 5 metrów przed sobą. Postaram się fotkę zrobić wieczorem.
Tak czy siak ledy dodatkowe chce założyć, bo lubię widzieć więcej.
Ślinię się na Dzika także :drif:
Znalazłem takiego (https://sprzedajemy.pl/dzik-2-1968r-lisek-przyczepa-krosno-odrzanskie-2-e30984-nr61593679) : Nada się?:D
PietiaBBI
26.10.2020, 11:30
Znalazłem takiego (https://sprzedajemy.pl/dzik-2-1968r-lisek-przyczepa-krosno-odrzanskie-2-e30984-nr61593679) : Nada się?:D
No ba ... pewnie że się nada szczególnie na wiosenne rycie ogródka
w końcu jakiś konkretny sprzęt, orałbym
Znalazłem takiego (https://sprzedajemy.pl/dzik-2-1968r-lisek-przyczepa-krosno-odrzanskie-2-e30984-nr61593679) : Nada się?:DBierz! Ważne ze to noezawodny produkt europejski a nie dzieło ryżojadów! ;) :)
Konkret, w dobrym stanie...
Koledzy mówiom że problem z jakimś Facetem i oświetleniem jest, i nie wiem czy znajdę zamiennik lampy.
Nie chciałbym podczas rajdu nocnego po ogrodzie, rabatek z marchwią przeorać.:(
Przyjechały skośnookie pivotoostrogi dla dzika. Wyglądają niezgorzej, wypolerowane na chochglanz. Pełnia szczęścia bedzie jeżeli na dodatek będą pasowały. :)
Jutro sprawdzę. :)https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201026/238912a890c5fccc5d37b8019af7522a.jpg
mirkoslawski
26.10.2020, 18:52
A ile takowe i z jakiej aukcji na aliexpres czy skąd tam? :)
Takie cuśhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20201026/b0caedbe661e05efff35c446108c1ae0.jpg
mirkoslawski
26.10.2020, 19:11
To daj znać jak przetestujesz, moze też zakupię :) z gory dzięki ;)
Przyjechały skośnookie pivotoostrogi dla dzika. Wyglądają niezgorzej, wypolerowane na chochglanz. Pełnia szczęścia bedzie jeżeli na dodatek będą pasowały
Pełnia szczęścia to będzie jak się nie połamią na pierwszym pieńku czy kamieniu. Z czego to jest zrobione? Podali materiał?
Magnes się klei, wiec żelastwo.
mirkoslawski
31.10.2020, 21:29
TVKM7p_phYU
Z nudów...ale dla muzyki warto obejrzeć :) Byle głośno!
mirkoslawski
31.10.2020, 22:59
muzyke znamy ze zlotu ;)
Nie byłem więc podwójnie żałuję, bo ta muzyka jest świetna :Thumbs_Up:
o cholera to mnie sie pomyliło bo byli kiedyś na zlocie adv ;)
TVKM7p_phYU
Z nudów...ale dla muzyki warto obejrzeć :) Byle głośno!Fajna pojeżdżanka. Ta kołowa i ta muzyczna. Kto to gra?
Mój warchlak na dużym przeglądzie, wiec tylko oglądać jutuby mogę. :(
mirkoslawski
01.11.2020, 11:26
Fajna pojeżdżanka. Ta kołowa i ta muzyczna. Kto to gra?
Mój warchlak na dużym przeglądzie, wiec tylko oglądać jutuby mogę. :(
Muza DakhaBrakha
Kurrrła, mam 950 od 3 tygodni i kurrrła. No ja pierdole. Whole new shit
RAVkopytko
01.11.2020, 20:28
To dziwnie brzmi w ustach Miszy ,jak przyjeżdża do mnie i mówi :"kateemy som najlepsze" :haha2::haha2::haha2:
....
i jeszcze się mnie pyta :"nie protestujesz? " :mur:
lukasz_vip
01.11.2020, 20:58
Skomentuje to tak: hahaha :D
Zwyczajnie braki w pewności siebie nadrabiam ekstremizmem słownym ;) a motór... no kolega sprzedawał :) Wygląda to tak, jakby włożył całą górę energii i serca w zbudowanie prawie idealnego motocykla i na koniec stwierdził, że jednak coś innego no i Miszkers potrzebuje jakiejś motywacji to się akurat dobrze złoży.
mirkoslawski
01.11.2020, 21:40
A mnie właśnie coś po łbie chodzi, ze chętnie bym spróbował inne moto...qrwa, czy ja naprawdę nie będę mial więcej niz 2 lata motocykla??? :) łazi mi po glowoe albo KTM 1190 albo 690...moze ktoś chce "machnią"? :) a moze za dużo łychy? :)
A może pora mieć dwie maszyny na stanie?:D
pare fot mojego padła ;)
ooooooooooooooo Kurła TO ZNOWU JEŹDZI????????????????????
ooooooooooooooo Kurła TO ZNOWU JEŹDZI????????????????????
wietrzy się :D
mirkoslawski
02.11.2020, 13:29
Raczej za dużo łychy....
Chyba masz rację :Thumbs_Up:
A może pora mieć dwie maszyny na stanie?:D
Może rzeczywiście? :D
jesiennie...
101379Kolorystycznie się pięknie komponuje.:)
No to sru niski błotnik:
101382
od dawna twierdze ze wiekszosc z nas przesiadzie sie na KTM-y a na starosc skonczymy na GS-ach ;)
Mirek Swirek
02.11.2020, 16:18
Eee... Nie zapominajcie o Harleyach 😉
radiolog
02.11.2020, 17:08
Eee... Nie zapominajcie o Harleyach 😉
Takich też?
Na starość takie resorowanie będzie zabójcze dla kręgosłupa
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201102/a2789703fd2b861411dd019abb7fcba3.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201102/b64fa2cae55c5ab0b65d89ab86ed30cb.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201102/e2f05ab766327676344e61306f2f2cad.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201102/a23a5dbe8734a5ea77435097a576db06.jpg
Mirek drze łacha ze mnie odkąd harleya zaposiadłem. A ja napisze wszystkim że jest ŁYSY DZIAD bo miał 3 dzik i wszystkie sprzedawał a ostatnio i mnie namawiał żebym dzika sprzedał ale nieee mój dzik zostaje ze mną !
Kto obecnie jeździ tym HD?
Jeśli się nie mylę to budował go moj kumpel z WLKP.
Takich też?
Na starość takie resorowanie będzie zabójcze dla kręgosłupa
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201102/a2789703fd2b861411dd019abb7fcba3.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201102/b64fa2cae55c5ab0b65d89ab86ed30cb.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201102/e2f05ab766327676344e61306f2f2cad.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201102/a23a5dbe8734a5ea77435097a576db06.jpg
radiolog
02.11.2020, 18:25
Kolega Pekaesa mniemam
Dodam jeszcze ( za Świrka zgodą) że miał mnieszego...ale i tak go lubie za odwage :D:haha2:
madafakinges
02.11.2020, 22:00
Ale ładna 950
Kto obecnie jeździ tym HD?
Jeśli się nie mylę to budował go moj kumpel z WLKP.
Ale ładna tenere 3aj z długą skrzynią w tle::))
Mirek Swirek
02.11.2020, 22:27
Ale ładna 950
Gdzie tam ładna... to szczur ;) Ładny to był mój ;)
od dawna twierdze ze wiekszosc z nas przesiadzie sie na KTM-y a na starosc skonczymy na GS-ach ;)
Myslałem ze uda mi sie pominąć etap KTM ale ostatnie wydarzenia wskazują że nic z tego :D
PietiaBBI
02.11.2020, 22:46
Dodam jeszcze ( za Świrka zgodą) że miał mnieszego...ale i tak go lubie za odwage :D:haha2:
Gdzieś tego z prawej to trochę kojarzę
Myslałem ze uda mi sie pominąć etap KTM ale ostatnie wydarzenia wskazują że nic z tego :D
Uwazaj, KTM jest zarazliwy , za raz oglasza pandemie KTM na forum Africa Twin ;)
Uwazaj, KTM jest zarazliwy , za raz oglasza pandemie KTM na forum Africa Twin ;)
Dubel - to chyba trwa już jakiś czas.
Pietia i jak ta znajomosc? Zadowolony?
Brzeszczot
03.11.2020, 10:33
No to sru niski błotnik:
101382A nie chcesz przypadkiem oddać po dobroci tego wysokiego?
Tomas_XRV
03.11.2020, 11:14
Wspomnienie lata
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4368824398fb.jpg (https://naforum.zapodaj.net/4368824398fb.jpg.html)
A nie chcesz przypadkiem oddać po dobroci tego wysokiego?
Wysoki zostawiam. Niski pasuje od większych twinów. Zostaje 600zł w kieszeni w stosunku do błotnika od 790S.
mirkoslawski
11.11.2020, 09:59
Tank - i jak te chińskie pivoty? Testowałeś już?
Na tak to wygląda. Zastrzeżeń najmniejszych nie mam.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201113/f6b662dd841a357ed0255d798750612e.jpg
Duży serwis (na 45tkm) zrobiony. Sprawdzone i wymienione wszystko co trzeba i nie trzeba było:) .Ale teraz wiem co mam o na czym jeżdżę. Dodatkowo założyłem grzanetki, pivoty, ledy SW Motecha ( jakoś ortodoksyjnie do homologacji przyzwyczajony jestem, choć portfel cierpi:D), osłonę reflektora, szybę"zimową" chińską Cobrrę ( genialna w swojej prostocie i jakieś 4 stówy tańsza od oryginału, choć dałbym sobie kciuk uciąć ze w tej samej fabryce powstała; no może po godzinach ;) ).
Ps. Właściwe synchro cuda czyni z Dzikiem.:)
mirkoslawski
14.11.2020, 16:10
Ja założyłem gmole, też serwis zrobiłem olejowo - filtrowy i zamówiłem w Chinach pivoty, dodatkowe oświetlenie i osłonę na reflektor.
Zostaje mi tylko zmiana płynu hamulcowego i tyle w tym roku. na lato opony i tyle.
Na sezon 2021/2022 serwis zawieszenia (moze ze zmianą skoku - zobaczymy) :)
lukasz_vip
14.11.2020, 19:15
A ja się pochwale ;) U mnie rodzina się powiększyła i już dwa dziki w stadzie :Dhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20201114/0d61d1d3cf44ddbd53d89ad6608b69fa.jpg
Parka :) Będą młode? :)
lukasz_vip
14.11.2020, 19:48
Zobaczymy co się urodzi z tego duetu, bo "pomarańcza" zmielila alternator. Albo nowy alternator albo piec 990 i wtedy "szarak" na handel. Ale za to teraz mam w pip tankbag ów, stelaży, wydechów, gmoli i mogę sobie dowolna konfigurację złożyć z tych dwóch :)
mirkoslawski
14.11.2020, 19:53
Łukasz, jakbyś czasem chcial z pomarańczy zawieszenie wymienić na 210 mm ze sprezynami hyperpro, to daj znać :) (bo Ty masz w swoim chyba 245 mm, nie?)
Tak tylko zagajam :P
lukasz_vip
14.11.2020, 19:59
Ja mam w obu 230mm bo to modele 2003 i 2004. Niestety ja duży jestem i 210 to za mało ;P
mirkoslawski
14.11.2020, 20:02
No to w tym drugim Ci nie potrzebne? Jak coś, chętnie bym się zamienil - oryginalne sprezyny gratis (przod i tył - z nalotem 25 tyś km a więc jeszcze sporo do wylatania co najmniej) :)
A jak ci mirkoslawski ten dil nie wyjdzie, to może jednocześnie będziemy modyfikować zawiasy? też mi się marzy wyyyżej:D.
mirkoslawski
14.11.2020, 21:52
A jak ci mirkoslawski ten dil nie wyjdzie, to może jednocześnie będziemy modyfikować zawiasy? też mi się marzy wyyyżej:D.
Zmiana sprężyn dała tyle, że zawias nie dobija i lepiej pracuje ale jako iż mam 187 cm, potrzebowałbym ciut wyżej moto mieć a i w głowie większy komfort, że zapas na zawiasie jest w przypadku "w" :)
Pewnie będę robił - kwestia czasu :) Ty kiedy planujesz? Sam czy dasz komuś?
madafakinges
15.11.2020, 11:50
101825
Ostatni w garażu cos takiego znalazłem...
Czekaj, nie mogę doczytać. Buchen.... co? Coś zasłania :))
Zmiana sprężyn dała tyle, że zawias nie dobija i lepiej pracuje ale jako iż mam 187 cm, potrzebowałbym ciut wyżej moto mieć a i w głowie większy komfort, że zapas na zawiasie jest w przypadku "w" :)
Pewnie będę robił - kwestia czasu :) Ty kiedy planujesz? Sam czy dasz komuś?
A jeździłeś wysoką wersją? Słyszałem, że wymaga „więcej uwagi” podczas jazdy z niską prędkością
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
mirkoslawski
15.11.2020, 14:29
A jeździłeś wysoką wersją? Słyszałem, że wymaga „więcej uwagi” podczas jazdy z niską prędkością
Jechałem Ską ale na asfalcie...w terenie i dłużej nie jeździłem. Wielsza uwaga wynika z czego?
W moim wypadku przesiadka na LC8 z Transalpa wymagała nauki jazdy od niemal początku. Myślę że te parę cm. nie zrobi wielkiej różnicy.
U mnie jest taki problem że jest to zwykła zachcianka,a wiedzy i umiejętności żeby to samemu ogarnąć raczej brak.
A wszystko przez EX`a. Gdy widziałem gdzie on jechał a ja nie , to mnie trochę to ...irytowało.
Prześwitu po prostu chcę więcej.:D
mirkoslawski
15.11.2020, 15:13
W moim wypadku przesiadka na LC8 z Transalpa wymagała nauki jazdy od niemal początku. Myślę że te parę cm. nie zrobi wielkiej różnicy.
U mnie jest taki problem że jest to zwykła zachcianka,a wiedzy i umiejętności żeby to samemu ogarnąć raczej brak.
A wszystko przez EX`a. Gdy widziałem gdzie on jechał a ja nie , to mnie trochę to ...irytowało.
Prześwitu po prostu chcę więcej.:D
Tez bym chyba oddał to do robienia komuś, moze PKSowi? Ale ja to w przyszłą zimę dopiero, teraz szkoda mi świeżo zrobionego serwisu lag a w przyszłym zrobiłbym i przod i tyl, łącznie z serwisem i podwyższeniem ;)
mirkoslawski
15.11.2020, 18:59
Mada, mówisz o tych Rkach? Jak tak to biorę obie za 5 :D:haha2:
madafakinges
15.11.2020, 19:15
Już sprzedane... tłumiki nie eRka.
Ducafrica
15.11.2020, 19:22
Znalazłem u siebie fajne opuszczone miejsce, jest trochę żwiru i mogę porobić sobie jakieś pałerslajdy. Póki co idzie marnie, a raczej mozolnie, ale do przodu. Robię wszystko żeby nie położyć dzika. Szkoda że nie mam kompana, który rzuciłby okiem i podpowiedział co poprawić.
Pogoda była super, ubrałem się za grubo i spociłem jak knur. Zadowolonym.
Te pałerslajdy to w tej oborze na zdjęciu ćwiczysz??? ;) To jest to fajne miejsce? :)
Ducafrica
15.11.2020, 19:46
Myślę że to dobra obora dla dzika :)
Teren jest większy
lukasz_vip
15.11.2020, 19:56
to moze ktos chetny na leovince sbk z kolektorami i dbkillerami w bdb stanie? 2000zł
https://www.motorcycle-exhausts.co.uk/userfiles/images/sys/products/LEO_VINCE_LV1_INOX_EVOII_KTM_SM_990_SUPERMOTORSMT_ 200713_15371.jpeg
Mada - Ty na prawde sprzedałeś to super enduro???
Jechałem Ską ale na asfalcie...w terenie i dłużej nie jeździłem. Wielsza uwaga wynika z czego?
A ktoś kiedyś narzekał, że założył zawias od S-ki i że wyglada teraz bajera, ale jeździ się gorzej bo się podniósł środek ciężkości i wali się bardziej w zakrętach i tak jakoś zapamiętałem a było to w czasach kiedy myslalem o kupnie 990. Jestem ciekawy Twojej opinii jak już zmienisz. Ja chce T7 podnieść o 2-2,5 cm
madafakinges
15.11.2020, 21:19
Mada - Ty na prawde sprzedałeś to super enduro???
A skąd. Stoi sobie i czeka na lepsze czasy.
mirkoslawski
15.11.2020, 21:41
A ktoś kiedyś narzekał, że założył zawias od S-ki i że wyglada teraz bajera, ale jeździ się gorzej bo się podniósł środek ciężkości i wali się bardziej w zakrętach i tak jakoś zapamiętałem a było to w czasach kiedy myslalem o kupnie 990. Jestem ciekawy Twojej opinii jak już zmienisz. Ja chce T7 podnieść o 2-2,5 cm
O widzisz - ja za.mało polatalem na eSce żeby coś powiedzieć. Dzik ma i tak bardzo nisko środek ciężkości więc co najwyżej po podniesieniu będzie jak w NAT :)
Czym chcesz podnieść w T7? Są jakieś KITy wydłużające skok?
A skąd. Stoi sobie i czeka na lepsze czasy.
Nie chcialo mi się wierzyć od początku. Zdrowia i powodzenia.
Stoi sobie u mnie na warsztacie R-ka,jak ją porównuje ze swoim Dzikiem...to wielka kobyła jest,nawet nazwę wymyśliliśmy -Motokoń:D
madafakinges
16.11.2020, 10:10
https://www.ebay.pl/itm/2-in-1-Titanium-Alloy-Exhaust-Middle-Link-Pipe-Kit-for-KTM-950-990-Adventure/184106381453?_trkparms=ispr%3D1&hash=item2add98708d:g:ta0AAOSw~EReCvk7&amdata=enc%3AAQAFAAACcBaobrjLl8XobRIiIML1V4Imu%252 Fn%252BzU5L90Z278x5ickk8Fd9si%252FIbtWQr%252BhnlRw jDWXqcFxsWQ%252FfgcIBOBnua6PNiycYYE6bqUDbbvFeDT4JQ fxDgdcOjfmji2IEQcJdEFX0ro6J6voYAwRQwlxGeMHmnrj8s5a ejsLIYeYdEdAN23uCoigYSoIn%252BwkERfupxvTtWUVcK%252 ByH5mTlUTVezwuwwfj2jS5c5rwYxTzNMU7QnUFX4W0pVBwATFr T6CJ1J%252Bkx2q8glWH%252FO2q%252BWo0NM1yElWgR1OdCL xMsAt65LQ7Fjuc%252FlODE7Fh2ThFLNn0L0PZ223ers1zAiUZ BxwA6ddwfyfj4NWJTouvjE7K1r1%252BSyScGviGnUXmGs9Bn7 Dk4%252BK3CEovpr6bzekjctQH0uoZfTsqZZ0GuJOigDSv4vwf HHe9TAGTy9wG1XZ8EXUMX2Tayvshyoj8rDS9mQwfimQzKPDQmf D3Qmx51he1CDNV%252B674ka%252Ba2VMEwe131DJJ0wDhc5Rr dn4bZ2z%252FNXNwBZua5Vuc00dso8u5Yt%252F3lZ0AOSckZI i9SUiuiqLt1mjLWsGyojmmhxVRahe3wvPqvlra%252Fr3zl4OQ qZSZhiUsZZ9ggcI6lqa%252BLcoiQ6XDDBvAuEWAv1EyhNBMj4 3OvhIRI9XHc2LrlnYeHj4rUdB933Bjuu7YSwuit6vQzwPJo%25 2FkAwNid8js6K8ak5KkmzECeEaWCNzH2%252FymLM9yNkCIAr2 ie2N6OoejIcZ3Oh34E4L7ZSrJsYMMNJf6391iNM3n0LT%252BR SuYHSekbxIbT2XVSViaZL1Fkhxxz3RkGBr%252FulL8pgng%25 3D%253D%7Ccksum%3A1841063814534827a16da0e843abaa3a a0399a9ec263%7Campid%3APL_CLK%7Cclp%3A2334524
Mogę polecić, wykonanie i spasowanie idealne, jest to prawdziwy tytan, waży 250g w zestawie uszczelkii sprężynki montażowe. Na przesyłkę czekałem ok 2tyg.
Po nagrzaniu nabiera pięknego niebieskiego koloru.
101867
101868
101869
101870
Do tego przycięty zadupek i będzie rally jak uj.
101871
101872
Dedykowane akrapy z ori trójnikiem ważą lekko ponad 7kg, pojedynczy akrap chyba od r6 z 2w1 poniżej 3kg. Brzmi bardzo dobrze, a z relacji właścicla znacznie poprawił się moment na dole i ubyło kilka koni przed odcinką.
lukasz_vip
16.11.2020, 10:34
Ale z tego co widzę to jest ten "zły" kolektor tj. źle zaprojektowany, bo średnica rury po złączeniu kolektorów jest równa średnicy pojedyńczego kolektora. Za mała średnica wg. mnie dla dwóch cylindrów.
Ja mam z GPR cały 2w1 ale tam kolektory łączą się w rurę o większej średnicy.Całość z wydechem waży coś 3kg.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170807/561814efbd6b4a4007fe68e63a32c9db.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170807/a929a53d4c7937d2c76b079c21b76f01.jpg
madafakinges
16.11.2020, 12:32
Oczywiście że tak jak ty masz jest lepiej, a na 2 akrapach ma więcej mocy na górze, ale wiele osób przerabiając układ na 2w1 tnie ori trójnik i wychodzi na to samo co chinol zrobił.
A wydaje mi się że nawet takie 2w1 z akrapem i tak lepiej oddycha niż ori tłumiki z katalizatorami.
ps.Nie namawiam nikogo pokazuje tylko jedną z dróg.
ps2.Ja mam w superdziku 2 akrapy i nie mam zamiaru przerabiać na 2w1.
lukasz_vip
16.11.2020, 12:41
Wiadomo, że seria to totalne gówno. Jak odpalę pomarańczowgo to sprawdzę jak lata się na 2xLeovince SBK vs GPR2W1.
Mada te akrapy z foto to triowale zdaje mi się. Ważyłeś Twoje - moje owalne ? Miałem raz zdjęty 1 i wydaje mi się mocno lekki.
Mirek Swirek
16.11.2020, 21:28
Mialem Lc8 z 210 mm skoku i R-kę. Jeśli ktoś myśli o R na szosie, czy też moto uniwersalnym i wykorzystywaniem pełnej mocy, to pomylone gary (moim zdaniem). R bez Abs i większość siły hamowania idzie w zawias, a jak kierownik nie ma obycia ze sprzętem, tak jak ja nie miałem, to były uślizgi tylnego i przedniego koła też. Pomijam już samą prace zawiasu, że gdy w gaz, to kiera do góry. Jak gwałtowne hamowanie i pełne zanurzenie i bywały uślizgi kół. Na Scorpionach jeszcze pół bidy, ale na Mt 21 już było bardzo wesoło, pory pełne i nie ukrywam, że w prowadzeniu moto miszczem świata nie jestem. Im lepsza kocha, tym mniej stabilniej i bezpieczniej na czarnym, ale to żadna nowość. Objuczony R, to już "latawiec". Już na 210mm hamulec przód potrafi zahamować, tył... w 80% nie robi, z dużym opóźnieniem i Abs, a w R, opóźnienie i blokada koła.
Ogólnie nie rozumiem, po co motać ten zawias wyżej... Ja, teraz już wiem, że lżejsze moto więcej zrobi, niż ciężki klocek i wyższy zawias. Ok, jak jeździłeś cross, trial, to może go wykorzystasz, może... W sumie to kierownik jedzie,a nie moto...
Mirku zgodzę się że podniesienie nie poprawia precyzji prowadzenia na szosie. Ale jest i na to sposób: ciut mocniejsze poskręcanie tłumienia. Ale superbika nie zrobimy. Troche lepiej będzie. Ale oczywiście i opony i sama wysokość motocykla ....no wiadomo.
Natomiast co do podniesienia zawiasu w teren.... NAJLEPIEJ wydane pieniądze na poprawki w motocyklu. Widziałem to najpierw po sobie a później po dobrze znanym Ci " Łysym z Brazzers'a". W terenie te 3.5cm robi różnice. Na plus. Duży. Sam ten zawias nawet niski jest dobry ale podniesiony jest ....lepszy.
madafakinges
17.11.2020, 09:25
Nie ważyłem akrapów "cygar".
Co do wysokiego zawiasu, to nie miałem problemów z prowadzeniem na asfalcie powiem więcej lubie wysokimi moto jeździć, a to że dzik się slizga nie wynika z zawieszenia a ze sztywności kratownicowej ramy, dlatego teraz w nowych moto (790 czy CRF) robi się bardziej wiotkie ramy, żeby uzyskać więcej trakcji.
Poczciwi zawias wp w lc8 jest naprawdę prima sort na potrzeby śmiertelników i można go ustawić pod siebie, wykorzystując oryginalną ściągę. W teren na soft, asfalt na sport.
W latach mojej świetlności na ADV950 solo, ale i w dwie osoby potrafiłem ślizgać się tyłem w zakrętach tak, że conti ataki były zrolowane/ poszarpane na bokach. Nie jest to specjalnie efyktywna jazda, ale na pewno efektowa i dająca sporo fanu.
Coraz częściej jest tu o zawiasie, jest może gdzieś jakaś ściąga jak w lc8 po kolei zrobić to dobrze (?), ustawiłem zgodnie z instrukcją na "położenie fabryczne " i po transalpach tenerach jest dobrze ale zdaje mi się że nie potrafię wykorzystać potencjału zawiasu - a w skrócie nie widzę różnicy po wykonaniu np pięciu klików.
pozdr
A kiedy robiłes serwis zawiasu ?
lukasz_vip
17.11.2020, 10:41
Daj kilka wskazówek i może ci ustawimy. Wyjściem jest zawsze setup producenta i sprawny zawias. Ile ważysz? Jak jazdę preferujesz: spokojna, szyba, ostra? Jakie trasy: płaskie szybkie, wolne traile, dużo hopek?
madafakinges
17.11.2020, 11:05
Coraz częściej jest tu o zawiasie, jest może gdzieś jakaś ściąga jak w lc8 po kolei zrobić to dobrze (?), ustawiłem zgodnie z instrukcją na "położenie fabryczne " i po transalpach tenerach jest dobrze ale zdaje mi się że nie potrafię wykorzystać potencjału zawiasu - a w skrócie nie widzę różnicy po wykonaniu np pięciu klików.
pozdr
Pierwsze co musisz zrobić to serwis, najlepiej dać komuś kto się zajmuje zawieszeniami, bo 'zwykły' mechanik wymieni ci olej i uszczelniacze, a zawieszenie powinno się rozebrać w drobny mak łącznie z cadridżami.
Ustawianie zawieszenia, które od lat nie było prawdziwie serwisowane, to tak jak próba regulacji przytkanych gaźników.
Patrzysz w serwisówke ewentualnie na airboxie masz naklejke z 3 ustawieniami.
Zacznij od soft przejedź się po dziurach, później daj na sport wierz mi różnica będzie b.duża, ale podstawa to dobrze przeserwisowanie zawieszenie z dobrym olejem w środku.
Naprawdę warto też przeserwisować amortyzator, powinno się to robić wg ktm co 25tyś. koszt ok 350-400zł.
CzarnyCzarownik
17.11.2020, 11:57
Co do braku regulacji... u mnie w XR był "zapieczony" pręt co idzie przez sztycę. Można było sobie kręcić regulacją ale skutku wiele to nie dawało (pret był w gornym położeniu i nie wracał).
Taki serwis raczej nie bedzie kosztować 300-400zł, wydaje mi się, że tyle to może braknąć na same części. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201117/04a937b5860ba0d9d148758393cf88e4.jpg
Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk
madafakinges
17.11.2020, 12:13
To jest właśnie wynik nie serwisowania, gdyby było to robione raz na rok/dwa to amor byłby nówka w środku.
I to jest 100% racji - u mnie rozebrałem w zeszła zimę - było naprawdę super czysto i wszystkie regulacje pieknie działały.
Po zmianie panewek/uszczelniaczy i oleju byłem w szoku jaka jest róznica w pracy zawiasu.
madafakinges
18.11.2020, 09:51
101899
101900
Aurora kit poprawili boczki bo poprzednie były ujowe, teraz to wygląda lux.
lukasz_vip
18.11.2020, 10:48
Jakby ktoś chciał się poślinić:
http://www.landmark.works/it_IT/image-galery/
mirkoslawski
18.11.2020, 11:36
Mada, ladne to Twoje Dzikostwo ;)
Mada, powiedz mi co tam masz za gumy założone? Moje metzeler sixdays znikają w oczach na asfaltowych dojazdówkach, masz może coś lepszego?
madafakinges
18.11.2020, 12:24
101912
101913
To jest moje moto. Suerdzik w porównaniu z dzikami to rowerek, wszędzie jeżdzi lepiej i na czarnym i w offie jednak niższa waga robi zajebistą robotę. Jedyna wada jest taka, że przelotowa na asfalcie spadla z 140-160 do 110-130, ale to może i dobrze... bezpieczniej dla mnie i dla mojego prawa jazdy...
To w sumie moje pierwsze moto bez owiewki i podoba mi się jazda "nakedem" pewnie do czasu pierwszej ulewy...
Ten z owiewką to znaleziony w sieci.
Z tego co widzę to ma motoza tractionatora, którego miałem i oprócz tego że był urewsko głośny na czarnym robił fajnie i na długo wystarczał, jak to kostka śliski na mokrym.
Kolejną zaletą jest to że ta opona jest wysoka i ma twarde boki, dzięki czemu lepiej zabezpiecza gnącą się przednią felgę.
lukasz_vip
18.11.2020, 12:39
To na wcześniejszych zdjęciach to Motoz Desert. Mega głośny na asfalcie. Reszta tak jak Mada pisze.
Cisza tu taka...
Dołożyłem dzikowi światła oraz parę kilometrów do przebiegu. Nadal jestem nim zachwycony, aczkolwiek ostatnio miał 10cio minutowego focha - po zatankowaniu do pełna i ruszeniu ze stacji zgasł w czasie jazdy po 300 metrach. Ciężko odpalał i nie wkręcał się na obroty. Po 10 minutach oglądania, pukania, przeklinania odpalił i dawał fun przez 200 km bez zająknięcia. Pompa..? Brudek?
Mocowania od enduro parts:
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201210/a7f75a2881be4bdb79fe056a5e32aff8.jpg
Światełka od majfriendów, robią zajebistą robotę - goldrunway adv3:
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201210/e55f25448fde81c01bed231df2c02f3b.jpg
lukasz_vip
10.12.2020, 11:37
Pompa panie... mi się wiesza jak zabraknie jej paliwa. Muszę ściągnąć osłonę i ją porządnie pier****. Wtedy zaskoczy i działa nadal aż znowu zassie powietrze.
A skąd te uchwyty do lampek? Samoróbka czy to też majfrendy robią?
Pompa panie... mi się wiesza jak zabraknie jej paliwa. Muszę ściągnąć osłonę i ją porządnie pier****. Wtedy zaskoczy i działa nadal aż znowu zassie powietrze.
A skąd te uchwyty do lampek? Samoróbka czy to też majfrendy robią?
Enduroparts znajdziesz na fb, a na forum były(?) moderator Paweł Malinowski.
Ha, po afrykach do pukania pompy przyzwyczajony jestem :at:
Japońskie te pompy w Dzikach, prawda? ;)
lukasz_vip
10.12.2020, 12:13
Mitsubishi :)
Tommy dasz link do tych lampek bo już 2 razy słabe kupiłem i nie chce znowu eksperymentować?
Tomas_XRV
10.12.2020, 18:14
Znalazłem na Ali te lampeczki ale za około 4 stówy.
Tommy dasz link do tych lampek bo już 2 razy słabe kupiłem i nie chce znowu eksperymentować?
Ja mam ten zestaw:
http://pl.aliexpress.com/item/32804557248.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.45b96a4 5Yz7fFQ&algo_pvid=fca07a30-0778-40e5-b0c6-648c6c406aaf&algo_expid=fca07a30-0778-40e5-b0c6-648c6c406aaf-0&btsid=2100bdca16076721953377238e9a54&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb 201603_
Kupiłem 11/11, była dodatkowa obniżka na aliexpresowy black friday - 15 dolców.
Mają homologację?
heniekstar
11.12.2020, 10:44
CE.
China Export.
Mają homologację?
Właśnie zamówiłem testy, badania, laboratorium całe. Jak tylko skończą się pomyślnie i dostanę homologacje na nie, to wyślą mi certyfikat. Naklejki potwierdzające już mi wysłali, więc jestem dobrej myśli:
https://hidretrofit.pl/sklep/naklejki-homologacyjne-xenon-dcr/
:p
Dobre! :)
Pytałem o homo, bo na ostatnim przeglądzie diagnosta jedyne praktycznie na co zwrócił swą uwagę, to to, czy halogeny mają te magiczne literki na soczewkach. Tłumaczył, ze podobno policja zrobiła się uczulona na tym punkcie. :)
Przekształcania Dzika w Świnkę Piggi ciąg dalszy- zakladamy biżuterię.:D
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201213/abccd6f96402141b30720b2bedd4f6e6.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20201213/92c87373ecae4d92df047327ef418f8a.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20201213/14e8e4054b8d3a8fa0ff348c39d12e8d.jpg
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.