View Full Version : Osłony lag (harmonijki)
mam nadzieję, że nie dostanę szybkiego strzału z biodra od zespołu ad-mod za zły dział na ten przykład...
ale...
nabyłem drogą kupna nowe harmonijki. śliczne, czarne i w ogóle. (stare wyglądają jak zdjęte z powypadkowego T-34. kto bywa w Oleńce ten wie...)
i teraz pytanie:
jak te bydlęta założyć?
brać się za to w ogóle samemu, czy poszukać kogoś mądrzejszego? co trzeba mieć, żeby założyć (w kwestii narzędzi)?
dzięki z góry za wszelkie info. jeśli oczywiście ktoś umie i ma chwilę i zechce pomóc - zrewanżuję się oczywiście w stosownej ilości browarów...
Zdejmujesz lagi i zakładasz :)
....zrewanżuję się oczywiście w stosownej ilości browarów...
Za alkohol zrobię wszystko ;)
1. Odkręcasz zaciski hamulcowe od lag
2. Zakładam, że moto stoi na centralce, więc podkładasz coś pod osłonę silnika aby nie poleciał Ci do przodu
3. Zdejmujesz koło i odpinasz ślimaka
4. Luzujesz górną i dolną półkę
5. DELIKATNIE wysuwasz lagi
6. Po wyjęciu nakładasz to co kupiłeś
7. Składasz do kupy w odwrotnej kolejności
Lubię Tyskie :D
Za alkohol zrobię wszystko ;)
No Greg na pewno ;)
:D
dzięki wielkie.
na coś trzeba szczególnie uważać, coś można spieprzyć/rozregulować przy montażu/demontażu?
Nie porysuj lag !!!
Zapamiętaj położenie ślimaka.
Nie urwij gwintów przy dokręcaniu koła i zacisków
Reszta to pikuś :D
Reinchardt
05.06.2009, 21:30
No i przy dokręcaniu plastikowych osłon lag bo ostatnio w przypływie siły ukręciłem jedną piczkę :):):):)
:D
dzięki wielkie.
na coś trzeba szczególnie uważać, coś można spieprzyć/rozregulować przy montażu/demontażu?
"szczególnie uważaj" aby do góry nogami nie wsadzić ;)....zartuję oczywiście
Na gwint zacisków nanieś loctite niebieski.
Lagi dokręcaj odpowienim momentem, górne słabiej, dolne mocniej - momenty są w Haynesie lub afripedii przy okazji wymiany łozyska głowki ramy.
dzięki za pomoc wszelką.
nie bez strat - ale się udało (nasadka nr 12 była się skręciła i rozpękła przy odkręcaniu czegoś tam)
ale...
pięknie jest :)
Droga Afrospołecznościo, poszukuje harmonijek do lag, ma może ktoś jakiego linka abo inny namiar.
Te są lux:
http://allegro.pl/gumy-oslony-lagi-teleskopy-grube-czarne-progrip-i4064144634.html
Te znalazłem, nie wiedziałem tylko czy warto się nimi zainteresować.
Miras Sc
12.04.2014, 23:23
Progripy są OK, bardzo solidne
Potwierdzam , miałem w kilku motocyklach , produkt świetnej jakości.
Mam Progrip niebieskie bo oryginały zaczęły umierać , jedyne co przerobiłem to wykonałem więcej otworów odpowietrzających dokładnie tyle ile było w oryginałach Hondy bo w zamiennikach strasznie syczało z mizernych 2 otworów pod spodem przy nagłej kompresji amortyzatora.
Jakością byłem zaskoczony na + , o długowieczności nic nie mogę powiedzieć bo dopiero 3 tygodnie jeżdżą na afryce.
Opaski da się założyć oryginalne.
I za taki poradnik, za taką wiedzę warto zapłacić składkę ;)
Dzięki!
Dziś pewnie zabiorę się właśnie za to w swoim EnJoy'u, u mnie będą nie gumowe tylko jakieś takie... "skarpety" . Mam nadzieję, że też są ok.
Jeśli chodzi Ci o takie:
http://allegro.pl/acerbis-oslony-skarpety-neoprenowe-na-lagi-i4067702770.html
to miałem i zmieniłem na harmonijki. Pod neopreny wbija się syf z wodą i tam zostaje szorując po ladze. Po 3 sezonach zaczęły parcieć.
Dokładnie takie same.
Z braku czasu jeszcze nie założyłem...
No to dałeś mi do myślenia!
SZEROKI10
26.04.2016, 10:41
Panowie jaki jest rozmiar tych osłon gumowych na lagach w AT? Znalazłem dwa rozmiary 43x60x380 i 42/45x60x300 która długość będzie odpowiednia do AT?
Potrzebuje kupić osłony lag do AT najlepiej w kolorze fioletowym, takie jak oryginalne o średnicy 43 i 60 mm i odpowiedniej długości, słaby jestem w szukaniu i nie znalazłem. Ktoś wie gdzie to można kupić ?
Na forum koledzy polecali i chwalili Progrip.
Zapytałbym w RideNow.
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=30295
Da się je zastosować ale są nieco grubsze i oryginalne metalowe zaciski nie stykają.
W komplecie są opaski plastikowe ala trytytki.
No i nie są fioletowe tylko niebieskie.
P.S. oryginały chyba są nadal dostępne ale za chorą kasę
Dzięki ogarnięte, możesz usunąć co by nie zaśmiecał.
Połączyłem ze starym wątkiem, bo post ArtiZeta może się komuś przydać.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.